30 abril, 2024

NADAL DE 2007: EL RETAULE BARROC DE FIGURES DE FANG VERSUS EL RETAULE ACTUAL DE ROSTRES HUMANS…

EN EL NADAL DE 2007

25 DE DESEMBRE DE 2007

«EL RETAULE BARROC DE FIGURES DE FANG

VERSUS

EL RETAULE ACTUAL DE ROSTRES HUMANS…»

EN EL NADAL DE 2007…

1. PREMILINARS A LA FELICITACIÓ DEL NADAL 2007

En arrancar el darrer full del calendari i encetar el del 2008 novell, us arriba la nostra felicitació nadalenca amb la intenció que sigui un acte comunicatiu i relacional des del respecte més profund a:

– La intimitat de totes les creences…

– Els diferents angles de visió religiosa…

– El coneixement que es tingui pel que fa a la investigació de la interpretació bíblica de l’esdeveniment…

– Les diverses formes de celebració, personal i familiar, en referència a aquesta festivitat anyal…

1. PREÁMBULO A LA FELICITACIÓN DE NAVIDAD DEL 2007

Al pasar la última hoja del calendario y comenzar la del 2008 recién estrenado llega esta felicitación navideña con el objectivo de estrechar un acto comunicativo y relacional desde el respeto más profundo a:

– La intimidad de todas las creencias…

– Los diferentes ángulos de visión religiosa…

– El conocimiento personal que se tenga de la interpretación bíblica sobre el acontecimiento…

– Las diversas formas de celebración, tanto familiares como personales, en relación a esta festividad anual…  

2. ENTRE EL RETAULE BARROC DE LES TRADICIONALS FIGURETES DE FANG… I EL RETAULE CONTEMPORANI DE LES XACRES D’ALGUNS ROSTRES HUMANS…!

2.1. EL RETAULE BARROC DE LES TRADICIONALS FIGURES DE FANG…

Vet aquí un retaule nadalenc de tradicions festives, figures provinents de molt arcaiques creences ja diluïdes pel pas del temps, i d’altres de més novelles -sorgides del ritme oscil•lant de la història-, tot i que no sempre ajustades a l’esperit de la commemoració que se celebra.

– El pessebre rural de figures d’argila, tot ell perfumat de bosc, que els firaires ofereixen en els mercats tradicionals assadollats d’espècies vegetals: molsa, vesc, suro, boix, eucaliptus, boixerina, pi, boix grèvol i galzeran…

– L’àpat familiar amb menges típiques i suculentes, curull d’enyor per les absències, alegre pel retrobament anyal…

– La celebració de la Missa del Gall, solemne i festiva, al punt de les dotze batallades de mitjanit, quan la claror de les estrelles pregona la pau…

– La representació dels Pastorets, relat evangèlic distorsionat -muntat en un decorat de pagesia- i escenificat per uns personatges que, malgrat les dificultats d’un camí atapeït de paranys, arriben sans i estalvis a la contemplació del misteri d’un nounat…

– El tió de soca gruixuda -símbol d’un antic ritus de fertilitat- apallissat de valent, mentre la quitxalla mofeta entona una cantarella maldestra…

– Festives nadales en dècimes musicades, l’arbre sant guarnit de penjolls, el Noël típic i atapeït, tradicions diverses en cada contrada, felicitacions arreu, estrenes pidolaires i una lluminària brillant que, amb prou freqüència, desdibuixa la visió rutilant dels estels nocturns…

Un aiguabarreig d’humilitat franciscana i de mundana esplendor, de pobresa evangèlica i de societat de consum. Gran diada de Nadal…!

2.2. El RETABLO BARROCO DE LAS TRADICIONALES FIGURAS DE BARRO… 

He aquí visible un retablo navideño de tradiciones, figuras rescatadas de arcaicas creencias ya disueltas por el paso del tiempo, y de otras más recientes -surgidas por entre el ritmo oscilante de la historia-, aunque no sempre ajustadas al espiritu de la conmemoración que se celebra.

– El pessebre rural de figurillas de arcilla, en su conjunto perfumado de bosque húmedo y que los feriantes ofrecen en los mercados tradicionales repletos de especies vegetales: musgo, muérdago, corcho, boj, eucalipto, uvularia, retama, pino y acebo…

– La comida familiar de platos típicos i suculentos, amasada de melancolía por las ausencias, festiva por el reencuentro anual…

– La celebración de la Misa de Nochebuena, solemne y festiva, en el preciso momento en que la claridad de las estrellas pregona la paz, mientras suenan las doce campanadas…

– La representación de los “Pastorets”, relato evangélico distorsionado -trabado en un decorado de payeses- y escenificado por unos personajes que, a pesar de las dificultades de un camino colmado de artimañas, llegan felizmente a la contemplación del misterio de un recién nacido…

– El “tió” de tronco grueso -símbolo de un antiguo rito de fertilidad- apaleado con ganas mientras chiquillería burlona entona una cancioncilla malhadada…

– Festivos villancicos musicados en décimas, el árbol santo adornado de regalos, el Noël típico i repleto, tradiciones diversas en todos los parajes, felicitaciones abundantes, aguinaldos pedigüeños y una luminosidad fulgente que, con mucha frecuencia, desdibuja la visión rutilante de las estrellas nocturnas…

Una mezcla de humildad franciscana y de mundano resplandor, de pobreza evangélica y de sociedad de consumo. ¡Gran dia de Navidad…!

 3. ENTRE EL RETAULE BARROC DE LES TRADICIONALS FIGURETES DE FANG… I EL RETAULE CONTEMPORANI DE LES XACRES D’ALGUNS ROSTRES HUMANS…!

3.1. EL RETAULE CONTEMPORANI DE LES XACRES D’ALGUNS ROSTRES HUMANS…!

Tanmateix, en el cor de la festa de Nadal, també hi batega un altre imaginari ben diferent, en què s’hi conjumina el producte de totes les misèries anyals, un retaule sofrent de figures humanes no tallades en fusta, sinó sacsejades per la duresa de la vida, ben vives de sang, d’ossos i de carn.

– Hem observat les precàries condicions de treball de molta gent, abocada a l’atur, enfront d’aquells que blinden el seu sou a costa dels altres, de les persones sense llar o amb malalties i les qui romanen a les presons..?

– Qui no ha percebut la diferència entre les dones que volen ser mares d’aquelles altres que rebutgen el fill de les seves entranyes..?

– Per què una part del jovent emmalalteix o mor atrapat per l’alcohol, el sexe, la droga o la velocitat i qui gaudeix de bona salut no n’aprecia el valor de la vida sense esmerçar-se massa en l’estudi responsable o en el treball quotidià?

– Com pot ser que al Tercer Món moltes persones morin de fam i altres caiguin en l’anorèxia i la bulímia -una malaltia dels nostres països d’occident- preocupant-se en excés de la pròpia estètica corporal..?

– Té sentit que s’encenguin bombetes de colors quan la claror en moltes parts del món s’esmorteeix o s’endinsa en la tenebra de guerres fratricides, de dictadures fèrries, d’actes de terrorisme i de màfies que fan estralls..?

– I què dir de les nostres relacions malmeses i properes -familiars, polítiques, laborals, escolars o veïnals- moltes vegades tenses i dificultoses, més a prop d’engegar una espiral d’agressivitat i violència que maldar per promoure la pau..?

Nadal de contrastos: d’ombres i de llums, de sorpreses i d’interrogants, de dubtes  i misteriNadal de tots els dies de l’any…!

3.2. EL DOLIENTE RETABLO CONTEMPORÁNEO DE LAS LACRAS DE ALGUNOS ROSTROS HUMANOS…!

Sin embargo, en el corazón de la fiesta de Navidad, también late otro imaginario muy diferente, donde se combina el producto de todas las miserias anuales, un retablo sufrido de figuras humanas no talladas en madera, sino de sangre, de hueso y de carne zarandeadas por la vida, duramente.

– ¿Hemos observado les precarias condiciones de trabajo de muchas personas, abocadas al paro, en contraposición de aquellas que blindan su salario a costa de los demás, de les persones sin techo o con enfermedades y las que permanecen en prisión..?

– ¿Quién no ha percibido la diferencia entre las mujeres que desean ser madres de aquellas otras que rechazan el hijo de sus entrañas..?

– ¿Por qué una parte de la juventud muere o enferma atrapada por el alcohol, el sexo, la droga o la velocidad y quien goza de buena salud no aprecia el valor de la vida obviando acaso el estudio responsable y su dedicación al trabajo cotidiano..?

– ¿Cómo podemos comprender que en el Tercer Mundo muchas personas mueran de hambre y otras se hundan en la anorexia i la bulimia -una enfermedad occidental- que se preocupa en exceso de la estética corporal..?

¿Tiene sentido que se enciendan luces de colores cuando la claridad en muchas partes del mundo languidece o se adentra en la tiniebla de guerras fratricidas, de dictaduras férreas, d’actos de terrorismo i de mafias que causan estragos..?

– ¿Y qué decir de nuestras relaciones cercanas quebrantadas -familiares, políticas, laborales, escolares o vecinales- a menudo tensas y dificultosas, más próximas a iniciar una espiral de agresividad y violencia que a luchar para promover la paz..?

Navidad de contrastes: de sombras y de luces, de sorpresas y de interrogantes, de dudas y de misterio. Navidad de todos los días del año…!

BONES FESTES DE NADAL 2007 – 2008…!

[Clicant l’enunciat -ut supra- que manifesta els bons desitjos, s’obrirà el contingut del principals esdeveniments de l’any 2007]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *