30 abril, 2024

NADAL 2012: «UN NADAL AMBIVALENT I INQUIETANT» / ANY NOU 2013: «QUE LES FULLES CAIGUDES I ENNEGRIDES DE L’ARBRE TORNIN A REBROTAR»

EN EL NADAL DE 2012

25 DE DESEMBRE DE 2012

«UN NADAL AMBIVALENT I INQUIETANT…»

ANY NOU 2013 NAVIDAD 2012-AÑO NUEVO 2013 / WEIHNACHTEN 2012- NEUES JAHR 2013

NADAL AMBIVALENT I INQUIETANT EN LLENGUA CATALANA

DES DEL PESSEBRE TRADICIONAL, BUCÒLIC I TENDRE…

... A LA REALITAT DELS NOSTRES DIES, COMPLEXA I INQUIETANT…!!!

UN NADAL  AMBIVALENT I INQUIETANT, CAMÍ CAP A L’ESPERANÇA…!!!

En aquest Nadal’2012 la nostra pretensió se centra en la literalitat del relat de l’“Evangeli de la Infància de Jesús”, deixant per als especialistes en la matèria la interpretació que millor s’adeqüi amb la realitat d’allò que els seus autors volgueren exposar. Un Nadal de camí cap a l’esperança, però que no deixa de ser ben inquietant pels moments complicats que vivim.

Més d’una vegada hem quedat embadalits davant del “Pessebre” i amb una entranyable percepció de pau hem cantat la tradicional nadala del “Stille Nacht” contemplant les figures de fang d’un pare i una mare amb un infant ajagut en una menjadora, uns pastors amb un ramat  sorpresos per un cor d’àngels cantant, uns mags ostentosos fent camí amb camells atapeïts i tot seguint un estel…, així com molts altres diversos elements que la pietat popular ha anat afegint en aquest decorat bucòlic que reprodueix llunyans mites de la humanitat.

Tanmateix, la lectura atenta d’aquestes antigues narracions ens suscita la consideració de prou problemes que, amb la cabriola d’un recurs d’estil metafòric, podem traslladar als nostres dies.

Així doncs:

L’EVANGELI DE MATEU ENS PRESENTA:

  • El temps del rei Herodes (Mt 2,1)
  • El naixement d’un pretendent a ser rei del jueus (Mt 2,2)
  • La salvació del poble (Mt 1,21)
  • Una noia embarassada abans d’hora (Mt 1,8)
  • Una matança o extermini de nens (Mt 2,16)
  • Un plor i un clam interminable (Mt 2,18)
  • Uns refugiats en un país estrany (Mt 2, 14)
  • La por davant d’Aquelau, el nou rei de Judea (Mt 2,22)

L’EVANGELI DE LLUC ENS TRANSMET:

  • El naixement de dos nens que, un i l’altre, acabaran malament  (Llc 1,13.31)
  • El canvi de dinastia en el “tron de David” (Llc 1,32)
  • Un capgirament social, un canvi de posició entre rics i pobres  (Llc 1,52-53)
  • L’alliberament del poble davant la persistència dels seus enemics  (Ll 2,71)
  • La impossibilitat de donar culte a Déu mentre la nació resta oprimida (Llc 1,74)
  • L’Emperador August, un edicte, un cens, un governador romà a Síria  (Ll 2,1-2)
  • Un Salvador nascut a la ciutat de David  (Ll 2,11)
  • Futurs temps difícils, de divisió, contradicció i patiment del poble  (Ll 2,34-35)

 

I amb el desig de viure la festa d’aquest Nadal’2012 amb pau, el més adient serà seguir cantant nadales davant del pessebre i deixar, per passades les festes, la lectura d’aquestes narracions evangèliques exposades en què hi ressonen neguits i temps prou difícils. I és per això mateix que la nostra felicitació us desitja ben cordialment que…

…EL CAMÍ INQUIETANT DEL NADAL’2012, ENS PORTI CAP UN ANY NOU’2013 MÉS ESPERANÇADOR…!!!

I que el camí inquietant recorregut a través de l’any 2012 ens obri les portes del 2013 i en sigui, veritablement, més esperançador. De tota manera perquè canviïn les coses a millor no es tracta d’un canvi d’any -que això ja ho porta el ritme de les quatre estacions-, sinó que es tracta d’una transformació personal -per una banda- i un canvi d’estructures obsoletes i injustes -per l’altre costat-.

I malgrat les fulles tardorals a punt de caure o les de l’hivern ja ennegrides, sempre ens ha de quedar l’esperança que l’arbre torni a rebrotar per la primavera i doni fruïts saborosos durant l’estiu. Amb els millors desitjos a tohom. Així, doncs:

QUE EL CAMÍ INQUIETANT RECORREGUT A TRAVÉS DE TOT L’ANY 2012 ENS OBRI LES PORTES D’UN 2013 MÉS ESPERANÇADOR…

Encara que Sant Francesc d’Assís a l’any 1223, en el dia de Nadal, va improvitzar i reconstruir amb persones i animals l’escena del naixement de Jesús a l’ermita de Greccio, va ser l’escultor Arnolfo Di Cambio qui va realizar en el any 1283 un pesebre de marbre amb les figures essencials. Hem escollit aquesta representació perquè figuri en la nostra felicitació nadalenca d’enguany, com una mostra del que, posteriorment i a través dels segles, ha donat ocasió perquè a les llars de tantes famílies del món hi figuri, en aquesta época de l’any, el pessebre tradicional amb les adaptacions pertinents d’acord amb el lloc i el temps segons  s’escaigui.

REPERTORI DELS VIDEOS DEL NADAL 2012 / ANY NOU 2013 

 

BONES FESTES NADALALENQUES 2012…!

PLAENT ANY NOU 2013…!

[En clicar els enunciats de bons desitjos -ut supra-, s’obrirà el contingut del principals esdeveniments de l’any indicat]

NAVIDAD AMBIVALENTE E INQUIETANTE EN LENGUA CASTELLANA

DESDE EL BELEN TRADICIONAL, BUCOLICO Y TIERNO…

… A LA REALIDAD DE NUESTROS DIAS, COMPLEJA E INQUIETANTE…!!!

 

UNA NAVIDAD INQUIETANTE, CAMINO HACIA LA ESPERANZA…!

En esta Navidad’2012 nuestra pretensión se centra en la literalidad del relato sobre el “Evangelio de la Infancia de Jesús”, dejando para los especialistas la interpretación que mejor se ajuste con lo que sus autores quisieron exponer. Una Navidad de camino hacia la esperanza, pero que no deja de resultar inquietante debido a los momentos complicados que vivimos.

Ciertamente que hemos quedado embelesados delante del “Belén” y con una entrañable percepción de paz hemos entonado el “Stille Nacht” al contemplar las figuras de barro de un padre y una madre con un niño yaciendo en un pessebre, unos pastores con un rebaño  sorprendidos por un coro de ángeles, unos magos ostentosos siguiendo una estrella y haciendo ruta con camellos cargados…, así como otros diversos elementos que la piedad popular ha añadido en este decorado bucólico que reproduce lejanos mitos de la humanidad.

Sin embargo, una lectura atenta de estas antiguas narracions nos suscita la consideración de algunos problemes que, mediante la pirueta de un recurso de estilo metafórico, podemos trasladar a nuestros días.

Así pues:

EL EVANGELIO DE MATEO NOS HABLA:

  • De los tiempos del rei Herodes (Mt 2,1)
  • Del nacimiento de un pretendiente a ser rey de los judíos  (Mt 2,2)
  • De la salvación de un pueblo  (Mt 1,21)
  • De una chica que se queda embarazada antes de tiempo  (Mt 1,18)
  • De una matanza o exterminio de niños  (Mt 2,16)
  • De un llanto y un clamor interminable  (Mt 2,18)
  • De refugiados en un país extraño  (Mt 2,14)
  • De miedo delante de Aquelao, el nuevo rey de Judea  (Mt 2,22)

EL EVANGELIO DE LUCAS NOS TRANSMITE:

  • El nacimiento de dos niños cuyas vidas acabaran muy mal (Lc 1,13.31)
  • Un cambio de dinastía en el «trono de David»(Lc 1,32)
  • Un cambio social en que ricos y pobres cambian de posiciones(Lc 1,52-53)
  • La liberación de un pueblo sometido por sus enemigos (Lc 2,71)
  • No poder dar culto a Dios mientras la nación siga siendo oprimida (Lc 1,74)
  • Augusto, un edicto, un censo, un governador romano a Siria(Lc 2,1-2)
  • Un salvador nacido en la ciudad de David (Lc 2,11)
  • Tiempos difíciles de división, contradicción y sufrimiento (Lc 2, 34-35)

Y con el deseo de vivir la fiesta de esta Navidad’2012 en paz, lo más adecuado serà seguir cantando villancicos ante el Belén y dejar, para pasadas las fiestas, la lectura de estas narracions evangélicas expuestas en las que resuenan desazones y tiempos difíciles. Y es por todo ello que nuestra felicitación os desea muy cordialmente que…

…EL CAMINO DE LA NAVIDAD’2012, NOS CONDUZCA HACIA UN AÑO NUEVO’2013 MÁS ESPERANZADOR…!!!

Y que el camino inquietante recorrido a través del año 2012 nos abra las puertas de un 2013 más esperanzador. De todas formas para que cambien las cosas a mejor no se trata solamente de un cambio de año -que eso ya lo lleva el ritmo de las cuatro estaciones-, sino que se trata de una transformación personal -por una parte- y un cambio de estructuras obsoletas e injustas -por el otro lado-.

Y a pesar de las hojas otoñales a punto de caer o las del invierno ya ennegrecidas, siempre nos quedará la esperanza de que el árbol vuelva a rebrotar a la primavera para que dé frutos sabrosos durante el verano. Con los mejores deseos a todo el mundo. Así, pues:

QUE EL CAMINO INQUIETANTE RECORRIDO A TRAVÉS DE TODO EL AÑO 2012 NOS ABRE PUERTAS DE UN 2013 MÁS ESPERANZADOR …

Aunque San Francisco de Asís en el año 1223, en el día de Navidad, improvisó y reconstruyó con personas y animales la escena del nacimiento de Jesús en la ermita de Greccio, fue el escultor Arnolfo Di Cambio quien realizó en el 1283 un pesebre de mármol con las figuras esenciales. Hemos escogido esta representación para que figure en nuestra felicitación navideña de este año, como una muestra de lo que, posteriormente y a través de los siglos, ha dado ocasión para que en los hogares de tantas familias del mundo figure, en esta época del año, el pesebre tradicional con las adaptaciones pertinentes de acuerdo con el lugar y el tiempo según proceda.

 

BONES FESTES NADALALENQUES 2012…!

PLAENT ANY NOU 2013…!

[En clicar els enunciats de bons desitjos -ut supra-, s’obrirà el contingut del principals esdeveniments de l’any indicat]

 

nadal

 

[2] EN EL PRIMER DIA DE L’ANY 2013

«QUE LES FULLES CAIGUDES I ENNEGRIDES DE L’ARBRE…

…TORNIN A REBROTAR…»

Que el camí inquietant recorregut a través del 2012 ens obri les portes d’un 2013 més esperançador. De tota manera perquè canviïn les coses a millor no es tracta d’un canvi d’any -que això ja ho porta el ritme de les quatre estacions-, sinó que es tracta d’una transformació personal -per una banda- i un canvi d’estructures obsoletes i injustes -per l’altre costat-.

I malgrat les fulles tardorals a punt de caure o les de l’hivern, ja ennegrides, sempre ens ha de quedar l’esperança que l’arbre torni a rebrotar per la primavera i doni fruïts saborosos durant l’estiu. Amb els millors desitjos a tohom…

La imagen puede contener: planta, cielo, árbol, flor, exterior y naturaleza
Carmina Burana Finale: O Fortuna

BONES FESTES NADALALENQUES 2012…!

PLAENT ANY NOU 2013…!

[En clicar els enunciats de bons desitjos -ut supra-, s’obrirà el contingut del principals esdeveniments de l’any indicat]

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *