30 abril, 2024

SETMANA SANTA I PASQUA 2024

SETMANA SANTA I PASQUA

2024

MOLT BONA PASQUA SI ES QUE DEL RETORN A LA VIDA ES TRACTA, COM ENS MOSTRA LA PRIMAVERA CADA ANY…,

 

…ENCARA QUE EN AQUEST NOSTRE MÓN SE SEGUEIXI PATINT, TORTURANT I MATANT…

DE LA SETMANA SANTA DE L’ANY 2024

Mentrestant i durant aquests darrers dies m’estava repassant atent alguns articles de caire religiós, penjats i elaborats als web’s dels nostres dominis WEB (LAV & MABF) i WEB (MABF), en referència a les celebracions pasquals cristianes y, en concret, a la tensió existent entre:

…vet aquí que trobo en el Diari ARA (30.03.24) uns articles dels periodistes Antoni Bassas i Narcís Comadira que se m’adapten perfectament a tot allò que tenia en ment d’escriure sobre aquests Setmana Santa i la Pasqua de l’any 2024.

SETMANA SANTA Y ELS CRUCIFICATS DEL  CALVARI

«…No és que ens haguem convertit en espectadors de la televisió absents de pietat, però sí que hem desenvolupat una alta tolerància a la contemplació de calvaris i crucificats. Ens hem acostumat massa a veure els crucificats del món.

En un recompte gens exhaustiu, a aquesta hora hem vist morir de gana o sota les bombes a famílies de Biafra, Vietnam, Cambodja, Bangla Desh, Angola, Etiòpia, Líbia, El Salvador, Rwanda, Kurdistan, Darfur, Iemen, Bòsnia, Kosovo, Afganistan , Iraq, Síria i ara les d’Ucraïna i Gaza.

Sempre són els mateixos plors, les mateixes mirades perdudes, els mateixos ventres malats i inflats, les empentes per posar-se una menja al plat, les ferides obertes, la runa del que abans eren cases, la mare desolada amb un fill mort als braços.

A hores d’ara de la història, per més alt que tinguem el llindar de compassió pel dolor aliè, veure que en aquest món sempre hi ha algú condemnat a morir clavat a la mateixa creu, suscita una vergonya insuportable…»

DE LA NIT DE PASQUA DE L’ANY 2024

L’asssistència a la celebració de la Vetlla Pasqual, per qui l’hagi celebrat alguna vegada, haurà quedat sorprès per la presència del «foc nou, de l’aigua lustral, del ciri pasqual. I, sobretot, amb el cant més estrany, profund, joiós, de tota la litúrgia cristiana:

El cèlebre Pregó pasqual que canta el diaca i en la seva introducció, que convida tothom a l’alegria, en destaco la magnificència que abasta:

  • Des dels àngels –angelica torba caelorum-…
  • … fins a la mateixa celebració litúrgica –divina misteria–.

Després, el text parla de la cera i de les abelles i s’embolica en una afirmació prou arriscada, com aquella que diu:

  • El pecat d’Adam va ser un pecat feliç –o felix culpa–…
  • …perquè ens va donar un Redemptor com Jesús –quae talem ac tantum meruit habere Redemptorem-.

I després comença a poetitzar sobre la nit, tot dient-nos:

  • Aquesta és la nit en què els nostres pares, sortits d’Egipte, vas fer trepitjar el mar Roig per un lloc sec…
  • Aquesta és la nit que la tenebra dels pecadors vas il·luminar amb el perdó…
  • Aquesta és la nit que, per tot el món, els qui creuen en Crist, separats dels vicis terrenals i de les boires dels pecats, vas portar la gràcia, vas associar a la santedat…
  • Aquesta és la nit que, destruïts els vincles amb la mort, Crist va pujar victoriós dels inferns…

[…]

  • Oh inestimable tendresa de la caritat: per alliberar l’esclau, vas lliurar el Fill…!
  • Oh certament necessari pecat d’Adam, que per la mort de Crist va ser esborrat…!
  • Oh culpa feliç que va merèixer tenir aquest tipus de Redemptor…!
  • Oh nit realment joiosa, que només ella va merèixer saber el temps i l’hora que Crist va ressuscitar entre els morts…!

Aquesta és la nit de què s’ha escrit: la nit il·luminarà com el dia, oh nit de la meva llum i de les meves delícies.

La santedat d’aquesta nit allunya els crims, renta les culpestorna la innocència als que han relliscat i els tristos porta l’alegria. Allunya els odis, prepara la concòrdia i doblega els imperis…».

NIT DE PASQUA, ESPECIAL I ÚNICA…!

Aquesta nit, com es veu, és del tot especial, única. Però malauradament, també i tanmateix, aquesta és la nit en què Putin bombardejarà Kiiv o la ciutat que sigui, que afilarà els seus míssils i la seva bogeria destructora sense cap respecte per res, només pel seu jo teixit d’egolatria i de mentida.

Aquesta és la nit que Zelenski també enviarà els seus drones on estigui per intentar defensar-se de les bombes del Tsar de totes les Rússies.

Aquesta és la nit que els palestins, conduïts cap a Rafah per tenir-los tots junts, com més millor, seran massacrats còmodament i amb menys dispendi de bombes.

Aquesta és la nit que un Netanyahu, continuarà exterminant palestins on sigui que els trobi, amb l’excusa d’una venjança i la confiança en la seva perdurabilitat.

Aquesta és la nit que, al capdamunt de pasteres fràgils, homes i dones i nens intentaran travessar la Mediterrània cap a un futur que creuen millor i molts moriran negats a les aigües turístiques d’un mar cada dia més poluït.

Aquesta és la nit que Europa continuarà preparant-se per a la guerra.

Aquesta és la nit en què pensarem aquestes coses i plorarem llàgrimes amargues..

MOLT BONA PASQUA SI ES QUE DEL RETORN A LA VIDA ES TRACTA, COM ENS MOSTRA LA PRIMAVERA CADA ANY…,

 

…ENCARA QUE EN AQUEST NOSTRE MÓN SE SEGUEIXI PATINT, TORTURANT I MATANT…

 

 

Em plau deixar constància en aquesta reflexió a mode de felicitació pasqual, dues obres musicals monumentals, pròpies del temps litúrgic que se celebra, per a instrucció i gaudi de qui, d’una manera o altra, ha participat d’antuvi en els actes de la Setmana Santa i Pasqua o bé hi segueix participant amb devoció i convençament.

LA PASSIÓ SEGONS SANT MATEO DE JOAN SEBASTIAN BACH

La Passió segons sant Mateu (en alemany: Matthäuspassion), BWV 244, és una Passió oratòrica de Johann Sebastian Bach. Presenta el sofriment i la mort de Crist segons l’Evangeli de Sant Mateu. Amb una duració de més de dues hores i mitja (en algunes interpretacions més de 3 hores) és l’obra més extensa de l’autor. És una obra central de la música clàssica europea.

EL MESSIES DE GEORG FRIEDRICH HAENDEL

El Messies (en anglès Messiah) és un Oratori de Georg Friedrich Händel (HWV 56) i una de les seves obres més conegudes i populars, especialment el seu cor «Al·leluia» (Hallelujah).

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *