30 abril, 2024

UN ANY MÉS PER ESCRIURE EN EL «QUADERN DE BITÀCOLA» L’HISTORIAL DEL RUMB DE LA NOSTRA NAVEGACIÓ DURANT L’ANY 2019

 UN ANY MÉS PER ESCRIURE EN EL «QUADERN DE BITÀCOLA» L’HISTORIAL DEL RUMB DE LA NOSTRA NAVEGACIÓ DURANT L’ANY 2019

 UN ANY MÉS PER ESCRIURE EN EL «QUADERN DE BITÀCOLA» L’HISTORIAL DEL RUMB DE LA NOSTRA NAVEGACIÓ DURANT L’ANY 2019

1818-2018. UNA NADALA, COM A DECORAT DE FONS A L’ESCENARI D’AQUESTES FESTES NADALENQUES

1969-2019. ELS MILLORS DESITJOS PER A LA SINGLADURA DE L’ANY NOU AMB VENTS FAVORABLES…

Quan la celebració nadalenca encara reverbera entre nosaltres, el ventijol de l’implacable pas del temps ens arranca el darrer full del calendari i -deixant a banda la qüestió semàntica sobre si “any nou” es refereix a un sinònim del “cap d’any” com a primer dia de l’any o bé fa referència a “cadascun dels tres-cents seixanta-cinc dies de l’any”-, el cert és que el meu desig embolcalla sencer tot l’any 2019 perquè el puguem recórrer-lo amb vents favorables…

1818-2018. UN DECORAT DE FONS A L’ESCENARI D’AQUESTES FESTES NADALENQUES I DE CAP D’ANY: EL 200è ANIVERSARI DE LA NADALA “STILLE NACHT, HEILIGE NACHT”…

Darrera hem deixat una commemoració de la que en voldria fer esment com a decorat de fons de la celebració d’aquest Nadal. I és que en aquest any ja passat de 2018 es commemoraren els dos-cents anys de la emotiva cançó de Nadal “Stille Nacht, Heilige Nacht”, coneguda arreu i aquí a Catalunya, en particular, per la nadala anomenada “Santa Nit”. Va ser Franz Xaver Gruber qui, com a músic i organista que n’era, va haver de compondre, a corre-cuita, la melodia i acompanyament de la melodia “Stille Nacht” a petició del sacerdot Joseph Mohr per a ser interpretada a l’església de San Nicolás (Nikolauskirche) de Oberndorf de Salzburg en la nit de Nadal del 24 de desembre de 1818. A resultes d’haver-se espatllat l’orgue, la cançó s’hagué d’acompanyar amb una guitarra. Aquesta composició musical és una de les més famoses nadalenques originària d’Àustria i que, posteriorment, ha recorregut el món global.

 

La meva mare –originària d’Àustria, concretament de la província de l’Estiria, nascuda a la de la ciutat de Graz en el carrer del Münsgraßenstraße 53-, va portar l’expressió lingüística més autèntica d’aquesta nadala al bressol de Catalunya -a la Comtal Vila de Ripoll-, amb la seva veu melodiosa i ben entonada fins a la nostra llar familiar. Tots els Nadals la cantàvem a la vora del foc, entre l’espetegar de les seves guspires i davant del Pessebre, construït amb suro rugós i enfarinat, molsa fresca i boixerica penetrant, on les figures de terrissa -sortint de les cases pairals llunyanes i disseminades, tot salvant les muntanyes escarpades, el bosc agrest, els prats llaurats, la vall profunda i el pont sobre els riu de paper d’estany-, caminaven cap a la santa Cova del Nen nascut –un escenari  simbòlic i prodigiós– en contrast amb la lluminària dringant de l’Arbre Sant de Nadal que també lluïa en un racó de casa nostra.

1969-2019. EL 50è ANIVERSARI DE L’ARRIBADA DE L’HOME A LA LLUNA, UN ANY PROPICI PER DESITJAR-NOS UNA BONA NAVEGACIÓ DURANT TOT L’ANY DE 2019 AMB VENT FAVORABLE…

Aquella frase que digué l’astronauta Neil Alden Armstrong, en allunar i trepitjar per primera vegada la Lluna, en aquell 20 de juliol de 1969 ara fa 50 anys

“That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind” / “Això és un petit pas per [un] home, un salt gegantí per a la humanitat”…,

…em plau forçar-ne el significat del seu contingut i elaborar-ne una metàfora que ens resumeixi, no només els ingents avenços de l’exploració de l’espai, sinó també i, especialment, l’ingent esforç escodrinyador de la humanitat en la recerca dels descobriments haguts al llarg de la historia, així com de totes les troballes de la investigació científica-tecnològica, sigui del macro o del micro univers que ens envolta i abraça.

 

Des d’aquesta perspectiva, tot considerant que la nostra realitat és molt polièdrica i malauradament paradoxal, cal relativitzar-la i situar la importància del tràfec de cada jornada en l’equilibri que marca el piu just de la balança, perquè la seva contemplació -moltes vegades absurda i desproporcionada- i la percepció distorsionada amb què acarem les vivències del dia a dia, no ens facin perdre mai el bon capteniment d’aquella regla d’or de la tolerància que es mostra en el “saber estar i conviure”.

 

Així doncs, havent-nos arribat un any més per seguir escrivint en el llibre de la nostra història, en donar-li’n la benvinguda, se m’acut anar a raure a una eina que, en l’antiga navegació marítima mercant, se’n deia “Quadern de bitàcola” on s’hi escrivia el diari de a bord durant tots els dies que durava el recorregut pel mar fins arribar a port. I és per això que jo us desitjo, per a aquest any 2019 de nova singladura, la “superació” de qualsevol temporal borrascós que pogués fer trontollar la nau i, sobretot, l’anhel d’un recorregut compassat i assossegat de “vents ben favorables”… 

 

UN AÑO MÁS PARA ESCRIBIR EN EL “QUADERNO DE BITÁCORA” EL HISTORIAL DEL RUMBO DE NUESTRA NAVEGACIÓN DURANTE EL AÑO 2019

1818-2018. UNA VILLANCICO, COMO DECORADO DE FONDO EN EL ESCENARIO DE ESTAS FIESTAS NAVIDEÑAS

1969-2019. LOS MEJORES DESEOS, CON VIENTO A FAVOR, PARA LA SINGLADURA DEL AÑO NUEVO

Cuando la celebración navideña aún reverbera entre nosotros, la brisa del implacable paso del tiempo nos arranca la última hoja del calendario y -dejando aparte la cuestión semántica sobre si «año nuevo» se refiere a un sinónimo del «fin de año» como primer día del año o bien hace referencia a «cada uno de los trescientos sesenta y cinco días del año»-, lo cierto es que mi deseo envuelve entero todo el año 2019 para que lo podamos recorrer con viento a favor.

1818-2018. UN DECORADO DE FONDO EN EL ESCENARIO DE ESTAS FIESTAS NAVIDEÑAS Y DE FIN DE AÑO: EL 200º ANIVERSARIO DEL VILLANCICO «Stille Nacht, Heilige Nacht» …

Últimamente hemos celebrado una conmemoración de la que querría hacer mención como decorado de fondo de la celebración de esta Navidad. Y es que en el ya pasado 2018 se conmemoraron los doscientos años de la emotiva canción de Navidad «Stille Nacht, Heilige Nacht», conocida en el mundo entero, así como también aquí en Cataluña, particularmente,  con el nombre de «Santa Nit» o «Noche de Paz» en lengua castellana. Fue Franz Xaver Gruber quien, como músico y organista que era, tuvo que componer, a toda prisa, la melodía y acompañamiento de la melodía «Stille Nacht» a petición del sacerdote Joseph Mohr para ser interpretada en la iglesia de San Nicolás (Nikolauskirche) de Oberndorf de Salzburgo en la noche de Navidad del 24 de diciembre de 1818. A resultas de haberse estropeado el órgano, la canción tuvo que acompañarse con una guitarra. Esta composición musical es una de las más famosas navideñas originaria de Austria y que, posteriormente, ha recorrido el mundo global.

Mi madre –originaria de Austria, concretamente de la provincia de la Estiria, nacida en la de la ciudad de Graz en la calle del Münsgraßenstraße 53-, llevó la expresión lingüística más auténtica de este villancico a la cuna de Cataluña -en la Condal Villa de Ripoll, con su voz melodiosa y bien entonada hasta nuestro hogar familiar. Todas las Navidades la cantábamos a la lumbre, entre el chasquear de sus chispas y ante el Pesebre, construido con corcho rugoso y enharinado, musgo fresco y ramas de boj penetrante, donde las figuras de barro -saliendo de las casas lejanas y diseminadas, salvando las montañas escarpadas, el bosque agreste, los prados labrados, el valle profundo y el puente sobre el río de papel de plata-, caminaban hacia la santa Cueva del Niño nacido -un escenario simbólico y prodigioso- en contraste con la luminaria tintineante del Árbol Santo de Navidad que también lucía en un rincón de nuestra casa.

1969-2019. EL 50 ANIVERSARIO DE LA LLEGADA DEL HOMBRE A LA LUNA, UN AÑO PROPICIO PARA DESEARNOS UNA BUENA NAVEGACIÓN DURANTE TODO EL AÑO DE 2019 CON VIENTO FAVORABLE

Aquella frase que dijo el astronauta Neil Armstrong, en alunizar y pisar por primera vez la Luna, en aquel 20 de julio de 1969 hace 50 años,

 

«That ‘s one small step for [a] man, one giant leap for Mankind» / «Esto es un pequeño paso para [un] hombre, un salto gigantesco para la humanidad»-…,

…me complace forzar el significado de su contenido y elaborar una metáfora que nos resuma, no sólo los ingentes avances de la exploración del espacio, sino también y, especialmente, el laborioso esfuerzo escudriñador de la humanidad en la búsqueda de los descubrimientos habidos a lo largo de la historia, así como de todos los hallazgos de la investigación científica-tecnológica, sea del macro o del micro cosmos que nos rodea y abraza.

Desde esta perspectiva, considerando que nuestra realidad es muy poliédrica y desgraciadamente paradójica, se nos impone relativizarla y situar la importancia del trasiego de cada jornada en el equilibrio que marca el punto medio de la balanza, porque su contemplación -muchas veces absurda y desproporcionada- y la percepción distorsionada con que enfrentamos las vivencias del día a día, no nos hagan perder nunca el buen comportamiento de aquella regla de oro de la tolerancia que se explicita en el «saber estar y convivir».

Así pues, al haber llegado un año más en nuestra vida y, al darle la bienvenida, se me ocurre escoger una herramienta que, en la antigua navegación mercante, se llamaba «Cuaderno de bitácora», donde se escribía el diario de a bordo durante todos los días que duraba el recorrido por el mar hasta llegar a puerto. Y es por eso que yo os deseo, para este año 2019 de nueva singladura, la «superación» de cualquier temporal borrascoso que pudiera poner en peligro la nave y, sobre todo, el anhelo de un recorrido tranquilo y sosegado de «vientos a favor»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *