30 abril, 2024

NADAL DE 2008: TOT TRAGINANT PELS CAMINS DE CASA NOSTRA…

EN EL NADAL DE 2008

25 DE DESEMBRE DE 2008

«TOT TRAGINANT PELS CAMINS DE CASA NOSTRA…»

La portada de la felicitació d’enguany us ofereix una pintura a l’oli, realització artística de llur mare i àvia -Rosa Fridrin Rieger-, interpretació personal d’una aquarel·la original del paisatgista reusenc Ceferí Olivé.

Una estampa nevada d’una casa pairal de la nostra terra que hem escollit per a aquest Nadal de 2008, amb la intenció de presentar un suggerent racó, com a retall d’un pessebre nadalenc…

I atès que el contingut de la Bíblia -considerada pels creients Paraula de Déu-, fou escrita per homes i a la manera nostra, cal que l’intèrpret de la qual no perdi el rumb que li’n facilita la crítica i la investigació científiques per tal de poder esclarir amb exactitud i pulcritud tot allò que pretengueren significar els seus autors en el marc de la intencionalitat global del seu missatge.

Així doncs, en extraure qualssevol passatges de la Bíblia, cal parar compte -entre altres coses i des de l’interval temporal de mil·lennis-, sobre el següent:

  • La història evolutiva de la redacció i de la tradició de cadascun dels llibres que la composen…,
  • L’exuberància i varietat de gèneres literaris utilitzats…,
  • Les circumstàncies concretes del temps en què foren escrits..,
  • Les condicions i les necessitats socials d’un moment determinat i…
  • El tipus de coneixements científics a l’abast d’aquelles persones que deixaren a la nostra consideració uns textos que, sigui quina en sigui la seva ajustada o precisa objectivitat narrativa, segueixen interpel·lant a la humanitat tot demanant-nos una resposta personal.

Des d’aquest angle de visió exposat, i a través de la prosa literària dels textos escollits enguany, us fem a mans la nostra nadala tradicional. Així, doncs, vet aquí un Nadal més en el calendari de la nostra vida i una ocasió preferent per apropar-nos a les persones que, en el nostre recorregut, trobem trescant pels camins del nostre més o menys ordenat pessebre personal, mentrestant fem via -diguem-ho poèticament i simbòlica- cap a la cova de Betlem…

TANT DE BO QUE EN EL NOSTRE TRAGINAR DE CADA DIA, DURANT EL NADAL DE TOTS ELS MESOS DE L’ANY, SIGUEM CAPAÇOS DE:

Esbatanar les finestres del cor als més propers de casa nostra i a les persones conegudes o de més lluny, en contrast amb les portes barrades que l’evangelista detalla en deixar constància escrita que “quan es compliren els dies i va néixer el seu fill primogènit ells no trobaren cap lloc on hostatjar-se” (Lluc 2, 6-7).

Auscultar el sentit de la vida i atendre el signe dels esdeveniments, per sorprenents que siguin, d’igual manera que aquella “veu inesperada i  escoltada pels pastors al ras de la nit” (Lluc 2, 8-13), sense que el batibull de les moltes demandes i urgències superficials ens impedeixin de negligir el capteniment del nostre bon tarannà. 

Posar-se en camí i seguir amb confiança l’estel rutilant per no perdre mai el nord de la rosa dels vents ni deixar-se ofuscar per lluminàries banals, com ho feren aquells personatges fantàstics, savis d’Orient, els quals “van entrar, veieren el nen amb Maria, la seva mare, es postraren a terra i el van adorar” (Mateu 2, 1-10).

AMB LA NOSTRA MÉS CORDIAL FELICITACIÓ NADALENCA

I

EL DESIG D’UN NOU ANY -EL 2009 DE LA NOSTRA HISTÒRIA- ESPERANÇADOR I FRUCTÍFER. 

Miquel Àngel Bosch Fridrin,
Maria Eugènia Fàbregas Minguell, Guifré Francesc i Marizell Eugènia.
 

Barcelona, Nadal de 2008  

La portada de la felicitació de este año os ofrece una pintura al óleo, realización artística de nuestra madre y abuela -Rosa Fridrin Rieger-, interpretación personal de una acuarela original del paisajista reusense Ceferino Olivé.

Una estampa nevada de una casa solariega de nuestro país que hemos escogido para esta Navidad de 2008, con la intención de presentar un sugerente rincón, a la manera de retazo de un belén navideño...

Y como quiera que el contenido de la Biblia -considerada por los creyentes Palabra de Dios- fue escrita por hombre y a nuestra manera, es necesario que su intérprete no pierda el rumbo que le facilita la crítica y la investigación científicas para poder clarificar con exactitud y pulcritud todo aquello que pretendieron significar sus autores en el marco de la intencionalidad global de su mensaje.

De tal manera que importa sobremanera, al escoger cualquiera de los pasajes de la Biblia -entre otras cosas y desde el intervalo temporal de milenios- tener en cuenta lo siguiente:

  • La historia evolutiva de la redacción y de la tradición de cada uno de los libros que la componen..,
  • La exuberancia y variedad  de géneros literarios utilizados…,
  • Las circunstancias concretas del tiempo con que fueron escritos…,
  • Las condiciones y las necesidades sociales de un momento determinado de la historia…,
  • Así como los precarios conocimientos científicos de aquellas personas que dejaron a nuestra consideración unos textos que, sea cual fuere su ajustada o precisa objetividad narrativa, siguen interpelando pidiéndonos una respuesta personal.


Desde este ángulo de visión expuesto, y a través de la prosa literaria de los textos que hemos escogido este año, os llega puntual nuestra tradicional felicitación navideña. Así pues, he aquí una Navidad más en el calendario de nuestra vida y una ocasión preferente para acercarnos a las personas que, en nuestro recorrido, encontramos afanosas por los caminos de nuestro más o menos ordenado belén personal, mientras nos dirigimos -digámoslo simbólica y poéticamente- hacia la cueva de Belén…
 

OJALÁ QUE NUESTRO QUEHACER DIARIO, DURANTE LA NAVIDAD DE TODOS LOS MESES DEL AÑO, SEAMOS CAPACES DE:


Abrir las ventanas del corazón a los más próximos de nuestra familia y a las personas conocidas o incluso lejanas, en contraste con las puertas cerradas que expresa el evangelista al dejar constancia escrita que “cuando llegó el tiempo del parto y dio a luz a su hijo primogénito, ellos no encontraron sitio en la posada” (Lc. 2, 6-7).

 

Auscultar el sentido de la vida y atender el signo de los acontecimientos, por sorprendentes que sean, al igual que aquella “voz inesperada y escuchada por los pastores en la intemperie de la noche” (Lc. 2, 8-13), sin que el ajetreo de las solicitudes y urgencias superficiales nos impidan mostrar la actitud de un buen proceder.
 

Ponernos en camino y seguir con confianza la estrella resplandeciente para no perder el norte de la rosa de los vientos ni dejarse ofuscar por luminarias banales, de la misma manera que aquellos personajes fantásticos, sabios de Oriente, quienes “entraron, vieron al niño con María, su madre, se postraron en tierra y lo adoraron” (Mt. 2, 1-10).

CON NUESTRA FELICITACIÓN NAVIDEÑA Y CON EL DESEO DE UN NUEVO AÑO -EL 2009 DE NUESTRA HISTORIA- ESPERANZADOR Y FRUCTÍFERO.
 

Miquel Àngel Bosch Fridrin
Maria Eugènia Fàbregas Minguell, Guifré Francesc i Mariazell Eugènia

Barcelona, Navidad de 2008

BONES FESTES DE NADAL 2008 – 2009…! 

[Clicant l’enunciat -ut supra- que manifesta els bons desitjos, s’obrirà el contingut del principals esdeveniments de l’any 2008]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *