30 abril, 2024

SANT JORDI 2021. MOLTS LIBRES PER ALIMENTAR I FORNIR EL CAP DE LITERATURA I  FRAGÀNCIA DE ROSES PER PERFUMAR I ENAMORAR ELS CORS…

 

SANT JORDI 2021

MOLTS LIBRES PER ALIMENTAR I FORNIR EL CAP DE LITERATURA I  FRAGÀNCIA DE ROSES PER PERFUMAR I ENAMORAR ELS CORS 

.

UN SANT JORDI DE TRANSICIÓ

Encara que la mascareta, el gel hidroalcohòlic i la distància de seguretat continuïn instal·lats en les nostres vides, aquest 23 d’abril podrem tornar sortir als carrers per triar i remenar llibres i olorar i comprar roses.

L’any passat la pandèmia va aigualir el Sant Jordi que es va acabar fent en diferit, tres mesos després, i en un format que variava d’un lloc a l’altre. Aquest any de 2021 Sant Jordi ha abandonat la seva llança i ha agafat un instrument més peculiar -no utilitzada certament en aquell temps llegendari- com en són el fàrmac de la vacunació, la xeringa i una finíssima agulla per véncer el drac malestruc de la pandèmia.

Aquest 23 d’abril tornen el llibres i les roses als carrerss de Barcelona, així com ciutats i pobles d’arreu de Catalunya. I torna a ser és un Sant Jordi que vol confirmar la confiança de la gent en la lletra impresa.

Una diada de transició cap a la a del proper any esperant que sigui ja sense restriccions sanitàries.

Després del confinament del 2020 i d’aquest any d’impàs, en què és obligatori encara un model no massificat, ens caldrà preguntar unes preguntes potser incòmodes:

  • Quin Sant Jordi voldrem quan es tanqui el parèntesi de la pandèmia…?
  • Voldrem un Sant Jordi que s’enfoqui exclusivament cap a la novetat dels llibre…?
  • O potser ens aniria millor el Sant Jordi que miri cap a la riquesa del fons editorial…?
  • Ens semblaria adient aquell Sant Jordi que juga només a les modes o el que l’interessa més el recompensar la qualitat dels llibres…?

En definitiva i per resumir-ho tot plegat, la pregunta esdevé cabdal: ens estimem més “El dia del llibre” o  “El dia de la literatura”…?

.

EL 23 D’ABRIL DE CADA ANY, FESTA GROSSA NOMÉS A CASA NOSTRA…?

Sigui el que sigui, el dia 23 d’abril d’enguany -com tots els anys-, és festa grossa a casa nostra perquè en fa molts que aquesta tradició és ben arrelada pels nostres verals. Aquest fet nostre -llibres i roses- esdevé un costum encisador també per altres cultures del planeta i de veritat que després que la COVID ens ho prengués l’any passat, en tenim força ganes de sortir al carrer.

La llegenda diu que Sant Jordi matà el drac. De la sang en brollà una rosa, que el cavaller regalà a la princesa. En partir d’aquet fet imaginari, fa més de 70 anys que l’escriptor valencià Vicent Clavel suggeria l‘aniversari de la mort de Cervantes com a dia dedicat al llibre: una forma de difondre la lectura, com eina de creixement, adquisició de coneixements i potenciació de valors. La festa es popularitzà, al segle XVIII, com una jornada d’exaltació catalanista i, per això, s‘hi han anat encabint actes cívics i culturals al mateix pack de la festa.

Fem un simulacre personal, a mode d’enquesta, sobre els hàbits lectors…? Paral·lelament i tant debó el nostre intransferible resultat no topi amb la crua realitat esposada a continuació: un terç de la població espanyola mai no llegeix.

  • Molts diuen que no els interessa.
  • Que no tenen temps.
  • Que Internet i la TV o la digitalització ja no fa gens necessari aquest instrument.

Quina pena…! Però no es tracta de veure-hi foscor. Hem de ser realistes i dir les coses pel seu nom. Més que mai i mal que ens pesi, perquè:

  • El llibre dóna vida.
  • El llibre aporta experiències.
  • El llibre ens permet viatjar a d‘altres cultures.
  • El llibre alimenta la nostra ment.
  • El llibre genera esperit crític.
  • El llibre provoca diàleg i contrast d ́opinions entre autor i lector.
  • El llibre ensenya a veure i viure.
  • El llibre transmet valors.
  • El llibre fa créixer el nivell de coneixements.
  • El llibre deixa un pòsit de serenor i reflexió a la nostra ment.
  • El llibre activa una forta sotragada al nostre interior.

.

 

I SI DELS LLIBRES N’HEM PARLAT, QUÈ HEM DE DIR DE LES ROSES…?

I en parlar de la importància de la lectura, també ens cal parlar i respectar la natura, i el que avui en denominem medi ambient.

Se’m, dóna per escollir una flor per excel·lència -la rosa- com una metàfora que m’ha de servir per arribar a copsar el pas del temps durant el cicle de la naturales. La rosa, la flor perfumada i variada del roser:

La seva mitologia
– La múltiple varietat d’espècies
I amb la seva fragància i delicadesa -«no le toques ya más, (como) así es la rosa», deia Juan Ramón Jiménez quan l’aplicava a un poema, la seva fragància bé sabem que no només perfuma, sinó que oxigena les nostres vides i omple de misteri i de bellesa cadascuna de les quatre estacions de la nostra contrada:
  • El boix grèvol hivernal per Nadal, així com una gran varietat de plantes boscanes…
  • La ginesta groga -tan significativa- en començar l’estiu per Sant Joan, així com els fruits saborosos que apaivaguen la calor…
  • La verema al començar la tardor i la magnífica policromia de la varietat de fulles de tots els arbres caducs per Tots Sants…
  • I cada primavera -quan arriba la Pasqua-, amb l’esclat dels brots verds que es transformem en flors de mil formes i colors….

Llibres -doncs-, per alimentar i fornir el cap i roses, -també-, per perfumar i enamorar el cor. Sant Jordi 2021, que sigui una bona diada -tot i que laboral- ben festiva i celebrada per a tothom…!

CLOENDA

I cal fer referència a un senzill interrogant per saber-ne més:
Per què se celebra el ‘Dia del Llibre’ el 23 d’abril si Cervantes ni Shakespeare van morir aquest dia…?
Alfred López, un bon escriptor i un clar divulgador científic, explica aquesta curiositat històrica literària en una entrevista en el dia d’avui a La Cope, i que ensems explico resumidament tot seguit:
 
Cada 23 d’abril se celebra en tot el planeta el ‘Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor’ des que es va acordar en la 28a reunió de la UNESCO, celebrada a París entre el 25 d’octubre i 16 de novembre de 1995, que així fos. Els arguments aportats per l’organització dedicada al foment de l’Educació, la Ciència i la Cultura, pertanyent a l’ONU i va ser (segons dicta el punt 3.18 de la resolució allí acordada) perquè el 23 d’abril de 1616 van coincidir els decessos de Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.
 
També m’hi ha ajudat en donar idees en Jordi Nopca i en Josep Ballbè.
Tanmateix, la redacció de prosa poética que flueix en aquest article és de la meva collita personal, així com també nous pensaments igualment i personal ideats…
I parlant d’idees, evidentment, n’hi ha moltes més quan es tracta d’afegir alguna cosa més de Sant Jordi.
Precisament, parlant amb el meu amic en Lluis Álvarez – tenim conjuntament un web que respon per cienciarazonyfe.com -, hem convingut que de cara a l’any venidor podem treballar més exhaustivament, personalment i cadascú a la seva manera, el tema.
I és que a tall d’exemple, només cal donar una ullada avui dia a la Wikipedia o a la Viquipèdia que tenim tant a l’abast i que -sempre amb aquella prudència d’observadors objectius-, triar tot allò que ens facilita el contingut d’un abundant material estudiat per persones que s’han especialitzat en la matèria:
.
RESUM / ÍNDEX SOBRE SANT JORDI SEGONS LA VIQUIPÈDIA

.

RESUM / ÍNDEX SOBRE SANT JORDI SEGONS LA WIKIPEDIA
RESUM / ÍNDEX SOBRE LA DIADA DE SANT JORDI SEGON LA VIQUIPÈDIA

 

Però, sigui com sigui, tot queda a casa i sempre penso allò de “Bonum  est diffusivum sui…

…una asserció llatina, atribuïda al Pseudo-Dionís Aeropagita, en assenyalar que tot allò que és bo -un dels universals (bonum, verum, unum et pulchrum) de la filosofia aristotèlica-medieval– es difon i irradia sempre la seva bondat i beneficis, essent aquesta una de les seves qualitats essencials.

 

 

I, certament, el “LLIBRE” i la “ROSA” ho són…

  • LIBRES…! PER ALIMENTAR I FORNIR EL CAP…
  • ROSES…! PER PERFUMAR I ENAMORAR EL COR…

…i en aquest any de 2021 les roses n’han estat de: 

  • Blanques, per honorar el personal sanitari i el món del treball que ha hagut de suportar les limitacions de la pandèmia…
  • Grogues, per recordar la Catalunya de presos polítics, exiliats i de tothom qui ha patit i pateix persecució a favor de la causa del procés catalanista d’independència… 
  • Vermelles, per expressar senzillament l’estimació entre tots plegats qui formem aquesta nació i entre -principalment-, als qui tenim més al costat nostre o ens han ja deixat degut a la seva mort…

I no en va, igualment, s’ha dissenyat per a la venda la còpia d’una característica rajola de les voreres de Barcelona que representa una flor, sense que hàgim d’oblidar-nos del típic pa de Sant Jordi pastat pels flaquers, així com també el pastís tradicional d’aquesta diada elaborat pels refitolers…

BONA DIADA DE SANT JORDI A TOTHOM…!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *