30 abril, 2024

RELLEU INSTITUCIONAL DE LA DIRECCIÓ GENERAL DE L’ETPC (Jesuïtes El Clot / Escola del Clot)

 

RELLEU INSTITUCIONAL DE LA DIRECCIÓ GENERAL DE L’ETPC

(Jesuïtes El Clot / Escola del Clot)

En el mes de maig de 2005 tingué l’ocasió de preparar -essent el Secretari General de l’escola-, el relleu institucional de la Dirección General de l’ETPC (Jesuïtes El Clot / Escola del Clot).

Porto aquí, la gestión duta a terme com exemple significatiu d’una de tantes activitats que en aquells anys em va tocar servir.

En aquesta ocasió detallo el següent:

  • Les actes dels Consells de Direcció en referència a la preparació encomenada i efectuada sobre el relleu institucional de la Direcció General entre el P. Enric Puig i Jofre (SI) i el senyor Josep Fatjó i Carbonell (primer Director General de l’escola seglar).
  • Discurs de l’acte de comiat i de relleu hagut a l’ETPC (Jesuïtes El Clot / Escola del Clot) a la Sala d’actes de l’escola.
  • Valoració en el Consell de Direccional de l’escola de l’acte institucional de relleu hagut presidit pel senyor Josep Fatjó. 

1. ACTES ESCRITES DEL CONSELL DE DIRECCIÓ QUE TINGUEREN LLOC A L’ETPC (Avui Escola del Clot / Jesuïtes El Clot) AL MES DE MAIG DE 2005

1.1. ACTA DEL CONSELL DE DIRECCIÓ DEL DIA 17 de maig de 2005

Relleu institucional de la Direcció general de l’ETPClot.

El P. Enric Puig amb la finalitat de preparar dignament el rellevament de la Direcció General de l’ETPClot proposa -conjuntament amb els membres del Consell de Direccional-, un seguit d’accions que a continuació es detallen:

  • Reservar la Sala d’Actes de l’escola per a la sessió institucional de rellevament i preparar l’escenari, segons s’aconselli, perquè tant les autoritats de la Companyia de Jesús que han de formalitzar l’acte com les persones afectades pel relleu puguin pronunciar còmodament llurs parlaments i/o llegir l’acta de nomenament. I per això: El Consell de Direcció acorda que el Sr. Miquel Àngel Bosch diligenciï la reserva del teatre per al dia 1 de juny de 2005 a les 17:15 h, en què ha de començar l’acte de relleu, es responsabilitzi de les qüestions d’intendència general de l’escenari i organitzi, d’acord amb la orientació de Jesuïtes Educació, l’ordre dels parlaments.
  • Utilitzar el menjador de la planta baixa per convidar posteriorment totes les persones presents a l’acte institucional a un refrigeri. I per això: El Consell de Direcció acorda que el Sr. Santiago Sánchez administri i organitzi tot allò referent a la disposició del menjador de la planta baixa i el refrigeri de celebració per a immediatament després del nomenament institucional del nou director general de l’ETPC.
  • Preveure el conjunt / nombre de persones que, a banda del P. Provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya, el director general de Jesuïtes Educació i el personal docent i del PAS de l’escola, cal expresar la notificació de l’acte i/o convidar-los presencialment. Entre les persones objecte d’invitació s’hi poden relacionar les que a continuació s’indiquen: P. Francesc Riu sdb, ex secretari de la FECC, membres del Patronat Jesuïtes Educació, representants de l’administració educativa en les persones que en els darrers anys exerciren la inspecció educativa a la nostra escola com el senyor Francesc Vidal i el senyor Eloi Vidal així com l’actual inspector senyot Ignasi Almirall, els directors generals de les escoles de la xarxa Jesuïtes Educació, els Presidents de l’APA, AA, Comunitat Cristiana, Fundació Sant Pere Claver del Clot, Comunitat de Jesuïtes del Clot, Consell Escolar, director de Pedagogía Interactiva, familiars …/…I per això: El Consell de Direcció acorda que, des de la Direcció General de l’escola, es tramiti la notificació de l’acte de relleu / nomenament formal entre el P. Enric Puig -director general de l’ETPC sortint i recentment nomenat Secretari de la FECC- i el Sr. Josep Fatjó, director general entrant- a totes aquelles persones que es consideri oportú convidar a l’acte.
  • Encarregar el disseny d’un nou escut identitari que figuri a la Sala d’Actes i/o altres en el desenvolupament de totes aquelles manifestacions institucionals programades. I per això: El Consell de Direcció acorda confiar en el Sr. Miquel Ángel Bosch la gestió del disseny d’un nou escut identitari per penjar a la Sala d’Actes i/o altres per a la celebració d’actes institucionals.

1.2ACTA DEL CONSELL DE DIRECCIÓ DEL 24 de maig de 2005

 

Comiat del P. Enric Puig com a Director General de l’ETPClot

 

  • Els membres del Consell de Direcció prepararen un acte de comiat, en el dia d’avui, al P. Enric Puig i Jofra com a Director General de l’ETPC i President del Consell de Direcció durant cinc anys, tot desitjant-li, a partir d’ara, els millors auguris i l’acompanyament sincer en tot el que es pugui ser útil per al desenvolupament del seu nou càrrec / servei a favor de les escoles com a Secretari General de la Fundació “Escola Cristiana de Catalunya”, així com a Consiliari General de la Fundació Pere Tarrés i Rector de la Comunitat Cristiana Sant Pere Claver del Clot.
  • Després que el senyor Miquel Àngel Bosch, com a secretari del Consell de Direcció, fes lliurament en nom de tots els presents d’un regal / record consistent en un aparell gravador / reproductor de vídeo – DVD, el P. Enric Puig expressà els seus sentiments davant del nou càrrec / servei que l’Església diocesana li ha confiat, sense deixar de fer memòria de les moltes hores viscudes en el si del Consell de Direcció a favor del govern i capteniment de l’escola, agraint des de la melangia la valuosa col·laboració de tots els membres del Consell de Direcció, demanant-los perdó per totes les indignitats humanes hagudes al llarg del camí recorregut, desitjant el millor per l’escola -l’any vinent es compleixen 50 anys de la seva presència aquí, des de nen petit fins a les responsabilitats confiades actualment- i encoratjant vivament al Sr. Josep Fatjó, a qui la Companyia de Jesús li ha confiat el relleu de la Direcció General de l’ETPC, tot i que coneix sobradament que tot ha quedat en molt bones mans.
  • El P. Enric Puig, per la seva part, lliurà a cadascun dels membres del Consell de Direcció les estrofes d’un poema de Salvador Espriu, emmarcats en un quadre / record, tot comentant el seu significat i explicant l’origen de la coneixença d’aquests versos quan molts anys abans uns amics els hi van dedicar en ocasió del seu nomenament com a Director General de Joventut del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. Diuen així:

Si et criden a guiar un breu moment ¡del mil·lenari pas de les generacions, aparta l’or, la son i el nom. / També la inflor buida dels mots, la vergonya del ventre i dels honors. / Imposaràs la veritat fins la mort, sense l’ajut de cap consol. / No esperis mai deixar record, car ets tan sols el més humil dels servidors. / El desvalgut i el qui sofreix per sempre són els teus únics senyors. / Excepte Déu, que t’ha posat dessota els peus de tots.

2. DISCURS DEL SECRETARI GENERAL -Miquel Àngel Bosch-, EN L’ACTE DE COMIAT I DE RELLEU DE LA DIRECCIÓ GENERAL DE L’ETPC (Avui Escola del Clot / Jesuïtes El Clot)

«Al redós de l’acte institucional que dóna continuïtat als 105 anys de la nostra escola escola -El Col·legi Modern de Ntra. Sra. del Carme i Sant Pere Claver, avui Escola Técnica Profesional del Clot, en el districte de Sant Martí, Barri del Clot a Barcelona, ens hi hem congregat moltes persones per ser testimonis / notaris del relleu de la Direcció General entre el P. Enric Puig i Jofra que ens deixa, després d’haver acceptat la gran responsabilitat d’exercir el servei de Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i el senyor Josep Fatjó i Carbonell que serà nomenat nou Director General d’una herència prolífica i fecunda, una escola amb un moviment de quasi tres mil alumnes que s’han multiplicat fins al dia d’avui deixant molt enrera aquell primer grup de 24 que integrà el primer ferment que començà a créixer en un dimarts de Pasqua de Resurrecció del 17 d’abril de 1900, no sense fer referència a aquelles primeres llavors sembrades el 1891 al Temple de la Sagrada Família, molt a prop d’aquí.

Avui hi som tots els qui, d’alguna manera, el cor ens porta cap una dimensió d’excel·lencia i preocupació, com n’és el món de l’educació:

  • El P. Pere Borràs, Provincial dels Jesuïtes de Catalunya i President de Jesuïtes Educació.
  • El P. Francesc Xicoy, Delegat D’Educació dels Jesuïtes de Catalunya i Director General de Jesuïtes Educació.
  • El P. Enric Puig, que deixa la torxa de la Direcció General.
  • El senyor Josep Fatjó, Director General entrant.
  • El senyor Ignasi Almirall, Inspector del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya– Representants del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya
  • El Consell de Direcció de l’Escola.
  • Representants de la Comunitat Cristiana Sant Pere Claver del Clot, de la Fundació Sant Pere Claver el Clot, Associació de Pares d’alumnes, Associació d’Antics Alumnes, Consell Escolar…
  • Representants del Patronat de Jesuïtes Educació
  • Directors Generals de la xarxa d’escoles Jesuïtes Educació i personal amic
  • Exrectors de l’ETPClot, director de l’Escola activa de Pares,
  • Representació de l’Arxiprestat de Sant Martí.
  • Personal docent de l’escola i d’administració i serveis

Persones representatives d’altres entitats han excusat la seva assistència.

Deia abans que hi som tots. Però això no és exactament així perquè hi falten els que hi van ser, el record del quals no podem obviar. Uns perquè deixaren l’escola a causa de múltiples circumstàncies, altres perquè des del cel també contemplen aquest acte. I encara més: ¿No hi falten, potser, els qui són l’objecte principal de la nostra presència…? Sin els nens i nenes, els nois i noies, els joves de la comunitat de la nostra família educativa…

Per això matéis, descórri’s a poc a poc el teló… (s’obre a poc a poc el teló de l’escenari)

Aquí en tenim una representació. Són nens i nenes de l’Educació Primària que dirigits per la senyora Mireia Moragas ens expressaran amb lletra de la senyota Meritxrell Martínez i música dels senyor Lluís Loza & senhora Mireia Moragas, l’himne / cançó de l’escola. Avui com que fem festa gran, no van vestits amb la bata. S’han posat de festa i, tot seguit, el retruny afinat de la seves veus ens dirà què és per a tots l’ESCOLA DEL CLOT el lloc d’estada on “EDUQUEM I APRENEM”. N’és l’himne de l’escola “La nostra escola que és com casa nostra”:

LA NOSTRA ESCOLA

La nostra escola és com casa nostra / i així aprenem sota el mateix sostre / a ser persones, a fer-nos grans, / a créixer alegres, sent bons companys. / Si tu treballes i t’esforces l’Escola creix i es fa més forta / perquè l’Escola no només són parets / que som nosaltres els qui la fem…!

Tots volem l’Escola del Clot. / L’Escola del Clot és per a tu. / Ella et donarà pau, amor i amistat, / tot llaurant el teu futur. / Tots volem l’Escola del Clot. L’Escola del Clot és per a tu. Ella et donarà / allò que mai has tingut. Escola Tècnica del Clot…!

Si en despertar-te de bon matí / tens son encara i vols dormir, / pensa en l’Escola i els teus amics / i de seguida voldrà venir. / A classe, al pati, anant d’excursió, / a la capella o al menjador, / al nou gimnàs o al vell corredor, / canta ben fort la nostra cançó.

Tots volem l’Escola del Clot. / L’Escola del Clot és per a tu. / Ella et donarà pau, amor i amistat, / tot llaurant el teu futur. / Tots volem l’Escola del Clot. L’Escola del Clot és per a tu. Ella et donarà / allò que mai has tingut. Escola Tècnica del Clot…!

Els nens, les nenes i els nois més grans, / els secretaris i els encarregats, / els de neteja i manteniment, / infermeria i tota l’altra gent. / Els informàtics, la recepció, / els de la cuina i administradors, / pares i mestres, directors i rector, / tots fem Escola i l’Escola és de tots…!

Tots volem l’Escola del Clot. / L’Escola del Clot és per a tu. / Ella et donarà pau, amor i amistat, / tot llaurant el teu futur. / Tots volem l’Escola del Clot. L’Escola del Clot és per a tu. Ella et donarà / allò que mai has tingut. Escola Tècnica del Clot…!

 

 

El P. Francesc Xicoy, delegat d’Educació dels Jesuïtes de Catalunya i Director general de Jesuïtes Educació té la paraula. Ens llegirà l’acta del nomenament del nou Director General.

A continuació, el P. Enric Puig, fins ara mateix director general de l’escola, tindrà a bé expressar-nos els seus sentiments després de tants anys dedicat física i espiritualment a la comunitat educativa. Nosaltres el seguirem acompanyant, li farem costat en el nou càrrec diocesà de Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i Rector de la Comunitat Cristiana Sant Pere Claver –el Clot. Té la paraula.

Tot seguit, pujarà a l’estrada / escenari el nou director general de l’escola, senyor Josep Fatjó i Carbonell. Coneix i estima l’escola i aquesta n’és, des de la seva joventut i fa molt temps, la seva segona llar, si no la primera…!! Però això ens ho ha de revelar ell mateix… Té la paraula el senyor Josep Fatjó i Carbonell.

Les paraules del P. Pere Borràs, Provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya i President de la Fundació Jesuïtes Educació clouran la primera part dels parlaments. Escoltar qui ostenta la representació de la Companyia de Jesús és per a nosaltres escoltar, després de 500 anys, l’esperit d’Ignasi de Loiola adaptat als nostres dies. Té la paraula el P. Pere Borràs.

(Ara es tanca o corre el teló de l’escenari)Conclòs l’acte dels parlaments, una segona part dedicada als obsequis. No podia faltar:

  • Un nen i una nena se’ns acosten i de forma molt senzilla, però expressiva -sortida del cor-, un ram de flors perfumades que és just lliurar-les a la senyora Rosa Hurios, muller del senyor Josep Fatjó. Un homenatge a totes les persones també de cada família que col·laborem amb l’escola, en el món de l’educació, de forma discreta, servicial, compromesa. Un fort aplaudiment.
  • Ara demanem la presència del P. Enric Puig al prosceni de l’escenari. No seria just, des de cap punt de vista, l’haver obviat un record i un regal. Coses senzilles també però sentides i volgudes des del si de la comunitat educativa que formem: 

– Un record: una placa d’agraïment.

– Un regal: un donatiu perquè el faci arribar a l’escola Carles Lwanga de Sart (El Txad) en el dia del relleu institucional de la Direcció General com a demostració d’afecte a la seva persona i mostra de solidaritat envers els nois i noies més desvalguts d’una escola germana de l’Àfrica Central.

Una representació de totes les seccions acadèmiques de l’escola i del personal d’administració i serveis li’n faran obsequi.

(Després i/o mentestrant dic unes páranles, es va obrint el teló per cantar la cançó / pregària al senyor Sant Jordi)

Finalment, hem de recórrer a les arrels de la nostra història i espigolant un poema del poeta català, Salvador Espriu, tot cantant i pregant a Sant Jordi perquè:

  • Ens guardi del mal,
  • Ens alliberi de les nostres defallences,
  • Ens ajudi a merèixer la pau i
  • Ens salvi la llengua catalana, aquests preciós mitjà de comunicació i de diàleg mitjançant el qual l’escola vol expressar sempre la bona entesa entre tota la comunitat d’arreu.

Els nens i nenes de la coral de les activitats paraescolars culturals, dirigits per la Sra. Mireia Moragas hi posen la veu i nosaltres el sentiment.

Finalitzat l’acte institucional, al menjador de la planta baixa, aquí al costat mateix, hi ha preparat un senzill refrigeri on tots hi sou convidats. Moltes gràcies a tothom per dignificar aquest acte».

3. CONSELL DE DIRECCIÓ DEL 7 de maig de 2005

 

Valoració de l’acte institucional de relleu de la Direcció General.

 

 

  • El senyor Josep Fatjó indica que aquest punt de l’ordre del dia no pretén encetar una valoració sobre els diferents aspectes de l’acte institucional de relleu de la Direcció General celebrada el proppassat dia 1 de juny de 2005, sinó agrair molt especialment la programació i el treball de totes aquelles persones que -amb la seva intervenció- van fer possible que l’acte institucional de relleu -dins d’una gran dignitat- adquirís les característiques de seriositat no renyida amb l’afectuositat.
  • El senyor Fatjó especifica l’actuació dels alumnes de l’Educació Primària, animats per la senyora Rosa Ma Piqué, amb l’himne de l’escola i de la Coral de les activitats culturals de Paraescolars sota la batuta de la senyora Mireia Moragas, la intervenció d’uns petits alumnes de l’Educació Infantil acompanyats pel senyor Francesc Acosta en el lliurament d’un ram de flors, la tasca del servei de manteniment i la preparació d’un refrigeri pel servei de cuina a les ordres de l’Administració, la representació del personal de l’escola de més antiguitat, de més edat i més jove a l’hora d’oferir uns obsequis, així com l’organització del fil conductor de tot l’acte amb els oficis del Secretari General, senyor Miquel Àngel Bosch. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *