30 abril, 2024

(V) LA MÚSICA EN TOT EL SEU RESPLENDOR ENCICLOPÈDIC. LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA CATALANA

EL TEMA DE LA MÚSICA EN TODO SU ESPLENDOR ENCICLOPÉDICO CONSTA DE CINCO CAPÍTULOS, ORDENADOS DE LA MANERA SIGUIENTE:

(I) DEL SONIDO EN GENERAL Y DE LA MÚSICA EN PARTICULAR. LA COMPOSICIÓN MUSICAL 
(II) LA MÚSICA EN TODO SU ESPLENDOR ENCICLOPÉDICO. DE LA MÚSICA EN GENERAL
(III) LA HISTÓRIA DE LA MÚSICA
(IV) LOS COMPOSITORES MUSICALES Y SUS OBRAS EN LAS DISTINTAS ÉPOCAS
(V)  LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA CATALANA 

[ En prémer els conceptes colorejats de blau i alguns de color taronja o també de color verd s’obrirà una més extensa i comprensiva informació respecte del contingut fefaent amb què es desenvolupa tot el tema ]

(V) LA MÚSICA EN TOT EL SEU RESPLENDOR ENCICLOPÈDIC

A MODO DE INTRODUCCIÓN

Al abordar este tema he de confesar que, en un elevado porcentaje, he echado mano de la dos enciclopedias digitales que en nuestros días abastecen el conocimiento como anteriormente lo hicieron aquellos volúmenes en formato de papel:

.

Tanto es así, que me permito copiar aquí mismo la bienvenida que la Wikipedia ofrece a sus lectores y posibles autores con capacidad para recopilar información veraz y conocimiento técnico desde una perspectiva neutral:

«Te damos la bienvenida a Wikipedia en español, una enciclopedia de contenido libre que proyecta reunir todo el conocimiento humano en nuestro idioma. Se creó el 20 de mayo de 2001 y ya cuenta con 1 805 227 artículos.

Wikipedia crece cada día gracias a la participación de voluntarios de todo el mundo. Es el mayor proyecto de recopilación de conocimiento jamás realizado en la historia de la humanidad. Nuestros artículos presentan la información desde un punto de vista neutral y tienen referencias para verificar cada dato.

Estamos orgullosos de nuestro trabajo y esperamos que disfrutes leyendo nuestros artículos. Pero además te invitamos a colaborar haciendo sugerencias o escribiendo tú mismo para mejorar los artículos que hay y crear los que faltan.

Todo el mundo es un pequeño o gran experto en algo; quizás te dediques a la enseñanza o a la investigación, o estés buscando información para hacer un proyecto escolar, o bien tengas acceso a información sobre la historia de tu ciudad, o te encante algún deporte, o seas un gran fanático de alguna serie de televisión o tipo de música. Hay miles de posibilidades; seas quien seas, tú puedes contribuir con tu saber en esta monumental obra».

 

5. HISTÒRIA DE LA MÚSICA CATALANA

5.1. HISTÒRIA DE LA MÚSICA CATALANA

La història de la música catalana inclou tota la música cantada en català o creada per compositors catalanoparlants des dels períodes inicials de la història fins a l’actualitat.

Amb una tradició hereva de nombroses influències culturals, la difusió musical de la liturgia romana realitzada a Ripoll, Sant Cugat, Barcelona o Vic va propiciar una notació musical pròpia catalana. El Cant de la Sibil·la és un dels llegats musicals més destacats del patrimoni medieval català.

Al segle XI es va començar a fer música polifònica, combinant diverses veus. Es va consolidar gràcies als lligams de Ripoll amb els monestirs francesos.

Un dels documents més valuosos que es conserva és el Llibre Vermell de Montserrat, l’únic testimoni de les danses sagrades a Europa. Els poetes de l’edat medieval eren els trobadors, que escrivien en provençal, i els encarregats d’interpretar aquestes composicions eren els joglars.

Més endavant, durant el Renaixement, els compositors Lluís del Milà, en l’àmbit instrumental, i Mateu Fletxa el VellMateu Fletxa el Jove i Joan Brudieu, en el vocal, van ser els impulsors del Renaixement musical a Catalunya.

Gèneres com el madrigal i les originals ensalades van triomfar com a formes vocals profanes. Si al Renaixement la música profana havia arribat a un punt àlgid, durant el Barroc els canvis socials i polítics motiven que les figures dels mecenes pràcticament desapareguin. Els compositors es veuen abocats a escriure música religiosa. Autors com Joan Cererols o Joan Pau Pujol deixen un gran llegat.

Més endavant, el Classicisme musical a Catalunya va estar marcat, primer, per la influència de la música vocal italiana i, després, pel simfonisme centreeuropeu.

Formes com l’ària per a veu solista, les sonates per a piano i les simfonies són els trets més característics, com també l’ús de l’orquestra i el quartet de corda tal com els entenem actualment.

Al llarg del segle XIX destaca l’aportació de tres compositors catalans:

  • Ferran Sor va triomfar als escenaris de tot el món i va ser un gran pedagog de la guitarra. 
  • Josep Anselm Clavé va convertir la música en una eina d’educació de la classe obrera i va crear els cors claverians. 
  • Felip Pedrell va bregar per recuperar el patrimoni musical català.

Poc després, el Modernisme va donar una identitat sonora al país. Aquest moviment social i artístic de final del segle XIX i principi del XX bevia de les fonts centreeuropees i va voler arribar a totes les capes socials.

Un dels seus llegats és un dels edificis més emblemàtics de Catalunya: el Palau de la Música Catalana. Les convulsions socials, estètiques i polítiques del segle XX van marcar diverses generacions de músics catalans. Els centres artístics més importants d’Europa, principalment Viena i París, van esdevenir la referència dels compositors i intèrprets. El pols entre el corrent germànic i el francès van marcar la creació musical catalana abans i després del desastre de la Guerra Civil espanyola.

5.3. ENCICLOPÈDIA DE LA MÚSICA CATALANA

M’és plaent aportar en aquest punt tot un seguit de conceptes i enunciats, en referència a la música en general, que organitzats de forma enciclopèdica il·lustren el tema en qüestió i s’endinsen molt més enllà en prémer-los per obtenir-ne una informació general i també particularitzada.

Les fonts amb què s’ha pogut configurar tot aquest allau d’informació deriva de:

  • Les categories de la Wikipedia /Viquipèdia i 
  • El Portal de la Wikipedia

Val a dir que cada concepte o enunciat premut es desplega o es desenvolupa en moltes altres finestres digitals que fan honor a la recerca i organització enciclopèdica que interessa mostrar en l’elaboració d’aquests temes.

.

En prémer l’enunciat o la paraula colorejada de blau, s’obrirà el contingut informatiu adient

.

5.3.1. MÚSICA DE CATALUNYA

Música de la provincia de Barcelona‎ (1 cat, 6 págs.) / Escuelas de música de Cataluña‎ (1 cat, 1 pág.)/ Festivales de música de Cataluña‎ (1 cat, 27 págs.) / Himnos de Cataluña‎ (4 págs.)Instrumentos musicales de Cataluña‎ (12 págs.) / Música en catalán‎ (7 cat, 14 págs.) / Música tradicional de Cataluña‎ (18 págs.)/ Músicos de Cataluña‎ (6 cat, 67 págs.) / Nova Cançó‎ (66 págs.) / Premio Nacional de Música (Cataluña)‎ (1 cat, 1 pág.)
.

5.3.2. TEMAS SOBRESALIENTES ACERCA DE LA CATEGORÍA WIKIPEDIA SOBRE «MÚSICA CATALANA»

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *