30 abril, 2024

(4) ADDENDAE / ANNEXIONATS A LA NADALA 2021 – ORIGEN I HISTÒRIA DEL NADAL / L’APARICIÓ D’UNA ESTRELLA

 

  • Cal prémer els enunciats o les paraules colorejades de vermell per accedir a una informació acurada i més explícita respecte del concepte que apareix en el text.

Pel que fa al Nadal 2021 i a la benvinguda donada a l’Any Nou 2022 i venidors he destriat tota una sèrie de temes relacionats no només amb aquest temps del solstici d’hivern que s’inaugura any darrera any, sinó que també considero com a complementàries o explicatives les festes que se celebren mitjançant l’exposició d’altres temes que afegiré.

Així doncs, anuncio uns temes, expressats com “addendae” o “afegits” perquè se’n pugui resseguir la seqüenciació de la temàtica que pretenc desenvolupar aquest any.

Efectivament:

(1) JESÚS, FILL D’UNA DONA

Un primer tema, intitulat «Jesús, hijo de mujer» escrit pel bisbe episcopalià John Shelby Spong en què, des d’un estudi acurat i profund sobre diversos passatges de la Bíblia, demostra com el Naixement i la Infància de Jesús -sense abdicar dels fons històric que se suposa, tot i que impossible de determinar-, tots aquells capítols esmentats en Lc 1,5-80 / 2,1-520 i Mt 1,1-25 / 2,1-23 són producte d’un exercici literari anomenat midràshic, així com també la incorporació d’altres tècniques hermenèutiques per tal de facilitar a la comunitat cristiana una orientació teològica-religiosa arran del esdeveniments que es descriuen, però amb una preocupació i intencionalitat  ben clares:

(2) TEOLOGIA PER A EXPERTS. UNA «NADALA» TEOLÒGICA

Un segon tema que proposo i que dins de l’enunciat «Teologia per a experts» el recullo de la inspiració del Web del P. Miquel Sunyol (SI) on -en aquest cas- tracta sobre la «Filiació divina de Jesús»D’aquesta manera proposo suggereixo el pensament d’un aspecialista en teologia i altres ciències com n’és Eugen Drewermann. La seva tesi rau, en aquest cas, sobre la idea que la mencionada divinitat de Jesús ja es troba de forma explícita en la mitologia de temps pretèrits i religions antigues -principalment la religió practicada a l’antic Egipte– i, en conseqüència, el terme del concepte no representa cap novetat dins de les tesis dogmàtiques del cristianisme -i més concretament-, en els de l’Església catòlica

(3) A REDÓS DE LA MÍTICA COVA DE BETLEM

Arriba un tercer tema elaborat ja d’antuvi en els Web’s «Ciencia, razón y fe» / «¿Qué te parece…? o Què te’n sembla…?» d’Álvarez-Valcárcel i Bosch-Fridrin respectivament que, en el seu moment, aparagué en ambdues amb el títol «En torno a la mítica cueva de Belén» (2010-2012)Es tracta d’un assaig escrit per en Luis Álvarez, revisat i comentat per mi mateix i que pretén primordialment ajudar a llegir els mites judeocristians continguts en els primers capítols dels evangelis escrits per Lluc i Mateu de manera aliena a la literalitat del text evangèlic i d’acord amb les tècniques hermenèutiques amb què van ser escrits. En el treball assagístic, a més a més, s’exposen altres qüestions d’interès bíblico-teològic que es tracten amb rigor i solvència…

(4) ORIGEN I HISTÒRIA DEL NADAL / L’APARICIÓ D’UNA ESTRELLA

Recopilo en aquesta quarta addenda dos temes que, en aprofundir-los, arribarem a discernir conclusions ben diferents a les que la majoria de persones pensen erròniament de les quals:

(5) TRADICIONS I CURIOSITATA NADALENQUES

Algunes curiositats a recer de la festa de Nadal, amb tradicions ben arrelades i d’altres espúries i corrumpudes d’aquestes celebracions nadalenques del solstici hivernal, cal ara mostrar-les en aquest darrer apartat.

En són moltes les curiositats nadalenques que podríem consignar aquí. Penso en qüestions prou interessants com si Jesús va néixer el 25 de desembre o no i altres moltes explicades en qualsevol buscador d’Internet. Però he preferit dissenyar una estructura que englobi les tradicions més nostrades y que indico a manera de taula o índex tot seguit i que més endavant apareixeran suficientment il·lustrades de contingut:

  • El Calendari d’Advent
  • Les felicitacions nadalenques
  • La grossa de Nadal i de Cap d’any
  • El quinto nadalenc
  • La decoració nadalenca
  • Els mercats i la tradició firaire de Nadal
  • Els pessebres
  • Les «Nadales» i els «Villancicos»
  • «El Cant de la Sibil·la»
  • L’arbre de Nadal
  • El Papa Noël o Santa Claus / Els regals
  • Els pastorets
  • La gastronomia i l’àpat del de Nadal
  • El Tió
  • Sant Esteve
  • Els Sants innocents
  • Sant Silvestre / L’home del nassos
  • La nit de Cap d’any
  • El Concerts
  • La cavalcada de Reis
  • La festa religiosa del cicle nadalenc

.

download-1-1.jpg (275×183)

4. ORIGEN E HISTORIA DE LA NAVIDAD

Pulsando el título –ut supra- de este cuarto apartado se podrá leer el texto del libro de Alfredo Martorell titulado:

4.1. EL ORIGEN DE LA NAVIDAD

Un artículo publicado en la revista Hespérides, en su número 12, en el Invierno de 1997, pp. 960-975 nos informa sobre «El origen de la Navidad».

¿Quién no ha oído todos los años, cada 25 de diciembre, los lamentos de quienes acusan al mundo moderno de haber privado de sentido la fiesta de la Navidad?

Fiesta religiosa, en efecto, que hoy se reduce a un simple apogeo de la sociedad de consumo donde las familias gastan lo que no tienen para subir después con mayor esfuerzo la célebre cuesta de enero. 

Pero tales lamentos, que son ciertos, son no obstante incompletos. De hecho, el sentido «original» de la fiesta de la Navidad empezó a perderse hace siglos. Porque tal sentido no era la conmemoración del nacimiento de Cristo, sino la promesa del retorno del Sol, algo que los europeos celebraban muchos siglos antes de que el cristianismo se convirtiera en religión oficial de nuestras gentes.

Sin embargo, para proceder con más rapidez ante la lectura del autor mencionado, mi amigo Luis Álvarez ha elaborado un resumen que tengo a bien proponer aquí mismo y que titulo como:

«El resumen del origen y la historia de la Navidad»

Dicho resumen, o mejor dicho, el índice del texto original, se compone de los títulos que indico a continuación:

 

4.2. ¿LA APARICIÓN DE UNA ESTRELLA EN EL NACIMIENTO DE JESÚS EN BELEN…?

En el ensayo publicado en esta misma Web en la edición del año 2010 y revisado en julio de 2019 según aparece en:

¿Qué te parece…? / Què te’n sembla…? sobre «El origen del Universo» (pàg. 96-98)

…y concretamente acerca  de los comentarios sobre las críticas de parte de creyentes, dirigentes religiosos e incluso científicos al libro de Stephen Hawking denominado «El gran diseño», se especifica que, al leer entre otros varios apartados, constituye un error enfrentar una opinión teológica, derivada de unos dogmas religiosos, con unas teorías científicas que quieren dar explicación a la aparición del universol desde la ciencia.

Son campos diferentes que merecen respeto mutuo, no confrontación. Y, en todo caso, el mejor recurso, es el silencio, la espera y el estudio sobre las diversas cuestiones objeto de investigación…

4.2.1. CIENCIA Y FE: ¿DOS MUNDOS CONTRAPUESTOS…?

Cuando ya estaba editado este ensayo (2010-2019, se conocieron las palabras del Papa Benedicto XVI el día de Reyes de 2011 que se refieren, sin nombrarlo, al libro de Stephen Hawking anteriormente citado-, y en el que excluye a Dios como creador del universo. La posición del Vaticano sobre el concepto de la creación sigue siendo ortodoxa, aunque matizada por los Papas tales como  Benedicto XVI y Francisco respecto a la no necesidad de Dios para explicar el origen del universo. Y así:

Benedicto XVI dirà en el año 2011 en una Audiencia general que:

  • El universo no es el resultado de la casualidad, como algunos quieren hacernos creer
  • No debemos dejarnos limitar la mente por teorías que llegan siempre sólo hasta un cierto punto y que -si miramos bien- no están de hecho en contradicción con la fe, pero no logran explicar el sentido último de la realidad.
  • Las teorías científicas sobre el origen y evolución del universo y los humanos, aunque no entraban en conflicto con la fe, dejaban muchas preguntas sin respuestas.

Francisco, en una audiencia general el 14 de octubre de 2014, así como en un encuentro con la Academia Pontificia de Ciencias, manifestó que:

  • Las teorías científicas como la del Big Bang que se cree que llevaron a la formación del universo hace 13.700 millones de años y la idea de que la vida se desarrolló a través de un proceso de evolución no están en conflicto con las enseñanzas católicas.
  • Las explicaciones científicas sobre el universo no excluyen el papel de Dios en la creación puesto que el principio del mundo no es obra del caos, sino que debe su origen a algo más, derivado directamente de un principio supremo creador del amor.
  • El Big Bang, que hoy se considera como el origen del mundo, no contradice la intervención creativa de Dios, al contrario la requiere.
  • La evolución de la naturaleza no está en contraste con la noción de creación (divina) porque la evolución requiere la creación de los seres que evolucionan.

El papa Pio XII describió en 1950 la evolución como una aproximación científica válida al desarrollo de los humanos, y el papa Juan Pablo II lo reiteró en 1996.

Se observa que Benedicto XVI no rechaza las teorías cosmológicas modernas que prescinden de Dios, de las que dice que no están en contradicción con la fe, sino que invita a los fieles a aceptar la opción teísta de la creación.

Sin embargo, esa es una postura más respetuosa con la autonomía de la ciencia que las anteriores declaraciones de líderes e intelectuales creyentes.

Ahora bien, qué decir de la inverosímil narración del evangelio de Mateo sobre la estrella de los magos…?

4.2.2. LA INVEROSIMIL APARICIÓN DE UNA ESTRELLA SEGÚN EL RELATO DEL EVANGELISTA MATEO

La única objeción a las palabras de Benedicto XVI es cuando habla de la estrella de Belén como si hubiera sido un acontecimiento astronómico real: 

Una estrella supernova es una estrella que estalla y lanza a su alrededor la mayor parte de su masa.

Muchas veces origina una estrella de neutrones o un agujero negro,  sin caer en la cuenta de que la visión de una estrella explotando es sólo la imagen que nos llega muchos años después de la explosión de tal estrella.

…Por ejemplo, la estrella supernova 1987A, situada a 100.000 años luz de nosotros, estalló hace 100.000 años, es decir, el tiempo que ha tardado en llegar la luz de la explosión hasta nosotros.

Por tanto, una estrella supernova no pudo guiar a los magos hasta Belén.

  • El comentario que hace la Biblia de Jerusalén a la frase de Mateo 2, 9: «La estrella iba delante de ellos y se detuvo encima del lugar donde estaba el niño» es muy claro:  El evangelista piensa en un astro milagroso, del cual es inútil buscar una explicación natural.
  • Además, Kepler habló de la conjunción de varios planetas, cosa que ocurrió por el año 7a.C. como posible explicación de la estrella de Belén. Señalo erróneamente que esta conjunción pudo crear una estrella nova que explicaría la supuesta estrella de Belén.
  • Los cálculos astronómicosactuales indican que en la conjunción (de Júpiter y Saturno señalada por Kepler no fue un evento visualmente tan sorprendente como para que fuera interpretado como una estrella.

Aún sin atender aquí el problema sinóptico y las diversas hipótesis para resolverlo, baste en este momento decir solamente que los textos de la infancia de Jesús de Mateo y Lucas son contradictorios e  inverosímiles.

Los textos del Nuevo Testamento en ese punto tienen contradicciones: 

También Mateo en 2,16-18 tomó un texto de Jeremías 31, 15 para describir la matanza de los niños varones menores de 2 años en Belén a manos del Rey Herodes:

Mateo hace o se preocupa que Jesús se crie en Nazaret. Y según Lucas los padres de Jesús vivían en Nazaret y fueron a Belén por causa de Quirino respecto de un censo que no existió.

Es, por tanto, inverosímil que una  estrella se mueva, indique el camino a Belén a los magos y se pare encima del portal o cueva de Belén de acuerdo con la opinión de Lluis Busquets en «La última noticia de Jesús de Nazaret».

Y es que, a la vez, un gran número de exegetas actuales aceptan como narraciones no históricas y de alto contenido mitológico y simbólico por más que en ciertos sermones o catequesis se presenten como realidades exactamente sucedidas o el arte haya grabado en sus lienzos o esculpido en madera o piedra:

Benedicto XVI -sabio teólogo conocedor de los estudios modernos sobre la Biblia-, perdió aquí una ocasión de oro de hablar con rigor diciendo las cosas por su nombre:

  • Los magos,
  • La estrella y en general
  • Los capítulos sobre el nacimiento e infancia de Jesús en Belén de Mateo y Lucas son narraciones literarias no históricas con una finalidad teológica:

La de mostrar a Jesús como Mesías descendiente del Rey David tal y como viene expuesto y detallado en el libro de John Shelby Spong en los capítulos que hacen referencia al nacimiento y a la infancia de Jesús:

«Jesús, hijo de mujer»

 

CONCLUSIÓ

En concloure aquest tema sobre el Nadal de l’any 2021 i començar a caminar durant tota l’excursió que ens oferirà l’any 2022, m’és plaent d’haver consignat en aquestes planes del meu Web Blog l’esperit nadalenc que d’antuvi se celebra -amb més o menys convicció religiosa-, a la nostra contrada mediterrània i dins de l’escalf d’una bona part de famílies -religiosament pràcticants o d’altres manifestament allunyades del pensament i dels ritus cristians-, en què la celebració nadalenca, fins i tot, sembla tenir més importància que les celebracions pasquals (quan no hauria de ser així) i celebrant-la actualment amb un devassall desbocat de superficialitats compulsives de tota mena.

Per la meva part, i centrant-me en el Nadal, amanyago, dissenyo i escric, com faig cada any i en porto més de trenta, una «nadala» que -sigui amb format de paper, sigui amb suport digital- l’aprofito per comunicar-me amb les persones estimades del meu voltant -tot consignan-t’hi diversos temes d’ocasió i manifestant el que aquestes diades nadalenques, centralitzades dins del solstici d’hivern, em resulten ser un temps fascinant, màgic i plaent.

Tanmateix, no obvio els coneixements que tinc dels capítols sobre el «Naixement i la Infància de Jesús», tot parant esmentat sobre la interpretació o exègesi que se n’ha de fer de tots els llibres de lAntic Testament i del Nou. Cal que expressi la meva dèria pel que fa a la recerca d’autors gens conservadors i ja no diguem fundamentalistes. Al contrari, proposo en els meus escrits pensadors inquiets que, si no arriben a límits herètics o no trepitgen fronteres vermelles d’allò que l’ortodoxia contempla, poc se n’hi falta.

Considero encertat, no obstant, el respectar totes les formes de pensar de la bona gent -aquella que se sustenta o es nodreix de la fe doctrinal ensenyada i practicada-, però que jo l’albiro més enllà de tot això, atesa la sort que he tingut -gràcies als estudis proporcionats i aquells que he escollit-, i de formar-me amb més profunditat sobre, diguem-no clarament, la filosofia i la teologia

… En són aquestes ciències indicades, conjuntament amb d’altres, les que m’han allunyat precisament de la típica concepció clàssica tal i com ve descrita d’acord amb les característiques ortodoxes i pròpies de la divinitat teista. Més aviat considero la divinitat com immensurable, inexpressable, innombrable i inefable, de tal manera que tampoc -i a la inversa-, podem potenciar al grau màxim les nostres fràgils qualitats humanes en un intent d’albirar o entreveure la divinitat, si no es vol caure dins d’un antropomorfisme limitat i fútil. 

Per tant, deixo constància d’aquest tema inversemblant que ja fa temps em preocupa molt. Es tracta, doncs, de la tendència amb què generalment s’atribueix a la divinitat aspectes característics que rauen en la humanitat o que es consideren propis de déu.  D’això se’n diu:

Lectura, estudi i reflexió. Tot ajuda a discernir i a abraçar nous conceptes fruit de la investigació.

Prou sabem com avui dia el progrés de l’inventari de totes les ciències -també de la pròpia hermenètica bíblica-, ens ajuda a discernir millor què hi ha de recòndit, per exemple, tant en les antigues ciències filosòfiques com en les novetats que ens ofereix el nostre temps.

Detallo únicament per a una reflexió acurada:

Per aixó que, malgrat…

…en el tema de la divinitat no hi cap altra consideració que la contemplació del MISTERI…!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *