30 abril, 2024

ESPANYA CONTRA CATALUNYA. UN WEB DE DENÚNCIA I INVENTARI CONTRA LA PERSECUSSIÓ DE CATALUNYA

ESPANYA CONTRA CATALUNYA

UN WEB –www.estatdedret.cat– DE DENÚNCIA I INVENTARI CONTRA LA PERSECUSSIÓ DE CATALUNYA

Al segle XXI l’ocupació nacional de Catalunya es manifesta des dels poders de l’Estat

“ESPANYA CONTRA CATALUNYA:

INVENTARI D’AUNA PERSECUSSIÓ NACIONAL A LA UNIÓ EUROPEA”

Espanya contra Catalunya: inventari d’una persecució nacional a la Unió Europea, és un recull de més de mil entrades que mostren l’intent de l’estat espanyol de dominar els catalans mitjançant els poders de l’Estat.

Aquest inventari fa palesa la discriminació d’un grup objectivament identificable, dins de la UE.

www.estatdedret.cat

Clara Ponsatí i Obiols (Barcelona19 de març de 1957) és una economista i política catalana. Va ser consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya al govern de Carles Puigdemont, destituïda pel Govern espanyol en aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola el dia 27 d’octubre de 2017 arran de l’organització del Referèndum sobre la Independència de Catalunya de l’1 d’octubre i de la posterior declaració d’independència.

El 30 d’octubre de 2017 es va exiliar a Brussel·les juntament amb Carles Puigdemont i tres consellers més del govern, Lluís PuigAntoni Comín, i Meritxell Serret. El març de 2018 es va reincorporar a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia), d’on era catedràtica. A les Eleccions municipals espanyoles de 2019 va tancar la llista de la candidatura Barcelona és capital-Primàries encapçalada per Jordi Graupera. Des de febrer del 2020 és diputada al Parlament Europeu dins de la candidatura Lliures per Europa.

BIOGRAFIA

Va néixer a Barcelona el 1957, filla de Josep Maria Ponsatí i Capdevila i de Montserrat Obiols i Germà. Neta del pintor Josep Obiols i Palau, neboda del polític Raimon Obiols i Germà i germana d’Agnès Ponsati Obiols. Fou escolaritzada a lescola Talitha. Es va llicenciar a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona (1980). Va estudiar un màster en Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona (1982) i es va doctorar el 1988 en el Departament d’Economia, a la Universitat de Minnesota, als Estats Units, on va romandre uns anys com a professora.

És especialista en la Teoria de Jocs i Economia Pública, amb interès en la negociació i la resolució de conflictes. El 2001, Ponsatí va esdevenir investigadora de l’Institut d’Anàlisi Econòmica del Consell Superior d’Investigacions Científiques i en va assumir la direcció entre 2006 i 2012. També ha estat professora visitant a les universitats de TorontoCalifornia-San Diego i Georgetown.

El 2013 va denunciar que el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Espanya va decidir no renovar el seu lloc com a professora visitant de la càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown per la seva posició favorable al dret a decidir, considerant aquest fet una maniobra de «censura» davant les seves opinions polítiques. Els seus punts de vista sobre les relacions entre Catalunya i Espanya van provocar que el llavors ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, assegurés que una càtedra a l’estranger «no debe servir de base para alentar procesos secesionistas contrarios a la Constitución», ressaltant que «mientras yo sea ministro, no ocurrirá en ninguna embajada española». El gener de 2015 va assumir el càrrec de Directora de l’Escola d’Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia).

ACTIVITAT POLÍTICA

Des de mitjans de 2016 fins al juliol de 2017 va ser membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana, just abans de ser nomenada consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en la remodelació del Govern de Catalunya que dugué a terme el president Puigdemont. Des de la seva conselleria va participar en l’organització i celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya de l’1 d’octubre, que va requerir l’obertura d’escoles i instituts com a col·legis electorals.

Després del seu cessament com a Consellera i de la suspensió de l’Autonomia mitjançant l’aplicació de l’Article 155 de la Constitució per part de l’Estat espanyol, el 30 d’octubre de 2017 va marxar a Brussel·les juntament amb el president Carles Puigdemont i tres consellers més del govern, Lluís PuigAntoni Comín, i Meritxell Serret.

A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2017 fou escollida diputada amb la llista de Junts per Catalunya. Va renunciar a l’acta de diputat el 28 de gener de 2018 per tal de garantir la majoria independentista a la sessió d’investidura. El 10 de març va anunciar que deixava de residir a Brussel·les i s’establia al Regne Unit per reincorporar-se a Universitat de Saint Andrews.

L’abril de 2019 va concórrer com a número tres a la llista de Junts i Lliures per Europa per a les eleccions europees, encapçalada pel president Puigdemont. La candidatura va aconseguir dos escons, els de Carles PuigdemontToni Comín.

Clara Ponsatí i Obiols en va quedar fora fins la formalització del Brexit, quan la nova distribució d’escons va comportar l’entrada de Clara Ponsatí al Parlament Europeu.

Dins del Parlament Europeu, Clara Ponsatí és membre del Comitè d’Indústria, Tecnologia, Recerca i Energia i del Sub-Comitè d’Assumptes Fiscals. També és substituta al Comitè d’Afers Econòmics i Monetaris i participa a la Delegació de relacions amb Canadà. En les seves intervencions plenàries, Clara Ponsatí i Obiols ha denunciat en nombroses ocasions l’incompliment de l’Estat de dret per part del Govern espanyol en termes de drets civils i separació de poders, a més de posar de manifest repetidament que la Unió Europea no és la Unió dels Pobles que pretenia ser.

EUROORDRES

El 24 de març de 2018, el magistrat del Suprem Pablo Llarena va llençar una ordre de detenció europea (o euroordre) contra ella i s’inicià elprocés d’extradició davant dels tribunals escocesos. El rector de la Universitat de Glasgow Aamer Anwar en va ser l’advocat defensor. El dia 28 del mateix mes Clara Ponsatí i Obiols es va lliurar a les autoritats escoceses, que la van deixar en llibertat provisional. El 19 de juliol del 2018 el jutge Pablo Llarena va retirar l’euroordre contra Ponsatí i també contra la resta d’exiliats de Bèlgica i Suïssa, en saber que el tribunal alemany de Schleswig-Holstein rebutjava l’entrega a Espanya del president Puigdemont pel delicte de rebel·lió.

El 5 de novembre de 2019, el jutge Llarena va enviar al Regne Unit una nova ordre de detenció europea contra Clara Ponsatí i Obiols basada en el delicte de sedició.

En principi, el Regne Unit va rebutjar tramitar l’euroordre per ‘desproporcionada‘ sota la legislació britànica i demanaven que, per tornar a avaluar la decisió, se’ls enviés més informació. Això va crear un conflicte diplomàtic i el Regne Unit va emetre un altre document en què indicava que havia estat un error declarar que l’ordre era desproporcionada. Després que el jutge Pablo Llarena enviés la informació complementària demanada per les autoritats britàniques, el Regne Unit va acceptar tramitar l’euroordre.

El 14 de novembre de 2019, Clara Ponsatí i Obiols va declarar a Edimburg davant un jutge escocès, que va acabar arxivant l’euroordre l’agost del 2021, quan Clara Ponsatí i Obiols ja era eurodiputada i resident a Bélgica

Tot i que Pablo Llarena no va retirar l’euroordre, la policia belga no va detenir Ponsatí ni els tribunals belgues li van obrir cap procediment, ja que com a eurodiputada gaudeix d’immunitat.

RETORN A CATALUNYA

El 28 de març del 2023, malgrat que era vigent l’ordre de detenció contra ella a l’Estat espanyol, va tornar de l’exili. Arribada a Barcelona de França directament en cotxe, a la tarda va oferir una conferència de premsa al Col·legi de Periodistes. A les sis, durant un passeig pel centre, va ser detinguda pels Mossos d’Esquadra a la plaça de la Catedral, a despit de la immunitat legal que li atorga la condició d’eurodiputada.

Com a resposta, Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i el Consell de la República van convocar una concentració de suport a les portes de la Ciutat de la Justícia. Després de passar a disposició judicial, a càrrec de Pablo Llarena, va ser dotada de llibertat provisional i va sortir de nou al carrer a les 22:49h. Va ser citada a declarar el dilluns 24 d’abril del a les onze del matí per un delicte de desobediència per haver-se implicat en la organització del referèndum de l’1 d’octubre. Si no hi va, la seva situació personal podria ser modificada i Clara Ponsatí i Obiols seria detinguda.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *