30 abril, 2024

[7.3] MAIG 2020 / LA PANDEMIA DEL CORONAVIRUS SARS-CoV-2 = COVI-19 / DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR… [SETENA PART – 4]

[7.3] LA PANDEMIA DEL CORONAVIRUS SARS-CoV-2 / COVI-19

DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR…

PRIMAVERA – MAIG 2020

És de precís consignar en aquesta aplicació informàtica del WEB-BLOG casolà, que utilitzo per expressar els meus pensaments i sentiments, el desastre mundial que un virus precisament d’una alta qualitat de bellesa, tal i com es presenta des de l’electrònica observació microscòpica, talment comparada per al profans en la matèria, com els inquiets i brillants cristalls de les figures formades per la juguesca calidoscòpica.

I en són moltes les informacions que sobre el tema arriben a dojo dia rera dia. Tant des del poder polític com de la comunitat científica, a banda dels articles periodístics de més alt o baix nivell, així com de les tertúlies d’opininadors sobre aquesta eventualitat, sesgades unes, encertades altres, totes en fase de recerca sense que ningú hagi arribat encara a l’objectivitat o comprensió global del tema -cosa ben desitjable-, però a les beceroles malauradament de tot plegat.

Així, doncs, dividiré aquest tema de caire mundial en diversos aspectes per tal de deixar-ne constància, així com els avatars de la pandèmia i les conseqüències que se’n deriven per a tota la comunitat internacional. Fins i tot, cadascun dels set temes tindrà el seu espai personalitzat en aquestes planes per tal que la seva lectura sigui de molt més fàcil recorregut.

En referència al setè tema, aquest n’és el títol del seu contingut:

[7.3] DELS DIES I LES NITS CONFINATS A CASA

Nogensmenys, la temàtica que comprèn la presentació del diversos capítols apareix determinada així: 

1. LA DIFERENCIACIÓ ENTRE ELS CONCEPTES D’ENDÈMIA, EPIDÈMIA I PANDÈMIA

2. LA HISTÒRIA DELS VIRUS I LLURS INFECCIONS VIRALS / LES VACUNES PROTECTORES / ELS BACTERIS

3. EPIDÈMIES TRANSFORMADES EN PANDÈMIES QUE LA HUMANITAT HA SOFERT EN LA SEVA HISTÒRIA

4. EL CORONAVIRUS «COVID-19»

5. EL PERQUÈ DEL CONFINAMENT O LLARGA QUARANTENA

6. RETALLS DE DIARIS I SETMANALS SOBRE LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS /  COVID-19

7. DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR EN LA PRIMAVERA – MAIG 2020

7.1 DELS DIES I LES NITS DEL «CONFINAMEMT» VISCUT A L’AIXOPLUC DE CASA…

01.05.2020. BON DIA…! 

«DIA INTERNACIONAL DEL TREBALL»

Ha arribat aquest 1r de maig conjuntament amb 50 dies de confinament a casa, la qual cosa m’ha suggerit algunes reflexions.

Tot i que qui escriu és un jubilat amb més de dotze anys d’experiència en aquesta circumstància i gaudeix del relax propi de la benigna situació que això suposa, cal també expressar la incertesa de caminar, com a palpentes, pel darrer tram de la vida.

Però, no per tot això expressat, he oblidat tots els actius del món del treball -amb les seves llums i ombres- que durant molt de temps suposaren l’haver-m’hi dedicat i pertenyut vocacionament i de forma digna.

Així que, després de 50 dies arraulits a casa i en aquest primer dia del mes de maig de 2020, diada del món obrer, aquestes dues dates em porten a:

  • Mostrar-me reivindicatiu contra totes les injusticies laborals existents i d’altra mena també prou precàries, de tal manera que us presento un Video, prou estressant i punyent, que denuncia l’estat actual de les coses i el moment en què vivim amb tota la cruesa i la inhumanitat que de tot plegat se’n deriva…
  • Passar-vos la «partitura musical» de La International -frepant i intensa com ho podreu comprovar si algú de vosaltres decideix escoltar-la-, però amb la intenció que hom n’escrigui i n’adapti la seva pròpia «lletra» personal i reivindicativa que més i millor li n’escaigui.

D’aquesta manera -en tan sols uns minuts-, haurem contribuït a festejar la jornada.

Celebració…? No sé si tot plegat es pot considerar una festa de celebració, ja que potser fóra millor prendre consciència dels greuges que pateix la societat del nostre món globalitzat, com en són avui els danys o perjudicis que niuen en les plataformes laborals.

Tanmateix, si no reivindiquem, com cal i en la seva mesura i justesa, els greuges i les males arts que amb freqüència porta la distorsió i el corc tant l’economia capitalista exacerbada, com la comunista totalitària, podria ser que malauradament moltes persones, i per molt de temps, se’n ressentin greument, de la mateixa manera que ho està fent el corc minúscul, però agressiu i cruel del COVID-19.

MALGRAT TOT, QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!

01.05.20 BONA NIT…! 

Avui he trobat, per a la reflexió d’aquesta nit, una composició amb moviment accelerat de les «fases» de la lluna. Tot un espectacle prodigiós de sincronia espacial:

Des de la lluna nova visible, tot caminant cap al seu quart creixent i  sadollant-se posteriorment, tot formant l’anomenada lluna gibosa creixent, fins arribar al zenit d’una esplèndida i lluminosa lluna plena, per anar desinflant-se a poc a poc  com n’és el que se n’ha convingut anomenar lluna gibosa minvant, reduïda més tard en una progressiva lluna minvant que, abans d’entrar en el perill de fondre’s de la nostra vista, torna cap a la fase d’una lluna nova que possibilitarà altra vegada el magnífic espectcle del circuit llunar…

Però, ja que parlem de la lluna, deixeu-me expressar el que al juliol de l’any 1969 em va entusiasmar fora de mida. Es tracta de la missió llunar de l’Apollo 11 en què per primera vegada a la història de la humanitat un astronauta va posar els peus a la superfície llunar. La nau Apollo 11 va ser enviada a l’espai pel coet Saturn V des de Cap Canaveral (Florida EUA), es va enlairar el 16 de juliol de 1969 i va arribar a la Lluna el 20 de juliol, per tornar a la Terra el 24 de juliol a l’oceà Pacífic, prop de les illes Hawaii.

Impactants van ser les primeres imatges de la missió de l’Apollo 11 per televisió, així com aquelles primeres paraules pronunciases per Armstrong en trepitjar la Lluna:

«It’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind» / «Un petit pas per a un home, una gran salt per a la humanitat».

I, realitzades les comprovacions i assajos de la missió la tripulació de l’Apollo 11 –Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collin– cadascun d’ells amb la missió encomenada, abans del retorn a la Terra col·locaren una placa d’acer inoxidable, per commemorar la missió i deixar informació sobre la visita a tots els éssers vius que la poguessin trobar. A la placa hi ha escrit:

«Aquí humans del planeta Terra van trepitjar la Lluna per primera vegada, al juliol de 1969 D.C. Vam venir en so de pau per a tota la humanitat»  /«Here men from the Planet Earth first set foot upon the moon, July 1969, A.D. We came in peace for all mankind».

I tot això ha vingut a tomb -per allò de les lleis associatives- perquè demà comença la primera de les «fases» del descalament després de 50 dies de confinament per a l’estat d’alerta dictat a causa de la pandèmia del coronarirus COVID-19. Hi haurà cinc fases i es comença per la Fase O. Què tinguem sort i que la prudència i la responsabilitat de tots ajudi, més que dificulti, a allunyar la pandèmia de la nostra societat. De nosaltres depèn…! I com que d’estirar les cames i posar els peus en terra -pels carrer de la ciutat o els camins boscans -a similitud infinitessimal de la primera petjada que va trepitjar la lluna- ara ens convé anar-nos-en a estirar al llit. MOLT BONA NIT A TOTHOM…!

02.05.20 BON DIA…! 

Avui he escollit dues cançons per donar-vos el bon dia. Aneu A YouTube i baixeu-vos-les:

«Camins» dels Pets i

«El meu carrer» de Joan Manel Serrat.

Camins que ara s’esvaeixen. / Camins que hem de fer sols / Camins vora les estrelles / Camins que ara no hi són. // Van deixar-ho tot, el cor encès pel món / per les parets de l’amor sobre la pell. / Eren dos ocells de foc sembrant tempestes; / ara són dos fills del sol en aquest desert. // Mai no és massa tard per tornar a començar / per sortir a buscar el teu tresor / camins, somnis i promeses, /camins que ja són nous. // No és senzill saber cap a on has de marxar; / pren la direcció del teu cor. / Mai no és massa tard per tornar a començar / per sortir a buscar el teu tresor. //  Camins que ara s’esvaeixen. / Camins que has de fer sol. / Camins vora les estrelles. Camins que ja són nous

El meu carrer / és fosc i tort, / té gust de port / i nom de poeta. / Estret i brut, / fa olor de gent / i té els balcons plens / de roba estesa. // El meu carrer / no val dos rals: / són cent portals / trencats a trossos / i una font on / van a abeurar / infants i gats, / coloms i gossos. // És un racó on mai no entra el sol, / un carrer qualsevol. // El meu carrer / té cinc fanals / perquè els xavals / llancin pedrades. / Hi ha una pensió / i tres forns de pa, / i un bar / a cada cantonada. // El meu carrer / és gent d’arreu / que penca i beu, / que sua i menja, / i es lleven amb / el primer sol, / i van al futbol / cada diumenge, // o a fer esparral al volantí, /o a fer un dòmino amb vi. // El meu carrer / és un infant / que va berenant / pa amb oli i sucre, / i juga a daus / i a ‘cavall fort’, / mig bo, mig bord / escolà i cuca. // El meu carrer / del barri baix / viu al calaix / de les baldufes, /amb patacons, / i l’album ‘Nestlè’ / i els trossos / d’una vella estufa. // I a poc a poc se’m fa malbé / el meu carrer.

Ha arribar el dia de començar seriosament el descalament, però haurem d’esperar quinze dies si, entre tots, ho hem fet bé i el virus no rebrota escampant-se altra vegada. Com deia ahir a la nit, prudència i responsabilitat perquè no ens tornem a veure confinat, la qual cosa seria ben trista i, fins i tot, insoportable des ce molts punts de vista

Tot i això, m’he acostumat tant al confinament que en levar-me tinc com mandra de sortir al carrer, agreujada pels accessoris que m’he de posar Umascareta i guants), am és a mçés que si ja em costa de calcular exactament la longitud d’un metre i mig o dos metres, saber la distància permesa d’un quilòmetre a redós em preocupa. Ah…! I si emtrobo algun conegut, què he de fer…? Tapada la boca amb mascareta i a dos metres de distància l’hauré de saludar amb cridòria. No seria millor agafar el mòbil i trucar-lo…?

Finalment i seriosa: sortim i gaudim dels camins i dels carrers en aquest començament de maig i primavera ja prou avançada en què el refraner vol alegrar-nos quan ens diu: «Si l’abril ha estat ploraner, el maig es presenta rialler». APROFITEM, DONCS, EL «DESCALAMENT» DEL DIA I TINGUEM-LO BEN BO…!

02.05.2 BONA NIT…! 

D’una manera o altra avui tots el qui hem volgut hem pogut posar els peus a terra i amb l’exercici de les dues cames hem trepitjat aquestes rajoles de la ciutat o, tot fent un exercici encara millor, algú/na s’ha decidit a córrer i, per entre els camins que hi ha també pel bosc, les flors de camp s’han vist honorades amb la presència d’alguns humans.

Em crida l’atenció que una cosa tan normal i senzilla com donar quatre passes, hagi estat avui una facècia extraordinària. I és que només ens n’adonem de la importància de les coses petites quan, de la mateixa manera, hem sabut per A. Saint Exúpery en «El Petit Príncep» que l’essencial és invisible als nostres ulls. Aquest llibre filosòfic i poètic de persones grans escrit per a nens que ara ha vingut a tomb, amaga la saviesa de molts coneixements i les vivències d’encara més sentiments. N’espigolo alguns:

  •  «Això que veig aquí només és una escorça. El verdaderament important és invisible».
  • «Quan un està molt trist són agradables les postes de sol».
  • «Els homes ja no tenen temps per conèixer res; compren les coses ja fetes als comerciants; però com que no hi ha cap comerciant d’amics, els homes ja no tenen amics».
  • «Les paraules són font de malentesos».
  • «Caminant en línia recta, no es pot arribar gaire lluny».
  • «Nosaltres, que comprenem la vida, ens burlem dels números».»Als grans els agraden les xifres. Quan se’ls parla d’un nou amic, mai pregunten sobre el que és essencial».
  • «S’ha de demanar a cadascú el que està al seu abast».
  • «Aquest és el meu secret: només s’hi veu bé amb el cor. L’essencial és invisible als ulls».»Si tu em domestiques, llavors tindrem necessitat l’un de l’altre. Per a mi seràs únic al món. Per a tu, jo seré únic al món».
  • «El que fa bonic un desert és que en algun lloc amaga un pou».
  • «No era més que una guineu semblant a cent mil altres. Però jo la vaig fer la meva amiga i ara és única al món».
  • «És el temps que has perdut amb la rosa, que la fa tan important».
  • «És molt més difícil jutjar-se a un mateix que jutjar els altres. Si aconsegueixes jutjar-te rectament és que ets un verdader savi».

Però tornant amb les petjades que avui hem pogut donar i que ens ha semblat com una excursió meravellosa el tornar a caminar per la ciutat o córrer pels verals dels camins atapeïts d’arbres primaverals, en podem extraure dues qüestions que ens cal de valorar en la mateixa línia que dèiem abans.

Vet aquí les consideracions:

En primer lloc, prendre consciència de la importància que tenen les coses més naturals i insignificants que, per saber-les de cada dia o practicar-les habitualmentde, passen desapercebudes i només ens n’adonem de la seva importància cabdale quan en quedem privats de la seva presència.

Després, reconèixer la nostra debilitat i petitesa davant de la immensitat de l’univers que com a exemple podem mostrar la il·luminació de la Via Làctea quan la contemplem, una part infinitesimal de la gràndaria dels cosmos… I ja que ja parlàvem de camins i de carrer per recórrer-, tot plegat ens porta i empeny a pensar que moltes de les nostres preocupacions, dèries, penes i alegries, són relatives. I aquest és el punt central de la consideració que m’interessava puntualitzar

La Via Làctia és una galàxia en forma d’espiral, on es troba el sistema solar. Està formada per més de 400 mil milions d’estels com li atribueixen estudis recents. Existeixen molts mites sobre la creació de la Via Làctia per tot el món i que són la font del seu nom en les diferents llengües:

  • En la mitologia grega, la Via Làctia va néixer de la llet vessada per Hera mentre alletava Heracles.
  • I en moltes altres llengües la Via Làctia s’anomena el camí dels ocells, ja que la ruta migratòria de les aus sembla resseguir.la. També altres noms com riu celestialriu d’argentcamí de l’hivern i, fins i tot, camí de Sant Jaume o de Santiago

Que el descans d’aquesta nit ens prepari i ajudi per seguir caminant de dia i, en tot cas, si l’excursió nocturna és entre somnis, que sigui trepitjant les estrelles de la Via Làctea, innobrables i immenses, en un recorregut cap a l’infinit de la nit, per dir-ho poèticament. QUE LA SON US TANQUI SUAUMENT LES PARPELLES PERQUÈ PUGUEU TENIR MOLT BONA NIT…!

03.05.20 BON DIA…! 

«DIA DE LA MARE»

Avui ens hem despertat recordant el Dia de la Mare, una celebració per honorar les mares que se celebra en dies diferents depenent del país i que en el nostre indret es fa el primer diumenge de maig.

El primer pensament, doncs, s’atansa a totes les mares:

  • A les que ja no hi són i dormen el somni de la pau vetllant per tots nosaltres  i
  • A les que tenim al nostre redòs que encara ens cuiden i mimen…

Així, doncs, en aquesta festivitat, lluny de concébrer-la com un reclam més de tipus consumista, no puc deixar de situar-la entre les festes en què el sentiment i l’agraïment s’entrellacen.

No se m’acut avui una altra cançó que aquella famosíssima d’Antonio Machín, dedicada a la mare, essent-me d’una gran satisfacció trobar i recórrer aquestal delicada, emotiva i sentida composició literària i musical: «Madrecita del alma querida«:

«Madrecita del alma querida, / en mi pecho yo llevo una flor, / no te importe el color que ella tenga, / porque al fin tú eres madre una flor. / Tu cariño es mi bien, madrecita, / en mi vida tú has sido y serás, / el refugio de todas mis penas, / y la cuna de amor y verdad. // Aunque amores yo tenga en la vida, / que me llenen de felicidad, / como el tuyo jamás, madre mía, / como el tuyo no habré de encontrar. / Madrecita del alma querida, / en mi pecho yo llevo una flor, / no te importe el color que ella tenga, / porque al fin tú eres madre una flor». QUE AQUEST PRIMER DIUMENGE D’ABRIL -DIA DE LA MARE-, SIGUI PLAENT PER A TOTHOM…!

03.05.20 BONA NIT…! 

I per acabar tendrament el Dia de la Mare, tot recordant les vegades que de petits havíem demanat de dormir amb ella per protegir-nos de la foscor de la nit, serà escaient buscar una cançó de bressol que no per clàssica és menys adient per apaivagar les nostres pors actuals i salvaguardar-nos dels terrors nocturns…

…i parlant de terrors nocturs, ve a tomb una carta d’un pres adreçada a la seva mare des de la presó que us transcric tot seguit:

«Estimada mare, no voldria repetir allò que tantes vegades t’he escrit -per tranquil·litzar-te-, en relació amb la meva situació física i moral. Per estar tranquil jo, voldria que tu ni t’espantessis, ni passessis ànsia, sigui quina sigui la condemna que m’imposin.  Has d’entendre que sóc un pres polític, i que seré un condemnat polític, que no tinc, ni tindré mai, motius per avergonyir-me d’aquesta situació. En el fons, la detenció i la condemna les he buscat jo mateix, en no renunciar a les meves opinions, per les quals estaria disposat a donar la vida, i no només estar a la presó. Per això no puc sinó estar tranquil i content amb mi mateix. Estimada mare: voldria abraçar-te molt fort per fer-te sentir tot el meu amor. M’agradaria no donar-te aquests disgustos; però no podia fer altrament. La vida és així, molt dura, i els fills tot sovint generen dolor a les seves mares, si volen conservar l’honor i la dignitat».
Aquesta carta la podria haver signat la Dolors Bassa, el Jordi Cuixart, la Carme Forcadell, el Joaquim Forn, l’Oriol Junqueras, el Raül Romeva, el Josep Rull, el Jordi Sánchez o el Jordi Turull. O el President Puigdemont, el Toni, el Lluís, la Clara, la Meritxell, la Marta, l’Anna, o … tants d’altres comdemnats, imputats, investigats, acusats… Però no. La va signar Antonio Gramsci el 10 de maig de 1928. Just un dia abans de sortir cap a Roma per enfrontar-se al seu judici, acusat pel feixisme “d’activitat conspirativa”. Durant la lectura del seu informe, el fiscal va dir: “… hem d’impedir que aquest cervell funcioni durant els propers 20 anys…”. Naturalment, el varen condemnar a més de 20 anys de presó. 
Que el Covid-19 no ens faci oblidar, ni per un instant, que tenim mares que pateixen i gent a la presó, injustament condemnada per tenir un cervell que els hi funciona, i posar-lo al servei de la llibertat nacional de Catalunya. AIXÍ ACABEM «EL DIA DE LA MARE» AMB UN MOLT BONA NIT I AMB LA PROTECCIÓ MATERNAL DAVANT DE TANTA POR I TANT D’HORROR…! 
04.05.20 BON DIA…! Dissabte proppassat ens van obrir les portes i d’un rampell sortirem de casa i tots a caminar pels carrer o córrer pels camins.
I avui el record de La Guerra de les Galàxies, segons diuen.
Però en escatir la informació de què estan dotats els entesos i adictes a la pel·lícula ens diuen aixó: «May the 4th Be With» = «El 4 de maig estarà amb tu«, en referència a Disney+ que ha aprofitat l’efemèride per pujar la darrera pel·lícula de la saga de Star Wars: «The Clone Wars» de dibuixos animats. Ara ja hi són totes…!
Tanmateix, cal saber que el dia 4 de maig es conegut popularment com el «Dia de Star Wars» per un joc de paraules en anglès ja que «May the 4th» sona igual que «may the force … be with you«, el cèlebre lema galàctic que en espanyol es tradueix com «que la força t’acompanyi«.
Però jo -que ja em faig gran- trobo que tot plegat m’atabala una mica perquè entre la tornada als carrer de la gent i el Sart Wars sento molt moviment de tràfic i soroll desproporcionat, de tal manera que prefereixo avui tenir un dia en pau i repassar algunes estrofes de  l’Oda de Fray Lluis de León:
¡Qué descansada vida / la del que huye del mundanal ruïdo, / y sigue la escondida / senda, por donde han ido / los pocos sabios que en el mundo han sido.
Un no rompido sueño, / un día puro, alegre, libre quiero; / no quiero ver el ceño / vanamente severo / de a quien la sangre ensalza o el dinero. 
Del monte en la ladera, / por mi mano plantado tengo un huerto, / que con la primavera / de bella flor cubierto / ya muestra en esperanza el fruto cierto.
Y luego, sosegada, / el paso entre los árboles torciendo, / el suelo de pasada / de verdura vistiendo / y con diversas flores va esparciendo.
A mí una pobrecilla / mesa de amable paz bien abastada / me basta, y la vajilla, / de fino oro labrada / sea de quien la mar no teme airada…
I ja que seguim confinats -malgrat les excursions que ens permeten de fer les diverses fases programades, tot i que encara estem en la número zero- «enlloc millor, que com a casa…»…I això deu ser per l’edat o perquè és dilluns i estic endillunsat. Però, sigui el que sigui, QUE TINGUEM UN BON DIA, O BÉ ENCLAUSTRATS A CASA TOTA LA JORNADA, O BÉ RESPIRANT L’AIRE DEL CARRER DURANT UNES HORES…!
04.05.20 BONA NIT…! 
I abans de conciliar la son, per acabar de reblar el tema sobre La Guerra de les Galàxies, he pogut trobar un gràfic en què els principals dels seus personatges s’enfronten amb el mal que és, en aquesta nit, el malestruc virus que ens té tan preocupats.
Però en prendre la direcció cap a la idea del mal o de la maldat hem d’entendre que s’associa a o bé als accidents causats per la pròpia natura naturals o als comportaments humans que es consideren perjudicials, destructius o immorals i  que esdevenen una font de patiment, sigui moral o físic.
Deixant de banda l’anomenat mal físic, hem de convenir que el mal vinculat a la maldat humana, es podria equiparar amb la perversitat, la qual cosa s’estudia en ciencies com la  psicologia, la ètica o la moral, la antropologia, la sociologiala política,​ el dret, la religió,​ la història i la filosofia.
Ara el que toca és lliurar-nos del virus que entra enganxa de ple el mal físic. En d’altres temps i quam érem infants, abans d’anar-nos-en a dormir les mares ens havien ensenyat les oracions que protegien els terrors nocturs. En recordo la més tradicional que prové del «Parenostre»: «…ans deslliureu-nos de qualsevol mal». Doncs això mateix, QUE RES ENS TRANSTORNI, PER TAL QUE PUGUEM TENIR UNA MOLT BONA NIT…!

05.05.20 BON DIA…! 

De tant en tant, resulta satisfactori recordar -de bon matí-, els esmorzar a casa que, si bé no s’adapten perfectament a la foto escollida, donen una idea del plaer que suposa una cafè amb llet calent fumejant…

I n’és el fum l’element d’un gas dispers en el qual hi ha partícules sòlides diferents segons el tipus de foc, el material cremat i el mateix ambient. D’aquí que cada material emet un fum diferent, quant a color que pot adoptar, segons sigui:
  • Fum blanc: es dóna per la combustió de materials vegetals.
  • Fum groc: és produït per substàncies químiques que contenen sofre, àcid clorhídric o àcid nítric.
  • Fum gris: s’emet per materials compostos per cel·lulosa o fibres artificials.
  • Fum negre clar: és produït per la combustió del cautxú.
  • Fum negre fosc: el produeixen els plàstics, petroli i materials acrílics.

I si bé en la majoria dels casos no es busca obtenir fum directament, sinó que sorgeix de cuinar, d’incendis (essent l’asfíxia la principal causa de mort) o de les fogueres…, el fum s’ha usat al llarg de la història per:

  • Conservar i cuinar aliments…
  • Inhalar substàncies, com en l’ús recreatiu de certes drogues…
  • Comunicar-se a llarga distància com feien especialment les tribus indígenes americanes entre elles…
  • Realitzar estratègies ofensives i defensives a l’exèrcit segons allò de ‘les cortines de fum’
  • Controlar plagues com la fumigació…
  • Crear un ambient especial a concerts i a dins de les discoteques…

Tanmateix, atenent el moment en què estem immersos i davant d’un problema tan seriós com n’és la pandèmia estesa arreu del món, hem de considerar que no és pas foc d’encenalls el que està passant ni tampoc cap fum volàtil que s’esfuma en el no-res, sinó un episodi ben feixut, molt sever i totalment greu. NOGENSMENYS, QUE EL BON DIA QUE ENS DESITGEM NO SIGUI PAS COM UN FUM QUE S’ESVAEIX, SINÓ UN FOGAR QUE NO S’APAIVAGA DURANT TOTA LA JORNADA…!

05.050.20 BONA NIT…! 

Arran del que he observat avui en una tirallonga de fotografies on la gent que ha sortit al carrer semblava que no obeïa la normativa de separació exigida (1,5-2 metres), ja que les mateixes persones i en la mateixa posició, retratades des d’un angle o d’un altre, es visualitzaven segons postures diferents, la qual cosa feia pensar en una transgressió flagrant…

Si més no, cal observar l’efecte de la fotografia escollida en què es pot apreciar un suposat i falç  amuntagament, que no respecta la normativa de la separació exigida, contrastada amb l’estimació de la presa fotogràfica des d’un altre angle d’observació respecte de la mateixa fotografia. I és per aquest efecte òptic que la meva reflexió d’avui cal entendre-la sobre la relativitat amb què -molt freqüent- és presenten les situacions  i la importància que tenen les necessàries explicacions dels contextos.

Mai millor el que aquesta circumstància m’ha donat a pensar perquè immediatament m’he basat en el text del famós poema de Ramón de Campoamor que diu:

«Y es que en el mundo traidor / nada hay verdad ni mentira: / todo es según el color / del cristal con que se mira».

Aquests versos suposen una pessimista, però bella manera d’expressar i admetre que cap valor és immutable, que inevitablement impera el subjectivisme, l’arbitrarietat, i el relativisme, en totes les facetes del nostre món. Tot i que l’afirmació del poeta:

  • No cau només en el relativisme i al subjectivisme,
  • sinó que també hi afegeixen un gran desencís del món

La referència al «món traïdor» vol dir que el món en sí -la realitat-, no és fiable, és subjecte de desconfiança pel fet que canvia, es transforma, un dia ens mostra un rostre i un altre dia un altre.

Però, deixant de banda la interpretació literària del poema de Campoamor on impera el subjectivisme, amb la referència al color del vidre o el cristall amb què es miren les coses, hem de concloure que, en relació als diferents angles de visió o de les diverses mirades, succeeix que una mateixa realitat pot aparèixer transformada en un resultat de dues o més percepcions diferents.

I, com que ja és hora d’anar-nos-en a dormir i encara que els somnis de la nit ens distorsionen fantasmagòricament sempre la realitat…, TANT DE BO PUGUEM TENIR UN DESCANS REPARADOR, SENSE QUE LES FANTASIES NOCTURNES PERTORBIN LA NOSTRA SON…!

06.05.20 BON DIA…! 
Hi ha una gran i llarga literatura sobre les il·lusions òptiques, un tema prou interessant i que convindria estudiar-lo amb més profunditat.
Però avui només hi donarem quatre idees perquè se’n faci aigua a la boca i, més endavant, ja l’escomentrem amb més detall. Tanmateix, bé a tomb perquè he trobat un gràfic que s’haurà de sotmetre a la nostra consideració.
Molts artistes han aprofitat les il·lusions òptiques per a donar a les seves obres un aspecte màgic, de profunditat, d’ambigüitat i contrastos. Entre els més famosos s’inclouen Octavio OcampoMaurits Cornelis EscherSalvador DalíGiuseppe ArcimboldoMarcel DuchampOscar Reutersvär i alguns altres que han treballat des d’aquesta perspectiva.
Però abans del nostre gràfic, vegem:
Una il·lusió òptica és qualsevol il·lusió del sentit de la vista, que ens porta a percebre la realitat erròniament. Aquestes il·lusions poden ser de ‘caràcter fisiològic‘ o de ‘caràcter cognitiu‘:
  • Les ‘il·lusions fisiològiques‘ estàn associades als efectes d’una estimulació excessiva en els ulls com la brillantor, el color, el moviment, l’encantament després de veure una llum potent o altres… 
  • Les ‘il·lusions cognitives‘ sorgeixen per una interacció amb supòsits sobre el món, la qual cosa porta cap a «inferències inconscients«. L’exemple més característic és el «Gerro Rubin» en el que es perceben dues cares o un gerro indistintament. Es divideixen habitualment en il·lusions d’ambigüitat, il·lusions de distorsió, il·lusions paradoxals i il·lusions fictícies o al·lucinacions.

Les il·lusions òptiques més importants les detallo tot seguit: la il·lusió de la quadrícula / el miratge / l’holograma / l’estereograma / la irradiació així com també les distorsions del tauler d’escacs d’Adelson l’anamorfosi, la pareidolia i l’artefacte o error, a més a més de otes les descrites en el tema general.

I és que aquest text esgarriat -quasi incomprensible a primera vista i difícil de llegir-, té la particularitat que esdevé molt comprensible si, des del seu començament enfilem bé la mecànica de la seva lectura a partir de la primera paraula.

Tanmateix, per si la primera paraula no acabes de percebre-la prou bé, et faig la gratificació d’ajudar-te a llegir-la com cal:

C12R7O = CIERTO

I ara pots seguir tanquil·lament «de capo» fins al «finale» de tot el text

1.En fer referència habitualment al temps i trobar-me amb aquest text foraviat, se’m presenta l’avinentesa d’aprofitar encara aquests dies de bonança perquè novament el temps tornarà a desdibuixar-se, com el text en qüestió, i durant el cap de setmana baixarà molt la temperatura i de ben segur que plourà.

2. Però abans que s’acosti el temporal i el venti i la pluja s’emportinar les lletres del text del gràfic, doneu-vos prou temps i us convido perquè desxifreu el contingut del missatge que s’hi amaga, sobretot allò expressat en les últimes  línees del text que, en definitiva,  és tot el que jo ofereixo cada dia i desitjo per a tothom.

Us semblarà una bagenada, però podeu estar ben segurs que si traballem esforçadament i amb afany el contingut de les paraules clau inserides al final del text i que representen la tasca a què ens hauríem de comprometre, tindrà escaient sentit tot allò que ens diem cada dia, perquè les paraules surtin esbatenades del cor i el «bon dia» sigui realment un  MOLT BON DIA…!

06.05.20 BONA NIT…! 
Continua la calor xafagosa i, fins i tot hem canviat de vestimenta. No serà que la baferada ràpida, però contundent d’un asteroide que va passar ahir a tota velocitat pel cel d’Espanya ens ha escalfat l’ambient amb suna sobredosi de calor…?
Sigui com sigui, la visita d’aquestes pedres roents a una velocitat molt elevada, no és gens agradable i, a més a més, constitueixen un perill. Però atès que de passejades en fem poques i encara estem confinats a casa per evitar un risc prou versemblant,  sembla que d’aquesta manera de quedar-nos a casa protegeix la possible infecció virulenta. I és que qui no es contenta serà perquè no vol…! La bola de foc ja s’ha endinsat en la volatilització d’ella mateixa i ha desaparegut. Tant de bo que el coronavirus malanat també es fongui en la seva pròpia malvestat. Tanmateix, en quedar tot a control i fer acte de presència la calma, que el descans de la nit ens recuperi de les “calors” del dia (metàfora també  de les preocupacions o angúnies) i TINGUEM MOLT BONA NIT…!
07.05.20 BON DIA…! Una reflexió matinera amb el simbolisme que hi volguem donar a tres paraules: llum, foscor i primavera perqué, malgrat les incomoditats, incerteses i precarietats d’aquest moment que vivim, no és el mateix veure la “llum” des de la “foscor”…
07.05.20 BONA NIT…! 
Quan s’acosta l’hora d’anar a dormir, el cervell et gratifica amb les satisfaccions hagudes de durant el dia, però malauradament no sempre és així, perquè també s’hi esmuny alguna notícia o informació que et porta a mal borràs. En aquesta ocasió del dia d’avui ha estat l’acceptació a tràmit, per part del Tribunal Constitucional espanyol, en referència al recurs contra la sentència condemnatòria del procès independentista català sobre els fets del 20 de setembre i l’1 d’octubre de 2017. Temo que allò que sentenciarà el Tribunal Constitucional ja es preveu: tot seguirà igual tal i com ho va deixar el Tribunal Suprem espanyol. Tenia una llunyana esperança de què el TC rebutgés el recurs, la qual cosa hauria facilitat guanyar temps per recórrer als tribunals europeus. No ha estat pas així i, en acceptar a tràmit el recurs presentat pels advocats del presos i preses polítics, la sentència definitiva, que depèn del Tribunal Europeu d’Estrasburg no veurà la llum fins a moltes llunes i primaveres..
No fa pas massa dies se’m va ocórrer comptar el temps que aquest càstig de revenja revestit de ‘sedició sense armes‘ -un delicte contra la sacra unitat espanyola-, mantindrà les nostres preses i presos polítics a la captivitat de la presó. Porten tres anys de reclusió, més tres anys que pugui trigar el Tribunal Constitucional en emetre la seva sentència -que no serà pas absolutòria-, i tres anys que podem addicionar a l’espera perquè Estrasburg resolgui els recursos. D’aquesta manera, haurem arribat a la mitjana dels nou anys de pena a la presó que cadascún/na dels condemnats sumen injustament. Ah…! I com s’executi l’extradició d’en Carles Puigdemont, de la Clara Ponsatí, d’en Toni Comín i d’altres que actualment viuen a l’exili, arribarem cap a l’any 2035 o 2045 i les resolucions finals les hauràn de comentar els qui hi visquin per veure-ho o patir-ho,sense saber si els qui ja hem envellit hi serem. 
El greuge humiliant sofert, a nivell mundial, en què l’Estat espanyol no va poder confiscar les urnes per al compliment d’una votació, gràcies a l’ensarronada intel·ligent i sarcàstica de compromesos independentistes catalans i en haver-se produït aquella l’1-O de 2017, cal considerar que, fins que aquest «ultratge-insult-oprobi-ofensa-greuge» quedi  “saldat o liquidat” per l’España «inflexible, venjativa, rancorosa, intolerant, enutjada, irada, rabiosa, vinicativa», sempre hi seguirà havent una persecució en tota regla contra qualsevol intent independentista. Unionistes transformats en persones fundamentalistes i/o altres que es poden considerar de moderades, han vingut a expressar que:
«Aquesta crisi [la de la pandèmia] és terrible, però m’afecta menys del que em va afectar allò [els fets de la tardor de 2017]» 
«Esta crisis es terrible, pero me afectó más el otoño del 2017«
Tot podria canviar amb una inesperada i utòpica alteració de l’estat de les coses. Però aquest capgirell quimèric no és de preveure, a no ser que s’activin altres procediments legals com en són l’indult -amb totes les seves precarietats perquè suposa admetre una transgressió dels fets- i l’amnistia -que correspon al Govern central aplicar-la des de la magnimitat-, la qual cosa presenta una dubtosa acció d’exercitar-la. Així com, -perquè també cal considerar-lo, però sense cap confiança pràctica de resoldre massa cosa-, les accions insistents d’una protesta pacífica reivindicativa com les que tant Òmnium Cultural (OC), l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Tsunami Democràtic (TD), avui adormit i quasi liquidat, els Comitès de Defensa per la República (CDR) i altres moviments anàlegs propiciïn un canvi espectacular o, mínimament, una conscienciació ideològica de llarga durada mitjançant potens accions reivindicatives. 
Continuem emboirats en prou mals somnis, encara que sempre seguim esperant en el desllorigador o la clau que faciliti endinsar-nos en un cel més clar. La confiança és esperança i només pensar en les clarors del nou dia ja ens proporciona una refiança suficient per acarar la foscúria de la nit i la solitud d’un caminar a palpentes.
Però ara ja és de nit i només amb  l’esperança que aquesta situació, relatada i descrita en el text d’avui, no ens desvetlli, deixem per una altre dia les cabòries que ens ha infiltrat. Mirem, per tant, de conciliar la son amb un BONA NIT, EN QUÈ L’ESTIMACIÓ ENTRE TOTS NOSALTRES I L’AMOR A LA TERRA QUE ENS EMBOLCALLA, SUAVITZI I EMPETITEIXI TOTES LES NOSTRES PREOCUPACION…!
08.05.20 BON DIA…! 
Durant aquest dies de confinament en què disposo de major temps per a pensar m’entretinc  i resto fascinat en la contemplació de les petites coses que, en realitat, esdevenen per a mi en extraordinàriesa.
Poso per cas l’exemple d’aquests foto on el misteri d’una flor nascuda d’un arbre suposadament sec supera totes les expectatives naturals imaginables, així com també resulten fantasioses les possibilitats tècniques dels nostres dies en què la interrelació a distància, entre un emissor i un receptor a través del que anomenem videoconferència, pugui aparèixer de forma virtual les imatges i els sons exactament com es produeixen en la realitat.
Quines virtualitats i potències hi ha amagades de totsa els elements que ens envolten, siguin les que procedeixen de la classificació dels regnes mineralvegetalanimal o de l’ésser humà. Una vegada més és ben veritat que, com deia A. Saint Exúpery, «l’essencial és invisible als ulls».
Aquesta frase resulta ser el secret millor guardat de la naturalesa. Pot ser una frase platònica, una sentència mística, un acte de fe cristià o també una premissa de la ciència més racionalista.
En realitat, aquest «invisible», no és lluny, sinó que està aquí i en mi, en tots nosaltres, visible i opac alhora, disponible i impossible al mateix temps. És només el plec del que és visible, l’entranya d’un món amb volum, que mai podrem copsar sota una sola mirada, és tota una lliçó del que la filosofia ha intentat penetrar sense massa èxit, però que amb l’ajuda de la ciència -en escorcollar la realitat- ha fet que se sàpiga perquè neix una flor o perquè una videoconferència sigui possible gràcies a un sistema tecnològic interactiu que permet a diversos usuaris mantenir una conversa virtual per mitjà de la transmissió en temps real de video, so i text a través de la complicada estructura d’Internet.
Aquesta nova tècnica aplicada de la videoconferència s’orienta a molts camps d’interrelació social, però s’incorpora definitivament a l’ensenyament -ho hem vist en aquest temps de sotragueig pandèmic del Coronavirus / COVID-19- com un recurs estimable i molt potent per garantir l’espai educatiu, per superar les barreres de la separació física a distància i adquirir noves formes d’organització, metodologies i interaccions educatives.
És molt important -des de la meva perspectiva d’haver estat part principal en el món de l’educació- la motivació dels alumnes, l’informar-los de l’experiència a què seran sotmesos d’ara en endavant: quins seran els mitjans tècnics, les matèries, la durada, els participants en l’experiència, la selecció matèries i la metodologia, així com del material pedagògic més adequat per acompanyar la classe com apunts, llibres, vídeos, entre d’altres. Tot un repte per a l’educador o docent innovador i un alumnat ben disposat, mitjançant una imprescindible competència tecnològica de primer ordre.
I és que la utilització de les videoconferències per part de professors i alumnes suposa una gran troballa i un gran benefici, per al món de l’educació i de l’ensenyament:
  • L’estalvi de costos, ja que evita desplaçaments, provisions i contaminació.
  • L’intercanvi d’idees, coneixements i informació.
  • L’augment en productivitat i avantatge competitiu entre els usuaris d’aquest mitjà tecnològic
  • Una alternativa addicional per al millor aprofitament dels recursos.
  • El poder reunir acadèmics situats en diferents llocs geogràfics.
  • El plantejament d’estratègies de recerca i cooperació.

I DURANT LA LA CONTEMPLACIÓ DEL QUE ÉS «ESSENCIAL I INVISIBLE ALS ULLS» QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!

08.05.20 BONA NIT…! 
S’acaba el dia amb la notícia que el Govern central de Madrid, ha dictat una primera fase de descalament -malgrat l’estat d’alerta encara sigui vigent i el consegüent confinament en ple vigor- per a alguns territoris nacionals. Tot i això, amb un 60% d’afavorits que podràn compensar amb més llibertat d’acció les exigències imposades fins el moment present, s’ha de valorar que, en relació a Catalunya, no hagi estat la dèria de la «Província» per assignar aquest nou experiment per procedir, sinó les «Àrees bàsiques de Salut» del Pla territorial General de Catalunya.
Tot una concessió a la Generalitat –pel fet que les autonomies que entraran completament en «Fase 1» són Balears, Canàries, Galícia, Astúries, Cantàbria, Euskadi, La Rioja, Navarra, Múrcia, Extremadura, Aragó, Ceuta i Melilla, tot i que les provícies andaluses de Granada i Màlaga, així com Castella i Lleó, Castella-La Manxa i País Valencià, hauran de gestionar un desconfinament desigual, essent la més perjudicada Madrid– perquè dins d’aquesta «cogovernança» el pla del progressiu descalament s’ha ajustat als criteris demanats inicialment, essent les Terres de l’Ebre, el Pla de Tarragona i l’Alt Pirineu-Aràn els territoris designats, en insistir que les Àrees Bàsiques de Salut proporcionaven el sistema més lògic i eficaç per al control de les fases de descalament.  

Ara bé, tot i que aquest moment nostre és de prou gravetat seriosa, nogensmenys cal també prendre’s les situacions amb cert humor com el gràfic que -amb tots els respectes cap  a les persones- he trobat, pel que fa a la relació entre les fases de descalament i les botigues xineses que encara romanen tancades. Perquè penso com si el marcador més segur per introduir cert descalament en sigui si l’oberturaels de les tendes xineses com el senyal fefaent d’haver-se superat la crisi pandèmica contagiosa.

L’humor està relacionat amb la broma que pot descriure’s com una maniobra, parany o truc que es fa a algú a propòsit perquè se senti enganyat o victimitzat, però sobretot i normalment a través de l’humor.

En moltes bromes existeix una crueltat inherent que les fa difícils de diferenciar de l’assetjament, sadismevandalisme, per exemple. Però en aquesta ocasió això no és pas el cas.

El mot provindria del grec antic βρωμα que significa corc o corcadura, aplicat inicialment al corc marí, un mol·lusc que corca sota les embarcacions i deixant-hi infiltrar l’aigua, les feia més pesants, d’on el sentit de broma pesada, després de futilitat i finalment de facècia, o bé segons Joan Coromines del català broma, núvol, i doncs cosa lleugera, de poca importància. I, des d’aquest darrer significat, és el que porto jo avui aquí abans d’anar-nos-en a dormir. QUE ELS MALS SOMNIS NO SIGUIN CAP BROMA PESADA, SINÓ QUE ENS DEIXIN DORMIR TRANQUILS TOTA LA NIT…!

09.05.20. BON DIA…! 

En començar el dia, res millor que desitjar-lo ben bo…!

D’entrada cal preguntar-se què tenen a veure aquestes agulles d’estendre que incorporo avui només inciar la jornada. La reposta és senzilla perquè en informar-nos que aquest cap de setmana canviarà altra vegada el temps cap a una inestabilitat més plujosa i freda en comparació a la calor anòmala que ens ha empès a desar -massa precipitadament- la roba de primavera. 

I és per això que, enlloc de desar la roba, en tot cas fóra millor rentar-la, estendre-la, abans que les pluges facin mullena altra vegada, perquè ens l’hauren de tornar a posar. Però, una cosa tan vulgar com unes agulles d’estendre, a banda de subjectar la roba en una corda perquè s’assequi al vent, què més ens pot suggerir…? Simplement allò que resulta tan ordinari: conrear les feines de casa.

Coses tan senzilles i agraïdes com ventilar les estances de la casa, desfer i fer els llits, preparar l’esmorzar, el dinar i el sopar, rentar els plats, fer la bogada i planxar-la després d’estendre-la perquè s’assequi i cosir si és de precís, escombrar, fregar i treure la pols, ordenar el possible desori, netejar els vidres, regar les plantes i sortir al carrer per agafar aire i comprar per tenir els plats del dia a punt i el rebost atapaït…

En començar la reflexió parlàvem de pluges properes i d’una nova pujada -no sé si seria millor assignar el nom de baixada- del fred. Ja tenim els núvols amenaçadors i el cel ennuvolat i amenaçador. Però, malgrat la inestabilitat del temps metereològic, sempre hi ha un tros de cel blau que apaivaga l’entrebanc amb què ara ens trobem arran d’aquesta pandèmia que -malgrat les fases de descalament progressiu que s’aniran dictant per tornar a una nova  incerta normalitat- ens trasbalsa. Però no per això hem d’abandonar la quotidianitat reglada i quasi codificada de cada dia…

…I és que el bon govern de la llar, a part de la vigilància, gestió i distribució econòmica perquè els estalvis i el rendiment del treball no facin fallida, cal despatxar-lo amb aquella atenció acurada i mirament escrupolós amb què el llibre bíblic dels Proverbis (31.10-31) en descriu la dona forta o l’home d’avui, perquè els temps han canviat molt:

    • «Una dona forta, qui la trobarà? És més preciosa que les perles.
    • El seu marit confia en ella: no enyorarà cap més tresor; en rebrà benestar i no malestar tots els dies de la vida.
    • Ella es procura llana i lli, i les seves mans treballen amb delit.
    • Com les naus d’un mercader, porta de lluny les provisions.
    • És de nit i ja es lleva; prepara el menjar per als de casa i la feina a les criades.
    • Es mira un camp i el compra, amb el fruit del seu treball planta una vinya.
    • Es posa amb energia a la feina, fa anar els braços amb vigor.
    • Comprova que els negocis marxen bé: en plena nit encara té encesa la llàntia.
    • Les seves mans agafen el fus, buida que buida la filosa. Obre la mà als pobres, l’allarga als necessitats.
    • Si neva no pateix pels de casa: doble abric porten tots ells.
    • Ella mateixa es teixeix les flassades, es vesteix de porpra i de roba de fil.
    • El seu marit és respectat en l’assemblea, quan té sessió amb els notables del país.
    • Teixeix teles per a vendre, proveeix de cenyidors els marxants.
    • Va vestida amb honor i dignitat, es riu del dia de demà.
    • Parla amb sensatesa, els seus llavis instrueixen dolçament.
    • Vetlla per la marxa de la casa, no menja el pa sense guanyar-se’l.
    • Els fills van a felicitar-la, el marit en canta les lloances: «Hi ha moltes dones fortes, però tu les guanyes totes!»

QUE TOTA LA JORNADA QUE TENIM PER ENDAVANT SIGUI EL MARC D’UN MOLT BON DIA FEINER…!

09.05.20. BONA NIT…!

«DIA D’EUROPA»

La Diada d’Europa es commemora avui, dia 9 de maig, en record a la declaració realitzada per l’aleshores Ministre francès d’Afers Exteriors, Robert Schuman, a París el dia 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l’armistici de la Segona Guerra Mundial.

El ministre francès d’Exteriors Robert Schuman va proposar, a partir d’una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l’acer -elements necessaris per a la construcció d’armament- sota el control d’una autoritat única i supranacional amb altres finalitats no bèl·liques. Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d’integració europea que ha acabat edificant l’actual Unió Europea.

La Diada del 9 de maig s’ha convertit en el símbol europeu que, juntament amb l’euro, la bandera europea i l’himne europeu, identifiquen l’entitat política de la Unió Europea. A pesar de ser l’únic dia de celebració oficial en tota la Unió Europea, a la pràctica cap dels estats membres de la Unió no organitza festivitats commemoratives d’alt nivell i aquest any, amb la preocupació de la severa pandèmia, tampoc aquesta diada ha tingut res destacat de particular a no ser les baixes hores per l’amoïnament generalitzat sobre l’estat de la salut sctual, la tragèdia laboral i la davallada econòmica.

La fotografia mostra el moviment dels avions en territori europeu, després de ser tancades les fronteres -malgrat la seva supressió a l’any 1995 d’acord amb l’Espai Schengen– comparant el seu tràfic entre els mesos de març de 2019 i 2020.

L’himne europeu, des de l’any 1972 és l’Oda a l’Alegria, escrita per Ludwig van Beethoven el 1793 sobre un text de l’escriptor alemany Friedrich Schiller, -el poema Oda a l’Alegria- que expressa la visió idealista de la fraternitat entre els éssers humans, una visió que Beethoven compartia.

A causa del gran nombre d’idiomes utilitzats a la Unió Europea, l’himne és purament instrumental -els arranjaments els va fer Herbert von Karajan– perquè la seva lletra, en alemany, no té caràcter oficial.

I a banda de diferents lletres plantejades, recentment, el llatí, com antiga llengua de molts països europeus, va ser el llenguatge proposat que exposo tot seguit i que encara, dissortadament, no ha fet fortuna Però sense oblidar el lema i eix principal de la Unió Europea: «La unitat en la diversitat». 

  • Europa nunc unita est = Europa ara està unida / et unita maneat = i que unida romangui. / Una in diversitate = Una en la diversitat, / pacem mundi augeat = contribueixi a la pau del món.
  • Semper regant in Europa = Sempre regnin a Europa / fides et iustitia = la fe i la justícia / et libertas populorum = i la llibertat dels pobles / in maiore patria= en una pàtria més gran.
  • Cives, floreat Europa, = Ciutadans, que Europa prosperi…! / Opus magnum vocat vos = Una gran tasca us crida. / Stellae signa sunt in caelo = Les estrelles en el cel són els símbols / aureae, quae iungant nos = daurades, perquè ens uneixen.

Així que avui essent el Dia de la UE, tota la celebració queda rwduïda a unes masqueretes simbòliques que abasten la seva estructura ambivalent com n’és -i ho dit abans- l’Euro (una preocupació econòmica que, certament, no favaroix pas als qui més ho necessiten), la Bandera (amb un fons blau i unes estrelles daurades, però que avui han perdut força lluentor), i l’Himne (apoteòsic per haver estat composat per un dels gran de la música, però sense que qualli del tot la lletra de Schiller). I si bé el lema central o leit motiv a la manera d’un eix que fa rodar tota la construcció mou tot es presenta com «la unitat en la diversitat», he de recordar que, fins al dia d’avui, aquesta ‘unió‘ tan ‘diversa‘ no ha volgut admetre la mil·lenària llengua catalana en el seu sí. Així, doncs, una celebració, en aquest 9 de maig, de llums i ombres que, en definitiva, també és com va succeint la nostra vida en aquests moments

Que la solitud de l’espai aeri europeu i la foscor de la nit, en aquests moments, sigui el reflex tranquil per a conciliar la son i reparar el cansament, mentrestant ressona l’Himne de l’Oda de l’Alegria perquè ELS SOMNIS DE LA PAU SIGUIN AMB TOTS NOSALTRES…!

10.05.20 BON DIA…! 

A primera hora del matí -aquella que en llenguatge canònic en diríem «Matines«-, m’he llevat per veure si el que m’indicava l’aplicació informàtica del temps, que tinc instal·lada en el mòbil, corresponia exactament amb la realitat o la contradia…

…I, efectivament, plovia a bots i barrals. I tant era així que a la llunyania uns llampcs incessants esgarrapaven els núvols carregats d’aigua que, a causa de la seva baralla, enviaven arreu una rastellera de trons ensordits i esponjosos.

A una de les finestres hi tinc penjat un baròmetre que m’amida la pressió atmosfèrica, i també un higròmetre, que em detalla el grau de la humitat ambiental. Aquests dos aparells m’han mostrat amb precisió la realitat metereològica plugissera del dia d’avui.

Però enmig dels meus pensaments, en contemplar el xic del que la meva mirada pot assolir, ja que quan el cel resta cobert de núvols carregats de pluja es redueix tant notablement el camp visual que no m’és possible d’entreveure ni el Temple del Tibidabo ni l’altívola antena que l’acompanya i el supera, tot i que mig dormisquejant la imaginació dels meus records m’ha traslladat a les boires del meu poble de naixença -Ripoll que és el bressol de Catalunya, però també el balanceig de la meva canastra- i m’ha aparegut la visió d’una historiada capsa de cartró molt curiosa, emmarcada de groguenc i enferfegada de guarniments que, en delimitar la figura d’un…

…“monjo carregat d’anys, amb una caputxa, una vareta a les mans -dita també punter o agulla- i un teló de fons amb un sol o uns núvols de pluja pintats”…,

…assenyala els diferents estats de la variabilitat metereològica gràcies a un senzil i fràgil engranatge intern condicionat a les categories variables del temps segons sigui sec, revolt, ventós, bo , insegur, humit o plujós.

Tot un invent graciós per mesurar la bonança o la intemperança del temps, aconseguit gràcies als estudis ‘científics‘ dels llibres, del globus terraqui i del rellotge de sorra que resten al peu de l’ermità i que, de ben segur, serviren per configurar l’aplicació ‘tecnologica‘ adient d’aquest casolà artefacte monacal de medició higromètrica.

I tot tan senzil com un simple cabell humà o una crin d’animal ben tensionats i que, en dependència de l’allargament o de la contracció del pèl en relació al grau d’humitat, transmet  mitjançant un mecanisme de politja o corriola, una animació movedissa a tot l’enginy de l’andròmina, ja sigui el vaivé d’amunt o avall de l’agulla indicadora del temps, la caputxa per resguardar-se del fred a l’hivern o treure-se-la a l’estiu, així com el canvi de decorat pintat segons faci calor o faci fred.

Després d’uns dies de calor completament atemporals, també resulta agradable que refresqui una mica. I si hem de tornar a desar la roba d’estiu i treure de l’armari la primaveral, no farem altra cosa gens estranya que reintegrar-nos a la normalitat del temps que s’escau aquesta temporada perquè des d’ençà està massa regirat. QUE TINGUEM UN DIUMENGE ABELLIT O BEN MUDAT QUE FACI HONOR I EN SIGUI EL SENYAL D’UN MOLT BON DIA…!  

10.05.20 BONA NIT..! 

M’ha impressionat sobremanera la coneixença de la mort a causa del COVID-19 d’un torturador que no ha respòs mai dels seus crims. Els diaris i mitjans de comunicació en van plens de la mort de Billy el Niño i de com la democràcia espanyola ha permès que aquest torturador gaudís d’honors i privilegis fins al seu final.

Es tracta de J. A. González Pacheco que es va fer famós per com gaudia practicant o fent practicar, de manera sistemàtica, tortures a detinguts antifranquistes als calabossos de la Direcció General de Seguretat de Madrid. Amb les medalles intactes i els plusos de la nòmina, quaranta-tres anys de democràcia no han estat suficients per retirar els honors guanyats pels horrors a aquest psicòpata torturador.

Dir el seu nom o el seu sobrenom, és posar-li cara a l’aparell repressor del règim franquista que, en la seva il·limitada crueltat li va valer nombroses distincions:

Però el més trist i denigrant per les seves víctimes tot i els diversos intents al respecte, és la negativa institucional tant a permetre la seva extradició per ser jutjat a l’Argentina, com al fet que la jutgessa Servini l’interrogués en terreny dspanhyol -a ell i a la resta d’imputats- d’acord amb la «Querella Argentina contra els crims del franquisme».

Una persona que feia gala d’un sadisme i crueltat desmesurats a l’hora d’interrogar a les seves víctimes, arribant fins i tot a produir-los la mort -com el cas que s’explica de l’Enrique Ruano-, no mereix distinció de cap tipus per part de l’Estat.

A l’Estat espanyol s’ha tolerat el feixisme com cap altre estat d’Europa. L’arrel del que passa a l’Estat espanyol és molt profunda: es tracta d’una democràcia construïda damunt de la tomba de Franco, que no ha passat mai comptes amb el seu passat totalitari, una democràcia on els alts càrrecs franquistes i llurs fills o néts, han seguit ocupant cadires en els consells d’administració, en les empreses públiques i a on s’ha tolerat impunament el feixisme franquista.

En aquesta democràcia espanyola no hi ha hagut temps encara -i és un sxarcasme- ni de retirar ‘medalles ensangonades‘ als torturadors, ni de derogar la ignominiosa ‘Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana‘ de 2015, concebuda com una llei dita ‘mordassa‘, ni de ‘remoure càrrecs‘ de caire feixista instal·lats en alguns dels poders estatals. Tanmateix, sí que hi ha hagut prou temps per premiar dadivosament amb més medalles i sobresous annexos als ‘piolins‘ destinats a Catalunya la tardor de 2017  sota la cridòria del «a por ellos» i l’apallissament de l’1-O de 2017 durant la votació del Referèndum d’Independència de Catalunya.

La periodista Marina Llansana, des del seu punt de vista i sota el títol «Keep calm – Franquistes morint al llit«, acaba l’article  d’aquest diumenge a El Punt Avui+ 10 de maig de 2020 escrivint: «I espereu, perquè no ho hem vist tot encara. M’hi jugo un pèsol que quan passi el virus i s’aixequi la prohibició dels funerals, Antonio González Pacheco, àlias Billy el Niño, tindrà el seu homenatge, on no faltaran les àligues ni el Cara al Sol. Es permetrà i en veurem les fotos. És qüestió de dies».

Sort que demà se celebra la Festa Major de Ripoll i el meu escrit de reflexió segurament prendrà un altre caire, tot i que la festivitat de Sant Eudald haurà d’ajornar-se per quan vinguin temps millors i la pandèmia deixi de fer estralls per entre aquests monts de Déu. Encara que algunes províncies de mitja Espanya i un reduït nombre de persones que viuen en els territoris d’Àrees Bàsiques de Salut -les del Pla de Tarragona, l’Alt Pirineu i les Terres de l’Ebre- entraran en la ‘Fase 1′, de les cinc que n’hi ha respecte del descalament de la confinació deguda a l’estat d’alerta. Anem-nos-en a dormir –πάμε για ύπνο, en grec o venite dormiat, en llatí-, I QUE ELS NOSTRES SOMNIS SIGUIN MÉS AGRADABLES QUE AQUESTES NOTÍCIES ESGARRIFADORES DEL DIARIS D’AVUI. BONA NIT…! 

11. 05.20 BON DIA…!

Són ja 60 els dies que portem confinats a casa i segurament hi seguirem…! I encara que ben abillats i tapats profilàcticament podem sortir al carrer, poc ens compensa aquesta sortida, perquè la por d’un contagi  fa basarda. I és a causa de la gent irresponsable que no compleix la normativa o circula pel teu costat sense cap mirament i com si no passés res.

I avui 11 de maig no m’imagino el meu poble -Ripoll- sense poder celebrar la seva Festa major…! Un Sant Eudald també confinat…!

Una festa major és la festa o el festival més important de cada barri, poble, vila o ciutat. Típicament commemora un fet important de la seva història o tradició, com ara la seva fundació. Aquesta festa pot ser alhora una festa patronal, o sigui una festa en honor a un sant patró o santa patrona, com n’és avui el nostre cas. 

Les festes majors són el punt de trobada d’una comunitat local que es reuneix anualment a l’entorn d’uns escenaris comuns -a la plaça, al cafè o a l’església– i que afirma la seva existència com a col·lectiu a partir d’uns referents simbòlics compartits.

Obvio d’escriure la contalla de mossèn Cinto Verdaguer que explica la llegenda d’aquest sant patró de Ripoll i de quina manera les seves relíquies van arribar al poble de la seva estada santoral des de la veïna França. Eren altres temps. També temps de pandèmies i de negrenques i típiques situacions pròpies de l’Edat mitjana.

Sort en tenim que avui, sense gatzara al carrer i confinats a casa podem gaudir de tota l’essència d’una festa major. És la que ens proporciona «Festa Major», un disc de La Trinca (Edigsa, 1970) en què la majoria de les tretze cançons que el configuren segueixen per ordre cronològic, « una barreja molt reeixida de l’ironia i el costumisme, i l’ús prodigiós d’un gustosíssim llenguatge popular».

Introduïm-nos en els actes d’un dia de festa major típic d’un poble de la Catalunya de final dels anys seixanta del segle passat i que en alguns indrets encara perdura:

…tota una corrua de cançons -a quina més divertida- en què un dia a l’any el contingut del concepte que expressent alegra els petits pobles de muntanya o de la costa del mar.

Entre els actes religiosos, han estat o són tradicionals les vespres o completes a la vigília, l’ofici solemne, amb un orador invitat per al sermó i la processó (sovint amb gegants i nans), acompanyats, tots, per música de banda.

Entre els actes profans, cercavilesballs a l’envelat o en un teatre, balls de sardanes o de danses tradicionals, a la plaça, divertiments infantils, competicions esportivesfocs d’artificicorrefocsdiablescastells i fires.

La corporació municipal presideix els actes més solemnes i hom enrama o adorna amb garlandes els carrers i a la majoria de les cases es fa un gran àpat, al qual són convidats parents i amics forans, essent també costuma l’estrena de vestits.

Avui tenim, doncs, tot el dia per celebrar en confinament una festa major. AIXÍ  QUE FORNIM-NOS D’ALEGRIA, TINGUEM UN BON DIA I VISCA LA FESTA MAJOR…!

11.05.20 BONA NIT…!

La Festa Major de Ripoll, suspesa per la circunstància actual, em porta a recordar els concerts i festivals cancel·lats uns, o ajornats altres.

Tot plegat un desastre cultural i econòmic. Sort tenim que hi ha aplicacions informàtiques que ens faciliten música al moment.

I avui no ha estat pas una excepció: “La Trinca” ens ha fet reviure allò que n’és encara l’essència de les celebracions “majors” dels pobles catalans: tradició i cultura…!

Però, de moment hem perdut concerts, audicions i festivals importants. En recordo algunes: les del Liceu, del Palau de la Música Catalana, de l’Auditori, uns concerts d’orgue de la Catedral de BCN i de l’Església de Sant Felip Neri, així com els Festivals de Perelada, del BCN Visual Sound, de la Primavera Sound, els de Luz de Gas, de la Sala Apolo i Razzmatazz…i les cançons programades de P. McCartney i I. Maiden

…Ja sé que me’n deixo, però aquesta desfeta musical en directe podem salvar-la escoltant música enllaunada.

Amb un bon equip i auriculars com cal, seguirà sonant -sense l’escalf, evidentment d’estar acompanyat- però gràcies al progrés d’avui dia el COVID-19 no hi té res a fer…!

Que la música d’elecció pròpia ens acompanyi totes les nits d’insomni, si és que no podem dormir…!

Però, per si de cas…, TANQUEM ELS ULLS, DEIXEM-NOS PORTAR PEL SUAU XIUXIUEIG D’ALGUNA ORQUESTRA I MOLT BONA NIT…! 

12.05.20 BON DIA…!

L’entrada a la Fase 1 del descalament per a aquelles persones que formen part de les Àrees Bàsiques de Salut del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran, ofereix imatges d’esmorzars suculents que, no per ordinaris, actualment s’han convertit en extraordinaris.

Prendre un cafè assegut a una de les taules improvisades d’algun bar resulta, per als que encara son a la Fase 0 motiu de sana conbejança i més si el servei ve acompanyat de xurros amb xocolata. I és que aquestes senzilles menges s’han convertit en l’objectiu d’un dels primer plaers que tindrem quan també -si fem bondat i som responsables, cosa que no tohom hi resta adaptat- ens atorguin passar de la Fase O a la Fase 1…!

Mentrestant, nem-nos en preparant i que el temps de l’espera sigui tant o més plaent que el dia d’aquest esmorzar…! Moltes vegades s’experimenta més goig mentre vius un desig abastable que quan aquest ha arribat. Per això mateix, FEM D’AQUEST NOU DESPERTAR UN MOLT BONA JORNADA…!

12.05.20 BONA NIT…!

Mai se m’havia ocorregut durant els meus anys de docent i, en particular, de professor de gramàtica i literatura que algun dia el B.O.E. (el Butlletí Oficial de l’Estat) seria considerat com un “Best Seller”. Inimaginable…!

Però vet aquí que aquest folletó estatal s’ha convertit en una espècie de revista molt exitosa. De tanta magnitud, que quasi pot entrar en la categoria d’un nou gènere literari.

Tanmateix, si és veritat que els best sellers solen ser obres de ficció i de baix nivell literari, el BOE s’adapta perfectament a aquestes característiques, llevat que sigui de fàcil lectura. Tot això ve a tomb perquè, en preparar-me per al procedir del meu capteniment respecte de la normativa imposada a la Fase 1 de descalament -quan s’obri la veda a Barcelona-, m’he trobat amb un garbuix de tal calibre sobre “el que es pot fer i el que no es pot fer” que he decidit, de moment, tancar la fulleraca del butlletí i deixar la seva reglamentació per un altre dia.

Conclusió: anem-nos-en a dormir i demà, si el son ha estat reparador, amb el cap més clar, ja tornaré a introduir-me en la lectura d’aquest “Best Seller” tan interesant. MOLT BONA NIT…!

13.05.20 BON DIA…!

«DIA INTERNACIONAL DE LA INFERMERIA»

Ahir es va celebrar el “Dia Internacional de l’Enfermeria”. És just que en tinguem un record específic i ben sentit encara que sigui vint-i-quatre hores més tard. Aquest esdeveniment se celebra cada 12 de maig a tot el món per commemorar el naixement de Florence Nightingale (Florència, 1820 – Londres, 1910), una infermera britànica considerada la mare de la infermeria moderna, ja que en va crear el primer model -diguem-ne conceptual- d’aquesta professió i va ser capaç de demostrar la importància de les teràpies de curació.

Per posar en valor la tasca d’aquest col·lectiu professional, que en els darrers mesos ha adquirit encara més importància davant la lluita contra la pandèmia de la Covid-19, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha designat el 2020 com a Any Internacional d’Infemeria. Cal destacar que el personal d’infermeria esdevé la columna vertebral de qualsevol sistema de salut i que, per assolir la cobertura sanitària universal de cara a l’any 2030, se’n necessiten 9 milions més.
Personalment, jo que durant tres setmanes per una OEM he estat internat a un Hospital he pogut comprovar l’abnegació d’aquestes persones amb la seva disposició personal sacrificada i generosa. No puc menys que lloar i reconèixer la seva tasca duta a terme amb professionalitat i diligència. Un personal sempre sol·lícit, discret, sensat,  delicat, treballador, prudent, sensible -tant de dia com de nit- i profundament humà…! Per deixar constància del meu agraïment i perquè les lloances esmentades no se les emporti el vent, en sigui aquest escrit matiner la memòria escrita del meu reconeixement vers aquest col·lectiu que, conjuntament amb d’altres persones de la sanitat com metges i metgesse i personal auxiliar de diferent categoria, malden per la salut i, en definitiva, per la guarició, protecció, conservació i  i millorament de la vida. MOLT BON DIA…!
13.05.20 BONA NIT…!
Mentrestant que sobre el món plana una crisi sanitària mai vista en aquesta època moderna (o atòmica) de la nostra vida, els «hackers» aprofiten també per intensificar els seus atacs i aprofitar-se de les nostres vulnerabilitats…
…I mai millor dit: la fotografia amb què inicïo aquest bona nit és una captura de pantalla del WEB, que tinc conjuntament amb una altra persona, sobre qüestions de Ciència, Historia, Religió i Filosofia i que ha sofert un atemptat informàtic brutal, deixant la nostra aplicació informàtica buida completament de tot el seu contingut i, a més a més, arrabassant-nos sarcàsticament el domini de la nostra utilització amb l’ostentació i la burla d’un text que diu així:
Este sitio es nuestro / Mejore su seguridad /
No seas un admin Noob /
Fuiste hackeado por tener la seguridad baja.
No hay marcha atrás»
Haurà estat, qui hagi introduït el virus destructor, un hacker robot o un hacker persona…?
  • De la mateixa manera que els “graffiters” fan gargots desestrosos i inintel·ligibles a les persianes baixades de les botigues si no se’ls compra un dibuix artístic contractat, també hi ha “hackers” que et poden destruir web’s per guanyar diners en demanar-los el retorn sa i estalvi de la trencadissa produïda. 
  • Tanmateix, també s’hi podria escaure la possibilitat que alguna persona, amb idees fundamentalistes i tradicionals sobre qüestions de dogmàtica religiosa, hagués determinat de dissoldre algunes opinions existents en el web en un arravatament de destrucció de tot allò que no s’ajusta a l’ortodoxia més depurada de les creences religioses.
Però atès que aquesta manera de procedir, en el fons, és un joc de lladres i policies o de gats i rates, ja s’ha pogut esbrinar que el hacker en qüestió es diu Adrian qui, havent atempta a la base de dades que tenim allotjada en un servidor americà, s’ha vist sobrepassat -a hores d’ara- pels enginyers informàtics que ens estructuraren el web en recuperar les còpies. Així és que ben aviat, en recuperar les còpies de la base de dades, aviat tornarem a tenir disposada i activa la www.cienciarazonyfe.com del nostre hobby. Cal dir que el web-blog www.miquelangelbosch.com segueix en bon funcionament i amb una protecció que res indica que l’admin sigui noob
Conclusió: desconectem els aparells electrònics perquè ja és hora de descansar a l’habitació de dormir. D’aquesta manera evitarem les darreres informacions sobre el malestruc i desagradable “virus” de la pandèmia que no cessa i el que posiblement els actius “hackers” intenten infiltrar-nos per treure’ns la son. BONA NIT…!
14.05.20 BON DIA…!
Una paperera en començar el dia…? Sí, perquè entre totes les notícies la seqüència dramàtica del nombre de morts a causa de la Covid-19, les contradiccions sobre les distàncies a servar i el posar-se guants o no i l’obligacio o no de les mascaretes, l’anar avançant en el desescalament amb la proposta de nous territoris per inquibir-los dins de la 1a Fase i els dubtes sobre què fer amb Barcelona, la preinscripció de l’alumnat i el futur incert de com s’haurà de gestionar el nou curs, les baralles polítiques, la pfrevisió turística de la UE, la designació de l’Albiol com alcalde de Badalona i com no es podia fer pitjor, així com un llarg etc., la que cal ressaltar és que Anmistia Internacional torna a reclamar la llibertat immediata per a Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez, sense estalviar-se de criticar durament la Sentència dictada pel Tribunal Suprem sobre l’1-O i feta pública el 14 d’octubre de 2019 en el moment que el Tribunal Constitucional l’ha admès a tràmit. L’informe, a més a més de tècnic es basa en el Dret Internacional perquè no s’ha respectat l’article 21 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, ni l’article 11.2 del Conveni Europeu de Drets Humans
La sentència criminalitza drets fonamentals com ara els de la llibertat  d’expressió, el dret de reunió i del dret de manifestació i protesta, així com la imprecisió amb que està redactat en el Codi Penal el “dubtós concepte de sedició” amb què es va sustentar i perpetrar la sentència condemntòria.
Espanya continua sorda i tots els informes que li arriben a favor dels presos polítics. De fet, AI ja es va posicionar al respecte el 19 d’octubre de 2019. Però sembla talment que aquests informes van a la paperera…! Malgrat el greu moment sanitari que passem, no es pot oblidar que tenim a la presó els qui van intentar facilitar-nos marxar d’Espanya, amb un referèndum, per iniciar un estat republicà independent..! Amb mascareta o sense, amb guants o no, però sí responsables amb totes les mesures profilàctiques que calguin i formant part de la nova normalitat anormal que diuen, HEM DE SEGUIR FERMS COM “ÉREM, SOM I SEREM”, DIA RERA DIA, FINS QUE ARRIBI LA GRAN JORNADA, D’UN GRAN BON DIA…!
15.05.20 BON DIA…! «Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus» I amb tota la raó Virgili ho escrivia en el Llibre III de les seves Geòrgiques. Ben cert, perquè el temps engoleix els dies, es menja les setmanes i és un depredador dels anys que s’emporta la vida amb la mateixa facilitat metafòrica de com la guadanya sega l’herba. Ja som arribats a mig mes -dia15 de maig- enmig d’un gran desori i desgavell com el temps revoltat i incert que no acaba d’estabilitzar-se.
Ens cal, doncs, espigolar algunes circumstàncies del desori initerrumput que el dia a dia organitza per a distracció nostra en aquest confinament que no s’acaba.
El pitjor és percebre el blanc i el negre dels molts “contrastos” evidenciats i palesos sense -a voltes- entrellucar cap marge respecte de la gama dels grisos i presindint de totes les pinzellades d’altres colors: 
  • El diferencial existent entre les persones que són responsables en l’observància de les instruccions o normatives profilàctiques i les que no paren compte en el seu compliment…
  • La desproporció entre qui entèn que la vida és un do preuat i cal respectar-la per sobre de tot i els que -com la gent adinerada del barri de Salamanca de Madrid- surten massivament i irresponsable al carrer en protesta llibertària contra el govern estatal…
  • La disparitat de criteris entre els que diuen que s’han d’obrir les escoles abans que els bars -en les fases del desescalament- i els que pensen a l’inrevés…
  • L’oposició entre els qui exigeixen posar en llibertad els presos polítics -com l’Anmistia Internacional-, i els que no se n’assabenten o no se’n volen assabentar de la flagrant injustícia comesa -com la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat i altres estaments-, o com l’arenga intencionada del Cap de la Guàrdia Civil de Catalunya, que se n’alegra, presumeix i es vanta d’haver col·laborat amb la seva actuació a què es dictès uns sentència condemnatòria…
  • Les contradiccions també en la mateixa essència de la normativa respecte de les fases de desescalament, així com -malauradament- en l’exposició d’un ball de xifres sobre les persones mortes no ajustat a la realitat i, fins i tot, discordant entre les estimacions dels governs…
  • El desequilibri existent entre donar prioritat a la crisi de la pandèmia per salvar vides humanes, abans que concedir una preferència vers la l’economia, sense trobar el piu mig de la balança o seguir respectant la vida sense buscar conjuntament i armònica el punt d’equilibri i d’objectivitat…

En fi, vist i debatut el panorana general, m’acosto cap a l’afirmació de Hobbes quan popularitza a Plaute en la dramàtica realitat de l’expressió “Homo homini lupus” = “L’home és un llop per l’home” i em dolc de la manca d’educació necessària perquè seguint a  Rousseau, espervera en comprovar que “L’home neix bo, però la societat el perverteix”.

I això que Sèneca va deixar escrit a les Cartes a Lucil·li allò  de “Homo, sacra res homini” = “L’home és quelcom sagrat per a l’home”.

Tot plegat una giragonsa viciosa en la que encara no s’ha trobat el desllorigador. I així seguim: entre contradiccions i desaquilibris en tensió cap a les avinences i equilibris, però amb la necessitat de percebre més serenor i amb la voluntat de practicar millor capteniment… QUE L’ESPERANÇA ENS ACOMPANYI I ENS FACILITI EL PODER GAUDIR D’UN MOLT BON DIA…!

15.05.20 BONA NIT…!
«DIA INTERNACIONAL DE LA FAMÍLIA»
Aquest confinament en fase O de desescalament fins al dia d’avui, degut a la pandèmia que patim pel Covid-19, ens aporta també alguns avantatges -malgrat les molèsties que ens proporciona, fins i tot, als qui sembla que estem prou sans-, com per exemple, el restar amatents per adonar-nos de certes celebracions o aniversaris que mai hi havíem pensat perquè se’ns passen per alt.
Avui se celebra -i només falta una hora per clausurar la jornada d’aquest 15 de maig de 2020-, el dia el “Dia Internacional de la Família” que a l’any 1993 va instituir l’ONU. I si en utilitzar el WhatsApp -cosa que fem amb freqüència- no hem advertit massa conscientment el nombre d’emoticons del mosaic d’icones que aquest novell sistema disposa en la seva configuració pel que fa a la família, he encapçalat aquest text amb un gràfic prou entenedor.
Perquè -sigui quin en sigui el model de vida comunitària elegit per a les finalitats d’una vida en comú-, qualssevol de les seves formes cal orientar-la vers unes vivències en què l’amor mutu, la confiança recíproca, el suport desinteressat, el respecte degut, la responsabilitat compartida, així com tots aquells valors que sorgeixen de la més profunda humanitat, prevalguin per sobre de tot quan hom amb la seva parella ha realitzat l’opció lliure d’endinsar-se en fins als límits inabastables que suposa l’arribar a formar part de l’organització o estructura familiar.
I en parlar avui de la família, per allò de poder-nos oblidar d’altres aniversaris relacionats amb aquesta institució social, tinc el gust de deixar-ne constància fefaent:
QUE L’AIXOPLUC DE LA LLAR PROTEGEIXI SEMPRE LES NOSTRES FAMÍLIES TANT DE DIA COM DE NIT…!
16.05.20 BON DIA…!
L’esclat de la crisi sanitària del Covid-19 i llur confinament, ha deixat orfe aquest any el Festival d’Eurovisió. Tanmateix, en el món d’avui amb tantes possibilitats audiovisuals, en serà la gala “Europe Shine a Light” (Europa encén una llum) retransmesa  per TVE -en competència amb el FAQS de TV3– la que substituirà l’edició 2020 d’Eurovisió a Rotterdam. Hi participaran tots els artistes que havien de competir aquest any, així com les més importants cançons guanyadores d’altres festivals i l’Orquestra Filharmònica de la ciutat guanyadora l’any passat com a cloenda amb una interpretació de música clàssica.
I com que avui, gràcies al procés de digitalització tenim la sort i l’oportunidad de poder consultar les enciclopèdies digitals en un tres i no res, obvio detallar-ne els llocs, presentadors, cantaires, cançons guanyadores i tot l’estol de les curiositats d’aquest festival europeu anyal que, des de l’any 1956, s’ha celebrat ininterrompudament.
Em plau, per altra banda, fer notar que el motiu o tema musical amb què s’inaugurà el Festival d’Eurovisió i que encara ara es pot escoltar any rera any -en concret, la retransmissió de la caràtula musical- procedeix del tema principal d’un “Te Deum laudamus” -marcial i brillant- del compositor del segle XVII Marc-Antonie Charpentier.
Personalment vaig tenir la bona sort de conèixer i tractar el catedràtic d’orgue del Conservatori Superior de Música del Liceuel Mestre Roma-, en Josep Maria Roma i Roig. En la d’ecada dels anys 70 del segle passat em dedicà una partitura manuscrita per a gran orgue sobre  les variacions del tema principal d’aquesta inspirada i potent composició del barroc francés que conservo encara com un preat record com n’és el “Te Deum laudamus” de  Marc-Antonie Charpentier.
Penso regalar-ne l’original o una còpia d’aquesta composició al fons de la Biblioteca de Catalunya on es conserva tota l’obra musical del Mestre Roma (19002-1981).
I atès que totes les cançons guanyadores d’Eurovisió, així com els presentadors i el lloc on es va celebrar el festival es poden escoltar amb molta facilitat des de la Wikipedia, insereixo -en aquest matí de dissabte de maig- el video del tema musical de l’espectacular composició abans susdita.
Lletra i música de tota la composició, però principalment per escoltar en els primers compassos de l’obra de Charpentier el tema principal amb què cada any s’inaugura la celebració del festival. QUE LA INTERPRETACIÓ DEL “TE DEUM LAUDAMUS» ENS ACOMPANYI DURANT TOTA LA JORNADA PER GAUDIR D’UN BON DIA..! [*En clicar el gràfic s’obrirà la composició musical]
16.05.20 BONA NIT…! Aquesta tarda, en previsió de la cancel·lació del Festival d’Eurovisió, m’he entretingut a buscar les seixanta-quatre edicions d’aquesta celebració i he pensat consignar-les aquí perquè, si en escoltar alguna cancó de les guanyadores, pugui resultar d’interès.
Tanmateix, cal precisar la construcció del muntatge per assolir no només la cançó desitjada, sinó també la seva història. Així doncs, és de precís atendre les observacions següents:
1. El número entre parèntesi (00) inclou inserida la cançó. S’indica també l’any de la composició musical (des del 1956 al 2019). Per tant, en clicar el número esmentat es podrà escoltar la cançó guanyadora. Però, de les seixanta-set cançons (perquè a l’any 1968 hi va haver-hi quatre cançons guanyadores), pot succeir que alguna no s’obri o no funcioni.  quinze no em funcionen actualment. Són precarietats afegides que depenen, no només de la gestió informàtica, sinó sobretot dels drets d’autor que o bé anul·len de soca-rel el visionat, o en alguna ocasió implanten un sistema perquè els link’s canviïn regularment…
2. En clicar l’enunciat de la cançó es podrà llegir la història de la composició musical, l’autor i el/la cantant amb tota una sèrie de característiques inherents al festival de l’any escollit, si és que això en suscita prou atractiu… Tot plegat, un treball que, per altra banda, m’ha entretingut tota la tarda d’avui, però recuperant el record dels festivals anyals…
3. Explicat tot això, només em resta desitjar una bona nit, de tal manera que, en cas d’insomni prou freqüent en aquesta temporada, no perdrem el temps pensant en problemes que ara no és hora de solucionar, ni en imaginacions irreals fantasmagòriques que no tenen res a veure ni s’adapten mai amb la realitat. Ah…! Dir que, en substitució del Festival d’Eurovisió, a TVE ofereixen la gala –Europe Shine a Light” (Europa encén una llum)-, i a TV3 continua el programa del FAQS. I DES D’AQUESTA OFERTA TAN LLUÏDA, SIGUI ARA, MÉS D’HORA QUE TARD O DE MATINADA, MOLT BONA NIT…!
REPERTORI
CANÇONS GUANYADORES DELS ANYS CINQUANTA DEL SEGLE XX:
(01) 1956 «Refrain» / (02) 1957 «Net als toen» / (03) 1958 «Dors, mon amour» / (04) 1959 «Een beetje» /
CANÇONS GUANYADORES DELS ANYS SEIXANTA DEL SEGLE XX:
(05) 1960 «Tom Pillibi» / (06) 1961 «Nous les amoureux» / (07) 1962 «Un premier  amour» / (08) 1963 «Dansevise» / (09) 1964 «Non ho l’età» / (10) 1965 «Poupée  de cire, poupée de son» / (11) 1966 «Merci Chérie» / (12) 1967 «Puppet on a String» / (13) 1968 «La, la, la» / (14a) 1969 «Vivo cantando» (14b) 1969 «Boom Bang-a-Bang» (14c) 1969 «De troubadour» (14d) 1969 «Un jour, un enfant» /
CANÇONS GUANYADORES DELS ANYS SETANTA DEL SEGLE XX:
(15) 1970 «All Kinds of Everything» / (16) 1971 «Un banc, un arbre, une rue» / (17) 1972 «Après toi» / (18) 1973 «Tu te reconnaîtras» / (19) 1974 «Waterloo» / (20) 1975 «Ding-a-dong» (21) 1976 «Save Your Kisses for Me» / (22) 1977 «L’oiseau et l’enfant» / (23) 1978 «A-ba-ni-bi» / (24) 1979 «Hallelujah» /
CANÇONS GUANYADORES DELS ANYS VUITANTA DEL SEGLE XX:
(25) 1980 «What’s Another Year?» / (26) 1981 «Making Your Mind Up» / (27) 1982 «Ein bißchen Frieden» / (28) 1983 «Si la vie est cadeau» / (29) 1984 «Diggi-Loo Diggi-Ley» / (30) 1985 «La det swinge» / (31) 1986 «J’aime la vie» / (32) 1987 «Hold Me Now» / (33) 1988 «Ne partez pas sans moi» / (34) 1989 «Rock Me» /
CANÇONS GUANYADOES DEL ANYS NORANTA DEL SEGLE XX:
(35) 1990 «Insieme: 1992» / (36) 1991 «Fångad av en stormvind» / (37) 1992 «Why Me?» / (38) 1993 «In Your Eyes» / (39) 1994 «Rock ‘n’ Roll Kids» / (40) «Rock ‘n’ Roll Kids» / (41) 1996 «The Voice» / (42) 1997 «Love Shine a Light» / (43) 1998 «Diva» / (44) «Take Me To Your Heaven» / (45)
CANÇONS GUANYADORES DELS ANYS (2000-2009) DEL SEGLE XXI:
(45) 2000 «Fly on the Wings of Love» / (46) 2001 «Everybody» / (47) 2002 «I Wanna» / (48) 2003 «Everyway That I Can» (49) 2004 «Wild Dances» / (50) 2005 «My Number One / (51) 2006 «Hard Rock Hallelujah» / (52) 2007 «Molitva» / (53) 2008 «Believe» / (54) 2009 «Fairytale» /
CANÇONS GUANYADORES DELS ANYS (2010-2019) DEL SEGLE XXI:
(55) 2010 «Satellite» / (56) 2011 «Running Scared» / (57) 2012 «Euphoria» / (58) 2013 «Only teardrops» / (59) 2014 «Rise like a Phoenix» / (60) 2015 «Heroes» / (61) 2016 «Jamala-1944» / (62) 2017 «Amar pelos dois» / (63) 2018 «Toy» / (64) 2019 «Arcade»

17.05.20 BON DIA…! 

Si consulteu la garbellada de refranys, en relació als mesos de l’any, us trobareu amb l’explicació d’aquest: Pel maig, cada dia un raig”…! I és que estem vivint una primavera molt plujosa i, en tots els sentits, tant especial com que ara després de la pluja surt l’Arc de Sant Martí i el cel s’inunda de sol, com que després canvia de decorat i es posa a llampeguejar amb tronades espectaculars…! És l’ambivalència del temps que acompanya amb similitud o analogia la nostra vida..!

Tanmateix, de la mateixa manera que el curs alterat de la nostra vida de cada dia des de fa més de dos mesos, enguany la primavera sembla que vulgui aportar-hi el contrapès d’una normalitat serena, per una banda, però remoguda per una altra. Això sí, entre la previsibilitat i tot allò inesperat. Com el temps…! Tot i això, la pluja -durant aquesta primavera-, ha volgut desmentir en Raimon en cantar que, en aquest país, “la pluja no sap ploure”.

Però aquesta pluja ha fet que la vegetació hagi crescut esponerosa mentre restàvem reclosos a casa. Hem vist com la primavera arribava des de la finestra en el brotar dels arbres del carrer que, certament, trobem ben vestits de fulles verdes en sortir ara a passejar i res a veure com quan els vam deixar despullats al final de l’hivern. I si la vegetació ha continuat la seva cursa compassada i quan tocava, estic pensant que amb el progressiu desescalament -quina sort els que ja están a la fase 1 de les cinc que n’hem de superar-, també tots nosaltres continuarem amb les nostres coses de cada dia tornant, a poc a poc, a la normalitat encara que haguem d’abandonar alguns hàbits i amarar-nos en uns altres, perquè si en un començament això ens semblarà anormal, arribarem a percebre l’anormalitat com a normal.
I si en aquest nostre país “la pluja no sap ploure, ara ja n’ha après. I així també n’aprendrem nosaltres a fer-ho tot d’una altra manera i comportar-nos molt millor, la qual cosa  abans no fèiem. QUE TINGUEM -AMB SOL O PLUJA-, UN MOLT BON DIA…!
17.05.20 BONA NIT…!
«DIA INTERNACIONAL D’INTERNET»
A la recerca per embastar quatre paraules sobre el “Dia Mundial d’Internet” -avui 17 de maig-, i en no tenir prou clar per on començar i, sobretot, seguir amb el tema, se m’acut -finalment- anar a raure al primer escrit que vaig elaborar al WEB del meu domini -un regal del servei informàtic de l’ETPC, avui Jesuïtes El Clot/Escola del Clot-,  el 15 d’octubre de 2007 als inicis de la meva jubilació.
Tot i que a l’any 1992 ja vaig tenir la possibilitat de fer-me amb les noves tecnologies per raó del meu treball docent a l’escola, m’és plaent ara –labentibus annis = havent passat molt de temps– dedicar dos textos de recordatori sobre aquest nou sistema de comunicació –Internet– que ha canviat, no només les nostres relacions interpersonals, sinó que també ha proporcionat moltes altres aplicacions mai imaginades.
Aquesta nit indicaré, doncs, els punts que em van portar els meus «pensaments» a investigar els coneixements sobre la Internet i en tot cas -perquè el tema s’ho mereix-, demà al matí expressaré el “sentiments” que aquesta gran xarxa de xarxes de comunicació em va suscitar, relacionada amb una de les seves aplicacions, com en són els web’s o weblog’s. Podem traslladar-nos al primer tema que hi figura confegit a les primeries de la meva jubilació:

En l’inici personal del planeta Weblog’swww.miquelangelbosch.com

El tema en qüestió, en un intent de presentar el resum de què tracta, consta del apartats següents:

  • 1. De primer, una informació sobre la historia d’Internet, com a nou sistema de comunicació.
  • 2. De segon, la confecció d’un treball pràctic per conèixer els símbols utilitzats en aquesta modalitat d’Internet.
  • 3. Internet, un procés globalitzat que ha arribat per quedar-se i que no es pot aturar:
  •              3.1. Internet, la quarta revolució de la comunicación humana.
  •              3.2. El concepte de “La aldea global” de Marshall McLuhan i d’altres, d’acord                 amb les teories de James Lovelock i d’Ernest Lawrence.
  • 4. El WeBlog, la presencia d’un nounat a les darreries del segle XX.
  • 5. Com els Blog’s han milloratr amb el pas del temps i també amb l’experiència humana.
  • 6. Els Blog’s, un nou planeta en un aiguabarreig d’ombres i clarors.
  • 7. La Blogosfera i el poder de la paraula.

Però, com que ja es fa tard i avui, en aquesta celebració del “Dia Mundial d’Internet”, només han pul·lulat els meus «pensaments» sobre el coneixement d’aquest potent sistema de comunicació que ens permet de dir-nos i desitjar-nos bona nit tots els dies. I, atenent que els tema s’ho mereix i és prou llarg, en será demà al matí quan expressaré els “sentiments” que aquesta tan poderosa eina informática em suscità en aquell moment i que actualment disposem i tenim entre les nostres mans de nit i de dia. QUE LA SEDUCCIÓ I L’ATRACTIU D’INTERNET NO ENS TREGUI LA SON I, PER TANT, TANQUEM L’APLICACIÓ INFORMÀTICA PER MANTENIR UNA MOLT BONA NIT…!

18.05.20 BON DIA…! Si ahir a la nit expressava els meus coneixements, traduïts en “pensaments” sobre l’admirable, meravellós i imponent sistema d’Internet, aquest matí, en començar el dia, em trasllado altra volta a:

L’inici personal del planeta Blog’swww.miquelangelbosch.com

I ho faig perquè és precisament aquí on s’allotja el meu primer article, tot just en iniciar la meva jubilació el 2007, al Web del meu domini. I per escatir els “sentiments” que se’m suscitaren a l’entrar en aquest novedós sistema de comunicació m’és plaent de recordar-los i reproduir-lo en aquest espai del bon dia. Això és el que vaig escriure:

«Inicio la meva etapa de BLOG’S. I ho faig, més per pujar al tren de l’actualitat en la forma d’expressar arreu els meus sentiments i pensaments, que voler entrar en discussions estèrils, tot i que obert sempre a la valoració dels altres.

Nogensmenys, clarifico aquí algunes qüestions del meu interès com en són l’agraïment a les persones que m’han possibilitat gaudir d’aquest mitjà de comunicació i l’exposició d’una confessió personal sobre el tema en qüestió i que abasta una tirallonga de sentiments que expresso tot seguit:

1. Que tinc gran estima vers la persona humana, des de la seva individualitat -amb les seves pròpies limitacions i grans potencialitats-, però sabent que tothom és inicialment “confiable”, tot i que no sempre “predictible”… I si se sol dir que “homo homini lupus”, també puc afegir que -gràcies a la voluntat de superació i al procés de convertir-se en persona, a l’exercici del diàleg i al coneixement mutu-, tothom pot arribar a ser “homo homini amicus” en el sentit que Aristòtil definia el «zoon politikón»…

2. Que admeto fàcilment les valoracions crítiques. I encara que personalment no sóc polemista de mena, m’adapto prou bé davant de les situacions complexes que per a mi constitueixen sempre un repte a assolir. Si tinc una idea clara l’amanyago i la insisteixo com un brindis a l’objectivitat de les coses i aleshores -tot i que m’agrada escoltar- també utilitzo abundosament la paraula per fer-me present…

3. Que recullo amb facilitat les opinions i/o visions de l’altri, les processo i, si és el cas, les incorporo a la meva subjectivitat per apropar-me cada vegada més i millor -amb objectivitat- a la realitat de les persones, situacions i esdeveniments…

4. Que desitjo expressar els meus pensaments i sentiments per contribuir a unir, mai per separar, sempre per construir… I això, per oferir amb la pròpia experiència l’excel·lència del diàleg i captar dels altres l’energia i la potencialitat amb què estan dotats per fer un món millor, des de la vida familiar i cap als cercles més amplis de la vida social i de relació.

Comencem, doncs, i que la paraula recorri “la xarxa de les xarxes”, -Internet- perquè doni la volta al món i retorni -enriquida- al punt d’on ha partit…!»

I així és com cada dia la comunicació es fa palesa i transporta paraules ben carregades de delicadesa, comprensió, reconeixement, empatia, condideració, suport i estimació. QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!

18.05.20 BONA NIT…!

«DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS»

 

Penso que aviat no hi haurà prou dies en el calendari anyal per assenyalar-ne una dedicatòria específica pel que fa a:

 

 

  • Les nombroses institucions socials (El Dia Mundial de la Família…),
  • Els esdeveniments històrics (La Diada de l’11 de Setembre de 1714… ),
  • Les jornades distintives sobre  algun moviment particular (El Dia Internacional de la Dona…),
  • Les efemèrides pròpies de les ciències i de les lletres (El Dia Mundial d’Internet o El Dia de Les Lletres catalanes…),
  • Les commemoracions de personatges de diferent tipus classificatori (A. Einstein, M. de Cervantes, C. Verdaguer…), 
  • Les celebracions religioses (El Dia de Nadal…) i altres molts dies assenyalats o que en el transcurs del temps s’assenyalaran…

… I així podria anar continuant fins arribar a una inacabable rastellera de festejaments que omplen de recordances la major part dels dies de l’any. Avui -18 de maig- toca parlar dels Museus perquè se celebra el «Dia Internacional dels Museus» que són “institucions al servei de la societat, que adquireixen, conserven, exposen i comuniquen els béns representatius de la natura i de la humanitat, amb la finalitat de salvaguardar-los, d’augmentar els coneixements i d’afavorir el desenvolupament del patrimoni, de l’educació i de la cultura”.

I atenent que Barcelona encara està en la fase O del desescalament m’he entretingut, un dia més gràcies al temps que passo a casa, per organitzar sobre la pantalla un visita virtual a diferents museus, tot i comprovant-ne la seva eficàcia de funcionament. Només cal endinsar-s’hi a través del maneig racional dels link’s proposats perquè mitjançant les possibilitats comunicatives d’Internet, t’acompanyaran d’un lloc a l’altre i et permetran recórrer museus insospitats amb espais o sales curulles de cultura, història i ciència. 

1. UNA VISIÓ INSOSPITADA DEL GRAN PATRIMONI MUSEÍSTIC DE CATALUNYA

Museus de Catalunya

4. TOT SOBRE ELS MUSEUS DEL MÓN

Museus de tot el món

El recorregut per tots aquests museus pot ajudar-nos a quedar induïts per la son o bé alimentar l’insomni. Però serà millor deixar-nos acaronar pel descans de la nit i ajornar els visionats per demà al matí a plena llum del sol. Deixem, doncs, que aquest viatge virtual pels museus es transformi en agradables somnis no menys meravellosos, però d’una altra índole mai coneguda abans d’hora.

QUE EL REPÒS BEN MERESCUT DEL DIA ENS ACOMPANYI TOTA LA NIT…!

19.05.20 BON DIA…!

Avui descansarem una mica de farcits “dossiers” diversos i plens de contingut d’aquests darrers dies. I aquest nou dia, serà una mica més païble. O no…? Perquè en escoltar astorat i llegir perplex una notícia m’he quedat curull de preocupació, enfadament i tristesa.  enfadament. I és que mentre el Govern de coalició espanyol actual, “el més progressista i d’esquerres de tota la història mundial” gasta 2.700 milions d’euros en tancs per a l’Exèrcit de Terra (sic) enmig de la lamentable pandèmia, ensems m’arriben remors que els impostos s’apujaran i també que es retallaran les pensions (!).

I com que m’acabo de despertat bé voldria que aquestes informacions perverses foren fruit de fake news, però no és així perquè quan la riuada comença a fer soroll indica portar aigua abundosa i, en aquests cas, de mal averany. De fet, alguns parlamentaris ja han aixecat la veu i, en el que es refereix a la compra de tancs ja demanen a la Ministra de Defensa –Margarita Robles– una compareixença al Congrès dels Diputats.

Tot i això, podem alegrar el dia amb més bones notícies de brots verds: sembla que -i potser massa alegrement, així com també per pressions econòmiques-, el coronavirus el fan anar de baixa i el presenten més benignament tot parlant d’un desescalament progressiu i més accelerat per a tothom.

Com va escriure en Miquel Martí i Pol en el llibre «L’àmbit de tots els àmbits» al final del seu poema Ara mateix:

“…i en acabat, que cadascú es vesteixi / com bonament li plagui, i via fora / que tot està per fer i tot es possible”.

Es parla encara d’una cinquantena de morts cada dia a tota Espanya i això sembla que sigui ben poc -és clar-, comparat amb la mortaldat de fa unes setmanes. Però cinquanta decessos diaris a causa del Covid-19 són un preu que cal sufragar encara amb una gran dosi de responsabilitat personal i col·lectiva i amb una bona mesura de capteniment en tots els sentits…! Apa, QUE EL BON DIA SIGUI REALMENT DURANT TOT EL DIA, UN BON DIA…!

19.05.20 BONA NIT…!

Se celebra el record del 175è aniversari de l’enterrament d’en Jacint Verdaguer, la mort del qual succeí a la Vil·la Joana de Vallvidrera el dia 10 de juny de 1902. Sense cap dubte mossèn Cinto Verdaguer va ser l’escriptor que, després d’un llarg període de Decadència en molts aspectes de la vida de Catalunya, tornà a situar la nostra parla a la categoria de llengua literària, com a representant de la Renaixença que en fou de poesia, conjuntament amb en Narcís Oller que va excel·lir en la narrativa o l’Àngel Guimerà distingit en la qualitat teatral de la dramàtica

Tanmateix, essent hora d’anar a dormir he d’obviar en aquestes ratlles l’ambivalència de la seva personalitat i, per suposat, les característiques de la seva extraordinària obra. Tot i això, seguiré escrivint en aquesta plana web del meu domini o utilització un ventall d’apunts sobre qui fou coronat al Monestir de Santa Maria de Ripoll pel bisbe Josep Morgadesen nom de tota Catalunya‘, el 21 de març de 1886, amb branques de llorer -l’atribut d’Apol·lo, déu de la poesia i de les muses-, com el més gran poeta català hagut de tots els temps fins a les darreries del segle XIX. 

En el 2002 tingué l’oportunitat de dedicar l’Any Verdaguer a les planes de la Revista Claver de l’ETPC -avui Jesuïtes El Clot-Escola del Clot– en un intent de donar a conèixer als seus alumnes i llurs famílies la importància literària i nacionalista d’aquest gran escriptor-poeta de la terra d’on som i que estimem.

Se m’amunteguen petits i grans records d’aquest cèlebre capellà, ambivalent en la seva personalitat i capteniment, ressaltades en la seva biografia, però  enormement vigorós en la seva gegantina producció literària. De fet, només cal recollir els enunciats que conserven, en l’interior d’una classificació, tota l’obra escrita d’aquest minyò de Folgueroles i capellà  perseguit i calumniat, practicant exorcista, viatger i excursionista, així com també protegit i almoiner del Marquès de Comillas fins ser-ne rebutjat, per adonar-se’n dels centenars de títols escrits amb la seva ploma i inspiració. Els espigolaré:

Idilis i cants místics (103-152) / Montserrat (155-209) / Càntics (213-251) / Caritat (255-276) / El somni de Sant Joan i molts sants (362-379) / Pàtria (383-415) / Jesús infant (439-501) / Roser de tot l’any (505-558) / Veus del Bon pastor (567-591) / Sant Francesc (595-628) / Flors de Calvari (631-662) / Santa Eulàlia (679-698) / Aires del Montseny (713-751) / Flors de Maria (757-784) / El Cel (789-808) / Eucarístiques (813-856) / Barcelonines (863-891) Disperses (895-935) / Jovenívoles (939-1007) / Nerto (1015-1051) / Càntic dels Càntics precedit del Jardins de Salomó (1057-1077) / Excursions i viatges (1081-1149) / Dietari d’un pelegrí a Terra Santa (1153-1171) / En defensa pròpia (1217-1275) / Rondalles (1281-1326) / Discursos (1331-1359) / Articles (1368-1396) / Pròlegs (1398-1411) / Folckore  (1415-1425)

 

 

Nogensmenys, vull recordar alguns afectes amb què durant la meva vida he tingut amb l’escriptor. I així:

 

 

  • De ben petit vaig familiaritzar-me amb l’obra d’en Verdaguer fullejant les Obres Completes de l’editorial Biblioteca Selecta que hi havia a casa meva, llegint particularment les Rondalles -com les ‘Relíquies de Sant Eudald‘ i l’origen del nom de la ‘Ratafia‘ que a casa se’n bevia o cantant els ‘Goigs de Santa Maria de Ripoll‘ a les sabatines del Monestir i la lectura dels ‘Goigs a Sant Miquel del Sants‘, el meu patró…, sense oblidar-me ara mateix de la dedicatòria en l’estampa-recordatori de l’òbit del meu pare, així que vaig començar a llegir i impressionat pel que deia:

Les llàgrimes que es ploren s’esvaeixen,  / tot lo e la terra és breu. / Les flors sobre la tomba es marceixen, / tan sols l’oració va a Déu‘.

  • Més tard tingué coneixença del ‘Virolai‘ i el que envolta la santa muntanya de ‘Montserrat‘, així com el ‘Montseny‘ i la ‘Plana de Vic‘ amb el Santuari de la Mare de Déu de la Gleva‘. També càntics de Nadal com ‘El noi de la mare‘ i «A Bethlem me’n vull anar‘, així com la rastellera de ‘flors‘ i de ‘plantes aromàtiques’ com la viola, el nart, el gessamí, el taronger, el lliri, la margarida, el jacint, el gira-sol, el clavell i la clavellina, la farigola, i l’olivera.
  • I havent de compondre una necrològica en la mort d’un alumne de quinze anys no vaig disposar d’un millor pensament que recórrer a ‘La mort de l’escolà‘ per parafrasejar ambdòs difunts, per altra un exquisit i tendre poema musicat per n’Antoni Nicolau i que vaig cantar i dirigir a quatre veus en una etapa de la meva història personal:

“A Montserrat tot plora, / tot plora d’ahir ençà, / que allí a l’escolania / s’és mort un escolà. / L’escolania, oh Verge, / n’és vostre colomar: / a aquell que ahir us cantava, / qui avui no el plorarà? / En caixa blanquinosa / miràu que hermòs està, / n’apar un lliri d’aygua / que acaben de trencar. Te’l violí a l’esquerra / que solia tocar, / lo violí a l’esquerra, / l’arquet a l’altra mà. / Sos companyons de cobla / lo duen a enterrar. Lo rossinyol salmeja, salmeja més enllà: / quan veu l’Escolania, calla per escoltar. / Lo cant de les absoltes / comencen a entonar ; lo primer vers que entonen / del cel sembla baixar, / lo segon vers que canten se posen a plorar. / Lo mestre de la cobla / los aconhorta en và, les fonts ja son rieres, / i les rieres mar. / Oh patges de la Verge / bé rteniu de plorar, al qui millor cantava / venint de soterrar. / Los monjos també ploren; / sols canta un ermità, sentint cantar els àngels / y ab ells lo nou germà, aucell d’ales obertes / que cap al cel se’n va. / Mentre ell canta pels ayres, lo violí sonà”.

  • M’és satisfactori haver llegit en la “Història Mundial de Catalunya” (pàg.639-646, Ed.62-BCN) sota la direcció de Borja de Riquer i en el capítol El Nou-Cents, –Margarida Casacuberta– relata fil per randa el multitudinari enterrament del poeta del poble. Deixo la descripció a les planes del llibre i copio un petit fragment que l’autora recull de l’escenògraf Josep Roquerol qui, amb tres joves més, van pujar a Vil·la Joana de Vallvidrea en conèixer-se la mort de mossèn Cinto, referint que:

la nit de la mort vàrem sortir de ‘Els Quatre Gats, l’Angel [Fernández] de Soto, en Picasso, en Sabartés i jo; a peu, ens anàrem a Vil·la joana i, des de la matinada, esperàrem a la porta que sortís l’enterrament i tiràrem sobre el taüt unes flors boscanes que havíem collit pel camí. El tragueren portant-lo en un cotxe dels més tronats i sense altre acompanyament que alguns (pocs) periodistes. A l’arribar a la plaça de Vallvidrera, deixaren el mort sol davant d’una taverna i tots hi entraren a esmorzar, cotxer i tot. A nosaltres, que encara teníem bona fe i sentíem admiració i respecte pel poeta, això ens indignà. Al veure que era un redactor de ‘La Veu’ , que es deia Dalmases, amb senyals a la barba d’haver mejat sardina escabetxada, ens preguntà el nom i qui érem i l’engegàrem a passeig. A l’arribar aquesta vergonyant comitiva als ‘Josepets de Gràcia’, ja s’organitzà un acompanyament amb tota pompa amb els municipals i representacions oficials de tota mena”.

  • Potser m’he passat, copiant aquest text, sense més importància que la famosa “taverna” que s’explicita era de la titularitat d’un germà del meu avi patern en aquell moment, l’Adjutori Bosch, Bar-Restaurant Can Trampa que encara existeix i que també hi he esmorzat algunes vegades de caminata per Collcerola i a prop de la Vil·la Joana.
  • I igualment -a part del dossier que vaig treballar sobre Verdaguer a la revista Claver abans esmentada i de la lloa als ‘Goigs de Sant Pere Claver‘ o ‘L’espasa de Sant Ignasi‘-, em causà un gran impacte la pel·lícula ‘L’enigma Verdaguer‘, un film que va voler trobar l’home darrere del mite a través dels principals fets de la seva vida. Una aproximació a la figura del polifacètic Jacint Verdaguer: des de la seva joventut, en què recitava els primers poemes entre els companys de l’Esbart de Vic a la Font del Desmai, fins als últims dies, envoltat de familiars i religiosos que volien apropiar-se el seu llegat simbòlic. Aquest visionat situa el poeta al centre de l’acció, en fa un retrat humà, en mostra les seves contradiccions interiors, els errors i les petites misèries, però també posa en valor la seva força de voluntat, la solidesa de la seva fe i la seva bondat innata.
  • La Viquipèdia aporta un resum cronològic de la biografia del poeta molt complert, així com el recorregut geogràfic i les seves rutes del patrimoni literari produït, la qual cosa es pot consultar fàcilment. Tot i això, darrerament, he llegit a la secció “ABANSD’ARA” del dia 17.05.20 una peça històrica triada per en Josep Maria CasasúsViatge per Europa. Colònia (1884)‘. Una descripció de la Catedral d’aquesta ciutat, que per motius personals he visitat vàries vegades, a més a més de la fina ironia amb què Verdaguer acaba l’article:

[…aquelles meravelloses agulles que la primera seu del món envia a aquest cel núvol i emplojat…] altres esglésies notables té Colònia, gòtiques, com gairebé totes les d’aquella regió, en què sembla haver vingut a florir aqueix místic estil, de tots los arquitectònics lo que puja més dret de la terra al cel, lo que ajuda més a aixecar la volada de l’ànima a Déu; mes l’extraordinària bellesa i sobirana grandor de la seu les ofega totes. en l’estació de Colònia he vistes, per darrera vegada en Alemanya, Germanes de la Caritat, humils i modestes i retirades en un racó de la sala d’espera, que aquí és la fonda a on los plats i els enormes vasos de cervesa es buiden de bell aire. Semblaven talment dues viloletes amagades dins un romeguerar”.

 

 

I de tota la meva activitat docent, com a professor de literatura que n’he sigut, no puc deixar de recordar les explicacions d’algunes obres cabdals de mossèn Cinto Verdaguer que sostenen l’entramat literari de la seva producció: 

 

  • «L’Atlàntida» (19-93), obra d’una visió universalista orientada cap al nou món i inspirada en els viatges cap a Amèrica durant el temps que fou capellà dels vaixells del Marquès de Comillas.
  • «Canigó» (279-353), poema de visió catalanista i particular sobre la pròpia terra i dissenyat a través de les moltes excursions de muntanya tot construint una llegenda pirinenca del temps de la reconquesta i, en definitiva, dels nostres orígens:

Lo que un segle bastí l’altre ho aterra, mes resta sempre el monument de Déu; i la tempesta, el torb, l’odi i la guerra al Canigó no el tiraran a terra, no esbrancaran l’altívol Pirineu”.

 

 

I tot plegat sense oblidar la gran «Oda a Barcelona», escenari d’una de les manifestacions  populars més multitudinàries que es recorden en plena suspensió dels drets constitucionals, després de la vaga general del febrer de 1902, l’enterrament del poeta i sacerdot Jacint Verdaguer no va deixar indiferent ningú. al final del número extraordinari dedicat a l’enterrament de Jacint Verdaguer, ‘La Campana de Gràcia‘ va incorporar-hi un dels seus típics acudits sota el títol “Una idea pràctica i un acte de justícia”. El ninotaire hi va dibuixar tres vinyetes:

 

 

  • La primera vinyeta mostra dos grups de persones que es proposen tirar a terra a través de sengles cordes l’estàtura d’Antoni López, Marquès de Comillas.
  • La segona vinyeta, damunt del mateix pedestal hi ha la figura de mossèn Cinto Verdaguer, aclamada pel mateix grup de persones de la vinyeta anterior.
  • La tercera vinyeta mostra l’Antoni López dins d’una màquina de fer moneda acompanyada d’un peu de plana queexplicita l’acte de justícia a què es refereix el títol de l’acudit:

«Convertir el bronze de l’estàtua desbancada en moneda per fer-ne caritat als pobres”.

L’Ajuntament de Barcelona va organitzar-ne les exèquies. La capella ardent es va situar al Saló del Consell de Cent. Verdaguer fou sepultat al cementiri de Montjuïc, el 13 de juny de 1902, després d’un enterrament multitudinari. Era la manifestació de dol de tot un poble pel seu poeta nacional. En paraules de Ricard Torrents:

«Enterrat a Montjuïc entre Barcelona i el mar, sota un llorer, al peu d’una ginesta florida, Verdaguer ingressava a la immortalitat».

M’és plaent homenatjar a tan gran poeta amb la seva “Cançó de maig”, musicada per un monjo de Monserrat –Àngel Rodamilans– i cantada per un dels seus escolans que, certament, ens induirà una dolça i reparadora son o, tot cantant, ens despertarà amb un molt bon dia. MOLT BONA NIT…!

 

20.05.20 BON DIA…!
La temperatura de maig es va enfilant abans d’hora de la mateixa manera que puja la tensió política. Avui el President del Govern de l’Estat -Pedro Sánchez- necessita trenta dies per a controlar el virus amb la intenció de perllongar l’estat d’alarma o millor dit les autonomies.
Però després de pactar amb C’s per obtenir l’aprovació, resulta que degut a la imposició d’aquesta formació, només quinze dies ja li van bé, si és que finalment se’n surt perquè el vot dels Diputats en el Congrés a aquesta hora del matí encara no queda prou definit positivament.
Tanmateix, jo percebo que C’s -l’ara aliat amb el Govern central- justifica el pacte no malauradament per salut, sinó per aïllar amb una jugada política extrema l’independentisme…! I el PNB, necessari perquè l’estat d’alerta segueixi vigent, de ben segur que ja haurà gratat -en la seva normal actuació egoista-alguna competència més a favor seu per votar positivament.
I mentrestant nosaltres, els catalans, ens quedem sense aquell diàleg -més interessat que sincer-, iniciat en la investidura d’aquest govern, perquè el virus unionista persisteix amb tota la seva força en inocularse virulentament, sobretot amb el comportamenta d’aquest president estatal que té una gran capacitat de mutació…!
Estiguem atents a les novetats del dia i anem preparant ventiladors, aire condicionat i refrescos. Puja la calor, puja el preu de l’alimentació, puja de to la vida política i social i per ordre del BOE tot nosaltres hem de tapar-nos obligatòriament amb la mascareta que, de ben segur, ens farà pujar molt més encara l’acalorament…! Que la reaparició de la roba d’estiu ens refresqui la jornada i, en tot cas, per allò de “a mal temps bona cara” brindem amb un got d’aigua que sempre refresca millor…! ESTEM MALAMENT, PERÒ SORT QUE HI SOM PER REFER-NOS GRÀCIES AL BON DIA QUE TINDREM…!
20.05.20 BONA NIT…!
A les acaballes de l’estat d’alarma -avui el Congrés de Diputats ha aprovat la cinquena resolució per continuar duent-lo a efecte-, arriba a través del BOE, l’obligació de portar “mascareta” -precisant la preferència de la mascareta higiènica i la mascareta quirúrgica com les dues més adients a la situació pandèmica, sense parlar de la-, mascareta respiratòria o d’altres com les cosmètiques o autofiltrans de diferens tipus-, a partir de demà dijous, dia 21 de maig de 2020, com si haguès arribat de sobte la disbauxa del Carnestoltes o els enigmes misteriosos del Halloween.
Crec que pot ser de profit fullejar algunes planes d’aquest Best Seller estatal perquè ningú pugui dir que mais’ha llegit tant interessant revista, tot i que pràctica per saber les novetats del món polític que guia la ciutadania en tots els aspectes de la vida. Així que em permeto d’enviar o fer-vos a mans el contingut d’aquest avorrit gènere literari.
Després, i en compensació, -ja que estem parlant de mascaretes-, proposo alguna cosa sobre l’Òpera, sigui explicativa en aquest mateix text, sigui musical en prémer la fotografia que l’encapçala. I, en concret, la partitura escrita per Guiseppe Verdi de “Un Ballo in Maschera” per tal de mentalitzar-nos sobre aquest nou sistema de veure’ns pel carrer i en d’altres espais tapats de mitja cara…!
El Boletín Oficial del Estado publica la Orden que regula las condiciones para el uso obligatorio de la mascarilla por parte de la población, que entrará en vigor mañana.
  • El Boletín Oficial del Estado publica la Orden que regula el uso obligatorio de mascarilla cuando no sea posible mantener la distancia interpersonal de dos metros. Así, se establece que las personas de seis años en adelante deberán llevarla cuando se dé esa circunstancia en la vía pública, en espacios al aire libre y en cualquier espacio cerrado de uso público o que se encuentre abierto al público.
  • La Orden del BOE señala que es también recomendable para los niños de entre 3 y 5 años y que preferentemente deberán usarse las mascarillas higiénicas y quirúrgicas, que cubran nariz y boca.
  • No será exigible su uso en las personas que presenten algún tipo de dificultad respiratoria que pueda verse agravada por su uso, las que tengan motivos de salud debidamente justificados o aquellas que por su situación de discapacidad o dependencia presenten alteraciones de conducta que lo hagan inviable. Además, el texto indica que no será exigible tampoco en el desarrollo de actividades en las que, por la propia naturaleza de estas, resulte incompatible su uso o si existe una causa de fuerza mayor o situación de necesidad.
  • Tampoco será obligatorio en el desarrollo de actividades que resulten incompatibles, tales como la ingesta de alimentos y bebidas.

I ara, com que ja és hora d’anar a dormir, DEIXEM LES MASCARETES PER DEMÀ I DIGUEM-NOS MOLRT BONA NIT…!

21.05.20 BON DIA…!

Mentre sembla que la pandèmia viral es va controlant i el desescalament progressa, una altra virulència  prou pesant i feixuga campa cada dia amb més força…!

I no només per l’espantall de banderes rojigualdes que es poden contemplar en alguns edificis de l’Estat espanyol, esteses al vent per capsigranys entestats en idees patriòtiques excloents, o per algunes manifestacions forasseyades de caire feixista contra l’estat d’alarma perllongat…, sinó per un rum-rum de descontentament gradual que es perceb dins de la societat…

I tot això o en part, de ben segur, per la pressió de més de seixanta dies en quarantena, pels efectes econòmics que comencen a afectar a les cuines de les llars, per la desorientació de les insistents fake news o perquè la naturalesa humana necessita abocar, en aquest moments, l’agressivitat impetuosa i destructiva del Tànatos, més que la força serena i agradosa de l’Eros.

 

De cara a nosaltres mateixos, caldria de proveir-nos de bones dosis de resiliència per superar les incomoditats i molèsties que ens hagin pogut produir (o ocasionar) la quarantena durant aquests dies de primavera confinats a casa.

Nogensmenys, n’hi més perquè, en una altre aspecte de caire més estètic -però simbòlic respecte del nostre capteniment diari i del tarannà bonhomiós en l’acceptació de les adversitats per superar-les, l’assentar a les façanes -concretrament, a les baranes dels balcons i als ampits de les finestres, testos de plantes frondoses i gemades, així com també de flors cridaneres i esponeroses, enlloc de banderes, pot resultar molt més afelagador, pràctic i positiu…! QUE LA FRAGÀNCIA D’AQUESTA PRIMAVERA ESCLATANT ENS PERFUMI TOT EL BON DIA…!

21.05.20 BONA NIT…!

Una notícia de la NASA en informar d’evidències sobre l’existència d’Universos paral.lels en què  el temps d’un d’aquest universos respecte de l’altre -n’hi ha incomptables d’universos o multiversos– no corre cap endavant com nosaltres el comptem, sinó endarrera o regressivament, m’ha portat a fer una mirada retrospectiva de la nostra situació política en un intent similar a l’exemple que proposo, però a anys lluny de la similitud o analogia que proposo. Vegem-ho, doncs…!

Atès que, malgrat la pandèmia, el curs polític va marcant el pas dels esdeveniments i els xocs entre els partits tampoc no cessen -siguin d’una mateixa ideologia o en siguin d’una altra diferent-, és de precís, des d’aquesta aplicació informàtica, recollir algunes inquietuds que ens afecten i que de cap manera podem obviar encara que l’establiment d’una informació important n’ofegui d’altres que tampoc deixen de ser-ho.

Certament que la pandèmia ha amagat i encobreix o soterra problemes i corrupcions que en una circumstància diferent, sense les notícies asfixiants i de caràcter incert com la que vivim actualment amb el Covid-19, apareixerien en el primer terme dels titulars de la premsa, ràdio i televisió. Però en no ser això d’aquesta manera, n’he de destacar algunes d’importància cabdal, perquè a més a més de patir-les en una complicada acció de difícil ‘païment‘, cal fer-ne una ‘decantació‘ durant aquesta nit per dormir millor, tot i que -en la més precisa significació del terme- el pòsit de tot plegat resti intacte en el meus pensaments i sentiments i cada dia en despertar ens trobem amb la mateixa cantúria insostenible. Parlo, doncs, del següent:

  • Les crides exigents de l’ ONU i d’Amnistia Internacional a favor de l’alliberament dels presos polítics i, en concret, d’en Jordi Sánchez i d’en Jordi Cuixart enfront de la sordesa flagrant de totes les institucions estatals espanyoles, així com l’emplaçament a revisar l’indefinit i imprecís concepte d’una sedició sense armes, la qual cosa va possibilitar forçar la llei amb la intencionalitat espúria d’emetre una sentència duríssima, parcial i tendenciosa contra els qui van escoltar la veu del poble i impulsar el procés català, detinguts de forma injusta i vexats en un judici d’escarment i revenja.

  • La imaginària “taula de diàleg” entre els governs espanyol i el català per trobar punts d’entesa i d’ajustament de cara a qüestions cabdals com la regulació estructural per a (1) una millora financera de les arques de la Generalitat de Catalunya, (2) l’estudi i la concessió d’una amnistia per als presos polítics, els exiliats i totes les persones afectades pel procés independentista català i (3) el necessari protocol que estableixi la possibilitat d’una votació a favor d’allò que Catalunya demana com Nació per a constituir-se en un Estat independent.
Fins aquí els temes que personalment he seleccionat i que en cap de les tertúlies o mitjans de comunicació tracten actualment, en una perversió de silenci còmplice, d’interessos innombrables i, en el millor del casos, a causa d’una superficialitat periodística a què ens tenen acostumats. Però com que el temps del nostre univers -amb el blau planeta de la terra-casa nostra inclòs- camina cap endavant, deixem la visió del passat -que és cosa d’una altre univers paral·lel– i que el silenci de la nit sigui més productiu que la resolució actual de la problemàtica existent d’aquests aspectes vergonyants que he fet emergir. Demà al matí, en aquest camp on creixen més herbeis que blat de bona collita, espigolaré alguns greuges que destorben el nostre creixement com a poble. Deixem, mentrestant, QUE EL NECESSARI SILENCI I L’HUMIT COBRIMENT NOCTURN ENS DISPERSI ELS PROBLEMES I ENS AJUDI A TENIR UNA MOLT BONA NIT…!
(*)

22.05.20 BON DIA…!

Deia ahir a la nit que avui, quan el sol ja dauri els camps, continuaria amb els herbeis dels  greuges que Catalunya s’esmerça en arrencar de la seva terra, perquè pugui recollir espigues més ubèrrimes i productives…

Però també parlava dels universos paral,lels que, per entendre la inversió dels temps d’un respecte dels l’altres, se m’ocorre el símil d’una pel·lícula projectada a la pantalla, una de les quals amb la normalitat d’una sessió contínua de fotogrames cap endavant i una altra sessió amb els fotogrames projectats a l’inrevés, és a dir: des del final del film cap al seu principi.

Per això torno, en aquest matí, amb la utilització d’aquest sistema d’inversió temporal per recordar que si mirem retrospectivament ens n’adonarem que el resultat final de tot el conjunt de greuges que pateix Catalunya consta de tota una sèrie de sumands que, detallats particularment un per un, hom queda esgarrifat de la quantitat d’ofenses que, en els darrers anys hem hagut de viure i resistir. I com que l’ordre dels factors no altera el producte, ara en sortirà un borbolleig. Vegem-ho:

Les signatures contra l’Estatut de 2006 i la ignominiosa sentència del Tribunal Constitucional a l’any 2010; el “a por ellos” ignominiós i venjatiu; les constants manipulacions, no només de les remogudes aigües subterrànies del clavegueram estatal, sinó també les dels mitjans de comunicació -fake news desorientadors i calumnies intolerables- contra la nostra terra i personalitats innocents; el silenci còmplice de formacions polítiques i d’intel·lectuals espanyols de renom i també de casa nostra contra la repressió infringida a Catalunya; la revenja de jutges que -forçant la lletra de la llei-, han emès condemnes desproporcionades i injustes, sinó prevaricadores; l’actitud immoderada d’un rei ofès que atià amb les seves virulentes paraules la violència contra el poble i buscant el suport d’altres regions perquè empreses pioneres marxessin de Catalunya; l’haver de suportar els agres experiments dialèctics de la Fundación Francisco Franco -pedrera ferma d’un feixisme galopant i extremadament perillós- que s’estén arreu; la destitució del President del govern de la Generalitat i els membres del seu equip; la imposició i aplicació inconstitucional a tot el territori català de l’Article 155 de la Constitució espanyola com un càstig per haver exercit el dret a votar; els llargs quaranta anys i escaig de dèficit fiscal i ofegament de les finances catalanes; l’enigmàtica presència del Iman de Ripoll -confident del CNI- mort en circunstàncies accidentals poc clares; el mirar a un altre costat en girar la cara per no donar curs a una investigació seriosa de l’atemptat del 17-A de 2017 a Barcelona i a Cambrils; la brutalitat de l’assalt feixista a la ‘Delegació catalana Blanquerna‘ en seu a Madrid; la destitució del Major Josep Lluís Trapero per la cobejança que la seva funció en gestions diverses superés a la d’altres membres de forces estatals; les gravacions de ‘La Camarga‘; el tancament  i supressió de Delegacions catalanes a l’estranger amb les dificultats annexes per tornar-les a obrir; les elevades sancions econòmiques i les prohibicions per a l’exercici de càrrecs públics a membres del govern de la Generalitat -Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega- per possibilitar la Consulta participativa del 9-N de 2014; els muntatges d’operacions policials instigades i dissenyades per les clavegueres de l’Estat sigui la sòrdida ‘Operación Cataluña‘ o també la repugnant ‘Operación Anubis‘ i darrerament, contra uns CDR, la inversemblant ‘Operación Judas‘; la prohibició d’anuncis, llibres i exposicions en referència al procés català, tant dins del territori nacional com a l’estranger; la propaganda contra els productes catalans; l’ignorant menyspreu recurrent contra la nostra cultura, especialment pel que fa a la llengua pròpia; el boicot encobert del Corredor mediterrani; el ridícul internacional de les euro ordres i la persecució implacable i malaltissa contra persones exiliades; l’incompliment no només de promeses verbals, sinó també de pactes signats; la violació dels drets polítics del Parlament de Catalunya; els apallissaments indiscriminats uns, i programats altres a l’1-O de 2017 i la concessió de medalles i distincions a membres de les forces de seguretat de l’estat per la “feina ben feta” l’1-O de 2017 i en les manifestacions post sentència del procés a l’octubre de 2019; l’haver d’aguantar mots de befa sarcàstics com els de ‘nazis‘ o ‘supremacistes‘; la negativa a reconèixer plenament els resultats del 21-D de 2017; l’haver de patir un mecanisme psicològic de defensa, en qualitat de projecció malaltissa d’odi, violència o terrorisme, contra persones catalanes que pensen o actuen en desacord amb la ideosincrasia espanyola; la centralització de gestió del govern central enfront d’una més pràctica autonomia territorial i la suspensió ‘de facto‘ de les Conselleries dels Departaments de Salut, Interior, Territori i Treball durant tot el confinament i desescalament de l’estat d’alarma degut al ‘Coronavirus’, a més a més d’haver de lluitar pel ridícul de les rodes de premsa amb la ‘presència militar‘, els ‘slogans unificadors‘ i el concepte de ‘província‘; la descarada i barroera manera de veure el menyspreu amb què els llaços grocs -tot un símbol de llibertat- eren arrancats fins i tot amb violència i ànim d’ofendre; la ridícula vergonya -que quedarà impresa en els annals de la història- pel que fa a l’espera d’una sentència recorreguda al Tribunal Suprem, després de la condemna de l’Audiència de Barcelona, contra el President de la Generalitat –Quim Torra– obligat a dimitir del seu càrrec per no haver tret a temps del balcó de la Generalitat una pancarta a favor dels ‘presos polítics‘ i, posteriorment tota vegada retirada, el mateix amb una altra en què es llegia un lema relatiu a ‘la llibertat d’expressió‘…i així podríem continuar  tot comptant un sumand rera un d’altre, sense oblidar les raons més profundes que, en un article escrit amb molta més metodologia en aquest webs pot consultar-se, (en prémer l’enunciat i buscar-lo en el capítol 7 / 7.4 / 7.4.2 s’obrirà) per acabar d’emmarcar el batibull d’aquest memorial de greuges: 

«(03) Procés independentista 2017 – Des de la Festa de Sant Jordi a pocs dies per abastar la Jornada de l’1 d’octubre de 2017: De molts anys abans, a l’any 2017 i més enllà»

Aquesta nit en serà el text que completarà la jornada d’aquest 22 de maig de 2020 sobre el memorial de greuges.

Així doncs i malgrat tot, la innombrable corrua de greuges no ens ha de capficar més del necessari. De fet, si bé és veritat que sotjant els esdeveniments amb un moviment temporal cap a les coses passades ens ajuda a rememorar el passat perquè amb ell també es construeix el present, també hem d’esforçar-nos a mirar sempre “endavant” i mai trepitjar el temps “amb un pas enrera”. D’aquesta manera, res ens impedirà de tenir un bon dia. Aprofitem-lo el millor que puguem perquè el tenim per endavant i el sol ja ha sortit…! MOLT BON DIA…!

22.05.20 BONA NIT…!

Durant el dia he estat pensant el text d’aquesta nit. Inicialment m’havia decantat en fer una reflexió sobre la demora en obtenir -per part de l’Administració- orientacions clares sobre l’obertura de les escoles amb l’estranyesa que els bars preparin taules a la via pública molt abans. Però coneixent professionalment el món escolar he decidit per prudència i per a una reflexió més seriosa ajornar la meva opinió i deixar-la per a un altre dia. Així que aquesta nit continuaré amb la rastellera de greuges que Catalunya ha rebut de l’Espanya tot i que de forma més metodològica i abastant conceptes generals que en un moment determinat vaig escriure en un dels capítols del web. Per tant, i a títol d’aclariment sobre el tractament que Catalunya ha rebut en dècades de l’Estat espanyol i l’arribada del nostre procés independentista, vet aquí -segons el meu parer-, quines en són les causes, convertides en problema, que l’han despertat. Es tracta, doncs, de veure:

  • Un problema «històric» no resolt. Pensi’s en el concepte constitucional de Catalunya, exclosa com a nació sobirana, i relegada a un altre concepte de caire regional com a nacionalitat autonómica.
  • Un problema «social». Atengui’s al sentiment de pertinença a la terra d’aquest poble i a la voluntat majoritària de gent que se li nega el dret de poder decidir el seu futur.
  • Un problema «cultural». Ressegueixi’s tots i cadascun dels atemptats haguts en contra de la pròpia llengua al llarg del pas del temps.
  • Un problema «econòmic». Estudiï’s el diferencial d’escanyament hagut entre l’aportació econòmica de Catalunya a l’Estat espanyol i el que es retorna a la nostra terra a l’hora de confeccionar els pressupostos generals.
  • Un problema «polític». Consideri’s les estratègies jurídiques que forcen les lleis i que desvirtuen les pròpies estructures de l’Estat espanyol posant en evidència el propi sistema en lloc de buscar políticament solucions a través del diàleg i el pacte.

I a tot això cal afegir-hi tot l’extens memorial de greuges que escrits com a correcuita, tot i que dispersos, però a quin més punxant i que a borbolls han sortit aquest matí dels pensaments i sentiments que niuen en el nostre sí de tant arrelats que malauradament els tenim.

Deixem-ho quiet tot plegat i asserenem-nos perquè ens cal preparem-nos per gaudir d’un bon cap de setmana i, per això, s’ha de començar amb un bon descans, la qual cosa que ens ho ha de proporcionar EL TENIR D’UNA MOLT BONA  NIT…!

23.05.20 BON DIA…!

Ja ens hem despertat amb un altre cap de setmana…! Un petit i breu oasi per descansar de tota una setmana  plena de reflexions amb textos prou llargs que deuen haver col·lapsat les pantalles del mòbil.

Tanmateix, seguint les eventualitats dels dia a dia s’espera que el proper dilluns qui ja gaudeix de la Fase 1 del desescalament passi a la Fase 2 i els que estem confinats a la Fase O tinguem la satisfacció de passar a la Fase 1. El que sobte -dins de les contradiccions permanents de la normativa tan enormement casuística del desescaladament- és que dilluns tota Espanya podrà gaudir dels “Bars” oberts, però encara les “Escoles” romandran tancades i en una perspectiva incerta de quan obrir-les i com gestionar amb eficàcia la seva obertura (tot una imatge sorprenent de la cultura del país…! ). Però, deixant de banda les dificultats que suposen l’haver de tramitar xxxxx, res millor per ofegar les penes i els problemes que resseguir aquest diagrama de flux per arribar a la consecució d’una bona gerra de cervesa…!

I, si és veritat que “tots els camins porten a Roma” i “volta el Món i torna al Born”, també serà bo saber que “per diferents camins igualment s’arriba a objectius comuns”. I aquests objectius en són de la bona convivència i el suport recíproc, l’amistad i la comprensió, la felicitat personal i la satisfacció d’estimar i sentir-se estimat…!

Aigua, té, cafè, taronjada, refresc, copa de vi o gerra de cervesa ben fresca contemplant com passa la gent asseguts a un Bar i, com no, caminar sempre confiats -i simbòlicament- per entre els nostres sinuosos “diagrames de flux” que ens presenta la vida…! QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!

23.05.20 BONA NIT…!
En la nostra contrada les muntanyes de l’oest amaguen cada dia el sol regalant-nos un joc de colors que no hi ja cap decorat que superi la preciositat d’una posta, exceptuant la juguesca de l’est que pinta a l’ndemà el mar i el cel amb rajos igualment resplendents a la matinada amb la presència vigorosa del que anomenem sol eixent. Aquests efectes, fins i tot fantasmagòrics, tot i que d’una bellesa cabdal, vénen regulars per uns moviments rotació i de trasllació que, sense adonar-nos-en tot l’univers sencer ens hi acompanya i arrossega.
Aquest dies contemplo des de la finestra de casa com Venus, il.luminat tb pel sol que ja no es veu, s’allunya de la meva vista i la lluna apareix amb color metàl.lic d’argent igualment rebent el foc roent del sol.
I ja està, però feta aquesta descripció tan natural i ensems tan esplèndida per la regularitat amb què es produeix cada dia, només em cal desitjar altre vegada un bon descans i una bona nit.
I no per l’hàbit de fer-ho cada dia regularment, com el moviment de l’univers sencer que mai no es cansa, perd res el meu escrit de tot allò de nou i renovat, semblant a les postes de sol i a l’albada, xo d’afecte i estimació…! QUE TINGUEU MOLT BONA NIT…!
24.05.20 BON DIA…!
No és avui un diumenge qualsevol,  sinó un diumenge de maig en què les fulles verdes del trèbol de la sort ens acompanya i no precisament perquè ahir se’ns digués, des de la presidència central d’Espanya -amb els enganys o jocs de màgia que ens té acostumats qui la governa-, que ben aviat tindrem “futbol” i “turisme” i “vacances”…!
A banda d’aquesta propaganda institucional per animar la tropa, el cert és que ja hem pujat ben amunt de la muntanya i amb una mirada d’aliga, ataleiem el panorama d’aquests dies passats en “confinament” i ens preparem, des de bastant a dalt per seguir o començar la “desescalada”, sense saber de ben cert quines en són les accions que es podran o deuran dur a terme per a la seva consecució. Que hi hagi sort…!
A poc a poc, doncs, anirem tornant a la nova normalitat, però mentre baixem de l’alta muntanya, haurem de fer-ho amb molta responsabilitat i cura.
Demà les regions sanitàries de tota l’àrea de Barcelona passarem a la Fase 1, mentre que les altres restants de Catalunya ja podran trepitjar la Fase 2. Tot indica que l’excursió del desescalament segueix endavant i ens indica un avanç important en la resolució de la pandèmia, però a la vegada porta el ressó de totes les cauteles i advertimentsun per no defugir l’observància d’un correcte comportament perquè la baixada de la muntanya comporta més perills que l’ascenció. 
Penso que més d’hora que tard ens tornarem a trobar al bell pla de la terra segura i ferma, després d’aquests dies de malastrugança i incertesa. QUE TINGUEM UN BON DIA CONJUNTAMENT AMB UNA BONA ABRAÇADA VIRTUAL…!
24.05.20 BONA NIT…!
Resulta ser notablement curiós que, mentre aquestes darreres hores la prosa poètica ha tornat als meus escrits -sigui per descriure postes o eixides de sol en l’àmbit de la nostra vida o, com avui al matí, per desitjar-nos sort en el desescalament cap a la nova normalitat-, he de deixar constància de dues actituds contràries:
  • Una, prové del President de la Generalitat en expressar que “emprendre l’excursió de la nova normalitat ha de ser per caminar cap a la independencia”.
  • L’altra, m’ha estat donada per la visió i audició de la nefasta manifestació d’una extrema dreta que, en la qüestió de banderes sembla haver canviat de polaritat (només cal fixar-se en la foto) en l’adopció dels escuts.

Ambdues posicions, tot i que distants en les formes i en el seu contingut, no crec que aplanin el terreny després del desastre de la pandèmia, sinó al contrari.

Però, precisamente per aquest odi que llegeixo en els ulls d’aquests intolerants faixistes, bé si val de prosseguir camí cap endavant i apartar-nos d’ells, no només per no prendre mal, sinó sobretot per no contaminar-nos d’aquest virus infecciós que s’apropia els símbols nacionals per a la manifestació d’una ideologia perversa i detestable. QUE EL DESCANS DE LA NIT ENS PORTI CAP AL SOMNI DE LA INDEPENDÈNCIA…!

25.05.20 BON DIA…!
En contemplar aquesta preciosa eixida de sol em ve al cap tota una sèrie de pàgines de la història en què s’explica la grandesa de l’Imperi espanyol. Era tan immensa que “el sol, en el seu rodolar de tot un dia, no es ponia mai perquè sempre l’il·luminava algun tros d’aquesta immensitat imperial”.
Xo vet aqui que per la manera de ser -conqueridora i orgullosa i sense mai amb cap capacitat de diàleg- en els transcurs dels anys, es va perdre tot…!
La història segueix…i em pregunto:
Si en temps pretèrits això va ser així, per què no també ara…? I aquesta és l’esperança ja que si avui tot el territori ja ha començat a desescalar-se en alguna de les fases proposades, dia vindrà -perquè tot arriba-, en què la separació entre Espanya i Catalunya arribarà a fer-se realitat…!
AMAGANYEM AQUEST PENSAMENT I QUE LA IL·LUSIÓ AMB QUÈ ESTAT DOTAT ENS ACOMPANYI TOT EL DIA…!
En continuar amb el tema d’aquest matí, ara es tracta de pensar en l’esdevenidor i extraure’n d’aquesta crisi pandèmica les possibles lliçons apreses que, en un període de temps no massa llarg, n’haurem de retre examen que certifiqui fins a quin punt hem estat capaços de progressar adequadament, superar el repte amb excel·lència o bé repetir el curs -que Déu ens valgui…!-, per no haver après res.
Així doncs, atès que la nova normalitat sembla que vulgui abraçar-nos i fer estada ben aviat entre tots nosaltres, preguntem-nos què de positiu ens cal fer:
  • Cal estudiar la dèria de la centralització espanyola i dotar de més autonomia  les perifèries amb totes les conseqüències que d’aquesta anàlisi se’n derivi.
  • Cal revisar la comunicació de les institucions amb la ciutadania per tal de donar explicacionsqui transparent i es busqui el sistema per combatre els fake news.
  • Cal deixar d’aplaudir amb tanta insistència el personal sanitari i, en contraposició, fortificar la sanitat pública dotant-la de recursos i nòmines dignes.
  • Cal extraure del confinament, que va impedir a les fàbriques i els cotxes produir núvols de fum, una decisió inajornable a favor del canvi climàtic.
  • Cal repassar i millorar els protocols de les residències de la gent gran i dotar-les de tots els mitjans mereixedors d’atenció digna per aquest col·lectiu de risc vital.
  • Cal enfortir totes les associacions de voluntaris perquè amb la seva col·laboració les persones més vulnerables de la societat reeixin del seu estat de precarietat.
  • Cal que no quedi en oblit, sota les catifes de palau, la taula de diàleg amb Catalunya, l’existència de presos polítics i exiliats, així com totes les promeses ajornades en el temps.
  • Cal pensar en un sistema social i econòmic d’empara que resolgui radicalment les situacions de precarietat i d’incerteses que planen en el món laboral, així com l’afavorir  el món econòmic dels més febles, en contraposició dels bancs i multinacionals.
  • Cal que les crítiques legítimes a la gestió de la crisi no s’utilitzin per fer propaganda política de cara a una contesa electoral, tot proscrivint qualsevol mena de corrupció.
  • Cal honorar les persones mortes, a causa de la pandèmia del Covid-19, tot fent un pacte de no agressió ni de trepitjar línies vermelles entre els mateixos representants polítics i les seves lliures disputes.
Certament que no puc deixar de fer una reflexió escrita sobre el cas de la destitució del Coronel Diego Pérez de los Cobos. Un personatge tan sinistre, como ho és la seva malastruga activitat en el comandament de la Guàrdia Civil.
Però, precisament per això, i donat que les seves heroïcitats ens traurien la son, he preferit aquesta nit continuar amb el tema d’aquest matí, però donant-li’n un tomb positiu, perquè de les coses negatives ja n’hem parlat a bastament. Demà serà un altre dia i en parlarem…
Que el treball a realitzar en la nova normalitat no sigui un somni imaginari, sinó la construcció d’una realitat possible. MOLT BONA NIT AMB LA LLUNA I VENUS I EL TEMPLE DEL TIBIDABO RESPLENDENT…!
28.05.20 BON DIA…!
En el dia d’ahir es van decretar 10 dies de dol institucional en record dels difunts a causa de la pandèmia pel Covid-19 i un minut de silenci a les 12h de cada un d’aquests dies. Tanmateix, d’això en parlaré aquesta nit. Aquest matí prefereixo esbaldir un tema relacionat amb la greu i insensata actitud política que, enmig d’una crisi sanitària i social extrema, hem hagut de contemplar com una guerra fratricida entre  diferents partits polítics –PP, Vox i C’s versus PSOE i Podemos del Congrés dels Diputats.
Nogensmenys, pot semblar que parlar aquest matí de la destitució del Coronel Diego Pérez de los Cobos pel Ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, sigui un fet particular de poca entitat que no caldria ni tractar-lo. Però, en decidir-me a fer-ho, obeeix a dues qüestions que detallo tot seguit:
  • La ferum i arcades que em va proporcionar la lectura d’un llibre intitulat “Les clavegueres de l’estat. Guerra bruta i corrupció a Espanya”. Aquest llibre conclou que mentre a Espanya hi hagi governants que considerin que els seus adversaris polítics són enemics que s’han d’abatre, les clavegueres i la guerra bruta no desapareixerà de l’Estat.
  • La impressió i impotència que em va causar, durant el judici al procés independentista català , la hipòcrita actitud i la gelor humana d’aquest coronel qui, mentida darrera mentida va propiciar -en la part corresponent que li’n pertocava com a testimoni del judici-, el resultat de la injusta i desprorporcionada Sentència del Tribunal Suprem sobre els fets del 20-S, l’1-O i 27-O de 2017 i donada a conèixer el 14 d’octubre de 2019, així com les estratègies que va dissenyar per apallissar la gent disposada a emetre el seu vot a l’1-O de 2017.
La carta de presentació d’aquest sinistre personatge és digne d’estudi -tot i que en afegir-hi l’adjectiu de presumpte-, no rebaixa la infàmia del seu currículum: col·laborador del cop d’estat del 23-F de 1981, torturador i falsificador de proves, d’atestats i d’informes policials.
Va haver-hi un temps -de fet no fa gaire i no és pas un conte per nens petits- que tota la maquinària estatal es va posar en marxa per anorrear o abatre el moviment independentista català. El poder executiu, el legislatiu i el judicial -sense massa miraments en respectar-se entre si la separació de poders constitucional- tots junts como un exèrcit en formació i ben preparat per al camp de batalla i, conjuntament amb la força del poderós poder econòmic i dels grans mitjans de comunicació més afins, es disposaren a salvaguardar tots els fils del teler de la unitat d’Espanya, aconseguint empresonar “con sumo agrado” -aquella repetitiva frase del president del Tribunal Suprem, Manuel Marchena– els líders del procés independentista i l’intent també d’esgarrapar feroçment aquells que, per un motiu o altre, van haver d’exiliar-se. I la fàbrica on s’elaborava tota la malèfica perversió es feia a cel descobert. Efectivament:

En el nostre cas, el poder judicial -ha estat com la Santa Inquisició-, el temible braç executor de l’Estat, dit Estat de dret que, en aquest cas, en inaugurar-se una politització de la judicatura, quedava esquinçat la separació de poders… 

…i mentrestant succeïa tot això contra el procés independentista català, tothom va mirar per un altre costat i feia veure que ningú en sabia res. Però aquesta vegada l’informe judicial manat a la policia judicial de la Guàrdia Civil per la jutgessa Carmen Rodríguez Medel -també objecte de forta polèmica- degut a una querella imposada contra el delegat del govern a Madrid en el cas 8-M de 2020, per no prohibir la manifestació feminista abans de la declaració de l’estat d’alarma, resulta que s’ha demostrat tendenciós, ple d’errors, d’omissions, de tergiversacions i al·ludint veladament cap a les responsabilitats que podrien desprendre’s respecte de Fernando Simón -portaveu del Ministeri de Sanitat pel que fa a la pandèmia del SARS-CoV-2– i al mateix govern estatal.
I és que quan els informes anaven contra l’independentisme tots emanaven fiabilitat,  però quan el govern central s’ha vist que també ell era objecte d’una possible traïció, aleshores de forma cínica,  buscant altres excuses -com la remodelació del ministeri de l’Interior-, i equiparant el sou de la Guàrdia Civil com tenen altres cossos de seguretat autonòmica, ha destituït el responsable de l’agressió o manipulació informativa, en la persona del Coronel Diego Pérez de los Cobos. Això ha provocat altres dimisions i destitucions.
De moment, els partits de la dreta i els de l’esquerra -defensors del coronel uns i recusants els altres-, branden les espases en alt sense que ningú s’aturi a pensar amb coherència, freni l’escalada de crispació existent i actuï amb la responsabilitat política deguda, sabent que actualment no hi ha aturador davant de la desgràcia de tenir molts difunts i llurs familiars que no han pogut encara fer el dol, de malalts diagnosticats inevitablement d’estar contagiats pel virus i de viure un moment tan dramàtic i crucial, davant de tanta irresponsabilitat i inconsciència parlamentària que, per als qui ens trobem bé, contemplem l’esperpèntic espectacle atònits i profundament dolguts.   
El problema -com diu en Jordi Cuixartno és que hi hagi una poma podrida, és el cistell sencer farcit de guerra bruta, impunitat i brutalitat policial en nom de la sagrada unitat d’Espanya”.
Rubrico aquestes paraules. Però també crec esperançat en la collita d’unes noves generacions higienitzades democràticament i, per això mateix, tinc l’atreviment de desitjar UN MOLT BON DIA…!
28.05.20 BONA NIT…!
N’hi hauria prou amb aquesta preciosa fotografía simbólica dels qui ens abandonen per sempre i aquells que segueixen el camí que la gent gran ha marcat  per expressar els sentiments que ens suscita el decés de cadascuna de les persones que ens han deixat a causa d’aquesta cruel crisi pandèmica del Covid-19.       
Tanmateix, atès que des d’ahir tenim decretat el dol institucional, durant deu dies, aprofito aquesta nit per retre un homenatge a tothom que ha salpat d’aquest món navegant a vela veloç, desproveïts ja de tota amarra i ben lleugers, cap a les rutilants estrelles de la nit misteriosa de l’infinit.
Arribada l’hora de desvetllar el misteri de la mort han adquirit tota la saviesa i felicitat en trepitjat la llinda de l’hora transcendental.
  • Tots ells i elles, sense perdre el nord de la rosa dels vents, ja mar endins i, aclarida la densa boira, han navegat, transformats i il·luminats pel sol resplendent  i estiuenc de l’univers, abandonant l’esplèndid decorat d’aquesta primavera per endinsar-se en els bells cromàtics cansats i tardorals de la caducitat de les coses-, navegació necessària per arribar a l’hivern de la vida, que esbatana la consideració, controvertida i irónica, de la finitud de les coses de la nostra vida mortal.
  • Tots ells i elles, doncs, han acabat les seves vides navegant esforçadament a rem contra els esculls rocosos i la tempesta violenta. Però han superat la mort i han arribat a la riba de la vertadera vida. I és que també considerem la mort com la més gran naixença.

Parlem-ne:

Un naixement que per als qui han marxat ja coneixen, deslligats com n’estan dels amarratges del port d’aquesta vida de boira baixa. Han superat amb la barca de la mort de totes les il·lusions caduques, el mar que porta cap a l’infinit. Ells i elles ja han arribat a l’horitzó del firmament blau, a la resplendor que nosaltres encara no coneixem, al nou naixement de la nova vida. Mentrestant, nosaltres els acomiadem des d’aquest fràgil port de la terra i de sortida, tot i acompanyant-los des de l’estima dels nostres cors.
Efectivament. La nostra vida terrenal navega entre onades gegants cap a una desitjada platja d’eternitat que imaginem serena, llunyana i propera alhora.
Una platja meravellosa no definible, indescriptible, misteriosa, inimaginable, transcendent perquè supera les nostres dimensions finites i reduïdes. Però una platja enyorada amb l’obstinació i el desig persistent perquè se’ns pugui revelar o descobrir un dia.
Seguirem pensant en tots ells i elles. Els tindrem molt presents en aquesta primavera radiant perquè els imaginem que han assolit la nova vida. I, en acomiadar-los pensem en retrobar-los encara que des de la llunyania ho fem amb sentiments marcadament contradictoris:
🔹Entre potents llums i desdibuixades ombres…
🔹Amb profunda tristesa i amb tranquil·la serenitat…
🔹Entre bells cants i amb moltes llàgrimes…
🔹Amb l’amarg desconsol i amb una desitjada pau interior…
Sempre seguirà present amb nosaltres la seva absència, coberta d’una molt intensa melanconia…
Però des del nostre més profund trastorn i amb la nostra gran estima, així com amargament feliços, però amb un bri d’esperança, els podem dir que no els oblidem pas, perquè siguin on siguin, nosaltres estem amb tots ells i elles cada dia…! MOLT BONA NIT…!
29.05.20 BON DIA…!
La signatura de Ciberseguretat VPN Pro ha alertat, a través d’un comunicat, de la proliferació d’una vintena d’aplicacions que tenen com a objectiu fer-se amb el control del telèfon mòbil.
Totes elles desenvolupades per la companyia xinesa Shenzhen Hawk, que es va amagar a la botiga d’aplicacions de Google / Google Play, sota el paraigua de tercers desenvolupadors per despistar-ne la pròpia identitat real.
Ep…! Tota precaució és poca i, per tant, aquest matí he decidit copiar aquestes aplicacions informàtiques virulentes, perquè si n’apareix alguna en els nostres mòbils no dubtem en eliminar-la.
I tot això per prevenir qualsevol tipus d’infecció ja que amb el Covid-19 ja tenim prou problemes.
Cal, doncs, no baixar cap guàrdia al respecte i en el cas de atalaiar alguna de les aplicacions copiades, el més assenyat serà esborrar-la com més aviat millor. Es tracta de:
World Zoo / Trencaclosques Box / Word Crossy! / Soccer Pinball / Dig it / Laser Break / Word Crush / Music Roam / File Manager / Sound Recorder / Joy Launcher / Turbo Browser / Weather Forecast / Calendari Lite / Candy Selfie Camera / Private Browser / Super Cleaner / Super Battery / Virus Cleaner 2019 / Hi Security 2019 / Hi VPN, Free VPN / Hi VPN Pro / Net Màster / Candy Gallery /
Vivim uns moments en què es necessita discernir tot el que informàticamente ens envolta a casa, sobretot els “fake news”, que distorsionen la realitat, i els “virus”, que poden desorganitzar la tranquil·litat d’aquests dies casolans.          
Però en sortir al carrer encara hem d’estar més alerta perquè se’n té constància de nous atracaments i sofisticats, amb robatori inclòs. Com diu un passatge de l’evangelista Mateu 24, 43:
Si l’amo de la casa hagués sabut a quina hora de la nit havia de venir el lladre, hauria estat alerta i no hagués permès que entrés a casa seva”.
I és per això mateix que més endavant, en el capítol 25, ens adverteix dient-nos:
Vetlleu, perquè no sabeu ni el dia ni l’hora”.
Vigilem, doncs, perquè no ens arribi mai aquesta hora (a mi ja m’han robat tres vegades…!) i que la jornada que comencem ens ofereixi un MOLT BON DIA…!
29.05.20 BONA NIT…!

Vint.i-nou de maig i a cavall entre la Fase 1 i la Fase 2 de la desescalada després de quasi vuitanta dies de confinament. I durant tot aquest temps ens hem anat preparant per la “nova normalitat” que, des de les instàncies institucionals, ens han predicat amb insistència.

Tanmateix, a primera hora de la matinada, que és quan m’arriba la premsa digital, he començat a repassar els titulars dels diaris arribant a la conclusió que ens hem de preparar per a una “anormalitat nova”.

Així que entre la “normalitat” i una “nova normalitat” o “anormalitat nova”  hi ha una línia fronterera que és com passar per entre Escil·la i Caribdis, aquells dos monstres marins de la mitologia grega que guardaven un estret pas marítim, i que tradicionalment s’ha identificat amb l’Estret de Messina, entre Itàlia i Sicília que, per cert, fa uns anys vaig tenir l’ocasió de travessar-lo en vaixell…

Tant l’Odissea com l’Eneida fan referència a aquest pas de tant gran perillositat mitològica, tot i que en el llenguatge vulgar expressa la dificultat que hi ha, davant de dues diferents situacions problemàtiques, a l’hora d’escollir el menor mal d’entre dos mals.

I no n’hi ha pas per menys, perquè només en recollir els titulars dels diaris d’avui i d’aquest darrers dies quedo astorat davant dels esculls que conformen les dimensions sanitària, econòmica i social semblants a una espècie d’Escil·la, que era una criatura marina de sis caps, que des del fons d’una cova vigilava el pas o canal, atacant i devorant als mariners o com la Caribdis, un altre monstre marí, que s’empassava enormes quantitats d’aigua tres vegades al dia i les escopia altres tantes vegades, adoptant així la forma d’un remolí capaç d’engolir a les embarcacions.

Netegem de mitologia el que aquests dos monstres ens relata la historia i tornem a la realitat del titulars dels diaris d’avui.

Però atès que ja és prou tard i prou trista la pel·lícula d’avui -“El fotògraf de Mauthausen”- que gràcies a uns negatius fotogràfics amagats es va poder demostrar al món les atrocitats comeses pels nazis, deixem per demà al matí els titulars indicats, promesos en començar aquest escrit, anem-nos-en a dormir i que en llevar-nos…, EL BONA NIT D’AVUI, SIGUI PRECURSOR D’UN LTRE MOLT BON DIA…!

30.05.20 BON DIA…!

En començar el dia, ara i després del descans de la nit, tocaria complir la promesa d’ahir quan vaig anunciar que escriuria els titulars dels diaris d’aquestes darreres jornades. Però tot i que els mantinc en una altra plana, penso que com aigua ja passada, els esborraré perquè les notícies tant corren més que la pròpia realitat, que resten oblidades en les moltes planes de la molta tinta malaguanyada.

Així que he decidit de fer una altra cosa. Recollir la descripció d’un despertar bucòlic -situat en una masia catalana- de la mà d’en Carles Riba i del conte que en va escriure, “Les Aventures d’en Perot Marrasquí”:

“Les primeres clarors del dia, fresquívoles i tendre, s’anaven escampant cel amunt, per reviscolar des d’allí la terra atuïda pel son. Les criaturetes matineres de Nostre Senyor ja feien l’ull viu i la volada eixerida.

 

 

  • L’alosa amb cant alegre s’enfilava en l’aire a copsar abans que ningú més el daurat present de la llum.
  • La pietosa oreneta passava rabent davant dels porticons tancats, llançant el seu xiscle reptador.
  • La merla sortia de cacera, assajant, de tant en tant unes quantes notes en la seva flauta dolcíssima.
  • El pardal ja vinga a xerrotejar i pellucar d’aquí i d’allí.
  • De les raconades dels troncs eixien l’àgil estivarola, el respinell atrafagat, el pica-soques blavenc que no es cansa de resseguir les escorces amunt i avall amb el seu bec robust com unes tisores, el gran picot del mostatxo escarlatí i la cua verda, que encoratja el seu fustejar amb crits ressonadors.
  • El rupit humil, que porta al davantal la sang de Jesús, anava a fer companyia al carboner i al llenyataire del bosc,
  • En canvi el bru gamarús cuitava d’amagar-se dins l’ombra del seu forat, de por de perdre’s per la claredat del jorn i ésser víctima d’alguna berganteria dels ocells que a la nit s’han esglaiat de les seves urpes.

Darrera l’olivera, la masia blanca somreia al sol novell, plena d’aldarull joiós: l’espinguet dels galls, l’escatainar de les gallines, el bruel profund de les vaques, el bran desconsolat del pollí, el lladruc sorrut i fidel del perdiguer.

 

El masiaire, amb les eines a coll, sortia cap al bocí d’hort que verdejava davant la casa. Aquest bocí d’hort era tot solcat de reguerons, nodrits per un vast safareig. I en el rec que els omplia, el nostre Perot dins la closca dels seu amic el caragol Banyatrepada…”.

 

Les coses que esdevenen al voltant d’un mateix, semblem amb més d’una ocasió, una mena de somni si és que no fossin una realitat.

Però més real que els somnis de son feliç. en són les notícies de cada dia -bones i dolentes-, que ens mantenen desperts en un insomni no aconsellable de tenir.

Per això, que si els fem massa cas i les deixem entrar a casa nostra correm el perill de no poder dormir a la nit.

QUE TINGUEM UN BON DIA…!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *