30 abril, 2024

QUARESMA, SETMANA SANTA I PASQUA: La «Pasqua de la vida» versus El «Coronavirus de la mort» 

QUARESMA, SETMANA SANTA I PASQUA

«La Pasqua de la vida» versus «El Coronavirus de la mort»

Cal que expliciti que durant tots les dies que està durant la pandèmia i el seu confinament, he anat escrivint als grups corresponents, i a través del whatsapp, textos per a una reflexió i fotografies significatives per donar:

 

  • EL BON DIA 
  • LA BONA NIT

Tot plegat es troba consignat en els articles d’aquest web entre els mesos de març, abril, maig i juny  de 2020…

Només cal prémer l’enunciat per esbrinar alguns dels textos escrits durant les jornades de el confinamiento que hi ha tot seguit

En aquest article he recollit tot allò que fa referència al Temps de Quaresma i de la celebració del Temps de Pasqua.

 

1. QUARESMA

La força de la vida, amagada dins de la natura, sempre reviu exponencialment en el regalat retorn de la primavera que, malgrat els durs i emboirats hiverns gebrats, el cicle de la natura mai ens defrauda…

…Mirem -sinó-, l’altra imatge esplendorosa inserida, tot i que de color morat perquè aquest n’és el color escaienten durant el temps anomenat de Quaresma que ja ha tombat cap al seu final i que és: 

Aquest temp coincidei en què quelcom es mou, creix i s’arrapa a la vida.

Ja tenim flors perfumades al jardí, altres ben cridaneres als balcons o a les finestres i arreu delicades plantes als boscos i als camps.

Tot aquest devesall de vida ens empenta a desitjar-nos un molt bon dia…! 

Passa el dia i ja es fa tard. I volent escriure essent encara dissabte, em trobo que ja és diumenge cinc d’abril i a la llinda o a la portada d’entrada a una setmana de festa primaveral.

2. SETMANA SANTA

Per uns, la religiosa i devota Setmana Santa constitueix l’eix de tots aquests dies viscuts en una ambientació seriosa i solemne, curulla d’actes litúrgics inacabables i tradicionals processons que, entre la il·luminació i la flaire característica dels ciris i el pas de les obres d’art, anomenades passos, custodiats pels manaies, circulen marcant un ritme esfereïdor conjuntament amb tota la parafernàlia d’armats, penitents, improperis, música i banderoles, sense oblidar el fúnebre Ofici de Tenebres

Per altres, un temps festiu de vacances primaverals, de viatges, de cara al mar o pujada a la muntanya.

Temps tomb de descans i de lleure, temps de convivència familiar segons els gustos i les possibilitats de cadascú.

 

Aquest any, malgrat el temps que amenaça fortes pluges, el passarem tots a la casa de la primera residencia i confinats.

Però no cal amoïnar-se més del compte per totes aquestes incomoditats.

I això, perquè darrera d’aquest escenari gens captivador, encara que a la nit mai veiem el sol, sí que ens acompanya indirectament i, sobretot, ens vetlla la lluna gràcies al raigs que rep del sol. Però pensem que els núvols ens embolcallen i ens fan companuia tota la nit…

 

 

3. DIUMENGE DE RAMS (05.04.20)

BON DIA…!

És Diumenge de Rams…! En el cristianisme el dia de Rams o diumenge de rams ens recorda l’entrada de Jesucrist, muntat sobre un ruc a Jerusalem amb els seus deixebles, durant la pasqua jueva i on, segons l’Evangeli, va ser rebut per una multitud amb alegria.

.

 

Tanta, que laa gent de Jerusalem va alçar palmes de palmera i branques de llorer i d’olivera per a donar-li’n la benvinguda.

Cal treure avui del bagul dels nostres records les vivències d’aquesta diada que, d’una manera o altra, tots hi hem participat. Hi ho deixo aqui.

.

.

Nogensmenys, en obrir la Setmana Santa giro els ulls cap una pel·lícula -més tard transformada igualment en un musical teatral- que en la dècada dels anys 70 va impactar en el món cinematogràfic i visual.

Es tracta del film «Jesus Crist Superstar» del qual ara en faig una explicació:

«Jesus Crist Superstar» és una Òpera rock, amb lletres de Tim Rice i música d’Andrew Lloyd Webber, que va esdevenir un musical. Se centra en els interrogants polítics i interpersonals deJudes Iscariot i Jesús. És a dir:

L’Òpera rock està basada en la narració de la darrera setmana de la vida de Jesús d’acord amb l’evangeli de Sant Joan, començant per la preparació de Jesús i la seva arribada amb els deixebles a Jerusalem, i acabant en la Crucifixió de Jesús.

Durant el muntatge apareixen actituds i sensibilitats del segle XX, així com al·lusions iròniques a la vida moderna, a més de la descripció política dels fets. Tanmateix, les produccions teatrals i cinematogràfiques posteriors mostren diversos anacronismes intencionats.

 

L’Òpera rock va enregistrar-se en un principi com a àlbum conceptual abans de ser interpretat al teatre a Broadway i després al West End londinenc.

L’àlbum original tenia una pàtina rock molt diferent als treballs posteriors de Webber.

 

 

Això es deu en part al cantar emotiu de Murray Head i Ian Gillan, com a les sessions amb músics de rock com els guitarristes Neil Hubbard i Chris Spedding, el baixista Alan Spenner i el bateria Bruce Rowland.

La producció de Broadway i les produccions subseqüents van ser condemnades per diversos grups religiosos:

 

  • Tim Rice afirmà que «No veiem a Crist com a Déu, sinó simplement com a l’home correcte en el moment adequat en el lloc precís».
  • Posteriorment Tim Ricediria que «Bàsicament estem intentant explicar la història de Crist com a home. Crec que la seva alçada augmenta si el veiem com a un home»
  • Alguns cristians tradicionalistes consideraren aquests comentaris, així com l’omissió de la Resurrecció com a sacrilegi. També van considerar com a massa simpàtic el personatge de Judes Iscariot.
  • Al mateix temps, alguns grups jueus consideraren que reprenia l’afirmació antisemita que els jueus eren responsables de la mort de Jesús, al mostrar com a jueus la majoria dels villans (Caifàs, Anàs i els sacerdots i Herodes), i fent aparèixer al poble de Jerusalem demanant la crucifixió.

La partitura musical consta d’una orquestració i de les cançons següents:

Primer Acte

  1. «Overture» – Orquestra
  2. «Heaven on Their Minds» – Judes
  3. «What’s the Buzz…?» – Apòstols, Jesús, Maria
  4. «Strange Thing Mystifying» – Judes, Jesús, Apòstols
  5. «Then We Are Decided«* – Caifàs, Annàs
  6. «Everything’s Alright» – Maria, Dones, Judes, Jesús, Apòstols
  7. «This Jesus Must Die» – Annàs, Caifàs, Apòstols, Priests
  8. «Hosanna superstar» – Apòstols, Caifàs, Jesús
  9. «Simon Zealotes» – Apòstols, Simó
  10. «Poor Jerusalem» – Jesús
  11. «Pilate’s Dream» – Pilat
  12. «The Temple» – Cor, Jesús
  13. «Everything’s Alright (reprise)» – Maria, Jesús
  14. «I Don’t Know How to Love Him» – Maria
  15. «Damned for All Time» – Judes
  16. «Blood Money» – Annàs, Caifàs, Judes, Cor

*La cançó «Then We Are Decided» va ser inclosa a la pel·lícula de 1973, però no apareix al muntatge teatral.

Segon Acte

  1. «The Last Supper» – Apòstols, Jesús, Judes
  2. «Gethsemane (I Only Want to Say)» – Jesús
  3. «The Arrest» – Judes, Jesús, Pere, Apòstols, Cor, Annàs, Caifàs
  4. «Peter’s Denial» – Dona del Foc, Pere, Soldat, Vell, Maria
  5. «Pilate and Christ» – Pilate, Annàs, Jesús
  6. «Hosanna (reprise)» – Cor
  7. «King Herod’s Song» – Herodes
  8. «Could We Start Again Please…?» – Maria, Apòstols, Pere
  9. «Judas’ Death» – Judes, Annàs, Caifàs, Cor
  10. «Trial Before Pilate (Including the Thirty-Nine Lashes)» – Pilat, Caifàs, Annàs, Jesús, Cor
  11. «Superstar» – Judes, Ànimes
  12. «The Crucifixion» – Jesús
  13. «John Nineteen: Forty-One» – Orquestra

Fóra desitjable l’encaminar-se cap al YouTube per tal de:

  • Baixar aquest film susdit de Jesus Christ Superstar per poder-lo visionar i valorar tant el seu original argument de què consta
  • Escoltar les impactants composicions musicals amb què està dotada la pel·lícula.

Per tot plegat i sigui abans, durant o després d’aquesta sessió de cinema matinal en aquest Diumenge de Rams -en el llindar i començamet de la Setmana Santa 2020, per cert cancelada-, confinats i arraulits a casa, sense poder sortir al carrer ni  agitar el tradicional batement de palmes, palmons, rams d’olivera i de llorer tant de bo que tinguem molt bon dia…, perquè malgrat la foscor d’aquesta pandèmia, hi ha llum…!

BONA NIT…!

Que tinguem una bona entrada de Setmana Santa, encara que confinada, xo començant per tenir una moooolt bona nit…!

 

4. DILLUNS DE SETMANA SANTA (06.04.20)

BON DIA…!

Ahir parlàvem de palmes, palmons i rams d’olivera i de llorer en la celebració del Diumenge de rams . Avui deixo aquest llorer perquè amb la seva fragància ens ompli de perfum natural tota la setmana…!

Que tinguem molt bon dia…!

BONA NIT…!

Tanmateix, perquè no se’ns n’oblidi on som assenyalo aquest cel estrellat. Si la posició del sol ens ajuda a saber els punts cardinals durant el dia, les estrelles ens indiquen que ja és hora de dormir..!

Per tant, molt bona nit amb somnis estelars…!

5. DIMARTS DE SETMANA SANTA (07.04.20)

BON DIA…!

Aquests dies el bon dia va de rams. Palma de palmera, llorer perfumat i de la bona sort…!

Avui toca l’olivera que, de tronc mil.lenari, els seus brots porten un missatge universal de pau i del seu fruit s’obté l’oli suavitzador…! Un vegetal que dóna de sí mateix prou simbolismes i extraure’n els més adients: pau, fortitud, superació, suavitat, bellesa, arrelament…! Que tot el dia ens sigui ben plaent…!

BONA NIT…!

No sé com no se m’ha ocorregut abans: tants de cels estrellats i llunes il.luminat, i se’m passa la preciosa pintura de Van Gogh…!

Tot al seu lloc: l’arbre en primer terme, les muntanyes al fons, el poblet amb el campanar estilitzat, núvols revoltats, però ben fixades les estrelles i la lluna en un cel nocturn…! Només hi faltem nosaltres…Però hi som contemplant la nit que ens embolcalla i ens diu que anem a dormir…! Molt bona nit, doncs…!

6. DIMECRES DE SETMANA SANTA (08.04.20)

BON DIA…!

  • 1. M’he quedat badant en aquesta foto preciosa i em venen al cap moltes idees. Xo només en deixo escrita una: l’abella treu de la flor el bo i millor per convertir o transformar aquella substancia encara en quelcom més optim com n’és la mel. Doncs be: tant de bo també cadascú de nosaltres siguem capaços de convertir o transformar en positiu totes les coses que veiem, escoltem o toquem.
  • 2. Les darreres fotos escollides pel matí d’aquests darrers dies feien referencia a vegetals saccejats al vent del Diumenge de rams (palma, llorer i olivera). I com que vaig posar adjectius nominalitzats a l’olivera, n’escullo i en repeteixo un que és l’arrelament

BONA NIT…!

I ja fos el dia, la nit ha tornat. Molt bona la tinguem i fins demà…! Feliços somnis…!

 

 

7. DIJOUS SANT DINS DEL TRIDUUM PASCHALIS (09.04-20)

BON DIA…!

1. Avui es dijous i no un dijous qualsevol: Dijous Sant, el dijous que inicia el “Triduum Pasqualis» (tres dies abans de la Pasqua), el dijous del “Sant Sopar”. Però, com indica la foto, un “sopar buit”…, perquè aquest any ens ha agafat en confinació severa…!

2. Nogensmenys, des d’aqui voldria celebrar aquests dies “religiosos” o de “vacances” portant a tomb el record d’aquella preciosa pel.licula musical de Jesus Christ Superstar amb alguna de les seves composicions.

BONA NIT…!

Tant és així que aquest any el Sant Sopar d’avui -dijous sant- (amb tots els respectes) ha acabat així. Sigui el que sigui, però en commemorar aquest dia sant, insereixo les composicions musicals i els visionats de Jesus Christ SuperstarJesus en referència al Sant Sopar i tots els esdeveniments posteriors. Unes imatges i unes melodies molt inspirades que també ajudaran a conciliar la son.

Molt bona nit…!

8. DIVENDRES SANT DINS DEL TRIDUUM PASCHALES (10.04.20)

 

 

BON DIA…!

Divendres Sant: la commemoració de la mort de Crist…!

Els evangelis amb una espectacular imaginació fantasmagòrica acompanyen el fet de la mort al Calvari tot descrivint l’escena amb una munió de elements atmosfèrics impresionants:

El cel diürn es torna nit fosca, llamps i trons esquerden les muntanyes i cremen el arbres i un terratrèmol engoleix a humans vivents i torna a la vida als qui ja havien mort.

Tot un espectacle dantesc, metafòric i irreal, però que dona fe de la importància, que per als primers cristians, aquest esdeveniment va tenir.

I així, encara es recorda aquesta mort de crucifixió després de més de XXI segles…

I nosaltres confinats per la malestruga aparició d’un virus…! No cal que s’escrigui la nostra situacio mundial amb cap recurs d’estil que exageri la història actual de la nostra vivència.

N’hi ha prou en relatar els morts haguts, la malaltia soferta, la por i el desassossec que ens arrauleix a casa confinats, la desfeta de l’economia…i tot l’aiguavarreig de incerteses i patiments…

Una realitat pandèmica que no necessita de cap figura literaria pleonàsmica per descriure la situació actual.

  • Per això, la música i visionat d’avui presenta el desconcert i la superficialitat que hi ha en la Cort d’Herodes, quan aquest rei va voler veure a Jesús, imatge del que hem d’evitar i de maldar per no caure en cap dels excessos, indiferències i irresponsabilitats que el film del Superstard presenta…

Confiança…! Els brots verds hi són i tornarem a reviure…! Que tinguem molt bon dia…!

BONA NIT…!

I avui, al final d’aquest Divendres Sant, la tendra cancó de la Magdalena…!  Tot és amor…tot són desitjos per a una bona nit…!

 

 

10. DISSABTE SANT DINS DEL TRIDUUM PASCHALIS (11.04.20)

BON DIA…!

Avui Dissabte Sant: dia de vetlla i de recolliment…a l’espera que demà, diumenge de Pasqua, retorni la vida.

Mentrestant, tot és fosc, però a poc a poc el sol anirà obrint-se pas enmig de les tenebres…les pròpies del dia sant i les reals que cobreixen encara, amb la pandèmia que patim, el nostre confinament…

L’altra és la sortida del sol, la claror, l’esperança, el tornar a ser, la vida…Que tinguem un bon comiat de la Setmana Santa amb un molt bon dia….!

BONA NIT…!

Nit de Pasqua perquè a les 12h en punt de la nit:

  • La foscor es transformarà en llum,
  • L’egoisme passarà a ser amor,
  • L’absència de calor -que és el fred- pujarà d’intensitat,
  • L’hivern renaixerà en una esplèndida primavera i
  • La mort -que és com un nou naixement- regressarà a la vida.

Aquesta metamorfosi del que el contingut del conceptes abans indicats volen expressar simbòlicament, constitueix el que n’és el nucli de la celebració autèntica de la Pasqua.

Però l’any en curs la celebració d’aquesta festa per excel·lència del món cristià esdevé peculiar perquè -a causa de la pandèmia del Coronavirus / la COVID- hem de parlar molt severament de la lluita de la vida contra la mort. Efectivament:

10.1. LA LLUITA DE LA VIDA CONTRA LA MORT

En fer-vos arribar la veritable felicitació de Pasqua -curulla de vida i d’energia joiosa-, voldria recordar-vos que el Coronavirus / la COVID-19, si bé microscòpicament es presenta com una estructura meravellosa -com si d’una percepció calidioscòpica es tractés-, porta malauradament i sinistre en el seu si tota la malesa de què n’és capaç de produir.

I, per tant, en aquesta Pasqua de 2020 hem de seguir arraulits a casa estant i amatents a totes les indicacions sanitàries i institucionals

I tot això per tal de prevenir la seva malastrugança. I, en tot cas, evitar que no s’escampi la pandèmica infecció que aquest potent virus comporta quan queda arrapat en el teixit humà.

10.2. LA VETLLA PASQUAL

Tanmateix, en el calendari cristià, la «Vetlla Pasqual» se celebra la nit entre el dissabte Sant i del Diumenge de Pasqua dita de Resurrecció o Pasqua Florida, a ser possible a partir de les dotze de la nit (com la nit de Nadal) i és considerada com la celebració més important, gran i central de l’Any litúrgic i es podria pensar que la més antiga.

 

En aquesta festa se celebra la creença de la Resurrecció de Crist d’acord amb la interpretació i la mentalitat que des de l’antiguitat s’ha concebut o elocubrat. Aquesta celebració era el moment destinat per rebre els catecúmens que havien de ser batejats i, per tant, introduïts al món eclesial.

És tracta d’una celebració molt rica en símbols, cerimònies de renovació de l’aigua i el foc i plena de textos bíblics per recordar les pàgines principals de la Sagrada Escriptura relatives a la Pasqua del poble d’Israel. 

QUE AQUESTA NIT IL·LUMINI  LES NOSTRES VIDES I ENS AFAVOREIXI UN DESPERTAR NOU…!

11. PASQUA DE RESURRECCIÓ / DIUMENGE (12.04.20)

BON DIA…!

«PASQUA DE LA VIDA» VERSUS «CORONAVIRUS DE LA MORT» 

LA FELICITACIÓ PASQUAL, UNA FESTA DE LA VIDA…!

Avui us arriba la meva cordial felicitació de Pascua en aquest diumenge d’abril de 2020.

I en avituallar-me de les icones simbòliques del preciós retaule i de tot l’imaginari de la festa d’avui, tot seguit i de forma breu, us proposo un senzill suggeriment que, en forma d’oferiment, rau cap a la voluntad d’extraure’n una reflexió que, només amb la foto que insereixo, ja n’hi hauria prou per desvetllar-la.

Tanmateix, en referir-me, doncs, a la reflexió proposada, deixeu-me que us n’ho expliqui amb cert detenient i pausa:

11.1. ELS BROTS VERDS…!

Una foto que ens porta a considerar -amb els seus brots verds primaverals- com l’esperança desitjada ha arribat a la seva realització com cada any ens ofereix la natura i, certament, amb tot l’escreix del retorn de la mort a la vida.

Per tant, unes paraules que poden resumir el concepte que no només he volgut expressar, sinó el que la Pasqua és en realitat:

RETORN, RENOVACIÓ, EXULTACIÓ I CELEBRACIÓ DE LA VIDA…!

11.2. UN REGAL DE XOCOLATA O MASSAPÀ AL REDÓS DE LA FESTA…!

La fotografía pot sobtar-nos i empentar-nos a formular la pregunta sobre el significat d’aquest pastís elaborat que pot ser de pa de pessic, brioix o xocolata, per exemple.

Fa referència a la «Mona» = “munus” que en llatí significa obsequi i finesa. Efectivament, es tracta del regal que els grans que ja declinem regalem als petits que creasen amb vigoria. I això agafa sentit en preguntar:

NO US RESSONA AMB AQUEST REGAL QUE ELS PADRINS OFEREIXEN ALS PETITS…,

…LA CONTINUÏTAT DE LA VIDA…?

11.3. ELS OUS DE NIUADA…!

No hi ha millor exemple que la condideració dels ous per expressar el significat del misteri de la vida que aporten els ovípars i alguns vivípars -aus, amfibis i peixos- del regne animal.

En el cas que ens ocupa la fotografia d’un niu constuït per una merla en el ramatge del pati de casa. Però deixant la curiositat a banda, des de la perspectiva que ens interessa podem comprovar l’escalf d’aquesta llar feta de branques on s’hi desvetlla la potència vital amagada dins de la petitesa d’un ou… 

VET AQUÍ L’EMBRIÓ MISTERIÓS DE LA VIDA…!

11.4. UN CAMÍ PER RECÓRRER A BON PAS I MIRAN ENDAVANT…!

Perquè això és la «pasqua»=«pas»: Vet aquí que no ens és permès de deixar oblidades les botes de calçat i aturar-nos pel camí.

Ans al contrari, empendre’l novament i fer-ho sempre cap endavant i amb pas ben decidit…

PAS DECIDIT I PETJADA MARCADA PER RECÓRRER AMB PLENITUD LA VIDA…!

Quatre elements que reuneixen tot allò que la solemnitat de la Pasqua celebra, des de la més profunda concepció cristiana al goig celebrat memorialment ja en les antigues festes de primavera, fins les tradicions -moltes vegades desconegudes i adulterades en el seu significat- que el recorregut dels segles ha adherit a aquesta festa.

Per tot això i més, us desitjo: 

UNA BONA PASQUA DE LA VIDA, PER GAUDIR-LA AVUI I TOTS ELS DIES…!

PREPARATS PER AL CAMÍ…!

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *