30 abril, 2024

SOBRE LES INQUIETANTS «FAKE NEWS», L’OBJECTIVITAT DE LES COSES, LA VERITAT I LA MENTIDA

SOBRE LES INQUIETANTS «FAKE NEWS»,

L’OBJECTIVITAT DE LES COSES, LA VERITAT I LA MENTIDA

UN NEGUIT D’ENTRADA: LES «FAKE NEWS» CORRABOREN QUE EN TEMPS DE BEL·LIGERÀNCIA LA VERITAT N’ÉS LA PRIMERA VÍCTIMA

1. ELS «FAKE NEWS». LA CRUÏLLA ON ES TROBEN L’ESPECTACULARITZACIÓ DE LES NOTÍCIES I LA TÈRBOLA INTENCIÓ POLÍTICA, ÉS UN LLOC PERILLÓS I INQUIETANT
En parlar dels «FAKE NEWS» obrim el diccionari i ens trobem amb les accepcions següents:
  • «BULO» (noticia falsa propagada con algun fin) en llangua castellana…
  • «RUMOR FALS», «ENGANY», «FARSA», «BOLA, «MENTIDA», «FRAUDELÈNCIA», «INNOCENTADA», «TRUC», «FALSA ALARMA» (intent de fer creure a un grup de persones que quelcom fals és real), en llengua catalana…
  • «FAKE NEWS» en terminologia anglesa…
«Les formes adequades per designar la notícia que no diu la veritat i que es crea i es difon de manera premeditada, especialment a les xarxes socials, amb la finalitat de desinformar i de manipular el públic en benefici propi, són notícia enganyosa o bé notícia falsa. 
Les notícies falses que es llancen amb el propòsit d’enganyar, de modificar un estat de l’opinió pública, són velles com la humanitat. Estan documentades:
  • En l’imperi romà…
  • A l’edat mitjana…
  • En temps de la Revolució Francesa…
  • A totes les guerres…
  • Les va utilitzar profusament el nazisme…
… I viuen dies d’apogeu, sota el terme anglès «fake news, del braç de la postveritat i els «fets alternatius», des de la campanya que va portar a Donald Trump a la presidència dels Estats Units. El truc és vell: propagar mentides amb fins inconfessables, que ara es vehiculen recorrent a diversos formats, mecanismes i canals.
Gràcies a Internet, a les xarxes socials i l’accés de milers de milions de persones a aquests dispositius, les «fake news» viuen avui la seva època daurada:
  • Poden divulgar gràcies a un vídeo reproduït a baixa velocitat, en què un polític de torn sembla estar borratxo…
  • Poden propagar mitjançant memes a les xarxes socials, que els mateixos receptors contribueixen a viralizar abans de verificar-los…
  • Poden basar-se, simplement, en una informació falsa…
Més enllà del format empleat, l’objectiu sempre és el mateix: influir sobre l’opinió pública en favor propi i perjudici dels rivals.
Els recents disturbis nocturns a Barcelona, ​​derivats de les protestes per la sentència del judici del 20_S i l’1-O de 2017, han portat també la seva quota de notícies falses. A les xarxes hem llegit: 
  • Que la policia va tractar de contenir manifestacions violentes utilitzant un tipus de projectils que ja no fa servir…
  • Que havia de lamentar víctimes mortals, quan per fortuna, fins aquí, no n’hi va haver…
  • Que els provocadors estaven a sou de forces del mal que els bonificaban amb 3.000 euros en un sobre, a mitjans del disturbi, en qualsevol portal.. 
  • Que s’havien produït determinats atacs, il·lustrats amb imatges d’altres disturbis succeïts en altres temps…
  • Que un grup de militars havia donat un ultimàtum al Govern si no posava límit ja, a la brava, als aldarulls…
En tots els casos es tractava de desacreditar una de les parts -sovint, a l’policial- i d’aquesta manera contribuir a un clima d’inestabilitat, per així afavorir la posició dels que prefereixen una societat alterada, en la qual carregar-se de raons no sempre procedents de fonts solvents. Així són les coses en l’actualitat. Pot discutir aquesta realitat, és clar. Però ja serà més difícil provar la tesi contrària. El lliure accés a Internet i els incomptables milions d’usuaris de les xarxes socials poden tenir un efecte indesitjat: donen ales i armes a tots aquells disposats a convertir la informació en un verí.
Alguna cosa ha canviat en l’àmbit de la informació:
  • Mentre molts mitjans -La Vanguardia té a gala ser un d’ells- estan compromesos amb la veritat i, en definitiva, amb els lectors, per convicció professional i perquè els va el prestigi en això..,
  • Altres difonen notícies falses amb finalitats a curt termini; notícies que en no abonanen el seu prestigi, però que poden donar suport a la posició de certs poders.
El nostre temps exigeix ​​un esforç extra als receptors d’informació, especialment a aquells que l’obtenen de fonts de credibilitat precària. Si un aspira a informar-se per reunir elements de coneixement i, després, arribar a conclusions i opinar amb fonament, cal que sistemàticament posi en quarantena algunes de les informacions més cridaneres que circulen per les xarxes, òrfenes d’una capçalera que les empari, i que de fet no són sinó desinformació.
El mateix val, i més encara, per als polítics que poden sucumbir als beneficis immediats d’una informació llaminera però no contrastada. I, per descomptat, per als mitjans de comunicació, que han de guardar-se de publicar les informacions no verificades per ells. A no ser que es conformin amb imprimir el que potser no siguin més que rumors».
I certament: La cruïlla on es troben l’espectacularització de les notícies i la tèrbola intenció política, és un lloc francament iunquietant.

2. CAL VACUNAR-SE CONTRA LES “FAKE NEWS”
Tanmateix, com vacunar-se dels «Fake News» i com no sortir-ne  contaminat…?
Arribats a aquest punt cal vacunar-se, doncs, contra els «fakes», en general i en particular, perquè -tot i estar encara a les beceroles o rudiments per a la seva prevenció- també es disposa actualment d’elements de sentit comú i d’altres de més tècnics, per fer front a aquesta malura de la distorsió i manipulació que ens envolta. Algunes idees per utilitzar contra els «fakes o fake news»:
  • Cal preguntar-se sempre «qui m’envia això i perquè vol que ho comparteixi». Els mitjans rigorosos també fan servir tàctiques per maximitzar la difusió d’una notícia, però aquesta com més «viral» pretengui ser -sobretot inserida a través de WhatsAppFacebook o de Twitter– igualment més s’ha de desconfiar. 
  • Cal identificar qui signa realment un article. Cal preguntar-se: «Això, qui ho publica..?». Cal activar l’alerta si es tracta d’un diari digital del qual se sap molt poca cosa. És de precís observar si aquest diari disposa d’una editorial amb una línia degteerminada, sigui explotan notícies cridaneres o producte d’una plana web especialitzada en desinformacions.
  • Alguns fabricants de desinformació copien el «look» d’altres mitjans prestigiosos per simular que provenen d’una font avalada o bé, aconsegueixen una «URL» que sigui una variació mínima d’un mitjà popular. Una manera de verificar ràpidament la simulació consisteix en anar al mitjà que intuïm suplantat i copiar al cercador el titular sospitós. si no el mostra, probablemant és «Fake».
  • Cal fer també comprovacions bàsiques de fotos. Una manera molt fàcil de moure a l’engany és fer circular una fotografia que correspon a una altre lloc o a un altre moment del passat. Davant de la incredulitat d’una foto, la mesura de precaoció pot ser introduir la foto al cercador de Google, a l’apartat d’imatges, i veure si correspont a un esdeveniment lluny+a o anterior. Aquí també hem d’estar en alerta sobre els deep fakes: a partir de la modificació de la postura del llavis -en un video- es pot fer dir qualsevol barbaritat a qui hagi estat enregistrat.
  • Cal analitzar els possiblex bots que apareixen en aplicacions informàtiques.Existeixen perfils creats informàticament perquè hi ha programes que poden fabricar cares o cossos de persones que, per experiència hom ja nota que tenen una inexpressivitat que genera el dubte. Tanmateix, en rebre una notícia d’aquest tipus per compartir no farà cap nosa fer una comprovació senzilla mitjançant una eina informàtica Botcheck.me que es pot instal·lar en el navegador per al desenmascarat. 
  • Cal acudir als verificadors informàtics solvents Hi ha webs com Newtral, Maldita.es i Verificat que es dediquen a desmuntar les desinformacions. I també el diaris, cada cop més, assumeixen la feina de confrontar declaracions incertes. L’ARA, per exemple, manté un fact checking durant el judici de l’1-O i també per a les campanyes electorals.
  • Cal qüestionar-se si es reforça un prejudici. Els algoritmes i la condició humana fan que a les xarxes socials acabem envoltats de les persones que pensen de manera similar a la nostra. Això fa que no rebem les veus discordants i, exposants sempre a confirmacions de les nostres idees, acabem pensant que aquestes han de ser les bones perquè tohom les comparteix. Les fake news s’alimenten de prejudicis. Per això, si es detecta que un determinat titular en comptes d’informar busca sobretot reforçar un estereotip, serà bo activar els filtres de la suspicàcia.
  • Cal exigir tot el context i la situació d’una declaració i informació. La descontextualització de frases és una artilleria gruixuda que es fa servir molt en política. Per poder valorar una frase calen els elements que l’acompanyen. I, si és possible, poder-la veure sense talls: a YouTube corren corren moltes intervencions convenientment muntades per deixar fora tots els elements que contemporitzen i suavitzen una frase polémica.
  • Cal comptar fins a nou abans de compartir -tal i com diu el periodista Àlex Gutiérrez de qui n’he extret aquest apartar sobre «Deu vacunes contra els fakes electorals» del diari ARA (07.04.2019).
  • L’última vacuna no té a veure tant amb la pròpia immunització com amb la dels altres. Abans de compartir una informació altament emocional de la quals no se saben gaires coses paga la pena passar-la pels nou filtres anteriors abans de compartir-la. La viralitat juga amb la tendència compulsiva dels humans, especialment en l’entorn de les xarxes, que són un espai de resposta ràpida. Cal actuar, per cert, amb humilitat: un estudi científic de l’any 2015 assegurava que les persones intel·ligents són més crèdules davant les «Fake News», perquè poden abaixar la guàrdia analítica.
2.1. ES COMPROVA AMB ALGUNS EXEMPLES -PASSATS I ACTUALS FINS AL DIA D’AVUI- TOCANT O EN REFERÈNCIA A LA MANIPULACIÓ
Exemples de manipulació:
– Quan es deia que Quim Torra assegurava que els espanyols eren «bèsties rampinyaires, escurçons i hienes amb una tara d’ADN» s’estava mentint per descontextualització: no es referia al conjunt d’espanyols (pel simple fet de ser-ho), sinó únicament als catalanòfobs. La cita donava credibilitat, però l’atribució era manipuladora.
– Quan Albert Rivera diu que a TV3 s’ha dit «puta» a Inés Arrimadas -i els mitjans de la seva corda ho reprodueixen- no expliciten el context, perquè això demostraria la mentida, ja que a la cadena televisiva aquest fet no ha passat. En realitat es refereixen a una piulada en el compte personal d’un còmic –Toni Albà- que col·laborava en un programa elaborat per una productora i efectivament emès per TV3.
– El truc de La Razón amb una frase de Grande-Marlaska. El ministre Grande-Marlaska -algú que no acostuma a ser incendiari, si més no de paraula- va aconseguir ahir ser protagonista d’allò que se’n diu la conversa, i no de manera gaire falaguera. La Razón li publicava una entrevista de la qual destacava la següent frase en portada:
«A Catalunya la violència ha sigut de molt més gran impacte que la del País Basc«.
Com és fàcil d’imaginar, persones que van viure molt de prop la violència d’ETA -com ara Rosa Lluch o Robert Manrique– van expressar el seu estupor per una comparació tan desaforada.
Mirant a dins, al cos de l’entrevista, i s’hi veu que la frase té un detall diferent respecte de com l’han escrit en portada. És un canvi petit, però cabdal:
«Tots els operatius han dit que hi va haver una violència de molt més gran impacte que la del País Basc«.
És a dir, Grande-Marlaska va traslladar una opinió que no és pròpia, sinó dels operatius. I cal recordar aquí que els agents mantenen la reivindicació de cobrar un plus d’uns 600 euros mensuals per treballar a Catalunya en concepte de perillositat, de manera que tenen un interès ben prosaic per exagerar la situació.
En tot cas, el ministre podria haver sortit al pas, al veure com servia cuinada el diari la seva frase, i haver especificat que no es tracta de la seva opinió, sinó la que li traslladen els operatius. No ho farà, esclar, per no tirar-se els cossos policials a sobre. I ves a saber si el diari ja hi comptava, que no hi hauria protesta. Però en el seu silenci Grande-Marlaska troba la seva perdició. Perquè vol dir que assumeix la frase, que se la fa seva, tot i ser tan abominable:
  • Posar en la mateixa frase una violència amb zero morts i
  • Una altra amb prop d’un miler.
Les seves bones formes i el to afable ja no enganyen: hi ha piròmans per acció i també per omissió. A quina categoria pertany, ministre?
 El presentador d»El Hormiguero‘ va posar èmfasi en un clima de terror a Catalunya en una entrevista a Pablo Iglesias a finals d’octubre de 2019. Pablo Motos, el presentador d’ El Hormiguero, el programa d’entreteniment més popular i de més audiència d’Antena3, entrevistava Pablo Iglesias, segons relata Mònica Planas.
Més enllà de la demagògia i el simplisme habitual de les seves preguntes, cal posar el focus en la manera com Pablo Motos va parlar de Catalunya. Per fer-ho va fer servir, com a argument de credibilitat, que tenia aquella informació gràcies als catalans que treballaven en el seu programa i que vivien a Madrid.
  • Cada vegada que parlava de catalans no independentistes s’hi referia com a persones que no volien embolics,
  • Mentre que quan parlava dels independentistes els al·ludia com a gent que buscava brega.
I, sobretot, posava èmfasi en un clima de terror a Catalunya:
 Se habla en todas partes de que se va a liar el día de la jornada de reflexión. De que se va a montar un jaleo enorme”, li deia a Pablo Iglesias, que mirava de relativitzar les circumstàncies.
Pablo Motos insistia en el risc que això comportaria a l’hora d’anar a votar:
 ¿Cómo vas a votar al día siguiente sin miedo, si tú eres de la gente que tiene miedo a salir de su casa? Aquí hay mucha gente que es de Catalunya y que el fin de semana no va. Si eres una persona que no puedes llevar a tus hijos al colegio, en definitiva, si eres una de esa gente que no ha hecho nada y que le han robado la paz, esa gente puede tener miedo a la hora de ir a votar. Si tú fueses del gobierno ¿qué medidas tomarías para que la gente fuera a votar sin miedo?
A partir d’aquí Pablo Iglesias, el líder d’Unides Podem, va passar a construir les seves respostes com si aquella realitat que pintava el presentador fos certa i Pablo Motos insistia en recordar-li que hi havia famílies que no es parlaven:
 Como aquí hay tanta gente de Catalunya que no se hablan entre hermanos o que se desprecian en la última reunión que han tenido porque uno es de Andalucía y le han hablado de mala manera…. Aquí realmente el movimiento pacífico, hay una gente de ese movimiento que claramente intimida a la gente, y la gente no va cómoda por la calle. Y los que no son independentistas no van cómodos por Barcelona. Y ellos no tienen ganas de hacer líos ni de pelearse con nadie”.
I el de Unides Podem responia amb normalitat com si aquesta fos, de veritat, la realitat de Catalunya. Aquest és l’autèntic problema. Que el discurs que ha calat com autèntic relata l’existència d’uns catalans que se senten espanyols que viuen en perill atemorits a casa seva i que ni tan sols poden acompanyar les criatures a l’escola.
Les mentides de Pablo Motos són l’exemple més clar i popular del discurs que ha quallat sobre Catalunya. I sobre aquesta falsa realitat d’una convivència violenta i insuportable es pretén estructurar l’ideari polític espanyol.

2.2. VERITAT-MENTIDA
Deixant de banda «Sobre la veritat i mentida en sentit extramoral» de Friedrich. Nietzsche, ens endinsem -per la importància del tema- en una consideració global i estudi més aprofundit sobre aquests conceptes

2.2.1. LA VERITAT
La veritat (del llatí veritas) és un concepte propi de la filosofia que té una gran varietat de significats. Pot indicar tant honestedat, bona fe i sinceritat, en general, com el fet d’estar d’acord amb la certesa o realitat d’alguna proposició, en particular. 
El terme veritat no té una única definició amb què estiguin d’acord tots els filòsofs. Se segueixen debatent diverses teories sobre el seu significat:
El concepte de veritat varia segons l’època o escola teòrica. Es distingeixen, sobretot, els següents:
  • Veritat com a correspondència: és veritat allò que diem o pensem quan es correspon amb el que passa o es pot percebre a la realitat. Requereix un món exterior com a prova de refutació i parteix del supòsit que aquest món es pot conèixer, fet que nega, per exemple, l’escepticisme.
  • Veritat com a coherència: és veritat aquella afirmació que és coherent amb d’altres acceptades per una comunitat determinada. És un concepte que prové de l’utilitarisme i molt utilitzat en lògica i en la ciència en general, on s’usa en el sentit següent: acceptem que quelcom és veritat si, o bé es pot demostrar empíricament, o bé de moment encara no es pot falsar.
  • Veritat subjectiva: en aquest sentit, per a cadascú és veritat el que ell consideri cert. D’aquesta manera, s’involucren en el judici sobre la veritat o falsedat d’una determinada proposició el coneixement individual i les creences personals. Dins d’aquesta noció de veritat s’hi encabeixen diferents grau de relativisme.
  • Veritat absoluta: des d’una perspectiva teològica o metafísica, es considera que l’home és capaç d’assolir (sigui per il·luminació o bé per comprensió) veritats que es consideren necessàriament certes.
  • Veritat pragmàtica: atesa la impossibilitat d’assolir una veritat fora de dubte (vegeu escepticisme), s’accepta com a cert allò que és útil per a la vida quotidiana o per progressar amb un estudi particular.
Ara com ara és un tema de recerca científica així com de fonamentació filosòfica: La recerca científica de la funció cognitiva -arrencant des de la física fins a la neurologia, passant per l’evolucionisme, la genètica, la biologia, l’etologia i la psicologia-, introdueix noves perspectives sobre el coneixement basat a l’evidència com a creença epistemològicament veritable amb justificació vàlida.
La veritat:
  • Interessa a la Lingüística perquè el llenguatge és expressió de la pròpia veritat.
  • Interessa a l’Antropologia filosòfica, perquè sembla evident que els éssers humans prefereixen la veritat a la falsedat a l’errada o la mentida i prefereixen la certesa al dubte.
  • Interessa a la Sociologia, per tal com l’estimació cap a la veritat i la condemna de la mentida o de l’error, varia en intensitat segons les èpoques i les cultures, perquè tant el concepte de veritat com la seva valoració no sempre és el mateix al llarg de la Història i de la cultura.
  • Interessa a la Ciència com a tal a la seva pretensió de coneixement vàlid.
La importància que té aquest concepte és que està arrelat en el cor de qualsevol supòsit personal, social i cultural. D’aquí la seva complexitat en l’estudi que mostra la “Història de la Filosofia” i que amb l’índex o taula que es proposa tot seguit hom es pot fer una idea de com s’ha concebut -clicant adientment l’enunciat de color blau- el concepte sobre la veritat:

 

2.2.2. LA MENTIDA
La mentida o engany és la intenció comunicativa amb què l’emissor pretén comunicar com a cert algunes coses que considera falses a algú altre. Es diferencia de:
Una mentida és una declaració realitzada per algú que sap, creu o sospita que és falsa en tot o en part, esperant que els oients s’ho creguin, de manera que s’oculti la realitat o la veritat en forma parcial o total.
Una certa oració pot ser una mentida si l’interlocutor pensa que és falsa o que oculta parcialment la veritat. En funció de la definició, una mentida pot ser:
  • Una falsedat genuïna o
  • Una veritat selectiva, exagerar una veritat, si la intenció és enganyar o causar una acció en contra dels interessos de l’oient.
Les ficcions, encara que falses, no es consideren mentides. Mentir és a dir una mentida. A les persones que diuen una mentida, especialment a aquelles que les diuen freqüentment, se les qualifica de mentideres. Mentir implica falsejar intencionadament i conscientment. Té com a sinònims parcials: mentira, bola, calúmnia, coba o fal·làcia. Per determinar si quelcom és una mentida, se sol contrastar amb la realitat (criteri de correspondència) i si no s’ajusta, és declarat com a fals. Ometre la veritat no sempre és considerat una mentida.
Per saber-ne més -clicant adientment l’enunciat de color blau- s’obtindrà el resultat desitjat sobre l’univers conceptual de la mentida:

3. «ARMES SILECIOSES PER A GUERRES TRANQUIL·LES»
Un document “Top Secret”, intitulat «Armes silencioses per a guerres tranquil·les», d’interès mundial i en referència a les armes d’una Tercera Guerra Mundial, em serveix només el seu enunciat -i no, evidentment, en res al seu contingut- per indicar la guerra mediàtica (en els seus vessants, psicològics, socials i polítics) amb què es lliure, en aquest país geogràfic i humà del nostre entorn, la contesa entre el constitucionalisme espanyol i l’independentisme català. Un títol metafòric que, en tot cas, vol posar de rellevància les armes que utilitza, malauradament, la manipulació dels mitjans de comunicació i la desinformació mediàtica que, com una guerra contra la veritat i en favor de la mentida, deixa un desastrós paisatge tardoral que no revifarà fins que una nova primavera de pactes activi les urnes de la democràcia…

3.1. LA «MANIPULACIÓ» DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ I LES SEVES ESTRATÈGIES 
La manipulació dels mitjans de comunicació consisteix en una sèrie de tècniques relacionades entre si amb les que membres d’un determinat grup creen una imatge o una idea que afavoreix els seus interessos particulares.
Entre aquestes tàctiques destaquen les fal·làcies lògiques i la propaganda, que sovint impliquen la supressió d’informació o d’altres punts de vista a través del seva distorsió, induint a altres persones o grups de persones a que deixin d’escoltar alguns arguments o, simplement, desviant la seva atenció a una altra banda. En «The Formation of Men’s Attitudes», Jacques Ellul afirma que l’opinió pública només es pot expressar en canals de televisió produïts pels mitjans de comunicació, sense els quals no existiria la propaganda.
La manipulació dels mitjans de comunicació es fa servir en les relacions públiques, la propaganda, el màrqueting, etc, i tot i que l’objectiu que es persegueix és diferent en cada àmbit, les tècniques emprades solen ser molt semblants. Molts dels mètodes moderns de manipulació dels mitjans de comunicació se centren en formes de distracció, basades en el supòsit que el públic té una capacitat d’atenció reduïda.
La Wikipèdia ens mostra l’índex -amb el contingut pertinent- tant dels diferents tipus de manipulació, com de les tèniques de les quals i l’activitat dels professionals de la persuació. Tot clicant el concepte o enunciat desitjat, en color blau, s’obrirà el seu contingut:

3.2. LA «DESINFORMACIÓ» MEDIÀTICA I LES SEVES ESTRATÈGIES
La desinformació, que també forma part de la manipulació informativa o manipulació mediàtica, és l’acció i efecte de procurar als subjectes el desconeixement o ignorància i evitar la circulació o divulgació del coneixement de dades, arguments, notícies o informació que no sigui favorable a qui desitja desinformar.
Habitualment és una de les argúcies de la agnotología i es dóna en els mitjans de comunicació, però aquests no són els únics mitjans pels quals es pot donar una desinformació. Pot donar-se en països o sectes religioses que tenen lectures prohibides, governs que no accepten mitjans d’oposició o estrangers (dictadures o tiranies), nacions en guerra que oculten informació.
La Wikipèdia ens mostra l’índex -amb el contingut pertinent- dels diferents tipus de desinformació. Per accedir-hi cal prèmer l’enuciat corresponent en color blau:

3.3. LES DEU ESTRATÈGIES DE LA MANIPULACIÓ MEDIÀTICA ATRIBUÏDES A NOAM CHOMSKY, I TANMATEIX DOCUMENTADES PRÈVIAMENT MITJANÇANT PER 
SYLVAIN TIMSIT EN «STRATÉGIES MANIPULATION» A L’ANY 2002
Intentarem relatar breument -tal i com ens proposa el Blog de Rafael Silva–  la llista de les 10 estratègies de manipulació mediàtica (psicològica, social, política) elaborades per l’eminent lingüista Noam Chomsky, un dels últims grans pensadors del nostre temps. Amb aquestes estratègies, l’autor ens obre la ment perquè comprenguem la gran quantitat de situacions que provoquen en l’ésser humà certs resultats, certes elaboracions o conclusions mentals, prèviament manipulades per aconseguir el seu objectiu.
Ara bé, Noam Chomsky, en canvi, no és l’autor de «Les 10 estratègies de manipulació mediàtica«, text que s’ha convertit en un fenomen viral a Internet. El veritable autor és el francès Sylvain Timsit. El document va ser publicat per primera vegada en francès, a l’any 2002, amb el títol original «Stratégies de manipulation», al web syti.net El copyright del text és d’aquesta data i d’aquest lloc i el text encara es troba en el lloc web d’origen. L’origen de la falsa atribució a Noam Chomsky, estaria en l’error que al seu dia va cometre l’Agència Pressenza, segons ha manifestat Sylvain Timsit.
Als lectors interessats en obtenir més informació sobre aquests temes, els remeto al text «Armes silencioses per a guerres tranquil·les»«, del mateix autor. Vegem-ho:

3.3.1. LA DISTRACCIÓ
La distracció consisteix en desviar l’atenció del públic dels problemes importants i dels canvis decidits per les elits polítiques i econòmiques, mitjançant la tècnica del diluvi o inundació de contínues distraccions, o bé d’informacions insignificants. Serveix també per a impedir al públic interessar-se pels coneixements essencials, en l’àrea de la ciència, l’economia, la psicologia, la neurobiologia o la cibernètica. D’aquesta manera, a base de mantenir a la població ocupada, distreta, lluny dels veritables problemes socials, captivada per temes sense importància real, sense temps per a pensar-hi, s’aconsegeixen els objectius pretesos. La teleporqueria oferta per alguns canals de televisió són bons exemples d’aquesta estratègia.

3.3.2. LA CREACIÓ DE PROBLEMES PER OFERIR SOLUCIONS
Aquesta estratègia és coneguda també com «problema-reacció-solució«. Consisteix a crear un problema i una situació prevista per causar certa reacció en el públic, per tal que aquest sigui, en última instància, el validador de les mesures que es pretenen implementar. Per exemple:
  • Deixar que es desenvolupi o s’intensifiqui la violència urbana, fins i tot organitzar atemptats sagnants, per tal que el públic sigui el demandant de majors lleis de seguretat, o de polítiques que s’endureixin el Codi Penal.
  • O un exemple que ens ve a tomb: crear una crisi econòmica, per fer acceptar com un mal necessari el retrocés dels drets socials, i el desmantellament dels serveis públics.

3.3.3. L’APLICACIÓ D’UNA GRADUALITAT EN L’ACCIONS O ESTRATÈGIES PROPOSADES
Per aconseguir que s’acceptin decisions o mesures inacceptables, aquesta estratègia aposta per aplicar-la gradualment, a comptagotes, per períodes de consecució definits, sense pressa però sense pausa. D’aquesta forma, per exemple, condicions socioeconòmiques radicalment noves (com les tesis del neoliberalisme) han estat imposades durant diverses dècades de govern de tals ideologies, concretament els 80 i els 90 en què l’Estat queda reduït a la mínima expressió,
  • Privatitzacions,
  • Precarietat laboral,
  • Flexibilitat,
  • Desocupació en massa,
  • Salaris indecents, etc.,
Aquestes estratègies són acceptats avui dia globalment, però haguessin provocat una gran revolució si s’haguessin implantat d’un dia per l’altre, o tots alhora.

3.3.4. L’ESTRATÈGIA DE DIFERIR ELS PROBLEMES
Representa una altra forma alternativa i, de vegades complementària, de fer acceptar decisions impopulars, consistent en presentar-les com «doloroses i necessàries«, obtenint l’acceptació pública, en el moment, per a una aplicació futura. Està comprovat que és més fàcil acceptar un sacrifici futur que un sacrifici immediat, no només perquè només és un anunci (l’esforç no és emprat immediatament), sinó també perquè el públic té sempre la tendència a esperar ingènuament que «tot anirà millor demà» , i que potser el sacrifici anunciat podrà ser evitat.
També s’aconsegueix amb aquesta estratègia donar més temps al públic per acostumar-se a la idea del canvi, així com d’acceptar-la amb resignació quan arribi el moment. Per exemple:
  • Quan es van prendre les decisions de la rebaixa del sou als funcionaris, se’ns va dir que quan canviessin les condicions es podria recuperar el poder adquisitiu perdut, i també que no descartaven prendre altres mesures.
  • Un altre exemple que podem posar l’ús d’aquestes estratègies en l’àmbit polític, és la presència de les factures informatives als hospitals, com a pas previ a la instal·lació del co-pagament.
3.3.5. TRACTAMENT INFANTIL
Tractar al públic en to infantil. La majoria de la publicitat dirigida al gran públic utilitza uns discursos, uns arguments, personatges i  una entonació particularment infantils, moltes vegades pròxims a la debilitat, com si l’espectador fos una criatura de poca edat, o fins i tot un deficient mental. Com més s’intenti buscar enganyar a l’espectador, més es tendeix a adoptar un to infantil amb els interlocutors o els destinataris dels missatges, ja que sobre la base del principi de la suggestionabilitat, els interlocutors tendiran a abandonar l’esperit crític. Estratègia molt usada en les relacions pares / fills.

3.3.6. ESTRATÈGIES EMOCIONALS
Aquesta estratègia emocional consisteix a utilitzar (i fins i tot abusar) de l’aspecte emocional, molt més que la reflexió. Això és una tècnica clàssica per causar un curtcircuit en l’anàlisi racional de les persones, i finalment atacar el sentit crític dels ciutadans. D’altra banda, la utilització desmesurada del registre emocional permet obrir la porta d’accés al subconscient, a fi d’implantar o empeltar idees, desitjos, pors, temors, compulsions, induir comportaments, etc. (Quantes vegades hem sentit parlar del «xantatge emocional»). 

3.3.7. APROFITAR-SE DE LA IGNORÀNCIA I DE LA MEDIOCRITAT
Reforçar la autoculpabilitat. Estratègia que consisteix a fer creure a l’individu que només ell és el culpable de la seva pròpia desgràcia, a causa de la insuficiència de la seva intel·ligència, de les seves capacitats, o dels seus esforços. Així, en lloc de rebel·lar-se contra el sistema polític i econòmic establert i dominant, l’individu es autodesvalida i es culpa, el que li genera un estat depressiu, un dels efectes és la inhibició de la seva acció, i lògicament, sense acció no hi ha canvi.
Com a exemple d’aquestes tres últimes estratègies, podem posar frases tan famoses com les que hem vingut escoltant últimament des d’alguns estaments socials i polítics quan es refereix a la ciutadania, i afirmar que «hem viscut per sobre de les nostres possibilitats«, o bé que «hem de fer els deures«, quan totes dues són complementamente falses.

3.3.10. CONEIXEMENT ALIÈ
Millor coneixement aliè. Estratègia que consisteix a conèixer als individus millor que el que ells es coneixen a si mateixos. És una continuació de les estratègies 7 i 8, que fomenten un sistema de manipulació de masses. Efectivament, en el transcurs dels darrers 50 anys, els avenços científics en tots els vessants han generat una creixent bretxa entre el nivell de coneixements del públic en general, i aquells posseïts o utilitzats per les elits dominants. Gràcies a la biologia, la bioinformàtica, la neurobiologia i la psicologia aplicada a un munt d’especialitats, el sistema ha aconseguit un coneixement molt avançat de l’ésser humà, tant de la seva estructura física, arquitectura i funcionament, com dels seus esquemes i processos mentals, seus estímuls i reaccions.
Com a resultat, el sistema ha aconseguit conèixer millor a l’individu comú del que ell mateix es coneix, i això significa que, en la majoria dels casos, el sistema exerceix un control major i un gran poder sobre el comportament dels ciutadans, la qual que li dóna un enorme avantatge.

3.4. CINISME SEMÀNTIC I PODER AUTORITARI
Progressa adeqüadament, el tema de la manipulació del llenguatge polític, de l’us de metàfores que no volen dir res en discursos pensats per encabronar el personal. Això és el que Harry Frankfurt anomenava ‘bullshit’. Ulises Moulines va anomenar-lo ‘cinisme semàntic‘ en una conferència organitzada per la Fundacíó Irla, d’Esquerra Republicana.
El professor Ulises Moulines, un dels pensadors catalans més internacionals en aquest moment, ha estat entevistat per Manuel Lillo Usechi per a la revista EL TEMPS. Ens cal recollir les característiques del ‘cinisme semàntic‘, val a dir, de l’ús descarat del llenguatge per tal de posar-lo al servei de la mentida política Per a Ulises Moulines les formes del cinisme semàntic es poden esquematitzar així:
1) Consisteixen en manipulacions refinades del llenguatge, tot canviant el sentit originari de les paraules sense que ens n’adonem plenament.
(2) Són sistemàtiques, és a dir, formen part d’un sistema conceptualment coherent en si mateix, si bé completament allunyat de la realitat.
(3) Són massives, en el sentit que van dirigides a grans masses de persones.
(4) Tenen sovint un caràcter internament contradictori.
És a dir, afirmen d’una manera més o menys sorneguera una proposició “A” i el seu contrari “No-A” – un procediment molt útil perquè és ben sabut per la lògica elemental que d’una contradicció de la forma “A i N-A” es pot deduir qualsevol cosa.
(5) Llur finalitat és substituir, a curt o a mitjà terme, un sistema polític-social democràtic i liberal per un sistema autoritari o totalitari, en el qual una petita minoria decideix per tots els altres.
(6) Estan destinades a atribuir als contrincants justament aquells delictes que les meves pròpies impostures encobreixen.
(7) I el tret potser més inquietant de les impostures semàntiques, és que són acceptades de bona voluntat per una gran part dels recipients als quals van dirigides, fins i tot quan aquests recipients podrien adonar-se fàcilment que se’ls està donant gat per llebre.

4. LA POSTVERITAT

Inserto en aquest tema dos articles ben construïts sobre el contingut que ens interessa de destacar. Un dels quals ha estat treballat per Martín Montoya Camacho i l’altre per en Ramon Alcoberro Pericay

4.1. L’ERA DE LA POSTVERITAT, LA POSTVERACITAT I EL XARLATANISME

L’any 2016 va ser catalogat per molts periodistes i analistes polítics com l’any de la postveritat. Aquest terme és la traducció de post-truth, triada paraula d’aquell any per Oxford Dictionaries. El seu significat es refereix a alguna cosa que denota unes circumstàncies en què els fets objectius són menys influents, en la formació de l’opinió pública, que no pas l’apel·lació a les emocions i creences personals. Amb aquests termes, qui vulgui influir en l’opinió pública haurà de concentrar els esforços a elaborar discursos fàcils d’acceptar, insistir en el que pot satisfer els sentiments i creences de l’audiència, més que no pas en els fets reals.

 Així, al cap de poc temps:

  • La Societat de la Llengua Alemanya va declarar que postfaktisch seria triada la paraula de l’any 2016.
  • I, en castellà, la fundació Fundéu BBVA va nominar la paraula posverdad per a un guardó similar.

Sovint s’ha identificat la postveritat amb la mentida. En molts mitjans, s’ha conclòs que la postveritat no és nova, les mentides han existit sempre i, per tant, ens trobem davant d’un neologisme fruit del caprici. Aleshores, ens hem de prendre seriosament aquesta paraula?

 4.1.1. CON SORGEIX AQUESTA ERA…?

La paraula postveritat va ser utilitzada per primera vegada en la premsa nord-americana el 1992, en un article de Steve Tesich per a la revista The Nation. Tesich, quan va escriure sobre els escàndols de Watergate i la guerra de l’Iraq, va indicar que ja en aquell moment havíem acceptat viure en una era de la postveritat, en què es menteix sense discriminació i s’amaguen els fets. No obstant això, va ser en el llibre The Post-Truth Era (2004), de Ralph Keyes, quan el terme va trobar un cert desenvolupament conceptual.

 Keyes va indicar aleshores que vivim en l’època de la postveritat perquè el seu credo s’ha assentat entre nosaltres: la manipulació creativa pot portar-nos més enllà del regne de la simple exactitud cap a un regne de la narrativa de la veritat. La informació embellida es presenta com a veritable en esperit, i més veritat que la mateixa veritat. La definició de Keyes ofereix una clau concreta per comprendre els fets que van tenir lloc en els mesos passats. Hi tornarem d’aquí a un moment. Però abans ens hem de preguntar: com va arribar fins a nosaltres aquesta era de la postveritat…?

Per comprendre com és possible que ens trobem en una època com aquesta cal tenir en compte alguns factors dels mitjans de comunicació pels quals s’ha propagat. Per començar, l’era de la postveritat fa referència a la proliferació de notícies falses per Internet, a comentaris insultants que freguen la difamació, bolcats cada dia a les plataformes de comunicació en línia, i al descrèdit de les institucions a través de comentaris —moltes vegades anònims— en aquests mateixos mitjans.

La directora de The Guardian, Katharine Viner, en l’article “How technology disrupted the truth, va indicar que darrere de tot això hi ha la tergiversació intencionada dels fets d’alguns mitjans digitals que advoquen per una determinada actitud social i política. Però, a banda del que s’ha esmentat, hi ha també els esforços d’aquest tipus de mitjans per atreure visitants cap a les seves plataformes, sense altra intenció que mantenir un negoci que ven el que el públic vol trobar.

Viner explica que això és possible pels algoritmes que alimenten les fonts de notícies de cercadors com els de Facebook o Google, que estan dissenyats per oferir al públic el que aquest vol. Per a la directora de The Guardian, això vol dir que la versió del món que trobem cada dia quan hi entrem a través dels nostres perfils personals o en les cerques que fem a Google ha estat invisiblement filtrada per reforçar les nostres pròpies creences.

4.1.2. COMSUM D’INFORMACIÓ A L’ALÇA

Es tracta, per tant, d’un esforç per adaptar els mitjans d’informació, i els continguts, al gust dels usuaris.

Seguint la definició de Keyes, podem dir que se’ns mostra una veritat embellida i configurada al nostre gust, cosa que acceptem com a més veritable que la mateixa veritat dels fets.

Fa uns anys ens sorprenia trobar, en una web qualsevol, anuncis per comprar productes que havíem vist a Amazon tan sols unes hores abans. Avui això és una cosa usual. Sembla que en els nostres dies, l’estratègia que s’aplica a la venda de productes per Internet s’utilitza també per al cas de les notícies que volem consumir. Això no ens pot estranyar. Un informe del Pew Research Center va revelar fa uns mesos que la meitat dels nord-americans entre 18 i 30 anys consumeix notícies a través de les plataformes d’Internet, i que aquesta tendència és creixent. Per tant, el mercat de consum d’informació no deixarà d’anar a l’alça, i l’estratègia de donar al client el que vol és una manera d’arribar a fidelitzar-lo. És cert que la compra de notícies en aquest tipus de mitjans no és abundant, però és aquí on s’ofereix la màxima possibilitat d’influir en el futur públic consumidor.

Això vol dir que cada vegada serà menys probable que trobem informació a les plataformes electròniques que ens desafiï i que ampliï la nostra cosmovisió, o que hi trobem fets que refuten la informació falsa que persones del nostre entorn hagin compartit.

Fins i tot per a una xarxa social tan flexible com Twitter aquest pot ser el cas, a causa de l’anunci constant dels tuits que més agraden a les persones que cadascú segueix. No obstant això, seria absurd imputar tota la culpa de caure en l’era de la postveritat als mitjans de comunicació i a les seves estratègies per transmetre informació. És clar que la culpa s’ha d’atribuir a les persones que menteixen, tergiversant la veritat dels fets. Però sembla que també és important examinar, encara que sigui breument, una actitud que es pot donar en els usuaris o consumidors i que ens afecta directament.

 4.1.3. POSTVERITAT I DESCONFIANÇA

Ralph Keyes va indicar, a The Post-Truth Era, que la conseqüència immediata de la postveritat és la postveracitat. És a dir, una desconfiança davant els discursos públics, però no pel contingut, que pot ser cert i fins i tot científicament demostrat. La desconfiança que genera la postveritat es fonamenta en el fet que el missatge pot servir a un fi ocult, no desitjat per l’audiència. Reflecteix aquesta idea alguna cosa real sobre la nostra societat i la manera com ens hi dirigim?

Sembla que la postveracitat només pot sorgir en moments com el que vivim actualment, en què hi ha una actitud de descrèdit cap als discursos públics perquè esperem, després de tot el que s’ha revelat en els mesos passats, que aquesta informació no transmeti tota la veritat. Podríem pensar que hem d’evitar el dramatisme, ja que continuem consumint notícies, i aquestes encara transmeten moltes veritats. No obstant això, grans sectors de la societat creuen que la veritat ha perdut valor, que ha estat enderrocada i jeu a terra ferida de mort.

Pensar que la veritat pot ser assassinada pot deixar-nos perplexos, però això ha passat pel valor que té a la societat. Per aquest motiu la qüestió de la postveritat no és supèrflua. Per a Keyes el problema radical és que podem viure governats per la postveritat, i participar activament en la seva dinàmica sense adonar-nos-en. Això es donaria a través d’una actitud derivada de la justificació de les nostres pròpies mentides, i per acostumar-nos a viure en un ambient en què es discrimina la veritat en funció dels interessos personals.

Això pot passar quan no reflexionem sobre les fonts de les notícies que consumim o, en una visió més àmplia de les circumstàncies, quan apartem la mirada davant els punts de vista que ens desagraden. De vegades, fugim de tot això sense aturar-nos a pensar com es poden veure les coses des d’una altra perspectiva, simplement perquè no volem ser enganyats. Com si tot el que no coincidís amb les nostres idees es pogués catalogar de propaganda enganyosa.

Jason Stanley, en el seu llibre How Propaganda Works (2015), explica que cert tipus de propaganda autoritària pot destruir els principis de la confiança en la societat, minant així la democràcia. Però també és veritat que no tot ús del llenguatge que altera la realitat és una mentida. Sempre hi ha alguna cosa de veritat. Però, per abordar-la, és important tenir capacitat crítica i l’actitud d’acostar-nos-hi no amb desconfiança, sinó amb un esperit lliure que es reforça amb l’estudi acurat de la realitat.

Tot i que l’era de la postveritat hagi arribat al nostre temps amb una certa força, l’última paraula la tenen els usuaris o consumidors, persones lliures que poden decidir restablir el valor de la veritat. Això vol dir evitar la mentida, pròpia i aliena, i evitar acostumar-se a viure en circumstàncies en què la falsedat és una cosa usual. Deixar de banda qualsevol manera, per subtil que sigui, de faltar a la veritat.

4.1.4. XARLATANERIA SUPERFICIAL

En una entrevista que va concedir al setmanari catòlic belga Tertio, el papa Francesc va fer referència a diverses d’aquestes qüestions. Especialment, va condemnar el mal que poden provocar els mitjans de comunicació que cauen en la difamació quan publiquen notícies falses.

Amb la seva manera directa de parlar, el sant pare va explicar que la desinformació dels mitjans és un mal terrible, tot i que el que es digués fos cert, ja que el gran públic tendeix al consum indiscriminat d’aquesta desinformació. D’aquesta manera, va explicar, es pot fer molt de mal, i va assimilar aquesta tendència de consumir falsedats, i mitges veritats, a la coprofàgia.

Les paraules del Papa no són anecdòtiques i calen més profundament del que es pot observar a simple vista. Això s’aprecia més bé si comparem la coprofàgia amb el terme que es fa servir en anglès per designar un dels modes més subtils de tergiversació de la veritat, el bullshit. Aquest terme s’ha traduït a l’espanyol com charlatanería en l’obra del filòsof nord-americà Harry Frankfurt, i en català s’ha fixat com xarlataneria per la Neolosfera de la Universitat Pompeu Fabra.

Frankfurt va indicar, en el llibre Sobre la charlatanería (2013), que aquesta és menys intencionada del que podem pensar. Quan mentim ens concentrem per fer-ho, però la xarlataneria no requereix esforç perquè és inadvertidament espontània: simplement es descuida la presentació dels fets. El xarlatà manté clara la distinció entre la veritat i la mentida, però com que està despreocupat pel valor de la veritat, pot fer servir un fet per defensar una posició i la contrària.

El xarlatà no té intenció de tergiversar la realitat, sinó que no té intencions respecte a aquesta. La seva intenció se centra exclusivament en si mateix, en la superficialitat dels seus projectes o, com determinats mitjans o usuaris, en la seva pròpia propaganda. La mentida ha acaparat des de sempre la nostra atenció. Això és comprensible. L’acte de mentir presenta una malícia que ens repel·leix. Per dir una mentida cal tenir la intenció de dir-la. No és un simple descuit, cal treballar-la. Per al mentider la veritat té un valor en funció dels seus propis fins, d’aquí el seu interès per manipular-la. Però el xarlatà no en té cura, i amb aquesta actitud pot fer molt de mal, tal com passa en aquesta era de la postveritat.

La xarlataneria és contagiosa, indica Frankfurt. Part d’aquesta es pot haver estès fins a nosaltres com a consumidors d’informació quan no parem atenció a les notícies que podem propagar per les xarxes socials. Davant d’això, no estem eximits de responsabilitat per participar, d’alguna manera, en actes difamatoris, tot i que ens sembli que el que fem no és significatiu, o considerem que el que transmetem és cert. Quan això passa és perquè hem deixat de considerar que el llenguatge no és només vehicle de fets, xifres, estratègies, demostracions i refutacions, sinó també portador de valors. És important tenir en compte que el coneixement de la veritat i la mentida, tot i que és molt important, no defineix prou el que es necessita per fer justícia als altres, i per actuar amb veritable caritat.

La figura del xarlatà, estigui encarnada en algun mitjà que transmet notícies o en un usuari que les consumeix i redistribueix, és el màxim contribuent a la postveracitat: potencia la desconfiança i la tensió a la societat. Per això, l’important és reconèixer la rellevància de les coses a què es refereix la informació que tenim.

No tot ens pot ser igual. Reflexionar sobre si respectem la veritat, evitant manipular-la com ens vagi bé, permetrà que comencem a tornar-li el valor real.

Per Martín Montoya Camacho, 21.02.2019 / En HumanitatsSocietat

4.2. QUÈ SIGNIFICA “POSTVERITAT”?

Hi ha conceptes que tenen al mateix temps un sentit descriptiu (expliquen el que hi ha) i un sentit valoratiu. El neologisme “postveritat” n’és un. Descriu una estratègia d’argumentació basada en el menyspreu per l’objectivitat dels fets i, alhora, valora una crisi de la democràcia. Sembla que el mot s’usà per primer cop l’any 1992 en un article sobre la Guerra del Golf publicat pel guionista cinematògraf i novel·lista Steve Tesich (1942-1996).

La “postveritat” es referia a un món on la veritat ja no resulta significativa ni rellevant com a criteri per justificar les accions polítiques i socials, especialment quan és el poder qui actua. La postveritat, però, no és tan sols un intent d’amagar la veritat (cosa que sovint fan els polítics i també molta més gent) sinó d’escanyar-la.

En la societat de la postveritat es produeix una absurda inversió de la lògica, de manera que (en contra del que seria intuïtiu) són els fets el que resulta desmentit per les opinions. Les opinions no tan sols són més importants que les evidències lògiques o empíriques, sinó que resulten l’únic que realment hi ha en joc en la societat. Convertida en eina d’un espectacle i posada al servei del poder, la veritat deixa de ser un criteri respectable. Al mateix temps la política s’omple d’afirmacions grotesques i insostenibles que estan pensades més per acontentar les vísceres i el baix ventre que per a servir a la discussió racional dels projectes. En la postveritat no es tracta tant de mentir o de fer córrer rumors falsos com de manipular les opinions, reforçant els prejudicis que ja existien en parts (generalment poc cultes) dels votants d’una determinada opció.

Confondre la ment i manipular el llenguatge és un objectiu clàssic de la propaganda i George Orwell ja va explicar a 1984 que el totalitarisme necessita crear una “neollengua” per manipular la gent i anular el pensament crític. El que ell va descriure, presentant-ho com una sàtira, com una crítica o com una profecia social s’està realitzant ja en la postveritat.

A més d’Orwell, l’altre autor que es pot considerar un antecedent en la teoria de la postveritat és el novel·lista de ciència ficció Philip K. Dick, que va descriure l’existència de “mons paral·lels” o de “realitats múltiples” en diverses novel·les (especialment en algunes escrites al voltant dels anys de la presidència de Richard Nixon). En les novel·les de Philip K. Dick una elit construeix diverses realitats paral·leles per tal de tenir més ben controlat el poble. Però ni Orwell ni cap autor de ciència ficció negava que la veritat/realitat existís com a tal. El que ells pretenien era denunciar que la classe dirigent havia optat per la mentida com a eina de control social –  i les conseqüències que això implicava.

Però posar en circulació el concepte de “postveritat” per descriure el present de la informació manipulada obliga a fer un pas més enllà. La societat de la postveritat pressuposa, seguint les tesis de Foucault i (abans) de Nietzsche, que la veritat en sentit fort no existeix, que tota realitat és només una construcció lingüística i que, per tant,  en política l’únic que existeix són punts de vista, que es presenten en funció dels interessos i que com a tals ni millors ni pitjors – tan sols diversos.

El filòsof nord-americà Harry Frankfurt fou un dels primers a denunciar les conseqüències  d’aquesta situació  amb el seu article “On Bullshit (1986). “Bullshit” és literalment una merda de toro (“caca de la vaca”) i, per extensió, una estupidesa, una xuminada, una collonada. Segons H. Frankfurt el “bullshit ” al qual ens mena la pura multiplicació de suposades veritats, és pitjor que la mentida perquè un mentider ha de conèixer la veritat, ni que sigui per poder amagar-la, mentre que qui comet “bullshit”, no té cap interès ni cap respecte per la veritat. La postveritat vindria a ser així una situació on el “bullshit ” simplement s’ha universalitzat i l’espectacle ocupa tot l’àmbit de la política i la vida col·lectiva.

Dos llibres publicats l’any 2004 (The Post-Truth Era: Dishonesty and Deception in Contemporary Life del periodista Ralph Keyes i When Presidents Lie: A History of an Official Deception and Its Consequences d’Eric Alterman) van posar al centre del debat polític el que aleshores era un neologisme: “postveritat”. Amb aquest concepte es volia designar la idea que la veritat havia deixat pas a l’emergència d’un món fantasmàtic basat en la malfiança sistemàtica envers les tesis oficials i que, alhora, el poder menteix sistemàticament per tal de manipular l’opinió pública amb finalitats electoralistes o de consum. en el món posterior a Internet. Alterman va parlar de “la presidència de la postveritat” per referir-se a les mentides de la presidència de Bush Jr. sobre l’11 de setembre. D’ençà d’aleshores l’ús d’aquest mot no va parar de créixer.

L’any 2016 “postveritat” fou considerada “paraula de l’any” pel Diccionari Òxford i s’ha anat usant de forma força habitual per tal de designar la situació que es produeix quan la veritat deixa de ser l’element central d’una informació. L’any següent el Diccionari entronitzà un terme complementari “fake news” (notícies falses). Tots dos conceptes vindrien a ser complementaris.

  • Una “fake news” no és una notícia falsa. És una noticia “falsificada”, cosa prou diferent. No es tracta només d’un error sinó que al darrera hi ha una conscient decisió de desinformar i de mentir.
  • O més estrictament de crear una “zona de boira” on veritat i mentida, fet i opinió siguin impossible de diferenciar.
  • En la postveritat les emocions i els valors dels individus acaben per tenir més valor que els fets i, en certa mesura, ens tornen cecs a fets que no casen amb les nostres expectatives o els nostres desigs.

Seguint la formulació de Lee McIntyre, la postveritat no consisteix a afirmar que la veritat no existeix sinó que “els fets estan subordinats al nostre punt de vista polític”. Es pot prescindir de les evidències, i fins i tot de la lògica, perquè allò que importa és la defensa del propi punt de vista, per sobre del qual res no importa.  Així, per exemple, quan va començar a córrer el rumor que el president Obama no havia nascut als Estats Units (cosa que legalment l’inhabilitaria per a ser president), ni tan sols mostrar el seu certificat de naixement va ser suficient per aturar la brama.

 En aquestes condicions el debat polític democràtic es torna impossible perquè no hi ha vinculació entre allò que es diu i la veritat. Quan les xarxes socials (que són la forma actual de l’àgora) es converteixen en màquines de guerra, els mecanismes emocionals ocupen el lloc de la racionalitat lògica i els interessos econòmics fabriquen i recolzen opcions polítiques alienes al concepte de bé públic, la democràcia esdevé tan sols una ficció més o menys jurídica.

   Les tècniques de postveritat i fake news es van desenvolupar en una primera fase a partir de 1953 quan la indústria del tabac va tenir plena consciència que el seu producte era cancerigen, però va muntar un seguit de campanyes intimidatòries contra tot aquell qui gosava presentar proves científiques sobre la relació entre tabac i càncer. Deliberadament, es tractava de posar la mentida al servi del negoci, ni que fos al preu de la mort de milions de persones.

Un guru de les relacions públiques de l’època, un tal John Hill (1890-1977), va suggerir que calia oferir molts diners a programes d’investigació científica per tal d’intentar fer creure a l’opinió pública que la relació entre tabac i càncer no era tan clara com assenyalaven els estudis més seriosos. No es tractava, però, de negar els fets, sinó de presentar “fets alternatius” per intentar desacreditar les investigacions que donaven resultats contraris als interessos dels grups tabaquers. L’operació està ben explicada al llibre; “Mercaderes de la duda. Cómo un puñado de científicos oscurecieron la verdad sobre cuestiones que van desde el humo del tabaco al calentamiento global» de Naomi Oreskes i Erik M. Conway, (en espanyol a Capitán Swing, 2018).

Les relacions públiques, la compra de publicitat als mitjans, l’oferta de beques, finançament i ajudes a científics “amics”, etc., són eines poderoses per a crear una ambient social de dubte i de malfiança envers la informació contrastada. Un “fet alternatiu” és un fet inestable, interpretable, dubtós – i no es pot negar que grans empreses i partits polítics (algun suposadament d’esquerres, també) juguen a la manipulació i a fabricar una opinió pública inestable, dòcil als interessos de les multinacionals i dels Estats.

Al voltant de sis milions de persones moren cada any al món per malalties vinculades al tabac, però la publicitat a gran escala i els vincles dels grans mitjans d’informació i la indústria tabaquera aconsegueix evitar la difusió d’aquestes dades i creen una espessa capa de boira que desinforma socialment i permet grans negocis a una indústria de la mort. Uns estratègia similar es va usar posteriorment per negar la pluja àcida, el forat a la capa d’ozó i l’escalfament global.

Es tractava de “fabricar el desacord” i amplificar-lo posant molts diners per tal d’evitar que la població tingués consciència dels riscos als que estava sotmesa. Prescindir dels fets, emboirar-los o complicar-los tant que ningú els pugui entendre, és eficaç políticament perquè evita que el poble demani explicacions a polítics i empresaris. Que d’aquí es passés a la política amb personatges com Trump o Putin era qüestió de temps. Curiosament a l’època de la història on més informació circula i també en l’època on resulta més fàcil verificar les informacions, també és més fàcil que mai desinformar.

Com s’ha arribat a aquesta situació? La resposta no pot limitar-se a considerar que hi ha una mena d’estrany “complot” de la indústria farmacèutica, de les tabaqueres o dels polítics professionals. La culpa en l’autoengany de la postveritat no és d’un suposat populisme. Tampoc és un fenomen provocat per les xarxes – malgrat que hi han ajudat. De fet, la postveritat apareix precisament quan més gent hi ha mobilitzada críticament a través de les xarxes socials (i per tant, més gent la podria denunciar). En el seu origen la qüestió va més a fons.

 La postveritat deriva més aviat dels hàbits culturals de les classes mitjanes urbanes, educades des de les universitats en teories (com les de Foucault, per exemple) que, seguint les tesis de Nietzsche, simplement negaven l’existència de fets i ho reduïen tot a interpretacions. On, evidentment, totes les interpretacions valien igual i no es podia treure l’entrellat de res. Negar les evidències socials i polítiques va resultar molt senzill perquè abans se n’havia negat la consistència del concepte mateix de “veritat”. Hi ha una gran responsabilitat política del pensament polític (suposadament) “progressista” en el naixement de la postveritat.

Si s’adopta una perspectiva nietzscheana, suposant que “no hi ha fets, sinó interpretacions”, llavors no podem queixar-nos si algú interpreta la realitat d’una manera alternativa o presenta “fets alternatius” contraris als fets empírics. Els fets s’estan trobant al mateix nivell que les mercaderies. De la mateixa manera que vas al supermercat i trobes diverses qualitats d’olis o de patates, també pots trobar (especialment a Internet i a les xarxes socials) diversos “fets alternatius”, Però convertir la veritat en una mercaderia – i  no en un criteri objectiu –  té unes conseqüències socials i morals terribles perquè destrueixen l’argamassa mateixa de les relacions socials que és la confiança.

4.2.1. POSTVERITAT I TRIA DE SOCIETAT

La tesi de la substantivitat de la veritat va entrar en crisi amb la sociologia i l’antropologia cultural a finals del segle XIX, va ser proclamada per Nietzsche i es va convertir en “sentit comú” de les ciències socials a partir de 1968. Tesis com la “correcció política” i la imposició del “dret a la diferència” en les societats liberals van acabar d’imposar un relativisme radical en les ciències socials. El relativisme cultural ha esdevingut cada cop més una “tria de societat”, una característica implícita de les societats liberals il·lustrades. Tant li fa si Voltaire i Diderot mai van defensar el “tot s’hi  val” en teoria del coneixement. O si per a les Llums la crítica era impensable sense anar acompanyada de la idea de progrés.

Una de les característiques més típiques de les dictadures i del totalitarisme polític ha estat la seva aferrissada lluita contra la veritat. Es tractava de negar-la o d’amagar-la, perquè hi havia el perill que es complís la vella afirmació paulina segons la qual: “la veritat us farà lliures”.  Curiosament, una de les conseqüències secundàries del moviment del Maig del 68 fou també la lluita cultural contra el concepte de “veritat” substantiva, representada per la ciència, que tradicionalment era considerat el nucli mateix del programa de les Llums.

Una curiosa aplicació del igualitarisme radical a l’anàlisi lingüística, a les relacions social i a l’estudi de les produccions culturals desenvolupada en el post-68 considerava altament sospitosa, i fins i tot “perillosa”, qualsevol “veritat” substantiva. Es demanava el reconeixement en igualtat de condicions de tots els punts de vista, especialment si aquests provenien de grups socialment marginats o minoritzats. Així nocions cardinals de la modernitat (la “racionalitat”, la “ciència”, la “gramàtica”, etc.) van ser sotmeses a una crítica erosiva que exigia el reconeixement de la multiplicitats de punts de vista.

Entre els qui han analitzat la postveritat una de les preguntes més repetides és la de “quanta veritat podem suportar?” És potser la postveritat una resposta a la nostra incapacitat (incapacitat de societats riques i cultes) per acceptar la complexitat del món?  Hem triat viure “contents i enganyats” perquè la realitat/veritat no ens agrada? Simplement: ens fa por viure en la veritat que produeix monstres: xoc de civilitzacions, guerres, misèria, canvi climàtic…? Seria una nova versió de “la por a la llibertat” que ja va denunciar Erich Fromm al seu moment (1941)? La postveritat vindria a significar que la societat ha decidit lliurement no ser lliure.

Així els productors de la veritat indesitjable (la premsa, les ONG’s, els grups de marginats pel sistema) simplement han de ser silenciats, caigui qui caigui. Potser per a l’estudi de la postveritat caldria convocar l’espectre de Friedrich Nietzsche i el seu famós «No hi ha fets sinó només interpretacions» ( Fragments pòstums, 7 [60], finals de 1886-primavera de 1887) per preguntar-li si aquesta posició és sostenible,

El concepte de “postveritat” deriva en bona manera d’una frase de la portaveu i cap de campanya del president Donald Trump Kellyanne Conway que al gener del 2017 va usar l’expressió “fets alternatius” per referir-se a la seva afirmació (empíricament falsa) segons la qual havia assistit més gent a la proclamació de Trump com a president a Washington que a la de Barak Obama quatre anys abans. De fet, l’expressió “fets alternatius” afirma que hi ha fets. Hi ha només intuïcions, suposicions que coneixem o valorar, fets que són alternatius als nostres.

En cap moment Kellyanne Conway suggereix que un (i el mateix) fet pugui tolerar interpretacions alternatives, cosa que seria bona per al debat democràtic i la llibertat d’expressió), i molt menys encara tampoc diu que els fets són opinables o dels fets només que només en coneixem interpretacions. El que l’expressió “fets alternatius” significa és que ha altres fets, fets només coneguts pels mestres del món, i que això és normal. El concepte de «fet alternatiu» no deriva de cap relativisme, sinó d’un dogmatisme brut. És el poder qui té les claus dels fets alternatius.

Cal subratllar, a més, que la fórmula nietzscheana «no hi ha fets» no significa que no hi hagi res donat, o que el que apareix no és res. Al contrari, segons Nietzsche l’aparença és plena, generosa, superabundant; sempre sobrepassa els límits del que podem entendre. En canvi, en la postveritat el que trobem és la impossibilitat del dir, el soroll com a condició insuperable i in-significant del real.

4.2.2. POSTVERITAT I CERTESA POLÍTICA

La política no s’identifica necessàriament amb la veritat en el sentit epistemològic fort, però exigeix, com a mínim comú denominador, que els que hi participin acceptin un tipus de coneixement que es pugui considerar “versemblant”.

Prometre l’inversemblant o l’utòpic, allò impossible d’aconseguir amb mitjans racionals, es diu en política “fer demagògia”; i des de sempre s’ha considerat que la demagògia no només mata la veritat sinó que enverina la convivència. En política els fets admeten interpretacions, però no qualsevol interpretació. Entre allò veritable i allò fals se situa el que resulta plausible.

Les “fake news” en política han existit sempre. Els polítics baladrers són vells com el món i la tendència a convertir la política en espectacle corre paral·lela al predomini del cinema i la televisió com a eines d’informació de masses. Informació no contrastada n’ha circulat també tota la vida. L’extensió de  la tecnologia sovint ha produït més informació, però no necessàriament una informació “millor”. La televisió, sobretot, ha estat un instrument de simplificació informativa i ha ajudat a la confusió entre informació i propaganda perquè en els mitjans audiovisuals problemes sovint molt complexos s’ha de presentar amb un temps tan limitat que obliga a perdre matisos informatius significatius.

Cada cop més, la televisió, entesa com a negoci i no com a servei públic, ha tendit a confondre informació i espectacle a la recerca d’audiències sovint subculturals. És, però, molt significatiu que la informació es degradi cada cop més i esdevingui espectacle pur i simple, sense valor de veritat. I ho és perquè permet diagnosticar problemes importants en la cohesió social i en la construcció de valors socials i comunitaris en les societats complexes. “Fake news” el nom que rep la mena d’informació on la veritat no importa i tot el que aparentment hauria de ser informació esdevé espectacle, purament orientat cap als instints morals més baixos de la ciutadania (el ressentiment, el racisme, la ràbia contra tot i contra tothom).

A inicis del segle XXI patim una epidèmia de informació-escombraries. Emocions i sentiments ocupen el lloc de la informació racional, objectiva i contrastada. Alhora en la política mundial, malgrat la globalització de l’economia, no tenim marcs mentals comuns, socialment compartits i creïbles, des dels quals interpretar globalment la realitat a partir de conceptes. Quan els sentiments ocupen tot l’espai – i quan es prescindeix del valor del càlcul polític, per tal d’escalfar l’opinió pública a curt termini –, tota suposada informació per absurda i/o poc plausible que resulti es torna creïble. Estem en l’àmbit de la postveritat.

Des d’Aristòtil se sap que la democràcia no és el règim del veritable o del fals sinó del versemblant. En una democràcia les interpretacions d’un fet es basen en interessos i en punts de vista. Com s’acostuma a dir “les interpretacions són lliures”. Però no val qualsevol interpretació: les que no es basen en el sentit comú compartit ni en el reconeixement de fets obvis queden fora de joc o només són compartides per minories marginals.

Allò que resulta nou és que els fets no es reconeixen com a tals. Ara hi ha “alternative facts” [fets alternatius] que per als qui els propaguen tenen el mateix valor de veritat que els fets evidents i comprovats. Possiblement, el dubtós honor de descobrir els “fets alternatius” com a nou criteri de veritat correspon a Kellyanne Conway, portaveu de la Casa Blanca que al gener de 2017 quan els periodistes li van preguntar si hi havia menys gent en la presa de possessió del president Trump que a la del president Obama va respondre: “nosaltres proposem fets alternatius, per nosaltres és una victòria. Hi havia molta gent al carrer”.  La postveritat és el triomf dels fets alternatius per sobre dels fets comprovats.

  Parlem de postveritat quan es produeixen simultàniament aquestes quatre situacions en relació a la informació:

1. Els fets ja no serveixen per orientar l’opinió pública.

2. Els fets s’assimilen a opinions privades.

3. La informació es converteix en un objecte de consum prescindint del seu valor per a orientar l’acció.

4. Allò inversemblant pot arribar a ser preferit a la veritat perquè està més a prop del meu desig.

 En la democràcia, la veritat sempre ha estat feble i des de l’antiga Grècia sabem que existeix el perill que els demagogs corsequin els sistemes democràtics, atacant-los de del seu interior. “Escalfar” l’opinió pública a través declaracions altisonants o voler treure rèdit polític de suposats escàndols són eines polítiques velles com el món. La temptació de confondre la veritat i el desig ha existit també des de sempre en dirigents polítics, especialment quan no valoren correctament les situacions polítiques.

Proposar models nous de convivència, més o menys impossible o idealitats, tampoc no significa cap novetat. El que es nou és la conversió del que abans s’anomenaven “utopies” en relats de “fets alternatius”. Una utopia suposava que podem imaginar un altre món i lluitar per ell, malgrat que sigui difícil portar-lo a la pràctica. La postveritat comparteix amb els relats utòpics el seu caràcter “narratiu”: el món s’explica a través d’històries o d’anècdotes que serveixen per a orientar l’acció.

Però la semblança s’acaba aquí. Les “fake news” tenen una funció de desmobilització social. Estan pensades per a convèncer els individus que el món mai no serà un lloc millor perquè, per naturalesa, el món, i amb ell la raça humana, és estrictament miserable. Les utopies volien servir a l’emancipació; la postveritat vol induir a la servitud i al pessimisme social.  La postveritat nega qualsevol component de psicologia utòpica i tota voluntat transformadora; el món sempre serà un lloc malvat  i qui no pensa “malament” té el perill de ser devorat per culpa de la seva pròpia ingenuïtat. Els “fets alternatius” es difonen estrictament per provocar la còlera i el ressentiment, interessadament orientat sovint contra les “minories” que són considerades com a més ben tractades que la classe mitjana.

Per entendre com ha estat possible instaurar la postveritat en el camp de la política cal entendre, també, la manera com el model de govern tecnocràtic que s’ha anat imposant arreu del món des de la dècada de 1960, produeix un tipus de política cada cop més abstracta. Conceptes com el PIB d’un país o la taxa de creixement són fet important en la gestió. Però no quasi diuen res de la mena de societat on vivim, ni de la que necessitem per al futur (amb més creixement?, sense creixement?, etc.).

Una política que parli del PIB però no de les necessitats concretes de la gent acaba produint la desmobilització social. La falta de criteris polítics clars sumada a la multiplicació de discursos polítics diversos i contradictoris acaben produint desconcert i inacció. La postveritat és el producte d’aquesta incapacitat per justificar valoracions fortes dels fets, on simplement “tot s’hi val” perquè res no val substantivament.

Una de les conseqüències de l’extensió planetària de les xarxes socials és que a inicis del segle XXI els humans estem destruint l’experiència del “món comú” (si és que aquesta experiència havia existit mai). El Nord durant els segles XVIII – XX (com ha minin) ha estat molt allunyat del Sud, bàsicament sotmès a colonització i espoli. Però un seguit de normes culturals, religioses, educatives, etc… unificaven l’experiència de la gent i creaven comunitats més o menys consolidades i persistents. Ara, però, al  Nord s’ha estès un individualisme extern.

Ara per ara  els individus   – especialment al  que convencionalment anomenem “nord”; països rics i amb tradició cultural liberal –  ja no estem gaire segurs de viure al mateix món. Es obvi que les xarxes socials tendeixen a privatitzar l’experiència del món i a aïllar-nos en una bombolla comunicativa a la qual tan sols tenen accés els qui pensen com nosaltres. En aquest context els fets deixen de ser estables, les interpretacions divergents i contradictòries s’imposen i el criteri significatiu es degrada en forma d’espectacle. D’això se n’ha dit “postveritat”.

4.2.3. POSTVERITAT I ENGANY EN POLÍTICA

És una obvietat que l’engany ha existit sempre i que la mentida és un dels fets més reals de la vida. Res de nou sota el sol. Igual que cal ser prudent quan menja i es beu, també quan es fa política s’ha de donar per descomptada la possibilitat de la manipulació i de la mentida. La conspiració potser no és el nucli de la política, però negar que en política hi ha conspiracions és del tot infantil.

 En quin sentit “postveritat” és un concepte nou, diferent al d’engany o de mentida? Com s’ha fet el pas de la negació postmoderna i nietzscheana de la veritat al populisme? (ep; si “populisme” significa alguna cosa, més enllà de ser una etiqueta ambigua que serveix per a tot!). Vet aquí un parell de qüestions que sembla urgent plantejar en el moment que triomfen experiències polítiques com les de Donald Trump als Estats Units o Bolsonaro al Brasil.

En resum, hi ha qui diu que ha estat el postmodernisme filosòfic el brou que ha fet possible la postveritat i altres que opinen que, com que avui no es pot governar sense els mitjans de comunicació, és inevitable que siguin els mèdia i les xarxes socials les qui acabin “creant” una veritat alternativa.

 Respondre aquestes qüestions té conseqüències importants no només per a la política, sinó per a entendre els mecanismes socials i psicològics de la fascinació i per a clarificar l’estatut de la “veritat” en les ciències socials. La meva hipòtesi en aquest àmbit és que la paraula “postveritat” significa (i implica) coses diferents segons si el concepte s’aplica al postmodernisme filosòfic o al populisme polític. En el postmodernisme filosòfics la postveritat té una significació molt diferent a la políticament reaccionària que s’està imposant ara com ara.

Cal recordar que alliberar-se de concepcions reduccionistes del concepte de veritat (val a dir, de la identificació entre la veritat i la suposada essència de les coses), va ser un dels grans èxits de la sociologia i la psicologia entre els anys finals del XIX i el principi del segle XX. La crisi del totalitarisme va matar també el “totalitarisme” epistemològic de les grans veritats unívoques. La concepció contemporània de la veritat en filosofia és bàsicament “operacional” ; la veritat es considera com un criteri pragmàtic de resolució de problemes però no com una característica ontològica ni del llenguatge ni de les coses.

   En origen, la tesi postmoderna de la inexistència d’una veritat essencialista implicava, a més, poc o molt, una posició gairebé militant sobre la responsabilitat de l’intel·lectual. L’experiència del totalitarisme va vacunar tota una generació en l’escepticisme més profund sobre els grans relats i les “Veritats” amb majúscula. Des del postmodernisme, negar l’existència d’una veritat única i substantiva tenia clarament a veure amb l’afirmació del pluralisme liberal com a element central en les democràcies. En canvi, la política en l’era de la postveritat no implica un respecte al dubte, ni a la possibilitat que l’adversari polític tingui raó. La postveritat política el que vol és, directament, manipular.

No es pretén obrir l’àmbit del debat incloent perspectives diverses, sinó senzillament tancar la possibilitat de la crítica – falsificant els arguments de la discrepància i usant directament l’insult, si cal. La postveritat no accepta cap responsabilitat de l’intel·lectual respecte al món, sinó que vol anihilar el debat.

 Dir el mateix i significar coses diferents…

Chomsky, potser l’intel·lectual més influent en l’espai polític de les esquerres alternatives, i Trump, el president més odiat per les esquerres alternatives, tenen com a mínim una cosa en comú: no els agrada el New York Times. De fet, Chomsky va escriure “El New York Times és pura propaganda” (20 de maig de 2015). Donald Trump hi estaria d’acord. Ell també opina que “El New York Times no és el meu enemic, és l’enemic del poble americà” (17 de febrer de 2017). En aparença el Professor i el President estan, doncs, d’acord. Però, òbviament, que Chomsky i Trump opinin el mateix sobre el diari de referència als Estat Units no significa que ho facin per les mateixes raons. I això és l’essencial.

Qualsevol proposició que s’expressa en el llenguatge natural humà té un context que li dona sentit i permet entendre-la. Chomsky vindria a ser un Sòcrates que vol reformar la ciutat. Creu que existeix el bé i vol que la ciutat s’hi acosti. Trump, en canvi, vol tan sols destruir la credibilitat d’un mitjà que se  li oposa. Quan Chomsky critica el New York Times ho fa perquè creu en el valor de la veritat tal com deriva de la tradició de les Llums. Quan el critica Trump implica una agenda de dominació del mitjans de  comunicació.

Si el postmodernisme insisteix en la impossibilitat de conèixer “la” veritat allí on tot són “relats”, val a dir, opinions més o menys fràgils, el populisme pretén governar imposant la confusió, el pluralisme sense criteris i socialment perillós. Posaré un exemple una mica brutal, però prou gràfic. Si Baudelaire es drogava podia fer poemes de gran valor artístic, si es droga un mort de gana en un barri marginal, pot fer pena. Però si es droga el pilot de l’avió on estic viatjant, la meva vida corre un perill seriós. L’acte és el mateix; les implicacions i les conseqüències de tot plegat, però, ni són comparables ni tenen res a veure. La diferència entre posició postmoderna i posició populista respecte a la veritat és exactament la mateixa.

La Il·lustració, com va explicar Kant, no només consisteix a fer un ús crític de la pròpia raó. També significa ser capaç d’entendre les raons dels altres i establir el regne de la crítica. Quan l’administració Trump parla de “fets alternatius” el que realment està fent és negar el regne de la crítica. Aquest és el perill (epistemològic, moral i polític) de la postveritat. Criticar la “veritat” d’una proposició obliga a millor l’argumentació sobre la qual se sustenta. En canvi construir “fets alternatius” porta a impedir la crítica. La diferència no és menor.

4.2.4. POSTVERITAT I VIRTUT

Una de les situacions socials que es posa en relleu l’ús cada cop més ampli del neologisme “postveritat” és la crisi de la confiança comunitària en les societats postmodernes o de capitalisme avançat. L’estratègia política basada en el menyspreu per l’objectivitat dels fets no seria possible sense una pèrdua de valors socials. Però amb aquest fet per ell sol no n’hi ha prou per explicar la postveritat. Ha calgut, a més, que la tecnologia i la multiplicitat d’agents emissors d’informació provoquin una mena de boira sobre la certesa moral d’algunes afirmacions. Situacions o idees que mai ens hauríem cregut (sobre la vida privada, sobre la sexualitat, sobre els negocis), passen a ser dubtades quan moltes veus ho  repeteixen a les xarxes socials.

En la societat de la postveritat es produeix una absurda inversió de la lògica, de manera que (en contra del que seria intuïtiu) són els fets el que resulta desmentit per les opinions. Pot semblar paradoxal però els marcs mentals de la gent en una època que es defineix pel poder de les imatges i de la tecnologia pot acabar essent més significatiu que els fets mateixos. Com diu el filòsof britànic Julian Baggini (Breve historia de la verdad; Barcelona: Ático de los libros, 2018 – ed or., anglesa 2017), aquesta situació s’ha fet possible per una prèvia crisi en la definició del que són els “fets”. Les creences s’han emancipat dels fets segurament en la mesura que la complexitat dels coneixements científics s’ha fer impossible de capir des del vell sentit comú. D’altra banda, moltes ciències socials (especialment l’economia) barregen elements descriptius i prescriptius d’una manera poc clara – i gairebé sempre responen a interessos polítics i empresarials poc transparents. 

Usant l’esplèndida ironia britànica dels vells temps; Keynes deia que li agradaria que l’economista fos tan professional i objectiu com un dentista. No està malament aquest desig: un dentista sovint dona males notícies (el queixal s’ha corcat, cal treure’l), però actua d’una manera professional i asèptica. Per desgràcia, no es pot dir que economistes, juristes o politòlegs treballin amb la mateixa preocupació per l’asèpsia d’un bon dentista.

Baggini recull una frase molt directa de Roger Scruton: “el relativisme s’ha convertit en el primer refugi dels canalles”  i recorda que contextualitzar una afirmació no és exactament el mateix que relativitzar-la. Que una catedral es pugui contemplar des de diverses perspectives no significa exactament que la catedral no existeixi. Que hi hagi “més d’una forma de descriure el món”, no vol dir que no hi hagi món.

En paraules de Baggini: “no hi ha fets alternatius, sinó fets addicionals” (p. 66). Que la veritat no hagi de ser de forma necessària una propietat del grup (socialment) dominant no significa que no hi hagi veritat. Convé no oblidar que, com diu Baggini: “La historia es complica per un factor que va més enllà dels fets: el poder” (p. 68). Els fets existeixen i sovint no agraden a la gent que mana. Més enllà, encara, els fets poden ser reinterpretats a partir del descobriment de veritats noves.

Però la realitat pot ser coneguda i descrita pel mètode empíric més que per intuïcions místiques o per interessos polítics: “la veritat empírica és massa modesta per afirmar una certesa absoluta i això la fa encara més admirable”(p.54). Qualsevol que vulgui transformar la realitat el primer que ha de fer conèixer amb precisió allò que vol canviar. L’escepticisme no s’ha de confondre amb el cinisme, ni les perspectives alternatives sobre un problema social o científic s’han de confondre tampoc amb suposades “veritats alternatives”.

 La veritat no és només un problema empíric (de correspondència entre allò que diem i allò que succeeix. És també un problema de virtut (de probitat) moral. En una societat postmoderna de crisi de la política i d’emergència de “no-llocs” en les ciutats, la vida es torna inhòspita. Potser la postveritat sigui l’aspecte intel·lectual de la precarització de la vida que porta a una absoluta desconfiança intel·lectual i al trencament dels lligams comunitaris.

En un moment històric dominat per la còlera social i la mancança de lideratges socials, el final de la societat industrial i l’inici d’una època de xarxes social i de precarietat menen a la construcció de relats alternatius i postveritat. Una societat més sofisticada és també molt més fràgil. I la manipulació de la veritat en la postveritat ho testimonia.

4.2.5. ESTRATÈGIES DE LA POSTVERITAT

La postveritat no s’identifica exactament amb la mentida sinó que consisteix en la construcció del que s’han anomenat “veritats alternatives”, és a dir, potencialment creïbles i capaces d’explotar pors de grups socials el més amplis possibles amb resultats manipuladors. En la postveritat es juga fonamentalment amb pors atàviques i amb frases de doble sentit.

   Lee McIntyre al seu llibre “Posverdad” (ed. espanyola, 2018), assenyala aquestes 7 característiques en el que ell anomena “l’estratègia de Trump” (pel nom d’aquest president nord-americà:

1. Plantejar qüestions sobre algun tema extravagant (“la gent comenta”, “senzillament estic repetint el que vaig llegir al diari”), per exemple, que Obama no havia nascut als Estats Units o que havia punxat el telèfon a Trump.

2. No facilitar cap evidència (perquè no n’hi ha), més enllà de l’opinió.

3. Suggerir que no es pot confiar en la premsa perquè és parcial.

4. Això portarà força gent a dubtar de l’exactitud del que escolten o del que llegeixen a la premsa  (o com a mínim a concloure que la qüestió és “controvertida”).

5. Davant aquesta incertesa, la gent estarà més inclinada a acomodar-se en la seva pròpia ideologia i a consentir un biaix de confirmació, triant només el que encaixa amb les seves nocions preconcebudes.

6. Així es crea un ambient propici per a la proliferació de notícies falses, que reforçaran els passos que van de l’1 al 5.

7. Així la gent creurà allò que dius simplement perquè ho has dit. La creença pot ser tribal. No cal gaire res per tal que la gent cregui el que vol creure, si ho diu algú que sigui vist com un aliat i que no estigui essent qüestionat per una evidència confiable (i de vegades fins i tot si n’hi ha…).

La postveritat no consisteix només en la difusió de notícies falses. El que busca és la creació d’una “veritat alternativa” o el que és el mateix, d’un estat d’idees més o menys difús, on ningú tingui cap evidència factual sobre la qual organitzar d’alguna manera la comprensió de la realitat. A partir d’aquí la manipulació de les emocions resulta molt més senzilla.

Ramon Alcoberro Pericay

 

Molt Inquietant, tot plegat…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *