[7.3] LA PANDEMIA DEL CORONAVIRUS SARS-CoV-2 / COVI-19
DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR…
PRIMAVERA – MAIG 2020
És de precís consignar en aquesta aplicació informàtica del WEB-BLOG casolà, que utilitzo per expressar els meus pensaments i sentiments, el desastre mundial que un virus precisament d’una alta qualitat de bellesa, tal i com es presenta des de l’electrònica observació microscòpica, talment comparada per al profans en la matèria, com els inquiets i brillants cristalls de les figures formades per la juguesca calidoscòpica.
I en són moltes les informacions que sobre el tema arriben a dojo dia rera dia. Tant des del poder polític com de la comunitat científica, a banda dels articles periodístics de més alt o baix nivell, així com de les tertúlies d’opininadors sobre aquesta eventualitat, sesgades unes, encertades altres, totes en fase de recerca sense que ningú hagi arribat encara a l’objectivitat o comprensió global del tema -cosa ben desitjable-, però a les beceroles malauradament de tot plegat.
Així, doncs, dividiré aquest tema de caire mundial en diversos aspectes per tal de deixar-ne constància, així com els avatars de la pandèmia i les conseqüències que se’n deriven per a tota la comunitat internacional. Fins i tot, cadascun dels set temes tindrà el seu espai personalitzat en aquestes planes per tal que la seva lectura sigui de molt més fàcil recorregut.
En referència al setè tema, aquest n’és el títol del seu contingut:
[7.3] DELS DIES I LES NITS CONFINATS A CASA
Nogensmenys, la temàtica que comprèn la presentació del diversos capítols apareix determinada així:
1. LA DIFERENCIACIÓ ENTRE ELS CONCEPTES D’ENDÈMIA, EPIDÈMIA I PANDÈMIA
2. LA HISTÒRIA DELS VIRUS I LLURS INFECCIONS VIRALS / LES VACUNES PROTECTORES / ELS BACTERIS
3. EPIDÈMIES TRANSFORMADES EN PANDÈMIES QUE LA HUMANITAT HA SOFERT EN LA SEVA HISTÒRIA
4. EL CORONAVIRUS «COVID-19»
5. EL PERQUÈ DEL CONFINAMENT O LLARGA QUARANTENA
6. RETALLS DE DIARIS I SETMANALS SOBRE LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS / COVID-19
7. DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR EN LA PRIMAVERA – MAIG 2020
7.1 DELS DIES I LES NITS DEL «CONFINAMEMT» VISCUT A L’AIXOPLUC DE CASA…
«DIA INTERNACIONAL DEL TREBALL»
Ha arribat aquest 1r de maig conjuntament amb 50 dies de confinament a casa, la qual cosa m’ha suggerit algunes reflexions.
Tot i que qui escriu és un jubilat amb més de dotze anys d’experiència en aquesta circumstància i gaudeix del relax propi de la benigna situació que això suposa, cal també expressar la incertesa de caminar, com a palpentes, pel darrer tram de la vida.
Però, no per tot això expressat, he oblidat tots els actius del món del treball -amb les seves llums i ombres- que durant molt de temps suposaren l’haver-m’hi dedicat i pertenyut vocacionament i de forma digna.
Així que, després de 50 dies arraulits a casa i en aquest primer dia del mes de maig de 2020, diada del món obrer, aquestes dues dates em porten a:
- Mostrar-me reivindicatiu contra totes les injusticies laborals existents i d’altra mena també prou precàries, de tal manera que us presento un Video, prou estressant i punyent, que denuncia l’estat actual de les coses i el moment en què vivim amb tota la cruesa i la inhumanitat que de tot plegat se’n deriva…
- Passar-vos la «partitura musical» de La International -frepant i intensa com ho podreu comprovar si algú de vosaltres decideix escoltar-la-, però amb la intenció que hom n’escrigui i n’adapti la seva pròpia «lletra» personal i reivindicativa que més i millor li n’escaigui.
D’aquesta manera -en tan sols uns minuts-, haurem contribuït a festejar la jornada.
Celebració…? No sé si tot plegat es pot considerar una festa de celebració, ja que potser fóra millor prendre consciència dels greuges que pateix la societat del nostre món globalitzat, com en són avui els danys o perjudicis que niuen en les plataformes laborals.
Tanmateix, si no reivindiquem, com cal i en la seva mesura i justesa, els greuges i les males arts que amb freqüència porta la distorsió i el corc tant l’economia capitalista exacerbada, com la comunista totalitària, podria ser que malauradament moltes persones, i per molt de temps, se’n ressentin greument, de la mateixa manera que ho està fent el corc minúscul, però agressiu i cruel del COVID-19.
MALGRAT TOT, QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
Avui he trobat, per a la reflexió d’aquesta nit, una composició amb moviment accelerat de les «fases» de la lluna. Tot un espectacle prodigiós de sincronia espacial:
Des de la lluna nova visible, tot caminant cap al seu quart creixent i sadollant-se posteriorment, tot formant l’anomenada lluna gibosa creixent, fins arribar al zenit d’una esplèndida i lluminosa lluna plena, per anar desinflant-se a poc a poc com n’és el que se n’ha convingut anomenar lluna gibosa minvant, reduïda més tard en una progressiva lluna minvant que, abans d’entrar en el perill de fondre’s de la nostra vista, torna cap a la fase d’una lluna nova que possibilitarà altra vegada el magnífic espectcle del circuit llunar…
Però, ja que parlem de la lluna, deixeu-me expressar el que al juliol de l’any 1969 em va entusiasmar fora de mida. Es tracta de la missió llunar de l’Apollo 11 en què per primera vegada a la història de la humanitat un astronauta va posar els peus a la superfície llunar. La nau Apollo 11 va ser enviada a l’espai pel coet Saturn V des de Cap Canaveral (Florida EUA), es va enlairar el 16 de juliol de 1969 i va arribar a la Lluna el 20 de juliol, per tornar a la Terra el 24 de juliol a l’oceà Pacífic, prop de les illes Hawaii.
Impactants van ser les primeres imatges de la missió de l’Apollo 11 per televisió, així com aquelles primeres paraules pronunciases per Armstrong en trepitjar la Lluna:
«It’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind» / «Un petit pas per a un home, una gran salt per a la humanitat».
I, realitzades les comprovacions i assajos de la missió la tripulació de l’Apollo 11 –Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collin– cadascun d’ells amb la missió encomenada, abans del retorn a la Terra col·locaren una placa d’acer inoxidable, per commemorar la missió i deixar informació sobre la visita a tots els éssers vius que la poguessin trobar. A la placa hi ha escrit:
«Aquí humans del planeta Terra van trepitjar la Lluna per primera vegada, al juliol de 1969 D.C. Vam venir en so de pau per a tota la humanitat» /«Here men from the Planet Earth first set foot upon the moon, July 1969, A.D. We came in peace for all mankind».
I tot això ha vingut a tomb -per allò de les lleis associatives- perquè demà comença la primera de les «fases» del descalament després de 50 dies de confinament per a l’estat d’alerta dictat a causa de la pandèmia del coronarirus COVID-19. Hi haurà cinc fases i es comença per la Fase O. Què tinguem sort i que la prudència i la responsabilitat de tots ajudi, més que dificulti, a allunyar la pandèmia de la nostra societat. De nosaltres depèn…! I com que d’estirar les cames i posar els peus en terra -pels carrer de la ciutat o els camins boscans -a similitud infinitessimal de la primera petjada que va trepitjar la lluna- ara ens convé anar-nos-en a estirar al llit. MOLT BONA NIT A TOTHOM…!
Avui he escollit dues cançons per donar-vos el bon dia. Aneu A YouTube i baixeu-vos-les:
«Camins» dels Pets i
«El meu carrer» de Joan Manel Serrat.
Camins que ara s’esvaeixen. / Camins que hem de fer sols / Camins vora les estrelles / Camins que ara no hi són. // Van deixar-ho tot, el cor encès pel món / per les parets de l’amor sobre la pell. / Eren dos ocells de foc sembrant tempestes; / ara són dos fills del sol en aquest desert. // Mai no és massa tard per tornar a començar / per sortir a buscar el teu tresor / camins, somnis i promeses, /camins que ja són nous. // No és senzill saber cap a on has de marxar; / pren la direcció del teu cor. / Mai no és massa tard per tornar a començar / per sortir a buscar el teu tresor. // Camins que ara s’esvaeixen. / Camins que has de fer sol. / Camins vora les estrelles. Camins que ja són nous
El meu carrer / és fosc i tort, / té gust de port / i nom de poeta. / Estret i brut, / fa olor de gent / i té els balcons plens / de roba estesa. // El meu carrer / no val dos rals: / són cent portals / trencats a trossos / i una font on / van a abeurar / infants i gats, / coloms i gossos. // És un racó on mai no entra el sol, / un carrer qualsevol. // El meu carrer / té cinc fanals / perquè els xavals / llancin pedrades. / Hi ha una pensió / i tres forns de pa, / i un bar / a cada cantonada. // El meu carrer / és gent d’arreu / que penca i beu, / que sua i menja, / i es lleven amb / el primer sol, / i van al futbol / cada diumenge, // o a fer esparral al volantí, /o a fer un dòmino amb vi. // El meu carrer / és un infant / que va berenant / pa amb oli i sucre, / i juga a daus / i a ‘cavall fort’, / mig bo, mig bord / escolà i cuca. // El meu carrer / del barri baix / viu al calaix / de les baldufes, /amb patacons, / i l’album ‘Nestlè’ / i els trossos / d’una vella estufa. // I a poc a poc se’m fa malbé / el meu carrer.
Ha arribar el dia de començar seriosament el descalament, però haurem d’esperar quinze dies si, entre tots, ho hem fet bé i el virus no rebrota escampant-se altra vegada. Com deia ahir a la nit, prudència i responsabilitat perquè no ens tornem a veure confinat, la qual cosa seria ben trista i, fins i tot, insoportable des ce molts punts de vista
Tot i això, m’he acostumat tant al confinament que en levar-me tinc com mandra de sortir al carrer, agreujada pels accessoris que m’he de posar Umascareta i guants), am és a mçés que si ja em costa de calcular exactament la longitud d’un metre i mig o dos metres, saber la distància permesa d’un quilòmetre a redós em preocupa. Ah…! I si emtrobo algun conegut, què he de fer…? Tapada la boca amb mascareta i a dos metres de distància l’hauré de saludar amb cridòria. No seria millor agafar el mòbil i trucar-lo…?
Finalment i seriosa: sortim i gaudim dels camins i dels carrers en aquest començament de maig i primavera ja prou avançada en què el refraner vol alegrar-nos quan ens diu: «Si l’abril ha estat ploraner, el maig es presenta rialler». APROFITEM, DONCS, EL «DESCALAMENT» DEL DIA I TINGUEM-LO BEN BO…!
02.05.2 BONA NIT…!
D’una manera o altra avui tots el qui hem volgut hem pogut posar els peus a terra i amb l’exercici de les dues cames hem trepitjat aquestes rajoles de la ciutat o, tot fent un exercici encara millor, algú/na s’ha decidit a córrer i, per entre els camins que hi ha també pel bosc, les flors de camp s’han vist honorades amb la presència d’alguns humans.
Em crida l’atenció que una cosa tan normal i senzilla com donar quatre passes, hagi estat avui una facècia extraordinària. I és que només ens n’adonem de la importància de les coses petites quan, de la mateixa manera, hem sabut per A. Saint Exúpery en «El Petit Príncep» que l’essencial és invisible als nostres ulls. Aquest llibre filosòfic i poètic de persones grans escrit per a nens que ara ha vingut a tomb, amaga la saviesa de molts coneixements i les vivències d’encara més sentiments. N’espigolo alguns:
- «Això que veig aquí només és una escorça. El verdaderament important és invisible».
- «Quan un està molt trist són agradables les postes de sol».
- «Els homes ja no tenen temps per conèixer res; compren les coses ja fetes als comerciants; però com que no hi ha cap comerciant d’amics, els homes ja no tenen amics».
- «Les paraules són font de malentesos».
- «Caminant en línia recta, no es pot arribar gaire lluny».
- «Nosaltres, que comprenem la vida, ens burlem dels números».»Als grans els agraden les xifres. Quan se’ls parla d’un nou amic, mai pregunten sobre el que és essencial».
- «S’ha de demanar a cadascú el que està al seu abast».
- «Aquest és el meu secret: només s’hi veu bé amb el cor. L’essencial és invisible als ulls».»Si tu em domestiques, llavors tindrem necessitat l’un de l’altre. Per a mi seràs únic al món. Per a tu, jo seré únic al món».
- «El que fa bonic un desert és que en algun lloc amaga un pou».
- «No era més que una guineu semblant a cent mil altres. Però jo la vaig fer la meva amiga i ara és única al món».
- «És el temps que has perdut amb la rosa, que la fa tan important».
- «És molt més difícil jutjar-se a un mateix que jutjar els altres. Si aconsegueixes jutjar-te rectament és que ets un verdader savi».
Però tornant amb les petjades que avui hem pogut donar i que ens ha semblat com una excursió meravellosa el tornar a caminar per la ciutat o córrer pels verals dels camins atapeïts d’arbres primaverals, en podem extraure dues qüestions que ens cal de valorar en la mateixa línia que dèiem abans.
Vet aquí les consideracions:
En primer lloc, prendre consciència de la importància que tenen les coses més naturals i insignificants que, per saber-les de cada dia o practicar-les habitualmentde, passen desapercebudes i només ens n’adonem de la seva importància cabdale quan en quedem privats de la seva presència.
Després, reconèixer la nostra debilitat i petitesa davant de la immensitat de l’univers que com a exemple podem mostrar la il·luminació de la Via Làctea quan la contemplem, una part infinitesimal de la gràndaria dels cosmos… I ja que ja parlàvem de camins i de carrer per recórrer-, tot plegat ens porta i empeny a pensar que moltes de les nostres preocupacions, dèries, penes i alegries, són relatives. I aquest és el punt central de la consideració que m’interessava puntualitzar
La Via Làctia és una galàxia en forma d’espiral, on es troba el sistema solar. Està formada per més de 400 mil milions d’estels com li atribueixen estudis recents. Existeixen molts mites sobre la creació de la Via Làctia per tot el món i que són la font del seu nom en les diferents llengües:
- En la mitologia grega, la Via Làctia va néixer de la llet vessada per Hera mentre alletava Heracles.
- I en moltes altres llengües la Via Làctia s’anomena el camí dels ocells, ja que la ruta migratòria de les aus sembla resseguir.la. També altres noms com riu celestial, riu d’argent, camí de l’hivern i, fins i tot, camí de Sant Jaume o de Santiago…
Que el descans d’aquesta nit ens prepari i ajudi per seguir caminant de dia i, en tot cas, si l’excursió nocturna és entre somnis, que sigui trepitjant les estrelles de la Via Làctea, innobrables i immenses, en un recorregut cap a l’infinit de la nit, per dir-ho poèticament. QUE LA SON US TANQUI SUAUMENT LES PARPELLES PERQUÈ PUGUEU TENIR MOLT BONA NIT…!
«DIA DE LA MARE»
Avui ens hem despertat recordant el Dia de la Mare, una celebració per honorar les mares que se celebra en dies diferents depenent del país i que en el nostre indret es fa el primer diumenge de maig.
El primer pensament, doncs, s’atansa a totes les mares:
- A les que ja no hi són i dormen el somni de la pau vetllant per tots nosaltres i
- A les que tenim al nostre redòs que encara ens cuiden i mimen…
Així, doncs, en aquesta festivitat, lluny de concébrer-la com un reclam més de tipus consumista, no puc deixar de situar-la entre les festes en què el sentiment i l’agraïment s’entrellacen.
No se m’acut avui una altra cançó que aquella famosíssima d’Antonio Machín, dedicada a la mare, essent-me d’una gran satisfacció trobar i recórrer aquestal delicada, emotiva i sentida composició literària i musical: «Madrecita del alma querida«:
«Madrecita del alma querida, / en mi pecho yo llevo una flor, / no te importe el color que ella tenga, / porque al fin tú eres madre una flor. / Tu cariño es mi bien, madrecita, / en mi vida tú has sido y serás, / el refugio de todas mis penas, / y la cuna de amor y verdad. // Aunque amores yo tenga en la vida, / que me llenen de felicidad, / como el tuyo jamás, madre mía, / como el tuyo no habré de encontrar. / Madrecita del alma querida, / en mi pecho yo llevo una flor, / no te importe el color que ella tenga, / porque al fin tú eres madre una flor». QUE AQUEST PRIMER DIUMENGE D’ABRIL -DIA DE LA MARE-, SIGUI PLAENT PER A TOTHOM…!
I per acabar tendrament el Dia de la Mare, tot recordant les vegades que de petits havíem demanat de dormir amb ella per protegir-nos de la foscor de la nit, serà escaient buscar una cançó de bressol que no per clàssica és menys adient per apaivagar les nostres pors actuals i salvaguardar-nos dels terrors nocturns…
…i parlant de terrors nocturs, ve a tomb una carta d’un pres adreçada a la seva mare des de la presó que us transcric tot seguit:



De tant en tant, resulta satisfactori recordar -de bon matí-, els esmorzar a casa que, si bé no s’adapten perfectament a la foto escollida, donen una idea del plaer que suposa una cafè amb llet calent fumejant…
- Fum blanc: es dóna per la combustió de materials vegetals.
- Fum groc: és produït per substàncies químiques que contenen sofre, àcid clorhídric o àcid nítric.
- Fum gris: s’emet per materials compostos per cel·lulosa o fibres artificials.
- Fum negre clar: és produït per la combustió del cautxú.
- Fum negre fosc: el produeixen els plàstics, petroli i materials acrílics.
I si bé en la majoria dels casos no es busca obtenir fum directament, sinó que sorgeix de cuinar, d’incendis (essent l’asfíxia la principal causa de mort) o de les fogueres…, el fum s’ha usat al llarg de la història per:
- Conservar i cuinar aliments…
- Inhalar substàncies, com en l’ús recreatiu de certes drogues…
- Comunicar-se a llarga distància com feien especialment les tribus indígenes americanes entre elles…
- Realitzar estratègies ofensives i defensives a l’exèrcit segons allò de ‘les cortines de fum’…
- Controlar plagues com la fumigació…
- Crear un ambient especial a concerts i a dins de les discoteques…
Tanmateix, atenent el moment en què estem immersos i davant d’un problema tan seriós com n’és la pandèmia estesa arreu del món, hem de considerar que no és pas foc d’encenalls el que està passant ni tampoc cap fum volàtil que s’esfuma en el no-res, sinó un episodi ben feixut, molt sever i totalment greu. NOGENSMENYS, QUE EL BON DIA QUE ENS DESITGEM NO SIGUI PAS COM UN FUM QUE S’ESVAEIX, SINÓ UN FOGAR QUE NO S’APAIVAGA DURANT TOTA LA JORNADA…!
Arran del que he observat avui en una tirallonga de fotografies on la gent que ha sortit al carrer semblava que no obeïa la normativa de separació exigida (1,5-2 metres), ja que les mateixes persones i en la mateixa posició, retratades des d’un angle o d’un altre, es visualitzaven segons postures diferents, la qual cosa feia pensar en una transgressió flagrant…
Si més no, cal observar l’efecte de la fotografia escollida en què es pot apreciar un suposat i falç amuntagament, que no respecta la normativa de la separació exigida, contrastada amb l’estimació de la presa fotogràfica des d’un altre angle d’observació respecte de la mateixa fotografia. I és per aquest efecte òptic que la meva reflexió d’avui cal entendre-la sobre la relativitat amb què -molt freqüent- és presenten les situacions i la importància que tenen les necessàries explicacions dels contextos.
Mai millor el que aquesta circumstància m’ha donat a pensar perquè immediatament m’he basat en el text del famós poema de Ramón de Campoamor que diu:
«Y es que en el mundo traidor / nada hay verdad ni mentira: / todo es según el color / del cristal con que se mira».
Aquests versos suposen una pessimista, però bella manera d’expressar i admetre que cap valor és immutable, que inevitablement impera el subjectivisme, l’arbitrarietat, i el relativisme, en totes les facetes del nostre món. Tot i que l’afirmació del poeta:
- No cau només en el relativisme i al subjectivisme,
- sinó que també hi afegeixen un gran desencís del món
La referència al «món traïdor» vol dir que el món en sí -la realitat-, no és fiable, és subjecte de desconfiança pel fet que canvia, es transforma, un dia ens mostra un rostre i un altre dia un altre.
Però, deixant de banda la interpretació literària del poema de Campoamor on impera el subjectivisme, amb la referència al color del vidre o el cristall amb què es miren les coses, hem de concloure que, en relació als diferents angles de visió o de les diverses mirades, succeeix que una mateixa realitat pot aparèixer transformada en un resultat de dues o més percepcions diferents.
I, com que ja és hora d’anar-nos-en a dormir i encara que els somnis de la nit ens distorsionen fantasmagòricament sempre la realitat…, TANT DE BO PUGUEM TENIR UN DESCANS REPARADOR, SENSE QUE LES FANTASIES NOCTURNES PERTORBIN LA NOSTRA SON…!
- Les ‘il·lusions fisiològiques‘ estàn associades als efectes d’una estimulació excessiva en els ulls com la brillantor, el color, el moviment, l’encantament després de veure una llum potent o altres…
- Les ‘il·lusions cognitives‘ sorgeixen per una interacció amb supòsits sobre el món, la qual cosa porta cap a «inferències inconscients«. L’exemple més característic és el «Gerro Rubin» en el que es perceben dues cares o un gerro indistintament. Es divideixen habitualment en il·lusions d’ambigüitat, il·lusions de distorsió, il·lusions paradoxals i il·lusions fictícies o al·lucinacions.
Les il·lusions òptiques més importants les detallo tot seguit: la il·lusió de la quadrícula / el miratge / l’holograma / l’estereograma / la irradiació així com també les distorsions del tauler d’escacs d’Adelson l’anamorfosi, la pareidolia i l’artefacte o error, a més a més de otes les descrites en el tema general.
I és que aquest text esgarriat -quasi incomprensible a primera vista i difícil de llegir-, té la particularitat que esdevé molt comprensible si, des del seu començament enfilem bé la mecànica de la seva lectura a partir de la primera paraula.
Tanmateix, per si la primera paraula no acabes de percebre-la prou bé, et faig la gratificació d’ajudar-te a llegir-la com cal:
C12R7O = CIERTO
I ara pots seguir tanquil·lament «de capo» fins al «finale» de tot el text
1.En fer referència habitualment al temps i trobar-me amb aquest text foraviat, se’m presenta l’avinentesa d’aprofitar encara aquests dies de bonança perquè novament el temps tornarà a desdibuixar-se, com el text en qüestió, i durant el cap de setmana baixarà molt la temperatura i de ben segur que plourà.
2. Però abans que s’acosti el temporal i el venti i la pluja s’emportinar les lletres del text del gràfic, doneu-vos prou temps i us convido perquè desxifreu el contingut del missatge que s’hi amaga, sobretot allò expressat en les últimes línees del text que, en definitiva, és tot el que jo ofereixo cada dia i desitjo per a tothom.
Us semblarà una bagenada, però podeu estar ben segurs que si traballem esforçadament i amb afany el contingut de les paraules clau inserides al final del text i que representen la tasca a què ens hauríem de comprometre, tindrà escaient sentit tot allò que ens diem cada dia, perquè les paraules surtin esbatenades del cor i el «bon dia» sigui realment un MOLT BON DIA…!






- L’estalvi de costos, ja que evita desplaçaments, provisions i contaminació.
- L’intercanvi d’idees, coneixements i informació.
- L’augment en productivitat i avantatge competitiu entre els usuaris d’aquest mitjà tecnològic
- Una alternativa addicional per al millor aprofitament dels recursos.
- El poder reunir acadèmics situats en diferents llocs geogràfics.
- El plantejament d’estratègies de recerca i cooperació.
I DURANT LA LA CONTEMPLACIÓ DEL QUE ÉS «ESSENCIAL I INVISIBLE ALS ULLS» QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
Ara bé, tot i que aquest moment nostre és de prou gravetat seriosa, nogensmenys cal també prendre’s les situacions amb cert humor com el gràfic que -amb tots els respectes cap a les persones- he trobat, pel que fa a la relació entre les fases de descalament i les botigues xineses que encara romanen tancades. Perquè penso com si el marcador més segur per introduir cert descalament en sigui si l’oberturaels de les tendes xineses com el senyal fefaent d’haver-se superat la crisi pandèmica contagiosa.
L’humor està relacionat amb la broma que pot descriure’s com una maniobra, parany o truc que es fa a algú a propòsit perquè se senti enganyat o victimitzat, però sobretot i normalment a través de l’humor.
En moltes bromes existeix una crueltat inherent que les fa difícils de diferenciar de l’assetjament, sadisme, vandalisme, per exemple. Però en aquesta ocasió això no és pas el cas.
- A la cultura occidental se sol dedicar un dia a l’any per a fer bromes, com el dia dels Sants Innocents en la major part dels països de llengua espanyola, o el primer d’abril en altres països.
- Un altre dia comú de les bromes és el dia de Halloween, sota la forma del «trick or treat».
- També es fan bromes a les festes d’aniversari dels adolescents i adults (principalment a Amèrica Llatina). Les bromes en què s’utilitza el telèfon com a mitjà es denominen bromes telefòniques.
El mot provindria del grec antic βρωμα que significa corc o corcadura, aplicat inicialment al corc marí, un mol·lusc que corca sota les embarcacions i deixant-hi infiltrar l’aigua, les feia més pesants, d’on el sentit de broma pesada, després de futilitat i finalment de facècia, o bé segons Joan Coromines del català broma, núvol, i doncs cosa lleugera, de poca importància. I, des d’aquest darrer significat, és el que porto jo avui aquí abans d’anar-nos-en a dormir. QUE ELS MALS SOMNIS NO SIGUIN CAP BROMA PESADA, SINÓ QUE ENS DEIXIN DORMIR TRANQUILS TOTA LA NIT…!
En començar el dia, res millor que desitjar-lo ben bo…!
D’entrada cal preguntar-se què tenen a veure aquestes agulles d’estendre que incorporo avui només inciar la jornada. La reposta és senzilla perquè en informar-nos que aquest cap de setmana canviarà altra vegada el temps cap a una inestabilitat més plujosa i freda en comparació a la calor anòmala que ens ha empès a desar -massa precipitadament- la roba de primavera.
I és per això que, enlloc de desar la roba, en tot cas fóra millor rentar-la, estendre-la, abans que les pluges facin mullena altra vegada, perquè ens l’hauren de tornar a posar. Però, una cosa tan vulgar com unes agulles d’estendre, a banda de subjectar la roba en una corda perquè s’assequi al vent, què més ens pot suggerir…? Simplement allò que resulta tan ordinari: conrear les feines de casa.
Coses tan senzilles i agraïdes com ventilar les estances de la casa, desfer i fer els llits, preparar l’esmorzar, el dinar i el sopar, rentar els plats, fer la bogada i planxar-la després d’estendre-la perquè s’assequi i cosir si és de precís, escombrar, fregar i treure la pols, ordenar el possible desori, netejar els vidres, regar les plantes i sortir al carrer per agafar aire i comprar per tenir els plats del dia a punt i el rebost atapaït…
En començar la reflexió parlàvem de pluges properes i d’una nova pujada -no sé si seria millor assignar el nom de baixada- del fred. Ja tenim els núvols amenaçadors i el cel ennuvolat i amenaçador. Però, malgrat la inestabilitat del temps metereològic, sempre hi ha un tros de cel blau que apaivaga l’entrebanc amb què ara ens trobem arran d’aquesta pandèmia que -malgrat les fases de descalament progressiu que s’aniran dictant per tornar a una nova incerta normalitat- ens trasbalsa. Però no per això hem d’abandonar la quotidianitat reglada i quasi codificada de cada dia…
…I és que el bon govern de la llar, a part de la vigilància, gestió i distribució econòmica perquè els estalvis i el rendiment del treball no facin fallida, cal despatxar-lo amb aquella atenció acurada i mirament escrupolós amb què el llibre bíblic dels Proverbis (31.10-31) en descriu la dona forta o l’home d’avui, perquè els temps han canviat molt:
-
- «Una dona forta, qui la trobarà? És més preciosa que les perles.
- El seu marit confia en ella: no enyorarà cap més tresor; en rebrà benestar i no malestar tots els dies de la vida.
- Ella es procura llana i lli, i les seves mans treballen amb delit.
- Com les naus d’un mercader, porta de lluny les provisions.
- És de nit i ja es lleva; prepara el menjar per als de casa i la feina a les criades.
- Es mira un camp i el compra, amb el fruit del seu treball planta una vinya.
- Es posa amb energia a la feina, fa anar els braços amb vigor.
- Comprova que els negocis marxen bé: en plena nit encara té encesa la llàntia.
- Les seves mans agafen el fus, buida que buida la filosa. Obre la mà als pobres, l’allarga als necessitats.
- Si neva no pateix pels de casa: doble abric porten tots ells.
- Ella mateixa es teixeix les flassades, es vesteix de porpra i de roba de fil.
- El seu marit és respectat en l’assemblea, quan té sessió amb els notables del país.
- Teixeix teles per a vendre, proveeix de cenyidors els marxants.
- Va vestida amb honor i dignitat, es riu del dia de demà.
- Parla amb sensatesa, els seus llavis instrueixen dolçament.
- Vetlla per la marxa de la casa, no menja el pa sense guanyar-se’l.
- Els fills van a felicitar-la, el marit en canta les lloances: «Hi ha moltes dones fortes, però tu les guanyes totes!»
QUE TOTA LA JORNADA QUE TENIM PER ENDAVANT SIGUI EL MARC D’UN MOLT BON DIA FEINER…!
«DIA D’EUROPA»
La Diada d’Europa es commemora avui, dia 9 de maig, en record a la declaració realitzada per l’aleshores Ministre francès d’Afers Exteriors, Robert Schuman, a París el dia 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l’armistici de la Segona Guerra Mundial.
El ministre francès d’Exteriors Robert Schuman va proposar, a partir d’una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l’acer -elements necessaris per a la construcció d’armament- sota el control d’una autoritat única i supranacional amb altres finalitats no bèl·liques. Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d’integració europea que ha acabat edificant l’actual Unió Europea.
La Diada del 9 de maig s’ha convertit en el símbol europeu que, juntament amb l’euro, la bandera europea i l’himne europeu, identifiquen l’entitat política de la Unió Europea. A pesar de ser l’únic dia de celebració oficial en tota la Unió Europea, a la pràctica cap dels estats membres de la Unió no organitza festivitats commemoratives d’alt nivell i aquest any, amb la preocupació de la severa pandèmia, tampoc aquesta diada ha tingut res destacat de particular a no ser les baixes hores per l’amoïnament generalitzat sobre l’estat de la salut sctual, la tragèdia laboral i la davallada econòmica.
La fotografia mostra el moviment dels avions en territori europeu, després de ser tancades les fronteres -malgrat la seva supressió a l’any 1995 d’acord amb l’Espai Schengen– comparant el seu tràfic entre els mesos de març de 2019 i 2020.
L’himne europeu, des de l’any 1972 és l’Oda a l’Alegria, escrita per Ludwig van Beethoven el 1793 sobre un text de l’escriptor alemany Friedrich Schiller, -el poema Oda a l’Alegria- que expressa la visió idealista de la fraternitat entre els éssers humans, una visió que Beethoven compartia.
A causa del gran nombre d’idiomes utilitzats a la Unió Europea, l’himne és purament instrumental -els arranjaments els va fer Herbert von Karajan– perquè la seva lletra, en alemany, no té caràcter oficial.
I a banda de diferents lletres plantejades, recentment, el llatí, com antiga llengua de molts països europeus, va ser el llenguatge proposat que exposo tot seguit i que encara, dissortadament, no ha fet fortuna Però sense oblidar el lema i eix principal de la Unió Europea: «La unitat en la diversitat».
- Europa nunc unita est = Europa ara està unida / et unita maneat = i que unida romangui. / Una in diversitate = Una en la diversitat, / pacem mundi augeat = contribueixi a la pau del món.
- Semper regant in Europa = Sempre regnin a Europa / fides et iustitia = la fe i la justícia / et libertas populorum = i la llibertat dels pobles / in maiore patria= en una pàtria més gran.
- Cives, floreat Europa, = Ciutadans, que Europa prosperi…! / Opus magnum vocat vos = Una gran tasca us crida. / Stellae signa sunt in caelo = Les estrelles en el cel són els símbols / aureae, quae iungant nos = daurades, perquè ens uneixen.
Així que avui essent el Dia de la UE, tota la celebració queda rwduïda a unes masqueretes simbòliques que abasten la seva estructura ambivalent com n’és -i ho dit abans- l’Euro (una preocupació econòmica que, certament, no favaroix pas als qui més ho necessiten), la Bandera (amb un fons blau i unes estrelles daurades, però que avui han perdut força lluentor), i l’Himne (apoteòsic per haver estat composat per un dels gran de la música, però sense que qualli del tot la lletra de Schiller). I si bé el lema central o leit motiv a la manera d’un eix que fa rodar tota la construcció mou tot es presenta com «la unitat en la diversitat», he de recordar que, fins al dia d’avui, aquesta ‘unió‘ tan ‘diversa‘ no ha volgut admetre la mil·lenària llengua catalana en el seu sí. Així, doncs, una celebració, en aquest 9 de maig, de llums i ombres que, en definitiva, també és com va succeint la nostra vida en aquests moments
Que la solitud de l’espai aeri europeu i la foscor de la nit, en aquests moments, sigui el reflex tranquil per a conciliar la son i reparar el cansament, mentrestant ressona l’Himne de l’Oda de l’Alegria perquè ELS SOMNIS DE LA PAU SIGUIN AMB TOTS NOSALTRES…!
A primera hora del matí -aquella que en llenguatge canònic en diríem «Matines«-, m’he llevat per veure si el que m’indicava l’aplicació informàtica del temps, que tinc instal·lada en el mòbil, corresponia exactament amb la realitat o la contradia…
…I, efectivament, plovia a bots i barrals. I tant era així que a la llunyania uns llampcs incessants esgarrapaven els núvols carregats d’aigua que, a causa de la seva baralla, enviaven arreu una rastellera de trons ensordits i esponjosos.
A una de les finestres hi tinc penjat un baròmetre que m’amida la pressió atmosfèrica, i també un higròmetre, que em detalla el grau de la humitat ambiental. Aquests dos aparells m’han mostrat amb precisió la realitat metereològica plugissera del dia d’avui.
Però enmig dels meus pensaments, en contemplar el xic del que la meva mirada pot assolir, ja que quan el cel resta cobert de núvols carregats de pluja es redueix tant notablement el camp visual que no m’és possible d’entreveure ni el Temple del Tibidabo ni l’altívola antena que l’acompanya i el supera, tot i que mig dormisquejant la imaginació dels meus records m’ha traslladat a les boires del meu poble de naixença -Ripoll que és el bressol de Catalunya, però també el balanceig de la meva canastra- i m’ha aparegut la visió d’una historiada capsa de cartró molt curiosa, emmarcada de groguenc i enferfegada de guarniments que, en delimitar la figura d’un…
…“monjo carregat d’anys, amb una caputxa, una vareta a les mans -dita també punter o agulla- i un teló de fons amb un sol o uns núvols de pluja pintats”…,
…assenyala els diferents estats de la variabilitat metereològica gràcies a un senzil i fràgil engranatge intern condicionat a les categories variables del temps segons sigui sec, revolt, ventós, bo , insegur, humit o plujós.
Tot un invent graciós per mesurar la bonança o la intemperança del temps, aconseguit gràcies als estudis ‘científics‘ dels llibres, del globus terraqui i del rellotge de sorra que resten al peu de l’ermità i que, de ben segur, serviren per configurar l’aplicació ‘tecnologica‘ adient d’aquest casolà artefacte monacal de medició higromètrica.
I tot tan senzil com un simple cabell humà o una crin d’animal ben tensionats i que, en dependència de l’allargament o de la contracció del pèl en relació al grau d’humitat, transmet mitjançant un mecanisme de politja o corriola, una animació movedissa a tot l’enginy de l’andròmina, ja sigui el vaivé d’amunt o avall de l’agulla indicadora del temps, la caputxa per resguardar-se del fred a l’hivern o treure-se-la a l’estiu, així com el canvi de decorat pintat segons faci calor o faci fred.
Després d’uns dies de calor completament atemporals, també resulta agradable que refresqui una mica. I si hem de tornar a desar la roba d’estiu i treure de l’armari la primaveral, no farem altra cosa gens estranya que reintegrar-nos a la normalitat del temps que s’escau aquesta temporada perquè des d’ençà està massa regirat. QUE TINGUEM UN DIUMENGE ABELLIT O BEN MUDAT QUE FACI HONOR I EN SIGUI EL SENYAL D’UN MOLT BON DIA…!
M’ha impressionat sobremanera la coneixença de la mort a causa del COVID-19 d’un torturador que no ha respòs mai dels seus crims. Els diaris i mitjans de comunicació en van plens de la mort de Billy el Niño i de com la democràcia espanyola ha permès que aquest torturador gaudís d’honors i privilegis fins al seu final.
Es tracta de J. A. González Pacheco que es va fer famós per com gaudia practicant o fent practicar, de manera sistemàtica, tortures a detinguts antifranquistes als calabossos de la Direcció General de Seguretat de Madrid. Amb les medalles intactes i els plusos de la nòmina, quaranta-tres anys de democràcia no han estat suficients per retirar els honors guanyats pels horrors a aquest psicòpata torturador.
Dir el seu nom o el seu sobrenom, és posar-li cara a l’aparell repressor del règim franquista que, en la seva il·limitada crueltat li va valer nombroses distincions:
- Unes «Medalles al Mèrit policial» en els anys 1972, 1977, 1980 i 1982
- La «Creu al mèrit militar amb distintiu blanc» de 1977
- Un «increment del 50%» en la seva pensió vitalícia per jubilació, gràcies a les distincions
Però el més trist i denigrant per les seves víctimes tot i els diversos intents al respecte, és la negativa institucional tant a permetre la seva extradició per ser jutjat a l’Argentina, com al fet que la jutgessa Servini l’interrogués en terreny dspanhyol -a ell i a la resta d’imputats- d’acord amb la «Querella Argentina contra els crims del franquisme».
Una persona que feia gala d’un sadisme i crueltat desmesurats a l’hora d’interrogar a les seves víctimes, arribant fins i tot a produir-los la mort -com el cas que s’explica de l’Enrique Ruano-, no mereix distinció de cap tipus per part de l’Estat.
A l’Estat espanyol s’ha tolerat el feixisme com cap altre estat d’Europa. L’arrel del que passa a l’Estat espanyol és molt profunda: es tracta d’una democràcia construïda damunt de la tomba de Franco, que no ha passat mai comptes amb el seu passat totalitari, una democràcia on els alts càrrecs franquistes i llurs fills o néts, han seguit ocupant cadires en els consells d’administració, en les empreses públiques i a on s’ha tolerat impunament el feixisme franquista.
En aquesta democràcia espanyola no hi ha hagut temps encara -i és un sxarcasme- ni de retirar ‘medalles ensangonades‘ als torturadors, ni de derogar la ignominiosa ‘Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana‘ de 2015, concebuda com una llei dita ‘mordassa‘, ni de ‘remoure càrrecs‘ de caire feixista instal·lats en alguns dels poders estatals. Tanmateix, sí que hi ha hagut prou temps per premiar dadivosament amb més medalles i sobresous annexos als ‘piolins‘ destinats a Catalunya la tardor de 2017 sota la cridòria del «a por ellos» i l’apallissament de l’1-O de 2017 durant la votació del Referèndum d’Independència de Catalunya.
La periodista Marina Llansana, des del seu punt de vista i sota el títol «Keep calm – Franquistes morint al llit«, acaba l’article d’aquest diumenge a El Punt Avui+ 10 de maig de 2020 escrivint: «I espereu, perquè no ho hem vist tot encara. M’hi jugo un pèsol que quan passi el virus i s’aixequi la prohibició dels funerals, Antonio González Pacheco, àlias Billy el Niño, tindrà el seu homenatge, on no faltaran les àligues ni el Cara al Sol. Es permetrà i en veurem les fotos. És qüestió de dies».
Sort que demà se celebra la Festa Major de Ripoll i el meu escrit de reflexió segurament prendrà un altre caire, tot i que la festivitat de Sant Eudald haurà d’ajornar-se per quan vinguin temps millors i la pandèmia deixi de fer estralls per entre aquests monts de Déu. Encara que algunes províncies de mitja Espanya i un reduït nombre de persones que viuen en els territoris d’Àrees Bàsiques de Salut -les del Pla de Tarragona, l’Alt Pirineu i les Terres de l’Ebre- entraran en la ‘Fase 1′, de les cinc que n’hi ha respecte del descalament de la confinació deguda a l’estat d’alerta. Anem-nos-en a dormir –πάμε για ύπνο, en grec o venite dormiat, en llatí-, I QUE ELS NOSTRES SOMNIS SIGUIN MÉS AGRADABLES QUE AQUESTES NOTÍCIES ESGARRIFADORES DEL DIARIS D’AVUI. BONA NIT…!
Són ja 60 els dies que portem confinats a casa i segurament hi seguirem…! I encara que ben abillats i tapats profilàcticament podem sortir al carrer, poc ens compensa aquesta sortida, perquè la por d’un contagi fa basarda. I és a causa de la gent irresponsable que no compleix la normativa o circula pel teu costat sense cap mirament i com si no passés res.
I avui 11 de maig no m’imagino el meu poble -Ripoll- sense poder celebrar la seva Festa major…! Un Sant Eudald també confinat…!
Una festa major és la festa o el festival més important de cada barri, poble, vila o ciutat. Típicament commemora un fet important de la seva història o tradició, com ara la seva fundació. Aquesta festa pot ser alhora una festa patronal, o sigui una festa en honor a un sant patró o santa patrona, com n’és avui el nostre cas.
Les festes majors són el punt de trobada d’una comunitat local que es reuneix anualment a l’entorn d’uns escenaris comuns -a la plaça, al cafè o a l’església– i que afirma la seva existència com a col·lectiu a partir d’uns referents simbòlics compartits.
Obvio d’escriure la contalla de mossèn Cinto Verdaguer que explica la llegenda d’aquest sant patró de Ripoll i de quina manera les seves relíquies van arribar al poble de la seva estada santoral des de la veïna França. Eren altres temps. També temps de pandèmies i de negrenques i típiques situacions pròpies de l’Edat mitjana.
Sort en tenim que avui, sense gatzara al carrer i confinats a casa podem gaudir de tota l’essència d’una festa major. És la que ens proporciona «Festa Major», un disc de La Trinca (Edigsa, 1970) en què la majoria de les tretze cançons que el configuren segueixen per ordre cronològic, « una barreja molt reeixida de l’ironia i el costumisme, i l’ús prodigiós d’un gustosíssim llenguatge popular».
Introduïm-nos en els actes d’un dia de festa major típic d’un poble de la Catalunya de final dels anys seixanta del segle passat i que en alguns indrets encara perdura:
- Alegria, és Festa Major
- El pregó
- La passada
- L’ofici solemne
- El sermó
- Les sardanes
- El concert
- La processó
- Els gegants
- El castell de focs
- L’envelat
- Ball de rams…
…tota una corrua de cançons -a quina més divertida- en què un dia a l’any el contingut del concepte que expressent alegra els petits pobles de muntanya o de la costa del mar.
Entre els actes religiosos, han estat o són tradicionals les vespres o completes a la vigília, l’ofici solemne, amb un orador invitat per al sermó i la processó (sovint amb gegants i nans), acompanyats, tots, per música de banda.
Entre els actes profans, cercaviles, balls a l’envelat o en un teatre, balls de sardanes o de danses tradicionals, a la plaça, divertiments infantils, competicions esportives, focs d’artifici, correfocs, diables, castells i fires.
La corporació municipal presideix els actes més solemnes i hom enrama o adorna amb garlandes els carrers i a la majoria de les cases es fa un gran àpat, al qual són convidats parents i amics forans, essent també costuma l’estrena de vestits.
Avui tenim, doncs, tot el dia per celebrar en confinament una festa major. AIXÍ QUE FORNIM-NOS D’ALEGRIA, TINGUEM UN BON DIA I VISCA LA FESTA MAJOR…!
La Festa Major de Ripoll, suspesa per la circunstància actual, em porta a recordar els concerts i festivals cancel·lats uns, o ajornats altres.
Tot plegat un desastre cultural i econòmic. Sort tenim que hi ha aplicacions informàtiques que ens faciliten música al moment.
I avui no ha estat pas una excepció: “La Trinca” ens ha fet reviure allò que n’és encara l’essència de les celebracions “majors” dels pobles catalans: tradició i cultura…!
Però, de moment hem perdut concerts, audicions i festivals importants. En recordo algunes: les del Liceu, del Palau de la Música Catalana, de l’Auditori, uns concerts d’orgue de la Catedral de BCN i de l’Església de Sant Felip Neri, així com els Festivals de Perelada, del BCN Visual Sound, de la Primavera Sound, els de Luz de Gas, de la Sala Apolo i Razzmatazz…i les cançons programades de P. McCartney i I. Maiden…
…Ja sé que me’n deixo, però aquesta desfeta musical en directe podem salvar-la escoltant música enllaunada.
Amb un bon equip i auriculars com cal, seguirà sonant -sense l’escalf, evidentment d’estar acompanyat- però gràcies al progrés d’avui dia el COVID-19 no hi té res a fer…!
Que la música d’elecció pròpia ens acompanyi totes les nits d’insomni, si és que no podem dormir…!
Però, per si de cas…, TANQUEM ELS ULLS, DEIXEM-NOS PORTAR PEL SUAU XIUXIUEIG D’ALGUNA ORQUESTRA I MOLT BONA NIT…!
L’entrada a la Fase 1 del descalament per a aquelles persones que formen part de les Àrees Bàsiques de Salut del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran, ofereix imatges d’esmorzars suculents que, no per ordinaris, actualment s’han convertit en extraordinaris.
Prendre un cafè assegut a una de les taules improvisades d’algun bar resulta, per als que encara son a la Fase 0 motiu de sana conbejança i més si el servei ve acompanyat de xurros amb xocolata. I és que aquestes senzilles menges s’han convertit en l’objectiu d’un dels primer plaers que tindrem quan també -si fem bondat i som responsables, cosa que no tohom hi resta adaptat- ens atorguin passar de la Fase O a la Fase 1…!
Mentrestant, nem-nos en preparant i que el temps de l’espera sigui tant o més plaent que el dia d’aquest esmorzar…! Moltes vegades s’experimenta més goig mentre vius un desig abastable que quan aquest ha arribat. Per això mateix, FEM D’AQUEST NOU DESPERTAR UN MOLT BONA JORNADA…!
Mai se m’havia ocorregut durant els meus anys de docent i, en particular, de professor de gramàtica i literatura que algun dia el B.O.E. (el Butlletí Oficial de l’Estat) seria considerat com un “Best Seller”. Inimaginable…!
Però vet aquí que aquest folletó estatal s’ha convertit en una espècie de revista molt exitosa. De tanta magnitud, que quasi pot entrar en la categoria d’un nou gènere literari.
Tanmateix, si és veritat que els best sellers solen ser obres de ficció i de baix nivell literari, el BOE s’adapta perfectament a aquestes característiques, llevat que sigui de fàcil lectura. Tot això ve a tomb perquè, en preparar-me per al procedir del meu capteniment respecte de la normativa imposada a la Fase 1 de descalament -quan s’obri la veda a Barcelona-, m’he trobat amb un garbuix de tal calibre sobre “el que es pot fer i el que no es pot fer” que he decidit, de moment, tancar la fulleraca del butlletí i deixar la seva reglamentació per un altre dia.
Conclusió: anem-nos-en a dormir i demà, si el son ha estat reparador, amb el cap més clar, ja tornaré a introduir-me en la lectura d’aquest “Best Seller” tan interesant. MOLT BONA NIT…!
«DIA INTERNACIONAL DE LA INFERMERIA»
Ahir es va celebrar el “Dia Internacional de l’Enfermeria”. És just que en tinguem un record específic i ben sentit encara que sigui vint-i-quatre hores més tard. Aquest esdeveniment se celebra cada 12 de maig a tot el món per commemorar el naixement de Florence Nightingale (Florència, 1820 – Londres, 1910), una infermera britànica considerada la mare de la infermeria moderna, ja que en va crear el primer model -diguem-ne conceptual- d’aquesta professió i va ser capaç de demostrar la importància de les teràpies de curació.

- De la mateixa manera que els “graffiters” fan gargots desestrosos i inintel·ligibles a les persianes baixades de les botigues si no se’ls compra un dibuix artístic contractat, també hi ha “hackers” que et poden destruir web’s per guanyar diners en demanar-los el retorn sa i estalvi de la trencadissa produïda.
- Tanmateix, també s’hi podria escaure la possibilitat que alguna persona, amb idees fundamentalistes i tradicionals sobre qüestions de dogmàtica religiosa, hagués determinat de dissoldre algunes opinions existents en el web en un arravatament de destrucció de tot allò que no s’ajusta a l’ortodoxia més depurada de les creences religioses.



- El diferencial existent entre les persones que són responsables en l’observància de les instruccions o normatives profilàctiques i les que no paren compte en el seu compliment…
- La desproporció entre qui entèn que la vida és un do preuat i cal respectar-la per sobre de tot i els que -com la gent adinerada del barri de Salamanca de Madrid- surten massivament i irresponsable al carrer en protesta llibertària contra el govern estatal…
- La disparitat de criteris entre els que diuen que s’han d’obrir les escoles abans que els bars -en les fases del desescalament- i els que pensen a l’inrevés…
- L’oposició entre els qui exigeixen posar en llibertad els presos polítics -com l’Anmistia Internacional-, i els que no se n’assabenten o no se’n volen assabentar de la flagrant injustícia comesa -com la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat i altres estaments-, o com l’arenga intencionada del Cap de la Guàrdia Civil de Catalunya, que se n’alegra, presumeix i es vanta d’haver col·laborat amb la seva actuació a què es dictès uns sentència condemnatòria…
- Les contradiccions també en la mateixa essència de la normativa respecte de les fases de desescalament, així com -malauradament- en l’exposició d’un ball de xifres sobre les persones mortes no ajustat a la realitat i, fins i tot, discordant entre les estimacions dels governs…
- El desequilibri existent entre donar prioritat a la crisi de la pandèmia per salvar vides humanes, abans que concedir una preferència vers la l’economia, sense trobar el piu mig de la balança o seguir respectant la vida sense buscar conjuntament i armònica el punt d’equilibri i d’objectivitat…
En fi, vist i debatut el panorana general, m’acosto cap a l’afirmació de Hobbes quan popularitza a Plaute en la dramàtica realitat de l’expressió “Homo homini lupus” = “L’home és un llop per l’home” i em dolc de la manca d’educació necessària perquè seguint a Rousseau, espervera en comprovar que “L’home neix bo, però la societat el perverteix”.
I això que Sèneca va deixar escrit a les Cartes a Lucil·li allò de “Homo, sacra res homini” = “L’home és quelcom sagrat per a l’home”.
Tot plegat una giragonsa viciosa en la que encara no s’ha trobat el desllorigador. I així seguim: entre contradiccions i desaquilibris en tensió cap a les avinences i equilibris, però amb la necessitat de percebre més serenor i amb la voluntat de practicar millor capteniment… QUE L’ESPERANÇA ENS ACOMPANYI I ENS FACILITI EL PODER GAUDIR D’UN MOLT BON DIA…!

- Dia Mundial de les Mares i els Pares (17.09)
- Dia Internacional dels Ajuts Familiars (16.06)
- Dia Internacional de les Vidues (23.06)
- Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (03.12)
- Dia Universal del Nen (20.11)
- Dia Internacional de les Personas de Edat (01.10)
- Dia Internacional de la Dona traballadora (08.03)
- Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona (25.11)
- Dia de la Mare (dates segons països)
- Dia del Pare (19.03)




Si consulteu la garbellada de refranys, en relació als mesos de l’any, us trobareu amb l’explicació d’aquest: “Pel maig, cada dia un raig”…! I és que estem vivint una primavera molt plujosa i, en tots els sentits, tant especial com que ara després de la pluja surt l’Arc de Sant Martí i el cel s’inunda de sol, com que després canvia de decorat i es posa a llampeguejar amb tronades espectaculars…! És l’ambivalència del temps que acompanya amb similitud o analogia la nostra vida..!
Tanmateix, de la mateixa manera que el curs alterat de la nostra vida de cada dia des de fa més de dos mesos, enguany la primavera sembla que vulgui aportar-hi el contrapès d’una normalitat serena, per una banda, però remoguda per una altra. Això sí, entre la previsibilitat i tot allò inesperat. Com el temps…! Tot i això, la pluja -durant aquesta primavera-, ha volgut desmentir en Raimon en cantar que, en aquest país, “la pluja no sap ploure”.


En l’inici personal del planeta Weblog’s / www.miquelangelbosch.com
El tema en qüestió, en un intent de presentar el resum de què tracta, consta del apartats següents:
- 1. De primer, una informació sobre la historia d’Internet, com a nou sistema de comunicació.
- 2. De segon, la confecció d’un treball pràctic per conèixer els símbols utilitzats en aquesta modalitat d’Internet.
- 3. Internet, un procés globalitzat que ha arribat per quedar-se i que no es pot aturar:
- 3.1. Internet, la quarta revolució de la comunicación humana.
- 3.2. El concepte de “La aldea global” de Marshall McLuhan i d’altres, d’acord amb les teories de James Lovelock i d’Ernest Lawrence.
- 4. El WeBlog, la presencia d’un nounat a les darreries del segle XX.
- 5. Com els Blog’s han milloratr amb el pas del temps i també amb l’experiència humana.
- 6. Els Blog’s, un nou planeta en un aiguabarreig d’ombres i clarors.
- 7. La Blogosfera i el poder de la paraula.
Però, com que ja es fa tard i avui, en aquesta celebració del “Dia Mundial d’Internet”, només han pul·lulat els meus «pensaments» sobre el coneixement d’aquest potent sistema de comunicació que ens permet de dir-nos i desitjar-nos bona nit tots els dies. I, atenent que els tema s’ho mereix i és prou llarg, en será demà al matí quan expressaré els “sentiments” que aquesta tan poderosa eina informática em suscità en aquell moment i que actualment disposem i tenim entre les nostres mans de nit i de dia. QUE LA SEDUCCIÓ I L’ATRACTIU D’INTERNET NO ENS TREGUI LA SON I, PER TANT, TANQUEM L’APLICACIÓ INFORMÀTICA PER MANTENIR UNA MOLT BONA NIT…!
18.05.20 BON DIA…! Si ahir a la nit expressava els meus coneixements, traduïts en “pensaments” sobre l’admirable, meravellós i imponent sistema d’Internet, aquest matí, en començar el dia, em trasllado altra volta a:
L’inici personal del planeta Blog’s / www.miquelangelbosch.com
I ho faig perquè és precisament aquí on s’allotja el meu primer article, tot just en iniciar la meva jubilació el 2007, al Web del meu domini. I per escatir els “sentiments” que se’m suscitaren a l’entrar en aquest novedós sistema de comunicació m’és plaent de recordar-los i reproduir-lo en aquest espai del bon dia. Això és el que vaig escriure:
«Inicio la meva etapa de BLOG’S. I ho faig, més per pujar al tren de l’actualitat en la forma d’expressar arreu els meus sentiments i pensaments, que voler entrar en discussions estèrils, tot i que obert sempre a la valoració dels altres.
Nogensmenys, clarifico aquí algunes qüestions del meu interès com en són l’agraïment a les persones que m’han possibilitat gaudir d’aquest mitjà de comunicació i l’exposició d’una confessió personal sobre el tema en qüestió i que abasta una tirallonga de sentiments que expresso tot seguit:
1. Que tinc gran estima vers la persona humana, des de la seva individualitat -amb les seves pròpies limitacions i grans potencialitats-, però sabent que tothom és inicialment “confiable”, tot i que no sempre “predictible”… I si se sol dir que “homo homini lupus”, també puc afegir que -gràcies a la voluntat de superació i al procés de convertir-se en persona, a l’exercici del diàleg i al coneixement mutu-, tothom pot arribar a ser “homo homini amicus” en el sentit que Aristòtil definia el «zoon politikón»…
2. Que admeto fàcilment les valoracions crítiques. I encara que personalment no sóc polemista de mena, m’adapto prou bé davant de les situacions complexes que per a mi constitueixen sempre un repte a assolir. Si tinc una idea clara l’amanyago i la insisteixo com un brindis a l’objectivitat de les coses i aleshores -tot i que m’agrada escoltar- també utilitzo abundosament la paraula per fer-me present…
3. Que recullo amb facilitat les opinions i/o visions de l’altri, les processo i, si és el cas, les incorporo a la meva subjectivitat per apropar-me cada vegada més i millor -amb objectivitat- a la realitat de les persones, situacions i esdeveniments…
4. Que desitjo expressar els meus pensaments i sentiments per contribuir a unir, mai per separar, sempre per construir… I això, per oferir amb la pròpia experiència l’excel·lència del diàleg i captar dels altres l’energia i la potencialitat amb què estan dotats per fer un món millor, des de la vida familiar i cap als cercles més amplis de la vida social i de relació.
Comencem, doncs, i que la paraula recorri “la xarxa de les xarxes”, -Internet- perquè doni la volta al món i retorni -enriquida- al punt d’on ha partit…!»
I així és com cada dia la comunicació es fa palesa i transporta paraules ben carregades de delicadesa, comprensió, reconeixement, empatia, condideració, suport i estimació. QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
«DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS»
Penso que aviat no hi haurà prou dies en el calendari anyal per assenyalar-ne una dedicatòria específica pel que fa a:
- Les nombroses institucions socials (El Dia Mundial de la Família…),
- Els esdeveniments històrics (La Diada de l’11 de Setembre de 1714… ),
- Les jornades distintives sobre algun moviment particular (El Dia Internacional de la Dona…),
- Les efemèrides pròpies de les ciències i de les lletres (El Dia Mundial d’Internet o El Dia de Les Lletres catalanes…),
- Les commemoracions de personatges de diferent tipus classificatori (A. Einstein, M. de Cervantes, C. Verdaguer…),
- Les celebracions religioses (El Dia de Nadal…) i altres molts dies assenyalats o que en el transcurs del temps s’assenyalaran…
… I així podria anar continuant fins arribar a una inacabable rastellera de festejaments que omplen de recordances la major part dels dies de l’any. Avui -18 de maig- toca parlar dels Museus perquè se celebra el «Dia Internacional dels Museus» que són “institucions al servei de la societat, que adquireixen, conserven, exposen i comuniquen els béns representatius de la natura i de la humanitat, amb la finalitat de salvaguardar-los, d’augmentar els coneixements i d’afavorir el desenvolupament del patrimoni, de l’educació i de la cultura”.
I atenent que Barcelona encara està en la fase O del desescalament m’he entretingut, un dia més gràcies al temps que passo a casa, per organitzar sobre la pantalla un visita virtual a diferents museus, tot i comprovant-ne la seva eficàcia de funcionament. Només cal endinsar-s’hi a través del maneig racional dels link’s proposats perquè mitjançant les possibilitats comunicatives d’Internet, t’acompanyaran d’un lloc a l’altre i et permetran recórrer museus insospitats amb espais o sales curulles de cultura, història i ciència.
1. UNA VISIÓ INSOSPITADA DEL GRAN PATRIMONI MUSEÍSTIC DE CATALUNYA
2. MUSEUS INTERNACIONALS DE RENOM A VOL D’ÀLIGA
Galleria dels Uffizi de Florència
3. UN VIATGE ALS MUSEUS DE TOTA ESPANYA
Museus d’Espanya classificats segons la situació de la localitat
Museus d’Espanya organitzats per comunitats autònomes
Museus d’Espanya distribuïts d’acord amb el contingut que ofereixen
4. TOT SOBRE ELS MUSEUS DEL MÓN
El recorregut per tots aquests museus pot ajudar-nos a quedar induïts per la son o bé alimentar l’insomni. Però serà millor deixar-nos acaronar pel descans de la nit i ajornar els visionats per demà al matí a plena llum del sol. Deixem, doncs, que aquest viatge virtual pels museus es transformi en agradables somnis no menys meravellosos, però d’una altra índole mai coneguda abans d’hora.
QUE EL REPÒS BEN MERESCUT DEL DIA ENS ACOMPANYI TOTA LA NIT…!
Avui descansarem una mica de farcits “dossiers” diversos i plens de contingut d’aquests darrers dies. I aquest nou dia, serà una mica més païble. O no…? Perquè en escoltar astorat i llegir perplex una notícia m’he quedat curull de preocupació, enfadament i tristesa. enfadament. I és que mentre el Govern de coalició espanyol actual, “el més progressista i d’esquerres de tota la història mundial” gasta 2.700 milions d’euros en tancs per a l’Exèrcit de Terra (sic) enmig de la lamentable pandèmia, ensems m’arriben remors que els impostos s’apujaran i també que es retallaran les pensions (!).
I com que m’acabo de despertat bé voldria que aquestes informacions perverses foren fruit de fake news, però no és així perquè quan la riuada comença a fer soroll indica portar aigua abundosa i, en aquests cas, de mal averany. De fet, alguns parlamentaris ja han aixecat la veu i, en el que es refereix a la compra de tancs ja demanen a la Ministra de Defensa –Margarita Robles– una compareixença al Congrès dels Diputats.
Tot i això, podem alegrar el dia amb més bones notícies de brots verds: sembla que -i potser massa alegrement, així com també per pressions econòmiques-, el coronavirus el fan anar de baixa i el presenten més benignament tot parlant d’un desescalament progressiu i més accelerat per a tothom.
Com va escriure en Miquel Martí i Pol en el llibre «L’àmbit de tots els àmbits» al final del seu poema Ara mateix:
“…i en acabat, que cadascú es vesteixi / com bonament li plagui, i via fora / que tot està per fer i tot es possible”.
Es parla encara d’una cinquantena de morts cada dia a tota Espanya i això sembla que sigui ben poc -és clar-, comparat amb la mortaldat de fa unes setmanes. Però cinquanta decessos diaris a causa del Covid-19 són un preu que cal sufragar encara amb una gran dosi de responsabilitat personal i col·lectiva i amb una bona mesura de capteniment en tots els sentits…! Apa, QUE EL BON DIA SIGUI REALMENT DURANT TOT EL DIA, UN BON DIA…!
Se celebra el record del 175è aniversari de l’enterrament d’en Jacint Verdaguer, la mort del qual succeí a la Vil·la Joana de Vallvidrera el dia 10 de juny de 1902. Sense cap dubte mossèn Cinto Verdaguer va ser l’escriptor que, després d’un llarg període de Decadència en molts aspectes de la vida de Catalunya, tornà a situar la nostra parla a la categoria de llengua literària, com a representant de la Renaixença que en fou de poesia, conjuntament amb en Narcís Oller que va excel·lir en la narrativa o l’Àngel Guimerà distingit en la qualitat teatral de la dramàtica.
Tanmateix, essent hora d’anar a dormir he d’obviar en aquestes ratlles l’ambivalència de la seva personalitat i, per suposat, les característiques de la seva extraordinària obra. Tot i això, seguiré escrivint en aquesta plana web del meu domini o utilització un ventall d’apunts sobre qui fou coronat al Monestir de Santa Maria de Ripoll pel bisbe Josep Morgades ‘en nom de tota Catalunya‘, el 21 de març de 1886, amb branques de llorer -l’atribut d’Apol·lo, déu de la poesia i de les muses-, com el més gran poeta català hagut de tots els temps fins a les darreries del segle XIX.
En el 2002 tingué l’oportunitat de dedicar l’Any Verdaguer a les planes de la Revista Claver de l’ETPC -avui Jesuïtes El Clot-Escola del Clot– en un intent de donar a conèixer als seus alumnes i llurs famílies la importància literària i nacionalista d’aquest gran escriptor-poeta de la terra d’on som i que estimem.
Se m’amunteguen petits i grans records d’aquest cèlebre capellà, ambivalent en la seva personalitat i capteniment, ressaltades en la seva biografia, però enormement vigorós en la seva gegantina producció literària. De fet, només cal recollir els enunciats que conserven, en l’interior d’una classificació, tota l’obra escrita d’aquest minyò de Folgueroles i capellà perseguit i calumniat, practicant exorcista, viatger i excursionista, així com també protegit i almoiner del Marquès de Comillas fins ser-ne rebutjat, per adonar-se’n dels centenars de títols escrits amb la seva ploma i inspiració. Els espigolaré:
Idilis i cants místics (103-152) / Montserrat (155-209) / Càntics (213-251) / Caritat (255-276) / El somni de Sant Joan i molts sants (362-379) / Pàtria (383-415) / Jesús infant (439-501) / Roser de tot l’any (505-558) / Veus del Bon pastor (567-591) / Sant Francesc (595-628) / Flors de Calvari (631-662) / Santa Eulàlia (679-698) / Aires del Montseny (713-751) / Flors de Maria (757-784) / El Cel (789-808) / Eucarístiques (813-856) / Barcelonines (863-891) Disperses (895-935) / Jovenívoles (939-1007) / Nerto (1015-1051) / Càntic dels Càntics precedit del Jardins de Salomó (1057-1077) / Excursions i viatges (1081-1149) / Dietari d’un pelegrí a Terra Santa (1153-1171) / En defensa pròpia (1217-1275) / Rondalles (1281-1326) / Discursos (1331-1359) / Articles (1368-1396) / Pròlegs (1398-1411) / Folckore (1415-1425)
Nogensmenys, vull recordar alguns afectes amb què durant la meva vida he tingut amb l’escriptor. I així:
- De ben petit vaig familiaritzar-me amb l’obra d’en Verdaguer fullejant les Obres Completes de l’editorial Biblioteca Selecta que hi havia a casa meva, llegint particularment les Rondalles -com les ‘Relíquies de Sant Eudald‘ i l’origen del nom de la ‘Ratafia‘ que a casa se’n bevia o cantant els ‘Goigs de Santa Maria de Ripoll‘ a les sabatines del Monestir i la lectura dels ‘Goigs a Sant Miquel del Sants‘, el meu patró…, sense oblidar-me ara mateix de la dedicatòria en l’estampa-recordatori de l’òbit del meu pare, així que vaig començar a llegir i impressionat pel que deia:
‘Les llàgrimes que es ploren s’esvaeixen, / tot lo e la terra és breu. / Les flors sobre la tomba es marceixen, / tan sols l’oració va a Déu‘.
- Més tard tingué coneixença del ‘Virolai‘ i el que envolta la santa muntanya de ‘Montserrat‘, així com el ‘Montseny‘ i la ‘Plana de Vic‘ amb el ‘Santuari de la Mare de Déu de la Gleva‘. També càntics de Nadal com ‘El noi de la mare‘ i «A Bethlem me’n vull anar‘, així com la rastellera de ‘flors‘ i de ‘plantes aromàtiques’ com la viola, el nart, el gessamí, el taronger, el lliri, la margarida, el jacint, el gira-sol, el clavell i la clavellina, la farigola, i l’olivera.
- I havent de compondre una necrològica en la mort d’un alumne de quinze anys no vaig disposar d’un millor pensament que recórrer a ‘La mort de l’escolà‘ per parafrasejar ambdòs difunts, per altra un exquisit i tendre poema musicat per n’Antoni Nicolau i que vaig cantar i dirigir a quatre veus en una etapa de la meva història personal:
“A Montserrat tot plora, / tot plora d’ahir ençà, / que allí a l’escolania / s’és mort un escolà. / L’escolania, oh Verge, / n’és vostre colomar: / a aquell que ahir us cantava, / qui avui no el plorarà? / En caixa blanquinosa / miràu que hermòs està, / n’apar un lliri d’aygua / que acaben de trencar. Te’l violí a l’esquerra / que solia tocar, / lo violí a l’esquerra, / l’arquet a l’altra mà. / Sos companyons de cobla / lo duen a enterrar. Lo rossinyol salmeja, salmeja més enllà: / quan veu l’Escolania, calla per escoltar. / Lo cant de les absoltes / comencen a entonar ; lo primer vers que entonen / del cel sembla baixar, / lo segon vers que canten se posen a plorar. / Lo mestre de la cobla / los aconhorta en và, les fonts ja son rieres, / i les rieres mar. / Oh patges de la Verge / bé rteniu de plorar, al qui millor cantava / venint de soterrar. / Los monjos també ploren; / sols canta un ermità, sentint cantar els àngels / y ab ells lo nou germà, aucell d’ales obertes / que cap al cel se’n va. / Mentre ell canta pels ayres, lo violí sonà”.
- M’és satisfactori haver llegit en la “Història Mundial de Catalunya” (pàg.639-646, Ed.62-BCN) sota la direcció de Borja de Riquer i en el capítol El Nou-Cents, –Margarida Casacuberta– relata fil per randa el multitudinari enterrament del poeta del poble. Deixo la descripció a les planes del llibre i copio un petit fragment que l’autora recull de l’escenògraf Josep Roquerol qui, amb tres joves més, van pujar a Vil·la Joana de Vallvidrea en conèixer-se la mort de mossèn Cinto, referint que:
“la nit de la mort vàrem sortir de ‘Els Quatre Gats, l’Angel [Fernández] de Soto, en Picasso, en Sabartés i jo; a peu, ens anàrem a Vil·la joana i, des de la matinada, esperàrem a la porta que sortís l’enterrament i tiràrem sobre el taüt unes flors boscanes que havíem collit pel camí. El tragueren portant-lo en un cotxe dels més tronats i sense altre acompanyament que alguns (pocs) periodistes. A l’arribar a la plaça de Vallvidrera, deixaren el mort sol davant d’una taverna i tots hi entraren a esmorzar, cotxer i tot. A nosaltres, que encara teníem bona fe i sentíem admiració i respecte pel poeta, això ens indignà. Al veure que era un redactor de ‘La Veu’ , que es deia Dalmases, amb senyals a la barba d’haver mejat sardina escabetxada, ens preguntà el nom i qui érem i l’engegàrem a passeig. A l’arribar aquesta vergonyant comitiva als ‘Josepets de Gràcia’, ja s’organitzà un acompanyament amb tota pompa amb els municipals i representacions oficials de tota mena”.
- Potser m’he passat, copiant aquest text, sense més importància que la famosa “taverna” que s’explicita era de la titularitat d’un germà del meu avi patern en aquell moment, l’Adjutori Bosch, Bar-Restaurant Can Trampa que encara existeix i que també hi he esmorzat algunes vegades de caminata per Collcerola i a prop de la Vil·la Joana.
- I igualment -a part del dossier que vaig treballar sobre Verdaguer a la revista Claver abans esmentada i de la lloa als ‘Goigs de Sant Pere Claver‘ o ‘L’espasa de Sant Ignasi‘-, em causà un gran impacte la pel·lícula ‘L’enigma Verdaguer‘, un film que va voler trobar l’home darrere del mite a través dels principals fets de la seva vida. Una aproximació a la figura del polifacètic Jacint Verdaguer: des de la seva joventut, en què recitava els primers poemes entre els companys de l’Esbart de Vic a la Font del Desmai, fins als últims dies, envoltat de familiars i religiosos que volien apropiar-se el seu llegat simbòlic. Aquest visionat situa el poeta al centre de l’acció, en fa un retrat humà, en mostra les seves contradiccions interiors, els errors i les petites misèries, però també posa en valor la seva força de voluntat, la solidesa de la seva fe i la seva bondat innata.
- La Viquipèdia aporta un resum cronològic de la biografia del poeta molt complert, així com el recorregut geogràfic i les seves rutes del patrimoni literari produït, la qual cosa es pot consultar fàcilment. Tot i això, darrerament, he llegit a la secció “ABANSD’ARA” del dia 17.05.20 una peça històrica triada per en Josep Maria Casasús ‘Viatge per Europa. Colònia (1884)‘. Una descripció de la Catedral d’aquesta ciutat, que per motius personals he visitat vàries vegades, a més a més de la fina ironia amb què Verdaguer acaba l’article:
“[…aquelles meravelloses agulles que la primera seu del món envia a aquest cel núvol i emplojat…] altres esglésies notables té Colònia, gòtiques, com gairebé totes les d’aquella regió, en què sembla haver vingut a florir aqueix místic estil, de tots los arquitectònics lo que puja més dret de la terra al cel, lo que ajuda més a aixecar la volada de l’ànima a Déu; mes l’extraordinària bellesa i sobirana grandor de la seu les ofega totes. en l’estació de Colònia he vistes, per darrera vegada en Alemanya, Germanes de la Caritat, humils i modestes i retirades en un racó de la sala d’espera, que aquí és la fonda a on los plats i els enormes vasos de cervesa es buiden de bell aire. Semblaven talment dues viloletes amagades dins un romeguerar”.
I de tota la meva activitat docent, com a professor de literatura que n’he sigut, no puc deixar de recordar les explicacions d’algunes obres cabdals de mossèn Cinto Verdaguer que sostenen l’entramat literari de la seva producció:
- «L’Atlàntida» (19-93), obra d’una visió universalista orientada cap al nou món i inspirada en els viatges cap a Amèrica durant el temps que fou capellà dels vaixells del Marquès de Comillas.
- «Canigó» (279-353), poema de visió catalanista i particular sobre la pròpia terra i dissenyat a través de les moltes excursions de muntanya tot construint una llegenda pirinenca del temps de la reconquesta i, en definitiva, dels nostres orígens:
“Lo que un segle bastí l’altre ho aterra, mes resta sempre el monument de Déu; i la tempesta, el torb, l’odi i la guerra al Canigó no el tiraran a terra, no esbrancaran l’altívol Pirineu”.
I tot plegat sense oblidar la gran «Oda a Barcelona», escenari d’una de les manifestacions populars més multitudinàries que es recorden en plena suspensió dels drets constitucionals, després de la vaga general del febrer de 1902, l’enterrament del poeta i sacerdot Jacint Verdaguer no va deixar indiferent ningú. al final del número extraordinari dedicat a l’enterrament de Jacint Verdaguer, ‘La Campana de Gràcia‘ va incorporar-hi un dels seus típics acudits sota el títol “Una idea pràctica i un acte de justícia”. El ninotaire hi va dibuixar tres vinyetes:
- La primera vinyeta mostra dos grups de persones que es proposen tirar a terra a través de sengles cordes l’estàtura d’Antoni López, Marquès de Comillas.
- La segona vinyeta, damunt del mateix pedestal hi ha la figura de mossèn Cinto Verdaguer, aclamada pel mateix grup de persones de la vinyeta anterior.
- La tercera vinyeta mostra l’Antoni López dins d’una màquina de fer moneda acompanyada d’un peu de plana queexplicita l’acte de justícia a què es refereix el títol de l’acudit:
«Convertir el bronze de l’estàtua desbancada en moneda per fer-ne caritat als pobres”.
L’Ajuntament de Barcelona va organitzar-ne les exèquies. La capella ardent es va situar al Saló del Consell de Cent. Verdaguer fou sepultat al cementiri de Montjuïc, el 13 de juny de 1902, després d’un enterrament multitudinari. Era la manifestació de dol de tot un poble pel seu poeta nacional. En paraules de Ricard Torrents:
«Enterrat a Montjuïc entre Barcelona i el mar, sota un llorer, al peu d’una ginesta florida, Verdaguer ingressava a la immortalitat».
M’és plaent homenatjar a tan gran poeta amb la seva “Cançó de maig”, musicada per un monjo de Monserrat –Àngel Rodamilans– i cantada per un dels seus escolans que, certament, ens induirà una dolça i reparadora son o, tot cantant, ens despertarà amb un molt bon dia. MOLT BONA NIT…!




- El Boletín Oficial del Estado publica la Orden que regula el uso obligatorio de mascarilla cuando no sea posible mantener la distancia interpersonal de dos metros. Así, se establece que las personas de seis años en adelante deberán llevarla cuando se dé esa circunstancia en la vía pública, en espacios al aire libre y en cualquier espacio cerrado de uso público o que se encuentre abierto al público.
- La Orden del BOE señala que es también recomendable para los niños de entre 3 y 5 años y que preferentemente deberán usarse las mascarillas higiénicas y quirúrgicas, que cubran nariz y boca.
- No será exigible su uso en las personas que presenten algún tipo de dificultad respiratoria que pueda verse agravada por su uso, las que tengan motivos de salud debidamente justificados o aquellas que por su situación de discapacidad o dependencia presenten alteraciones de conducta que lo hagan inviable. Además, el texto indica que no será exigible tampoco en el desarrollo de actividades en las que, por la propia naturaleza de estas, resulte incompatible su uso o si existe una causa de fuerza mayor o situación de necesidad.
- Tampoco será obligatorio en el desarrollo de actividades que resulten incompatibles, tales como la ingesta de alimentos y bebidas.
I ara, com que ja és hora d’anar a dormir, DEIXEM LES MASCARETES PER DEMÀ I DIGUEM-NOS MOLRT BONA NIT…!
Mentre sembla que la pandèmia viral es va controlant i el desescalament progressa, una altra virulència prou pesant i feixuga campa cada dia amb més força…!
I no només per l’espantall de banderes rojigualdes que es poden contemplar en alguns edificis de l’Estat espanyol, esteses al vent per capsigranys entestats en idees patriòtiques excloents, o per algunes manifestacions forasseyades de caire feixista contra l’estat d’alarma perllongat…, sinó per un rum-rum de descontentament gradual que es perceb dins de la societat…
I tot això o en part, de ben segur, per la pressió de més de seixanta dies en quarantena, pels efectes econòmics que comencen a afectar a les cuines de les llars, per la desorientació de les insistents fake news o perquè la naturalesa humana necessita abocar, en aquest moments, l’agressivitat impetuosa i destructiva del Tànatos, més que la força serena i agradosa de l’Eros.
De cara a nosaltres mateixos, caldria de proveir-nos de bones dosis de resiliència per superar les incomoditats i molèsties que ens hagin pogut produir (o ocasionar) la quarantena durant aquests dies de primavera confinats a casa.
Nogensmenys, n’hi més perquè, en una altre aspecte de caire més estètic -però simbòlic respecte del nostre capteniment diari i del tarannà bonhomiós en l’acceptació de les adversitats per superar-les, l’assentar a les façanes -concretrament, a les baranes dels balcons i als ampits de les finestres, testos de plantes frondoses i gemades, així com també de flors cridaneres i esponeroses, enlloc de banderes, pot resultar molt més afelagador, pràctic i positiu…! QUE LA FRAGÀNCIA D’AQUESTA PRIMAVERA ESCLATANT ENS PERFUMI TOT EL BON DIA…!
Una notícia de la NASA en informar d’evidències sobre l’existència d’Universos paral.lels en què el temps d’un d’aquest universos respecte de l’altre -n’hi ha incomptables d’universos o multiversos– no corre cap endavant com nosaltres el comptem, sinó endarrera o regressivament, m’ha portat a fer una mirada retrospectiva de la nostra situació política en un intent similar a l’exemple que proposo, però a anys lluny de la similitud o analogia que proposo. Vegem-ho, doncs…!
Atès que, malgrat la pandèmia, el curs polític va marcant el pas dels esdeveniments i els xocs entre els partits tampoc no cessen -siguin d’una mateixa ideologia o en siguin d’una altra diferent-, és de precís, des d’aquesta aplicació informàtica, recollir algunes inquietuds que ens afecten i que de cap manera podem obviar encara que l’establiment d’una informació important n’ofegui d’altres que tampoc deixen de ser-ho.

- La corrupció de la Casa Real, tot i que coneguda sigilosament d’antuvi avui destapada clarament en la persona del rei emèrit –Joan Carles I-, l’estratègia hipòcrita i severa -per no dir cruel- de l’actual rei Felip VI contra les misèries del seu pare per salvar-se ell mateix, així com llur silenci cridaner de tot el podriment amagat en el palau, fins que els diaris estrangers no han donat el senyal d’alerta escampant arreu la corrupció i la mentida d’una institució putrefacte que es vanta d’una arbitrària i abusiva inviolabilitat que la defensa.
- Les crides exigents de l’ ONU i d’Amnistia Internacional a favor de l’alliberament dels presos polítics i, en concret, d’en Jordi Sánchez i d’en Jordi Cuixart enfront de la sordesa flagrant de totes les institucions estatals espanyoles, així com l’emplaçament a revisar l’indefinit i imprecís concepte d’una sedició sense armes, la qual cosa va possibilitar forçar la llei amb la intencionalitat espúria d’emetre una sentència duríssima, parcial i tendenciosa contra els qui van escoltar la veu del poble i impulsar el procés català, detinguts de forma injusta i vexats en un judici d’escarment i revenja.
- L’ajornament ‘sine die‘ amb la pesada espera perquè s’efectuï la derogació, en la seva totalitat o en alguns punts, en referència a les lleis aprovades per l’anterior govern del Partit Popular que afecten tant al món del treball com la “Reforma Laboral de 2012” (*), així com els escapçalls sobre els drets personals i socials que “Ley Orgánica 4/2015, de 30 de marzo, de protección de la seguridad ciudadana” exhibeix sense rubor en el seu articulat.
- La imaginària “taula de diàleg” entre els governs espanyol i el català per trobar punts d’entesa i d’ajustament de cara a qüestions cabdals com la regulació estructural per a (1) una millora financera de les arques de la Generalitat de Catalunya, (2) l’estudi i la concessió d’una amnistia per als presos polítics, els exiliats i totes les persones afectades pel procés independentista català i (3) el necessari protocol que estableixi la possibilitat d’una votació a favor d’allò que Catalunya demana com Nació per a constituir-se en un Estat independent.

Deia ahir a la nit que avui, quan el sol ja dauri els camps, continuaria amb els herbeis dels greuges que Catalunya s’esmerça en arrencar de la seva terra, perquè pugui recollir espigues més ubèrrimes i productives…
Però també parlava dels universos paral,lels que, per entendre la inversió dels temps d’un respecte dels l’altres, se m’ocorre el símil d’una pel·lícula projectada a la pantalla, una de les quals amb la normalitat d’una sessió contínua de fotogrames cap endavant i una altra sessió amb els fotogrames projectats a l’inrevés, és a dir: des del final del film cap al seu principi.
Per això torno, en aquest matí, amb la utilització d’aquest sistema d’inversió temporal per recordar que si mirem retrospectivament ens n’adonarem que el resultat final de tot el conjunt de greuges que pateix Catalunya consta de tota una sèrie de sumands que, detallats particularment un per un, hom queda esgarrifat de la quantitat d’ofenses que, en els darrers anys hem hagut de viure i resistir. I com que l’ordre dels factors no altera el producte, ara en sortirà un borbolleig. Vegem-ho:
Les signatures contra l’Estatut de 2006 i la ignominiosa sentència del Tribunal Constitucional a l’any 2010; el “a por ellos” ignominiós i venjatiu; les constants manipulacions, no només de les remogudes aigües subterrànies del clavegueram estatal, sinó també les dels mitjans de comunicació -fake news desorientadors i calumnies intolerables- contra la nostra terra i personalitats innocents; el silenci còmplice de formacions polítiques i d’intel·lectuals espanyols de renom i també de casa nostra contra la repressió infringida a Catalunya; la revenja de jutges que -forçant la lletra de la llei-, han emès condemnes desproporcionades i injustes, sinó prevaricadores; l’actitud immoderada d’un rei ofès que atià amb les seves virulentes paraules la violència contra el poble i buscant el suport d’altres regions perquè empreses pioneres marxessin de Catalunya; l’haver de suportar els agres experiments dialèctics de la Fundación Francisco Franco -pedrera ferma d’un feixisme galopant i extremadament perillós- que s’estén arreu; la destitució del President del govern de la Generalitat i els membres del seu equip; la imposició i aplicació inconstitucional a tot el territori català de l’Article 155 de la Constitució espanyola com un càstig per haver exercit el dret a votar; els llargs quaranta anys i escaig de dèficit fiscal i ofegament de les finances catalanes; l’enigmàtica presència del Iman de Ripoll -confident del CNI- mort en circunstàncies accidentals poc clares; el mirar a un altre costat en girar la cara per no donar curs a una investigació seriosa de l’atemptat del 17-A de 2017 a Barcelona i a Cambrils; la brutalitat de l’assalt feixista a la ‘Delegació catalana Blanquerna‘ en seu a Madrid; la destitució del Major Josep Lluís Trapero per la cobejança que la seva funció en gestions diverses superés a la d’altres membres de forces estatals; les gravacions de ‘La Camarga‘; el tancament i supressió de Delegacions catalanes a l’estranger amb les dificultats annexes per tornar-les a obrir; les elevades sancions econòmiques i les prohibicions per a l’exercici de càrrecs públics a membres del govern de la Generalitat -Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega- per possibilitar la Consulta participativa del 9-N de 2014; els muntatges d’operacions policials instigades i dissenyades per les clavegueres de l’Estat sigui la sòrdida ‘Operación Cataluña‘ o també la repugnant ‘Operación Anubis‘ i darrerament, contra uns CDR, la inversemblant ‘Operación Judas‘; la prohibició d’anuncis, llibres i exposicions en referència al procés català, tant dins del territori nacional com a l’estranger; la propaganda contra els productes catalans; l’ignorant menyspreu recurrent contra la nostra cultura, especialment pel que fa a la llengua pròpia; el boicot encobert del Corredor mediterrani; el ridícul internacional de les euro ordres i la persecució implacable i malaltissa contra persones exiliades; l’incompliment no només de promeses verbals, sinó també de pactes signats; la violació dels drets polítics del Parlament de Catalunya; els apallissaments indiscriminats uns, i programats altres a l’1-O de 2017 i la concessió de medalles i distincions a membres de les forces de seguretat de l’estat per la “feina ben feta” l’1-O de 2017 i en les manifestacions post sentència del procés a l’octubre de 2019; l’haver d’aguantar mots de befa sarcàstics com els de ‘nazis‘ o ‘supremacistes‘; la negativa a reconèixer plenament els resultats del 21-D de 2017; l’haver de patir un mecanisme psicològic de defensa, en qualitat de projecció malaltissa d’odi, violència o terrorisme, contra persones catalanes que pensen o actuen en desacord amb la ideosincrasia espanyola; la centralització de gestió del govern central enfront d’una més pràctica autonomia territorial i la suspensió ‘de facto‘ de les Conselleries dels Departaments de Salut, Interior, Territori i Treball durant tot el confinament i desescalament de l’estat d’alarma degut al ‘Coronavirus’, a més a més d’haver de lluitar pel ridícul de les rodes de premsa amb la ‘presència militar‘, els ‘slogans unificadors‘ i el concepte de ‘província‘; la descarada i barroera manera de veure el menyspreu amb què els llaços grocs -tot un símbol de llibertat- eren arrancats fins i tot amb violència i ànim d’ofendre; la ridícula vergonya -que quedarà impresa en els annals de la història- pel que fa a l’espera d’una sentència recorreguda al Tribunal Suprem, després de la condemna de l’Audiència de Barcelona, contra el President de la Generalitat –Quim Torra– obligat a dimitir del seu càrrec per no haver tret a temps del balcó de la Generalitat una pancarta a favor dels ‘presos polítics‘ i, posteriorment tota vegada retirada, el mateix amb una altra en què es llegia un lema relatiu a ‘la llibertat d’expressió‘…i així podríem continuar tot comptant un sumand rera un d’altre, sense oblidar les raons més profundes que, en un article escrit amb molta més metodologia en aquest webs pot consultar-se, (en prémer l’enunciat i buscar-lo en el capítol 7 / 7.4 / 7.4.2 s’obrirà) per acabar d’emmarcar el batibull d’aquest memorial de greuges:
Aquesta nit en serà el text que completarà la jornada d’aquest 22 de maig de 2020 sobre el memorial de greuges.
Així doncs i malgrat tot, la innombrable corrua de greuges no ens ha de capficar més del necessari. De fet, si bé és veritat que sotjant els esdeveniments amb un moviment temporal cap a les coses passades ens ajuda a rememorar el passat perquè amb ell també es construeix el present, també hem d’esforçar-nos a mirar sempre “endavant” i mai trepitjar el temps “amb un pas enrera”. D’aquesta manera, res ens impedirà de tenir un bon dia. Aprofitem-lo el millor que puguem perquè el tenim per endavant i el sol ja ha sortit…! MOLT BON DIA…!
Durant el dia he estat pensant el text d’aquesta nit. Inicialment m’havia decantat en fer una reflexió sobre la demora en obtenir -per part de l’Administració- orientacions clares sobre l’obertura de les escoles amb l’estranyesa que els bars preparin taules a la via pública molt abans. Però coneixent professionalment el món escolar he decidit per prudència i per a una reflexió més seriosa ajornar la meva opinió i deixar-la per a un altre dia. Així que aquesta nit continuaré amb la rastellera de greuges que Catalunya ha rebut de l’Espanya tot i que de forma més metodològica i abastant conceptes generals que en un moment determinat vaig escriure en un dels capítols del web. Per tant, i a títol d’aclariment sobre el tractament que Catalunya ha rebut en dècades de l’Estat espanyol i l’arribada del nostre procés independentista, vet aquí -segons el meu parer-, quines en són les causes, convertides en problema, que l’han despertat. Es tracta, doncs, de veure:
- Un problema «històric» no resolt. Pensi’s en el concepte constitucional de Catalunya, exclosa com a nació sobirana, i relegada a un altre concepte de caire regional com a nacionalitat autonómica.
- Un problema «social». Atengui’s al sentiment de pertinença a la terra d’aquest poble i a la voluntat majoritària de gent que se li nega el dret de poder decidir el seu futur.
- Un problema «cultural». Ressegueixi’s tots i cadascun dels atemptats haguts en contra de la pròpia llengua al llarg del pas del temps.
- Un problema «econòmic». Estudiï’s el diferencial d’escanyament hagut entre l’aportació econòmica de Catalunya a l’Estat espanyol i el que es retorna a la nostra terra a l’hora de confeccionar els pressupostos generals.
- Un problema «polític». Consideri’s les estratègies jurídiques que forcen les lleis i que desvirtuen les pròpies estructures de l’Estat espanyol posant en evidència el propi sistema en lloc de buscar políticament solucions a través del diàleg i el pacte.
I a tot això cal afegir-hi tot l’extens memorial de greuges que escrits com a correcuita, tot i que dispersos, però a quin més punxant i que a borbolls han sortit aquest matí dels pensaments i sentiments que niuen en el nostre sí de tant arrelats que malauradament els tenim.
Deixem-ho quiet tot plegat i asserenem-nos perquè ens cal preparem-nos per gaudir d’un bon cap de setmana i, per això, s’ha de començar amb un bon descans, la qual cosa que ens ho ha de proporcionar EL TENIR D’UNA MOLT BONA NIT…!
Ja ens hem despertat amb un altre cap de setmana…! Un petit i breu oasi per descansar de tota una setmana plena de reflexions amb textos prou llargs que deuen haver col·lapsat les pantalles del mòbil.
Tanmateix, seguint les eventualitats dels dia a dia s’espera que el proper dilluns qui ja gaudeix de la Fase 1 del desescalament passi a la Fase 2 i els que estem confinats a la Fase O tinguem la satisfacció de passar a la Fase 1. El que sobte -dins de les contradiccions permanents de la normativa tan enormement casuística del desescaladament- és que dilluns tota Espanya podrà gaudir dels “Bars” oberts, però encara les “Escoles” romandran tancades i en una perspectiva incerta de quan obrir-les i com gestionar amb eficàcia la seva obertura (tot una imatge sorprenent de la cultura del país…! ). Però, deixant de banda les dificultats que suposen l’haver de tramitar xxxxx, res millor per ofegar les penes i els problemes que resseguir aquest diagrama de flux per arribar a la consecució d’una bona gerra de cervesa…!
I, si és veritat que “tots els camins porten a Roma” i “volta el Món i torna al Born”, també serà bo saber que “per diferents camins igualment s’arriba a objectius comuns”. I aquests objectius en són de la bona convivència i el suport recíproc, l’amistad i la comprensió, la felicitat personal i la satisfacció d’estimar i sentir-se estimat…!
Aigua, té, cafè, taronjada, refresc, copa de vi o gerra de cervesa ben fresca contemplant com passa la gent asseguts a un Bar i, com no, caminar sempre confiats -i simbòlicament- per entre els nostres sinuosos “diagrames de flux” que ens presenta la vida…! QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!

- Una, prové del President de la Generalitat en expressar que “emprendre l’excursió de la nova normalitat ha de ser per caminar cap a la independencia”.
- L’altra, m’ha estat donada per la visió i audició de la nefasta manifestació d’una extrema dreta que, en la qüestió de banderes sembla haver canviat de polaritat (només cal fixar-se en la foto) en l’adopció dels escuts.
Ambdues posicions, tot i que distants en les formes i en el seu contingut, no crec que aplanin el terreny després del desastre de la pandèmia, sinó al contrari.
Però, precisamente per aquest odi que llegeixo en els ulls d’aquests intolerants faixistes, bé si val de prosseguir camí cap endavant i apartar-nos d’ells, no només per no prendre mal, sinó sobretot per no contaminar-nos d’aquest virus infecciós que s’apropia els símbols nacionals per a la manifestació d’una ideologia perversa i detestable. QUE EL DESCANS DE LA NIT ENS PORTI CAP AL SOMNI DE LA INDEPENDÈNCIA…!
Aquest matí, amb una esplèndida eixida de sol, em referia al gran Imperi espanyol que, havent posseït i dominat colònies arreu del món, actualment -com diu Ramón Cotarelo en el Discurs a la Nació Catalana on hi constata que “Espanya no es una nació, sinó un Imperi compost per nacions que es van descobrimt a si mateixes esqueixat-lo”.
Tot això ve a tomb perquè, com tinc escrit a la plana web del meu domini, si calgués descriure les característiques del caràcter espanyol -a banda de prou virtualitats indiscutibles també de què n’està dotat-, ens trobaríem que, en el seu inconscient col·lectiu com a poble, hi formiguegen aquelles proeses que van esclafar les civilitzacions d’Amèrica del Sud i d’altres de mig món -aquell “Imperio donde nunca se pone el sol”- tot convertint els seus personatges en conqueridors, guerrers, militars ensuperbits de les seves batalles i que sempre els hi ha costat reconèixer plenament la derrota. D’aquí que l’enfrontament, l’anorreament i la humiliació són trets aplicables a qui ha dominat en un gran lmperi.

- Felip V (1700-1746): Nàpols, Sicília, Sardenya, Milanesat o Ducat de Milà, Flandes, Gibraltar, Menorca.
- Carles III (1759-1788): Dominica.
- Carles IV (1788-1808): el Sud d’Estats Units de Trinitat i Tobago.
- Ferran VII (1808-1823): Paraguai, Colòmbia, Equador, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Hondures, Panamà, Uruguai.
- Isabel II (1833-1868): Mèxic, Xile, Veneçuela, Bolívia, Argentina, República Dominicana.
- Alfons XII (1874-1885): Perú.
- Alfons XIII (1886-1943): Cuba, Puerto Rico, Filipines.
- Francisco Franco (1892-1975) i
- Juan Carlos I (1978-): Sàhara occidental.

Des d’aquella frase de Mariano Rajoy (que no era original, sinó recatada per un de Winston Churchill i, per altres de Paolo Coelho), «España es una gran nación y los españoles muy españoles y mucho españoles», fins a les que introdueixo aquí d’autors de renom. I així:
- Miguel de Unamuno: “Venceréis porque tenéis sobrada fuerza bruta, pero no convenceréis porque convencer significa persuadir. Y para persuadir necesitáis algo que os falta en esta lucha: razón y derecho. Me parece inútil pediros que penséis en España”. / «Merecemos perder Cataluña. Tenemos testículos en vez de sesos en la mollera».
- Antonio Machado: “Tengo un gran amor a España y una idea de España completamente negativa”. / «En España, de cada diez cabezas, nueve embisten y una piensa».
- Pio Baroja: “En España hay siete clases de españoles: los que no saben; los que no quieren saber; los que odian el saber; los que sufren por no saber; los que aparentan que saben; los que triunfan sin saber, y los que viven gracias a que los demás no saben».
- Ramon del Valle Inclán: “En España el mérito no se premia. Se premia el robar y el ser sinvergüenza. Se premia todo lo malo”. / «Los espanyoles han echado el último de los borbones, Alfonso XIII, no por rey sinó por ladrón».
- Ángel Ganivet: «Lo único que tenemos en España es ignorancia y orgullo, no se puede pedir más perfecta representación de lo que somos».
- Antonio Cánovas del Castillo: «Español es aquel que no puede ser otra cosa».
- Manuel Azaña: «Si los españoles habláramos sólo y exclusivamente de lo que sabemos, se produciría un gran silencio que nos permitiría pensar».
- José Ortega y Gasset: «España fue una espada cuyo puño estaba en Castilla y la punta en todas partes».
- Winston Churchill: «Gente orgullosa que no pasaba por alto un insulto».
- Napoleón Bonaparte: «Los españoles son el único pueblo que no permite que los extranjeros critiquen sus propias instituciones al mismo tiempo que son los primeros en hacerlo de los demás».
- Yuri Gagarin: «Si los españoles hubieran sido los primeros en pisar la luna, allí habría tres banderas diferentes y huellas de violencia por todas partes».
Jo mateix, en alguna ocasió he expressat -en fixar-me en els acudits graciosos de la xarxa-, que “un espanyol amb una copa de conyac a la mà, ho sap tot”. Bé. Tot i el degut respecte a tothom, se’m fa molt dificil d’acceptar posicions polítiques extremes i sempre destructives de l’adversari sense aportar mai res alternatiu i de fesomia positiva, a no ser per combatir les expectatives catalanes. Certament, que la prudència necessària, el respecte a les diferents maneres de pensar i la política de pactes entre iguals no s’ajusten amb un diàleg que es concebut com una humiliació o amb aquells comportaments primaris de rebot, distintius d’aquest poble amb ADN‘s de conquesta i supèrvia…! Ho hem vist, fins i tot, en el centfralista confinament de la pandèmia i ara, que ja ens en sortim, sembla que la cosa va a més.
Jo diria que en lloc de conyac prenguem aigua per desescalar i ensems sufocar la nostra indignació. Mentrestant, “n’hi ha per llogar-hi cadires”, també en referènc ia a aquests processó que és prou llarga i pot acabar “com la del Rosari de l’Aurora”. I COM QUE JA CLAREJA, QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
Darrerament, i des del meu punt de vista, he descrit el caràcter espanyol amb molta severitat, nogensmenys amb cap intenció de generalitzar ni de defugir les bondats que també n’està dotat, tot i que a causa de discrepàncies ideològiques i de comportaments, hom se li dificulta mantenir una relació de plena confiança o del mínim esforç que suposa l’empatia més enllà de la línia geogràfica de l’Ebre.
Per altra banda, en posar-me a detallar els trets de la nostra identitat, catalana, la manera de pensar o d’actuar, malgrat les successives onades de gent provinent d’altres contrades i països que s’han afegit al nostre pais en ser una terra de pas i d’acollida, hi descobreixo en nosaltres una important tendència cap a la negociació, emmarcada essencialment en una actitud d’acolliment, de pacte i de diàleg, així com també d’actituds de caire liberal, de tarannà moderat, pràctic, treballador -en el sentit burgès de la paraula-, i amb forts lligams íntims i entranyables vers la família, els amics i a la pròpia terra.
I tot això, sense defugir dels vessants propis de gent emprenedora, comerciant, addicte a l’estalvi i lluitadora en la defensa de les tradicions, com la llengua i la cultura, i tot el bé de déu que ofereix aquest racó de món delimitat pels Pirineus i la Mediterrània, l’antic Regne de la Corona d’Aragó i el país Valencià.
Tanmateix, per tal de resumir totes les virtuts i també tots els defectes de què gaudim i patim els catalans, no disposo de res millor que fer referència al «seny» (en qualitat de persones intel·ligents, prudents, ponderades, creatives, serioses, formals, raonables i judicioses…) i la «rauxa» (amb trets de persones capricioses, rampelludes, burletes, extravagants, tafaneres, arrauxades, bromistes i sornegueres…). Però atès que Aristòtil -el gran filòsof grec del realisme- va fonamentar la seva moral en l’expressió «in medio virtus» -la virtut no es troba ni en l’excés ni en la mancança-, el poble català que va heretar una cultura i una forma de vida greco-romana, encara avui se n’honora i ens n’honorem de practicar aquesta moderació que guia el capteniment dels nostres actes.
Que els somnis arrauxats de la nit es transformin en imatges assenyades perquè el descans sigui productiu i puguem començar la nova jornada de demà gaudint de un MOLT BON DIA EN TENIR UNA MOLT BONA NIT…!
- En motiu de la pesta medieval, els caps de turc en foren els jueus…
- Durant el còlera, del segle XIX, els jesuïtes se’ls va imputar la culpabilitat…
- A la sífilis, les dones de -la mal dita- “mala vida” acumularen la raó de la desgràcia…
- En el moment d’iniciar-se la sida, els homosexuals tingueren una part important de culpa…

- El decret-llei de l’estat d’alarma que encara dura i que es perllongarà algunes setmanes més en el temps per fer valer el centralisme dominador i llunyà en contra de l’autonomisme proper i coneixedor del terreny…
- Les alarmants i ridícules rodes de prensa, amb militars guarnits de medalles guanyades en ves a saber a quina Illa Baratària, que van ser suspeses per la indiscreció d’un militar que digué allò de «l’exèrcit vigila les contraposicions que es fan contra el govern que comanda la gestió de la pandèmia…».
- Les compres de saldo de material sanitari i milionari amb un resultat ineficaç i sense ordre ni concert, havent de retornar al seu origen en més d’una ocasió…
- Les promeses d’ajudes econòmiques demorades a famílies desprotegides o treballadors a l’atur que la parafernalia administrativa segresta en els despatxos oficials sense cap conciència d’humanitat, mentre l’increment de les cues per recollir una bossa d’aliments indueix la compassio i ensems la basarda…
- El confinament i, sobretot, el desescalament pensat i organitzat per resoldre’l a través de la divisió política de províncies, la qual cosa s’hagué de rectificar per territoris geogràfics territorials o àrees de salut més adients per avaluar la incidència de la pandèmia…
- El desgavell hagut en el recompte de morts entre les diferents administracions i la polèmica política desfermada, com si això fora un joc de passatemps i no una ocasió de respecte i de consideració vers els difunts i les seves famílies…
- La frivolitat del president del govern central en anunciar millores econòmiques a les altres administracions o famílies, que no arriben com abans s’ha indicat, però contrastant-ho amb una visió il·lusòria de futur indicant que ben aviat tornarà el turisme, el futbol i la possibilitats de vacances…
- Els interrogants que pesen sobre l’obertura els centres d’ensenyament -sigui abans que s’acabi el curs o de l’inici del nou al setembre-, sense clarificar encara la ratio d’alumnes, la delimitació dels espais, la tasca del professorat i els mitjans per una escolarització digital en el cas que no es pugui impartir presencialment. I si tota aquesta qüestió escolar, de moment resta quasi bandejada, el contrast amb l’obertura puntual de bars i restaurants…

- Cal estudiar la dèria de la centralització espanyola i dotar de més autonomia les perifèries amb totes les conseqüències que d’aquesta anàlisi se’n derivi.
- Cal revisar la comunicació de les institucions amb la ciutadania per tal de donar explicacionsqui transparent i es busqui el sistema per combatre els fake news.
- Cal deixar d’aplaudir amb tanta insistència el personal sanitari i, en contraposició, fortificar la sanitat pública dotant-la de recursos i nòmines dignes.
- Cal extraure del confinament, que va impedir a les fàbriques i els cotxes produir núvols de fum, una decisió inajornable a favor del canvi climàtic.
- Cal repassar i millorar els protocols de les residències de la gent gran i dotar-les de tots els mitjans mereixedors d’atenció digna per aquest col·lectiu de risc vital.
- Cal enfortir totes les associacions de voluntaris perquè amb la seva col·laboració les persones més vulnerables de la societat reeixin del seu estat de precarietat.
- Cal que no quedi en oblit, sota les catifes de palau, la taula de diàleg amb Catalunya, l’existència de presos polítics i exiliats, així com totes les promeses ajornades en el temps.
- Cal pensar en un sistema social i econòmic d’empara que resolgui radicalment les situacions de precarietat i d’incerteses que planen en el món laboral, així com l’afavorir el món econòmic dels més febles, en contraposició dels bancs i multinacionals.
- Cal que les crítiques legítimes a la gestió de la crisi no s’utilitzin per fer propaganda política de cara a una contesa electoral, tot proscrivint qualsevol mena de corrupció.
- Cal honorar les persones mortes, a causa de la pandèmia del Covid-19, tot fent un pacte de no agressió ni de trepitjar línies vermelles entre els mateixos representants polítics i les seves lliures disputes.

- La ferum i arcades que em va proporcionar la lectura d’un llibre intitulat “Les clavegueres de l’estat. Guerra bruta i corrupció a Espanya”. Aquest llibre conclou que mentre a Espanya hi hagi governants que considerin que els seus adversaris polítics són enemics que s’han d’abatre, les clavegueres i la guerra bruta no desapareixerà de l’Estat.
- La impressió i impotència que em va causar, durant el judici al procés independentista català , la hipòcrita actitud i la gelor humana d’aquest coronel qui, mentida darrera mentida va propiciar -en la part corresponent que li’n pertocava com a testimoni del judici-, el resultat de la injusta i desprorporcionada Sentència del Tribunal Suprem sobre els fets del 20-S, l’1-O i 27-O de 2017 i donada a conèixer el 14 d’octubre de 2019, així com les estratègies que va dissenyar per apallissar la gent disposada a emetre el seu vot a l’1-O de 2017.

- Un presentava una querella,
- L’altre feia un informe policial per a un jutjat i una filtració escandalosa als mitjans, fins…
- Qui, ja damunt de la taula de justícia, obria un procediment…
En el nostre cas, el poder judicial -ha estat com la Santa Inquisició-, el temible braç executor de l’Estat, dit Estat de dret que, en aquest cas, en inaugurar-se una politització de la judicatura, quedava esquinçat la separació de poders…


- Tots ells i elles, sense perdre el nord de la rosa dels vents, ja mar endins i, aclarida la densa boira, han navegat, transformats i il·luminats pel sol resplendent i estiuenc de l’univers, abandonant l’esplèndid decorat d’aquesta primavera per endinsar-se en els bells cromàtics cansats i tardorals de la caducitat de les coses-, navegació necessària per arribar a l’hivern de la vida, que esbatana la consideració, controvertida i irónica, de la finitud de les coses de la nostra vida mortal.
- Tots ells i elles, doncs, han acabat les seves vides navegant esforçadament a rem contra els esculls rocosos i la tempesta violenta. Però han superat la mort i han arribat a la riba de la vertadera vida. I és que també considerem la mort com la més gran naixença.



Vint.i-nou de maig i a cavall entre la Fase 1 i la Fase 2 de la desescalada després de quasi vuitanta dies de confinament. I durant tot aquest temps ens hem anat preparant per la “nova normalitat” que, des de les instàncies institucionals, ens han predicat amb insistència.
Tanmateix, a primera hora de la matinada, que és quan m’arriba la premsa digital, he començat a repassar els titulars dels diaris arribant a la conclusió que ens hem de preparar per a una “anormalitat nova”.
Així que entre la “normalitat” i una “nova normalitat” o “anormalitat nova” hi ha una línia fronterera que és com passar per entre Escil·la i Caribdis, aquells dos monstres marins de la mitologia grega que guardaven un estret pas marítim, i que tradicionalment s’ha identificat amb l’Estret de Messina, entre Itàlia i Sicília que, per cert, fa uns anys vaig tenir l’ocasió de travessar-lo en vaixell…
Tant l’Odissea com l’Eneida fan referència a aquest pas de tant gran perillositat mitològica, tot i que en el llenguatge vulgar expressa la dificultat que hi ha, davant de dues diferents situacions problemàtiques, a l’hora d’escollir el menor mal d’entre dos mals.
I no n’hi ha pas per menys, perquè només en recollir els titulars dels diaris d’avui i d’aquest darrers dies quedo astorat davant dels esculls que conformen les dimensions sanitària, econòmica i social semblants a una espècie d’Escil·la, que era una criatura marina de sis caps, que des del fons d’una cova vigilava el pas o canal, atacant i devorant als mariners o com la Caribdis, un altre monstre marí, que s’empassava enormes quantitats d’aigua tres vegades al dia i les escopia altres tantes vegades, adoptant així la forma d’un remolí capaç d’engolir a les embarcacions.
Netegem de mitologia el que aquests dos monstres ens relata la historia i tornem a la realitat del titulars dels diaris d’avui.
Però atès que ja és prou tard i prou trista la pel·lícula d’avui -“El fotògraf de Mauthausen”- que gràcies a uns negatius fotogràfics amagats es va poder demostrar al món les atrocitats comeses pels nazis, deixem per demà al matí els titulars indicats, promesos en començar aquest escrit, anem-nos-en a dormir i que en llevar-nos…, EL BONA NIT D’AVUI, SIGUI PRECURSOR D’UN LTRE MOLT BON DIA…!
En començar el dia, ara i després del descans de la nit, tocaria complir la promesa d’ahir quan vaig anunciar que escriuria els titulars dels diaris d’aquestes darreres jornades. Però tot i que els mantinc en una altra plana, penso que com aigua ja passada, els esborraré perquè les notícies tant corren més que la pròpia realitat, que resten oblidades en les moltes planes de la molta tinta malaguanyada.
Així que he decidit de fer una altra cosa. Recollir la descripció d’un despertar bucòlic -situat en una masia catalana- de la mà d’en Carles Riba i del conte que en va escriure, “Les Aventures d’en Perot Marrasquí”:
“Les primeres clarors del dia, fresquívoles i tendre, s’anaven escampant cel amunt, per reviscolar des d’allí la terra atuïda pel son. Les criaturetes matineres de Nostre Senyor ja feien l’ull viu i la volada eixerida.
- L’alosa amb cant alegre s’enfilava en l’aire a copsar abans que ningú més el daurat present de la llum.
- La pietosa oreneta passava rabent davant dels porticons tancats, llançant el seu xiscle reptador.
- La merla sortia de cacera, assajant, de tant en tant unes quantes notes en la seva flauta dolcíssima.
- El pardal ja vinga a xerrotejar i pellucar d’aquí i d’allí.
- De les raconades dels troncs eixien l’àgil estivarola, el respinell atrafagat, el pica-soques blavenc que no es cansa de resseguir les escorces amunt i avall amb el seu bec robust com unes tisores, el gran picot del mostatxo escarlatí i la cua verda, que encoratja el seu fustejar amb crits ressonadors.
- El rupit humil, que porta al davantal la sang de Jesús, anava a fer companyia al carboner i al llenyataire del bosc,
- En canvi el bru gamarús cuitava d’amagar-se dins l’ombra del seu forat, de por de perdre’s per la claredat del jorn i ésser víctima d’alguna berganteria dels ocells que a la nit s’han esglaiat de les seves urpes.
Darrera l’olivera, la masia blanca somreia al sol novell, plena d’aldarull joiós: l’espinguet dels galls, l’escatainar de les gallines, el bruel profund de les vaques, el bran desconsolat del pollí, el lladruc sorrut i fidel del perdiguer.
El masiaire, amb les eines a coll, sortia cap al bocí d’hort que verdejava davant la casa. Aquest bocí d’hort era tot solcat de reguerons, nodrits per un vast safareig. I en el rec que els omplia, el nostre Perot dins la closca dels seu amic el caragol Banyatrepada…”.
Les coses que esdevenen al voltant d’un mateix, semblem amb més d’una ocasió, una mena de somni si és que no fossin una realitat.
Però més real que els somnis de son feliç. en són les notícies de cada dia -bones i dolentes-, que ens mantenen desperts en un insomni no aconsellable de tenir.
Per això, que si els fem massa cas i les deixem entrar a casa nostra correm el perill de no poder dormir a la nit.
QUE TINGUEM UN BON DIA…!
En acabar el dia no sé per on determinar-me: si parlar del “Dia mundial de l’esclerosi múltiple”, del Centenari del naixement de n’Antoni Badia i Margarit o de la celebració de Sant Fernando III el Santo tal i com assenyala el calendari cristià. Ben pensat, puc deixar de fer dues coses, i sel·leccionar la primera deixant les altres -si s’escau-, per una altre dia.
Tanmateix, poc puc parlar de la descripció de l’esclerosi múltiple, així com tampoc de les causes, les símptomes, el diagnòtic, el curs clínic, el tractament i, fins i tot, lde a incidència en els diferents països d’aquesta malaltia. Tanmateix, tot això ho tenim molt ben historiat a la Wikipedia / Viquipèdia digitals -gran font de coneixements posats a l’abast de tothom com si, en realitat, tinguessim tot el món de la saviesa als nostres peus.
Curiosament la celebració d’aquest dia, m’ha fet viatjar fins a Roda de Ter -petita población de la Plana de Vic– on durant prou anys hi va viure en Miquel Martí i Pol qui, mitjançant els seus poemes ens parla de:
- La vida interior de les persones, amb totes les seves alegries penes…
- La lluita contra un sistema polític i social que sempre va considerar injust i de…
- La batalla contra la malaltia que l’acompanyà durant més de trenta anys.
M’és plaent recollir del llibre “L’àmbit de tots els àmbits” els versos del poema “Ara mateix” on el poeta aposta clarament per l’esdevenidor. I ho fa amb optimisme, amb unes enormes ganes de viure i en una renovada confiança en la persona humana.
Uns versos que copiaré -perquè no me’ls vaig pas aprendre de memoria, però que en el moment en què vivim, en plena superació de la catástrofe de la pandèmia vírica, i mirant des del desescalament actual cap el futur immediat, se’ns fa necessària una reflexió ciutadana per aportar personalment tot allò que es pugui en la reconstrucció del país de tots:
Ara mateix enfilo aquesta agulla / amb el fil d’un propòsit que no dic / i em poso a apedaçar. Cap dels prodigis / que anunciaven taumaturgs insignes / no s’ha complert i els anys passen de pressa.
De res a poc, i sempre amb vent de cara, / quin llarg camí d’angoixa i de silencis. / I som on som; més val saber-ho i dir-ho / i assentar els peus en terra i proclamar-nos / hereus d’un temps de dubtes i renúncies / en què els sorolls ofeguen les paraules / i amb molts miralls mig estrafem la vida.
De res no els val l’enyor o la complanta, / ni el toc de displicent malenconia /que ens posem per jersei o per corbata / quan sortim al carrer. Tenim a penes / el que tenim i prou: l’espai d’història / concreta que ens pertoca i un minúscul / territori per viure-la. Posem-nos dempeus altra vegada i que se sentí / la veu de tots, solemnement i clara. / Cridem qui som i que tothom ho escolti. /
I, en acabat, que cadascú es vesteixi /com bonament li plagui, i via fora, / que tot està per fer i tot és possible.
També ens cal amanyagar aquest poema dins dels nostres somnis de la nit i refer-lo demà amb totes les lletres, així que ens desperti aquell crit d’alerta medieval de “via fora” acompanyat d’un continuat repic de campanes d’alerta matinera per a defensar-nos de les amenaces externes o internes…
…La qual cosa avui no té res de forasenyada perquè també, i a causa del malestruc virus pandèmic que ha fet estada entre nosaltres, la ‘provisionalitat‘ ha esdevingut la nostra ‘normalitat‘ sabent que “Tot està per fer i tot tot és possible”. QUE TINGUEM UNA MOLT BONA NIT…!
Acabem el maig sense melangia perquè, malgrat ha estat un mes llarg de trenta-i-un dies s’ha vestit de flors ufanoses la natura i han madurat ja dolços fruits saborosos, necessitem un estiu d’aigua de mar i de muntanya fresquívola, que apaivaguin les angúnies i les incerteses de tots aquests jorns de confinament a casa -en portem ja quasi vuitanta- a desgrat dels desescalament parsimoniós que recull la percepció que mai s’acaba.
L’aportació dels titulars dels diaris, els seus articles de fons, les tertúlies de les ràdios matineres o dels diversos programes de televisió, així com la impressió personal sobre el tarannà de la vida de cada dia no sembla massa optimista. De fet, fixem-nos-hi:
- El món de la política apareix tan revoltat que no havent-hi prou amb petites baralles de pati -manifesto tot el respecte degut a l’alumna que he conegut-, la brega sembla que s’hagi de disputar al carrer en pujar de freqüència decibèlica.
- El món de la sanitat ha patit una greu crisi en mitjans materials i en personal humà mal retribuït. Malgrat tot, a poc a poc, es va restablint el sistema encara que se n’haurà de fer una valoració global, molt més seriosa i profunda.
- El món de l’economia deixa orfes arreu i les minses ajudes de l’administració de cap manera eixugaran deutes o n’hi haurà prou per viure dignament, cosa que no evitarà les deplorables cues de gent que busca una bossa de menjar per alimentar la seva família
- El món de l’entorn familiar, després de dos mesos de confinament, encara no ha pogut abraçar els avis que viuen en una residencia ni festejar trobades amb els amics i amigues. I el que en sobresurt, per la tristor més pregona, és el patiment de qui ha estat malalt o els familiars que no han pogut celebrar -si aquesta és la paraula encertada- el dol dels qui ja han marxat a l’altre món sense poder acomiadar-se.
I si al principi de l’escrit he cantat les lloances als trenta-i-un dies del mes de maig amb tot el bé de déu que la natura ens ha regalat, em desestabilitza la imatge simbòlica que com un avís d’alerta -la nit passada repassant els versos d’en Miquel Martí i Pol va emergir el crit de -“fora via”-, i és que l’empresa de l’automòbil japonesa -Nissan- tanca a seva indústria a Catalunya i aquesta decisió m’aixeca presagis malastrucs, com es pot veure al cel ennegrit ple de fumera, mentre que els polítics, amb les seves històries d’enganyosa “tritlleria” malvenen un altre tipus de fum, aquell que s’escampa i integra ràpidament a l’atmosfera dibuixant núvols efímers solució buida.
I perquè ve a tomb tot això de la indústria, deixo escrits uns versos espigolats de diferents obres escrites del poeta de Roda de Ter sobre “La fàbrica”:
- “La fàbrica és un ventre enorme / -garantit, altrament, per anys i panys- / que dirigeix tot allò que es presenta / lentament, potser sí, i amb rebombori”.
- “Amb cotó egipci / filarem angoixa; / amb cotó espanyol / filarem paciència; / amb cotó americà /filarem prosperitat”.
- “Pare nostre que esteu en el cel / sia augmentat sovint el nostre sou, / vingui a nosaltres la jornada de set hores, / faci’s un xic la nostra voluntat / així com la d’aquells que sempre manen”.
- “La sirena grossa i el rellotge elèctric de la portería, / els dos tells del passeig i els bancs de fusta / del bosquet de marronyers. / La porta principal i les portes secundàries. / La sirena petita i els rellotges / elèctrics de les quadres. / Els motors i les corretges. / Les màquines, el fil, els fluorescents. / La prima, els incentius, els uniformes. / El director i els encarregats. / Els horaris i les festes intersetmanals. / El soroll i els vidres glaçats de les finestres. / L’alienació, la solitud, l’esgotament”.
- “El primer dia ens atordí la fressa / terrible de les màquines. Lluitàvem / per entendre el que ens deien i, al migdia, / quan vam sortir al carrer, / vam retrobar la quietud perduda. (…) / El segon dia vam aprendre el ritme / solemne de la feina. Se’ns liquava, / a poc a poc, tot l’enyor i ja ens servíem / de les mans per comprendre. (…) / El tercer dia vam comprendre moltes / paraules mig sabudes. La profunda / raó de viure dels qui sempre creixen / vençuts i solitaris, i la nosa / massissa i obsessiva dels preceptes. (…) / El dia quart vam estimar una noia: / darrera un magatzem, amb la presencia / llunyana i esmortida de les màquines / per música de fons. (…) / El cinquè dia ja era com si haguéssim / nascut entre les màquines. Teníem / les mans tan dures / com qui més i alçàvem / la veu per renegar sense temença. (…) / El sisè dia vam cobrar. (…) / El setè dia era diumenge i vàrem / reposar com Déu mana”.
Avui és diumenge i no es treballa. Tenim tot el dia per endavant i així poder llegir tant de text que mai s’acaba.
Però resseguint ni que sigui en diagonal l’expressió del contingut que dimana de l’escrit aquests nit, hi trobarem de ben segur l’ambivalència de les moltes coses que són el fruit de les limitacions de la nostra circumstància.
I efectivament, superant unes i aferrissant-nos en totes les altres, farem de ben segur camí per arribar al nord de la nostra vida.
QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
.
«PASQUA GRANADA O DE PENTACOSTA»

