2.3.1. L’informe del Ministeri d’Hisenda enviat al Jutjat n.13 sobre la prestesa malversació de cabals públics del procés independentista.

Un informe enviat pel govern espanyol del PP al jutjat número 13 de Barcelona assegura que no hi ha hagut malversació de diners públics en l’organització i celebració del referèndum del proppassat 1 d’octubre de 2017. Encara que el document ha hagut de ser elaborat per càrrecs de la Generalitat tutelada per Madrid, a l’hora de la veritat el remitent no ha estat ningú més que el Ministeri d’Hisenda, dirigit aleshores per Cristóbal Montoro

El retard del govern espanyol en la tramesa de l’informe ha permès donar per descomptat durant molt temps que la partida de cinc milions que es va habilitar als pressupostos de la Generalitat amb l’epígraf de «consultes electorals» havia estat destinada per part de la Generalitat a organitzar l’1-O. Els alts càrrecs del Govern ho han anat negant per activa i per passiva, però el document del Ministeri és en aquest sentit taxatiu. Ni desviació de diners, ni, per tant, malversació de fons públics.

2.3.2. Quins són els criteris del Ministre Cristóbal Montoro i, en concret, les seves paraules, en sessió parlamentària sobre la pressumpta malversació de cabals públics del procés independentista…? 

Tanmateix, el Ministre Cristóbal Montoro assegurà en sessió parlamentària que mai va dir que no hi havia hagut malversació l’1-O i subratlla que es poden haver «falsejat factures» per part de la Generalitat que haurien fet possible, va dir, el finançament amb diner públic del referèndum.

El ministre d’Hisenda s’expressava així en la rèplica al president de Ciutadans, Albert Rivera, en el debat de les esmenes a la totalitat dels Pressupostos:

«Esclar que sí. Hi pot haver falsejament de factures. Com puc dir el contrari? Pot haver-n’hi.»

Aquest enrenou bé a tom perquè dies enrera, el ministre Cristóbal Montoro assegurava en una entrevista a «El Mundo»:

«No sé com es va pagar l’1-O, però sé que amb diners públics no.» 

Unes declaracions que van aixecar una forta polèmica política i que van motivar que el jutge Pablo Llarena li demanés aclariments.

Tot i això,  Cristóbal Montoro li ha dit a Albert Rivera que «llegís de veritat» aquesta entrevista perquè, segons el ministre, no descartava que es podien haver falsejat documents. «On dic jo que no hi ha falsejament de factures?», pregunta el titular d’Hisenda. I s’ha dirigit traient pit al líder de Ciutadans…

«Sap el que és un procediment administratiu? No ho sap. No em digui que sí. Com ho ha de saber si no ha estat a càrrec de cap gestió directa!»