30 abril, 2024

(25) PROCÉS INDEPENDENTISTA 2019 – [ I ] PRIMERA PART: PER ASSOLIR LA INDEPENDÈNCIA: PERSISTÈNCIA, RESISTÈNCIA, REINCIDÈNCIA I RESILIÈNCIA…! DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA DE LA CAUSA ESPECIAL 20907/2017 DE LA SALA SEGONA DEL TRIBUNAL SUPREM CONTRA EL PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ EN LES PERSONES DELS SEUS LÍDERS POLÍTICS I SOCIALS, NÚM. 459/2019…

[1] PRIMERA PART: DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA DE LA CAUSA ESPECIAL 20907/2017 DE LA SALA SEGONA DEL TRIBUNAL SUPREM CONTRA EL PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ EN LES PERSONES DELS SEUS LÍDERS POLÍTICS I SOCIALS, NÚMERO 459/2019:

RESISTÈNCIA, PERSISTÈNCIA, REINCIDÈNCIA, RESILIÈNCIA I INDEPENDÈNCIA…!

 

La temàtica a tractar en l’espai d’aquestes planes web, després de fer-se pública la sentència condemnatòria contra el moviment independentista català en referència als esdeveniments del 20-S i de l’1-O de 2017, se circumscriu als enunciats següent:

1. UN NEGUIT D’ENTRADA: ELS «FAKE NEWS» CORRABOREN QUE EN TEMPS DE BEL·LIGERÀNCIA LA VERITAT N’ÉS LA PRIMERA VÍCTIMA (Primera part)

2. DAVANT DE LA SENTÈNCIA 459/2019 DE LA SALA SEGONA DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL: UNA DESFETA O EL REIXIR DE L’INDEPENDENTISME…? (Primera part) 

3. LA REVOLUCIÓ DE L’INDEPENDENTISME: ENTRE LA PAU I LA BEL·LIGERÀNCIA (Primera part)

4. ESPANYA, L’ESTAT ESPANYOL I ELS ESPANYOLS / CATALUNYA, LA NACIÓ CATALANA I ELS CATALANS (Segona part)

5. PASSEN ELS DIES. FEM UNA MIRADA DE REÜLL A LA NOSTRA TERRA CATALANA (Segona part)

Tot i això, per tal de poder il·lustrar-nos adientment  i realitzar un seguiment prou aclaridor del procés independentista català, m’és plaent indicar els temes tractats en aquestes planes -des del començament del moviment en aquesta darrera dècada, fins a la publicació de la Sentència 459/2019 de la Sala segona del Tribunal Suprem pel que fa al Judici de la Causa especial 20907/2017-, la qual cosa es por copsar tot clicant els diversos enunciats que reculllen els continguts “ad hoc” i l’evolució imparable dels darrers esdeveniments polítics, socials, jurídics i policials consignats en aquest llibre digital de planes web personals sobre Catalunya:

ENTRE LA DIADA DE SANT JORDI I L’ONZE DE SETEMBRE 2014: ÉREM, SOM I SEREM…!

ENTRE L´11-S I EL 9-N de 2014: ÉREM, SOM I SEREM… (1714-2014)

DES DE LA FESTA DE SANT JORDI A POCS DIES PER ABASTAR LA JORNADA DE L’1 OCTUBRE DE 2017: DE MOLT ABANS, A L’ANY 2017 I MOLT MÉS ENLLÀ…!

ARRIBATS A L’1-O DE 2017, JA SOM ALS DIES DESPRÉS…PERÒ, «AIXÍ NO, MAJESTAT «PERQUÈ «TIMEO DANAOS ET DONA FERENTES» (La traducció d’aquest verset de l’Eneida es troba cap al final de l’article)

L’ACADEMIA DE PLATÓ: L’ESCRIPTURA VERSUS EL DIÀLEG. A FAVOR DEL DIALÈG EN CONTRA D’ESTRIPAR PAPERS…

ARA FA QUARANTA ANYS…! MUSICAL DE TROMPETES O REDOBLAMENT DE TAMBORS. I MENTRESTANT, ESPEREM…!

BENVINGUDA REPÚBLICA CATALANA EN EL DESPERTAR D’UN SOMNI EN TREN…

TRES QÜESTIONS DE 2017 EN UN SOL TEMA DESPRÉS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA CATALANA VIRTUAL:

BARCELONA-BRUSSEL·LES, UN VIATGE D’ANADA I TORNADA…

LES ELECCIONS DEL 21D, UN BANY DE REALISME QUE CAL ADMINISTRAR DEGUDAMENT…

DEL LLUNARI DE LA PASQUA DE PENTACOSTA EN PENTAGRAMA METAFÒRIC, AL CALENDARI SOLAR DE LA FESTA DE SANT JOAN AMB REGISTRE INDEPENDENTISTA…

LA GUERRA DELS LLAÇOS GROCS…

11-S, LA DIADA 2018 I ALTRES QÜESTIONS RELACIONADES…

DIES QUE DURARAN ANYS, A PARTIR D’UN MES D’OCTUBRE TARDORAL…

MUNTANYA AMUNT, CAP AL CEL DE LA LLIBERTAT…, PER TREPITJAR UN ANY DE VERGONYA I DEIXAR EN ELS CIMS FLORS DE DIGNITAT…

A LES ACABALLES DE L’ANY 2017 ENTRE LLÀGRIMES I ESPERANCES:

EL JUDICI I LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA PESARAN COM UNA LLOSA EN LA HISTÒRIA D’ESPANYA…?

PASSEN MOLTES COSES EN EL DECURS DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA I CAL DESTRIAR MOLT BÉ DEL «TÓTUM REVOLÚTUM», EL GRA DE LA PALLA…

POSAR UNA PICA A FLANDES, LA METÀFORA MODERNA DE CLAVAR UNA LLANÇA A MADRID…!

EL JUDICI DE LA CAUSA ESPECIAL 20907/207 SOBRE ELS ESDEVENIMENTS INDEPENDENTISTES DEL 20-S i 1-O DE 2017 I LA SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA 459/2019 DE LA SALA SEGONA DEL TRIBUNAL SUPREM EN TRES FASES EXPLICITADES A CONTINUACIÓ:

 

 

TSUNAMI DEMOCRÀTIC 2019: HO TORNAREM A FER, DESPRÉS DE 10 ANYS…! DES DE L’ANY 2010 AL DEL 2019 NO S’HAN INTERROMPUT NI HAN PRESCRIT LES GRANS MANIFESTACIONS DE LA DIADA NACIONAL CATALANA DE L’11-S…

EL 150è ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE MAHATMA GANDHI -ENTRE LES PORTES DEL 2n ANIVERSARI DE L’1-O DE 2017, AMB LA SENTÈNCIA DE LA CAUSA ESPECIAL DEL TS 20907/2017 CONTRA L’INDEPENDENTISME CATALÀ A PUNT-, UN TSUNAMI DEMOCRÀTIC I LES ESTRATÈGIES D’ACTUACIÓ «NO-VIOLENTA»

1. UN NEGUIT D’ENTRADA: ELS «FAKE NEWS» CORRABOREN QUE EN TEMPS DE BEL·LIGERÀNCIA LA VERITAT N’ÉS LA PRIMERA VÍCTIMA

1.1. ELS «FAKE NEWS». LA CRUÏLLA ON ES TROBEN L’ESPECTACULARITZACIÓ DE LES NOTÍCIES I LA TÈRBOLA INTENCIÓ POLÍTICA, ÉS UN LLOC PERILLÓS I INQUIETANT

En parlar dels «FAKE NEWS» obrim el diccionari i ens trobem amb les accepcions següents:

  • «BULO» (noticia falsa propagada con algun fin) en llangua castellana…

  • «RUMOR FALS», «ENGANY», «FARSA», «BOLA, «MENTIDA», «FRAUDELÈNCIA», «INNOCENTADA», «TRUC», «FALSA ALARMA» (intent de fer creure a un grup de persones que quelcom fals és real), en llengua catalana…

  • «FAKE NEWS» en terminologia anglesa…

«Les formes adequades per designar la notícia que no diu la veritat i que es crea i es difon de manera premeditada, especialment a les xarxes socials, amb la finalitat de desinformar i de manipular el públic en benefici propi, són notícia enganyosa o bé notícia falsa. 

Les notícies falses que es llancen amb el propòsit d’enganyar, de modificar un estat de l’opinió pública, són velles com la humanitat. Estan documentades:

  • En l’imperi romà…

  • A l’edat mitjana…

  • En temps de la Revolució Francesa…

  • A totes les guerres…

  • Les va utilitzar profusament el nazisme…

… I viuen dies d’apogeu, sota el terme anglès «fake news, del braç de la postveritat i els «fets alternatius», des de la campanya que va portar a Donald Trump a la presidència dels Estats Units. El truc és vell: propagar mentides amb fins inconfessables, que ara es vehiculen recorrent a diversos formats, mecanismes i canals.

Gràcies a Internet, a les xarxes socials i l’accés de milers de milions de persones a aquests dispositius, les «fake news» viuen avui la seva època daurada:

  • Poden divulgar gràcies a un vídeo reproduït a baixa velocitat, en què un polític de torn sembla estar borratxo…

  • Poden propagar mitjançant memes a les xarxes socials, que els mateixos receptors contribueixen a viralizar abans de verificar-los…

  • Poden basar-se, simplement, en una informació falsa…

Més enllà del format empleat, l’objectiu sempre és el mateix: influir sobre l’opinió pública en favor propi i perjudici dels rivals.

Els recents disturbis nocturns a Barcelona, ​​derivats de les protestes per la sentència del judici del 20_S i l’1-O de 2017, han portat també la seva quota de notícies falses. A les xarxes hem llegit: 

  • Que la policia va tractar de contenir manifestacions violentes utilitzant un tipus de projectils que ja no fa servir…

  • Que havia de lamentar víctimes mortals, quan per fortuna, fins aquí, no n’hi va haver…

  • Que els provocadors estaven a sou de forces del mal que els bonificaban amb 3.000 euros en un sobre, a mitjans del disturbi, en qualsevol portal.. 

  • Que s’havien produït determinats atacs, il·lustrats amb imatges d’altres disturbis succeïts en altres temps…

  • Que un grup de militars havia donat un ultimàtum al Govern si no posava límit ja, a la brava, als aldarulls…

En tots els casos es tractava de desacreditar una de les parts -sovint, a l’policial- i d’aquesta manera contribuir a un clima d’inestabilitat, per així afavorir la posició dels que prefereixen una societat alterada, en la qual carregar-se de raons no sempre procedents de fonts solvents. Així són les coses en l’actualitat. Pot discutir aquesta realitat, és clar. Però ja serà més difícil provar la tesi contrària. El lliure accés a Internet i els incomptables milions d’usuaris de les xarxes socials poden tenir un efecte indesitjat: donen ales i armes a tots aquells disposats a convertir la informació en un verí.

Alguna cosa ha canviat en l’àmbit de la informació:

  • Mentre molts mitjans -La Vanguardia té a gala ser un d’ells- estan compromesos amb la veritat i, en definitiva, amb els lectors, per convicció professional i perquè els va el prestigi en això..,

  • Altres difonen notícies falses amb finalitats a curt termini; notícies que en no abonanen el seu prestigi, però que poden donar suport a la posició de certs poders.

El nostre temps exigeix ​​un esforç extra als receptors d’informació, especialment a aquells que l’obtenen de fonts de credibilitat precària. Si un aspira a informar-se per reunir elements de coneixement i, després, arribar a conclusions i opinar amb fonament, cal que sistemàticament posi en quarantena algunes de les informacions més cridaneres que circulen per les xarxes, òrfenes d’una capçalera que les empari, i que de fet no són sinó desinformació.

El mateix val, i més encara, per als polítics que poden sucumbir als beneficis immediats d’una informació llaminera però no contrastada. I, per descomptat, per als mitjans de comunicació, que han de guardar-se de publicar les informacions no verificades per ells. A no ser que es conformin amb imprimir el que potser no siguin més que rumors».

I certament: La cruïlla on es troben l’espectacularització de les notícies i la tèrbola intenció política, és un lloc francament iunquietant.

1.2. CAL VACUNAR-SE CONTRA ELS “FAKE NEWS”

Tanmateix, com vacunar-se dels «Fake News» i com no sortir-ne  contaminat…?

Arribats a aquest punt cal vacunar-se, doncs, contra els «fakes», en general i en particular, perquè -tot i estar encara a les beceroles o rudiments per a la seva prevenció- també es disposa actualment d’elements de sentit comú i d’altres de més tècnics, per fer front a aquesta malura de la distorsió i manipulació que ens envolta. Algunes idees per utilitzar contra els «fakes o fake news»:

 

  • Cal preguntar-se sempre «qui m’envia això i perquè vol que ho comparteixi». Els mitjans rigorosos també fan servir tàctiques per maximitzar la difusió d’una notícia, però aquesta com més «viral» pretengui ser -sobretot inserida a través de WhatsAppFacebook o de Twitter– igualment més s’ha de desconfiar. 

  • Cal identificar qui signa realment un article. Cal preguntar-se: «Això, qui ho publica..?». Cal activar l’alerta si es tracta d’un diari digital del qual se sap molt poca cosa. És de precís observar si aquest diari disposa d’una editorial amb una línia degteerminada, sigui explotan notícies cridaneres o producte d’una plana web especialitzada en desinformacions.

  • Alguns fabricants de desinformació copien el «look» d’altres mitjans prestigiosos per simular que provenen d’una font avalada o bé, aconsegueixen una «URL» que sigui una variació mínima d’un mitjà popular. Una manera de verificar ràpidament la simulació consisteix en anar al mitjà que intuïm suplantat i copiar al cercador el titular sospitós. si no el mostra, probablemant és «Fake».

  • Cal fer també comprovacions bàsiques de fotos. Una manera molt fàcil de moure a l’engany és fer circular una fotografia que correspon a una altre lloc o a un altre moment del passat. Davant de la incredulitat d’una foto, la mesura de precaoció pot ser introduir la foto al cercador de Google, a l’apartat d’imatges, i veure si correspont a un esdeveniment lluny+a o anterior. Aquí també hem d’estar en alerta sobre els deep fakes: a partir de la modificació de la postura del llavis -en un video- es pot fer dir qualsevol barbaritat a qui hagi estat enregistrat.

  • Cal analitzar els possiblex bots que apareixen en aplicacions informàtiques.Existeixen perfils creats informàticament perquè hi ha programes que poden fabricar cares o cossos de persones que, per experiència hom ja nota que tenen una inexpressivitat que genera el dubte. Tanmateix, en rebre una notícia d’aquest tipus per compartir no farà cap nosa fer una comprovació senzilla mitjançant una eina informàtica Botcheck.me que es pot instal·lar en el navegador per al desenmascarat. 

  • Cal acudir als verificadors informàtics solvents Hi ha webs com Newtral, Maldita.es i Verificat que es dediquen a desmuntar les desinformacions. I també el diaris, cada cop més, assumeixen la feina de confrontar declaracions incertes. L’ARA, per exemple, manté un fact checking durant el judici de l’1-O i també per a les campanyes electorals.

  • Cal qüestionar-se si es reforça un prejudici. Els algoritmes i la condició humana fan que a les xarxes socials acabem envoltats de les persones que pensen de manera similar a la nostra. Això fa que no rebem les veus discordants i, exposants sempre a confirmacions de les nostres idees, acabem pensant que aquestes han de ser les bones perquè tohom les comparteix. Les fake news s’alimenten de prejudicis. Per això, si es detecta que un determinat titular en comptes d’informar busca sobretot reforçar un estereotip, serà bo activar els filtres de la suspicàcia.

  • Cal exigir tot el context i la situació d’una declaració i informació. La descontextualització de frases és una artilleria gruixuda que es fa servir molt en política. Per poder valorar una frase calen els elements que l’acompanyen. I, si és possible, poder-la veure sense talls: a YouTube corren corren moltes intervencions convenientment muntades per deixar fora tots els elements que contemporitzen i suavitzen una frase polémica.

  • Cal comptar fins a nou abans de compartir -tal i com diu el periodista Àlex Gutiérrez de qui n’he extret aquest apartar sobre «Deu vacunes contra els fakes electorals» del diari ARA (07.04.2019).

  • L’última vacuna no té a veure tant amb la pròpia immunització com amb la dels altres. Abans de compartir una informació altament emocional de la quals no se saben gaires coses paga la pena passar-la pels nou filtres anteriors abans de compartir-la. La viralitat juga amb la tendència compulsiva dels humans, especialment en l’entorn de les xarxes, que són un espai de resposta ràpida. Cal actuar, per cert, amb humilitat: un estudi científic de l’any 2015 assegurava que les persones intel·ligents són més crèdules davant les «Fake News», perquè poden abaixar la guàrdia analítica.

1.2.1. ES COMPROVA AMB ALGUNS EXEMPLES -PASSATS I ACTUALS FINS AL DIA D’AVUI- TOCANT O EN REFERÈNCIA A LA MANIPULACIÓ

Exemples de manipulació:

– Quan es deia que Quim Torra assegurava que els espanyols eren «bèsties rampinyaires, escurçons i hienes amb una tara d’ADN» s’estava mentint per descontextualització: no es referia al conjunt d’espanyols (pel simple fet de ser-ho), sinó únicament als catalanòfobs. La cita donava credibilitat, però l’atribució era manipuladora.

– Quan Albert Rivera diu que a TV3 s’ha dit «puta» a Inés Arrimadas -i els mitjans de la seva corda ho reprodueixen- no expliciten el context, perquè això demostraria la mentida, ja que a la cadena televisiva aquest fet no ha passat. En realitat es refereixen a una piulada en el compte personal d’un còmic –Toni Albà- que col·laborava en un programa elaborat per una productora i efectivament emès per TV3.

– El truc de La Razón amb una frase de Grande-Marlaska. El ministre Grande-Marlaska -algú que no acostuma a ser incendiari, si més no de paraula- va aconseguir ahir ser protagonista d’allò que se’n diu la conversa, i no de manera gaire falaguera. La Razón li publicava una entrevista de la qual destacava la següent frase en portada:

«A Catalunya la violència ha sigut de molt més gran impacte que la del País Basc«.

Com és fàcil d’imaginar, persones que van viure molt de prop la violència d’ETA -com ara Rosa Lluch o Robert Manrique– van expressar el seu estupor per una comparació tan desaforada.

Mirant a dins, al cos de l’entrevista, i s’hi veu que la frase té un detall diferent respecte de com l’han escrit en portada. És un canvi petit, però cabdal:

«Tots els operatius han dit que hi va haver una violència de molt més gran impacte que la del País Basc«.

És a dir, Grande-Marlaska va traslladar una opinió que no és pròpia, sinó dels operatius. I cal recordar aquí que els agents mantenen la reivindicació de cobrar un plus d’uns 600 euros mensuals per treballar a Catalunya en concepte de perillositat, de manera que tenen un interès ben prosaic per exagerar la situació.

En tot cas, el ministre podria haver sortit al pas, al veure com servia cuinada el diari la seva frase, i haver especificat que no es tracta de la seva opinió, sinó la que li traslladen els operatius. No ho farà, esclar, per no tirar-se els cossos policials a sobre. I ves a saber si el diari ja hi comptava, que no hi hauria protesta. Però en el seu silenci Grande-Marlaska troba la seva perdició. Perquè vol dir que assumeix la frase, que se la fa seva, tot i ser tan abominable:

  • Posar en la mateixa frase una violència amb zero morts i

  • Una altra amb prop d’un miler.

Les seves bones formes i el to afable ja no enganyen: hi ha piròmans per acció i també per omissió. A quina categoria pertany, ministre?

El presentador d»El Hormiguero‘ va posar èmfasi en un clima de terror a Catalunya en una entrevista a Pablo Iglesias a finals d’octubre de 2019. Pablo Motos, el presentador d’ El Hormiguero, el programa d’entreteniment més popular i de més audiència d’Antena3, entrevistava Pablo Iglesias, segons relata Mònica Planas.

Més enllà de la demagògia i el simplisme habitual de les seves preguntes, cal posar el focus en la manera com Pablo Motos va parlar de Catalunya. Per fer-ho va fer servir, com a argument de credibilitat, que tenia aquella informació gràcies als catalans que treballaven en el seu programa i que vivien a Madrid.

  • Cada vegada que parlava de catalans no independentistes s’hi referia com a persones que no volien embolics,

  • Mentre que quan parlava dels independentistes els al·ludia com a gent que buscava brega.

I, sobretot, posava èmfasi en un clima de terror a Catalunya:

 Se habla en todas partes de que se va a liar el día de la jornada de reflexión. De que se va a montar un jaleo enorme, li deia a Pablo Iglesias, que mirava de relativitzar les circumstàncies.

Pablo Motos insistia en el risc que això comportaria a l’hora d’anar a votar:

 ¿Cómo vas a votar al día siguiente sin miedo, si tú eres de la gente que tiene miedo a salir de su casa? Aquí hay mucha gente que es de Catalunya y que el fin de semana no va. Si eres una persona que no puedes llevar a tus hijos al colegio, en definitiva, si eres una de esa gente que no ha hecho nada y que le han robado la paz, esa gente puede tener miedo a la hora de ir a votar. Si tú fueses del gobierno ¿qué medidas tomarías para que la gente fuera a votar sin miedo?

A partir d’aquí Pablo Iglesias, el líder d’Unides Podem, va passar a construir les seves respostes com si aquella realitat que pintava el presentador fos certa i Pablo Motos insistia en recordar-li que hi havia famílies que no es parlaven:

 Como aquí hay tanta gente de Catalunya que no se hablan entre hermanos o que se desprecian en la última reunión que han tenido porque uno es de Andalucía y le han hablado de mala manera…. Aquí realmente el movimiento pacífico, hay una gente de ese movimiento que claramente intimida a la gente, y la gente no va cómoda por la calle. Y los que no son independentistas no van cómodos por Barcelona. Y ellos no tienen ganas de hacer líos ni de pelearse con nadie.

I el de Unides Podem responia amb normalitat com si aquesta fos, de veritat, la realitat de Catalunya. Aquest és l’autèntic problema. Que el discurs que ha calat com autèntic relata l’existència d’uns catalans que se senten espanyols que viuen en perill atemorits a casa seva i que ni tan sols poden acompanyar les criatures a l’escola.

Les mentides de Pablo Motos són l’exemple més clar i popular del discurs que ha quallat sobre Catalunya. I sobre aquesta falsa realitat d’una convivència violenta i insuportable es pretén estructurar l’ideari polític espanyol.

1.2.2. VERITAT-MENTIDA

Deixant de banda «Sobre la veritat i mentida en sentit extramoral» de Friedrich. Nietzsche, ens endinsem -per la importància del tema- en una consideració global i estudi més aprofundit sobre aquests conceptes

1.2.2.1. LA VERITAT

La veritat (del llatí veritas) és un concepte propi de la filosofia que té una gran varietat de significats. Pot indicar tant honestedat, bona fe i sinceritat, en general, com el fet d’estar d’acord amb la certesa o realitat d’alguna proposició, en particular. 

El terme veritat no té una única definició amb què estiguin d’acord tots els filòsofs. Se segueixen debatent diverses teories sobre el seu significat:

El concepte de veritat varia segons l’època o escola teòrica. Es distingeixen, sobretot, els següents:

  • Veritat com a correspondència: és veritat allò que diem o pensem quan es correspon amb el que passa o es pot percebre a la realitat. Requereix un món exterior com a prova de refutació i parteix del supòsit que aquest món es pot conèixer, fet que nega, per exemple, l’escepticisme.

  • Veritat com a coherència: és veritat aquella afirmació que és coherent amb d’altres acceptades per una comunitat determinada. És un concepte que prové de l’utilitarisme i molt utilitzat en lògica i en la ciència en general, on s’usa en el sentit següent: acceptem que quelcom és veritat si, o bé es pot demostrar empíricament, o bé de moment encara no es pot falsar.

  • Veritat subjectiva: en aquest sentit, per a cadascú és veritat el que ell consideri cert. D’aquesta manera, s’involucren en el judici sobre la veritat o falsedat d’una determinada proposició el coneixement individual i les creences personals. Dins d’aquesta noció de veritat s’hi encabeixen diferents grau de relativisme.

  • Veritat absoluta: des d’una perspectiva teològica o metafísica, es considera que l’home és capaç d’assolir (sigui per il·luminació o bé per comprensió) veritats que es consideren necessàriament certes.

  • Veritat pragmàtica: atesa la impossibilitat d’assolir una veritat fora de dubte (vegeu escepticisme), s’accepta com a cert allò que és útil per a la vida quotidiana o per progressar amb un estudi particular.

Ara com ara és un tema de recerca científica així com de fonamentació filosòfica: La recerca científica de la funció cognitiva -arrencant des de la física fins a la neurologia, passant per l’evolucionisme, la genètica, la biologia, l’etologia i la psicologia-, introdueix noves perspectives sobre el coneixement basat a l’evidència com a creença epistemològicament veritable amb justificació vàlida.

La veritat:

  • Interessa a la Lingüística perquè el llenguatge és expressió de la pròpia veritat.

  • Interessa a l’Antropologia filosòfica, perquè sembla evident que els éssers humans prefereixen la veritat a la falsedat a l’errada o la mentida i prefereixen la certesa al dubte.

  • Interessa a la Sociologia, per tal com l’estimació cap a la veritat i la condemna de la mentida o de l’error, varia en intensitat segons les èpoques i les cultures, perquè tant el concepte de veritat com la seva valoració no sempre és el mateix al llarg de la Història i de la cultura.

  • Interessa a la Ciència com a tal a la seva pretensió de coneixement vàlid.

La importància que té aquest concepte és que està arrelat en el cor de qualsevol supòsit personal, social i cultural. D’aquí la seva complexitat en l’estudi que mostra la “Història de la Filosofia” i que amb l’índex o taula que es proposa tot seguit hom es pot fer una idea de com s’ha concebut -clicant adientment l’enunciat de color blau- el concepte sobre la veritat:

 

1.2.2.2. LA MENTIDA

La mentida o engany és la intenció comunicativa amb què l’emissor pretén comunicar com a cert algunes coses que considera falses a algú altre. Es diferencia de:

Una mentida és una declaració realitzada per algú que sap, creu o sospita que és falsa en tot o en part, esperant que els oients s’ho creguin, de manera que s’oculti la realitat o la veritat en forma parcial o total.

Una certa oració pot ser una mentida si l’interlocutor pensa que és falsa o que oculta parcialment la veritat. En funció de la definició, una mentida pot ser:

  • Una falsedat genuïna o

  • Una veritat selectiva, exagerar una veritat, si la intenció és enganyar o causar una acció en contra dels interessos de l’oient.

Les ficcions, encara que falses, no es consideren mentides. Mentir és a dir una mentida. A les persones que diuen una mentida, especialment a aquelles que les diuen freqüentment, se les qualifica de mentideres. Mentir implica falsejar intencionadament i conscientment. Té com a sinònims parcials: mentira, bola, calúmnia, coba o fal·làcia. Per determinar si quelcom és una mentida, se sol contrastar amb la realitat (criteri de correspondència) i si no s’ajusta, és declarat com a fals. Ometre la veritat no sempre és considerat una mentida.

Per saber-ne més -clicant adientment l’enunciat de color blau- s’obtindrà el resultat desitjat sobre l’univers conceptual de la mentida:

1.3. «ARMES SILECIOSES PER A GUERRES TRANQUIL·LES»

Un document “Top Secret”, intitulat «Armes silencioses per a guerres tranquil·les», d’interès mundial i en referència a les armes d’una Tercera Guerra Mundial, em serveix només el seu enunciat -i no, evidentment, en res al seu contingut- per indicar la guerra mediàtica (en els seus vessants, psicològics, socials i polítics) amb què es lliure, en aquest país geogràfic i humà del nostre entorn, la contesa entre el constitucionalisme espanyol i l’independentisme català. Un títol metafòric que, en tot cas, vol posar de rellevància les armes que utilitza, malauradament, la manipulació dels mitjans de comunicació i la desinformació mediàtica que, com una guerra contra la veritat i en favor de la mentida, deixa un desastrós paisatge tardoral que no revifarà fins que una nova primavera de pactes activi les urnes de la democràcia…

1.3.1. LA «MANIPULACIÓ» DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ I LES SEVES ESTRATÈGIES 

La manipulació dels mitjans de comunicació consisteix en una sèrie de tècniques relacionades entre si amb les que membres d’un determinat grup creen una imatge o una idea que afavoreix els seus interessos particulares.

Entre aquestes tàctiques destaquen les fal·làcies lògiques i la propaganda, que sovint impliquen la supressió d’informació o d’altres punts de vista a través del seva distorsió, induint a altres persones o grups de persones a que deixin d’escoltar alguns arguments o, simplement, desviant la seva atenció a una altra banda. En «The Formation of Men’s Attitudes», Jacques Ellul afirma que l’opinió pública només es pot expressar en canals de televisió produïts pels mitjans de comunicació, sense els quals no existiria la propaganda.

La manipulació dels mitjans de comunicació es fa servir en les relacions públiques, la propaganda, el màrqueting, etc, i tot i que l’objectiu que es persegueix és diferent en cada àmbit, les tècniques emprades solen ser molt semblants. Molts dels mètodes moderns de manipulació dels mitjans de comunicació se centren en formes de distracció, basades en el supòsit que el públic té una capacitat d’atenció reduïda.

La Wikipèdia ens mostra l’índex -amb el contingut pertinent- tant dels diferents tipus de manipulació, com de les tèniques de les quals i l’activitat dels professionals de la persuació. Tot clicant el concepte o enunciat desitjat, en color blau, s’obrirà el seu contingut:

1.3.2. LA «DESINFORMACIÓ» MEDIÀTICA I LES SEVES ESTRATÈGIES

La desinformació, que també forma part de la manipulació informativa o manipulació mediàtica, és l’acció i efecte de procurar als subjectes el desconeixement o ignorància i evitar la circulació o divulgació del coneixement de dades, arguments, notícies o informació que no sigui favorable a qui desitja desinformar.

Habitualment és una de les argúcies de la agnotología i es dóna en els mitjans de comunicació, però aquests no són els únics mitjans pels quals es pot donar una desinformació. Pot donar-se en països o sectes religioses que tenen lectures prohibides, governs que no accepten mitjans d’oposició o estrangers (dictadures o tiranies), nacions en guerra que oculten informació.

La Wikipèdia ens mostra l’índex -amb el contingut pertinent- dels diferents tipus de desinformació. Per accedir-hi cal prèmer l’enuciat corresponent en color blau:

1.3.3. LES DEU ESTRATÈGIES DE LA MANIPULACIÓ MEDIÀTICA ATRIBUÏDES A NOAM CHOMSKY, I TANMATEIX DOCUMENTADES PRÈVIAMENT MITJANÇANT PER SYLVAIN TIMSIT EN «STRATÉGIES MANIPULATION» A L’ANY 2002

Intentarem relatar breument -tal i com ens proposa el Blog de Rafael Silva–  la llista de les 10 estratègies de manipulació mediàtica (psicològica, social, política) elaborades per l’eminent lingüista Noam Chomsky, un dels últims grans pensadors del nostre temps. Amb aquestes estratègies, l’autor ens obre la ment perquè comprenguem la gran quantitat de situacions que provoquen en l’ésser humà certs resultats, certes elaboracions o conclusions mentals, prèviament manipulades per aconseguir el seu objectiu.

Ara bé, Noam Chomsky, en canvi, no és l’autor de «Les 10 estratègies de manipulació mediàtica«, text que s’ha convertit en un fenomen viral a Internet. El veritable autor és el francès Sylvain Timsit. El document va ser publicat per primera vegada en francès, a l’any 2002, amb el títol original «Stratégies de manipulation», al web syti.net El copyright del text és d’aquesta data i d’aquest lloc i el text encara es troba en el lloc web d’origen. L’origen de la falsa atribució a Noam Chomsky, estaria en l’error que al seu dia va cometre l’Agència Pressenza, segons ha manifestat Sylvain Timsit.

Als lectors interessats en obtenir més informació sobre aquests temes, els remeto al text «Armes silencioses per a guerres tranquil·les»«, del mateix autor. Vegem-ho:

1.3.3.1. LA DISTRACCIÓ

La distracció consisteix en desviar l’atenció del públic dels problemes importants i dels canvis decidits per les elits polítiques i econòmiques, mitjançant la tècnica del diluvi o inundació de contínues distraccions, o bé d’informacions insignificants. Serveix també per a impedir al públic interessar-se pels coneixements essencials, en l’àrea de la ciència, l’economia, la psicologia, la neurobiologia o la cibernètica. D’aquesta manera, a base de mantenir a la població ocupada, distreta, lluny dels veritables problemes socials, captivada per temes sense importància real, sense temps per a pensar-hi, s’aconsegeixen els objectius pretesos. La teleporqueria oferta per alguns canals de televisió són bons exemples d’aquesta estratègia.

1.3.3.2. LA CREACIÓ DE PROBLEMES PER OFERIR SOLUCIONS

Aquesta estratègia és coneguda també com «problema-reacció-solució«. Consisteix a crear un problema i una situació prevista per causar certa reacció en el públic, per tal que aquest sigui, en última instància, el validador de les mesures que es pretenen implementar. Per exemple:

  • Deixar que es desenvolupi o s’intensifiqui la violència urbana, fins i tot organitzar atemptats sagnants, per tal que el públic sigui el demandant de majors lleis de seguretat, o de polítiques que s’endureixin el Codi Penal.

  • O un exemple que ens ve a tomb: crear una crisi econòmica, per fer acceptar com un mal necessari el retrocés dels drets socials, i el desmantellament dels serveis públics.

1.3.3.3. L’APLICACIÓ D’UNA GRADUALITAT EN L’ACCIONS O ESTRATÈGIES PROPOSADES

Per aconseguir que s’acceptin decisions o mesures inacceptables, aquesta estratègia aposta per aplicar-la gradualment, a comptagotes, per períodes de consecució definits, sense pressa però sense pausa. D’aquesta forma, per exemple, condicions socioeconòmiques radicalment noves (com les tesis del neoliberalisme) han estat imposades durant diverses dècades de govern de tals ideologies, concretament els 80 i els 90 en què l’Estat queda reduït a la mínima expressió,

  • Privatitzacions,

  • Precarietat laboral,

  • Flexibilitat,

  • Desocupació en massa,

  • Salaris indecents, etc.,

Aquestes estratègies són acceptats avui dia globalment, però haguessin provocat una gran revolució si s’haguessin implantat d’un dia per l’altre, o tots alhora.

1.3.3.4. L’ESTRATÈGIA DE DIFERIR ELS PROBLEMES

Representa una altra forma alternativa i, de vegades complementària, de fer acceptar decisions impopulars, consistent en presentar-les com «doloroses i necessàries«, obtenint l’acceptació pública, en el moment, per a una aplicació futura. Està comprovat que és més fàcil acceptar un sacrifici futur que un sacrifici immediat, no només perquè només és un anunci (l’esforç no és emprat immediatament), sinó també perquè el públic té sempre la tendència a esperar ingènuament que «tot anirà millor demà» , i que potser el sacrifici anunciat podrà ser evitat.

També s’aconsegueix amb aquesta estratègia donar més temps al públic per acostumar-se a la idea del canvi, així com d’acceptar-la amb resignació quan arribi el moment. Per exemple:

  • Quan es van prendre les decisions de la rebaixa del sou als funcionaris, se’ns va dir que quan canviessin les condicions es podria recuperar el poder adquisitiu perdut, i també que no descartaven prendre altres mesures.

  • Un altre exemple que podem posar l’ús d’aquestes estratègies en l’àmbit polític, és la presència de les factures informatives als hospitals, com a pas previ a la instal·lació del co-pagament.

1.3.3.5. TRACTAMENT INFANTIL

Tractar al públic en to infantil. La majoria de la publicitat dirigida al gran públic utilitza uns discursos, uns arguments, personatges i  una entonació particularment infantils, moltes vegades pròxims a la debilitat, com si l’espectador fos una criatura de poca edat, o fins i tot un deficient mental. Com més s’intenti buscar enganyar a l’espectador, més es tendeix a adoptar un to infantil amb els interlocutors o els destinataris dels missatges, ja que sobre la base del principi de la suggestionabilitat, els interlocutors tendiran a abandonar l’esperit crític. Estratègia molt usada en les relacions pares / fills.

1.3.3.6. ESTRATÈGIES EMOCIONALS

Aquesta estratègia emocional consisteix a utilitzar (i fins i tot abusar) de l’aspecte emocional, molt més que la reflexió. Això és una tècnica clàssica per causar un curtcircuit en l’anàlisi racional de les persones, i finalment atacar el sentit crític dels ciutadans. D’altra banda, la utilització desmesurada del registre emocional permet obrir la porta d’accés al subconscient, a fi d’implantar o empeltar idees, desitjos, pors, temors, compulsions, induir comportaments, etc. (Quantes vegades hem sentit parlar del «xantatge emocional»). 

1.3.3.7. APROFITAR-SE DE LA IGNORÀNCIA I DE LA MEDIOCRITAT

Reforçar la autoculpabilitat. Estratègia que consisteix a fer creure a l’individu que només ell és el culpable de la seva pròpia desgràcia, a causa de la insuficiència de la seva intel·ligència, de les seves capacitats, o dels seus esforços. Així, en lloc de rebel·lar-se contra el sistema polític i econòmic establert i dominant, l’individu es autodesvalida i es culpa, el que li genera un estat depressiu, un dels efectes és la inhibició de la seva acció, i lògicament, sense acció no hi ha canvi.

Com a exemple d’aquestes tres últimes estratègies, podem posar frases tan famoses com les que hem vingut escoltant últimament des d’alguns estaments socials i polítics quan es refereix a la ciutadania, i afirmar que «hem viscut per sobre de les nostres possibilitats«, o bé que «hem de fer els deures«, quan totes dues són complementamente falses.

1.3.3.10. CONEIXEMENT ALIÈ

Millor coneixement aliè. Estratègia que consisteix a conèixer als individus millor que el que ells es coneixen a si mateixos. És una continuació de les estratègies 7 i 8, que fomenten un sistema de manipulació de masses. Efectivament, en el transcurs dels darrers 50 anys, els avenços científics en tots els vessants han generat una creixent bretxa entre el nivell de coneixements del públic en general, i aquells posseïts o utilitzats per les elits dominants. Gràcies a la biologia, la bioinformàtica, la neurobiologia i la psicologia aplicada a un munt d’especialitats, el sistema ha aconseguit un coneixement molt avançat de l’ésser humà, tant de la seva estructura física, arquitectura i funcionament, com dels seus esquemes i processos mentals, seus estímuls i reaccions.

Com a resultat, el sistema ha aconseguit conèixer millor a l’individu comú del que ell mateix es coneix, i això significa que, en la majoria dels casos, el sistema exerceix un control major i un gran poder sobre el comportament dels ciutadans, la qual que li dóna un enorme avantatge.

1.3.4. CINISME SEMÀNTIC I PODER AUTORITARI

Progressa adeqüadament, el tema de la manipulació del llenguatge polític, de l’us de metàfores que no volen dir res en discursos pensats per encabronar el personal. Això és el que Harry Frankfurt anomenava ‘bullshit’. Ulises Moulines va anomenar-lo ‘cinisme semàntic‘ en una conferència organitzada per la Fundacíó Irla, d’Esquerra Republicana.

El professor Ulises Moulines, un dels pensadors catalans més internacionals en aquest moment, ha estat entevistat per Manuel Lillo Usechi per a la revista EL TEMPS. Ens cal recollir les característiques del ‘cinisme semàntic‘, val a dir, de l’ús descarat del llenguatge per tal de posar-lo al servei de la mentida política Per a Ulises Moulines les formes del cinisme semàntic es poden esquematitzar així:

1) Consisteixen en manipulacions refinades del llenguatge, tot canviant el sentit originari de les paraules sense que ens n’adonem plenament.

(2) Són sistemàtiques, és a dir, formen part d’un sistema conceptualment coherent en si mateix, si bé completament allunyat de la realitat.

(3) Són massives, en el sentit que van dirigides a grans masses de persones.

(4) Tenen sovint un caràcter internament contradictori, és a dir, afirmen d’una manera més o menys sorneguera una proposició “A” i el seu contrari “No-A” – un procediment molt útil perquè és ben sabut per la lògica elemental que
d’una contradicció de la forma “A i N-A” es pot deduir qualsevol cosa.

(5) Llur finalitat és substituir, a curt o a mitjà terme, un sistema polític-social democràtic i liberal per un sistema autoritari o totalitari, en el qual una petita minoria decideix per tots els altres.

(6) Estan destinades a atribuir als contrincants justament aquells delictes que les meves pròpies impostures encobreixen.

(7) I el tret potser més inquietant de les impostures semàntiques, és que són acceptades de bona voluntat per una gran part dels recipients als quals van dirigides, fins i tot quan aquests recipients podrien adonar-se fàcilment que se’ls està donant gat per llebre.

Molt Inquietant, tot plegat…

 

2. DAVANT DE LA SENTÈNCIA 459/2019 DE LA SALA SEGONA DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL: UNA DESFETA O EL REIXIR DE L’INDEPENDENTISME…? 

Les ratlles que tot seguin s’il·luminen en aquest espai han esperat de veure la llum mentrestant una conmemomració important fes estada entre nosaltres, a la vegada que una nova convocatòria electoral de l’Estat espanyol desentranyi per quins verals ha de transcórrer el futur català per als propers quatre anys,-sigui escolant-se com l’agua a les mans cap a la buidor o bé, agafant fortalesa i protasgonisme cap a una solució pactada. Per tant, en aquesta ocasió, ens serà plaent i de molt profit deixar constància de dos temes principals i importants que tot seguit tindran el seu degut tractament en aquest web-blog:

  • El mur de Berlín trenta anys després i els murs del procés independentista de Catalunya

  • Un article de Jordi Cuixart: «Tothom a les urnes». Eleccions generals espanyoles del 10N de 2019

2.1. EL MUR DE BERLÍN TRENTA ANYS DESPRÉS I ELS MURS DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ

2.1.1. EL MUR DE BERLÍN AMB EL RETROVISOR DE TRENTA ANYS ENRERA…

El mur de Berlín (en alemany, Berliner Mauer) formava part de la frontera interalemanya i separava el Berlín Oest del Berlín Est. També va formar part de la República Democràtica Alemanya (RDA) del 13 d’agost de 1961 al 9 de novembre de 1989. Aquest mur és el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d’Alemanya. Almenys 86 persones van morir a mans de les forces de seguretat de l’RDA mentre intentaven fugir cap a l’Oest. Altres fonts parlen d’un mínim de 238 morts, incloent-hi els morts en accident.

  • El mur de Berlín va caure la nit de dijous 9 a divendres 10 de novembre de 1989, després de més de 28 anys. El detonant va ser una conferència de premsa del membre del Politburó del SED Günter Schabowski al Centre de Premsa Internacional a Berlín Est.

  • A causa de les notícies titulades «El mur és obert…!», emeses per les cadenes de ràdio i televisió occidentals, que es podien rebre a bona part del territori de la República Democràtica, milers de berlinesos de l’Est van dirigir-se als passos fronterers i en van exigir l’obertura. 

  • Ni la policia fronterera ni les unitats de control de passaports havien rebut ordres concretes. Poc després de les 23:00, encara sense ordres oficials i sota la pressió de les masses, el pas del carrer Bornholmer Straße de Berlín va aixecar la barrera, i la resta de passos van anar obrint-se en cadena. 

  • En ser tot això retransmès per televisió en directe, encara més ciutadans orientals van sortir al carrer i es van dirigir a les fronteres. El matí del 10 de novembre de 1989 quantitats ingents de persones seguien travessant la frontera, ara ja sense control. 

  • Els alemanys orientals van ser rebuts per la població de Berlín Oest amb els braços oberts i caloroses abraçades. La majoria de bars propers al mur van donar cervesa de franc i a l’avinguda Kurfürstendamm, centre comercial de Berlín Oest, es va formar una desfilada de cotxes tocant la botzina.

  • Amb l’eufòria dels esdeveniments, molts berlinesos de l’Oest es van enfilar al mur i van poder arribar a la Porta de Brandenburg, fins llavors inabastable per a ells. Quan la notícia de l’obertura del mur va saber-se al Bundestag de Bonn, els diputats van interrompre la sessió i van començar a cantar espontàniament l’himne nacional.

La caiguda del mur de Berlín va ser un esdeveniment excepcional de la història de la humanitat i va ser commemorat, per exemple, amb un concert de Leonard Bernstein el Nadal de 1989.

Per la importància que se’n deriva d’aquest esdeveniment ens cal brindar l’esquema de la taula que proposa la Viquipèdia, el contingut del qual s’obre en prémer els enunciats acolorits en blau cel sota el títol «Per saber-ne més», la qual cosa i, de tant en tant, s’explicita en <aquestes planes:

Un mitjà de comunicació dels anys vuitanta del segle passat -la Televisió- propicià la caiguda del Mur de Berlín.. A la segona dècada del segle XXI pul·lulen ingents aplicacions informàtiques que recoirren a la velocitat de la llum la xarxa d’Internet. Vet aquí una poderosa arma dels Estats, però també de la societat que, com s’està veient actualment, s’utilitza per al progrés i l’adquisició de drets i llibertats.

2.1.2. LA CAIGUDA DEL MUR I EL NOSTRE DESIG DE LLIBERTAT

«Hi ha qui contraposa la caiguda del Mur de Berlín i la reunificació d’Alemanya amb el moviment per la independència de Catalunya. Però són expressió del mateix fenomen:

  • La història no s’atura mai i sempre avança cap a més llibertat.

  • Els estats no són eterns, els mapes canvien (els canvis a l’Europa política des del 1989 han estat espectaculars) perquè a l’estat no li és possible guanyar el plebiscit diari de la nació amb tancs, policies, jutges i presons.

  • La història avança amb passos endavant i endarrere, però avança.

Si ara una majoria de catalans desitja votar sobre el seu futur polític és, en el fons, perquè la llibertat és un desig humà tan fort que és difícil d’aturar. Ningú hauria de sentir-se amenaçat per un corrent que s’alimenta dels signes dels temps i enfonsa les arrels en la mil·lenària voluntat d’aquesta nació d’existir com a subjecte polític».

Aquest n’és l’article d’Antoni Bassas en la conmemoració del 30è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. I en un editorial de l’ARA -dissabte, 9 de novembre de 2019- se’n fan presents tots els murs -els construïts en el passat, els actuals i tots els que possiblement s’alçaran- en referència al nostre xafogós procés independentista català, però que en recordar la caiguda del Mur de Berlín, tot i el que hi ha al darrera, segueix essent necessari per aprendre del passat i construir el futur:

«La caiguda del Mur de Berlín ara fa 30 anys va canviar la història. No hi ha tants esdeveniments dels quals es pugui dir això amb propietat, sense que soni a tòpic o a exageració. Per a alguns, amb aquella inesperada revolta popular que s’anava coent a Hongria i la RDA però que ningú va preveure, s’acabava el segle XX:
  • El de les dues guerres mundials
  • El d’una Guerra Freda que dos anys després, el 1991, es va poder donar per liquidada amb la dissolució de l’URSS. 
  • L’acció cívica i pacífica al carrer per tirar a terra aquell mur de la vergonya construït el 1961 va marcar l’inici del final sobtat del bloc comunista.

El 1992 el politòleg Francis Fukuyama va voler veure en el canvi d’època la fi de la història:

  • Havia triomfat la democràcia capitalista i,
  • S’havia acabat la lluita ideològica.

Una tesi contestada aviat, tant ideològicament com per la mateixa realitat. Després hem vist, esclar, com aquell suposat triomf feia aigües. El que ha vingut és precisament la crisi tant de la democràcia representativa com del capitalisme en la seva versió neoliberal, de manera que ens hem endinsat en l’era d’una globalització inestable carregada de noves incerteses en tots els camps, també en l’ideològic:

  • La precarització de la classe mitjana occidental,
  • El terrorisme jihadista,
  • La crisi climàtica,
  • L’emergència d’un populisme d’extrema dreta que recorda el dels anys 30,
  • El nou despertar de la Xina…

Però quan el 9 de novembre del 1989, a tres quarts d’onze de la nit, els soldats de frontera de la República Democràtica Alemanya (RDA) obrien el primer pas del mur pressionats per la gent, per a molts era com si s’obrís una gran porta a l’esperança. L’enderroc, un símbol de quelcom nou esdevingut, grans expectratives de cara el futur amb encaixades de mans i d’abraçades entre la part occidental i l’oriental fins al moment separada entre uns i altres i, com un miracle, l’haver pogut traspassar un llarg i sòlid mur de ciment que era considerat com un immens teló d’acer impossible de traspassar, nogensmenys ser afusellat per la guàrdia oriental:

  • Aquell enderroc per la voluntat dels ciutadans de les dues bandes de Berlín era el símbol d’alguna cosa nova.

  • Les expectatives immediates eren altes. Com si saltés el tap d’una ampolla de cava, de cop es desfermaven energies tapades durant dècades i corrien aires d’optimisme a banda i banda del Mur.

  • La gent havia fet possible el miracle: havia enderrocat el Teló d’Acer.

Després del trauma del nazisme, Alemanya podia tornar a pensar en la reunificació política. Després d’anys de dictadura comunista, els ciutadans de l’Est –no només els alemanys–, emmirallats en el consum i el benestar econòmic occidentals, per fi albiraven una vida en llibertat –per viatjar, per deixar enrere la censura– i la possibilitat de progressar individualment. Tres dècades després, el balanç a l’Europa de l’Est és agredolç:

  • Bona part dels seus ciutadans encara arrosseguen el trauma del comunisme i els murs mentals triguen a desaparèixer,

  • Mentre que la incorporació al lliure mercat, i a l’Europa comunitària, ha tingut efectes ambivalents: ha enriquit i modernitzat els països, però alhora ha disparat les desigualtats i ha generat frustració en molts que han vist com les seves il·lusions individuals o col·lectives eren inabastables.

  • En el terreny polític, com si fossin fantasmes del passat, han tornat règims de tall autoritari, com passa a Hongria i Polònia.

  • I finalment, com va passar amb Espanya després de la dictadura franquista, en la majoria d’aquests països tampoc no s’ha fet un exercici valent de memòria històrica, sinó més aviat d’oblit.

Recordar la caiguda del Mur de Berlín, i tota la història que penja al darrera, segueix sent, doncs, necessari per aprendre les lliçons amargues del passat i construir el futur amb perspectiva optimista.

Tanmateix, no hi ha mai cap mur que no es pugui enderrocar i obrir les portes a l’esperança. Per aixó, cal no desanimar-se i seguir lluitant -encara que la lluita suposi la pesantor de tres-cent anys -des de la crueltat del 1714 -tres-cents anys d’història alliçonadora- a la metodologia de la no-violència del dia d’avui, compromesa i efectiva-, fent ben nostres les clares consignes amb què s’iniciava aquest tema general per tal de tenir-lo present en les nostres vides:

RESISTÈNCIA, PERSISTÈNCIA, REINCIDÈNCIA, RESILIÈNCIA I INDEPENDÈNCIA…!

2.1.3. UNA REFLEXIÓ SOBRE LA DIFÍCIL SORTIDA DEL MUR I ELS GRANS OBSTACLES PER ENTRAR-HI 

«Deia Pilar Bone, dilluns passat 4 de novembre de 2019, a l’Escola Europea d’Humanitats de Barcelona, que si fa 30 anys va caure el mur de Berlín, des de llavors a Europa s’han multiplicat els murs físics i mentals:

  • Aquell mur mític –símbol de la Guerra Freda– servia per impedir sortir.

  • Els actuals pretenen impedir entrar.

La ignomínia continua. I el triomfalisme dels que fa 30 anys van proclamar el fi de la història i el triomf definitiu de la llibertat, ha declinat ràpidament en temps en què l’autoritarisme postdemocràtic creix en una Europa impotent i desconcertada. Vaig tenir l’oportunitat de creuar aquell mur -relata Josep Ramoneda, autor d’aquest article-. I encara avui em ve el record de l’impactant silenci que esclatava quan t’hi acostaves, per qualsevol de les dues bandes:

  • Un silenci dens, penetrant, que era
  • A la vegada, expressió d’indignació i impotència.

Actualment els murs i les tanques proliferen, més de 1.000 quilòmetres només a Europa. Amb quota espanyola a Melilla i a Ceuta. I les barreres naturals s’utilitzen impunement per al rebuig selectiu dels que se’ns acosten, fins a convertir el Mediterrani en un autèntic mar Mort, tomba de desenes de milers de persones innocents:

  • Molts dels que s’escandalitzaven llavors miren ara cap a una altra banda.
  • I els dirigents que proclamaven el triomf de la llibertat especulen políticament amb la immigració en busca de falsos culpables de les fractures socials generades per l’actual mutació del capitalisme.
  • L’immigrant com a boc expiatori de la impotència de la política.

La gran inundació que va causar la caiguda del mur de Berlín continua negant espais:

  • Als països que es van alliberar dels sistemes de tipus soviètic, la il·lusió de la llibertat es va ofegar aviat.
  • Rússia ha recuperat les banderes ideològiques del passat per construir un sistema autoritari, ideològicament reaccionari, amb un nacionalisme histriònic associat a l’església ortodoxa, i un sistema econòmic corrupte sota tutela directa del poder polític.
  • Els enfrontaments identitaris proliferen i l’extrema dreta ha obtingut l’hegemonia ideològica en països com Hongria o Polònia.

I tot plegat amb efectes directes a l’Europa que va acollir aquests països. Una Europa que arrossega per terra els seus valors en la lluita despietada contra la immigració, que és capaç de fustigar Grècia sense pietat, com va fer el 2015, i, malgrat tot, és impotent per posar al seu lloc règims neofeixistes com el d’Orbán.I, mentrestant, l’extrema dreta guanya terreny, a tot arreu perquè la dreta i la socialdemocràcia han oblidat que el reconeixement de la ciutadania és la base de la democràcia. Tant és així que el pensador liberal americà Mark Lilla ho ha dit sense ambigüitat:

«Les lleis de la física política contemporània deixen una sola estratègia a la dreta clàssica si vol sobreviure: dretanitzar-se».

 

Espanya n’és avui testimoni:

  • La dreta, que ja governa algunes autonomies amb l’extrema dreta, fa seva a Madrid la petició de Vox d’il·legalitzar els partits independentistes: als murs físics s’hi sumen els murs mentals de la intolerància i el comunitarisme de rebuig de la diferència.

  • I la socialdemocràcia està més pendent de la dreta que de l’esquerra.

Diu Mark Lilla:

«El conservadorvol conservar i transmetre la seva herència a les futures generacions, vol continuïtat. El reaccionari voldria fer un retorn total al passat o projectar-se més enllà del present per establir un ordre que sigui una reencarnació del passat, més vital, més autoritari».

La fantasia de la fi de la història va servir de camuflatge a l’ofensiva nihilista d’un capitalisme descontrolat que va arrasar a Europa amb la crisi del 2008.

I ara què? Diu Angela Merkel que la caiguda del mur de Berlín demostra:

«Que res s’ha de mantenir com és, que el que sembla impossible pot ser possible.

Li compro l’optimisme:

  • Europa, 30 anys després, no pot continuar sent el que és.

  • Mirant a l’extrema dreta només hi ha espai per al desastre.

  • La fi de la història va ser una ingènua declaració d’adeu al futur.

I, malgrat tot, la història continua. Quan la ciutadania no percep horitzons de futur, quan, com diu Thomas Piketty,

«El discurs meritocràtic permet als guanyadors del sistema estigmatitzar els perdedors»

La democràcia perd. I guanyen els venedors de passats irredempts. Amb el consentiment d’una dreta i d’una esquerra sense ànima.

I som aquí, amb la dreta trontollant davant de la pressió reaccionària».

Ens en sortirem…? De tota manera qjuedem-nos amb les paraules de l’Àngela Merkel:

«QUE RES S’HA DE MANTENIR COM ÉS, QUE EL QUE SEMBLA IMPOSSIBLE POT ESDEVENIR POSSIBLE»

2.1.4. ELS MURS EN LA HISTÒRIA DE LA HUMANITAT

Quan parlem del mur de Berlín, en diem simplement “el mur” i així ho entenem. Però la humnitat, des de que va aprendre a apilar pedres i troncs, ha construït milers de murs, tant per defensar-se, com per separar les persones d’una banda i de l’altra. Fem-ne un reduït repàs:

2.2. ELECCIONS GENERALS ESPANYOLES DEL 10-N DE 2019. EXTRACTE D’UN ARTICLE DE JORDI CUIXART: «TOTS A LES URNES...!»

 

2.2.1. ARENGA DE JORDI CUIXAR DES DE LA PRESÓ DE LLADONERS DAVANT DE LES ELECCIONS DEL 10-N DE 2019

“Tingueu coratge!” / Leone Ginzburg

En nom d’una pretesa “tolerància i convivència”, el rei d’Espanya ha vingut a Catalunya:

  • Per avalar l’estratègia de la repressió,

  • Per celebrar la violència institucional de l’Estat.

L’escola de la lluita no-violenta ens recorda, precisament, que tant la força com l’engany són les armes d’aquells governants que han perdut l’autoritat i són incapaços d’exercir el poder respectant els drets humans de la ciutadania.

Com diuen els acampats a la plaça Universitat, això va molt més enllà de la independència. L’Estat s’ha carregat la divisió de poders i fa volar pels aires el seu propi estat de dret. Per exemple, amb un govern en funcions que es vanta de tenir la Fiscalia a les seves ordres o impulsa una llei Corcuera 2.0 per tancar webs sense ordre judicial –en lloc de complir la promesa de derogar la llei mordassa–. Vivim un grau de virulència policial i judicial inèdit des de la mort del dictador. Però cada dia milers de ciutadans evidencien que la por de l’Estat és proporcional a la determinació democràtica d’una majoria social d’homes i dones que l’estan perdent tota.

Més presos i preses polítiques, exiliats i exiliades, malgrat la injustícia i el sofriment que això representa, reflecteixen també que el procés d’emancipació nacional és més viu que mai. I en aquest escenari és molt important mantenir, a parts iguals, la determinació i la serenor. 

El 29 d’octubre:

Tot llarg viatge comença sempre per un petit pas, així que el nostre agraïment sincer als qui van ser pioners i, mesos després, han permès multiplicar la iniciativa amb uns milers d’autoinculpacions ciutadanes als jutjats de Catalunya. Aquí, milers de catalans han perdut la por. Juntament amb les manifestacions contra la sentència a Madrid, Sevilla o Sant Sebastià, la mobilització de la societat civil arreu de l’Estat té una gran càrrega política. 

La lliçó de la lluita antifranquista, per la insubmissió o la PAH també ens indiquen el camí. Persistir fins a aconseguir que s’escoltin les demandes dels ciutadans i forçar la negociació. Perquè mantenir la confrontació democràtica és l’única manera que tenim, des de la societat civil, d’evidenciar la manca de voluntat d’entesa de l’Estat. Això demana esforç i voluntat de sacrifici, de navegar entre les nostres pròpies contradiccions. La història ens ensenya que “primer t’ignoren, després se’n riuen, després t’ataquen i finalment guanyes”.

El Parlament, el Govern i els Ajuntaments, començant pel de la capital del país, han de saber convertir en proposta i acció política el clam del carrer:

  • No podem oblidar mai la lliçó del 2010, quan la resposta ciutadana a la sentència de l’Estatut va passar per sobre de la política de partits.

  • Avui, la reacció a aquesta retallada inadmissible de drets i a la repressió no pot ser cap altra que tornar a exercir tots els drets greument condemnats.

  • Els polítics, escoltant la veu de la ciutadania, han de saber vehicular una proposta unitària i el màxim de transversal possible. 

Dit això, de la mateixa manera que omplim constantment els carrers de cultura, vida i dignitat, aquest diumenge tenim l’obligació moral d’omplir les urnes:

  • Cal anar a votar amb la certesa que els drets humans s’enforteixen exercint-los.

  • Cal combatre els murs del feixisme que s’alcen arreu del món -no només metafòricament- des de tots els fronts, també l’electoral.

Davant la involució democràtica que patim tots els ciutadans de l’Estat, omplir a vessar les urnes és també un missatge internacional inapel·lable:

  • Tornem-ho a fer i fem-ho pensant en les desenes de joves que passaran aquesta nit a les presons o a l’exili, en tots els seus familiars i amics; d’una manera propositiva i com a mostra del nostre compromís insubornable amb les generacions que vindran.

  • Fem-ho, determinats i deslliurats de tot retret i estridència. Perquè com diu Emily Dickinson: “El fet que sigui irrepetible és el que fa tan dolça la vida”.

Catalans, catalanes, els únics adversaris que hem de vèncer són la por i el totalitarisme, així que:

  • Diumenge tothom a les urnes.

  • I dilluns tothom a les places i els carrers: que la cultura i la lluita no-violenta siguin sempre la nostra bandera.

Amnistia i dret a decidir-ho absolutament tot. Avui, més que mai, no passaran…!

Presó de Lledoners, 8 de novembre del 2019

2.2.2. RESULTAT DE LES ELECIONS GENERALS DEL 10-N DE 2019

El resultat de les urnes de la contesa electoral del 10N de 2019, en segona convocatòria, ha proporcionat un nombre d’escons, corresponent a un ramell de vots que la Llei d’Hondt puntua en un percentatge d’acord amb la seva formulació intrínseca. A continuació podem apreciar-ne els resultats finals:

2.2.2.1. RESULTATS A ESPANYA

  • PSOE: 120 escons / 6.752.502 vots / 28% de percentatge)

  • PP: 88 escons / 5.019460 vots / 20,8% de percentatge

  • VOX: 52 escons / 3.639.845 votos / 15,1% de percentatge

  • UNIDES PODEM: 35 escons / 3.096.949 votos / 12,8% de percentatge

  • Cs: 10 escons / 1.637.429 vots / 6,8% de percentatge

  • MésPaís: 3 escons / 501.721 vots / 2,1% de percentatge

2.2.2.2. RESULTAGTS A CATALUNYA

  • ERC: 13 escons / 869.889 vots / 22,6% de percentatge

  • PSC: 12 escons / 790.607 vots / 20,5% de percentatge

  • JUNTSxCAT: 8 escons / 527.326 vots 13,7% de percentatge

  • COMUNS: 7escons / 546.722 vopts / 14,2% de percentatge

  • PP: 2 escons / 286.310 vots / 7,4% de percentatge

  • CUP: 2 escons / 244.736 vots / 6,4% de percentatge

  • VOX 2 escons / 243.052 votos / 6,3% de percentatge /

  • Cs: 2 escons / 216.385 votds / 5,6% de percentatge

                                                                      2.2.2.3. FLASH DE TITULARS IMMEDIATS

Aquest resultat de les urnes ha proporcionat -en un primer flash d’urgència els titulars següents:

2.2.2.3.1. DELS RESULTATS OBTINGUTS A ESPANYA:

  • El PSOE ensopega i no millora els resultats. El PSOE s’equivocà en calcular que el 10N obtindria un millor resultat que el 28A de 2019.

  • El PP es queda a mitja remuntada.

  • VOX consolida la ultradreta al Congrés. Fa un salt de 24 a 52 escons i es converteix en el millor beneficiari del 10N.

  • Rivera condueix Ciutadans a una debacle sense precedents i dimiteix con a President del Partit, deixa l’escó guanyat i torna a l’empresa privada.

  • Iglesias manté la fe d’entrar al govern.

  • MésPaís, D’Errejón, no tindrà ni grup propi.

2.2.2.3.2. DELS RESULTATS OBTINGUTS A CATALUNYA:

  • L’independentisme es torna a fer fort a les urnes amb l’irrupció de la CUP.

  • ERC repeteix triomf, però perd terreny erosionada per la CUP.

  • El PCS reté la segona posició i referma el lideratge unionista.

  • JxC suma un diputat més i fretalla distàncies amb els republicans.

  • Els Comuns aguanten i mantenen el resultat de fa sis mesos.

  • La CUP remonta el vol i irromp amb dos escons al Congrés.

  • El PP català es refà a rebuf de l’auge de Casado amb dos vots.

  • VOX esgarrapa dos escons contra el sobiranisme.

  • Cs s’enfonsa fins a la última posició a Catalunya.

2.2.2.4. ARTICLES D’OPINIÓ DESPRÉS DE LES ELECCIONS DEL 10-N DE 2019

Tot plegat ha propiciat articles de diferent índole, dels quals en porto referència tot seguit:

Un tuit de Carles Puigdemont del dia 12 de novembre de 2019 resumeix el preacord que -impensablement- han arribat Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per a la governalitat de l’Estat:

Allò que no era possible quak el PSOE i UP tenien més diputats -26 d’abril de 2019- ho és ara que en tenen menys. Allò que impedia a Pedro Sánchez de dormir bé, ara li conciliarà el son. Han repetit eleccions, s’han debilitat, han engreixat la dreta i l’ultradreta…per arribar al matgeix. Uns genis…!

3. LA REVOLUCIÓ DE L’INDEPENDENTISME: ENTRE LES ACCIONS MAJORITÀRIES DE PROTESTA PACÍFICA I CREATIVA I UNS REDUÏTS ALDARULLS BEL·LIGERANTS, TOT I QUE PROU IMPORTANTS EN LA FORMA, EN EL CONTINGUT I EN LA DURACIÓ

En conèixer-se el veredicte de la Sentència 456/2019 emesa per la Sala Segona del Tribunal Suprem respecte de la Causa Especial 20907/2017 contra el procés independentista català en la persona dels seus líders polítics i socials pels fets succeïts el 20-S i l’1-O de 2017, Catalunya -des dels sectors independentistes-, manifestà unes potents protestes contra la sentència del judici al procés independentista català.

 

3.1. UNA VISIÓ GLOBAL DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ DURANT LES DUES DARRERES DÈCADES (2000-2020)

En aquest apartat -clicant els enunciats acolorits en blau cel- s’obrirà el contingut elaborat per la Viquipèdia en referència a la temàtica que, sobre el Procés independentista català viscut a les darreres dècades (2000-2020) i que abasta els continguts que a continuació s’exposa:

3.2. LES PROTESTES CONTRA LA SENTÈNCIA DEL JUDICI AL PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ

Les protestes contra la Sentència 459/2019 del Judici de la Causa especial 20907/2017 del Tribunal Suprem contra el procés independentista català podem considerar-les com un conjunt de mobilitzacions que tingueren lloc a Catalunya i algunes de les quals -amb menor intensitat- en diferents espais de l’Estat espanyol-, des que es va fer pública l’esmentada sentència condemmatòria del judici al procés independentista català, el 14 d’octubre de 2019.

La resposta política es va limitar des de Catalunya a animar a la mobilització al carrer mentre que la resposta ciutadana va estar liderada per l’entitat creada específicament per a l’ocasió, principalment amb la força de cohesió, creativitat i lideratge de:

Durant la primera setmana les protestes van ser multitudinàries i van estar protagonitzades per diversos col·lectius com estudiants o, coincidint amb l’arribada de les «Marxes per la llibertat», la vaga general intersindical.

Inicialment, l’ambivalència de les manifestacions de protesta es poden catalogar de la manera següent:

  • Els talls de carretera van ser constants…

  • Durant el dia les protestes van ser pacífiques…

  • Però durant la nit hi va haver una tensió creixent entre els cossos policials, que van fer ús de les pilotes de goma i la tanqueta d’aigua contra grups de manifestants, alguns dels quals violents i armats amb pedres i pirotècnia. Igualment, nombrosos periodistes manifestaven haver estat agredits per les policies durant les cobertures dels incidents.

Tanmateix, ens cal deixar constància històrica de les manifestacions de protesta al llarg dels dies de les primeres setmanes,tota vegada  coneguda la Sentència condemnatòria de la Sala segona del Tribunal Suprem 456/2019 el 14 d’octubre de 2019, en el ben entès que -per l’impacte emocional i reflexiu ensems- la protesta tingué quantitativament una resposta majoritària des de tots els racons de catalunya, tot i que qualitativament, va debatre’s entre:

  • Posicions majoritàries de caire plenament pacifista…

  • Manifestacions compromeses amb la pretensió d’exercir una desobediència civil no-violenta…

  • Grups, més o menys nombrosos, provocadors d’importants aldarulls que, en l’argot ciutadà de diferents països, reben el nom de:

                   – En castellà: “disturbio”  – “forma de protesta civil”

                   – En anglès: “riot” – “form of civil disorder”

                   – En francès: “émeute” – “manifestation spontanée, généralement violente, résultant d’une émotion                       collective”

                   – En alemany: “Aufruhr” – “Form von zivilen Protest”

                   – En Italià: “sommossa”

3.2.1. DESCRIPCIÓ INFORMATIVA DE LA CRONOLOGIA DE LES MANIFESTACIONS I DELS ESDEVENIMENTS ENTRE ELS DIES PREVIS A LA SENTÈNCIA I L’1 DE NOVEMBRE DE 2019

 

3.2.1.1. ELS DIES PREVIS A LA SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA DE LA SALA SEGONA DEL TRIBUNAL SUPREM 456/2019 CONTRA EL PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ

 

3.2.1.1.1. EL TSUNAMI DEMOCRÀTIC

Dies abans de la sentència va aparèixer una nova entitat, Tsunami Democràtic, una iniciativa sorgida de la societat civil que es va crear amb l’objectiu d’oposar-se a la sentència del Tribunal Suprem d’Espanya sobre el referèndum sobre la independència de Catalunya del primer d’octubre de 2017.

  • És un moviment sense portaveus oficials que dóna a conèixer les seves accions a través de les xarxes socials i que pretén organitzar la resposta ciutadana al veredicte judicial pel referèndum de 2017.

  • El seu principal mitjà de comunicació en un inici va ser telegram, tot i que més tard va crear també una aplicació de mòbil.

3.2.1.1.2. ELS COMITÈS DE DEFENSA DE LA REPÚBLICA (CDR)

Els Comitès de Defensa de la República es van mantenir actius donant suport a les mobilitzacions.

  • Són un conjunt d’assemblees locals, de barri, comarcals i nacional amb l’objectiu de defensar, en primera instància, el referèndum de l’1 d’octubre i la república catalana posteriorment, des de l’estratègia de la no-violència.

  • Les assemblees aglutinen membres d’entitats, partits polítics independentistes, sectors de l’economia o l’esport i persones independents que busquen organitzar aquesta defensa poble a poble i barri a barri.

Existeixen també CDR internacionals, com per exemple el CDR de París, organitzat a partir de residents catalans en la ciutat francesa.

3.2.1.1.3. L’ÒMNIUM CULTURAL I L’ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

Les entitats Òmnium Cultural i l’ANC van seguir també impulsant algunes de les mobilitzacions que es van dur a terme. Juntament amb una desena d’entitats més van:

  • Impulsar un comunicat de rebuig a la violència durant la primera setmana de mobilitzacions on van defensar el caràcter pacífic de les manifestacions independentistes i…

  • Van avisar que els aldarulls poden portar a un espiral «perillós» que provoqués «danys irreparables» i van argumentar que la violència no aporta «cap avenç» ni per resoldre el conflicte ni per fer més proper l’alliberament dels polítics a la presó.

3.2.1.2. EL DIA 14 D’OCTUBRE -DILLUNS- DE 2019

3.2.1.2.1. CONCENTRACIÓ MULTITUDINÀRIA I PACÍFICA A LA T1 DE L’AEROPORT DEL PRAT I PRIMERS ALDARULLS…

La sentència es va donar a conèixer el 14 d’octubre de 2019 a primera hora. Una sentència on es va condemnar per unanimitat per sedició i malversació els acusats polítics i per sedició els líders de les entitats cíviques.

  • La primera convocatòria després de la sentència va ser de Tsunami Democràtic, que va animar a anar a la Terminal 1 per tal d’aturar l’Aeroport del Prat. Milers de persones van arribar amb cotxe, metro, tren o caminant i van col·lapsar els accessos i 45 vols van ser cancel·lats. Al final del dia Tsunami Democràtic va denunciar en un vídeo protagonitzat per Pep Guardiola publicat a diversos mitjans internacionals que la sentència condemnatòria de l’1-O és inacceptable i que Espanya viu una «deriva autoritària«.

  • La concentració va ser pacífica fins que al vespre hi va haver la primera batalla campal de la setmana. Els agents policials van reprimir la marxa a l’aparcament de taxis i els manifestants van fer algunes barricades amb palets i van buidar i llançar extintors i altre objectes sobre els agents fins que la concentració es va dissoldre. El mateix dia també hi va haver càrregues de la policia espanyola a la Via Laietana.

3.2.1.2.2. PROTESTES A LA PROVINCIA DE GIRONA

A Girona, unes 8.000 persones es van concentrar al matí davant de la seu de la Generalitat a Girona i van marxar cap a la Plaça del Vi. Després d’aquesta concentració, un gran grup de manifestants van irrompre a l’estació de trens de Girona i van tallar les vies del tren convencional i, posteriorment també van tallar les de l’AVE en un punt proper a la zona industrial de Fornells de la Selva. Al matí ja hi havia hagut un tall puntual de la via del tren a Celrà i talls de carretera a localitats com Banyolesla Bisbal d’Empordà o el Verges. Cap a les 16h de la tarda, els manifestants que havien tallat les vies del tren, es van desplaçar fins a l’accés Sud de l’AP-7 i van tenir tallada l’autopista fins al vespre, quan van unir-se a una concentració a la plaça 1 d’octubre que va aplegar 25.000 persones, segons xifres policials.

3.2.1.2.3. L’ATENCIÓ MÈDICA DEL SEM A BARCELONA, LLEIDA, GIRONA I TARRAGONA

El SEM va atendre dilluns 131 persones durant les protestes, 115 de les quals a la T1 de l’aeroport. D’aquests, 24 van ser traslladats a centres sanitaris, entre ells un home de 30 anys amb un traumatisme testicular i un altre que va perdre un ull. La resta es van produir a Barcelona, Maçanet de la Selva, Lleida i Reus.

3.2.1.3. EL DIA 15 D’OCTUBRE -DIMARTS- DE 2019

Dimarts 15 d’octubre de 2019 va començar, com havia passat el dilluns 14, amb:

  • Desenes de talls a les carreteres catalanes com l’AP7 o l’N-II, entre moltes altres, i també es van tallar les vies del tren a Mataró.
  • Seguda a davant de la Subdelegació del Govern a Girona.
  • Però, la concentració més multitudinària va ser al voltant de la delegació del govern espanyol a Barcelona, on segons la Guàrdia Urbana es van aplegar unes 40.000 persones convocades per Òmnium Cultural i l’ANC. Les persones concentrades van protagonitzar càntics, van fer una asseguda, van encendre espelmes i en un escenari es van llegir textos dels polítics a la presó.

Tanmateix, al vespre d’aquest dia un grup dels manifestants convocats pels CDR van intentar creuar la línia policial fent una foguera. Així va començar una batalla campal al voltant del Passeig de Gràcia, on es van cremar 250 contenidors, valorats en 320.000 euros segons va explicar l’Ajuntament de Barcelona.

 

  • L’actuació policial es va accentuar tant a Barcelona com a Girona, Lleida, Sabadell, Tarragona.
  • En concret, a Girona, la concentració de rebuig a la sentència al davant de la Subdelegació -que va aplegar unes 9.000 persones segons la policia- va derivar en un enfrontament entre manifestants, els Mossos i la Policia Nacional. Alguns manifestats van llençar llambordes, pedres o ampolles de vidre contra la línia policial, i els cossos policials van començar el desallotjament utilitzant les porres i disparant boles de foam. La cera de les espelmes que portaven els concentrats deixà inutilitzat un tram de la Gran Via Jaume I de Girona.

Tarragona (Tarragonès), en el tall de carretera de l’A-7 realitzat per una cinquantena de joves universitaris, estigué a punt de succeir una gran desgràcia quan un cotxe envestí a gran velocitat als manifestants. Gràcies als reflexes dels assistents, pogueren esquivar al conductor i sortir il·lesos. El tall, el quart en dos dies, tingué una durada de 25 minuts i fou decidit en assemblea al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

El dia va acabar amb 30 detinguts, entre els quals 14 a Tarragona, 8 a Lleida, 6 a Barcelona i 2 a Sabadell. El SEM va atendre 125 persones durant la jornada de protestes de dimarts, 74 de les quals a Barcelona.

3.2.1.4. EL DIA 16 D’OCTUBRE -DIMECRES- DE 2019

Durant el dia:

  • Hi va haver desenes de talls de carreteres i l’AVE va estar tallat durant cinc hores. Els estudiants van ocupar els rectorats de la UAB, i també van ocupar la Ronda Litoral de Barcelona.

  • Manifestació davant de la Conselleria d’Interior el 16 d’octubre vora les 7 del vespre

  • Els CDR van convocar una concentració a dos quarts de vuit entre la Gran Via i el carrer Marina de Barcelona sota el lema «Que se’n vagin» i van demanar als manifestants que portessin paper de vàter perquè «tenim molta merda per netejar«.

Els manifestants violents del vespre van incorporar el llançament d’àcid contra els cossos policials i van llançar almenys cinc vegades pirotècnia contra l’helicòpter policial. El dimecres va acabar amb 46 detinguts a Catalunya, la majoria a Barcelona i Lleida.

Els disturbis de Girona també van augmentar d’intensitat, amb crema de contenidors a la Gran Via Jaume, a la Plaça Catalunya, i a la Plaça 1 d’Octubre. Com la nit anterior, els manifestants van començar les hostilitats al davant de la subdelegació del govern espanyol. També van aconseguir muntar una barricada de tanques metàl·liques al carrer Nou per impedir el pas dels antiavalots cap a l’Avinguda Sant Francesc. Un grup va acabar dirigint-se cap a la comissaria de la Policia Nacional al sector de Pedret, on van ser dispersats amb pilotes de goma.

El dimecres el SEM va atendre 96 persones arreu de Catalunya, amb 27 trasllats a centres hospitalaris, un de les quals amb una contusió a la cara amb possible lesió ocular. Les barricades al centre de Barcelona van cremar 400 contenidors, que tenen un cost de mig milió d’euros segons el consistori.

  • Una manifestació de suport al dret a decidir a Madrid va aplegar unes 500 persones va causar moments de forta tensió amb el CNP que van acabar amb càrregues.

El canal de Telegram de Tsunami Democràtic van superar el canal més gran creat per les mobilitzacions de Hong Kong, arribant als 280.000 seguidors. L’entitat va demanar la instal·lació de la seva aplicació als manifestants per poder organitzar actes que tinguessin més repercussió.

3.2.1.5. EL DIA 17 D’OCTUBRE -DIJOUS- DE 2019

3.2.1.5.1. UNA VAGA ESTUDIANTIL

Manifestació dels estudiants a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Uns 25.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, van sortir al carrer de Barcelona convocats pel:

La manifestació va transcórrer a Barcelona, des de la plaça Universitat fins a la plaça Sant Jaume, en un ambient festiu. Només es van viure uns moments de tensió davant de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, situada a la Via Laietana. A més a mçés de Barcelona:

  • A Girona ho van fer més de 4.000 alumnes -que van ocupar el pati del rectorat de la UdG per exigir la suspensió de les classes… 

  • A Lleida uns 700…i

  • A Tarragona un miler…

Les vagues d’estudiants així com les respectives manifestacions, va tenir un seguiment desigual en funció del campus i els estudis.

3.2.1.5.2. MANIFESTACIONS A LA PLAÇA ARTÓS DE BARCELONA

Els incidents entre la policia i els manifestants van ser al vespre:

  • Per xarxes socials, i de forma anònima, es va convocar una manifestació espanyolista radical a la plaça d’Artós de Barcelona, de la que el grup ultra Los de Artos es desmarcà en una piulada a twitter. 

  • Com a resposta a l’acte d’extrema dreta, es convocà una contramanifestació antifeixista, aplegant assistents d’arreu de la ciutat, per a ocupar l’espai de la plaça.

  • Un cordó policíac dels Mossos d’Esquadra va aturar, en un primer moment, que ambdues parts xoquessin, fins al punt que es registraren petites agressions entre policies i ultraespanyolistes, cap d’elles amb resultat de detenció o identificació.

No obstant, una de les imatges que generà més polèmica fou la fraternal relació que es va despendre en una conversa entre un dels efectius policials i Alex de Beneyto, líder del grup ultraespanyolista Democracia Nacional. L’endemà, el conseller de l’Interior català, Miquel Buch, va comparèixer en roda de premsa desmentint el tracte de favor del cos amb grupuscles d’extrema dreta i defensant la necessitat de generar interlocució amb membres rellevants dels actes de protesta per tal de gestionar-los i contenir-los.

A l’acte espanyolista hi van assistir personalitats de renom, com ara Marc Redondo, Dídac Gonzàlez, Alex de Beneyto i Antonio Castellón, tots ells provinents de Democracia Nacional, Vox o Último Bastión. Posteriorment, la policia no va evitar que es trobessin, un fet que va ser criticat als mitjans de comunicació, i hi va haver diversos incidents entre els dos grups. També hi va haver diverses fogueres i el saqueig d’una entitat bancària.

3.2.1.5.3. INCIDENTS A GIRONA

Els incidents es van repetir a Girona, on es van encendre barricades al carrer Nou després que la policia carregués contra una concentració d’unes 800 persones a davant de la Subdelegació del govern espanyol.

3.2.1.5.4. EL BALANÇ DEL DIA

El SEM va atendre 42 persones, 23 traslladats a centres hospitalaris, durant la jornada de protestes. Hi van haver 16 detencions.

 

3.2.1.6. EL DIA 18 d’OCTUBRE -DIVENDRES- DE 2019

 

El divendres 18 d’octubre de 2019 va ser el dia amb més gent al carrer:

               – La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va exigir al govern català que  es prepari per «donar                               suport a una declaració d’independència«.

               – Per part d’Òmnium Marcel Mauri va llegir una carta de Jordi Cuixart on va demanar als                                           independentistes que es mantinguessin «units i no violents«.

La nit de disturbis a Barcelona va tenir com a epicentre la Via Laietana, on els Mossos d’Esquadra van fer servir per primera vegada la tanqueta amb canó d’aigua adquirida el 1994 per obrir pas. Segons els Mossos d’Esquadra en el pitjor moment hi havia una concentració de 4.500 persones al voltant de la Plaça Urquinaona, 500 de les quals protagonitzaven aldarulls. El dia va acabar amb 182 persones ateses pel SEM, entre els quals tres manifestants amb lesions oculars.

La manifestació central de la vaga va aplegar a Girona 60.000 persones, el mateix número que la de la vaga del 3 d’octubre de 2017. A la nit, es van viure els pitjors disturbis de la setmana, ja que es van estendre per la zona nord de la ciutat. Allà, un grup va utilitzar xapes de les barraques de les Fires de Sant Narcís per protegir-se de les càrregues policials. Els vàndals van bloquejar l’entrada nord de la ciutat col·locant blocs de formigó al mig de la calçada. Una pluja de pedres va causar desperfectes a l’edifici dels jutjats. La policia va utilitzar pilotes de goma i gasos lacrimògens en diverses ocasions per dispersar els manifestants.

El divendres hi havia 19 hospitalitzats, dos dels quals havien perdut la visió d’un ull, i un altre estava molt greu per un traumatisme craneoencefàlic. Els primers cinc dies de les protestes havien perdut un ull tres manifestants, perquè el que va perdre l’ull dilluns a la T1 ja tenia l’alta.

L’Ajuntament de Barcelona va qualificar en mil contenidors que tenen un cost de 1,5 milions d’euros els desperfectes ocasionats durant les protestes del dilluns al divendres.

3.2.1.7. EL DIA 19 D’OCTUBRE -DISSABTE- DE 2019

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, van llegir una declaració institucional demanant la fi de la violència i reclamant diàleg a través d’una reunió «immediata» al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Els polítics independentistes presos van recolzar el missatge. Sánchez de seguida va contestar que no volia mantenir cap reunió fins que Torra no condemnés «rotundament» la violència i reconegués la feina dels cossos policials.

Durant 30 hores, des del divendres fins el dissabte al migdia, manifestants van tallar l’AP-7 a la Jonquera. No es van produir enfrontaments i amb l’arribada dels Mossos d’Esquadra els manifestants van desconvocar.

La manifestació a Barcelona estava convocada a les sis de la tarda a la Plaça Urquinaona per CDR i Arran, i van arribar-hi unes 6000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Els cossos policials van registrar i identificar als assistents. Un grup d’activistes pacifistes de diverses entitats com els Bombers, Open Arms o el Sindicat de Manters van fer un cordó entre la línia policial i els manifestants per evitar incidents. Els assistents es van asseure i els cossos policials van acabar marxant a dos quarts d’una de la matinada, sis hores després durant les quals no hi va haver incidents, quan els manifestants van cridar «Hem guanyat«. Alguns dels assistents es van dirigir al davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Més tard hi va haver alguns moments de tensió i van cremar algunes barricades sobretot a la Plaça Catalunya i la Rambla, però res a veure amb els dies anteriors. El SEM va atendre 14 persones, 11 a Barcelona i 3 a Girona. Dissabte hi van haver 13 detinguts.

D’ençà de la publicació de la sentència, nombroses funcions del Gran Teatre del Liceu de Barcelona finalitzaren, de manera espontània, amb clams del públic en favor de l’alliberament dels presos polítics. No obstant, la de l’endemà de la vaga, representant l’òpera Turandot, fou la funció en la que més públic s’engrescà a clamar la llibertat dels catalans presos i a mostrar alguna bandera estelada des de les butaques del teatre.

També hi van haver manifestacions contra la sentència a Donostia i Madrid:

  • Convocada per la plataforma basca a favor del dret a decidir Gure Esku Dago, a Donostia hi van participar milers de persones amb dirigents i càrrecs públics del PNV, EH Bildu i Podemos.

  • A Madrid unes 4000 persones es van manifestar pel centre de la ciutat fins que a quarts de nou centenars de persones han intentat tallar la Gran Via i els agents policials van dur a terme diverses càrregues, 10 detinguts i 26 ferits.

La setmana va acabar diumenge amb una concentració als voltants de la delegació del govern espanyol, a Barcelona, on milers de persones van tirar bosses al carrer a pocs metres de la línia policial. Aquell dia van seguir els talls en algunes carreteres, i el SEM va atendre tres persones: 1 a la C-60 a Argentona, i 2 a la C-25 a Gurb.

3.2.1.8. DIA 20 D’OCTUBRE -DIUMENGE- DE 2109

A la tarda d’aquest dia centenars de persones van tirar bosses d’escombraries davant la subdelegació del govern espanyol a Barcelona. Després una manifestació festiva va passar per la Diagonal i el Passeig de Gràcia per manifestar-se davant de la prefectura de la policia espanyola de Via Laietana.

Argentona (Maresme), en el tall de carretera de la C-60, dues persones resultaren ferides després que un cotxe atropellés els manifestants. Una de les víctimes fou un jove de 19 anys que ingressà a l’Hospital de Mataró amb possible fractura de genoll. A partir dels testimonis i el vídeo enregistrat, els Mossos d’Esquadra obriren una investigació per tal de sancionar el conductor.

Hores més tard, a les 11 de la nit, prop del tall de carretera de la C-17 i la C-25, a Gurb (Osona), dues persones també foren atropellades per un conductor que es negà a aturar-se. Concretament, les víctimes foren un manifestant i un agent dels Mossos d’Esquadra. Els dos ferits foren traslladats amb dues ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’Hospital Universitari de Vic amb pronòstic lleu. Al dia següent, el conductor agressor es presentà voluntàriament a la comissaria de Vic per a ser detingut.

3.2.1.9. EL DIA 21 D’OCTUBRE -DILLUNS- DE 2019

3.2.1.9.1. LA VISITA DE PEDRO SÁNCHEZ, PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL EN FUNCIONS, A BARCELONA

La jornada va començar amb la visita sorpresa del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a Barcelona. Durant el seu recorregut va visitar:

En primer lloc va visitar als policies en actiu presents a la comissaria de Policia espanyola de Via Laietana, juntament amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Conillera. El motiu de la trobada va ser el de transmetre-els-hi «suport» i demanar-los «garantir la moderació que representen» davant d’una possible «cronificació» del conflicte.

Després de la presència matinera del polític espanyol es va congregar una concentració espanyolista de suport a les forces policials, en la que van assistir polítics del Partit Popular com Pablo CasadoCayetana Álvarez de ToledoAlejandro Fernández o Josep Bou, i de Ciutadans com Lorena Roldán o Carlos Carrizosa.

Posteriorment, va visitar els policies ferits i ingressats a l’Hospital Universitari Sagrat Cor, també juntament amb Fernando Grande-Marlaska i Teresa Cunillera. A la sortida es van veure increpats per una munió de manifestants independentistes al crit de «llibertat presos polítics…!».

Finalment, a la visita a l’Hospital de Sant Pau, ni la Conselleria de Salut ni la direcció de l’hospital van voler rebre al mandatari espanyol. No només això, sinó que treballadors de l’hospital el van rebre i acomiadar amb crits de:

  • «Llibertat presos polítics…!» i

  • «Parli, si us plau, parli…!», així com insults com

  • «Poca-vergonya!», «cabró!» i «covard…!».

Mentrestant, fora del recinte, al carrer de Sant Quintí, es va aplegar un notori contingent de molts manifestants independentistes amb voluntat de mostrar el rebuig a la seva visita, que ja de bon principi van obstaculitzar l’accés, fet que va comportar l’entrada pet la porta d’urgències, en comptes de la principal. En una d’aquestes escenes, a l’exterior de l’hospital, es va captar la polèmica imatge d’un dels escortes del president empunyant un subfusell MP5, i mostrant-lo tímidament per la finestra de l’automòbil quan la comitiva presidencial abandonava el centre.

3.2.1.9.2. OPERACIÓ CONTRA GONZALO BOYE

La titular del Jutjat Central d’Instrucció núm.3 de l’Audiència Nacional espanyola, María Tardón, va ordenar l’escorcoll del domicili i el despatx de l’advocat Gonzalo Boye a Madrid, a la recerca de proves inculpatòries del delicte de blanqueig de capitals procedents del narcotràfic, en el marc de la peça separada per blanqueig contra el narcotraficant gallec Sito Miñanco, client a qui va defensar.

Gonzalo Boye va rebre el requeriment de declarar el 23 d’octubre, mentre que el cas es mantenia sota secret de sumari i no es practicaven detencions. La investigació va ser coordinada per la Fiscalia Antidroga de l’Audiència Nacional i va ser desenvolupada per la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV).

Aquesta operació es va desenvolupar vuit dies abans de la vista sobre l’extradició de Carles Puigdemont. Per la seva banda, el Centre Europeu de Drets Constitucionals i Humans va denunciar la investigació al relator especial de l’ONU per a la independència de jutges i lletrats, Diego García-Sayán, perquè es va considerar que es basava en «un pretext fals amb l’objectiu de desacreditar» i exigia al Govern espanyol «mesures contra els atacs» al lletrat del president Puigdemont i que garantís «la neutralitat de la judicatura espanyola».

 

 

 

 

 

3.2.1.9.3. L’ESCORCOLL A L’ACM i VIATGES ALEMANY

El Jutjat d’instrucció núm.16 de Barcelona ordenà a la Policia espanyola l’escorcoll de les seus de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), a Barcelona, i l’agència de viatges Alemany, a Vic, que havia treballat amb entitats sobiranistes.

3.2.1.9.4. SEGUDA DAVANT LA DELEGACIÓ DEL GOVERN ESPANYOL

Tsunami Democràtic decidí convocar una nova acció mentre preparava la seva segona gran mobilització. L’acte de protesta consistia en fer, de 13h a 14h, una seguda col·lectiva davant de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, situada a la cruïlla del carrer de Mallorca amb Roger de Llúria de la ciutat de Barcelona. 

La motivació al darrere de la seguda fou la previsió que el president espanyol, Pedro Sánchez, s’acabés reunint amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, a la seu governamental. Les unitats antiavalots de la Policia espanyola establiren un cordó policíac al carrer de Mallorca, a escassos metres dels manifestants.

Alguns dels manifestants que estigueren a la plaça de Tetuan, tallant la circulació de Gran Via amb passeig de Sant Joan, també s’acabaren sumant a la concentració. L’assistència es calculà al voltant de les 1000 persones. Els manifestants cridaren consignes com:

 

 

  • «Pedro Sánchez, agafa el telèfon…!»,

  • «Pedro Sánchez, dóna la cara…!» o

  • «Amb un dia de vaga, no n’hi ha prou». 

  • «Spain: sit and talk» («Espanya: seu i parla»).

Finalment, el mandatari espanyol no assistí a la Delegació i marxà cap a Madrid.

3.2.1.9.5. LA FESTA DELS GLOBUS

Convocats pels CDR, uns 2700 manifestants van tirar globus de pintura al Departament d’Interior i van demanar la dimissió del conseller Miquel Buch.

3.2.1.9.6. ALTRES ESDEVENIMENTS

Aquest dia, tres persones van ser detingudes per uns fets que no guardaven relació amb el que havia ocorregut en el dia d’avui, sinó en dies anteriors:

  • Concretament, un home va ser detingut acusat dels delictes de temptativa d’homicidi i de desordres públics per haver llençat pirotècnia contra l’helicòpter dels Mossos durant les protestes del dimecres 16 a la nit a Barcelona.

  • Les altres dues persones, un home i una dona, van ser detinguts acusats del delicte de desordres públics per les protestes del dilluns 14 a l’aeroport del Prat.

D’aquesta forma s’elevà de 199 a 202 el nombre de detinguts després de la sentència del Tribunal Suprem. Pel que fa a l’acusat de llançar pirotècnia contra l’helicòpter fou alliberat amb càrrecs dos dies després de la detenció, amb el requeriment de presentar-se davant del jutjat cada quinze dies. El jutjat de guàrdia d’Igualada prengué la decisió després d’inhibir-se a favor dels jutjats de Barcelona, que són els encarregats d’investigar l’atac perquè succeí en aquesta ciutat.

 

3.2.1.10. EL DIA 22 D’OCTUBRE DIMERTS- DE 2019

Per tal de denunciar el clima de violència contra periodistes acreditats a les protestes i aldarulls dels darrers dies es convocà una concentració a la plaça de Catalunya de Barcelona a les 18h, sota el lema «Prou agressions a la premsa» en què s’hi destaca:

Paral·lelament, el CDR de Barcelonès organitzà una concentració, convocada a la plaça d’Espanya de Barcelona a les 19h, sota el lema «Netegem els carrers d’injustícia», en la que es feia una crida a tothom a portar paraigües i sabó. A l’acte hi assistí un nombre considerable de gent, tanta com per tallar la circulació rodada a tota la plaça, malgrat la pluja. L’acció més rellevant fou el llançament massiu de sabó de rentaplats a la font central de la plaça. Aquesta acció responia al·legòricament, no només al lema de la concentració, sinó també a les declaracions d’Enric Millo, delegat del Govern espanyol a Catalunya durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, en el judici al procés independentista. En aquestes declaracions argumentà que els votants que defensaven els col·legis electorals anaven equipats de sabó de rentaplants Fairy que llençaren al terra per tal de fer relliscar i danyar als agents de policies que volien impedir els comicis. Segons la Guàrdia Urbana, 2000 persones assistiren a l’acte, en el que les consignes més presents foren «Buch dimissió» i «llibertat presos polítics».

El Parlament Europeu rebutjà la proposta dels grups parlamentaris d’Els Verds/Aliança Lliure Europea i l’Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica d’incorporar a l’ordre del dia el tema del conflicte social i polític viscut a Catalunya. Amb 299 vots en contra, 118 a favor i 21 abstencions, es feu valdre la superioritat numèrica del Partit Popular Europeu, l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates i l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa, grups en els que s’integren el PP, el PSOE i Ciutadans, respectivament. El portaveu dels Verds, Philippe Lamberts, lamentà l’oposició perquè considerava que l’Eurocambra podria contribuir a trobar una solució política al conflicte.

Al Parlament de Catalunya, els partits Junts per Catalunya (JxCat), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Candidatura d’Unitat Popular (CUP) registraren una proposta de resolució conjunta que «reivindica el dret dels diputats a poder debatre sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania». D’aquesta forma, el bloc independentista acordà un text de 15 punts per a debatre i votar al ple del Parlament immediatament posterior a les eleccions espanyoles del 10 de novembre. La resolució suposà un nou desafiament al Tribunal Constitucional que anul·là les comissions creades per a la defensa de l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en compareixença extraordinària després de la reunió del consell executiu, demanà depurar responsabilitats al Cos de Mossos d’Esquadra i proposà una comissió d’investigació al Parlament, amb la col·laboració del Síndic de Greuges de Catalunya, per tal d’esclarir les males pràctiques de la policia catalana en les intervencions contra els aldarulls i protestes contra la sentència.

Al Teatre Nacional de Catalunya, se celebrà una edició més de la Nit de l’Empresari, l’esdeveniment estrella de l’any de la patronal Cecot, amb la presència de mil empresaris del teixit industrial i comercial català. En el discurs d’inauguració realitzat pel president de l’entitat, Antoni Abad, feu una referència als presos polítics dient:

«Saludem els que no ens poden acompanyar. Us enyorem.

Us volem entre nosaltres».

La reacció del públic fou una gran ovació amb aplaudiments i, poc després, dempeus, clamant «llibertat». Posteriorment, el president de l’entitat assegurà que la sentència condemnatòria contra l’independentisme català «no ha resolt res» i «l’únic que ha demostrat és la incapacitat de la política per afrontar i resoldre les qüestions que l’evolució social comporta».

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) convocà dos dies de vaga estudiantil d’instituts, coincidint amb el dijous 24 i el divendres 25 d’octubre, degut a la situació sociopolítica del territori. El sindicat sol·licità als centres educatius que facilitessin «les eines a l’estudiantat per poder continuar amb les mobilitzacions». Per la seva banda, el CDR Catalunya donà suport a aquesta vaga d’educació secundària. Pel que a les universitats, a la Universitat de Barcelona (UB) i a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s’anuncià l’organització d’activitats de protesta a les facultats durant les nits prèvies.

Aquell mateix dia, el Sindicat d’Estudiants (SE) convocà dos dies de vaga estudiantil a instituts i universitats, coincidint amb el dimecres 30 i el dijous 31 d’octubre. El sindicat manifestà que per acte central realitzaria una manifestació el segon dia de vaga a la plaça de la Universitat, de Barcelona, a les 12h. En aquest sentit, exhortà a omplir els carrers de forma continuada contra la sentència del Suprem i la «brutal repressió» de la Policia espanyola i els Mossos d’Esquadra, així com a organitzar assemblees a tots els centres educatius per a votar l’adhesió a la vaga i formar «comitès de lluita» per tal que «paralitzi tota Catalunya».

3.2.1.11. EL DIA 23 D’OCTUBRE -DIMECRES- DE 2019

L’Ajuntament de Barcelona quantificà el cost dels danys materials ocorreguts en els primers 5 dies de protestes en 3,1 milions d’euros. En l’informe de quantificació de desperfectes s’inclogué:

  • Les actuacions municipals per a retirar el mobiliari malmès,

  • Així com la despesa necessària per a la seva rehabilitació, en el còmput total.

L’afectació més rellevant fou la dels recipients de brossa: 1.044 contenidors, 358 bujols i 180 papereres. També s’hi comptabilitzaren 6.400 metres quadrats de paviment, 57 arbressemàforsparquímetres, una estació de Bicingmarquesines de parada d’autobús, així com desperfectes per actes vandàlics en les estacions de metro.

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, envià a tots els agents del cos una carta d’agraïment pel compromís mostrat, que portà per títol «Confiem en tots vosaltres». En ella:

  • Exposà que els agents foren «objecte d’accions de gran violència» i que «mai abans s’havien enfrontat a una protesta amb tanta violència al carrer».

  • Plantejà, pel que fa a les actuacions, que «no sempre han estat enteses ni compartides per tothom», i que es feren «amb la mateixa professionalitat de sempre».

  • Defensà que «hem demostrat que conceptes com la dedicació, la professionalitat i l’esperit de sacrifici no són només paraules» i, en deferència als agents,

  • Assegurà que «heu treballat llarguíssimes jornades sense queixar-vos, sense cap retret, conscients de la transcendència del moment. I ho heu fet malgrat que sabíeu la complexitat de la situació».

L’enviament de la missiva del cap dels Mossos s’entengué, en gran part, com a resposta a la compareixença del president Torra el dia abans.

Es realitzà una concentració ultraespanyolista davant dels estudis de Catalunya Ràdio, considerada com un fracàs estrepitós després que només aconseguí convocar a 4 persones i, ni tant sols, es pogué desplegar la pancarta prevista per l’acte. Un dels assistents manifestà «si no ve ningú, ens ‘pirem’ i descansem fins diumenge», després d’un quart hora d’espera infructuosa.

Mentrestant 8 dotacions de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra vetllaren per la seguretat de la seu de la ràdio pública. L’organitzador del pretès acte a Catalunya Ràdio fou Juan Ribas, un reconegut activista espanyolista famós per liderar la brigada de retirada de llaços grocs coneguda com a Groc & lloc, així com per haver interromput l’acte oficial d’ofrena al Monument a Rafael Casanova, sintonitzant l’himne d’Espanya des d’un balcó proper, la Diada de l’Onze de Setembre de 2019.

3.2.1.12. EL DIA 24 D’OCTUBRE  -DIJOUS- DE 2019

Uns 200 estudiants de la Zona Universitària de Barcelona es mobilitzaren sota el lema «Contra la repressió buidem les aules». L’acte inicial fou:

  • Tallar l’avinguda de la Diagonal, a l’altura de Palau Reial de Pedralbes, durant 30 minuts.

  • A continuació la marxa prosseguí pel tram central de l’avinguda i continuà baixant pel carrer de Numància, per a finalitzar a les portes de la comissaria de Les Corts.

  • L’acte finalitza amb el llançament col·lectiu de grans d’arròs, tal com s’hi fos el confeti d’un casament, per tal de denunciar metafòricament el «matrimoni» entre la policia catalana i l’Estat espanyol. A la manifestació s’escoltaren consignes com: «Buch dimissió» o «els Mossos seran seran sempre monstres».

Diverses entitats socials, laborals i educatives convocaren una manifestació a la Plaça de la Universitat de Barcelona a les 18:30h, sota el lema «Pels drets i llibertats, prou repressió: No toqueu el nostre jovent»: 

 

 

  • Al seu pas per la comissària de Policia espanyola de Via Laietana, l’organització establí un polèmic cordó de seguretat, format per persones amb armilles fluorescents, entre la manifestació i les tanques de protecció contra aldarulls.

  • La manifestació, finalitzada a plaça de Sant Jaume amb parlaments de celebritats com Lluís Llach, tingué una assistència de 4000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.

3.2.1.13. EL DIA 25 D’OCTUBRE -DIVENDRES- DE 2019

El SEPC, en el seu segon dia de vaga d’instituts, convocà una manifestació juvenil i estudiantil a plaça de la Universitat de Barcelona a les 19h, sota el lema «Si ens preneu el futur, ens trobareu als carrers». A partir de l’agrupació de diferents columnes provinents d’arreu de la ciutat es feu una manifestació coincidint amb el segon dia de vaga estudiantil. Segons estimacions d’assistència, es calculà que 2000 persones assistiren a la manifestació.

Igualment per la tarda, centenars de persones es concentraren a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant del Palau de la Generalitat de Catalunya, en un acte titulat «Assenyalem els culpables que ens obliguen a tornar-ho a fer», que fou convocat a través de xarxes socials amb l’etiqueta #EnsVeiemAlPalau. Algunes de les consignes corejades a la concentració foren: «Buch dimissió», «Visca Catalunya lliure» o «Independència».

Paral·lelament, una tercera convocatòria se suscità per la tarda a la gran ciutat. Es tracta de la marxa que es fa setmanalment, els divendres, des de plaça de Catalunya per a reclamar la independència de Catalunya i la llibertat dels presos polítics catalans. A les 19:30h, al seu pas per la plaça de Sant Jaume, la marxà coincidí amb la concentració «Assenyalem els culpables que ens obliguen a tornar-ho a fer» i s’aturà durant 15 minuts per tal d’agrupar-se tots dos actes, abans que reprengués el seu recorregut.

Tsunami Democràtic anuncià per xarxes socials la voluntat de cridar a la mobilització ciutadana les data dels 9, 11, 12 i 13 de novembre, i el 18 de desembre. Si bé és cert que no es feu públic ni l’indret ni la naturalesa de les accions, es pressuposà que l’acció del 18 de desembre estaria vinculada al partit de futbol masculí entre el FC Barcelona i el Real Madrid CF, que es disputaria al Camp Nou.

3.2.1.14. EL DIA 26 D’OCTUBRE -DISSABTE- DE 2019

3.2.1.14.1. SUPORT A LA GENERALITRAT CATALANA PER L’ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS (ACM) I L’ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA (AMI)

Pel matí, al Palau de la Generalitat de Catalunya, representants de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) lliuraren al president de la Generalitat, Quim Torra, un total de 814 mocions aprovades en municipis catalans de rebuig a la sentència del procés, de suport als presos i exiliats, i en favor del dret a l’autodeterminació. Per tant, 814 dels 947 ajuntaments catalans aprovaren el text. Més enllà, les 4 diputacions provincials i 21 consells comarcals, també aprovaren mocions en aquesta línia.

3.2.1.14.2. GRAN MANIFESTACIÓ DE REBUIG A LA SENTÈNCIA AL CARRER MARINA DE BCN

115 entitats, associacions i sindicats de la societat civil, tots ells adherits al manifest contra la sentència, convocaren una gran manifestació de rebuig a l’esmentada sentència i en contra la repressió a l’independentisme, sota el lema «Llibertat», prevista al carrer de la Marina de Barcelona a les 17h.

  • Finalment, el sindicat Comissions Obreres es despenjà de la convocatòria després de titllar-la de «partidista» pel paper aclaparador de l’ANC o Òmnium Cultural…

  • La Unió General del Treball (UGT) també la considera una convocatòria poc plural i no hi participà tot i que hi anaren alguns dirigents a títol individual.

La manifestació va transcórrer de forma cívica i pacífica. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona hi assistiren 350.000 persones, tot i que en una manifestació al mateix carrer i que ocupà una extensió similar l’11 de novembre de 2017 per a reclamar la llibertat dels líders independentistes empresonats havien comptat 750.000 persones.

 

 

3.2.1.14.3. PROTESTA DELS CDR DAVANT DE LA COMISSARIA DE LA VIA LAIETANA

Posteriorment, els CDR convocaren una protesta davant la comissaria de la policia espanyola a la Via Laietana amb el lema «Tornem-los les pilotes». Els manifestants, 10.000 segons la Guàrdia Urbana, tiraren pilotes a la policia. La protesta acabà amb incidents entre la policia i els manifestants que s’estengueren per diversos carrers de Barcelona.

Per la seva banda, el SEPC anuncià la convocatòria de vaga indefinida a les universitats a partir del 29 d’octubre, així com una nova onada de vaga als instituts pel 30 i 31 d’octubre.

3.2.1.5. EL DIA 29 D’OCTUBRE -DIMARTS- DE 2019

Des de l’esclat de les protestes contra la sentència del Procés: 

  • La Renfe comptabilitzà 15 sabotatges en diferents punts de la xarxa ferroviària catalana, gairebé un per dia. Aquests, repartits en províncies, foren 9 a Girona, 3 a Barcelona, 2 a Lleida i 1 a Tarragona.

  • El Ministeri de Foment d’Espanya valorà els danys ocasionats pel talls intencionats en 2 milions d’euros.

  • Paral·lelament, Renfe també comptabilitzà 15 talls temporals ocasionats per una alta concentració de persones, sense que no es consideressin sabotatges per la manca de desperfectes.

Davant d’aquestes incidències, els sindicats Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General del Treball (UGT) condemnaren els sabotatges i els actes vandàlics perquè «s’estan donant les condicions per a un accident greu que tots lamentarem».

3.2.1.6. EL DIA 30 D’OCTUBRE -DIMECRES- DE 2019

Coincidint amb el segon dia de vaga del SEPC i el primer del SE, centenars de joves estudiants ocuparen la plaça de la Universitat, de Barcelona, i hi establiren una acampada permanent. Sota un manifest, els acampats es reivindicaren com «la generació del 14 d’octubre, la que finalment ha dit prou, la que exigeix responsabilitats als seus representants polítics». En el text hi figuraren cinc demandes:

  • 1) La fi de la repressió i la investigació de totes les actuacions policíaques…

  • 2) La condemna de la repressió per part del president en funcions espanyol, Pedro Sánchez, i l’acceptació d’aquest d’una negociació amb la Generalitat de Catalunya…

  • 3) L’amnistia de tots els presos polítics catalans…

  • 4) La garantia de tots els drets suspesos per la sentència del Tribunal Suprem espanyol i; 5) la garantia d’un futur digne per a les noves generacions. Els acampats s’agruparen a les xarxes socials sota el nom d’«Acampada Plaça de la Universitat»…

Accions dels acampats:

  • Cap a la 13:30h, i amb l’objectiu de consolidar l’acampada, es tallà la Gran Via de les Corts Catalanes al seu pas per la plaça de la Universitat, després que es fes la crida a través de xarxes socials.

  • A les 17h s’inicià una assemblea a l’acampada per tal de millorar l’organització, analitzar punts en comú, observar l’evolució i arribar a punts de consens, amb l’horitzó de mantenir l’acampada de forma indefinida.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la seva tinenta d’alcaldessa Janet Sanz, emplaçà als Mossos d’Esquadra que activés el servei de mediació, amb l’objectiu de compatibilitzar la protesta amb la mobilitat a la plaça. Poca estona després el jovent acampat respongué, a través del perfil oficial de l’Acampada a twitter, que «no cal mediació» i que «d’aquí no ens movem, seguim…!».

Sabadell (Vallès Occidental), unes 300 persones del CDR de Sabadell es reuniren a les 19h a plaça de Sant Roc, per donar inici a una manifestació pacífica fins a la comissaria de Policia espanyola situada a la Gran Via. En acabar el trajecte, es feu una seguda conjunta i, posteriorment, es llançaren globusaneguets de plàstic i un flotador en forma d’unicorn contra el cordó d’agents policials que custodiaven la comissaria, sense que això comportés cap incident. Després d’una hora de protesta davant de la comissaria, la manifestació es desconvocà i els concentrats tornaren, en marxa, cap a punt de sortida inicial. L’objectiu de l’esdeveniment fou rebutjar les forces d’ocupació, denunciar la brutalitat policial dels darrers dies, demanar la llibertat dels presos polítics i ajudar a la policia que s’unís a l’onada.

El ministre en funcions de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, assegurà en declaracions al programa de ràdio El matí de Catalunya Ràdio, que:

 

  • No li constava cap actuació revisable de la Policia espanyola durant els aldarulls dels darrers dies per les protestes contra la sentència del Procés.

  • D’aquesta forma, i a diferència del Govern català amb els Mossos d’Esquadra, no feu cap gest d’autocrítica per l’actuació dels cossos policials al seu càrrec, responent en tot moment que «nosaltres ens avaluem contínuament».

3.2.1.7. EL DIA 31 D’OCTUBRE -DIJOUS- DE 2019

Unes 200 persones dels CDR barcelonins de Sant Andreu i Nou Barris, amb el suport de CDR Catalunya, tallaren ininterrompudament la circulació de l’avinguda de la Meridiana, a l’alçada del passeig de Fabra i Puig, per 16a nit consecutiva. En motiu de la Castanyada, diversos manifestants s’acostaren a l’acte aprovisionats de castanyes i moniatos i els cogueren al voltant d’un bidó al mig de la cruïlla, que feia les funcions d’una graella. D’altres també portaren panellets. L’aplec quedava rubricat amb la presència d’una pancarta amb el lema «Perdona que t’aturi, tenim ostatges».

3.2.1.8. EL DIA 1 DE NOVEMBRE -DIVENDRES- DE 2019

En el tercer dia de l’Acampada de Plaça de la Universitat, el nombre de tendes augmentà fins gairebé 400 i l’assistència s’enfilà vora les 1000 persones. Els actes realitzats durant la jornada monotemàtica del divendres:

En aquest sentit, i veient l’èxit de convocatòria, la Guàrdia Urbana de Barcelona restringí el trànsit a la plaça, deixant únicament pas al carril bus lateral, i obligant als vehicles a desviar-se pel carrer d’Aribau. A més a més, també es tallaren els trams propers a la plaça: barrant el pas a la ronda de la Universitat, per un costat, i tancat un tram del carrer de Pelai fins al carrer de Balmes, per l’altre.

 

 

Per la tarda, l’Assemblea de l’Acampada, després de reunir-se en assemblea, organitzà:

 

 

 

  • Una manifestació per la Ciutat Vella de Barcelona, amb l’objectiu de denunciar problemàtiques socials com l’accés a l’habitatge, el turisme o les cases d’apostes.

  • La capçalera de la manifestació desfilà darrera una pancarta amb el lema «La lluita del jovent, el futur del nostre poble». Més enllà de proclames independentistes, també se sentiren consignes contra de la precarietat juvenil i el sistema capitalista. Durant el recorregut s’efectuaren diverses parades com ara davant de la tancada de migrants a l’edifici municipal de l’antiga Escola Massana, a la plaça de Gardunya, o davant de l’Oficina d’Habitatge del barri, a la plaça de Salvador Seguí.

3.2.1.9. EL DIA 9 DE NOVEMBRE -DISSABTE- I DIA DE REFLEXIÓ TSUNAMI-D CONVOCA OMPLIR LES PLACES DE CATALUNYA AMB ACTIVITATYS CULTURALS

 

3.2.2. DESCRIPCIÓ INFORMATIVA DE LES DIVERSES ENTITATS QUE EMPENYEN EL LIDERATGE DE TOTES LES PROTESTES, MANIFESTACIONS I ALTRES ACCIONS DE 2019 CONTRA LA SENTÈNCIA AL PROCÉS

3.2.3. :LA DESCRIPCIÓ INFORMATIVA DE LES ACCIONS MÉS IMPORTANTS, PECULIARS I CREATIVES QUE HAN CONFIGURAT O CONFIGUREN LA PROTESTA DE 2019 CONTRA LA IGNOMINIOSA SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA 456/2019 DEL JUDICI DE LA CAUSA ESPECIAL 20907/2017 DE LA SALA SEGONA DEL TRIBUNAL SUPREM ESPANYOL CONTRA L’INDEPENDENTISME CATALÀ

3.2.3.1. «LLUM» ALS CIMS DE LA GRAN SERRALADA DE MONTSERRAT AMB UNA EXCURSIÓ DE «LLIBERTAT» CAP A L’INDEPENDENTISME, MALGRAT LA COSTERUDA PUJADA. 

EL MASSÍS DE MONTSERRAT S’IL·LUMINA AMB 131 FLAMES EN HOMENATGE ALS CENT TRENA-UN PRESIDENTS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA I EN SUPORT DELS PRESOS I EXILIATS A LA VIGÍLIA DE L’1 D’OCTUBRE DE 2019

«Llum i Llibertat» ha estat un projecte impulsat per Artistes de la República, l’Assemblea Nacional Catalana de Manresa, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el suport de l’Òmnium Cultural que ha consistit en il·luminar cent trenta-una agulles del massís de Montserrat, per recordar els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya, per reclamar la llibertat del nostre país, donar suport als empresonats i exiliats. 

En aquesta activitat creativa i simbòlica hi ha participat cinc cents escaladors, també per exemplificar:

  • «La necessitat de cercar la unitat estratègica cap a un horitzó d’independència i llibertat que vagi més enllà dels interessos dels partits«.

 

D’altra banda, també vol ser un homenatge als cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya. 

Prèviament, ha tingut lloc un acte polític al Bruc amb:

3.2.3.2.2. L’ESSÈNCIA D’UN EXTRACTE DEL DISCURS DE QUIM TORRA, PRESIDENT DE LA GENERALITAT, AL PEU DE   MONTSERRAT

El president, Quim Torra, ha assegurat molt emocionat que l’1-O de l’any 2017:

  • Assenyala “el camí de la democràcia, de defensa dels drets, del respecte col·lectiu i de voler fer les coses bé, en positiu, de manera constructiva”.

  • Va ser “llum i llibertat i va ser també una data fundacional del camí imparable cap a la república catalana, la data fundacional republicana i per això és tan important”.

 

El President de la Generalitat Quim Torra ha confessat que se sent molt acompanyat en aquests dies “tan difícils” i, recollint el lema de l’acte per il·luminar els cent treta-un cims de Montserrat, ha advertit que també caldrà:

 

  • Llum i llibertat per aquestes setmanes que vindran”. 

  • Seguir, com ho estem fent sempre, tranquils, serenament, però sempre endavant, sense aturar-nos”.

 

 

Quim Torra també ha assegurat que l’1-O de l’any 2017:

 

 

 

 

  • És “la data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana” i

  • “Va ser llum i llibertat, i assenyala el camí cap a la democràcia i la defensa dels drets”.

En aquest breu parlament, abans de participar en l’ascens a ls cims de la muntanya, ha fet una repassada dels presidents de la Generalitat:

  • Des de Berenguer de Cruïlles, passant per Pau Claris. D’ell en diu que va ser“un home que davant d’una situació també complicadíssima, la Guerra dels Segadors, proclama la república catalana, per primera vegada”.

  • Josep de Vilamala, el president de la Guerra de Successió de Catalunya. Relatant que“el 1714 no s’entén la resistència si no sabem que defensaven la ciutat de Barcelona els seus ciutadans”.

  • Fins arribar a Francesc Macià i Lluís Companys –“el president màrtir, entregat per al Gestapo a les autoritats franquistes i assassinat a Barcelona”-. Quim Torra ha demanat un fort aplaudiment per al president Companys, per evocar tot seguit la figura de…

  • Josep Irla“que assumeix la presidència havent estat assassinat el seu predecessor; el president que mor a l’exili i d’un coratge immens”-. Torra ha assegurat que són els dos presidents que més s’estima. I també ha recordat els presidents…

  • Josep TarradellasJordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla, “una mostra cabdal d’aquest poble que vota un president que no és nascut a Catalunya”. Finalment,

  • Artur Mas, el president del 9-N i Carles Puigdemont, el president de l’1-O.

Després de l’acte, el president s’ha dirigit a Sant Jeroni, l’agulla més alta de Montserrat i la que ell mateix ha apadrinat.

Aquest acte, previst en un principi per a la nit del 10 a l’11 de setembre, es va haver de suspendre a conseqüència del mal temps i es va decidir fer-lo coincidir amb l’aniversari de l’1-O de l’any 2017. Malgrat que en aquesta ocasió la climatologia tampoc a acompanyat, l’encesa simultània de les llums s’ha pogut fer a les 18.45 hores.

 

DES DE MONTSERRAT, QUE LA «LLUM» DELS ESTELS I LA  «LLIBERTAT» QUE SUPOSA LA SEVA DANSA PER ENTRE LA IMMENSITAT DE L’ESPAI, ENS BEN IL·LUMINI CONSTANTMENT LA NOSTRA CATALANA TERRA…

 

 

En prémer la fotografia i l’enunciat de color blau cel, que tot seguit s’expressa, s’obrirà un visionat de l’activitat proposada pel que fa a l’activitat de:

«LLUM I LLIBERTAT»

«Llum i Llibertat» és un projecte en què 131 farells recordaran els 131 presidents de la Generalitat de Catalunya. Impulsat per Artistes de la República, Assemblea Nacional Catalana, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el suport d’Òmnium Cultura, que consisteix en il·luminar els cims de la serralada de Montserrat

3.2.3.2. CONCENTRACIÓ A LA T-1 DE L’AEROPORT DEL PRAT I OCUPACIÓ DE L’ESTACIÓ DE SANTS DE BCN

Gran part del país s’aixeca aquest dilluns 14 d’octubre de 2019 pendent de la sentència als presos polítics i de la:

  • La reacció al carrer i

  • La resposta institucional del govern i el Parlament.

I ja des de primera hora les principals infraestructures de transport de Catalunya han estat preses per la policia davant possibles manifestacions, que preveuen multitudinàries.

 

Poc després de les set del matí TMB ha anunciat que tancava l’accés de la línia 5 de metro a l’estació de Sants per petició dels Mossos d’Esquadra. De la mateixa manera, el desplegament de mossos i Policia Nacional ha estat extraordinari a l’estació de Girona, on hi ha una àmplia zona acordonada i els passatgers estan obligats a entrar per la porta d’emergència.

 

Els agents també han multiplicat la seva presència a l’aeroport de Barcelona i al Port de Tarragona. Aquestes mesures són similars a les que ja es van adoptar el passat 1 d’octubre, coincidint amb la el segon aniversari de l’1-O.

 

3.2.3.2.1. ESTACIÓ DE SANTS, DIUMENGE 13 D’OCTUBRE DE 2019: UN ASSAIG GENERAL DE MOBILITZACIÓ PREVI A LA SENTÈNCIA

Unes dues-centes persones han ocupat aquest diumenge al matí del 13 d’octubre de 2019 el vestíbul de l’estació de Sants, convocades pel Pícnic per la República, per protestar contra la sentència del procés. Els Mossos, que havien intentat impedir la trobada i un cop ha començat l’acte han tancat el vestíbul per evitar que més manifestants hi accedissin. Això no ha evitat una asseguda en què s’han repetit els crits de «Llibertat presos polítics» i «independència«. 

Posteriorment els agents de la policia catalana han anat desallotjant els manifestants un a un. Alguns s’han resistit a marxar de manera pacífica així que els Mossos els han hagut d’arrossegar per terra fins a la sortida. Entre els expulsats hi havia l’economista i exdiputat del Parlament Germà Bel.

Després de més d’una hora de concentració, tots els manifestants s’han aixecat i han sortit de manera organitzada amb les mans alçades. Un cop a l’exterior, s’han sumat a altres que no havien pogut entrar. En total, la concentració ha estat de prop d’un miler de persones.

Després de romandre una estona a l’exterior de l’estació, la manifestació ha enfilat cap a plaça Espanya, on ha tallat el trànsit. A continuació, han caminat pel mig de la Gran Via en direcció al centre de Barcelona fins a l’alçada de Passeig de Gràcia, on s’ha desconvocat oficialment. Paral·lelament, alguns manifestants han arribat fins a la comissaria de la policia espanyola de Via Laietana sense més incidents.

En prémer les fotografies i els enunciats de color blau cel, que tot seguit s’insereixen, s’obrirà un visionat demostratiu de:

«LA MANIFESTACIÓ A LA ESTACIÓ DE BCN-SANTS»

Protesta a la estación de Sants de Barcelona contra la sentencia del 1-O

Pícnic per la República: protesta independentista a l’estació de Sants

3.2.3.2.2. CONVOCATÒRIA DE LA PLATAFORMA «TSUNAMI DEMOCRÀTIC» PER L’OCUPACIÓ DE LA T-1 DE L’AEROPORT DEL PRAT

Després de més de vuit hores de bloqueig, Tsunami Democràtic ha donat per acabada poc abans de les 10 de la nit la protesta a l’aeroport del Prat. Aquesta instal·lació clau ha estat el primer objectiu del moviment, anunciat a la plaça de Catalunya després de fer-se pública la sentència del judici del procés.

A l’hora de desconvocar la mobilització, milers de persones continuaven a les portes de la T-1 i també als pàrquings. En menor mesura, també hi havia concentrats a la zona de facturació. De mica en mica, la situació s’ha anat normalitzant, amb llargues cues per recollir maletes a la T2, on han fet anar els passatgers de tots els vols.

El resultat de la mobilització ha estat el caos als accessos i, segons Aena, un centenar de vols cancel·lats, dels més de 1.000 previstos aquest dilluns 14 d’octubre de 2019.

Mentre ha durat la protesta:

  • Aena ha dit que s’han «habilitat procediments» per traslladar passatgers d’arribada de la T1 a la T2, on poden agafar el transport públic.

  • Les instal·lacions estaven blindades per la policia i es feia difícil que la gent pogués entrar o sortir. S’han vist turistes arrossegant maletes per camins de pedra per anar de la T2 a la T1.

Els Mossos han informat que han detingut una persona a la línia 9 del metro, camí de l’aeroport. Aquest punt ha estat l’epicentre de les mobilitzacions d’aquest dilluns, però hi ha hagut molts més talls de carreteres i vies de tren. Tsunami Democràtic ha anunciat que les accions continuaran.

Tanmateix, al final de la protesta hi ha hagut una batalla campal. La tensió al Prat ha estat creixent. A última hora, alguns concentrats han improvisat una barrera amb palets, han llançat fum i han fet servir mànegues.

En prémer les fotografies i els enunciats de color blau cel, que tot seguit s’insereixen, s’obrirà un visionat demostratiu de:

«CONVOCATÒRIA DE «TSUNAMI DEMOCRÀTICA» I L’OCUPACIÓ DE LA T1 A L’AEROPORT DEL PRAT»

«El Cant dels Segadors» a la T1 de l’Aeroport del Prat

VídeoGaleria de la concentració a l’aeroport de Barcelona

Càrregues de la Polocia en la concentrtació de la T1 BCN-El Prat

 

3.2.3.3. LA «MARXA PER LA LLIBERTAT» I LA VAGA GENERAL CATALANA DE L’OCTUBRE DE L’ANY 2019

3.2.3.3.1. «LES MARXES PER LA LLIBERTAT»

Les Marxes per la Llibertat foren sis marxes a peu organitzades a Catalunya del 16 al 18 d’octubre de 2019 com a reacció a la sentència del judici al procés independentista català, enmig d’un ambient festiu i reivindicatiu  que, sortint de diferents punts de la geografia catalana, arribà a Barcelona després de tres dies de caminata, per unir-se a una vaga general intersindical:

Les marxes s’inspiraren en les reivindicacions pacífiques exitoses del passat, com ara la marxa pel treball i la llibertat fins a Washington DC, de Martin Luther King, o la Marxa de la Sal, de Mohandas Gandhi.

Nogensmenys, per tenir-ne una descripció global de les «Marxes per la Llibertat» i,ensems, perquè en quedi constància i inscripció en les planes del llibre de la història, en prémer els enunciats acolorits de blau cel, s’obrirà el contingut d’una informació adient:

 

 

3.2.3.3.2. LA VAGA GENERAL CATALANA DE L’OCTUBRE 2019

La vaga general catalana de l’octubre de 2019 es va convocar, finalment, a  Catalunya pel 18 d’octubre de 2019, prevista d’antuvi per al dia 11 del mes en curs, per la intersindical-CSC, la Intersindical Alternativa de Catalunya amb el lema en protesta per la precarietat laboral, la pèrdua de drets dels treballadors i exigir la pujada del salari mínim interprofessional a 1200€.

I ensems, aquesta va vaga general es va fer coincidir amb:

Per això, es va convocar en primer terme pel 11 d’octubre, dia inicialment previst per a respondre a la sentència del judici, celebrant-se, com ja s’ha indocat, el dia 18 d’octubre de 2019. A la vaga s’hi va unir:

La Intersindical-CSC va qualificar la jornada d’«èxit rotund» i va remarcar que va tenir un seguiment superior a la vaga general catalana d’octubre de 2017, tot i que el ministre de l’Interior d’Espanya en funcions Fernando Grande-Marlaska va afirmar que la seva incidència va estar per sota de les previsions de les forces de seguretat.

En prémer les fotografies i l’enunciats de color blau cel, que tot seguit s’insereixen, s’obrirà un visionat demostratiu de:

VAGA GENERAL I GRAN MANIFESTACIÓ DE:

«MARXES PER LA LLIBERTAT» I CONVOCATÒRIES INTERSINDICALS

Centenars de milers de persones, procedents de les «Marxes de la Llibertat» s’han manifestat al centre de Barcelona, des de Jardinets de Gràcia fins a Gran Via, sumant-s’hi les convocades per la

«Vaga general» de l’Intersindical-CSC i l’IAC

3.2.3.4. GRAN MANIFESTACIÓ A BARCELONA EL 26 D’OCTUBRE DE 2019

Segons el recompte de la Guàrdia Urbana, 350.000 persones han assistit a la manifestació d’aquest dissabte, 26 d’octubre de 2019, a Barcelona, convocada per l’ANC i Òmnium Cultural:

  • Un recompte força criticat per part de les entitats convocants, que defensen que el tram que s’ha omplert en aquesta marxa és el mateix que es va omplir fa dos anys.

  • En aquella ocasió, l’any 2017, l’Ajuntament, llavors format només pels comuns, va xifrar en 750.000 persones l’assistència a la marxa per la llibertat dels presos.

Deixant els recomptes a banda, més d’un centenar d’entitats i organitzacions s’han adherit a la protesta “contra la repressió i en defensa dels drets fonamentals”.

 

  • Marcel Mauri, vicepresident d‘Òmnium, creu que la mobilització aglutina gent “amb diverses sensibilitats” i la “immensa majoria del país que està en contra de la sentència”. Per aquest motiu, també ha volgut llançar un missatge al govern de Pedro Sánchez per recordar-li que, davant d’aquestes mobilitzacions, “no pot mirar cap a una altra banda” i que no es poden solucionar els problemes polítics “amb repressió”. El vicepresident d’Òmnium també ha recordat que les reivindicacions al carrer es faran “tantes vegades com faci falta”, i ha declarat que la situació política “no es resoldrà mentre hi hagi presos polítics”.

  • Per la seva banda, la presidenta de l‘ANC, Elisenda Paluzie, ha afirmat que la ciutadania no aturarà les mobilitzacions pacífiques fins a aconseguir “el dret a l’autodeterminació del poble català”. Ha avisat també l’Estat espanyol que com més repressió exerceixi, més mobilitzacions hi haurà. I ha afirmat també que la resposta de l’Estat persegueix dos objectius ben clars: d’entrada, que els catalans abandonin la lluita per la independència i, després, provocar la por amb l’empresonament dels manifestants.

 

La manifestació del 26 d’octubre de 2019, que ha transcorregut enmig d’un ambient pacífic i festiu, ha omplert el carrer de la Marina des de l’avinguda Meridiana fins a l’avinguda d’Icària.

 

 

En prémer les fotografies i l’enunciats de color blau cel, que tot seguit s’insereixen, s’obrirà un visionat demostratiu de:

GRAN MANIFESTACIO (26/10/19) CONTRA LA SENTÈNCIA CON EEMNATÒRIA

Manifestacio independentista contra la sentència condemnatòria

Manifestació independentista contra la sentència condemnatòria

 

Sota el lema «Llibertat», els manifestants s’han concentrat al carrer Marina per participar en la marxa de rebuig a la sentència del procés convocada per l’ANC, Òmnium Cultural i les més de 500 entitats que s’hi han adherit, Roger Mas i Núria Graham canten «Jordi» en aquesta manifestació del 26-O

3.2.3.5. «ACAMPADA PLAÇA UNIVERSITAT» DE BARCELONA

Joves, principalment estudiants universitaris, acampen indefinidament a la plaça de la Universitat de Barcelona per:

  • Denunciar la repressió constant que rep Catalunya…

  • Exigir l’alliberament dels presoners polítics mitjançamt una amnistia…

  • Demanar un referèndum d’autodeterminació…

  • Garantir el restabliment dels drets vulnerats pel Tribiunal Suprem espanyol i un futur digne per als joves

Els acampats han començat a organitzar-se amb la voluntat de conviure molts dies i han creat cinc comissions. Preveuen organitzar xerrades sobre ecologia, feminisme o habitatge i tallers i de moment no està decidit fins quan es quedaran a Universitat, però des de l’organització matisen que serà fins que ho decideixi l’assemblea o siguin desallotjats. L’assemblea avaluarà propostes i accions.

Amb centenars de tendes ocupant la plaça, es preveuen concerts on hi actuaran Ginestà, Roba Estesa, Companyia Elèctrica Dharma, el Cor Jove de l’Orfeó Català, Ferran Exceso i Àlex Pérez & Co.

Un manifest contra la repressió

En un manifest, els acampats diuen que són ‘la generació del 14 d’octtubre, la que finalment ha dit prou, la que exigeix responsabilitats als seus representants polítics’. També una vaga estudiantil ha estat convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Al text del manifest, s’hi fan cinc demandes:

  • Que s’acabi la repressió i s’investiguin totes les actuacions policíaques…

  • Que Pedro Sánchez condemni la repressió i accepti de negociar amb la Generalitat…

  • Que tots els presoners polítics siguin amnistiats…

  • Que es garanteixin tots els drets que la sentència del Suprem espanyol ha deixat en suspens…

  • Que es garanteixi un futur digne per a les noves generacions…

Els acampats s’han agrupat a la xarxa sota el nom d’Acampada Plaça de la Universitat. Es pot seguir l’evolució de l’acampada estudiantil a través de TwitterTelegram i Instagram

En prémer les fotografies i l’enunciats de color blau cel, que tot seguit s’insereixen, s’obrirà un visionat demostratiu de:

L’ACAMPADA ESTUDIANTIL A LA PLAÇA DE LA UNIVERSITAT DE BCN

Col·lectius juvenils i estudiants inicien una acampada indefinida ala plaça Universitat de Barcelona para reclamar Llibertat

Acampada indefinida a la Plaça de la Universitat

3.2.4. ELS ALDARULLS DE LA CIUTADANIA, COM ACCIONS EQUIDISTANTS ENTRE LA VIOLÈNCIA I LA REVOLUCIÓ

La resposta a la Sentència condemnatòria 456/2019 publicada per la Sala segona del Tribunal Suprem espanyol contra el Procés Independentista de Catalunya en les persones dels seus líders polítics i socials, ha desencadenat arreu de la geografia del país un allau de manifestacions de protesta que gaudeixen d’una ambivalència pregona:

  • La major part de la ciutadania independentista exerceix la protesta mitjançant accions pacífiques i multitudinàries liderades per plataformes de diversa índole, principalment a treavés de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC i Òmnium Cultural (OC)

  • Un reduït grup independentista segueix consignes -sense saber massa la procedència de les quals i molt més agosarades- en discórrer per entre aldarulls de diversa intensitat violenta, han propiciat un rebuig manifest.

  • Altres entitats -entre les que hem de consignar els Comitès de Defensa de la República (CDR), el Tsunami Democràtic (Tsunami D), Pícnic per la República (PxR) i altres de recent formació- estableixen actuacions de desobediència civil i de no-violència, a les que -en algunes ocasions- també s’hi afegeix l’ANC i l’Òmnium cultural.

En visionar aquest conjunt d’entitats que empenyen, amb el seu lñiceratge, el gruix d’una població cap a manifestacions de protesta de diversa índole, m’és plaent tractar la temàrica que niua en la vertebració de mantes accions proposades i que pot abastar un arc en què s’hi contempla una gradació que s’analitzarà tot seguit:

 

  • LA VIOLÈNCIA, entesa com una llavor malestruga i perillosa que, malauradament, pot créixer per entre les branques de l’arbre de la protesta.
  • LA REVOLUCIÓ, entesa com una revolta estructural que batega, amb la força ascendent del seu cor, vers una transformació qualitativa de l’ordre establert.
  • L’ALDARULL, entès com una forma de protesta civil que, sense arribar a una violència recurrent i estructural, efímera contra les persones i béns ciutadans, aplega disturbis de més o menys intensitat. 

Per altra banda, cal que vegi la llum en aquest punt de l’article, els conceptes sobre: 

  • La desobediència civil no violenta
  • La manifestació i protesta no-violenta

 

El contingut d’aquests temes han estat tractats  amb exuberància de forma externa i fons conceptual en l’anterior tema que, en prémer-lo tot seguit s’obrirà amb tota la seva resplandor:

 

 

 

3.2.4.1.1. DEFINICIÓ I TIPUS DE «VIOLÈNCIA», EN GENERAL

La violència és l’ús de la força o de poder usat per a dominar, coaccionar, malmetre, destruir o matar, implicant sofriment o fins i tot destrucció d’elements naturals, béns humans i/o altres. En general pot ser descrit com a «violent» qualsevol comportamentideologiaactitud o conductaagressiva, no amistosa, no pacifista, bel·ligerant, enemiga, que provoca dolor o sofriment, físic o psicològic.

Segons l’OMS la violència és:

«L’ús intencionat de la força física o del poder, sia en grau d’amenaça o de fet, contra un mateix, una altra persona, un grup o una comunitat que té com a conseqüència o és molt probable que tingui com a conseqüència un traumatisme, o la mort, danys psicològics, problemes de desenvolupament o privacions».

La violència apareix quan:

  • En una confrontació hi ha abús, prepotència o crueltat, o sempre que s’atropelli la integritat física, psicològica o social d’alguna persona.

  • També pot ser una manifestació extrema del conflicte, tot i que qualsevol conflicte es pot gestionar altrament d’una manera no violenta.

L’objecte de la violència pot ser un ésser viu, un grup humà, una cultura, una obra, un espai físic natural o no natural. Filòsofs com Max Weber o Hannah Arendt, per exemple, estudien el monopoli de la violènciapolítica, com el poder impositiu de policia o l’exèrcit al conjunt de la societat.

Etimològicament, el mot en català «violència» prové del llatí violentia, amb el mateix significat. En llatí el seu origen és vis, que designa l’ús de la força sense respecte per la seva legitimitat.

PODEM CONSIDERAR DIFERENTS TIPUS DE VIOLÈNCIA

 

 

SEGONS QUI EXERCEIXI LA VIOLÈNCIA

 

– Violència i boc expiatori:

 La violència reactiva surt com una explosió quan s’experimenta un nivell de tensió o de dificultat que supera la capacitat de la persona o del grup, mentre que la violència es considera instrumental quan s’utilitza la força i l’agressió premeditadament per aconseguir uns objectius determinats.

A més, segons el context on es dóna, es pot parlar de violència a la feina (mobbing), a les institucions, a les aules (bulling), a casaper part d’automobilistesen l’esport, en la família o en un grup social determinat, com les dones (masclisme) o els negres (racisme).

La violència sectària ocorre entre entre dos o més sectors poblacionals, o actors no estatals que representen a diferents grups de la població.

 

 

 

SEGONS EL TIPUS DE L’ACTE VIOLENT

 

 

 

 

– La violència emocional pot ser legitimada pel pensament cultural d’un grup (violència cultural). Aquest tipus de violència n’abasta diferents tipus com: 

 

 

SEGONS LA LEGITIMITAT DE LA VIOLÈNCIA

 

 

 

La intensitat de la violència depèn a vegades de criteris objectius, com la intensitat de la conductaagressiva. Però està íntimament vinculada a la percepció d’aquest comportament que varia molt d’un individu a l’altre.

És violent el fet de ser ignorat per algú conegut i també el de ser insultat, per un conegut o desconegut; però culturalment la violència pot ser legitimada. Per exemple, la legítima defensa, quan una víctima d’una agressió usa la violència per defensar-se, i també una guerra, un linxament, una negació i invisibilització de certs col·lectius i qualsevol acte violent en general. L’anomenada «violència gratuïta» pot ser un tipus de violència que una societat i cultura pot considerar no legitimada i motivada per desequilibris psíquics interns de l’agressor.

Políticament, alguns actors o ideologies poden legitimar la violència provinent de la repressió i el monopoli en l’ús legítim de la força física. La divisió sexual del treball i el micromasclisme són exemples de violència estructural legitimada, en aquest cas masclista, i normalitzada socialment en l’actualitat en el món occidental. Alguns altres exemples de violències que han estat legitimades per societats, cultures o ideologies són l’apartheid, la violència feixista, inclosa la neteja ètnica i la violència ultradretana en la transició espanyola i del País Valencià. Altres formes són l’elitisme, l’etnocentrisme, el classisme, el racisme, el sexisme, la discriminaciónacionalista, l’heterosexisme i homofòbia o la discriminació per edat, que es relacionen i promouen la violència directa.

Les violències social i culturalment no legitimades solen esdevenir delictes, com per exemple, a la societat occidental actual, segons quin robatori o segrest. Un exemple de deslegitimació d’una violència prèviament legitimada és la Pau i Treva de Déu del segle XI, com a resposta de l’Església i dels pagesos a les violències perpetrades pels nobles feudals.

3.2.4.1.2. APUNTS SOBRE ALGUNES CAUSES DE LA «VIOLÈNCIA»

Les violències cultural i estructural causen violència directa. I cal dir ben clar que la violència a persones o pobles provoca més violència.

 

Triangle de la violència segons Johan Galtung

Segons Johan Galtung, la violència directa és «la punta de l’iceberg» visible de la violència estructural i cultural d’un grup social en un instant de temps donat.

S’ha de tenir en compte que la cultura d’un grup legitimitza o no els seus comportamentsactitudssímbols i relacions.

  • La violència cultural, a més de ser violència per ella mateixa, legitimitza la violència i directa i l’estructural. La seva teoria diu que l’estructural, que també és violència, també té la funció de generar i legitimar les violències cultural i directa.

  • La violència estructural és conseqüència de la dominació i la repressió per part d’algun individu o grup, l’abús de poderdiscriminacions en forma de diferents estrats socialsdrets o llibertats, injust repartiment de la riquesa o qualsevol perjudici a la dignitat o necessitats humanes d’una persona. Aquestes violències causen altres violències indirectes.

La ideologia conservadoramoderna associa la violència al conflicte i per això considera que les dues coses són indesitjables, negatives i que s’han d’evitar. Tanmateix, altres corrents veuen el conflicte com a quelcom desitjable i, de fet, inevitable, no forçosament font de violència.

3.2.4.1.3. L’ESTRUCTURA I LA CULTURA D’UN GRUP FONAMENTAT EN LA DESIGUALTAT I L’OPRESSIÓ

Es parla de violència estructural quan el mateix sistema provoca reaccions violentes en l’individu, usualment per:

Aquesta mena de violència és cultural, és a dir, que depèn de cada societat determinada. Per exemple, un sistema patriarcal i androcentrista origina violència contra totes les dones (i també contra els homes que no siguin heterosexuals, en un heteropatriarcat), incloent violència domèsticaagressions sexuals i també altres violències més subtils, com els micromasclismes.

3.2.4.1.4. L’APRENENTATGE A L’ESCOLA, A LA FAMÍLIA I A LA XARXA SOCIAL 

Des d’una perspectiva sistèmica la violència sorgeix com a conseqüència d’una interacció problemàtica entre l’individu i l’entorn que l’envolta. El model ecològic de Bronfenbrenner i Belsky planteja que l’individu pot està immers en una sèrie de «sistemes» i que la violència pot aprendre’s:

  • A la família i a l’escola o a les dues institucions ensems per manca de una comunicació qualitativa…

  • A les xarxes socials de suport davant de situacions que sobrepassen els recursos personals…

  • A través de costums, creences i actituds socials…

3.2.4.1.5. LA MANCA D’AUTOCONTROL I LA MALA GESTIÓ EMOCIONAL

Existeix alguna teoria segons la qual potser determinats gens que predisposen a l’agressivitat o més concretament a tenir més ira. Aquesta és una emoció normal, pressent a totes les persones, que en principi té una funció, la de protegir-se i reaccionar de manera eficaç enfront a un perill o amenaça extern. Els sentits es posen en estat d’alerta, el cor batega més fort per aportar més oxígen als músculs en cas que la persona hagi de correr o barallar-se físicament, també impulsa a l’acció, com per exemple denunciar una injustícia o defensar a un altre ser més indefens que estigui sent atacat.

La ira és funcional quan ajuda a tirar endavant accions que la persona que les du a terme considera interessants, importants o desitjables. És imposible no sentir-la però no implica actuar amb agressivitat ni violència.

Algunes cultures, com per exemple les influenciades pel cristianisme, neguen l’ira i proposen reprimir-la o fer veure que no existeix. Hi ha també persones que incentiven l’ira i altres emocions, com la por, per incitar a d’altres a certs comportaments.

3.2.4.2. LA «VIOLÈNCIA ESTRUCTURAL» I LA «VIOLÈNCIA CULTURAL»

3.2.4.2.1. LA «VIOLÈNCIA ESTRUCTURAL»

La violència estructural:

  • És un terme sociològic associat particularment amb Johan Galtung, qui l’introduí l’any 1969 en el seu article «Violència, Pau i Recera sobre la Pau«. 

  • Fa referència a una forma de violència en la qual algun tipus d’estructura social damnifica una persona o un grup impedint que aconsegueixin les seves necessitats.

Algunes d’aquestes forces socials i culturals adverses citades per Galtung són:

La violència estructural i la violència directa són fenòmens altament interdependents, i que es manifesten en:

En la seva obra Violence.Reflections on a National EpidemicJames Gilligan defineix la violència estructural com:

«La freqüència augmentada de mortalitat i discapacitat que pateixen aquells qui ocupen els grups més baixos de la societat, en contrast als nivells més baixos de mortalitat que tenen lloc en les capes socials superiors a ells.»

Gilligan descriu en termes generals aquestes «morts sobreres» com «no naturals» i les atribueix a les pressions, vergonyadiscriminació i denigració que pateixen els qui tenen un estatus més baix. Les seves fonts són l’obra de Sennett i Cobb, que analitzen la «lluita per la dignitat» en un context social de desigualtat dramàtica.

3.4.2.2.2. LA «VIOLÈNCIA CULTURAL»

Segons Johan Galtung, la «violència cultural» consisteix en aquells aspectes de la cultura que poden ser utilitzats per justificar o legitimar la violència directa o estructural i que pot sorgir de:

La violència cultural fa que la violència directa i la violència estructural semblin «correctes» o normals, segons l’estudi de Galtung. La recerca sobre la violència cultural subratlla les formes en les quals la violència directa i el fet de la violència estructural reben la seva legitimitat i per tant són fetes acceptables en la societat. N’és un exemple la cultura de la violació. Un dels mecanismes de la violència cultural és el canvi de «color moral» d’un acte, d’equivocat o dolent a correcte o bo, o com a mínim a acceptable (vermell, verd, groc en la terminologia de Galtung).

3.4.2.2.3. LA «VIOLÈNCIA ESTRUCTURAL» I LA «VIOLÈNCIA CULTURAL» EN EL MÓN D’AVUI

L’any 1984Petra Kelly escrigué en el seu primer llibre, Lluitant per l’esperança:  

«Un terç dels dos mil milions de persones en els països en vies de desenvolupats passen gana o pateixen malnutrició. El 25% dels seus fills moren abans de fer cinc anys […] Menys del 10% dels 15 milions de nens que han mort aquest any foren vacunats contra les sis malalties infantils més freqüents i perilloses. La vacunació costa 3 lliures per nen. Però no dur-ho a terme ens costa cinc milions de vides a l’any. Aquests són exemples clàssics de violència estructural».

La violència estructural és atribuïda a organitzacions específiques de la societat que fan mal o perjudiquen individus o masses. Explicant el seu punt de vista de com la violència estructural afecta la salut de persones subalternes o marginals, l’antropòleg de la medicina Paul Farmer diu:

 «La seva malaltia és el resultat de la violència estructural: no és la cultura i ni la voluntat individual purament qui té la culpa; es tracta més aviat de forces i processos històricament donats (i sovint econòmicament motivats) qui conspiren per oprimir l’acció individual. La violència estructural visita tots aquells que tenen un estatus social que els nega l’accés als fruits del progrés científic i social».

Aquesta perspectiva ha continuat sent discutida per Paul Farmer, juntament amb Philippe Bourgois i Nancy Scheper-Hughes. Els seus teòrics consideren que la violència estructural està plenament afincada en el sistema mundial actual. Aquesta forma de violència, centrada en arranjaments socials aparentment desiguals, no seria inevitable.

Acabar amb el problema global de la violència estructural requiria accions que poden semblar irrealitzables a curt termini. Segons aquests autors això és un indicador que hauria de ser fàcil de dirigir recursos a minimitzar els impactes perjudicials de la violència estructural.

D’altres entre ells com el futurista Wendell Bell creuen que hi ha una necessitat per mesures a llarg termini per tal de guiar projectes envers la justícia social. La major part de violències estructurals, com el racisme o el sexisme, han esdevingut tan habituals en la societat que semblen gairebé invisibles. Malgrat això, el sexisme i el racisme es troben al centre de resistències polítiques i culturals des de fa dècades. S’han aconseguit reformes significatives, si bé el projecte roman incomplet.

3.2.4..2. «LA REVOLUCIÓ», ENTESA COM UNA REVOLTA ESTRUCTURAL QUE BATEGA, AMB LA FORÇA DASCENDENT DEL SEU COR, VERS UNA TRANSFORMACIÓ QUALITATIVA DE L’ORDRE ESTABLERT

 

3.2.4.2.1. «LA REVOLUCIÓ», EN GENERAL

Una revolució és una transformació profunda i ràpida de l’estructura socialeconòmica i política d’una societat, que alguns cops comporta l’ús de la violència, però no necessàriament.

Els canvis revolucionaris, a més de radicals i d’aportar conseqüències transcendentals, han de percebre’s com a ruptura sobtada de l’ordre establert. Si no és així, s’hauria de parlar millor d’una evolució, d’una transició o d’una crisi. Si el que hi falta és el caràcter transcendental, s’hauria de parlar més aviat d’una revolta.

Les revolucions són conseqüència de processos històrics i de construccions col·lectives. Perquè una revolució sigui possible cal que hi hagi una nova unió d’interessos fent front a uns altres interessos. En efecte, una revolució pròpiament dita és obra de grans masses:

  • Es produeix quan una majoria de la societat, o una minoria molt nombrosa i representativa, arriba a la convicció que l’statu quo és injust, il·legítim i insuportable…,

  • Fins al punt que resulta imprescindible d’enfrontar-s’hi radicalment amb voluntat de destruir-lo per a bastir quelcom de nou, malgrat les incerteses que això obre.

 

 

En la historiografia es parla generalment de tres tipus de revolucions:

 

 

 

 

  • La revolució política

  • La revolució social

  • La revolució econòmica

En sentit figurat, també s’anomenen revolucions certs canvis ràpids i profunds de base teconològica:

  • La revolució industrial

  • La revolució telemàtica

  • La revolució científico-tècnica…

En l’accepció actual, el terme revolució és una aportació catalana a la terminologia política universal: s’encunyà en català en el segle XV, tot responent a una metàfora en què es compara un canvi profund i sobtat amb les revolucions dels astres.

  • El primer ús del terme es documenta en català el 1473 en referència a la guerra civil entre la Generalitat i Joan II.

  • Posteriorment s’aplica, coetàniament, a les Germanies, per exemple. Potser és d’ací que el terme, en la nova accepció, passà a l’italià (historiografia italiana del segle XVII), i d’ací arreu.

3.2.4.2.2. «LA REVOLUCIÓ NO-VIOLENTA»

Una revolució o revolta no-violenta és una revolució utilitzant, en la seva majoria, la protesta no-violenta contra governs autoritaris per promoure en el propi país:

Una revolució no-violenta és possible encara que el control del govern adopti mesures brutals contra la protesta, la creença comuna que la majoria de les revolucions que han tingut lloc en els règims dictatorials van ser aixecaments sagnants o violents no neix d’una anàlisi històrica.

Les revolucions no-violentes en el segle XX es van convertir cada cop més en exitoses i comunes, especialment en les aliances polítiques de la Guerra Freda que van donar suport a l’statu quo del govern minvant.

En els anys 1970 i 1980, intel·lectuals en la Unió Soviètica i en altres dictadures socialistes van enfortir la resistència civil i l’extensió de la samizdat. Les dos grans revolucions que van tenir lloc durant la dècada de 1980 van influenciar fortament els moviments polítics que van seguir:

 

Segons un estudi que tingué en compte 323 campanyes revolucionàries amb al menys 1.000 participants fetes des del 1900 fins al 2010 trobà que les revolucions no-violentes tenen més èxit que les violentes i els governs instaurats solen ser democràtics.

 

 

 

 

3.2.4.3. «L’ALDARULL», ENTÈS COM UNA FORMA DE PROTESTA CIVIL QUE, SENSE ARRIBAR A UNA VIOLÈNCIA RECURRENT I ESTRUCTURAL, EFÍMERA CONTRA LES PERSONES I/O BÉNS PÚBLICS O PRIVATS, APLEGA DISRTURBIS DE MÉS O MENYS INTENSITAT 

3.2.4.3.1. LA DESCRIPCIÓ DEL CONCEPTE «ALDARULL» I PROTESTES  SIGNIFICATIVES 

Etimològicament la paraula catalana «aldarull«, té la seva correspondència en d’altres llengües com s’indica tot seguit:

  • Català: aldarull 

  • Espanyol: disturbio – forma de protesta civil

  • Anglès: riot – form of civil disorder

  • Francès: émeute – manifestation spontanée, généralement violente, résultant d’une émotion collective

  • Alemany: Aufruhr – Form von zivilen Protest

  • Italià: sommossa 

Un aldarull és una mena de revolta popular caracteritzada per la violència efímera i no organitzada d’un grup de persones. 

Es pot produir després d’una manifestació, un esdeveniment esportiu o qualsevol acte que inclogui una massa suficient de gent. Usualment és dissolt per la policia o l’exèrcit a ordres del govern. Implica sovint vandalisme (destrucció del mobiliari urbà o comerços) i baralles entre els congregats o entre aquests i les forces enviades a reprimir-los.

Alguns aldarulls històrics remarcables són:

El  control general dels aldarulls o antiavalots són les mesures preses per la policia, els militars o altres forces de seguretat per tal de controlar, dispersar i arrestar civils que estan involucrats en un avalotmanifestació o protesta. Aquesta funció la realitzen habitualment unitats especialitzades de la policia (policia antiavalots) o en alguns casos, excepcionals en una democràcia i habituals en una dictadura, de l’exèrcit.

 

 

3.2.4.3.2. ELS «ANTIAVALOTS», DAVANT DE LES PROTESTES MASSIVES

Les funcions dels antiavalots:

  • La policia controla les accions de les gernacions o multituds i dispersa les manifestacions no autoritzades, violentes o de qualsevol tipus segons els estats i la seva decisió política.
  • Una altra de les funcions de la policia antiavalots és fer complir les ordres de protecció dels edificis o zones ocupades il·legalment.
  • També poden ser requerits per a fer de mitjancers entre dos o més grups de manifestants amb ideologia oposada i evitar que es facin mal entre ells i a persones no relacionades.

Tanmateix, la funció principal d’aquesta policia o exèrcit és mantenir l’ordre públic en controlar diverses activitats. A Catalunya, les funcions antiavalots la té l’Àrea de Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra.

L’equip dels antiavalots inclou:

A vegades l’ús de la força antiavalots ha estat molt útil pel manteniment de l’ordre públic i la protecció del ciutadà, en altres, amb major o menor freqüència segons els països, ha ultrapassat els límits i ha ocasionat danys a les persones i fins i tot matances com per exemple:

 

 

3.2.4.3.3. LES ANOMENADES «BARRICADES»

Ve a tomb, en aquest moment i aquí, deixar constància de les «barricades«:

Una barricada és un parapet improvisat que es fa amb contenidors, bótes, vehicles bolcats, pals, pedres, etc. Serveix per destorbar el pas a l’enemic i protegir-se dels tret d’armes de petit calibre (no de l’artilleria). És de més ús en les revoltes populars que en l’art militar.

El seu ús es remunta:

A Espanya, han estat moltes les ocasions en què s’han aixecat barricades especialment:

  • A Madrid el 1854 quan la insurrecció de Vicálvaro, el 1856 i el 1866.

  • A Barcelona, les de 1856 i a València, Cadis, Sevilla, etc., que es van aixecar durant el període revolucionari.

  • A Barcelona la setmana del 14 al 21 d’octubre de 2019 amb ocasió de publicar-se la Sentència contra el Procés català dels fets ocorreguts entre el 20-S i l’1-O de 2017.

3.2.5. ELS ALDARULLS DE BARCELONA L’OCTUBRE DE 2019, EN CONÈIXER-SE LA SENTÈNCIA 359/2019 PUBLICADA PER LA SALA SEGONA DEL TRIBUNAL SUPREM RESPECTE DE LA BEN IGNOMINIOSA CAUSA ESPECIAL  DE 20907/2017 CONTRA EL PROCÉS CATALÀ EMMARCAT EN ELS DIES 20-S i L’1-O  de 2017

3.2.5.1. ARTICLES QUE DETECTEN El DESASSOSEC I L’ATRIBOLAMENT DELS ESDEVENIMENTS D’AQUEST OCTUBRE QUE UNA SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA PESARÀ COM UNA LLOSA A LES PLANES DE LA HISTÒRIA D’ESPANYA I CATALUNYA

En un exercici de síntesi sobre l’arc de protestes de diferent caire -des de les manifestacions paciífiques, les protagonitzades mitjançant la desobediència civil i les que han incendiat contenidors, construït barricades, llançat objectes de índole diversa i altres accions-, recullo alguns articles de pensadors, periodistes i professionals de crear opinió sobre els esdeveniments que -amb la velocitat que el pas del temps els proporciona temporalitat i validesa- fruiran o no d’ésser emmarcats i consignats en les pàgines de la història:

17/10/2019 «NO A LA VIOLENCIA» / Pilar Rahola 

«No hi ha camí per la pau, la pau és el camí «, afirmava Gandhi en la seva icònica frase, convertida en model de vida i en forma de lluita, i que ha inspirat la filosofia de tots els moviments de no violència en la persecució dels seus ideals.

Aquesta mateixa filosofia ha estat, invariablement, la que ha mogut el tarannà del gran moviment cívic català que ha sacsejat la història recent de Catalunya, i posar en dubte aquesta ferma voluntat, tant dels líders del Procés com de l’absoluta majoria de la població, és senzillament indecent.

Cal recordar que Puigdemont, Junqueras, Romeva o, molt especialment, els dos Jordis, han dedicat tota la seva biografia política a defensar la via de la no violència com l’única via acceptable en la defensa de la seva causa. És evident que això no evita la possibilitat que hi hagi algun cap buit, però també ho és que, cada vegada que hi ha hagut alguna acció agressiva, tots els referents independentistes han sortit en bloc a rebutjar-la. Sense anar més lluny, ahir mateix ho va expressar Junqueras en un tuit inapel·lable:

«Tot el suport a les mobilitzacions i a les marxes massives i pacífiques. Cap violència ens representa».

Parlava per boca de tots els presos, i això, tot i estar patint la violència d’una presó derivada d’un judici polític.

En aquest sentit, la permanent acusació de violència per part de líders de l’espanyolisme, amb Ciutadans al capdavant, amb l’única intenció de demonitzar la causa catalana i negar qualsevol temptació de diàleg, és una maldat intrínseca, una perversió de la política. Parlen de foc i fa anys que són ells els que porten la gasolina. Especialment ara, quan els ànims catalans estan tan calents. Això no treu que sigui del tot rebutjable qualsevol manifestació que acabi en disturbis incívics o violents, i així ho han expressat els líders independentistes arran dels actes de la nit de dimarts.

Però, des d’aquest rebuig frontal, també és obligatori parlar d’actuacions policials que han generat una gran indignació col·lectiva:

  • Un jove ha perdut un ull,

  • Un altre ha perdut un testicle,

  • Hi ha hagut desenes de ferits,

Els periodistes que eren a primera línia de la manifestació del passeig de Gràcia han denunciat una actuació policial desproporcionada. Jean Mackenzie, de la BBC, descrivia l’arribada de policies

«Disparant bales de goma a la multitud, creant una situació terrorífica i violenta a l’instant».

La violència és rebutjable del tot. També quan s’exerceix amb la llei a la mà.

1/11/2019 «SOBRE LA VIOLÈNCIA» / Juan José López Burniol

S’ha repetit moltes vegades, al llarg de la història, que la violència resulta imprescindible en certes situacions i exercida en diferents graus per subvertir l’ordre establert, especialment quan no resulta possible modificar les estructures de poder des de dins del propi sistema, ja sigui per la inexistència de canals legals per a això o per haver-se enrocat seus dirigents en l’entramat institucional (a l’Estat profund) que controlen.

  • Sol parlar d’una violència indeterminada, la naturalesa no fa falta i la gradació és també incerta.

  • S’ha arribat a parlar molt seriosament fins d’una «violència pacífica«, una idea davant la qual rendeixo meva capacitat de comprensió. Em supera.

Davant d’aquesta indefinició i aquesta perplexitat, cal preguntar-se: de quina forma de violència es parla…? He pensat sobre això i només he pogut concretar certes idees que comparteixo amb el lector per si aquest vol formar el seu propi criteri, encara que sigui rebutjant. Són aquestes:

  • (1) La violència es troba en l’origen mateix del poder de l’Estat. Des del moment en què es constitueix una comunitat humana i en particular des del moment en què es constitueix un Estat, amb un aparell de govern, la violència passa a ser monopoli exclusiu del poder constituït. I aquest ha d’utilitzar-només dins el marc de la llei, com enforcement d’aquesta mateixa llei i en defensa de l’ordre públic (López Aranguren, «Sobre l’evitabilitat o inevitabilitat de la violència«, citat per Ferrater Mora). Així, en un Estat democràtic, en el qual la llei és l’expressió de la voluntat social dominant, el principi de legalitat ha de ser escrupolosament observat i, si escau, impost, sense perjudici de la seva coordinació amb el principi democràtic; una coordinació que ha de ser sempre obra de l’acció política .

  • (2) Fora del marc definit per la llei, és a dir, deixant al marge la violència legítima exercida per l’Estat, la violència genera sempre violència. Quan algú es veu agredit violentament, o bé claudica i es deixa avassallar o respon també violentament, amb una violència almenys igual si està en la seva mà, i superior si pot exercir-la. Ningú que vulgui sobreviure posa l’altra galta. Aquí es troba el fonament últim de la legítima defensa. Està dit d’una altra manera en les Escriptures: «Qui a ferro mata ferro mor» (Evangeli segons Sant Mateu, capítol 25, versicles 51-52); el que constitueix una formulació més de la llei del talió (codi d’Hammurabi, segle XVIII a.C.). I, en aquesta mateixa línia, sol dir-se més festivament que «on les donen les prenen«. Fa temps que sostinc que l’expressió geomètrica de la justícia és la simetria.

  • (3) Tots els conflictes humans resolts al marge de la llei i només per la violència es decanten sempre a favor del més fort, és a dir, de qui és capaç d’exercir una violència superior. D’aquí que només la llei ens faci a tots lliures i a tots ens iguali; i d’aquí també que només l’Estat com a sistema jurídic pugui garantir la pau social i la seguretat.

  • (4) La conclusió que extreure dels apartats anteriors és clara: abans de prescindir de la llei i incitar a la violència, qualsevol que aquesta sigui, cal tenir molt clar i donar per segur que la resposta que es rebrà serà també violenta, i que, plantejat així el conflicte, el desenllaç es produirà inexorablement a favor sempre de qui pugui exercir una violència d’intensitat superior. Del que es desprèn que, abans d’optar per la violència, cal estar molt segur de la superioritat de les pròpies forces, per estimar freda i racionalment que prevaldran sobre les de l’adversari. Aquesta avaluació s’ha de fer només des d’una perspectiva estrictament empírica, és a dir, al marge de qualsevol consideració d’una altra naturalesa, prescindint de qualsevol complex de superioritat i, sobretot, embridant prèviament les pròpies passions, les tirades, el record dels greuges -reals o imaginaris-, les fílies i les fòbies. Davant del arravatament, la contenció; enfront de la improvisació, el càlcul, i davant del desvergonyiment tauró, la fermesa serena.

Hannah Arendt va escriure -en el capítol central de Sobre la violència- que «la violència pot destruir el poder; (Però) és absolutament incapaç de crear-lo«, perquè el poder -afegeix- «és la capacitat per actuar concertadament que pertany al grup i que existeix mentre el grup es mantingui, mentre que la violència és un mer instrument que necessita una justificació per legitimar-se«. A més -conclou-, «la violència no és la manifestació temporal d’un bé encara ocult«.

18/10/2019 «LA TRENCADISSA» / Pilar Rahola 18.10

Reiterar una vegada més, i totes les que calguin, el rebuig frontal i inapel·lable a la violència, una via que només pot conduir a l’abisme. I, amb el rebuig, la responsabilitat de tots per frenar-la:

 

 

  • Tant si la violència neix de provocadors que volen rebentar el pacifisme del moviment independentista (la qual cosa beneficia a qui beneficia),

  • Com si neix de grupuscles independentistes radicalitzats.

  • O tots dos retroalimentant, que així ho sembla.

  • Aquest rebuig també val per a la policia, quan s’extralimita en les seves funcions.

Per la via de la violència:

  • No hi ha camí,

  • No hi ha decència i

  • No hi ha horitzó.

Amb aquest preàmbul obligat, també és obligat subratllar l’enorme ceguesa i irresponsabilitat que han tingut els responsables polítics, mediàtics i judicials espanyols en criminalitzar, judicialitzar i empènyer la causa catalana a una situació tan extrema. Intentar resoldre un problema territorial per la via penal, escapçant tota la dirigencia política i cívica del moviment, només podia dur-nos al caos, i en aquest punt estem:

  • D’una banda, la policia no té interlocutors en les manifestacions, perquè als Jordis els han enviat a la presó precisament per fer de pacificadors. D’aquí que apareguin plataformes com el Tsunami, sense portaveus, ni líders, convençuts que només des de la clandestinitat es podrà dirigir la protesta pacífica. Qui es posa ara a pacificar una manifestació, després d’haver llegit l’aberrant argumentació del Suprem per empresonar als Jordis…?

  • A més, la judicialització de la dirigència dels Mossos afegeix més llenya al foc, perquè tots sabem que, amb el major Trapero en el càrrec, la situació estaria molt més controlada.

També aquí resulta aberrant l’argumentari del Suprem sobre els Mossos, encara que sembla clar que és la prèvia per sentenciar al major Trapero i als que l’acompanyen en el judici de l’Audiència.

Sense Jordis, sense el més gran dels Mossos, amb tota la dirigencia política a la presó i l’exili, amb la negativa espanyola d’obrir ponts polítics (el més surrealista: Sánchez reunint-se amb tots, menys amb els líders catalans, per parlar del tema català) i amb l’amenaça penal permanent sobre el Parlament, queda l’única via del carrer per canalitzar el dolor, la indignació i la defensa dels ideals. Només als que no saben res del que passa a Catalunya, tot i que cada dia parlin de nosaltres, els pot sorprendre l’enorme èxit popular de la protesta. Ens han portat a una situació límit, i ara tot és imprevisible.

La gestió que està fent l’estat espanyol del problema català, davant del món, el porta cada vegada més al model xinès a:

  • Utilitzar la seva força com a estat per silenciar la dissidència política. Això pot voler dir ajornar un partit de futbol perquè no es vegin les protestes a les graderies.

  • Pressionar els operadors perquè tanquin vies de lliure accés a la informació i la comunicació, amb l’excusa -d’una falsedat aberrant- que es fan servir per organitzacions terroristes i criminals.

  • Amenaçar la justícia belga amb represàlies contra el seu país si no fan el que volen.

  • Forçar que el Canadà tanqui les portes al president Puigdemont.

  • Prohibir accions exteriors legítimes del govern català.

Són accions contra la dissidència, contra la lliure expressió, contra la separació de poders. No estan en el catàleg d’un país que assumeixi plenament els valors democràtics, sinó en el d’un país que se sent poderós i considera que certs objectius polítics o econòmics estan per damunt de tot. És el model xinès. O potser és la Xina qui ha fet seu un model espanyol: «Si se acierta mal, sostenella y no enmendalla«. Quan tens un problema, no preguntar-te mai què estàs fent malament, sinó blindar i protegir el teu error. Sostenir-lo sense esmenar-lo.

 

23/10/2019: «IRRESPONSABILIDAD» / Pilar Rahola

Hi caben totes les opcions des de l’altre costat polític:

 

  • Que el personatge no agradi,

  • Que no agradi res,

  • Que creguin que és el pitjor…,

però cap pot servir com a excusa per rebutjar el diàleg. De fet, tots els diàlegs polítics, en qualsevol conflicte del món, tenen dues característiques:

  • S’inicien perquè hi ha un problema per resoldre i

  • S’estableixen entre adversaris.

És la famosa frase de Moshe Dayan:

«La pau no se signa amb els amics, sinó amb els enemics»

A partir d’aquí, la cadena d’excuses que ha posat el president Sánchez per rebutjar qualsevol indici de conversa amb el president Torra, fins al punt de la mala educació institucional de no agafar-li ni el telèfon per quatre vegades, no té cap categoria política. Al contrari, és un trist exemple de pura antipolítica. No deixa de ser farisaic que els mateixos partits i governs que van arribar a parlar amb ETA -sense la prèvia de demanar que rebutgessin la violència, tot i la muntanya de morts-, i que es passen la vida exigint taules de diàleg per l’espinós conflicte araboisraelià, muntin tant escàndol per parlar amb un president democràtic, la presidència del qual ens representa institucionalment a tots i que està avalat per una llarga militància en la no violència. Si a això afegim la tocata i fuga protagonitzada per Sánchez a Barcelona, ​​escapant per la porta d’emergències de Sant Pau -com va explicar gràficament el corresponsal de The New York Times-, la cosa passa de trist a patètica.

I tot això, enmig d’un conflicte territorial de dimensions enormes, que ha afectat l’estabilitat espanyola i que ha traspassat fronteres. Com a mostra, les declaracions de la comissionada de drets humans del Consell d’Europa, preocupada pels drets de reunió i expressió a Espanya.

No hi ha altre camí que parlar, el viralizat #SpainSitAndTalk que ho resumeix tot. I si això no passa, no és perquè no sigui necessari, sinó per motius poc confessables:

  • Primer, perquè Espanya no té cultura de negociació i històricament s’interpreta el diàleg com una concessió i, per això, com una derrota.

  • A més, el PSOE està espantat per la seva caiguda de vots i no és capaç de tenir iniciatives.

  • I, finalment, s’ha creat un relat mediàtic monstruós, que no dóna oxigen a la paraula, i que només busca la rendició catalana.

Però, amb tot, la paraula és l’únic camí. Sánchez pot penjar el telèfon a Torra, però en realitat ho està penjant a la política en majúscules. És una irresponsabilitat que no debilita Torra, sinó a Sánchez. Per aquest motiu cada dia sembla més petit.

15/10/2019: «NO ÉS NORMAL» / Vicenç Villatoro

Hi ha gent que creu que és normal que es condemnin persones a presó per haver intentat dur a terme pacíficament les seves idees i per complir les promeses que havien fet a la ciutadania (que els havia triat precisament per fer-les, per una àmplia majoria democràtica). I hi ha gent que no ho troba normal.

  • Qui ho troba normal, intentarà que en les pròximes hores, dies, setmanes i mesos hi hagi arreu un miratge de normalitat. Que tot sigui igual que sempre, i amb aquestes persones a la presó.

  • I qui no ho troba normal té el dret a desmentir aquest miratge de normalitat i demostrar d’una manera permanent, pacífica i visible que aquesta suposada normalitat no existeix.

Si hi ha una cosa molt rellevant que no és normal, no podem fer veure que tot continua normalment. Estic convençut que hi ha molts i moltes maneres d’anar dient, amb civisme i sense violència:

  • Que avui a Catalunya la vida no és normal,

  • Que estem en un estat d’excepció,

  • Que tot està contaminat per aquesta anormalitat enorme que tot ho presideix.

Cadascú ja sabrà com fer-ho, en el seu àmbit, per desmentir la normalitat. No és una cosa d’unes hores ni d’uns dies. La necessitat de fer visible la anormalitat dura tot el temps que la anormalitat duri. S’acaba quan la anormalitat s’acabi.

16/10/2019 «FALLIDA» /  Pilar Rahola 16.10

Percebo la necessitat d’escriure aquest article com una derrota dels valors que m’inspiren. Si cal escriure-ho, és que ha fallat tot:

 

  • El sentit comú polític,

  • El respecte als drets civils,

  • La protecció de les lleis democràtiques,

  • La massa crítica ciutadana.

És a dir, si és possible escriure aquest article és perquè ha fallat la història.

Per descomptat, podem posar la lupa als centenars de pàgines de la sentència i trobar indicis de llum:

  • Menys anys dels que demanaven els sectors més recalcitrants;

  • No s’ha acceptat la petició de la Fiscalia contra els permisos penitenciaris;

  • Ha caigut la rebel·lió i reconeixen que no va existir violència

El got mig ple permet molt recorregut analític i, segurament, interessant. Però la qüestió no està en les branques, sinó en el tronc, perquè el que ha passat ha estat una gran operació de judicialització i criminalització d’un procés polític, nascut d’un conflicte polític i plantejat en termes de radicalitat democràtica. És a dir, s’ha anat pel pitjor camí possible, per transitar per un territori minat. I això s’ha fet forçant el Codi Penal fins a un extrem que, segurament, esclatarà a Estrasburg.

27/10: «RENDIU-VOS...!» / Vicenç Villatoro

Aquest cap de setmana hi ha dues manifestacions successives confrontades. Però què vol dir confrontades? Sabem que ho són, és obvi, però en quins termes, què diu defensar l’una i l’altra per saber ben bé en què es contradiuen…? Quina pancarta hi haurà o hi hauria d’haver al davant de cadascuna (les pancartes que resumeixen allò que comparteixen tots els manifestants)…?

  • La de dissabte s’ha convocat sota el lema “Llibertat”. Un lema polisèmic: llibertat per als presos polítics i llibertat per a la ciutadania per decidir el seu futur.

  • I la de diumenge…? Si es tracta dels presos, la pancarta hauria de dir “Presó”. Si es tracta de portar la contrària a la llibertat de decidir, no se m’acut quina hauria de ser. En tot cas, crec que la pancarta que correspon a diumenge és “Rendiu-vos”. Una traducció del “ Basta” que fa servir com a lema.

Sobiranistes, rendiu-vos. Tota invitació a la rendició sol contenir una amenaça (us passarà tot això si no us rendiu) i una oferta (si us rendíssiu, encara es podria salvar això). Però em temo que els qui es manifesten estan d’acord en què passarà als qui no es rendeixin, però no expliciten -potser no tots pensen el mateix- què els quedaria als que es rendissin. Molta amenaça i poca oferta. Pocs motius per rendir-se.

23/10: JUTGES POLÍTICS / Vicenç Villatoro

Quan va començar el judici del Procés, des del catalanisme es va dir que era un judici polític i que es dictaria una sentència política. Quan es deia, els mitjans i la política espanyola responien escandalitzats que el judici era impecablement jurídic, que Espanya era una de les millors democràcies del món, que la separació de poders estava més que garantida i que Marchena era el paladí de la impermeabilitat del poder judicial a qualsevol pressió política. Doncs bé, uns mesos després, tres quartes parts dels qui deien indignats que el judici no tenia res de polític estan escrivint:

  • Que la sentència és política,

  • Que Marchena l’ha inspirada en criteris polítics,

  • Que respon a un càlcul polític, en part personal per fer carrera i en part imposat pel govern espanyol.

Ho diuen ben bé pel contrari, perquè creuen que jurídicament se’ls havia de condemnar per rebel·lió i no per sedició. Però estan dient que la sentència respon més a una maniobra política que a una lògica jurídica. I en el fons, això és el més important. Sigui per fer-la més tova o més dura, l’essencial és que ara també ells denuncien i reconeixen que la justícia no és ni imparcial ni independent. Que les sentències són l’eina que tenen per fer política uns jutges polítics.

3.2.5.2. VISIONATS DELS ALDARULLS ESPIGOLATS PELS CARRERS DE LA CIUTAT COMTAL EN LA PROTESTA PER LA INJUSTA SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA CONTRA EL PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ I EN LES PERSONES DELS SEUS LÍDERS POLÍTICS I SOCIALS 

Tanmateix, la primera fotografia conté el video que correspon al final de la convocatòria de «Tsunami Democràtic» el dia 9 de novembre de 2019, Dia de Reflexió a la Plaça Universitat de BCN, davant de les Eleccions generals del 10-N, en què es pot comprovar -amb ironia i satisfacció- la pretesa denuncia, per part del Govern espanyol que maldà per tancar planes web a l’entitat, titllant-la de «terrorista«. Una entitat que no és altra cosa que: 

LA FORÇA DE LA GENT…,

com ho expressa la cançó composta ‘ad hoc’…, i en el sentit que «Tsunami Democràtic Som Tots»… Vet açí la lletra amb la música incorporada aiguabarrejada amb altres cançons que vénen a tom.

«TOÇUDAMENT ALÇATS».

Lluís Llach i diversos artistes com ara l’Èric Vergés (Catarres) o la Paula Valls, han participat en un videoclip que serveix per musicar la iniciativa de Llum i llibertat. En prémer el primer vers de l’estrofa s’obrirà el videoclip de la cançó: Toçudament alçats:

Som la gent que no es resigna,
la que mai no desespera,
som tossuts, som insistents,
quan tot és tan urgent,
la resposta som nosaltres,
gota a gota, creix l’onada,
fins a fer-se gran com un tsunami,
de la gent que ha vençut la por
i desitja un món millor.

«UN SOMNI IMMENS» 

«Un somni immens» és el tema que ha estat escrit i compost pel cantautor Àlex Pérez. La cançó vol ser un «cant propositiu davant els temps complicats que ens ha tocat viure, una cançó protesta a través de la qual es canalitza un missatge antirepressiu. El cant col·lectiu Un somni immems és la primera part de la resposta dels músics davant la situació política que viu el país i anima la població a mobilitzar-se. Premeu el text acolorit en blau cel i s’obrirà el videoclip:

És la força de la gent,
avançant contra corrent,
qui canvia el curs del temps
quan no es pot ser indiferent,
no hi ha res que ens faci por,
doncs veiem clar l’horitzó,
ben segur hi arribarem.

«TORNAREM»

«Tornarem» a ser grans, hi tornarem, / quan sortim d’aquesta tempesta, / que amaguem rere / rostre indiferent, / però cou i ens fa sentir que hi tornarem… /  Rere els núvols hi ha, / rere els núvols hi ha, / un sol tan gran, / que mai ningú no podrà amagar. Una cançó de Lax’n’Busto que s’obrirà en videoclip en prémer l’acolorit blau cel:

És la força de la gent,
obre els ulls i surt de casa,
baixem tots fins a la plaça,
res no ens podrà parar,
ara toca guanyar,
si ets amb mi, tinc esperança,
gota a gota fem l’onada,
que inundi el pla i fins a la muntanya
d’un sol clam
justícia i llibertat,
som aquí i estem alçats.

«CAMINS».

Les cançons més populars de Sopa de Cabra foren L’Empordà, Camins, El Far del Sud o El Boig de… Escollim Camins, que ara s’esvaeixen, Camins que hem de fer sols, Camins vora les estrelles, Camins que ara no hi son. En prémer les lletres acolorides amb blau cel s’obrirà el videoclip corresponent:

És la força de la gent,
avançant contra corrent,
qui canvia el curs del temps,
quan no es pot ser indiferent,
no hi ha res que ens faci por,
doncs veiem clar l’horitzó,
ben segur hi arribarem.

És la força de la gent… És la força de la gent,  /que ja no és indiferent. / És la força de la gent, / que canvia el curs del temps, / avançant contra corrent. / És la força de la gent, de la gent, de la gent, / no em preguntis el perquè podem, / no em preguntis el perquè avancem / És la força de la gent, ara o mai, és el moment…

«L’ESTACA» 

«L’estaca» és una cançó composta pel cantautor català Lluís Llach el 1968Va ser composta en temps de la dictadura espanyola del General Franco i és una crida a la unitat d’acció per a alliberar-se d’Espanya i França, per aconseguir la independència. El videoclip correspon a la concentració a la Plaça de la Universitat de BCN el dia de reflexió davant de les eleccions del 10N de 2019:

És la força de la gent,
avançant contra corrent,
qui canvia el curs del temps,
quan no es pot ser indiferent,
no hi ha res que ens faci por,
doncs veiem clar l’horitzó,
ben segur hi arribarem.

«QUÈ VOLEN AQUESTA GENT…?»

«Què volen aquesta gent…?» és una cançó de 1968, composta per Maria del Mar Bonet amb la lletra d’un poema de Lluís Serrahima. El poema i la cançó foren escrits com a denúncia de la repressió política franquista. Arran d’un concert a la Cova del Drac, la censura prohibí de cantar-la en recitals i que fos emesa per la ràdio. Per burlar la prohibició, algunes vegades amb èxit, hom la tornà a presentar canviant-li el nom per A trenc d’alba o De matinada. Premeu el subratllat amb blaucel i s’obrirà el videoclip corrersponent:

És la força de la gent,
avançant contra corrent,
qui canvia el curs del temps,
quan no es pot ser indiferent,
no hi ha res que ens faci por,
doncs veiem clar l’horitzó,
ben segur hi arribarem.

LA FORÇA DE LA GENT…,

És la força de la gent… És la força de la gent,  /que ja no és indiferent. / És la força de la gent, / que canvia el curs del temps, / avançant contra corrent. / És la força de la gent, de la gent, de la gent, / no em preguntis el perquè podem, / no em preguntis el perquè avancem / És la força de la gent, ara o mai, és el moment…

 

En prémer les fotografies s’obrirà un visionat parcial dels esdeveniments nocturns ocorreguts durant la setmana posterior a la publicació de la sentència condemnatòria contra el procés independentista català en elscarrers de Barcelona. Tot plegat en contrast amb «Tsunami Democràtic». És més, des de la meva opinió personal -objecte de modificació si el judici posterior dels esdeveniments posteriors ho confirmen- crec que els importants aldarulls viscuts durant la setmana del 14 al 20 d’octubre de 2019:

 

 

  • Van ser inicialment provocats pel “clavegueram” a què estem acostumats amb la finalitat d’esvair l’èxit de les Marxes per la Llibertat, per a culpabilitzar el moviment independentista català i presentar-lo internacionalment com a violent-terrorista tot atemptant contra la indissoluble Unitat d’Espanya. A l’efecte em remeto al llibre «Les clavegueres de l’Estat» de Jaume Grau.
  • S’hi van afegir elements provocadors vinguts d’arreu d’Europa -com sol passar en totes les manifestacions de tipus reivendicatiu- a més a més de grups radicals de diferent índole, així com també del propi moviment independentista que, per les característiques d’una joventut que no disposa d’un futur aclarit i que no hi té res a perdre, viuen la situació d’injusticia i repressió com quelcom que els afecta personalment.
  • Hi cal també deixar constància que la policia va efectuar càrregues aterridores i una bona part de les quals ben allunyades de tota proporcionalitat. Hi va haver detinguts, alguns del quals no van rebre el tractament que correspon a la integritat física dins de les Comissaries i, en ser posats sota la judicatura, es dubte de la fiabilitat dels informes policials perquè els jutges poguessin esbrinar amb justícia la pressumpta culpabilitat del denunciat per decretat o no presó provisional.

 

 

Un testimoni a les barricades i entremig dels aldarulls a Barcelona

 

3.2.5.3. VISIÓ D’UN JUTGE RETIRAT SOBRE UNA PRETESA VIOLÈNCIA D’ESTAT COMESA DES DE LES FORCES D’ORDRE PÚBLIC I DE LA JUDICATURA

El jutge Ramiro García de Dios, ara retirat, però amb 30 anys de servei a les seves esquenes, com a instructor del Jutjat número 6 de Madrid, qüestionà durantment en el  programa FAQS de TV3 la resposta a les protestes de la sentència: 

  • Tant de les forces policials…

  • Com de la judicatura.

Ha estat molt crític amb la policia (hereva de la dictadura) i amb els jutges que no defensen els drets dels ciutadans atacats pels cossos de seguretat. Ha arribat a declarar que no descarta que la policia manipuli proves per condemnar els detinguts als aldarulls de després de la sentència. I afirma que aquestes manipulacions solen «colar» si el jutge no té «una sana i prudent desconfiança cap a l’aparell policial«.

García de Dios ha qüestionat molt, des de sempre, la feina de les unitats antiavalots a l’Estat espanyol (se’l coneixia com el azote de la policía per les seves instruccions contra els cossos policials). Ha afirmat que aquests dies a través de la televisió ha vist com la policia cometia delictes:

  • No només de lesions…,

  • Sinó també delictes contra la integritat moral de les persones, en voler humiliar els detinguts i altres manifestants.

Però García de Dios té clar que:

  • El ministre de l’Interior Grande-Marlaska, amb qui va coincidir al País Basc, no assumirà funcions de control de la policia. Afirma que tot i ser jutge té «una mentalitat policial» i que és antigarantista i autoritari.

  • García de Dios ha acusat Marlaska d'»intensa misèria moral i intel·lectual» per comparar la situació catalana amb la del País Basc en els anys durs d’ETA.

Ramiro García de Dios apunta que un dels problemes en aquest àmbit es troba en la composició de la judicatura que hi ha:

 

 

 

  • Una majoria conservadora,

  • Una minoria progressista,

  • Una minoria també «neofeixista o autoritària» 

Ha posat com a exemple d’aquesta minoria neofeixista o autoritària el president del Tribunal Suprem de Castella i Lleó. I apunta que l’aparell judicial penal té una «relació promíscua» amb el subsistema policial.

Aquest jutge retirat també:

  • Ha discrepat amb les penes de presó que han imposat als manifestants alguns dels seus excol·legues.

  • Ha assegurat que la presó provisional s’està utilitzant, incorrectament, «com a escarment» i per «provocar desànim«. I ha explicat que la presó «és molt dura» encara que les penes siguin curtes: ho sap molt bé perquè va passar un mes a la presó durant el franquisme.

  • Ha afirmat que amb l’aparell ultrarepressiu que té l’Estat, està encantat amb les protestes violentes, que sap combatre, però que en canvi no sap com enfrontar-se a protestes massives pacífiques continuades.

LA FORÇA DE LA GENT…,

 

En prémer la fotografia s’obriran els videos per consultar de viva veu les opinions del jutge Ramiro García de Dios recollides en el programa Preguntes Freqüents (FAQS emès pel canal televisiu TV3) el dia 2 de novembre de 2019

 

3.2.5.4. PSICÒLEGS I PSIQUIATRES DE CATALUNYA DIFONEN UN GRAN MANIFEST CONTRA LA POR I LA VIOLÈNCIA D’ESTAT

‘Des de la salut mental no podem ser equidistants’, diu Anna Miñarro, una de les promotores del manifest

‘No ens agraden els contenidors cremats. Però encara ens agrada menys la violència contra les persones; la violència d’estat contra un poble pacífic.’

D’aquesta manera arrenca el manifest ‘Violència social i violència d’estat avui a Catalunya’, signat per una vuitantena de professionals que treballen en l’àmbit de la salut mental i que, preocupats pels darrers esdeveniments, fan un crit d’alerta:

‘Els atacs violents al dret de protesta van consolidant un nou despotisme que, disfressat de democràcia, ataca la salut mental i física de tots els individus.’

La psicòloga clínica Anna Miñarro, una de les promotores del manifest, ha explicat a VilaWeb que els professionals de la salut mental no poden, en aquest cas, ser equidistants:

‘Per la naturalesa de la nostra feina i funció social no podem ser aliens al context que vivim i per a tractar els pacients n’hem de ser testimonis, des de dins.’

El manifest, que ja ha rebut el suport de professionals reconeguts com ara Joan Pijuan, Margarita Solé, Oriol Martí i Roser Moix (que també és autora de l’aquarel·la que l’il·lustra), diu:

‘A Catalunya, avui, l’estat ha ultrapassat, i molt, l’ús de la força de la qual és detentor. I l’ha convertit en violència amb majúscules, és a dir, en violència d’estat.’ I afegeix: ‘De cap manera no podem posar al mateix nivell l’exercici violent de la força, emparat des d’un estatus institucional, i l’expressió d’unes altres formes d’aldarulls o vandalisme.’

Diu també el manifest:

‘Des del 20 de setembre de 2017, l’estat no protegeix ni garanteix la seguretat d’una part importantíssima de ciutadans, sinó que és la font originària d’un gran patiment moral, i moltes vegades, també físic.’

Per una altra banda, els sotasignats consideren que l’estat ha pervertit el llenguatge amb el propòsit de crear confusió i evadir la responsabilitat; i també que l’estat fa servir la por com a arma principal, de manera que aconsegueix que es despleguin sentiments negatius com ara:

‘la inhibició, l’ansietat, el terror, l’angoixa, una plètora de pertorbacions psicosomàtiques i també formes primàries d’autodefensa, interna i externa’.

Finalment, consideren que l’acció de protestar i de sortir al carrer pot ser, també, una pràctica sana i guaridora, contra tots aquests sentiments negatius:

‘En un moment històric de gran involució i manipulació de la subjectivitat, el desvetllament d’individus en un moviment de protesta i desacord transversal és necessari, sa, creatiu i subversiu.’

Llegiu ací el manifest íntegre. Els sotasignats ofereixen aquesta adreça de correu electrònic per a qui vulgui adherir-s’hi: [email protected].

Aquarel·la de la psicòloga Roser Moix (signant del manifest), que il·lustra els aldarulls al carrer i la violència d’estat.

«VIOLÈNCIA SOCIAL I VIOLÈNCIA D’ESTAT AVUI A CATALUNYA»

Els i les sotasignats formem un grup que treballa en l’àmbit de la salut mental i ens hem unit entorn d’una preocupació comuna: comprendre la institucionalització de la violència en la realitat actual del nostre país, per denunciar-la i descobrir algunes hipòtesis capaces d’enriquir el marc de referència. La violència social i la seva representació mental són el punt de partida de la nostra reflexió.

Confrontats amb els esdeveniments actuals, no dubtem a afirmar:

  • No totes les violències són iguals. Desemmascarem la violència d’estat

  • No ens agraden els contenidors cremats. Però encara ens agrada menys la violència contra les persones; la violència d’estat contra un poble pacífic; que es facin saltar quatre ulls en una setmana o que es colpegi per darrere els ciutadans. I tot això fet per agents uniformats, espanyols o catalans, en representació de l’estat.

L’estat fa l’ús legítim de la força, no de la violència. Si la policia deté, per exemple, un psicòpata sexual i el protegeix de la multitud desaforada, entenem que fa ús d’una força correcta. Però si l’estat va més enllà de l’ús just de la seva força, aleshores esdevé un estat violent.

A Catalunya, avui, l’estat ha ultrapassat, i molt, l’ús de la força de la qual és detentor. I l’ha convertit en violència amb majúscules, és a dir, en violència d’estat. Aquesta violència de l’estat comporta un alt risc: quan aquells que són els encarregats de protegir són precisament els que exhibeixen un poder mortífer, la contradicció explosiva d’aquesta paradoxa esdevé el desencadenant de la violència social.

L’ésser humà, portador de pulsions destructives, ha creat diversos camins intrapsíquics per organitzar-les i canalitzar-les. Que els més obligats a facilitar l’organització exterior d’aquest control (la policia) siguin els que més el desorganitzen, té uns efectes socials catastròfics.

No existeix una violència abstracta, descontextualitzada, sinó que tota violència és concreta i té un àmbit on es desplega específicament. De cap manera no podem posar al mateix nivell l’exercici violent de la força, emparat des d’un estatus institucional, i l’expressió d’altres formes d’aldarulls o vandalisme.

Les armes de la violència d’estat:

Més enllà de porres i empresonaments, la violència d’estat utilitza armes altament sofisticades, que camuflen els seus efectes greument destructius sobre el vincle social:

  • L’ús agressiu de la paraula, amb finalitats evidents sobre els col·lectius perseguits;

  • La perversió del llenguatge per a crear confusió i evadir la responsabilitat; i

  • La por com a arma de destrucció massiva.

Els efectes perversos de la por produïda des del poder

Per tal de garantir la vida quotidiana i aportar seguretat, l’ésser humà crea i recrea societat i cultura. La por, que és motor de vida contra els perills, és necessària per a la nostra subsistència. Però la por que produeix ‘l’amo’ del poder autoritari (el que té el ‘monopoli de la violència’, segons el ministre d’Interior, Grande-Marlaska) no és garantia de vida sinó d’eliminació de l’alteritat, de la diferència. Originant desemparament (la por més radical de l’ésser humà), contribueix al patiment mental i fa que es despleguin la inhibició, l’ansietat, el terror, l’angoixa, una plètora de pertorbacions psicosomàtiques, i també formes primàries d’autodefensa, interna i externa.

Podem dir que aquesta por està al servei de la convivència i de la democràcia…? Des del 20 de setembre de 2017, l’estat no protegeix ni garanteix la seguretat d’una part importantíssima de ciutadans, sinó que és la font originària d’un gran patiment moral, i molt sovint també físic.

Quan es nega el diàleg, quan la paraula dimiteix, comença el domini de la violència: s’han preguntat els nostres polítics on és l’origen dels contenidors cremats i més aldarulls als nostres carrers?

Com a garants de la vida dels seus ciutadans i de l’ordre democràtic, arran del malestar repetidament expressat per una part de la seva població, els representants de l’estat haurien de ser els primers a instaurar processos de diàleg vertader.

Sense accés a la paraula no podem ser plenament humans ni plenament democràtics.

Per entendre la situació actual, cal situar-la en el seu context històric complet: la nostra història recent i la situació global del món actual. No tan sols és violència això que es veu ara, també ho és l’existència d’afusellats a les cunetes, el no-reconeixement dels maltractats, dels represaliats durant la guerra, la postguerra i la dictadura. I, ara mateix, els desnonaments, la destrucció de la guardiola de les pensions, negar el canvi climàtic, rescatar la banca, prohibir i maltractar cultures i llengües minoritzades. Acumulem una història llarga, dolorosa i vergonyosa.

Conclusió

Estem, doncs, en una situació de revolta transversal, on grans, joves i petits, anònims, de tots els orígens i condicions, fa temps, molt, que sortim al carrer afrontant la por, amb frustracions i carregats d’injustícies.

Sabem molt bé que quan la violència d’estat és exercida contra una part de la societat civil, com fa temps que passa, té com a únic objectiu l’eliminació d’una categoria de ciutadans, per la seva classe social o per la seva cultura.

En un moment històric de gran involució i manipulació de la subjectivitat, el desvetllament d’individus en un moviment de protesta i desacord transversal és necessari, sa, creatiu i subversiu.

Els atacs violents al dret de protesta van consolidant un nou despotisme que, disfressat de democràcia, ataca la salut mental i física de tots els individus.

Per establir un ordre que repari les destrosses, cal unir esforços per distingir entre les diverses violències: les originals i les derivades; les que emanen de components destructius de la pulsió de mort i les que sostenen el desig de vida; i, finalment, aquelles que engendren l’efecte simbòlic de la llei.

Cal que els professionals de la salut mental entenguem el patiment que ens arriba dins la història del context psicosocial dels esdeveniments presents, i que ens en fem testimonis.

18 de novembre de 2019»

GRUP PROMOTOR: ALTIMIRA, TERESA. COPC. BAJET, JOAN ANDREU. COPC CLAMOSA, ESTER. COPC FORTUNY, LLUÍS. COPC JONCH, FINA. COPC LLEONART, MARTA. COPC MARTÍ, ORIOL. COMB MATA, NÚRIA. COPC MIÑARRO, ANNA. COPC MOIX. ROSER. COPC PIJUAN, JOAN. COPC RIGO, MERCÈ. COPC SALOMÓ. ESTEL. COPC SOLÉ, MARGARITA. COMB TARRAGÓ, REMEI. COMB TOLOSA, JUANJO. COPC.

ADHERITS: MASSIP, JÚLIA. COPC GARRIGA, CONCEPCIÓ. COPC PONS, EVARIST. COPC. ABADIA, LAURA. COPC. PELEGRÍ, MATILDE. COPC. HOMET, GUILLEM. COMB ARMENGOU, JOSEP MARIA. COMB WALTHER, MARC. COMB BAJET, JORDI. COPC FERRER, MONTSE. COMB JANER, MERCÈ. COPC CANAL, MONTSERRAT .COPC XANDRI, JORDI. COMB GUÀRDIA, MONTSERRAT . COPC JULIAN, CARME. COPC. ABRIL, TERESA. Pedagoga jubilada. COMAS, ALBERT. Psicòleg MUÑOZ, MARIA JOSÉ. COPC. ARUMÍ, MONTSERRAT. COPC GALLART, MARIA , COPC GUILLEN, CARME. COPC. VERA, NÚRIA . COPC. DE NADAL, PAU. COPC. FÀBREGAS, JULIAN. COPC. MESEGUER, JOANA. COPC. VENTURA, SÍLVIA. COPC. FREIXES, JORDI. COPC. FONT, ENRIC. Pedagog. SORIANO, M. PILAR. COMB. ARA, MARIA LUÍSA. COPC. BARTOMEUS, ROSA. COPC. CASTELLS, MONTSERRAT. COMB. ROSALES, INÉS.COPC. GAYÀ, MAGDALENA. COPC. ETXEBARRIA, MARIA LUÍSA. COPC.PEDREROL, MARIA AMELIA. COPC. ROIG, ANNA MARIA. COPC. BUENO, NOEMÍ. COPC. MIRALPEIX, RAMON. COPC. BIRBA, MERCÈ. COPC. SOLER, JOSEP M. COPC. BARBANY, PILAR. COPC. TRENCHS, JOAQUIM. COPC. PATUEL, JAUME. COPC. FERNÁNDEZ, RICARD. COPC. BARCELÓ, MERCEDES. COPC. TALARN, ANTONI. COPC. PARELLADA, MARIA ROSER. COPC. LASO, ESTHER. COPC. LUPINAC, SHERRY ELIZABETH. COPC. JORDANA, MARGARITA. COPC. OLIVÉ, ISABEL COPC. LLAURADOR, JOSEP MARIA. COPC. SALOMÓ, EVA. COPC. TORRAS, BLANCA. COPC.
RIBES, SÍLVIA. COPC.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *