30 abril, 2024

CATALUNYA, INDEPENDENT DES DE FA 1030 ANYS…?

CATALUNYA, INDEPENDENT DES DE FA 1030 ANYS…?

Aquest tema, que ocupa el número 27 dels escrits sobre l’independentisme català en aquestes planes web, consta de sis punts desenvolupats amb diferents enunciats que, des de la seva atenta lectura i reflexió, contribueixen a fermar l’estrutura o carcassa de la “causa sobiranista de Catalunya”. I així:
1. INTRODUCCIÓ. CATALUNYA DES DE BORRELL II, UNA NACIÓ INDEPENDENT «DE FACTO», DES DE FA 1030 ANYS, FINS A LA «DE IURE» AMB ELS PACTES ENTRE LLUÍS IX DE FRANÇA I JAUME I “EL CONQUERIDOR” DE LA CORONA D’ARAGÓ 
2. UNS EPISODIS DE GRAN CORATGE VISCUTS PEL POBLE CATALÀ
3. GREUGES HISPÀNICS CONTRA CATALUNYA:
3.1. EN REFERÈNCIA A LA “LLENGUA CATALANA” I
3.2. PEL QUE FA A LES “INSTITUCIONS CATALANES
4. MENTIDES SOBRE CATALUNYA I ELS ARGUMENTS PER REBATRE-LES
5. EXISTEIX ENTRE ELS CATALANS UNA DIVISIÓ INSUPERABLE A CAUSA DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA…? ESTRATÈGIES PER ENSORTIR-NOS-EN…
6. QUIN GRAU D’HISPANOFÒBIA HI HA A CATALUNYA I QUIN GRAU DE CATALANOFÒBIA HI HA A ESPANYA…?
.

1. INTRODUCCIÓ.

CATALUNYA, DES DE BORRELL II,  ÉS UNA NACIÓ INDEPENDENT «DE FACTO» DES DE FA 1030 ANYS…,

…FINS A LA «DE IURE» QUE ARRIBA AMB ELS PACTES ENTRE LLUÍS IX DE FRANÇA I JAUME I “EL CONQUERIDOR” DE LA CORONA D’ARAGÓ…

1.1. ¿Y ESA NUEVA E INVEROSÍMIL INTERPRETACIÓN DE LA HISTORIA…?

Arran d’aquest rètol que encapçala l’article «Catalunya, una nació de 1030 anys…!» -aparegut a la xarxa social del Facebook– i que ha provocat enfadats detractors i seguidors entusiasmats, m’he volgut apropar a les fonts especialitzades per tal de situar l’equilibri del piu de la balança de les discussions i interpretacions en la seva justa mesura.

De fet, m’ha cridat l’atenció la resposta immediata d’algú que ha escrit això:
Y esa nueva e inverosimil interpretación de la historia…?
M’ho demana, segons he pogut llegir, un antic alumne de fa ja una bona colla d’anys. I la meva resposta no pogut ser altra que aquesta:
“És la pròpia història, amic”. Tanmateix, dit això em cal precisar de forma pregona i insistent el següent:

En història tot és interpretable d’acord amb les preferències o, millor dit, segons els angles de visió de cada historiador. Les realitats complexes sobre el passat -cal dir que no tenim un instrument que en forma de filmació o visionat retrospectiu ens il·lumini els esdeveniments llunyans del temps i de l’espai- suporten moltes mirades mirades diferents. Respecte, doncs, de la història, no hi ha veritats absolutes, sinó realitats fruit d’una interpretació. Un exemple elemental:

  • Per alguns és indiscutible que “a l’any 1492 Colon va fer el descobriment d’Amèrica”.
  • Per altres aquesta és una afirmació completament enganyosa i farcida d’ideologia.
  • I amb molta més raó es podria dir també que el 1492 va ser quan els pobles d’América van començar a descobrir a què estaven disposats els exploradors europeus per satisfer les seves ambicions.
  • Però també hi ha la idea que Amèrica havia estat realment descoberta pels primers humans que hi van arribar d’Àsia, possiblement fa més de 20.000 anys.

Les historiografies de tots els països tendeixen a fer un nacionalisme retrospectiu per acabar demostrant que la seva nació és una realitat sòlida, inqüestionable i indefugible de la història. I és per això mateix que Catalunya també té tant dret de fer aquest tipus de nacionalisme retrospectiu com qualsevol altre país.

Tanmateix, no s’ha d’oblidar tampoc que la nació no és una realitat tant objectiva com ho pot ser l’objectivitat d’una fórmula matemàtica, física o química.

La nació depèn de qui la vol formar. Per dir-ho millor, i en paraules de Benedict Anderson, la nació “és una comunitat política imaginada, que es constitueix alhora com a inherentment limitada i com  a sobirana”. Aquest aspecte el tractarem o el veurem més endavant, en parlar concretament de la nació des del concepte relatiu o en referència a les “comunitats imaginades”.

Així doncs i d’acord amb Benedict Anderson, cal expressar que les arrels culturals i històriques d’un país són molt importants per a la constitució d’aquesta consciència nacional. Però això no ho explica tot, perquè la nació és el resultat d’una consciència col·lectiva, no tan sols dels fets polítics del passat, tot i que aquests tenen la seva influència.

Cal recomanar, per a qui vulgui litigar o endinsar-se en aquest tipus de controversies amistoses, el llibre de Josep Fontana: «La formació d’una identitat. Una història de Catalunya» que en endinsar-nos en aquest treball també tractarem.

.
Havent precisat tot plegat, ara sí que puc dir-li al meu amic:
És la pròpia historia, amic. Llegeix més i, en tot cas, no ho dic jo, sinó historiadors de renom que no m’atreveixo a refutar. He vist que per la xarxa corre aquesta afirmació en un gràfic que t’ha sobtat i només he intentat buscar-hi el suport històric, com no pot ser d’altra manera. Però n’hi ha més:
– “Història de Catalunya” presentats per Pierre Vilar. 10 volums. Barcelona. Ed. 62.  
– “Història de Catalunya” de Ferran Soldevila
Història Nacional de Catalunya” de N’Antoni Rovira i Virgili. Ed. Pàtria. BCN 1922.
I altres moltes obres especialitzades que convindria de llegir. Tot i això, no vull entrar en discussions perquè personalment no sóc especialista en Història i no només me’n fio, sinó que confio en els treballs realitzats per totes aquelles persones que han dedicat la pròpia vida a escodrinyar el passat històric que dóna suport a tot el temps present que va configurant el futur.
.

Origen de l'escut del comtat de BarcelonaDels mil anys de la nostra història, 700 hem estat sobirans i els últims 300 hem viscut la nostra sobirania sense estat, dins d’un estat -l’espanyol- que ha intentat anihilar la nostra identitat. Durant 300 anys: 

Però, la nostra tenacitat per sobreviure és admirable, una perseverança que en algun moment ens conduirà a recuperar la llibertat i a construir el nostre estat. En aquesta línia del temps, recordem els moments clau d’aquesta nació anomenada Catalunya: els adversos i els esperançadors.

Considerat el pare de la nació, Guifré el Pelós -fundador del Casal de Barcelona– mor en un combat amb els sarraïns. La seva és una d’aquelles figures universals per partida doble, des del punt de vista històric i el llegendari:

.
1.2. DES DE LA INDEPENDÈNCIA DELS REIS FRANCS A LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA
1.2.1. EL COMTE BORRELL II
Al tombant del segle X, el comte Borrell II, descendent de Guifré el Pelós, aconsegueix que uns comtats de l’Imperi Carolingi situats al nord-est de la península Ibèrica posin fi al poder dels reis francs i emprenguin el seu propi camí.
Tot i que és una missió impossible posar data de naixement a una comunitat nacional, aquest és el moment concret en què una bona corrua d’historiadors especialitzat consideren que es va accelerar una llarga marxa cap a la independència de Catalunya.

El comte en Borrell II (Barcelona, 927 – Castellciutat, 992 o 993) fou comte de Barcelona, Girona, Osona (947-992 o 993) i d’Urgell (948-992 o 993).

Fou el segon Borrell de Barcelona perquè el seu oncle Guifré II de Barcelona també tenia el nom de Borrell, raó per la qual aquest també se’l coneix per Borrell I de Barcelona.
Actualment es tendeix a pensar que la seva mort es va esdevenir l’any 993 (el seu testament s’ha datat el 24 de setembre de 993).
.
BORRELL II DESTACÀ PER NEGAR-SE A RENOVAR EL PACTE DE VASSALLATGE AMB EL REI FRANCÉS HUG CAPET DESPRÉS QU AQUEST ES NEGUÉS A AJUDAR-LO, PER LA QUAL COSA ELS COMTATS ANTERIORMENT MENCIONATS PASSAREN A SER INDEPENDENTS «DE FACTO».
.
1.2.2. LA FAMÍLIA DEL COMTE BORRELL II
Borrell II va ser fill del comte de Barcelona Sunyer I i de la seva segona muller, Riquilda de Tolosa. El 968 Borrell II es va casar amb Letgarda de Tolosa, filla del duc d’Aquitània Ramon III. Van tenir 2 fills i 2 filles:
Després de la mort de Letgarda de Tolosa es va tornar a casar, vers el 980, amb Aimeruda d’Alvèrnia, filla del comte d’Alvèrnia, en Raimon d’Alvèrnia.
.
1.2.3. LA VIDA POLÍTICA DEL COMTE EN BORRELL II
Al contrari que el seu pare, Borrell II va ser un comte molt més diplomàtic que no pas militar:
– Va procurar mantenir sempre relacions cordials amb els seus dos poderosos veïns: els francs, al nord i els musulmans, al sud. 
– L’any 950 va intercanviar ambaixades amb Còrdova que era el centre del poder musulmà, tot i entrevistant-se amb el califa Abd Ar-Rahmàn III.
– L’any 966, després d’haver-se reiniciat les hostilitats amb el califat musulmà per iniciativa dels comtes cristians, Borrell II va trencar la fidelitat deguda al rei franc, en trobar-se cada cop més allunyat d’ell, i va prestar obediència i vassallatge al Califa cordovés Al-Hàkam II, fill d’Abd Ar-Rahmàn III.
Borrell II va ser un protector de les ciències i la cultura. Invità el famós monjo Gerbert d’Orlhac, que uns anys més tard arribaria a Papa amb el nom de Silvestre II, a residir al comtat, perquè ampliés estudis.
.
1.2.4. L’INTENT DE RESTAURACIÓ DE L’ARXIDIÒCESI DE LA PROVÍNCIA ECLESIÀSTICA TARRACONENSE
El bisbe de Vic, Ató i Borrell II volien que l’Església restituís la província episcopal Tarraconense per tal d’agrupar les diòcesis catalanes de manera separada de l’arquebisbat de Narbona, d’on depenien en aquell moment.
L’operació tenia una clara intencionalitat política, ja que un arquebisbat català estaria sota la influència directa dels comtes de Barcelona, i això realçaria encara més el seu poder respecte als altres comtats catalans i de la resta de la Septimània.
Ja feia temps que el context, tant polític com social de la vida catalana, cada vegada s’allunyava més del domini franc de la França Occidental. La reivindicació dels dos magnats era concretament sobre les diòcesis d’Elna, Vic, Barcelona, Girona i Urgell, i Tarragona quedava pendent de la seva futura conquesta.
Per aquest motiu, el 970 van viatjar els dos a Roma per entrevistar-se amb el Papa Joan XIII, qui va aprovar el projecte el 971 nomenant Ató com a primer arquebisbe de Vic, tot promulgant cinc butlles papals a la vegada.
Però el projecte no va arribar a bon fi a causa de l’assassinat d’Ató poc després de tornar de Roma, el 971 (o fins i tot el 972).
Tot i que es desconeix l’autoria del fet, amb tota probabilitat fou una acció dels contraris de la independència eclesiàstica i l’augment del poder barceloní.
En qualsevol cas, després d’Ató, Vic tornà a tenir tan sols un bisbe, Fruià, el qual fou nomenat seguint el procediment tradicional: consagrant-se bisbe de Vic a Narbona i després demanant a Roma la confirmació de la seva elecció.
.
1.2.5. LES RÀTZIES D’ALMANZOR
Malgrat tot i els esforços de Borrell II, sota el seu mandat, els territoris de la Gòtia van sofrir greus atacs del cabdill andalusí Al-Mansur, successor d’Hàkam II que, en la campanya del 982, va conquerir el castell de Munt Fariq (el Castell del Far) de camí a Girona. De retorn, va conquerir Òdena (Wutina).
En una nova expedició el 984 de retorn de Sepúlveda va passar pel comtat de Barcelona.
Almansor va arrasar Barcelona, molts dels seus habitants van ser fets presoners i els monestirs de Sant Cugat del Vallès, de Sant Pau del Camp i de Sant Pere de les Puel·les van ser atacats el 6 de juliol de 985 en una important ràtzia després de derrotar Borrell II a la batalla de Rovirans o Matabous.
.
1.2.6. EL TRENCAMENT DEL PACTE DE VASSALLATGE AMB EL REI DE FRANÇA I LA INDEPENDÈNCIA DEL COMTAT DE BARCELONA
Les peticions d’ajuda del comte Borrell II van ser ignorades pel rei franc Lotari I de França que en aquells moments s’enfrontava als seus propis problemes al Comtat de Verdun.
A conseqüència d’això, i com a resultat d’un creixent desarrelament dels comtes barcelonins respecte als seus antics senyors, el 988 Borrell II es va negar a renovar el pacte de vassallatge amb el nou rei francès, Hug Capet, i va instaurar la independència “de facto” dels territoris sota el seu poder tot i que, “de iure”, no es sancionaria aquesta situació fins al Tractat de Corbeil, signat l’any 1258, entre Jaume I el Conqueridor i Lluís IX de França.
.
1.2.7. «HISTORIA DE LAS ESPAÑAS. UNA APROXIMACIÓN CRÍTICA».
1.2.7.1. LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE «HISTORIA DE LAS ESPAÑAS.UNA APROXIMACIÓN CRÍTICA» Juan Romero & Antoni Furió. Ed. Tirant Humanidades. València 2015
La «Historia de las Españas. Una aproximación crítica»  no és un llibre d’investigació, tot i que el que en ell es diu hi trobarem el suport dels treballs més recents i en el més sòlid de l’estat actual de la disciplina. Tampoc es tracta d’una obra de síntesi ni menys d’un manual o un llibre de text (encara que aspiri a influir en uns i altres), sinó que és un assaig, una invitació a pensar -críticamente, històricament, com van ensenyar-nos a fer ja fa temps Jaume Vicens Vives i Pierre Vilar– la història d’Espanya, la història de les Espanyes.
La història d’Espanya ha estat, des de la segona meitat de segle XIX, un ingredient essencial en el procés de nacionalització dels espanyols, de construcció de la identitat espanyola. El trauma provocat per la pèrdua de les últimes restes de l’imperi colonial, la idea de fracàs, d’haver arribat tard i malament a la modernitat europea, els desitjos de regeneració política i moral, de regirar-fins i tot contra la història, contra un passat que pesava massa sobre el present (“doble clau a el sepulcre del Cid, perquè no torni a cavalcar”, recomanava Joaquín Costa el 1900, en un recull d’articles i conferències titulada significativament «Reconstitució i europeïtzació d’Espanya»), o pel contrari, tornant a ell, recuperant la Reconquesta com a arrel i motlle de la singularitat hispànica, han portat a historiadors i intel·lectuals del segle XX a interrogar-se permanentment, gairebé fins a l’obsessió, o sense el gairebé, sobre el «ser» d’Espanya, sobre el «problema» de Espanya, des de l’«Espanya invertebrada» de José Ortega i Gasset a «Espanya en la seva història» i «La realitat històrica d’Espanya» d’Américo Castro, «Espanya, un enigma històric» de Claudio Sánchez Albornoz i la més recent «Espanya. Reflexions sobre l’ésser d’Espanya», publicada per la Reial Acadèmia de la Història.
A aquestes obres, que coincideixen totes a portar el nom d’Espanya en el seu títol, i algunes fins i tot dues vegades, no deixen de mostrar-nos cada dia, la prova de que el «problema» està lluny d’haver estat tancat, amb nous lliuraments que no només abunden en l’essencialisme de l’espanyol, retrotraent-nos fins gairebé al tercer dia de la Creació, com semblen suggerir llibres com la «Història d’Espanya. De Atapuerca a l’Euro» de Fernando García de Cortázar o «Espanya, tres mil·lennis d’història» d’Antonio Domínguez Ortiz. La necessitat de remuntar-se a la nit dels temps, de situar fins i tot fora de la història, i de recalcar el caràcter tres vegades mil·lenària respecte de la identitat espanyola no és sinó una manera d’expressar la inseguretat sobre el present i de conjurar, de manera imperativa i categòrica més que reflexiva i crítica, els temors sobre el futur.
.

 

Qualsevol lector interessat pot constatar fins a quin punt s’ha intensificat un debat que ens acompanya durant segles. Perquè aquest és un dels nostres trets més distintius:

.

 

I sens dubte, la difícil convivència de pobles, de nacions i regions, constitueix un dels nostres fils conductors més notables com a col·lectivitat. El debat de fons és antic, però no vell, perquè es manté viu fins l’actualitat:

.

.

  • Espanya o Espanyes..?
  • Espanya singular i única o plural..?
  • Visions d’Espanya impossibles de conciliar…?
  • Nació espanyola o Espanya nació de nacions…?
  • Una nació gran i altres nacions o comunitats nacionals minoritàries…?
  • Un Estat-nació i diverses nacions polítiques sense Estat…?
  • Espanya federal…?
  • Espanya confederal…?

El dissens és molt notable i hi ha nítides posicions oposades, tant en l’àmbit polític i social com en l’acadèmic.

Des de fa segles la nostra és una història de reiterats desencontres en la qual només en comptades ocasions ha estat possible el diàleg i la voluntat de voler solucionar qüestions essencials relacionades amb la sempre difícil convivència de pobles que se senten diferents i que tal vegada podrien caminar junts. Per tot això bé podria parlar-se d’una Espanya inacabada. D’un projecte col·lectiu de convivència perfectible entès com un procés. Perquè davant dels que fa temps volguessin tancar i culminar un edifici que creuen iniciat amb la nova etapa democràtica inaugurada fa gairebé quatre dècades, ens trobem davant l’únic dels grans reptes històrics que a Espanya s’ha tingut d’afrontar que no s’ha sabut o no s’ha pogut resoldre encara i que potser no tingui per què ser definitivament resolt. Fins a tal punt es tracta d’una qüestió oberta que és l’element que més atenció concita i tensions provoca en la nostra vida política quotidiana o com dirien altres -no sense censura per part de tercers- en la política «nacional«.

I molt probablement, davant de l’opinió aquells que des dels diferents nacionalismes viuen «en permanent estat de negació» que diria Américo Castro, així haurà de ser en el futur i haurem de ser capaços de trobar les formes més adequades de convivència, terme molt més ambiciós i noble que el de «conllevancia«. Conscients tots que moltes d’aquestes qüestions s’allotgen al quadrant de les emocions, la qual cosa suposa, també per els estudiosos encara que la seva comesa se situï en un pla diferent, un repte addicional formidable.

Aquest llibre pretén situar-se en una perspectiva i una tradició molt diferent de la sostinguda per molts enfocaments tradicionals. La que considera a Espanya -o, millor, a les Espanyes, ja que sempre hi va haver, a les diferents formes com es va organitzar políticament la convivència a la península des de l’Edat Mitjana, més d’una sola configuració polític- institucional, és a dir, més d’un sol Estat, al menys fins a dates recents, i, abans i després, més d’una sola forma de reconèixer -cultural i lingüísticament, nacionalment, els seus habitants- com un producte històric, i no com una necessitat o una destinació. I la que arrenca historiogràficament, encara que amb notables precedents anteriors, amb l’obra dels ja esmentats Vicens Vives i Pierre Vilar, als que hem volgut recordar i homenatjar prenent com a subtítol d’aquesta obra col·lectiva el títol del llibre primer.

En uns anys de profund tancament ideològic, de misèria no només econòmica i social sinó també política i moral, amb el debat intel·lectual -i la pràctica historiográfica- dominat per l’obsessió essencialista, pels caràcters originals de la singularitat espanyola, la «Aproximació a la història d’Espanya» de Vicens Vives (1952), a la qual aviat seguirien la «Història social i econòmica d’Espanya», a la que va comptar amb la col·laboració del seu formidable equip de deixebles (1957), i la «Història d’Espanya» de Pierre Vilar (1963, encara que l’original francès data de 1947), constituïa una aposta decidida per la història, per entendre -i explicar- críticament, històricament, el passat comú, i per obrir-se sense reserves, en la concepció i en els mètodes de la disciplina i en la construcció política de el futur, a la modernitat europea, la qual en aquells moments s’expressava en l’escola dels Annales i en el materialisme històric.

És el camí que transitaran, anys més tard, tants historiadors i intel·lectuals crítics, que, davant dels que veuen a Espanya com una formació nacional granítica ja des dels seus inicis i redueixen la seva història a la història de Castella, contribuiran amb els seus treballs i reflexions a recuperar la historicitat -la construcció i el desenvolupament històric- del que anomenem aquí les Espanyes, lluny de quimeres essencialistes i de suposades singularitats. I que reduirem aquí a dos noms, a dos grans historiadors que tant han contribuït a reconduir el debat per la via de la racionalitat i de la comprensió crítica, com el malaguanyat Ernest Lluch, amb el seu «Les Espanyes vençudes del segle XVIII» (1999), a què tant deu, i no només en el títol, la idea el llibre que el lector té a les mans, i Josep Fontana, veritable mestre de tots nosaltres, que ha accedit a presentar-lo, amb una introducció, com sempre, lúcida i penetrant.

La nostra vocació no és la de convèncer a ningú i molt menys combatre altres visions o enfocaments per molt allunyats que estiguin dels que aquí s’exposen, sinó oferir arguments perquè qualsevol lector o lectora interessats en tenir un millor coneixement del nostre passat col·lectiu trobi en aquestes pàgines més arguments per extreure les seves pròpies conclusions. El nostre modest propòsit és oferir aquí un relat en el qual el subjecte no sigui estudiat en singular sinó en plural, des de les Espanyes medievals fins l’Espanya democràtica dels diferents pobles que la integren. Posant més l’accent en la diversitat que en la unitat quan es tracta d’analitzar la indiscutible realitat que és Espanya. Entenent Espanya, segons el moment analitzat, com les disyuntives de:

  • Un conjunt de cultures i de regnes assentats a la Península Ibèrica…
  • Una monarquia composta…
  • Un Estat que no va ser capaç de culminar (o imposar) amb èxit ple la formació d’una nació a l’estil del que va passar en alguns dels països del nostre entorn…
  • Una comunitat de pobles o de nacions…
  • Una nació de nacions per a altres…

Però procurant:

  • Evitar la reiterada insistència de pretendre portar l’argument del naixement de la nació espanyola fins als descendents de Noè.
  • No confondre Estat i nació. 
  • Oferir, si es vol, una aproximació «heterodoxa» de la Història de
    Espanya… 

I evitant sempre:

  • Visions essencialistes i
  • El recurs a històries i geografies, més o menys fabuladas, que al nostre parer poc ajuden a la construcció d’un relat assossegat, ponderat i entenem mésrespectuós amb el nostre passat.

Partint de la idea que no hi ha una única Espanya, i tampoc les conegudes dues Espanyes, sinó múltiples Espanyes en paraules de l’hispanista Henry Kamen.

D’Històries d’Espanya n’hi ha moltes, però no existia una Història de les Espanyes. Nosaltres creiem que Espanya s’ha d’entendre i estudiar-se en plural i no en singular, en conjunt i no de forma juxtaposada. D’aquí el títol d’aquest assaig. Amb la pretensió, no sabem si aconseguida, d’aproximar-nos a la nostra història passada sense pretendre esgrimir a conveniència des del present. Un assaig escrit per alguns dels millors historiadors que no només compten amb una àmplia i sòlida trajectòria, sinó que representen, entenem, la diversitat existent: historiadors d’origen castellà, andalús, gallec, valencià, català…, que ofereixen en aquestes pàgines la seva pròpia visió de les Espanyes sense esquema previ. Només han comptat amb l’encàrrec d’ocupar-se d’escriure unes pàgines sobre aquell període de la història en el qual són reconeguts especialistes. Els lectors tenen ara la paraula.

.

1.2.7.2. SUMARI O ÍNDEX D’ARTICLES DELS LLIBRE «HISTORIA DE LAS ESPAÑAS. UNA APROXIMACIÓN CRÍTICA» Juan Romero & Antoni Furió. Ed. Tirant Humanidades. València 2015

Presentación…9

Juan Romero y Antoni Furió

Introducción…15

Josep Fontana

Los usos de la historia en las distintas maneras de concebir España…27

Pedro Ruiz Torres

Las Españas medievales…77

Antoni Furió

La crisis de 1640 y la quiebra del primer proyecto nacional español…147

Antoni Simon i Tarrés

Del tiempo de las libertades al triunfo del dominio absoluto borbónico…177

Joaquim Albareda

Colonias, Imperio y Estado nacional…203

Antonio-Miguel Bernal

La nación de los españoles.

Las Juntas soberanas y la Constitución 1812…239

Juan Sisinio Pérez Garzón

De Imperio arruinado a Nación cuestionada…275

Borja de Riquer Permanyer

Exilio, democracia y autonomías: entre Galeuzca y Las Españas…311

Ramón Villares

Estado, naciones y regiones en la España democrática…371

Juan Romero – Manuel Alcaraz

Nuevos retos para los Estados plurinacionales en el siglo XXI… 431

Alain G. Gagnon

.

1.2.7.3. DE L’ARTICLE «LAS ESPAÑAS MEDIEVALES» UN APUNT SOBRE ELS ORÍGENS DE CATALUNYA A L’EDAT MITJANA 
Antoni Furió és catedràtic d’Història Medieval a la Universitat de València.
El poder político carolingio y en particular en el hecho de que el conde de Barcelona Borrell II (que también lo era de Girona, Osona y Urgell) dejase de renovar en el 988 con el nuevo monarca Hugo Capeto el pacto de vasallaje que hasta entonces habían prestado sus predecesores a los reyes y emperadores francos, en donde se ha querido ver la independencia o el nacimiento –de facto- de Cataluña (Salrach 1988; Font Rius, Riu, Udina, Vernet 1989; D’Abadal 1989).

En realidad, Cataluña no se articulará del todo, territorialmente y políticamente, ni se independizará jurídicamente –de iure– de la soberanía francesa hasta el siglo XIII, durante el reinado de Jaime I.

Por una parte, sólo cuando este último se plantee separar Aragón y Cataluña, para dotar a los sucesivos hijos que había ido engendrando:

  • [En el primer testamento, de 1232, Jaime I nombra heredero universal a su único hijo, Alfonso.
  • En el segundo testamento, de 1242, el monarca deja Aragón y Cataluña al primogénito, Alfonso, y los nuevos reinos de Valencia y Mallorca a su segundo hijo, Pedro.
  • Pero el nacimiento al año siguiente de un tercer hijo, Jaime, provoca un nuevo reparto en 1243, que deja a Alfonso solo con Aragón, a Pedro con Cataluña y Valencia y a Jaime con Mallorca. Es este reparto el que obliga a definir por primera vez de forma precisa los límites entre Aragón y Cataluña, lo que no había sido necesario hasta entonces (Udina 2001)].

Se hace necesario definir Cataluña y sus fronteras, así como unificarla políticamente bajo la denominación de condado de Barcelona, cuyos límites se extienden desde Salses, en el Rosellón, hasta el ríos Cinca: “comitatus Barchinone cum Cathalonia universa, a Salsis usque Cincham”. Por otra parte, el tratado de Corbeil, firmado en 1258 entre Jaime I y Luis IX, ponía fin a las aspiraciones catalanoaragonesas en Occitania, a cambio de la renuncia del monarca francés a los derechos que poseía sobre los condados catalanes

[Sobre el tratado de Corbeil, véanse las distintas contribuciones de Christian Guiller, Salvador Claramunt, Ghislain Brunel y Carlos López Rodríguez en el dossier monográfico de la revista Paris et Ile-de-France, 60 (2009), pp. 153-434].

Hasta entonces estos habían sido independientes en la práctica, bajo la hegemonía del conde de Barcelona, erigido en el siglo XII en rey de Aragón, pero la identificación de toda Cataluña con el condado de Barcelona, incluyendo territorios que nunca habían formado parte de éste, como Lleida y Tarragona, no se producirá hasta el siglo XIII, ante la eventualidad de que se convirtiese en un reino nuevo destinado al segundo hijo de Jaime I. Naturalmente Cataluña, el territorio y el nombre, eran mucho más antiguos, pero será a partir de ahora cuando su uso se generalice, precedido desde el siglo XIV por el término jurídico de “Principado”, que llega a veces incluso a sustituir el nombre

[Aunque el término “principatus” para indicar el dominio del “príncipe” o soberano es bastante anterior, la primera referencia explícita a la denominación de Principado de Cataluña se encuentra en las Cortes de Perpinyà de 1350 (Fidel Fita, 1902) ].

Es difícil precisar el momento en el que la antigua Gothia (o, más fugazmente, la Marca Hispánica) se convirtió en Cataluña y cuál es la etimología de esta.

La desintegración del imperio carolingio a finales del siglo X propició la emancipación y afirmación de los poderes locales y regionales, sobre todo en sus zonas más periféricas y fronterizas, como era el caso de los condados catalanes, aunque en realidad la fragmentación del poder político y la emergencia de pequeños principados feudales fue una característica general de la sociedad europea en torno al año mil.

Los distintos condados del nordeste peninsular (Girona, Empúries, Osona, Rosselló, Cerdanya, Urgell…), cuyos nombres eran aún los únicos que identificaban al territorio, fueron cayendo durante los siglos X al XII bajo el dominio del condado de Barcelona y de la dinastía gobernante, a la vez que, desde principios de esta última centuria, se difundía el término de Cataluña para designar al conjunto, derivado probablemente de castlà o “castellano”, es decir, el gobernador o la persona al frente de un castillo, y con el significado, por tanto, de “tierra de castillos

[Otras etimologías propuestas como:

  • La que hace derivar el nombre de Cataluña de Gotolandia, “tierra de godos”, en referencia a la antigua Gotia;
  • Aquella que lo atribuye a un personaje legendario, Otger Cataló, contemporáneo de Carlomagno;
  • La que lo remonta a los antiguos lacetani o laketani, la tribu ibera que poblaba la Cataluña central antes de la romanización.
  • Algunas de éstas y otras, resultan fantasiosas].

El nombre de Cataluña tendría pues un origen similar al de Castilla, y su uso aparece documentado en las primeras décadas del siglo XII en crónicas de países vecinos. Es el caso del Liber Maiolichinus, redactado entre 1115 y 1120, que narra la expedición pisana de unos años antes (1113-1114) contra la isla de Mallorca, en la que también participó el conde de Barcelona Ramón Berenguer III, al que la crónica denomina indistintamente como “dux Catalanensis” y “rector Catalanicus”, a la vez que utiliza el término de “Catalania” para referirse a su territorio y el de “Catalanenses” para designar a sus hombres (Liber Maiolichinus).

Se trata, en todo caso, de una expresión geográfica, que, al igual que el gentilicio “catalan”, irá afianzándose en las décadas siguientes, pero sin llegar a sustituir, en el plano jurídico, político e institucional, la intitulación de sus gobernantes como condes de Barcelona.

.

Los nuevos reinos cristianos, nacidos en la frontera septentrional de al-Andalus y como reacción a la ocupación musulmana, surgieron justamente donde los visigodos habían tenido también sus propias marcas, en el noroeste, frente a astures, cántabros y vascos, y en el nordeste, frente a los francos.

.

Esta dependencia formal de los condados catalanes y, por extensión, de toda Cataluña, sólo se resolvería jurídicamente -y políticamente- con el ya citado tratado de Corbeil en 1258, aunque más de cuatrocientos años después el arzobispo e historiador Pèire de Marca, enviado a Cataluña por Luis XIV durante la revuelta catalana de 1640, todavía seguía reivindicando, en su libro Marca Hispánica, la sujeción del territorio catalán a la corona francesa. E igualmente algunos historiadores posteriores, catalanes y castellanos (como Claudio Sánchez Albornoz), verían en esta conexión franca las raíces, o la explicación, de la singularidad de Cataluña dentro del conjunto peninsular.

.
1.2.8. ELS TÍTOLS I ELS SUCCESSORS DEL COMTE BORRELL II
Borrell II, a l’any 947, en retirar-se el seu pare a la vida monacal, va accedir al govern dels comtats de Barcelona, Girona i Osona conjuntament amb el seu germà Miró I de Barcelona i compartint aquesta tasca fins a l’any 966 en què Miró va morir i va haver de governar, des d’aleshores, en solitari.
El 948 va heretar el comtat d’Urgell en morir el seu oncle Sunifred II d’Urgell sense descendència. A partir del 986 va compartir el govern amb els seus fills Ramon Borrell i Ermengol, que van començar a governar sols aquests comtats a partir de 30 de setembre de 992, dia en què Borrell II morí.
A part dels títols comtals hereditaris, Borrell II va emprar:
Vers el març del 988 Borrell II s’intitulava “Gratia Dei hibereo duci atque marchiso” per la gràcia de Déu duc ibèric i marquès») i no es coneix cap precepte reial franc per a la Gòtia posterior al 986.
Això no obstant, en tots els documents de la Gòtia es continuaran datant els documents oficials per la data del regnat dels reis francs en el territori franc -i no per l’Era Hispànica-, una pràctica que continuaria fins que el llinatge dels Comtes de Barcelona esdevingueren en la Corona d’Aragó, Reis d’Aragó:
– A 28 de juliol del 960: “Ego Borrellus gratia Dei chomes et marchio”.
– A 23 d’abril del 986: “Signum Borrellus, gratia Dei commes et marchio”.
– A 20 de desembre del 986: “Ego Borrello, comite [..] + Borrello, comite, marchione,, qui ista comutacione” .
– A 10 de març del 988: “Ego Borrello, gratia Dei, hibereo duci atque marchiso [..] + Borrello, gratia Dei comes marachiso”.
.
1.3. PER SABER-NE MÉS…
Contingut extret de la Viquipèdia, però per a saber-ne més es pot consultar:
.
1.4. UN CONTRAST D’OPINIONS…
I si en començar l’article d’aquesta introducció feia  al·lusió, en el seu encapçalament, als dubtes sorgits sobre la identitat de la nació catalana a causa d’una persistència severa, tot i que més o menys assenyada i segurament poc estudiada, en la mentalitat de prou persones ara, en cloure tot aquest apartat, he de consignar -per una raó de justícia- les observacions que m’han arribat sobre autors prou provats i de significació important que, potser amb frases extretes de context, escapçen el sentit que Catalunya gaudeix, entesa com a Nació, tot i sabent de quina manera aquest concepte s’ha anat desenvolupant al llarg dels segles
Ho hem de llegir conjuntament amb les anotacions de la persona que me les fa a mans. I així ho exposo a continuació.
.

1.4.1. EN REFERÈNCIA A LA «HISTÒRIA DE CATALUNYA» DE JAUME SOBREQUÉS I CALLICÓ

Jaume Sobrequés a la “Historia de Catalunya”, de dos volums (2007), el meu amic ha trobat que l’autor escriu en el pròleg “que esta historia está redactada con la voluntad de servir al país”. Tot afegint l’historiador que “la història es una ciencia social y el historiador tiene un compromiso con su país, sirviendo hasta donde sea posible la verdad”.

Arran d’aquestes expressions el meu interlocutor conclou que “queda claro que la verdad no es lo que más le interesa, sino servir al país. O sea, que cuando leo un párrafo de esta historia me pregunto si esto es la verdad, o sólo un apaño como compromiso con su país”.

M’és plaent de remarcar algunes dates biogràfiques, així com d’altres ideològiques del nostre historiador català. I així:

Jaume Sobrequés i Callicó (Girona26 de juliol de 1943) és un historiador i polític català.

El 1965 es llicencià en història a la Universitat de Barcelona, i des del 1966 hi va ser professor d’història medieval.

Més tard guanyà la plaça de catedràtic d’història de Catalunya a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1969 fou nomenat conservador de l’Institut Municipal d’Història de Barcelona.

Preocupat per la divulgació de la història de Catalunya i, amb aquesta finalitat, va fundar les editorials Base (1973) i Undarius (1976), per tal d’editar facsímils d’obres històriques catalanes.

El 2008 va rebre la Creu de Sant Jordi. Actualment és president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha estat president de l’Equip Rector de la Universitat Catalana d’Estiu. El dia 19 de setembre de 2010, dóna suport a Artur Mas com a candidat a les eleccions del mes de novembre. El 2012, fou nomenat director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya

Després d’haver donat suport a les consultes sobiranistes, a principis de setembre de 2010 es donà de baixa del PSC, justificant aquesta decisió per l’estancament de la via autonomista i la necessitat d’iniciar un procés cap a la independència de Catalunya.

.

1.4.1.1. EL PENSAMENT DE JAUME SOBREQUÉS I CALLICÓ EN UNA ENTREVISTA A VILAWEB

I de la seva convicció independentista, en tenim una mostra en una entrevista publicada en el número 100 de la Col·lecció Base històrica i que VilaWeb públicà igualment. Així, doncs, vet aquí el seu pensament:

Segons que explicà Jaume Sobrequés a VilaWeb, arran de la publicació del llibre “Cap a la llibertat. La llarga marxa de Catalunya cap a la independència” l’autor “pretén demostrar que el procés reivindicatiu per a mantenir la personalitat de Catalunya s’ha mantingut viu des del 1714 fins avui. Es pot resseguir el cordó umbilical, que no s’ha trencat i, per tant, és una reivindicació que no ha estat vençuda”. I aquesta n’és l’entrevista:

Sense saber què ha passat durant els tres-cents anys darrers, es pot entendre què passa avui?
—Som on som perquè hi hagué catalans que en moments en què semblava impossible de sobreviure varen creure en el ressorgir de Catalunya, i varen intentar-ho tot per aconseguir-lo. Al segle XVIII trobem els memorials reivindicatius pel retorn a formes confederals; al XIX, amb la Renaixença, recuperem la llengua i el paisatge. I al segle XX hi ha tres grans moments de reivindicació de la sobirania de Catalunya:

  • El 1918-19, amb la Mancomunitat, es presenta el primer projecte d’estatut d’autonomia a les corts espanyoles, que és refusat. Vista la impossibilitat d’aprovar-lo, el diputat de la Lliga Francesc Cambó es retira de la cambra.
  • Un segon moment és el 1931, amb la República i l’estatut de Núria, que també fou retallat a les corts espanyoles. Després, al 34, amb els Fets d’Octubre, les reivindicacions nacionals acaben amb el president Companys a la presó.
  • I el tercer moment és al començament de la transició, quan es reprèn un procés constitucional i s’elabora l’estatut de Sau. Jo vaig formar part de la Comissió dels Vint. L’estatut es va retallar i es va anar erosionant amb lleis com la LOAPA i més. Les retallades de l’autogovern han vingut tant dels governs espanyols de dretes com dels d’esquerres.

I a l’inici del segle XXI, un nou estatut per a Catalunya també és mutilat a Madrid i progressivament es va buidant de contingut.
—Sí, el 2006 el nou estatut es torna a retallar a les corts espanyoles, però sobretot ens hem de fixar en la sentència del Tribunal Constitucional del 2009, que el torna a amputar. Amb aquest fet comença un nou període, l’actual, que ja no demana autonomia sinó que és un tombant decisiu en l’avenç cap a la independència: el juliol del 2010 es fa la gran manifestació pel dret de decidir, i l’11 de setembre de 2012, un milió i mig de persones surten al carrer amb estelades reclamant la independència. El gener del 2013 el parlament de Catalunya aprova la declaració de sobirania. El llibre s’acaba aquí.

El pas de l’autonomia a la reivindicació de la independència és un canvi radical. Com l’analitzeu?
—Es posa en relleu un canvi qualitatiu de la mentalitat col·lectiva i té una majoria política. S’ha produït un canvi radical de CiU, que mostra l’avenç nítid i clar cap a la independència. I el procés independentista per primera vegada té un líder clar,  Artur Mas.

Quina és la tesi del vostre assaig?
—La legitimitat d’un poble no es basa en raons històriques, però no entendre-les ni conèixer-les resta legitimitat. Pensa que no hi havia hagut un moviment independentista en la vida institucional de Catalunya des de feia tres-cents anys. Esquerra Republicana, durant la República, no era un patit independentista. I l’any 1977 només va obtenir un diputat, Heribert Barrera. La transcendència del moment present és que els darrers dos anys, des de la consulta d’Arenys, la independència té una base social majoritària del poble de Catalunya, fet que no havia succeït els darrers tres-cents anys.

Com ho interpreteu?
—Crec que hem arribat aquí perquè el cordó umbilical de les reivindicacions d’autogovern no s’ha trencat.  Els drets del poble de Catalunya són anteriors a la constitució espanyola. És pitjor el que ha fet el govern del PP avui que les accions de la República dretana que van portar als Fets d’Octubre. La tesi del llibre és ben coneguda: amb Espanya no hi ha res a fer; és una raó que es demostra històricament.

.

1.4.1.2. SOBRE SI “SERVIR AL PAÍS O ESTAR COMPROMÉS AMB ELL” DIFICULTA O IMPEDEIX ASSOLIR L’OBJECTIVITRAT DE L’HISTORIADOR

El meu bon amic infereix que “queda claro que la verdad no es lo que más le interesa, sino sólo servir al país. O sea, que cuando leo un párrafo de esta historia me pregunto si esto es la verdad, o sólo un apaño como compromiso con su país”. I el meu bon amic queda sobtat per les paraules del propi autor quan afirma que “la història es una ciencia social y el historiador tiene un compromiso con su país, sirviendo hasta donde sea posible la verdad”.

Evidentment. Assolir la veritat nua de tot resulta ser una tasca ingent pel que suposa desprendre’s de moltes connotacions de diferents contextos, d’adherències superflues o espúries  i, fins i tot, d’intencionalitats no suficientment clares. Tanmateix, i en tot cas, qui vol ser -a causa d’una trajectòria personal i social prou important- un referent d’honestitat històrica, ha de maldar per aconseguir al llarg de tota la seva investigació històrica les cotes més altes d’objectivitat.

I em pregunto: “Servir al país està renyit amb la recerca honesta o n’és un impediment…? Crec personalment que “el compromiso con el país” és perfectament compatible en maldar per trobar la veritat “hasta donde sea posible” perquè suposa realitzar una tasca amarada per la deontologia pròpia del treball acurat d’aquest historiador, sense que això inquieti i pugui sensibilitzar dubtes sobre “si esto (el que s’explica històricamernt) es la verdad, o sólo un apaño como compromiso con su país”.

.

1.4.2. LES OPINIONS HISTORIOGRÀFIQUES D’EN JAUME VIVENS I VIVES, ALGUNS ESCRITS POLÍTICS I LLUR INFLUÈNCIA, AIXÍ COM UNA POLÈMICA AMB N’ANTONI ROVIRA I VIRGILI

El meu bon amic també posa els ulls a la recerca d’un excel·lent historiador, en Jaume Viçens i Vives, i n’escull un significatiu paràgraf que copio tot seguit:

“Desde mediados del s. XIX nos ha molestado que los condes de Barcelona fuesen conocidos en todas partes bajo el nombre de reyes de Aragón, que nuestros bisabuelos guerreros y mercaderes trascendieran a las páginas de la historia extranjera bautizados como aragoneses, que al hablar de nuestra expansión mediterránea se empleara el calificativo de aragonesa. Hemos acudido a los más refinados procedimientos para evitar semejante confusionismo y hemos hablado de Confederación catalano-aragonesa, de Reyes de Cataluña y Aragón, de Conde-Reyes, de Monarcas con una, dos o tres numeraciones, y a mi juicio este infantilismo no sólo nos ha perjudicado molestando innecesariamente a los aragoneses, sino que ha creado un peligroso confusionismo en nuestro espíritu público, ya que hemos puesto en la picota una de las más fecundas soluciones de nuestro intervencionismo en el complejo mundo hispánico”.

.

1.4.2.1. EL LLEGAT DE JAUME VICENS I VIVES PEL QUE FA A L’ESTUDI SOBRE «LA CORONA D’ARAGÓ» I L’EVOLUCIÓ DEL SEU PENSAMENT POLÍTIC ATESES LES CIRCUMSTÀNCIES VISCUDES AL LLARG DE LA SEVA VIDA

No podem obviar la figura de Jaume Vicens i Vives en referència a la seva biografia, el seu pensament polític, el seu valuós llegat, els honors rebuts i, de forma eminent, el contingut de tota la seva obra.

Jaume Vicens i Vives (Girona6 de juny del 1910 – Lió28 de juny del 1960) fou un historiadorescriptorcatedràtic i editorcatalà. Va ser un intel·lectual inquiet i viatger amb contactes arreu, amb el catalanisme interior i amb l’exterior, amb Josep Pla i amb Josep Tarradellas. El seu fort pragmatisme i una visió integradora li varen permetre d’accedir a figures de diferents ideologies i ser un “home-pont” entre sensibilitats catalanistes i el règim franquista.

En paraules de l’expresident de la GeneralitatJordi Pujol, “Vicens tenia la idea d’una Espanya oberta, moderna, esponjosa, capaç de sumar voluntats i d’acceptar un intervencionisme de Catalunya a Espanya. Tot amb la voluntat que Espanya anés endavant i s’evitessin nous episodis traumàtics”.

La seva obra d’investigació sobre la història del segle xv de la Corona d’Aragó i la figura de Ferran II és considerada de referència obligada. 

Així doncs, pel que fa a la Corona d’Aragó, hi ha una àmplia i acurada bibliografia que Jaume Vicens i Vives, des de l’aportació d’una imatge semblant a un trencaclosques dispers, ens podem donar per satisfets gràcies a la seva obra de recomposició en haver arribat a un grau de claredat en confegir excel·lentment el mapa d’aquesta institució catalano-aragonesa. Fixem-nos-hi en paraules de Jaume Sobrequés i Callicó:

“La Corona d’Aragó va ser una confederació plurinacional i pluriestatal, monàrquica, que es va començar a configurar al segle XII i que va sobreviure fins al principi del segle xviii. Amb el pas dels segles, es va anar enriquint amb la incorporació de nous estats que tenien nivells i graus d’integració de diferent intensitat. El Regne d’Aragó, el Principat de Catalunya i, des del segle XIII, el Regne de València van ser les unitats polítiques que aconseguiren una més gran plenitud política, institucional i jurídica. El Regne de Mallorca, i aquelles entitats mediterrànies incorporades, els segles XIII, XIV i XV, van ser en l’aspecte polític entitats de segon ordre, però no per això de menys pes en determinats períodes de la seva llarga integració a la Corona». Jaume Sobrequés i Callicó, Corona d’Aragó, Reial Corona d’Aragó, Corona Reial d’Aragó i Casa d’Aragó, en el llenguatge polític del segle XV”.

En obrir el link corresponent al contingut de La Corona d’Aragó, hom pot escatir, per a la seva il·lustració històrica, un resum clarificador d’aquesta institució catalano-aragonesa.

.

1.2.2.2. CONTROVERSIA ENTRE DOS GRANS HISTORIADORS: JAUME VIVENS VIVES I ANTONI ROVIRA VIRGILI

I seguint amb en Jaume Vicens Vives, qui m’escriu, m’aporta un document d’una interesantíssima vàlua perquè -fixem-nos-hi-, es tracta d’una controversia entre dos historiadors de gran alçada:

“Entre todos habéis creado una historia de Cataluña falsa en su mayor parte y completamente absurda”. La cita la trobem a “La Veu de Catalunya” del 24 d’agost de 1935 i correspon a un retret de Jaume Vicens Vives a l’Antoni Rovira i Virgili.

.

1.4.2.3. DOS ASSAJOS DE JAUME VICENS I VIVES QUE DETERMINEN EL SEU PENSAMENT POLÍTIC, AIXÍ COM LA INFLUÈNCIA EN D’ALTRES POLÍTICS

Diguem d’entrada que en són dos els assajos de Jaume Vicens Vives que defineixen el pensament de l’historiador:

(1) L’ “Aproximación a la Historia de España” és una obra publicada el 1952 pel centre d’Estudis Històrics Internacionals, on l’historiador va seguir els criteris dels Annales.

L’autor va pretendre disposar d’un llibre de referència per als seus alumnes i deixebles, de forma que fos una mena de

presentació de la problemàtica general per a abordar la història d’Espanya evitant fàcils estructures ideològiques”.

Aquesta obra junt amb la Notícia de Catalunya publicada dos anys més tard, constitueixen els dos assaigs que aporten una interpretació global de la realitat espanyola i catalana i del perquè de la guerra civil.

.

(2) La “Notícia de Catalunya” on, en forma d’assaig, publicat el 1954 i ampliat el 1960, constitueix una obra que va tenir una repercussió immediata, no exempta de polèmica.

Va ser escrita quan el país patia la dictadura més ferotge de la seva història i va representar una divisa i un clàssic de la moderna historiografia catalana.

Aquest assaig el va escriure perquè hem de saber qui hem estat i qui som si volem construir un edifici acceptable dins el gran marc de la societat occidental a la qual pertanyem per filiació directa des dels temps carolingis”.

Per en Josep Maria MuñozNotícia de Catalunya ha acabat afaiçonant el discurs polític catalanista, particularment el de Jordi Pujol, que reconeix en Vicens Vives un dels homes que més l’han influït. L’editor Eliseu Climent diu que, mercès a Notícia de CatalunyaJoan Fuster va escriure “Nosaltres els valencians”. De fet, l’assaig de Vicens Vives s’havia de dir “Nosaltres els catalans”, però va triar un altre títol per a eludir la censura franquista. Climent també remarca el mestratge de Vicens Vives sobre Joan Reglà, personatge determinant en la recuperació de la memòria històrica del País Valencià.

.

1.4.2.4. LA “VOLUNTAT DE SER” DE JAUME VICENS I VIVES, POT EQUIPARAR-SE A LA MANIFESTACIÓ DE LA IDENTITAT CATALANA DEL “ÉREM, SOM I SEREM”…?

L’obra de Jaume Vicens Vives es tanca amb l’afirmació d’allò que defineix la vida catalana com n’és la voluntat d’ésser:

“El primer ressort de la psicologia catalana no és la raó, com en els francesos; la metafísica, com ens els alemanys; l’empirisme, com en els anglesos; la intel·ligència, com en els italians; o la mística, com ens els castellans. A Catalunya el mòbil primari és la voluntat d’ésser”.

El factor simbòlic més important per definir el concepte de nació és el de la voluntat de se. I, per això mateix trobem pel camí de la història allò que tantes vegades diem i que conforma la nostra identitat:

.

.

1.4.2.5. LA POLÉMICA SUSCITADA ENTRE JAUME VICENS I VIVES I L’ANTONI ROVIRA I VIRGILI SEMBLA QUE ACABA COM EN UNA TAULA D’ESCACS

I sobre la cita trobada a “La Veu de Catalunya” del 24 d’agost de 1935: “Entre todos habéis creado una historia de Cataluña falsa en su mayor parte y completamente absurda”, en referència a Antoni Rovira i Virgili, cal dir que la visió de Jaume Vicens Vives expressada a la seva tesi és obertament crítica amb la tradició historiogràfica del catalanisme. Per aquest motiu, va tenir una polèmica amb Antoni Rovira i Virgili l’estiu de 1935. Vicens considerava que la historiografia derivada de la Renaixença tenia un caràcter amateur i una visió nacionalista interessada, encara que respectava el caràcter universitari de l’obra de Ferran Soldevila.

A la seva carta oberta La història no es crea, es refà”, Jaume Vicens Vives manifesta l’orgull d’ésser i sentir-se universitari i anteposa el paper de l’historiador científic enfront als historiadors romàntics que no deixen “parlar a les dades”, sinó que parteixen d’una concepció nacionalista prèvia. Tanmateix, per la seva banda, Antoni Rovira i Virgili va respondre, des de les pàgines de La Humanitat, que en Jaume Vicens i Vivesno mostrava una sensibilitat catalanesca i que tenia una parcialitat accentuada a més a més que “feia servir dades inexactes”.

.

1.4.3. AUTORS QUE PRESENTEN MITES I ELEMENTS FALSOS EN REFERÈNCIA A LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

1.4.3.1. EL PENSAMENT DE JOSÉ MARIA UBILLOS EN RELACIÓ A LA «SOBERANIA DE CATALUNYA»

I és en José Maria Ubillos qui fa una reflexió que el meu bon amic no deixa de escriure-me-la fil per randa:

“Podemos afirmar que Cataluña nunca ha gozado de soberanía ni ha sido nunca un país independiente, y que sólo ha gozado de autogobierno en dos ocasiones. La primera en la segunda República española, y la segunda con el estatuto de 1979”.

.

1.4.3.2. JOSEP PLA I ELS DUBTES QUE -EN EL CONTEXT DEL SEU TEMPS- LI’N SUSCITA LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

I també el meu interlocutor ha anat a espigolar al bagul de Josep Pla i n’ha trobat una perla que serà interesssant de comentar:

“La historia romántica es una historia falsa. ¿Tendremos algún día en Cataluña una auténtica y objetiva historia…?, ¿tendremos una Historia que no contenga las memeces de las historias puramente románticas que van saliendo…?”.

Però de Josep Pla ens interessa principalment endinsar-nos en el seu llegat literari. De fet, va haver de viure durant gran part de la seva vida sota la censura:

Encara que al principi va simpatitzar amb el règim franquista (el 1940 va escriure que aquest coincidia «amb l’interès general»), només van ser uns mesos. Ràpidament es va mostrar escèptic, especialment per la impossibilitat de continuar publicant en català. I encara que instal·lat sempre en una mena de possibilisme que li permetia de publicar, la infatigable censura franquista l’incomodava profundament (va deixar escrit en un dels seus diaris que era la «pitjor que havia conegut», exercida per «funcionaris del fanatisme») i detestava el menyspreu del règim autoritari per la llengua i la cultura catalanes i la seva obstinada incapacitat per a esdevenir una democràcia, ni que fos «tutelada».

Escriptor incansable, home d’ordre encara que de tarannà liberal, segons la seva manera de veure, la vida és caòtica, irracional, injusta i les ànsies d’igualtat i de revolucions són un «deliri» que provoca mals pitjors que els que volen eliminar.

Conservador i racional, no sent l’acció, encara que sí la sensualitat:

  • Bon conversador, fumador empedreït que es feia les cigarretes tot embolicant a mà el tabac.
  • Abillat de jove amb un barret tou i més tard amb la seva inseparable boina de pagès, detestava la banalitat, l’afectació cultural (rarament inclou citacions en les seves obres, malgrat ser un gran lector dels clàssics) i «aquells que parlen escoltant-se».

Per tot plegat i per això va escriure: «És molt més difícil descriure que opinar. Infinitament més. En vista de la qual cosa tothom opina». Els seus interrogants sobre la Història de Catalunya no seran, doncs, només una opinió de l’escriptor…?

.

1.4.3.3. VALENTÍ ALMIRALL I EL CATALANISME POLÍTIC ENB ELS SEUS INICIS

Fins i tot se’m proposa a Valentí Almirall, pare del catalanisme polític, perquè no se li oblida de recordar-me que “llama Nación a España, y Región a Cataluña”.

Efectivament, i s’ha de reconèixer que Valentí Almirall en “Lo Catalanisme” publicat el 1886 (amb el subtítol “Motius que el legitimen, fonaments científics i solucions pràctiques)” culmina la seva divulgació doctrinal d’un nou catalanisme anomenat particularisme i l’intent d’organitzar un moviment emancipador a Catalunya.

Però un nou moviment, que mai serà separatista, després del desengany d’en Valentí Almirall davant el federalismeespanyol, amb el que havia trencat a l’anye 1881. I aquí hi trobem la clau de tot els seu discurs catalanista…

I, com en totes les coses, sempre s’ha de tenir present el context biogràfic de les persones per escatir veritablement el per què dels seus pensaments i sentiments. I, des d’aquesta perspectiva ens trobem que el seu  llibre en qüestió:

  • Argumenta un particularisme català, que no independentisme, contraposant la concreció i realisme del caràcter català amb l’abstracció i diversitat del caràcter castellà.
  • Sosté que la llengua catalana és el vincle d’unitat i cohesió dels catalans.
  • Reclama una descentralització basada en regions i comarques en comptes de províncies administratives.
  • Defensa un paper de Catalunya com de motor de progrés d’Espanya.
  • Diferencia el catalanisme, centrat en les coses de Catalunya, del regionalisme, que utilitza per parlar de les relacions amb altres regions espanyoles, i del particularisme, per definir els principis teòrics científics generals del catalanisme.

.

1.4.3.4. LA PSEUDOHISTÒRIA DE CATALUNYA DE HENRY KAMEN

I en aquest llarg llistat de personalitats no hi pot faltar -segons el meu bon amic- Henry Kamen en el seu llibre “España y Catalunya. Historia de una pasión” perquè n’extrau el següent: “No hay base histórica para apoyar la pretensión separatista de Catalunya. Los que controlan el dinero en esa Comunidad falsean los datos históricos, al igual que Franco creó una historia falsa para su España una, grande y libre. Este pasado histórico ha sido sistemáticamente distorsionado por ideólogos, políticos y periodistas que suelen basar sus discursos en información poco fiable».

Suposo que aquesta reflexió, certament d’un hispanista de renom,  deu ser només una opinió. Caldria investigar sobre les fonts que utilitza i quina relació té amb els historiadors de les obres que, pressumptament assenyala per fer-ne la crítica. Seria de gran ajut conèixer obres i textos concrets per poder-ne contrastar les seves afirmacions.

.

1.4.3.5. LA GENERALITZACIÓ DE JOHN ELLIOTT PEL QUE FA A L’APRENENTATGE DELS ESTUDIANS DE CATALUNYA

Finalment, em trobo amb una perla, resum de tot plegat, ja que proposant-me a John Elliott -qui intenta convencer-me que Catalunya no és una Nació- m’afirma tot generalitzant que “Los jóvenes catalanes están aprendiendo una Historia falsa”. Crec que l’opinió d’aquesta persona pot situar-se a bastament en el gènere literari o recurs d’estil de la hipèrbole. Tanmateix, també en aquest punt seria bo contrastar opinions i fer-ne una avaluació. I encara més, perquè si de veritat hi ha algun text d’historia catalana esbiaixat subjectivament, també el sedàs del propi professorat pot diluir les mancances objectives en impartir la matèria corresponent i promoure un debat enriquidor.

.

.

1.5. LA IDENTITAT DE CATALUNYA ENTESA COM A «NACIÓ»

1.5.1. L’EVOLUCIÓ DEL CONCEPTE «NACIÓ»

El concepte nació ha tingut significats canviants en el transcurs de la història, no sempre sinònims d’estat, regne o país, però generalment identificats amb comunitats amb una identitat pròpia, política o no.

Que Catalunya és una comunitat política nacional des de fa centenars d’anys és un fet indiscutible i documentat:

  • Més enllà de situar en el segle XI, quan els comtes catalans trenquen el deure de fidelitat als reis francs, el naixement d’una entitat política independent, Catalunya deixa de ser un topònim per esdevenir una entitat política en seguir un procés de cohesió de diversos segles, com ha passat i passa amb totes les nacions, fruit d’un procés dinàmic i no d’una definició estàtica.
  • Entre els segles XI i XIII, doncs, el sentiment de pertinença a un lloc anomenat Catalunya i la identificació dels veïns d’aquest lloc com a catalans va arrelant i consolidant-se, al marge de la consideració jurídica del territori.

.

1.5.2. EL CONCEPTE MODERN DE «NACIÓ». LA NACIONALITAT CATALANA D’ENRIC PRAT DE LA RIBA

Així doncs, el concepte modern de nació, més vinculat a la política i a la pertinença a un país independent, definit aleshores amb un altre terme fluctuant com és estat, arrenca amb les revolucions liberals en el segle XIX com a mínim a tot el continent europeu. Catalunya comença a definir-se ben aviat en relació amb aquest concepte.

La sensació de pertinença a una realitat cultural, social i política amb unes característiques singulars i generalitzables i, en conseqüència, la construcció d’una visió ideal i fixa d’aquesta realitat, arrenca al nostre país a la segona meitat del segle XIX i s’aferma políticament cada cop més en contraposició a la nació espanyola, una eina que els catalans comproven de manera recurrent que no tan sols no serveix per a la seva realització política, sinó que fins i tot posa en perill la seva supervivència com a col·lectiu nacional.

La definició de Catalunya com a nació es pot trobar en diversos escrits de l’últim quart del segle XIX i cristal·litzen en un dels documents fundacionals del nacionalisme modern, “La nacionalitat catalana, d’Enric Prat de la Riba.

En el transcurs del segle XX la ciutadania catalana ha anat validant el seu sentiment nacional de manera reiterada tot i els atacs, sovint amb voluntat d’extermini o de residualització, de l’Estat espanyol. “Som una nació” va ser el lema del gran festival organitzat per La Crida el 1981.

La definició de Catalunya com a nació va ser inclosa en l’Estatut del 2006 liquidat pel Tribunal Constitucional espanyol. Les paraules “Som una nació, nosaltres decidim” figuraven en la pancarta principal de la manifestació del 10 de juliol del 2010. Si s’accepta que una Nació és un poble que es reconeix com a tal, no hi ha cap dubte que Catalunya n’és una, que ara mateix està determinada a esvair equívocs dotant-se d’un Estat.

Dels mil anys de la nostra història, 700 hem estat sobirans i els últims 300 hem viscut la nostra sobirania sense estat, dins d’un estat -l’espanyol- que ha intentat anihilar la nostra identitat:

Però la nostra tenacitat per sobreviure és admirable, una perseverança que en algun moment ens conduirà a recuperar la llibertat i a construir el nostre estat català. En aquesta línia del temps, recordem els moments clau d’aquesta nació anomenada Catalunya, els adversos i els esperançadors.

.

1.5.3. NACIÓ / ESTAT

1.5.3.1. NACIÓ / ESTAT EN EL PENSAMENT FILOSÒFIC DIVERSIFICAT

El terme nació és un concepte de significat complex i múltiple que fa referència bàsicament al conjunt d’individus d’un marc legal concret o bé a un conjunt d’individus amb característiques culturals comunes en un espai geogràfic més o menys delimitat.

També és molt complexa la relació que el concepte “Nació” manté amb el concepte d“Estat”, ja que:

  • Hi ha estudiosos que els dos conceptes –Nació i Estat– els consideren totalment distingibles (p.e. el primer és bàsicament cultural i el segon bàsicament polític).
  • Altres estudiosos, però, identifiquen els dos conceptes considerant que la Nació només té plena realitat quan és constituïda com a Estat.
  • Per altres autors el concepte Nació solament té sentit des de la concepció que li donen els nacionalistes. D’aquesta opinió en són els qui creuen que «una nació és allò que els nacionalistes creuen que és una nació», perquè aquest concepte «no significa res fora de la teoria de qui l’ha creat per als seus propòsits».
  • Alguns autors veuen en la Nació i en el Nacionalisme una forma de religió i no una entitat real o material. L’autor català Juan Ramón Llobera manté que «Déu va ser substituït per la Nació». La nació seria el nou Déu de la modernitat.

En tot cas, des de l’origen de l’ús polític de Nació, hi ha dues nocions d’aquest terme que parteixen d’una tradició francesa i una germànica:

  • D’una banda, el concepte de Nació d’origen francès, representa «totes les persones que volen conviure en una mateixa comunitat política, al marge i per sobre de les diferències culturals de les persones que la conformen».
  • D’altra banda, en el concepte d’origen germànic, la Nació és «un grup de gent que comparteix alguns trets característics, com la llengua, la cultura, certes institucions o l’origen ètnic».

El terme «nació» té el seu origen en el mot llatí «natio», que s’utilitzava originalment a la Universitat de París per referir-se a «un grup d’estudiants originaris d’un determinat país, que parlaven la mateixa llengua i es regien per les seves lleis pròpies».

Tot i que moltes nacions coincideixen avui en dia amb estats independents, aquest no és el cas més freqüent. Moltes nacions, com el Kurdistan, no tenen un estat independent.

De fet, el concepte d’estat-nació va sorgir en el segle XVIII. Idealment els estats-nació tenen un sentiment nacional homogeni en tot el territori, sovint acompanyat d’una uniformitat lingüística, legal i cultural. Però habitualment, els estat-nació s’han creat a partir «del domini d’un grup nacional enfront d’altres de minoritaris o sense accés a les estructures de poder, que tot sovint sobreviuen encara ara».

Sovint, s’utilitzen els termes nacional i internacional per referir-se als estats i a les seves relacions.

El sentiment de pertinença a una comunitat nacional se sol expressar amb símbols comuns, com ara una bandera, una cançó especial (l’himne nacional) o un dia de festa que commemora algun fet històric important per a la col·lectivitat (festa nacional). Les nacions es diferencien de les ètnies per dos elements principals:

  • Tenen un grau més elevat d’organització.
  • La població no sol ser tan homogènia.

A diferència de les ètnies, el fet de pertànyer a una nació i de sentir-se membre d’aquesta no tan sols té l’origen en la circumstància d’haver nascut dins del seu territori, sinó que també es pot trobar en la voluntat o el desig personal de sentir-s’hi identificat, encara que no s’hi hagi nascut.

.

1.5.3.2. NACIÓ / PAÍS I ELS TRETS QUE CARACTERITZEN UN GRUP HUMÀ

Per referir-se a una nació sovint s’utilitza com a sinònim el mot país. Avui dia es pensa que per tal que un grup humà pugui ser considerat nacional cal que compleixi tres condicions bàsiques formades al llarg del temps:

  • Que aquesta comunitat de persones habiti en un espai geogràfic concret i ben delimitat.
  • Que hi tingui unes diferències o senyals d’identitat (com ara la llengua), algunes tradicions i lleis, algun element físic (una muntanya o un paisatge determinats, per exemple) que es puguin considerar emblemàtics, i fins i tot certes maneres de ser col·lectives marcades per una cultura comuna.
  • Que hi hagi una consciència de grup, també anomenada consciència nacional, en el sentit de posseir de manera permanent el sentiment i la voluntat de pertànyer a un grup de persones, a una col·lectivitat concreta.

.

1.5.3.3. LA NACIÓ NO ÉS UNA REALITAT PLENAMENT OBJECTIVA PERQUÈ DEPÈN DE LA VOLUNTAT DELS QUI LA VOLEN FORMAR

Tal i com s’ha expressat al principi del treball, en paraules de Benedict Anderson (1993),  la nació és una “comunitat política imaginada, entesa alhora com a inherentment limitada i com sobirana”. Tanmateix, d’acord amb aquest historiador, les arrels culturals i històriques són molt importants per a la constitució d’aquesta consciència nacional. Però la nació és el resultat d’una consciència col·lectiva, no dels fets del passat, tot i que aquests òbviament tenen la seva influència.

L’obra argumental sobre el nacionalisme de Benedict Anderson n’és «Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism».

La comunitat imaginada és un concepte encunyat, doncs, per Benedict Anderson que sosté que una nació és una comunitat construïda socialment, és a dir, imaginada per les persones que es perceben a si mateixes com a part d’aquest grupo.

En el seu llibre «Comunitats imaginades» (1983), explica el concepte en profunditat emmarcat en un context constructivista i es pregunta:

  • Per què tant gent al món pensa pertànyer a una «nació pròpia» i
  • Per què hi segueixen sent tan fidels.

Aleshores focalitza la seva definició del que és una nació en l’anomenat «imaginari col·lectiu», a partir del qual en treu la descripció definitòria de la nació dient que és «una comunitat política imaginària, és a dir, una comunitat imaginària, que reuneix un grup de persones que no es coneixen i que no es creuaran mai però que comparteixen el mateix sentiment de pertinença a una comunitat». A l’any 1991, en el context de la Caiguda del Mur de Berlín i les Guerres de Iugoslàvia, va publicar una edició revisada.

Les causes principals del nacionalisme i la creació de comunitats imaginàries són:

La teoria de Benedict Anderson se situa des del punt de vista modernista sobre el nacionalisme. I com altres teories, Anderson situa les arrels de la noció de nació a la fi de el segle XVIII. Però:

Benedict Anderson els oposa que l’estat-nació europeu apareix com la resposta al nacionalisme en la diàspora europea ultramarina -a les colònies-, principalment a Amèrica (tant la de nord com la de sud). Considera la construcció nacional com una acció en certa forma imitativa, en què noves entitats polítiques pirategen d’alguna manera el model de nació-estat d’acord als seus models (per a moltes els Estats Units però també Sud-amèrica).

El major nombre d’entitats polítiques que sorgeixen a Occident entre 1778 i 1838, totes elles autoconscientemente definides com a nacions, van ser històricament els primers estats a emergir i per tant proporcionen inevitablement el primer model real d’allò al que tals estats haurien d’assemblar-se. Si per a la teorització més elitista de Elie Kedourie va ser la Il·lustració i Kant qui van produir la nació, Benedict Anderson sosté que el nacionalisme, com a instrument de construcció nacional, va ser una invenció americana.

De particular importància en la teoria de Benedict Anderson és la seva insistència en el paper de la literatura impresa i la seva difusió. El sorgiment del nacionalisme està, per a ell, estretament connectat a l’augment de el nombre de llibres impresos i al desenvolupament tècnic de la impremta en el seu conjunt.

Segons aquest autor, una nova nació emergent s’imagina antiga a si mateixa. En això adopta d’alguna forma el punt de vista d’Anthony D. Smith, que considera la mitologia de la construcció nacional i els mites d’origen nacionals en termes bastant funcionalistes: són més aviat narratives inventades que històries reals.

Benedict Anderson suposa que l’antiguitat va ser en certes conjuntures històriques la conseqüència necessària de la novetat. Encara que després de 1820 les característiques fantàstiques atàviques de la major part dels nacionalismes semblen una epifenomen: el realment important és l’alineament estructural de la memòria nacionalista posterior a 1820, amb les premisses internes i convencions de les modernes biografies i autobiografies.

.

1.5.3.4. CON TRACTEN EL CONCEPTE «NACIÓ» DIFERENTS ENCICLOPÈDIES I DICCIONARIS

  • Institut d’Estudis Catalans

“Comunitat de persones que participen d’un sentiment d’identitat col·lectiva singular, a partir d’una sèrie de característiques compartides en el camp cultural, jurídic, lingüístic o altre”.

  • Real Academia Española

“Conjunt de persones d’un mateix origen i que generalment parlen una mateixa llengua i tenen una tradició comuna.«

  • Oxford Dictionary

“Un ampli conjunt de persones unides per una ascendència, història, cultura, o llengua comunes, que habiten en un estat o territori concrets”.

  • Merriam-Webster

“Un grup de persones que comparteixen la mateixa història, tradicions, i llengua, i que generalment viuen en un determinat país”.

  • Larousse

“Conjunt de persones que viuen en un mateix territori, que tenen un origen, una història, una cultura, unes tradicions, i a vegades també una llengua comunes, i que constitueixen una comunitat política”.

.

1.5.3.5. LA FORMACIÓ D’UNA IDENTITAT. UNA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Finalment,  porto aquí, perquè paga la pena de llegir, el llibre de Josep Fontana «La formació d’una identitat. Una història de Catalunya». És un llibre que fa pensar a tothom que el vulgui llegir amb honestetat intel·lectual, amb independència de com es pensi sobre què és Espanya o sobre què és o què ha de ser Catalunya:

  • Per què els catalans som avui un poble amb un fort sentit d’identitat…?
  • D’on surt aquest sentiment de pertinença a un col·lectiu que comparteix llengua, cultura i unes formes d’entendre la societat i el món…?

Josep Fontana, una de les veus més autoritzades en l’àmbit del pensament, intenta seguir al llarg del temps, des del segle VIII fins a l’actualitat, el procés que ha acabat conformant aquesta identitat. L’historiador formula al passat aquelles preguntes que importen a la societat i al temps en què viu i ens en dóna les claus en un llibre senzill i entenedor. 

El que som i el que sentim, explicat per un dels grans divulgadors del nostre temps. L’autor parteix de les beceroles, de la protonació establerta a partir del segle VIII, i de l’anàlisi de la història d’aquest bocí dels Països Catalans, el Principat, fins a l’actualitat, i ho fa mitjançant un rigor científic exemplar, però lluny de ser un volum exclusiu i cenyit a erudits i estudiosos.

L’historiador i catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra aposta pel rigor -com no pot ser altrament- i acara els fets amb una nombrosa i riquíssima bibliografia, la qual cosa confereix al seu estudi un valor importantíssim, perquè malgrat ser exhaustiu té per missió fer de difusor de la història catalana a qualsevol persona que, simplement, hi tingui interès.

Tant aquí com en d’altres espais (llegiu-ne algunes entrevistes, com les publicades a ElCrític.cat a 6 de gener de 2016, o al diari Ara, de 13 d’agost del mateix any) Josep Fontana advoca per reflexionar sobre l’ofici d’historiador i, tal com diu als mitjans citats, «seguir lluitant». A tall d’exemple amb el que podria passar amb una suposada unilateralitat independentista, només cal adreçar-se a l’interessant capítol 9 de La formació d’una identitat, «La conquesta de l’autonomia» (pàgines 341 a 375), capítol dedicat, entre d’altres, a la revolució d’octubre de 1934, la guerra, les crisis internes i finalment la derrota i exili.

De fet, el cos central del volum es conclou (pàg. 4469, entre d’altres, amb una afirmació esperançadora sobre el fet nacional català, on veu que:

«[…] Per sota dels esdeveniments quotidians i dels actes d’uns polítics que creuen, erradament, que són ells els que marquen els rumbs col·lectius d’un poble, circula un corrent poderós i profund de consciència col·lectiva que és el que ens ha permès preservar la nostra identitat contra tots els intents de negar-la. Un corrent que de vegades pot semblar ocult, però que surt a la llum cada cop que cal enfrontar-se a un obstacle. […] un sentiment que ha perdurat en el temps i que ha arribat en plena vigència al present, havent resistit cinc-cents anys d’esforços d’assimilació, amb tres guerres perdudes -el 1652, el 1714 i el 1939-, sotmès a unes llargues campanyes de repressió social i cultural, que encara duren avui».

.

1.6. LA CORONA D’ARAGÓ

Àdhuc, recordem aquí l’origen de la Corona catalano-aragonesa i els Reis-Comtes de la Corona d’Aragó i que, en clicar cadascun dels subratllats en vermell s’obrirà el contingut corrresponent, tal i com així succeeix al llarg de tota aquesta introducció i successiva explicació:

Aquest Estat, anomenat també modernament unió o confederació catalanoaragonesa, és el marc institucional dins el qual s’han desenvolupat històricament els Països Catalans Aragó entre els segles XII al XVIII.
.

1.6.1. ELS ORÍGENS DE LA CORONA D’ARAGÓ. PRINCIPALS FITES DE LA CORONA DE CATALANOARAGONESA A L’EDAT MITJANA

Tractem aquí la unió dinàstica de Catalunya i d’Aragó duta a terme el 1137 amb la donació, per part de Ramir II d’Aragó, del regne d’Aragó, del comtat de Ribagorça i del regne de Saragossa (aquest, sota l’alta senyoria del rei de Castella) al comte Ramon Berenguer IV de Barcelona, comte d’Osona, Girona, Cerdanya i Besalú, mitjançant el compromís de matrimoni del comte amb la seva filla i hereva Peronella d’Aragó (acomplert el 1150).
Ramon Berenguer IV renuncià a titular-se’n rei -només Peronella d’Aragó es titulà reina d’Aragó- i prengué el nom de príncep i dominador d’Aragó. Però a partir del seu fill i successor (1162) Alfons I de Catalunya-Aragó els sobirans de la nova monarquia esdevingueren reis tant per als aragonesos com per als catalans, tot i ésser llur títol històric com a sobirans de Catalunya el de comtes de Barcelona
  • El títol de comte rei ha estat donat per la historiografia moderna.
  • En l’època, els sobirans rebien, com a simplificació, el títol de rei d’Aragó (encara que en la numeració no tinguessin en compte els reis aragonesos anteriors a la unió).
La inclusió de les diòcesis aragoneses i navarreses a la renovada província eclesiàstica tarraconense pel papa Anastasi IV el 1154 donà un suport a la monarquia dual de Ramon Berenguer IV, el qual, tanmateix, no assolí de restablir el domini sobre la part de Navarra que tingueren els reis d’Aragó entre el 1076 i el 1131.
La incorporació dels territoris de Tortosa (1148) i de Lleida (1149), reconquerits als musulmans, no fou feta de moment ni a través del comtat de Barcelona ni del regne d’Aragó, sinó com a marques o principats de la monarquia amb governs municipals relativament autònoms.
A poc a poc, tanmateix, s’anaren unificant els diversos territoris fins a formar les dues grans unitats d’Aragó i de Catalunya, fet facilitat:

Ja des del segle XII l’antiga cúria comtal es diversificà en una Cúria reial aragonesa i una Cúria reial catalana, origen de les futures Corts catalanes.

Paral·lelament, Ramon Berenguer IV, Alfons I i Pere I dugueren a terme una política d’expansió vers Occitània, aprofitant els lligams feudals i familiars dels reis d’Aragó i dels comtes de Barcelona antecessors, renovant la sobirania aragonesa sobre el vescomtat de Bearn i la barcelonina sobre el comtat de Carcassona-Rasès i els vescomtats de Besiers i de Narbona, afermant el domini sobre el comtat de Provença i els vescomtats annexos del Carladès, Gavaldà i Millau i estenent la influència sobre altres territoris (comtats de Comenge, de Tolosa).
Amb la desfeta i la mort de Pere I a Muret (1213), aquesta expansió es veié continguda al Llenguadoc, pels avanços francesos (retrocés que afectà territoris dels comtats catalans com el Perapertusès, el 1240, o la Fenolleda) i, a Provença, pel matrimoni de Beatriu de Provença amb Carles d’Anjou (1246).
Com a compensació, a partir de la segona dècada del segle XIII, els dominis de la monarquia, d’acord amb els interessos de la noblesa feudal d’ambdós països i de la burgesia mercantil catalana, s’ampliaren extraordinàriament a costa dels països islàmics:

Conquestes de Terol i d’Albarrasí (1170), de Mallorca (1228-32) i d’Eivissa (1235), submissió de Menorca (1232), conquesta del Regne de València (1232-45) fins al port de Biar, límit meridional pactat amb Castella al tractat d’Almizra (1244).

Els regnes de Mallorca (1230) i de València (1240) foren organitzats ja des de la mateixa conquesta com a entitats polítiques autònomes, especialment el de València, que tenia corts pròpies.

Jaume I, a més, aconseguí la plena sobirania sobre els territoris antics de la monarquia. Efectivament, el 1258, pel tractat de Corbeil, obtingué de Lluís IX de França, en canvi de renunciar a favor seu la sobirania de FenolletPerapertusa i dels territoris que aquest ja dominava a Occitània, la seva renúncia sobre la sobirania dels comtats catalans que els reis de França conservaven de dret formalment des de l’època carolíngia; a més, el rei català veié confirmada la possessió de Montpeller i dels vescomtats de Carladès i Omeladès i conservà la sobirania sobre el vescomtat de Bearn (la qual s’esvaí abans de la fi del segle XIII), i renuncià, a part, els drets sobre Provença amb motiu del casament de la seva filla Elisabet amb el futur Felip III de França.

A més, el 1274 Jaume I es desféu del vassallatge a la Santa Seu pel Regne d’Aragó amb la negativa d’ésser coronat al Concili II de Lió per Gregori X. Tanmateix, amb un concepte patrimonial dels seus regnes, aquest rei els repartí diverses vegades entre els seus fills des del 1242. E l 1262 en féu el repartiment definitiu:

A la mort de Jaume I (1276), Pere el Gran II de Catalunya-Aragó exigí de Jaume II de Mallorca que es reconegués vassall seu, cosa que aquest féu el 1278, alhora que s’obligava a fer observar als comtats de Rosselló i de Cerdanya les lleis de Catalunya. Pere II el Gran continuà l’expansió mediterrània acceptant la corona que li fou oferta pel parlament sicilià aplegat a Palerm el 1282, a l’inici del moviment de les Vespres Sicilianes, expulsant els angevins de Sicília, ocupant les illes de Pantel·lària, de Malta i de Gozzo (1283) i desembarcant a Calàbria (1283); en 1283-86 Roger de Llúria ocupà les illes de Gerba i dels Quèrquens i s’hi establí com a domini propi sota la sobirania del rei català, cosa que facilità la projecció vers l’Àfrica del Nord.

A la mort de Pere el Gran (1285), fracassada la croada contra Catalunya, Mallorca i Eivissa foren ocupades per Alfons II com a càstig contra l’actitud de Jaume II de Mallorca (que restà només amb la part continental del regne). Alfons II havia esdevingut successor dels regnes patrimonials del seu pare, mentre que Sicília correspongué a l’infant Jaume. El mateix Alfons II es comprometé a no separar Mallorca i Eivissa dels altres regnes de la monarquia (1286) i expulsà els musulmans de Menorca (1287); el 1289 convocà a Montsó les primeres corts generals dels regnes, el conjunt dels quals ja aleshores era designat amb els noms de Corona Reial, de Ceptre Reial o de Corona d’Aragó i de Catalunya (i, com a simplificació, a partir del segle XIV, Corona d’Aragó, regnes d’Aragó, o, simplement, Aragó).

Els mallorquins hi assistiren amb els catalans del Principat. La unió de Mallorca a Catalunya fou ratificada a les corts de Barcelona del 1291, però amb el tractat d’Anagni (1295) Jaume II (esdevingut alhora rei de Catalunya-Aragó i de Sicília) acceptà de lliurar en feu Mallorca i Eivissa, també inclosa Menorca, al rei de Mallorca -el qual tingué l’obligació d’assistir a les Corts catalanes del Principat fins el 1321- i de restituir Sicília al papa en canvi de l’oferiment de la investidura de Sardenya i Còrsega (feta el 1297), illes pertanyents a la Santa Seu, ocupades pels pisans i els genovesos. En el conveni d’Argelers (1298), la Vall d’Aran, ocupada per França des de les Vespres Sicilianes, fou col·locada temporalment (fins el 1313) sota l’administració mallorquina.

Els sicilians, que no admeteren el Tractat d’Anagni, proclamaren rei el germà de Jaume II, Frederic de Sicília (1296). Malgrat l’oposició de totes les parts interessades, àdhuc de Jaume II, la Pau de Caltabellotta confirmà, mentre visqués, la sobirania de l’illa a Frederic, amb el títol de rei de Trinàcria. El seu fill Pere II de Sicília, tanmateix, fou proclamat successor, i Sicília (juntament amb Gerba i amb els ducats d’Atenes i de Neopàtria, posats sota la sobirania de llurs reis el 1309, el 1311 i el 1319, respectivament) restà vinculada al Casal de Barcelona, a la branca principal del qual era reconeguda, de dret i de fet, una preeminència, tant per la branca siciliana com per la branca mallorquina.

La necessitat de la unió de les tres dinasties fou expressada per Ramon Muntaner en el famós eximpli de la mata del jonc. Un altre membre del Casal de Barcelona, l’infant Ferran de Mallorca, aconseguí de dominar (1315-16) el principat de Morea, i anys més tard se’n féu proclamar sobirà el seu fill, el rei Jaume III de Mallorca. Resoltes per Jaume II les reclamacions aragoneses sobre el territori català amb l’establiment de la frontera a la clamor d’Almacelles (1305) i amb la creació (1322) d’un règim jurídic mixt català i aragonès per al comtat de Ribagorça, i atribuïda a la seva sobirania per la sentència arbitral de Torrellas (1305) una part del regne de Múrcia (Oriola, Alacant, Elx), ocupat per les seves forces (1296) durant la guerra civil castellana (part que annexà al Regne de València), els regnes que constituïen la corona catalanoaragonesa pròpiament dita aconseguiren una constitució jurídica estable, amb organitzacions peculiars a cada un d’ells (encara que paral·leles), amb corts, lleis, monedes i funcionaris separats, units només per la persona del monarca, ajudat per un consell reial, un procurador general (després dit governador general) i, en cas d’absència, per un lloctinent general.

Per tal d’evitar el divisionisme hereditari practicat pels seus antecessors, el 1319 Jaume II disposà que Catalunya i els regnes d’Aragó i de València no poguessin mai més separar-se entre ells i autoritzà els seus súbdits a alçar-se contra el rei que no ho complís, disposició repetida per Pere III el 1344 amb l’addició del regne de Mallorca, que acabava d’ocupar i del qual s’havia fet coronar rei el 1343. Jaume III de Mallorca reservà la senyoria de Montpeller (que aquest vengué al rei de França el 1347) i els vescomtats de Carladès i d’Omeladès, tots tres territoris ocupats per França el 1340.

La creació, el 1346, del florí d’or, primer signe monetari comú a tota la corona catalanoaragonesa, i la reorganització de l’administració reial (cancelleria i audiència reials) durant el seu regnat, assenyalen el moment de màxima cohesió dels territoris de la corona que foren anomenats regnes deçà mar. L’ocupació de Còrsega i de Sardenya, ajornada des del començament del segle XIV, fou empresa el 1323 pel primogènit Alfons II; el 1324 caigueren Esglésies i Càller, i el 1330 en fou iniciada la colonització catalana i una organització política paral·lela a la dels altres regnes (el 1355 hi foren reunides les primeres corts); el domini sobre Còrsega, en poder dels genovesos, no fou mai gaire més que nominal.

La sobirania dels ducats d’Atenes i de Neopàtria havia estat assumida per Pere III de Catalunya-Aragó el 1380; ben aviat, però (Atenes el 1388 i Neopàtria el 1390), foren preses pels venecians.

A la mort de Martí el Jove (1409), que s’havia casat el 1392 amb la reina Maria de Sicília, la corona siciliana passà al seu pare, Martí I de Catalunya-Aragó, cap de la línia principal del casal de Barcelona.

.

1.6.2. DEL «COMPROMÍS DE CASP» AL «DECRET DE NOVA PLANTA”. REIVINDICACIONS  DE LA CORONA CATALANOARAGONESA POSTERIORS

Després del greu conflicte successori que acabà amb el compromís de Casp, el qual instaurà la dinastia dels Trastàmara a la corona catalanoaragonesa, Alfons IV intentà per les armes (1420), infructuosament, de fer efectiu el títol de rei de Còrsega (cosa que només Martí I havia aconseguit, en part, els primers anys del s. XV). El 1421 el mateix Alfons IV inicià la lluita pel domini de Nàpols, que no aconseguí totalment fins el 1442. L’any següent fou reconegut pel papa rei de les Dues Sicílies (el títol reial de la Sicília del Far o regne de Nàpols duia adjunts els nominals de rei de Jerusalem i d’Hongria) i inicià la seva política balcànica: vassallatge de Bòsnia (1444); virregnat d’Albània (1452), centrat a Croia, arran del pacte amb Iskanderbeg; virregnat d’Epir i Morea (1456), centrat a Castrovilari.

A la mort d’Alfons IV, Nàpols i les seves dependències orientals passaren al seu fill Ferran I de Nàpols, mentre que la corona catalanoaragonesa era heretada per Joan, rei de Navarra, germà d’Alfons (la unió dinàstica amb Navarra durà només fins a la mort de Joan I, el 1479).

La guerra contra Joan II no portà altra conseqüència a la unitat de la corona que l’ocupació temporal (1475-93) dels comtats de Rosselló i de Cerdanya per França. L’associació al govern de Castella (1475-1504) de Ferran (rei de Sicília ja des del 1473 i de Catalunya-Aragó des del 1479) durant el regnat de la seva muller Isabel de Castella (administrà encara aquest regne en 1504-06 i en 1507-16 en nom de la seva filla Joana) fou el resultat no solament de la seva ambició política, sinó també dels ideals renaixentistes d’una restauració de la unió de la Hispània Citerior amb la Ulterior, tal com propugnava el cardenal Joan Margarit. Aquesta denominació humanística de les dues corones fou sovint utilitzada a partir de Felip II, que s’intitulà rei de les Espanyes.

De moment la vinculació comportà la participació militar i financera de catalans a les empreses de Castella (guerra de Granada, conquestes nord-africanes a l’oest del Muluia, primers viatges de Colom a Amèrica), d’una banda, i la de militars castellans a les campanyes d’Itàlia, del Rosselló i de l’Àfrica del Nord i d’eclesiàstics de la mateixa nació en l’execució de la política religiosa de Ferran II (nova inquisició, reforma dels ordes religiosos), de l’altra.

El 1510 fou declarada la unió perpètua dels regnes de les Dues Sicílies (i del nominal regne de Jerusalem) a la corona catalanoaragonesa després de l’ocupació (1505) de la totalitat del regne de Nàpols per les forces de Ferran II (en una primera etapa havia estat creat el virregnat catalanoaragonès de Calàbria i Pulla en la repartició del regne entre Ferran II i Lluís XII de França).

Ferran II ocupà el regne de Navarra i l’annexà (1512) a la corona catalanoaragonesa, tret de la Baixa Navarra; el 1515, tanmateix, fou agregat definitivament a la corona de Castella.

Ferran el Catòlic reformà l’administració central de la corona transformant el consell reial, la cancelleria i l’audiència en un nou consell reial (1494), que amb el temps s’anomenà Consell d’Aragó, i uns altres consells reials i també cancelleries i audiències per a cada un dels regnes. El Consell d’Aragó era presidit pel vicecanceller, funcionari que esdevingué, així, el principal col·laborador del rei en l’administració de la corona; l’absentisme comportà també la sistematització del càrrec de lloctinent -sovint amb el nom de virrei-, fins aleshores habitual només als regnes dellà mar (Sardenya, Sicília), i de les corts generals dels tres regnes a Montsó. A la seva mort (1516), Ferran el Catòlic deixà el govern de les dues corones, la patrimonial i l’administrada, a dos regents diferents (Catalunya-Aragó, a Alfons d’Aragó, i Castella, al Cardenal Cisneros).

Amb el regnat efectiu de Carles I (1519), sobirà ja dels estats de la casa de Borgonya i el primer rei de la casa d’Àustria a Catalunya-Aragó, s’inicià la unió de les corones castellana i catalanoaragonesa en un sol monarca, ben aviat estesa amb els estats d’Àustria i amb el Sacre Imperi (1519); sense modificar gairebé gens les formes de govern de cada un dels estats, Carles V hi sobreposà un consell de l’imperi amb representants dels diversos regnes, i un gran canceller (substituïts més endavant pels consells d’estat i de guerra i pels secretaris d’estat i del rei).

Els estats d’Itàlia (però no Sardenya) foren separats de fet de la corona catalanoaragonesa amb la implantació (1554) del Consell d’Itàlia. Malgrat el document d’abdicació de Carles V a la corona catalanoaragonesa (redactat separat del de Castella), l’emperador regnà legalment a Catalunya-Aragó fins a la seva mort (a Nàpols regnava des del 1554 el seu fill Felip).

L’aparició d’una dinastia exclusivament hispànica dels Habsburg no comportà, tanmateix, la formació d’un Estat espanyol, tot i l’hegemonia progressiva de la corona de Castella i la generalització de la identificació d’Espanya amb la monarquia després de la incorporació de Portugal, sinó l’inici d’un procés similar al que havia portat a la constitució de la corona catalanoaragonesa.

Els naturals de les dues corones es consideraren sempre mútuament estrangers, especialment per a l’exercici de càrrecs públics i per al comerç. Les accions anticonstitucionals, però, foren freqüents ja a partir del viratge polític de Felip II (1568) i especialment a partir del regnat de Felip IV (1621), en gran part responsables dels moviments contra la monarquia a Aragó (alteracions d’Aragó, l’any 1591), a Catalunya (guerra dels Segadors el 1640) i també a Nàpols (revolta de Masaniello el 1647). La guerra dels Segadors comportà, a més d’una incorporació temporal (1641-52) del Principat a França, l’annexió a aquest regne, pel tractat dels Pirineus (1659), del comtat de Rosselló i de la meitat del de Cerdanya (els quals conservaren un règim autònom fins el 1700).

D’altra banda, les possessions nord-africanes, tret de Mers-el-Kébir i Orà, que es mantingueren tot el s. XVII, s’havien perdut: la base d’Alger, el 1529; Trípoli fou lliurada el 1530, juntament amb Malta i Gozzo, a l’orde de Sant Joan; Bugia, el 1555. De les conquestes del 1535 (Tunis, Bizerta i La Goleta), només la darrera es mantingué fins el 1574. Felip V respectà, el 1700, en esdevenir successor del darrer rei de la casa d’Àustria, la constitució de la corona catalanoaragonesa; però a partir de la guerra de Successió propugnà i practicà una política d’assimilació a Castella dels regnes que formaven part d’aquella corona, cosa que féu el 1707 per al regne de València i per al d’Aragó, el 1715 per al regne de Mallorca i el 1716 per al Principat de Catalunya.

Amb els Decrets de Nova Planta, finalitzà com a organització estatal la corona catalanoaragonesa, malgrat que la monarquia hispànica dels Borbó continuava essent considerada legalment com una agregació de regnes diversos. L’administració del rei arxiduc Carles III havia seguit, per contra, un camí oposat: restituí al Consell d’Aragó la competència sobre els afers italians (1706) i creà una secretaria de Catalunya.

L’administració de la corona catalanoaragonesa restà vigent encara a Sardenya (fins el 1720, que fou intercanviada per Sicília, a mans de Savoia des del 1713) i als regnes de Nàpols i de Sicília (incorporats de dret a l’imperi per la Pau del 1725 del Tractat de Viena, i conquerits pels Borbó d’Espanya el 1734).

El Consell d’Aragó, establert a Viena des de la pèrdua del Principat, amb el nom de Consell d’Espanya, es dissolgué el 1725. Menorca, d’altra banda, unida el 1713 a la corona britànica (amb un parèntesi d’annexió a França), conservà el propi règim constitucional fins el 1798; Sardenya, unida a Savoia, perdé el 1847 les darreres institucions creades per la monarquia catalanoaragonesa.

El règim polític imposat als territoris assimilats a la corona de Castella fou específic, i el tracte, discriminatori; perdurà en major o menor grau el fet diferencial polític entre les dues antigues corones, mentre persistia paral·lelament una certa solidaritat entre els quatre regnes hispànics de l’antiga corona catalanoaragonesa: el 1715 Felip V confirmà que una de les secretaries de la Cambra de Castella fos exclusiva per als afers de la corona catalanoaragonesa; el 1769 Carles III féu el mateix per un dels tres fiscals, i el 1785, un dels quatre agents fiscals del Consell de Castella.

El 1760, a més, mentre la ciutat de Burgos demanava al rei que els representants de les ciutats catalanes i aragoneses ocupessin el darrer lloc a les corts sense alternar amb els de les ciutats castellanes, Barcelona, València, Saragossa i Palma presentaren a les mateixes corts un memorial que demanava al Consell de Castella, aleshores òrgan suprem de govern de la monarquia, la creació d’una sala per als afers de la corona catalanoaragonesa.

Al segle XIX, d’acord amb les directrius del grup progressista, que féu triomfar a Barcelona la revolució del 1854, hom encomanà a Víctor Balaguer l’edició d’un diari (“La Corona de Aragón”) que representés una aliança dels elements afins dels països de l’antiga corona, el qual fou publicat amb aquest tíol fins el 1857. El 1869 els federalistes prengueren l’antiga corona catalanoaragonesa com a base del pacte de Tortosa. El 1872 el pretendent carlí Carles VII féu una proclama prometent als antics estats de la corona catalanoaragonesa el retorn de llurs constitucions polítiques (“furs”) suprimides.

.

1.6.3. TAULA SOBRE EL REGNAT HISTÒRIC PEL QUE FA ALS REIS-COMTES DE LA CORONA D’ARAGÓ DURANT L’EDAT MITJANA I L’EDAT MODERNA

1.6.3.1. EDAT MITJANA: EL PRIMER PERÍODE HISTÒRIC DE LA CORONA D’ARAGÓ

.

EDAT MITJANA

EL PRIMER PERÍODE HISTÒRIC DE LA CORONA D’ARAGÓ: 

GovernMonarquia pactista Reis d’Aragó:

• 11621196 Alfons el Cast • 11961213 Pere el Catòlic • 12131276 Jaume el Conqueridor • 12761285 Pere el Gran • 12851291 Alfons el Franc • 12911327 Jaume el Just • 13271336 Alfons el Benigne • 13361387 Pere el Cerimoniós • 13871396 Joan el Caçador • 13961410 Martí l’Humà • 14121416 Ferran el d’Antequera • 14161458 Alfons el Magnànim • 14581479 Joan el Sense Fe

.

1.6.3.2. EDAT MODERNA: EL SEGON PERÍODE HISTÒRIC DE LA CORONA D’ARAGÓ

EDAT MODERNA

EL SEGON PERÍODE HISTÒRIC DE LA CORONA D’ARAGÓ:

• Ferran II sobirà 1479Guerra dels Segadors 16401652 • Tractat dels Pirineus 1659 • Guerra de Successió 17051715 • Nova Planta 17071715 i 1716

Reis d’Aragó:

• 14791516 Ferran el Catòlic • 15161556 Carles l’Emperador • 15561598 Felip el Prudent • 15981621 Felip el Pietós • 16211665 Felip el Gran • 16651700 Carles l’Embruixat • 17001705 Felip l’Animós • 17051714 Carles l’Arxiduc

.

1.6.3.3. ELS REIS D’ARAGÓ, ELS COMTES DE BARCELONA, ELS REIS DE VALÈNCIA, ELS REIS DE MALLORCA, ELS REIS DE CASTELLA. ELS REIS DE NAVARRA, ELS REIS D’ESPANYA, ELS COMTATS CATALANS, LES CORTS CATALANES I LA GENERALITAT DE CATALUNYA

ELS REIS D’ARAGÓ / ELS COMTES DE BARCELONA

ELS REIS DE VALÈNCIA / ELS REIS DE MALLORCA

ELS REIS DE CASTELLA / ELS REIS DE NAVARRA

ELS REIS D’ESPANYAELS COMTATS DE CATALUNYA

LES CORTS CATALANES / LA GENERALITAT DE CATALUNYA

.

1.6.4. LA INSTITUCIÓ DEL «TRIBUNAL DE CONTRAFACCIONS» I ELS «JURAMENTS DELS REIS-COMTES DE LA CORONA D’ARAGÓ»

1.6.4.1. LA INSTITUCIÓ DEL «TRIBUNAL DE CONTRAFACCIONS»

El Tribunal de Contrafaccions era una institució de Catalunya que garantia l’aplicació de les Constitucions catalanes resolent de manera suprema davant de qualsevol acció per part del rei, o dels oficials del rei, contrària a l’ordenament constitucional català . Va ser acordat amb les Corts catalanes de 1701-1702 pel rei Felip V d’Espanya, el primer rei de la Casa de Borbó que va regnar al país.

Posteriormernte, en plena Guerra de Successió, va ser abolit el 1714 davant la rebel·lió armada de Catalunya, marcant així un nou pas cap a la imposició de l’absolutisme a Espanya.

Aquest Tribunal de Contrafaccions era ansiosament desitjat i els catalans van pugnar durant dos-cents anys fins a aconseguir la seva creació. A les Corts catalanes de 1533 els braços catalans van proposar a el rei Carles I d’Espanya la seva aprovació, per assegurar que la Corona Espanyola complia amb la Constitució de l’Observança, que determinava el principi que el rei estava sotmès a les Constitucions catalanes. Però no va ser fins dos segles després, a les Corts catalanes de 1701-1702, quan el rei Felip V d’Espanya va aprovar la creació del Tribunal de Contrafacció. L’ocasió per aconseguir-aparèixer amb l’entronització de la nova dinastia, la Casa de Borbó, a la qual els «defensors de l’observança de les lleis» van posar a prova.

La nova dinastia necessitava consolidar-se, i l’inici del seu regnat era la conjuntura en la qual la monarquia es trobava en la seva màxima debilitat, desitjosa de reconeixement i aprovació. El Tribunal de Contrafaccions va quedar configurat com un tribunal de garanties «constitucionals«, format de manera paritària entre els representants del rei i els representants dels Tres Comuns de Catalunya que eren indistintament:

Es permetia així garantir l’ordenament jurídic català amb la coparticipació de les institucions del Principat i els oficials reals. Va assumir l’atribució que fins llavors havia pertangut en exclusiva a la Reial Audiència de Catalunya, la qual havia fallat gairebé inexorablement a favor de la Corona.

Amb la creació del Tribunal de Contrafaccions el rei Felip V d’Espanya va permetre l’existència d’un tribunal que difícilment podia controlar i que li exigia l’observança de les constitucions aprovades en les Corts Catalanes, tant per ell, com pels seus oficials. Era una prova que el mateix rei reconeixia les lleis tradicionals catalanes i es mostrava disposat a sotmetre a les mateixes, de tal manera que les seves decisions podien ser reevisadas per aquest Tribunal.

L’amenaça absolutista quedava així neutralitzada, ja que les pragmàtiques i els reials decrets de rei o els seus virreis quedaven supeditats a el compliment de l’ordenament constitucional català. A més, si qualsevol oficial reial vulnerava una constitució catalana (llei), havia de ser sotmès a un procés judicial de contrafacció.

El Tribunal de Contrafaccions va entrar en funcionament el 1703, arran de l’decret d’expulsió que Felip V va ordenar contra el comerciant holandès Arnald Jäger, una expulsió que vulnerava les constitucions catalanes, el que va suposar que automàticament la conferència dels Tres Comuns de Catalunya sol·licités que es cursés causa de contrafacción.

El mateix rei Felip V reconeixia les limitacions que el Tribunal de Contrafaccions suposava per a la seva «real voluntat», i afirmava que després de les Corts de 1701-1702, els catalans «havien quedat mes repúblicos que el parlament al·lusiu a anglesos».

Finalment en 1705 va esclatar la rebel·lió armada a Catalunya que suposaria l’inici a la Guerra de Successió en sòl espanyol. A la fi de 1705, i després de la proclamació de l’arxiduc Carles d’Àustria com a nou comte de Barcelona, ​​el Tribunal de Contrafaccions va ser ratificat per aquest en les Corts Catalanes de 1705-1706.

Cap al final de la Guerra de Successió, davant la victòria de Felip V, el rei borbó, es va produir un procés de reorganització administrativa de l’Estat, que es va plasmar principalment en els Decrets de Nova Planta i que van suposar també la desaparició del Tribunal de Contrafaccions.

En finalitzar la Guerra de Successió, Aragó va quedar absorbida dins de l’absolutisme de la Casa de BorbóFelip V– i Catalunya també amb els Decrets de Nova Planta, però amb la diferència substancial que fins al dia d’avui -2020- s’ha revoltat en contra celebrant any rera any el significat de l’11 de setembre -la Diada Nacional de Catalunya– que perdura en la memòria i amb l’esperança de treure’s el jou que pesa sobre aquesta terra.

.

1.6.4.2. ELS «JURAMENTS DELS REIS-COMTES DE LA CORONA D’ARAGÓ»

Els Juraments del Sobirà de la Corona d’Aragó eren els juraments que al llarg de les edats medieval i moderna, els reis d’Aragó havien de jurar a cada estat de la corona d’Aragó l’obediència de les lleis fonamentals respectives per tal de ser acceptats i coronats com a successors.

L’any 1230, el rei Jaume I d’Aragó el Conqueridor s’havia compromès a no segregar mai Mallorca de la corona d’Aragó, d’acord amb la carta de franquesa de Mallorca. Però, en la revisió de la carta de l’any 1257, es va llevar aquest capítol. El jurament per les Illes fou el retorn a la situació inicial.

El jurament per les Illes tenia com a antecedent el jurament del successor instituït per Jaume II el 1319 i en virtut del qual el successor havia de jurar la indissoluble «Unió» del Regne d’Aragó, el Regne de València i el Principat de Catalunya.

D’acord amb el jurament de la «Unió» establert el 1319 per Jaume II d’Aragó, el successor a la corona d’Aragó jurava observar els capítols de corts i ordinacions de les Corts Generals de Catalunya, la unió dels regnes d’Aragó, València i comtat de Barcelona, amb l’afegit incorporat per Pere el Cerimoniós de la unió del Regne de Mallorca i territoris adjacents, i finalment la confirmació de les constitucions de Catalunya. Un document del segle XV ens descriu el jurament que havia de fer el successor a la corona:

«Lo jurament que lo senyor rey fa en lo seu palau reyal a los vassalls. Subsegüentment vengut lo die de la dita assignacio lo dit senyor en la sala maior del palau reyal de la dita ciutat de Barchinona per virtut del dit privilegi a aquella otorgat e per la bona praticha e custuma per los dits reys passats observada presents tots los dits convocats fara e prestara iurament sobre la creu e los sancts quatre evangelis de observar les coses següents:Ço es la carta de la venda del bovatge e tots los statuts capitols e ordinacions de les Corts generals de Cathalunya. E mes tots e sengles privilegis e gracias axi generalment com special atorgades. E mes la unio dels regnes d’Arago, Valencia e Comtat de Barchinona. E mes la unio del regne de Mallorques e illes a aquell adiacents e dels Comdats de Rosello e Serdanya de Conflent e Vallespir e vizcondado de Orladesi y Carlades y ab los dits regnes. E mes la confirmacio de totes les constitucions de Cathalunya axi del rey en Jaume com d’altres Reys».

I aquest és el jurament que, seguint les Constitucions catalanes, es feia davant dels reis-comtes catalans. Fins al segle XVIII, que és quan vàrem perdre, en mans del Casal dels Borbons, aquelles llibertats que ens feien ser, tots junts, iguals i per damunt de qualsevol sobirà:

«Nós que valem tant com vós, jurem davant vós que no sou millor que nós, que junts valem més que vós, i que us acceptem com rei i sobirà sempre i quan respecteu nostres llibertats i lleis, però si no, no».

Aquesta fórmula recull la noció que el poder del rei deriva del poble al qual serveix, cosa que constitueix un precedent de la configuració dels nous estats moderns democràtics a partir de la Il·lustració. I és així com explica la professora d’història del dret de la UPF, Montserrat Bajet, el jurament del rei esdevenia d’una banda una adhesió contractual i voluntària, i d’altra banda una obligació imposada de respecte a un ordre normatiu. Al Principat de Catalunya el rei jurava complir i mantenir les lleis, com a conseqüència el rei tenia limitat el seu poder i expressava la seva lleialtat amb el regne: estem parlant d’imperi del dret perquè posa de manifest el valor jurídic de les lleis paccionades enfront al propi monarca”.

Pere IV d’Aragó el Cerimoniós manà que els seus successors, en jurar les Constitucions catalanes, fessin també el jurament per les Illes. Aquest jurament el feia el rei, o el seu representant, girat cap a les Balears. El fet que el jurament es prestàs a Barcelona indicava l’especial relació entre les Balears i el Principat de Catalunya, no discutida mai pel Regne d’Aragó ni pel Regne de València.

Finalment, el 1365, el rei atorgà el privilegi de Sant Feliu de Guíxols (1365) en virtut del qual s’atorgava als habitants del Regne de Mallorca la condició de catalans, el gaudi dels oficis i dels beneficis del Principat de Catalunya, el dret a participar en les Corts catalanes, i a tenir com a pròpies les Constitucions catalanes, els privilegis, i els Usatges de Barcelona.

El Tractat dels Pirineus significà una vulneració del jurament per les Illes en cedir els territoris de la Catalunya Nord i separar-los així de la resta dels territoris.

El jurament per les Illes i el pacte precedent de Pere III el Cerimoniós amb les viles reials fou adduït pel Parlament de Catalunya per a denunciar el tractat d’Utrecht i resistir amb les armes l’ocupació de Felip V de Borbó, ja que es pensava que, amb aquest tractat, Gran Bretanya ocuparia les Balears, com de fet ocupà Menorca. Aquest acord del Parlament de Catalunya fou comunicat a Mallorca. El jurament per les Illes s’interrompé a partir dels Decrets de Nova Planta.

El 1626, per exemple, el rei Felip IV admetia els orígens reculats de la nació catalana quan assegurava davant les Corts: “pués entre todos mis Reinos no hay ninguno que se halle con más aventajado valor para el ejercicio de las armas, que este Principado (…) os propongo a resucitar la gloria de vuestra Nación y el nombre que tantos años ha estado en el olvido”.

Catalunya, així doncs, és percebuda com una entitat política d’història reculada.

.

Capítol 62 els Usatges de Barcelona. 1070-10951.7. ELS ORÍGENS DE CATALUNYA EN CINC DOCUMENTS

Reproduïm aquí, tal com es conserven avui dia als nostres arxius, cinc documents clau sobre els orígens de la nació catalana comentats per Enrique Marco

1.7.1. EL CAPÍTOL 62 DE «ELSUSATGES DE BARCELONA» (1070-1095)
Els Usatges de Barcelona” van esdevenir la base del Dret català i un referent per a altres textos normatius, com ara els Costums de Perpinyà, de Girona o de Tortosa.

Tradicionalment, la seva promulgació s’ha atribuït als comtes Ramon Berenguer I i Almodis de la Marca, però la seva força com a base del Dret català els la van conferir les Corts cartalanes celebrades per Jaume I a Barcelona el 1251.

El corpus legal de “Els Usatges” es va fer compilant el Dret consuetudinari barceloní i, a partir del segle XII, afegint-hi fragments de textos procedents del Breviari d’Alaric, de les Etimologies d’Isidor de Sevilla, del Liber Iudiciorum i del Decret de Gracià, entre d’altres.

Amb l’elaboració d’aquest nou codi Els Usatges de Barcelona es pretenia resoldre les mancances que començava a tenir la vella llei gòtica, poc adaptada a la nova societat feudal que estava naixent, tot regulant els aspectes penals i jurisdiccionals i les noves relacions de vassallatge, i contribuir, així, a la pacificació del país.

El corpus consta de 174 capítols. El capítol 62, reproduït aquí, acredita que el comte de Barcelona, a les darreries del segle XI, gaudia del poder d’encunyar moneda en circulació restringida al comtat i, alhora, evidencia la preocupació per erradicar la falsificació monetària.

.

Constitucions de pau i treva (1173)

1.7.2. LES «CONSTITUCIONS DE PAU I TREVA DE DÉU» (1173) 

La Pau i Treva de Déu va ser un moviment impulsat per l’Església i acollit després pel poder civil que tenia com a objectiu protegir les persones i els béns de la gent desarmada de les guerres feudals i de l’agressivitat senyorial. A Catalunya es van regular per primera vegada el 1027, al Sínode de Toulouse, al Rosselló.

Inicialment, les sancions previstes per als infractors eren de tipus espiritual, com l’excomunió. Durant el segle XII, els acords emanats dels sínodes van ser analitzats pel consell assessor del rei, que els va ratificar tot conferint-los el caràcter d’una llei civil.

Des d’aleshores, les assemblees de Pau i Treva van ser presidides pel sobirà.

El document seleccionat són les actes de l’Assemblea de Fondarella, convocada, el 1173, pel Alfons el Cast. Les constitucions aprovades van ser declarades d’obligat compliment arreu del Principat, des de Salses a Tortosa.

.

El tractat de Corbeil1.7.3. EL «TRACTAT DE CORBEILL» (1258)
Quan Jaume I va intentar recuperar la Provença, la Santa Seu el va neutralitzar. En aquest context, durant la primavera de 1258, els delegats de Lluís IX de França i de Jaume I d’Aragó van negociar el Tractat de Corbeil, en virtut del qual el rei de França va renunciar a tots els vells drets que li restaven sobre Catalunya i l’Aragó. A canvi, Jaume I va declinar tots els que ell posseïa sobre Occitània i Provença, excepte la senyoria de Montpeller, el vescomtat de Carlades i la baronia d’Omeladés.

El Tractat de Corbeil va posar punt final als anhels expansionistes catalans al nord dels Pirineus, però també posar de manifest la capacitat negociadora de la Corona amb d’altres països, així com el reconeixement internacional dels seus drets adquirits de vassallatge i conquesta.

.

Jaume I fixa els límits de Catalunya1.7.4. JAUME I FIXA ELS LÍMITS DE CATALUNYA (1244)
L’inici del regnat de Jaume I va estar caracteritzat per la inestabilitat política i les revoltes senyorials, fins al punt que es van haver de reunir algunes assemblees de Pau i Treva per posar fre a la intensa agressivitat senyorial. Va ser també aleshores quan les grans ciutats van aconseguir enviar un representant a les assemblees representatives de cada Estat de la Corona d’Aragó, que fins aleshores només havien estat integrades per membres de la noblesa i del clergat.

Aquesta assemblea ampliada va ser designada amb el nom de Corts Catalanes. Tal reestructuració politicoadministrativa va obligar a precisar els nobles, els eclesiàstics i els burgesos que acudirien a cadascuna de les diverses Corts, i a definir amb precisió les fronteres interiors de la Corona d’Aragó.

La política successòria de Jaume I, que al testament va establir repartiments successius del seus dominis entre tots els seus fills, va refermar aquestes fronteres.

Al document, datat del 1244, es recullen i es precisen els confins del Principat, que ja s’havien inclòs a les Constitucions de Pau i Treva: des de Salses fins al Cinca i Tortosa. Aquestes fronteres no van experimentar canvis importants al llarg de l’edat mitjana.

.

'Tractatus de Astrolabio'1.7.5. EL «TRACTATUS DE ASTROLABIOS» (segle XI)

Guifré el Pilós, cap de la dinastia de Barcelona, va fundar el Monestir de Ripoll.

A partir del segle X, aquest i altres centres monàstics catalans van tenir un rol molt important en el desenvolupament cultural de l’Occident europeu:

 

  • Situat als confins d’Occident i Al-Andalus, Ripoll va esdevenir un dels nuclis principals de traducció de textos àrabs al llatí, tasca que el va convertir en el centre cultural més important de tota la península Ibèrica a l’alta edat mitjana. Recordem el Tratado de Astrolabio.
  • Al seu ‘Scripturium‘ no només es va treballar per recuperar i difondre la cultura clàssica, sinó que també hi van passar alguns dels intel·lectuals més il·lustres de l’època, com Gerbert d’Orlhac, el futur papa Silvestre II.

.

1.8. VA FER BÉ JAUME I DE SIGNAR EL «TRACTAT DE CORBEIL»…?

Dos experts debaten sobre l’encert del monarca en la seva renúncia a l’expansió territorial del Casal de Barcelona i la consolidació d’un Estat a banda i banda dels Pirineus:

Almudena Blasco i Ruben Molina

El Tractat de Corbeil va ser signat a la població francesa homònima l’11 de maig de 1258 entre Jaume I i el rei Lluis IX.

L’acord, que posava fi al conflicte conegut com ‘la croada contra els càtars’ i que va enfrontar les tropes franceses i catalanoaragoneses, va significar:

.

Però, va pagar la pena la renúncia definitiva de Jaume I a l’expansió territorial del Casal de Barcelona i la consolidació d’un Estat a banda i banda dels Pirineus...?

.

'Entrada triomfal del rei Jaume I a València', de Fernando Richart Montesinos1.8.1. ALMUDENA BLASCO VALLÉS, UNA PROFESSORA D’HISTÒRIA MEDIEVAL A LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA: SÍ QUE VA FER BÉ…!
Les renúncies de Jaume I al Tractat de Corbeil estavem condicionades pel malson de Muret, la batalla que havia posat fi a la vida de son pare, Pere I, en mans de les tropes francopontifícies i en nom de l’ortodòxia catòlica. Era el començament de la fi de la presència catalana a Occitània. El botxí de Pere I, Simó de Monfort, va accedir a lliurar el petit Jaume a l’orde del Temple, on fou educat en el pensament que l’expansió dels seus regnes s’havia de fer a costa dels musulmans, mentre que de passada aniria perdent interès pels territoris d’influència càtara.

Així, doncs, Jaume I es va plantejar la campanya de les illes Balears i va concentrar així totes les energies militars i econòmiques del país a continuar l’expansió cap al sud. Tant la conquesta de Mallorca com la de València li van proporcionar un enorme prestigi que neutralitzava de llarg les recriminacions d’abandó dels seus aliats nordpirinencs.

En realitat, ‘El Conqueridor’ no va tenir cap més remei. La continuació de les campanyes contra els musulmans li posaven difícil un virtual enfrontament a la política agressiva de França, un regne que no tenia altres infidels per guerrejar que els càtars occitans, excusa perfecta, sancionada pel papa, perquè, primer Felip August i després Lluís IX, duguessin a terme una expansió territorial imparable. Acceptant Corbeil, Jaume posava fi al somni occità, però tenia les mans lliures per consolidar i culminar la seva campanya a la península Ibèrica i a les Balears. A més, s’assegurava, almenys sobre el paper, que l’ambició francesa no afectés els seus territoris patrimonials.

Amb Corbeil, Jaume I va estalviar als seus súbdits la centralització política i lingüística que van patir els occitans, tot i que el rei de França després va ser el primer a incomplir el tractat, particularment quan s’annexionà el Rosselló tan bon punt se li presentà l’ocasió.

.

Retrat de Lluís IX, obra d'El Greco1.8.2. EN RUBÉN MOLINA, QUE ÉS UN HISTORIADOR: NO VA FER BÉ…!
Jutjar si Jaume I va fer bé acceptant les reivindicacions del rei Lluís IX de França és valorar el significat de l’abandonament de tots i grans interessos catalanoaragonesos al sud de França; la fi, en definitiva, dels projectes polítics del seu avi i del seu pare, uns projectes que feien de la Corona d’Aragó un puixant estat dinàstic, amb els Pirineus com a eix vertebral.

Alfons I creà un espai polític on els trobadors van desenvolupar una cultura en llengua vulgar que va constituir una elit intel·lectual assentada en uns valors distints i oposats als proposats pels carolingis i els seus pretesos hereus. Els interessos d’uns i altres van topar a les terres del Migdia francès, i el conflicte va portar al fatal desenllaç de la batalla de Muret.

A partir de la mort de Pere el Catòlic, el conflicte polític va ceidr davant la seva dimensió religiosa, que culminaria amb l’assetjament i destrucció de Montsegur. El conflicte polític va romandre adormit però latent.

L’error de Jaume I en signar el tractat de Corbeil va ser acceptar l’entramat ideològic implícit en les demandes del rei de França, una doctrina política assentada en un discurs històric que oferia un passat arquetípic, construït pels escriptors de la seva cort. En nom d’aquests dubtosos entramats de legitimació, Jaume I va renunciar als seus drets sobre les possessions a la zona, a canvi d’una renúncia del rei Lluís IX a uns suposats drets sobre els comtats catalans que no tenien cap vigència des del 985, quan Hug Capet declinà la demanda d’ajut militar del comte Ramon Borrell.

A més, la intenció de França de mantenir la nova frontera nascuda d’aquest tractat és ben dubtosa. Quan el papa Martí IV excomunicà Pere el Gran el 1285, el rei de França endegà una segona croada, aquest cop contra els catalans, que va ser la prolongació de l’ocupació del sud de França. Però en aquell cas, el xoc se saldaria amb la mort, enmig d’una desastrosa retirada, del rei Felip III l’Ardit, a Perpinyà.

.

1.9. DUES PREGUNTES BEN  INQUIETANTS  I MOLT FREQÜENTS QUE SOVINT APAREIXEN EN LES DISCUSSIONS FAMILIARS SOBRE EL TEMA:

.
1.9.1. UNA PRIMERA PREGUNTA: En toda esta historia, ¿dónde consta el documento, el dato que realmente fundamente el derecho de la autodeterminación? 

El dret d’autodeterminació és un principi fonamental dels drets humans;[1] es tracta del dret dels pobles a determinar lliurement el seu estatus polític.[2]

El dret d’autodeterminació dels pobles fou formalitzat jurídicament per primera volta en la Carta de les Nacions Unides, ratificada l’any 1945. L’article 1 d’aquesta Carta, punt 2, estableix que un dels propòsits de les Nacions Unides és fomentar el respecte al principi d’autodeterminació dels pobles:[3]

«Fomentar entre les nacions relacions d’amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de la lliure determinació dels pobles, i prendre altres mesures adequades per enfortir la pau universal»Carta de les Nacions Unides

Els dies 4-5 de desembre de 1950 l’Assemblea General de les Nacions Unides, en reafirmació del principi enunciat en la Carta, va reconèixer que «el dret dels pobles i nacions a la lliure determinació» era un dret humà fonamental, i decidí incloure’l en els futurs Pactes Internacionals de Drets Humans. A més a més, disposava que tots els estats «han de fomentar l’exercici d’aquest dret».[4][5][5]

El dret d’autodeterminació és una norma de “ius cogens”. Les normes de ius cogens constitueixen el nivell més alt de les normes de dret internacional i han d’ésser obeïdes sempre.

.

 

1.9.1.1. ORIGEN DEL CONCEPTE I DEL TERME «AUTODETERMINACIÓ»

El concepte d’autodeterminació sembla derivar lògicament del principi de les nacionalitats. A partir de mitjan segle XIX és teoritzà per part de diversos pensadors i activistes. I així:

 

.

  • En l’any 1848, en la Crida als eslausMikhaïl Bakunin proclama: estan en un error els polonesos si, només basant-se en el dret històric, s’apropien d’Ucraïna sense ni tan sols demanar-ho al poble ucraïnès.[6]
  • Lajos Kossuth, a l’exili londinenc, invocava el dret sobirà de tota nació a disposar de si mateixa (3 novembre 1851).
  • El jurista napolità Pasquale Stanislao Mancini, en el discurs Lineamenti del vecchio e del nuovo diritto delle genti davant la Universitat de Torí (1852), afirmava taxatiu: El dret de les nacionalitats a constituir-se lliurement, a conservar la independència si la posseeixen o a reivindicar-la si la violència les manté esclaves i oprimides, és un dret sacrosant i imprescriptible.[7]
  • A Londres, l’octubre de 1865, la Primera Internacional proclamava el dret de tot poble a disposar de si mateix. Fórmula que en el Congrés de Ginebra (1866) esdevindriadret dels pobles a disposar de si mateixos.

Pel que fa al terme, sembla que el nom autodeterminació i també el que correspon al de dret d’autodeterminació, foren paraules encunyades originàriament en alemany:

  • El 1865 el cèlebre historiador Theodor Mommsen es referia al dret d’autodeterminació”.(Selbstimmungsrecht) del poble alemany en referència a la qüestió de Slesvig-Holstein.
  • El 1870 l’historiador del dret Eduard Zeller ja formulava el dret d’autodeterminació dels pobles (das Selbstimmungsrecht der Völker) en general.

.

1.9.1.2. ELS ANTECEDENTS JURÍDICS DE L’AUTODETERMINACIÓ

 

Molts dels conceptes incorporats en l’ideal d’autodeterminació poden trobar-se en documents cabdals de la lluita per la sobirania popular com ara:

 

.

  • La Declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica (4 juliol 1776).
  • Els capitals de la Revolució Francesa que parteix, doncs, de principis democràtics tals com la sobirania popular i el dret a la insurrecció contra la tirania.
  • En una resolució del Congrés de Londres (1896), la Segona Internacional donava suport al ple dret de totes les nacions a l’autodeterminació.
  • Sota l’impuls de Lenin, el Partit Obrer Socialdemòcrata Rus incorporà al programa el dret d’autodeterminació nacional (Brussel·les-Londres, juliol 1903). El concepte fou desenvolupat per la fracció bolxevic a partir de l’escissió (1905) i Lenin insistí que havia d’incloure el dret dels pobles a la independència i la constitució en Estat propi.
  • Amb la victòria de la Revolució d’Octubre de 1917, la Declaració de drets dels pobles de Rússia (2 [15] novembre 1917) formalitzà jurídicament el dret d’autodeterminació de les nacions oprimides, per primera volta en la història.[9] Això inquietà profundament el sistema internacional dels estats ja constituïts.

Tanmateix, veiem  com foren els Catorze Punts del president dels Estats UnitsWoodrow Wilson (8 gener 1918) els que popularitzaren el dret d’autodeterminació, universalment i de la nit al dia, i l’introduïren al centre de la vida política internacional. El fet és paradoxal, atès que, en bona part, els catorze punts pretenien contrarestar les proclames de Lenin,[10] i que Woodrow Wilson n’ignorava l’existència de nacions oprimides a Europa[11] (fora del cas específic de Polònia).[12] De fet, Woodrow Wilson havia pres el terme de la tradició religiosa protestant, en què es referia a la sobirania dels creients.

Per a Woodrow Wilson, autodeterminació (self-determination) era sinònim de ‘sobirania popular‘ i es referia als drets polítics individuals, i no pas a l’alliberament de les nacions.[13] En una altra paradoxa encara més retorçada, la recepció social massiva i immediata donà a la autodeterminació de Woodrow Wilson el contingut postulat per Lenin: d’ençà 1918-1919, per dret d’autodeterminació dels pobles s’entén el dret de tot poble a decidir sobre el seu futur.

El dret d’autodeterminació fou invocat per representants de nombroses nacionalitats davant la Conferència de Pau de París (1919), i tingué un paper emblemàtic, però relatiu,[14] en el Tractat de Versalles i altres paus de París a l’hora de traçar les fronteres de l’Europa Central i, potencialment, apuntar a la descolonització.

El dret d’autodeterminació ha estat reclamat en decennis recents per pobles d’arreu del món. En la majoria dels casos, és reivindicat per una comunitat ètnica o religiosa, minoritària al conjunt d’un Estat, que persegueix la independència envers la majoria ètnica dominant, per tal d’evitar ser discriminada o perseguida.

La Constitució de la Unió Soviètica reconeixia aquest dret a les seves repúbliques, però no va posar-se en pràctica fins a la perestroika, i va portar a la disgregació de la Unió Soviètica.

.

1.9.1.3. L’AUTODETERMINACIÓ EN EL DRET INTERNACIONAL

(A) LA CARTA DE LES NACIONS UNIDES

En ratificar la Carta de les Nacions Unides (1945), els signataris introduïren definitivament el dret d’autodeterminació dels pobles en el marc del dret i la diplomàcia internacionals.

«Els propòsits de les Nacions Unides són:

1. Mantenir la pau i la seguretat internacionals, i amb aquest fi: prendre mesures col·lectives eficaces per prevenir i eliminar les amenaces a la pau i suprimir tot acte d’agressió o altres ruptures de la pau, i portar a cap, per mitjans pacífics, de conformitat amb els principis de la justícia i del dret internacional, l’ajust o l’arranjament de controvèrsies o de situacions de caràcter internacional, susceptibles de conduir a una ruptura de la pau;

2. Desenvolupar entre les nacions unes relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets dels pobles i del seu dret a la lliure determinació, i prendre totes aquelles mesures apropiades a enfortir la pau universal;

3. Realitzar la cooperació internacional en la solució dels problemes internacionals de caràcter econòmic, social, cultural o humanitari, tot promovent i encoratjant el respecte pels drets humans i de les llibertats fonamentals per a tothom, sense distinció de raça, sexe, llengua o religió; i

4. Ésser un centre d’harmonització dels esforços de les nacions per a l’obtenció d’aquests fins comuns».

Nacions Unides , Carta de les Nacions Unides (1945): Article 1.[15]

En aplicació de la Carta de les Nacions Unides, i de les Resolucions de 4 i 5 de desembre de 1950, el dret d’autodeterminació dels pobles ha estat ratificat i desenvolupat mitjançant:

.

(B) LA DECLARACIÓ SOBRE L’ATORGAMENT DE LA INDEPENDÈNCIA ALS POBLES I PAÏSOS COLONIALS

La Declaració sobre l’Atorgament de la Independència als Pobles i Països Colonials[16] va ser adoptada per la Resolució de l’Assemblea General número 1514 (XV) de 14 de desembre de 1960. Tota la Declaració fa referència al dret a l’autodeterminació. Però, de fet, el dret s’esmenta específicament en l’article 2:

Article 2. Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació; en virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatus polític i procuren lliurement per llur desenvolupament econòmic, social i cultural.

Mitjançant aquesta Declaració, les Nacions Unides reconeixien expressament el principi d’autodeterminació en relació amb el procés de descolonització, per tal de facilitar a les antigues colònies que decissin lliurement llur futur.

Però només això…? Cal seguir llengint…

.

(C) EL PACTE INTERNACIONAL DE DRETS CIVILS I POLÍTICS

Les Nacions Unides van proclamar, el 16 de desembre de 1966, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que va entrar en vigor el 23 de març de 1976 i que ha estat signat i ratificat des d’aleshores per 168 estats.[17][18] En l’article 1, aquest acord internacional afirma que tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació i que els estats han de respectar aquest dret:

.

“Tots els pobles poden, per a les seves pròpies finalitats, disposar lliurement de llurs riqueses i de llurs recursos naturals sense perjudicar, però, cap de les obligacions que sorgeixen de la cooperació econòmica internacional basada en un principi de benefici recíproc, i també del dret internacional. En cap cas, un poble no pot ser privat dels seus mitjans de subsistència

Els estats part en aquest pacte, incloent-hi aquells que tenen responsabilitat d’administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, promouran l’exercici del dret a l’autodeterminació i respectaran aquest dret d’acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides”.

Nacions Unides , Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics (1966): Article 1.

.

(D) EL PACTE INTERNACIONAL DE DRETS ECONÒMICS, SOCIALS I CULTURALS

Les Nacions Unides van proclamar, el 16 de desembre de 1966, el Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals. Va entrar en vigor el 3 de gener de 1976. El novembre de 2014 havia estat ratificat per 162 Estats membres de l’ONU.[20] El text de l’article 1 és idèntic al de l’article 1 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

.

1.9.1.4. SITUACIÓ ACTUAL

Hi ha una tensió entre el concepte d’autodeterminació dels pobles i el d’integritat territorial dels estats.

  • Atès que Nacions Unides només havia aplicat expressament el dret d’autodeterminació dels pobles al cas específic dels pobles colonials, un cop conclòs el procés de descolonització sovint els estats membres interpreten que el dret d’autodeterminació ja només és aplicable als estats i no als pobles i no als pobles, i que se circumscriu als principis d’integritat territorial i de no ingerència en els afers interns. Segons això, «poble» amb dret a l’autodeterminació seria el conjunt de tota la població d’un mateix estat-nació, més que no les persones que comparteixen una mateixa cultura o llengua.
  • Tanmateix, la literalitat dels textos jurídics de Nacions Unides es refereix a «tots els pobles», tant en la Carta com en la Declaració, i també en els Pactes internacionals dels drets humans (de drets civils i polítics, i de drets econòmics, socials i culturals). Segons això, l’aplicació expressa d’un dret a un subconjunt específic de pobles (els colonials) no comporta pas negar-lo a tots els altres (els no considerats oficialment com a colonitzats), tant més que això contradiria la literalitat dels textos jurídics: «tots els pobles».

 

El 24 d’octubre de 1970 l’Assemblea General de les Nacions Unides adoptà per unanimitat la resolució 2625 (XXV), Declaració sobre els principis de Dret Internacional referents a les relacions d’amistat i cooperació entre els Estats en conformitat amb la Carta de les Nacions Unides:

.

  • S’hi estableix que la “descolonització és una manifestació important de l’autodeterminació, però que l’àmbit d’aquest dret és més extens: també l’associa amb l’existència de govern representatiu.
  • La Declaració afirmava que la lliure determinació és un dret de “tots els pobles” i que comporta obligacions per a tots els Estats, i que el seu respecte és condició necessària per a l’establiment de relacions amistoses i cooperació entre els Estats.

El dret d’autodeterminació ha romàs qüestió candent en la política internacional, i encara més d’ençà la fi de la Guerra Freda (1991), quan el principi ha experimentat una revitalització i l’han esgrimit diversos països en processos d’independència reeixits, incloent-hi als del si d’Europa:

En l’actualitat són nombrosos els pobles que, en cadascun dels continents, es consideren nacions sense Estat i reivindiquen el dret d’autodeterminació d’acord amb la literalitat dels principis de Nacions Unides incorporats al dret internacional i, mitjançant ratificació, al dret positiu de multitud d’estats membres.

En definitiva:

  • El dret internacional reconeix genèricament el dret d’autodeterminació com a un dels drets humans bàsics.
  • Tanmateix, no existeix una regulació internacional sobre com exercir el dret d’autodeterminació, ni tampoc sobre a qui correspon. Bàsicament, perquè el sistema internacional d’estats constituïts és altament conservador, i cada Estat prefereix evitar el qüestionament de l’statu quo per part de nous processos d’autoderminació, en nom de l’estabilitat, així com per a eludir processos d’autodeterminació que l’afectin.

 

 

Malauradament, s’han desenvolupat diverses teories que, sense negar explícitament el dret d’autodeterminació, malden per limitar-ne l’aplicació efectiva, del tot o en part:[22]

 

.

  • Hi ha corrents que subordinen el dret d’autodeterminació a la legislació de l’Estat matriu; la qual cosa és tant com eludir el dret d’autodeterminació en general, perquè desplaça el subjecte de la decisió (autodeterminació), i perquè la gran majoria d’estats nega el dret explícitament o en la pràctica (malgrat el dret internacional vigent i la corresponent integració en el dret positiu estatal).
  • Alguns teòrics defensen que l’única motivació que legitimaria una declaració d’independència en cas no estrictament colonial és la clàusula del “mal menor” davant la minorització estructural (remedial secession doctrine), concepció derivada de l’actitud oficial del Canadà envers les reivindicacions del Quebec; aquest principi, emperò, implicaria reduir la virtualitat del dret d’autodeterminació a casos prefixats que no tindrien en compte la voluntat del poble en qüestió.
  • També del Tribunal Suprem del Canadà deriva el nou concepte de “autodeterminació interna”, que implica un cert reconeixement de drets als pobles, però alhora els nega el dret d’independitzar-se, és a dir, limita l’abast del concepte, i de la sobirania popular, en prioritzar la integritat territorial dels estats ja constituïts.

En tot cas, la sentència del Tribunal Internacional de Justícia de la Haia (part integrant del sistema de Nacions Unides) sobre el cas de Kosovo (22 de juliol de 2010) dictaminà:

«El dret internacional general no conté cap prohibició aplicable respecte de les declaracions d’independència. La declaració d’independència [de Kosovë] de 17 de febrer de 2008 no infringeix el dret internacional general».

De fet, en les nostres converses particulars esmentem, amb freqüència, que el dret d’autodeterminació és simplement la voluntat d’un poble de escindir-se -per les raons que siguin i n’hi ha de molt serioses-, i que normalment obeeix a poder tenir uns trets determinats (Catalunya els té perquè la considerem una nació sense estat actualment, amb una història, llengua i cultura pròpies) que històrica, lingüística, social i culturalment els diferencien d’aquella nació de la qual ens volem escindir. Des d’aquesta perspectiva podem parlar d’independència o de secessió segons l’angle de visió amb què s’estudia la qüestió
Aquells territoris que, en efecte, han volgut escindir-se, no ho han consultat a tot el territori, sinó només  a aquell que es vol independitzar. Societats que han passat una guerra recent, més recent que la espanyola, han sabut canalitzar el conflicte sense escarafalls, (prou n’han patit), com el cas de Montenegro que va pactar un referèndum amb Sèrbia per esdevenir independents i es va aplicar una vegada realitzat.
Des de 1990 fins a setze nous països conformen el mapa europeu, i en el cas d’Escòcia s’ha respectat el resultat del 18 de setembre de 2015, on va guanyar “el no” per un 55.2 %. Quasi el mateix resultat, per cert, pel qual va guanyar “el sí” a Podgorica.
Parlar d’una unió entre Espanya i Catalunya com si hagués estat quelcom “de facto” és tenir molta imaginació, doncs fins a la repressió borbònica, la història ens explica que s’encunyava moneda distinta, (per cert, amb recursos força diferents entre Toledo i Barcelona). Després no cal esmentar la enorme quantitat d’agressions a Catalunya per part de l’estat espanyol de manera sistemàtica i que encara avui ens duren.
.
1.9.1.5. LA JURISPRUDÈNCIA D’ALGUNS ESTATS I LA SEVA LEGISLACIÓ ACTUAL
Tant als Estats Units com a Itàlia i Alemanya hi ha hagut sentències en contra del dret d’autodeterminació dels territoris de l’estat que integren i la sentència Texas v. White de 1869 del Tribunal Suprem dels Estats Units ho va establir així. La Sentència 118 d’abril de 2015 del Tribunal Constitucional d’Itàlia també va fer això i la Resolució de 16 de desembre de 2016 (2 BvR 349/16) del Tribunal Constitucional Federal alemany també.[23]Nogensmenys, cal també donar una ullada a la legislació estatal sobre el dret de autodeterminació de diferents nacions.
En el seu dictamen de 20 d’agost de 1998, el Tribunal Suprem va afirmar que la Constitució de Canadà no reconeixia el dret del Quebec a la separació unilateral i que, en l’àmbit de el Dret internacional, la lliure determinació dels pobles es realitza, amb caràcter general, per la via de l’autodeterminació interna, en el marc de l’Estat a què romanen. Tot i això, ha afirmat que la secessió podria ser possible fora de l’àmbit constitucional i internacional si obtenia reconeixement suficient, i que si una clara majoria de quebequesos es posicionés a favor de la mateixa, el sistema constitucional canadenc no podria romandre impassible davant tal declaració de voluntat”.
El Tribunal Suprem del Canadà va fixar la necessitat que la pregunta formulada en referèndum i el suport a la secessió fossin clars. Per concretar aquests termes, la Cambra dels Comuns va redactar la Llei sobre la Claredat (Loi de clarification / Clarity Act) de 29 de junio de 2000, per determinar en quines circumstàncies es podria produir la secessió d’una província de Canadà.
Per completar el tema sobre el dret a l’autodeterminació cal igualment donar una ullada al treball realitzat per la wikipedia en llengua castellana. No obstant això, també és de precís consultar el contingut dels enunciats següents:

.

1.9.2. DES D’UN SILOGISME A L’INTENT DE REBATRE ALGUNES AFIRMACIONS PRETESAMENT FALSES

Un silogisme com si este derecho de autodeterminación no existe -y no existe por más que lo repitáis (es refereix als independentistes), todo lo que hacéis para conseguirla, va contra todo derecho, y por lo tanto, es ilegal y es un delito”, parteix d’una premissa major falsa (sort que està enfocada en condicional) perquè:

.

  • La Declaració sobre l’Atorgament de la Independència als Pobles i Països Colonials (1960) [Declaration on the Granting of Independence to Colonial Countries and Peoples] és un enunciat que sintàcticament consta d’una coordinació de nexe copulatiu, la qual cosa fa que se n’hagi de distingir dues proposicions perfectament autònomes entre sí: la independència dels pobles” i “la independència del països colonials.
  • I com que el text de les Nacions Unides, anteriorment expressat i des d’una lectura no comprensiva, sembla que  només s’apliqui o s’entengui expressament com el dret d’autodeterminació dels pobles al cas específic dels “pobles colonials”, i la literalitat sintàctica del qual es refereix també a «tots els pobles», -tant en la Carta com en la Declaració, i també en els Pactes internacionals dels Drets Humans-, l’aplicació expressa d’un dret a un subconjunt específic de “pobles colonials” no comporta pas de cap manera negar-lo a “tots els altres pobles” (els no considerats oficialment colonitzats, com si es vol, per exemple, el cas de Catalunya), tant més que això contradiria la literalitat dels textos jurídics: «tots els pobles».
  • Per tant, reduir actualment l’autodeterminació només als “pobles colonitzats”, suposa entrar dins d’una flagrant contradicció amb la interpretació que, posteriorment s’ha vist com s’ha tractat la independència de Kosovo, l’orientació jurídica donada al Quebec segons la Cort Siuprema del Canaà, així com el sufragi d’Escòcia.

I arribar a una conclusió de delicte per allò que si no existe el derecho de autodeterminación va contra el derecho, y, por tanto, si no hay derecho es ilegal y, en consecuencia delito. Vegem-ho:

  • A banda que ja ha quedat demostrat de quina manera es pot demostrar que existeix “el dret d’autodeterminació del pobles” i no només “els països colonials”, cal dir que cap llei, decret, resolució, norma -ni que sigui constitucional- d’una nació, estat o país pot romandre en col·lisió amb el Corpus legislatiu de les Nacions Unides i d’on dimana la força jurídica dels Tribunals internacionals.
  • Hom pot ser i maldar personalment i, des d’un grup més o menys majoritari o minoritari, un independentista, un republicà, un federalista, un monàrquic…, sempre i quan no es caigui en una situació que suposi infringir l’article 544 del Codi Penal espanyol que diu: «Son reos de sedición los que, sin estar comprendidos en el delito de rebelión, se alcen pública y tumultuariamente para impedir, por la fuerza o fuera de las vías legales, la aplicación de las Leyes o a cualquier autoridad, corporación oficial o funcionario público, el legítimo ejercicio de sus funciones o el cumplimiento de sus acuerdos, o de las resoluciones administrativas o judiciales». Així i tot, aquest article per decimonònic, caldrà anul·lar-lo de soca-rel, reformar-lo substancialment o precisar-lo en els termes deguts i d’acord amb la Carta de Nacions Unides.
  • També cal expressar que no tot el que és il·legal esdevé delicte. Potser una falta o res de particular. 

I, en definitiva, cal atendre, a més a més, els següents raonaments perquè quedi clarificada tota aquesta qüestió:

.

1.9.2.1. L’ERROR EN QUÈ CAU HOM QUAN ES CREU I AFIRMA QUE «EL DRET A L’AUTODETERMINACIÓ NO ÉS UN DRET UNIVERSAL»

La llei internacional té allò que es defineix com a “ius cogens, és a dir, “normes de dret imperatiu”. Són part del dret internacional i cap estat no pot negar-les ni incomplir-les. La comunitat internacional considera que llurs normes estan per damunt de qualsevol legislació estatal, bé perquè la pràctica ho ha imposat o bé perquè els tractats internacionals ho decreten. Són normes imperatives, per exemple les prohibicions de:

El dret d’autodeterminació dels pobles també és considerat jurídicament com una norma imperativa, tal com ha estat remarcat en unes quantes sentències de la Cort Internacional de Justícia i tal com és reflectit a la Carta de les Nacions Unides.

El dret d’autodeterminació:
  • És “el dret que té un poble o nació de decidir si vol ser independent o no”.
  • No en pressuposa la voluntat ni obliga cap nació a fer-se independent. Es limita a dir que té dret de decidir-ho.
  • En termes jurídics, es coneix com el de qualsevol país de “triar la sobirania i l’estatus polític, sense compulsions externes o interferències”.

.

1.9.2.2. CONSTITUEIX UN ERROR DEFENSAR QUE «EL DRET D’AUTODETERMINACIÓ NOMÉS VAL O ES REFEREIX PER ALS PAÏSOS COLONIALS»

La Carta de les Nacions Unides, que tots els integrants han d’acceptar:

  • En l’apartat segon de l’article primer declara que la seva funció ésdesenvolupar entre les nacions unes relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets dels pobles i al dret de la lliure determinació”.
  • Posteriorment, les Nacions Unides van acordar el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, que va reafirmar que tots els pobles tenien dret d’autodeterminació, en virtut del qual determinen lliurement l’estatut polític i procuren també pel desenvolupament econòmic, social i cultural”. No es parla, doncs, en cap cas de “colònies” sinó de “pobles.

De fet, tots els estats nous que són reconeguts d’entrada ho són en virtut d’aquest dret. Durant el segle XXI han aparegut més estats nous a Europa que als altres continents. Analitzem el cas de Kosovo:

  • El seu dret d’autodeterminació ara és reconegut plenament per cent onze dels cent noranta-tres membres de les Nacions Unides que ja hi mantenen relacions diplomàtiques.
  • Fins i tot hi ha uns quants estats, com ara Espanya, que reconeixen el dret del poble kosovès d’autodeterminar-se però no l’estat resultant, perquè no estan d’acord amb la manera l’ha exercit.
  • Sèrbia, que durant anys ha negat aquest dret a Kosovo perquè era part del seu territori, ara ha proposat un referèndum per a reconèixer-ne la independència.

Aquest dret, doncs, va generalment vinculat al reconeixement d’un fet polític, no únicament colonial. Quan un poble, sigui quina en sigui la definició, determina a la societat internacional un procés d’independència, els qui el reconeixen es basen en el dret d’autodeterminació, mentre que li neguen parcialment qui no el reconeixen.

La Declaració sobre l’Atorgament de la Independència als Pobles i Països Colonials de l’any 1960, és un dels textos de l’ONU que hi fa referència. En aquest cas, sembla que restrictivament, es limita a referir-se als pobles colonitzats. Tot i això, l’article II remarca que:

“Tots els pobles tenen el dret d’autodeterminació; en virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatus polític i procuren lliurement per llur desenvolupament econòmic, social i cultural”.

Aquesta declaració és la base de la teoria segons la qual aquest dret no només es pot aplicar a països colonitzats. Però, a més a més d’una interpretació lingüística, demostrada anteriorment, amaga els altres textos fonamentals de l’ONU i, molt especialment, la Carta de les Nacions Unides. A banda d’aquesta anàlisi lingüística hi ha jurisprudència constituïda en aquest sentit que la Cort Internacional de Justícia de La Haia va emetre quan se li va preguntar sobre la independència de Kosovo

I els fets evidencien l’existència de l’autodeterminació dels pobles perquè molts estats no colonials incorporen en la seva Constitució aquest dretel dret com a font de legitimitat:

  • És, per exemple, el cas d’Eslovènia: «Eslovènia és un estat de tots els seus ciutadans i es fonamenta en el dret permanent i inalienable de la nació eslovena a l’autodeterminació».
  • O també de Portugal: «Portugal reconeix el dret dels pobles a l’autodeterminació, a la independència i al desenvolupament, com també el dret d’insurrecció contra totes les formes d’opressió».
  • O el del Paraguai: «La República del Paraguai, en les seves relacions internacionals, accepta el dret internacional i s’ajusta a aquests principis: la independència nacional; l’autodeterminació dels pobles…».
  • O el de Sud-àfrica: «El dret del conjunt del poble de Sud-àfrica a l’autodeterminació, tal com es manifesta en aquesta constitució, no exclou, en el marc d’aquest dret, el reconeixement de la noció del dret d’autodeterminació de qualsevol comunitat que comparteix una cultura comuna i l’herència de la llengua, dins una entitat territorial en la república o en qualsevol altra forma».
  • Fins i tot Alemanya l’invoca per justificar la reunificació: «Els alemanys dels estats de Baden-Württemberg, Baviera, Berlín, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Baixa Saxònia, Mecklenburg-Pomerània Occidental, Rin del Nord-Westfàlia, Renània-Palatinat, Sarre, Saxònia, Saxònia-Anhalt, Slesvig-Holstein i Turíngia han assolit la unitat i llibertat d’Alemanya per mitjà de la lliure autodeterminació».

.

1.9.2.3. RESULTA SER COMPLETAMENT FALS «EL QUE CAP ESTAT NO RECONEGUI EL DRET D’AUTODETERMINACIÓ»

Com ja hem vist, no és veritat que cap estat no reconegui aquest dret. Però fins i tot si fos així, no impediria que la societat internacional el reconegués. A les constitucions estatals hi ha una contradicció flagrant respecte de la pràctica política: no es reconeix el dret d’autodeterminació dins el propi estat però sí a fora. Aquesta és una pràctica política habitual. El congrés espanyol, per exemple, el 2014 va reconèixer l’estat de Palestina. Implícitament, per tant, reconeixia el dret d’autodeterminació alhora que el negava per als casos interns.

L’opinió, repetida pel govern espanyol, segons la qual només el recull la constitució d’Etiòpia és errònia. Indirectament, és reconegut per tots els estats que incorporen a la legislació el respecte de les normes del dret internacional -o sigui-, la immensa majoria. Directament, reconèixer el dret d’autodeterminació a les minories internes d’un estat no és una pràctica habitual per raons òbvies, però molts estats, a l’hora d’explicar per què són independents, es fonamenten precisament en la invocació legal d’aquest dret. En total, ara hi ha trenta-vuit estats que el reconeixen en la constitució vigent com en són:

  • Alemanya; Angola; el Bangladeix; Bolívia (que l’atorga explícitament a les nacions índies que la integren); el Brasil; Cap Verd (que s’obliga constitucionalment a donar suport als pobles que lluiten per l’autodeterminació); Catar; Colòmbia; Croàcia; Cuba; República Dominicana; l’Equador (que reconeix l’autodeterminació per als pobles indígenes); Eslovàquia; Eslovènia; Estònia (que reconeix les minories nacionals); Etiòpia (que reconeix el dret de la secessió de les nacions que l’integren); França (que reconeix el dret d’autodeterminació als territoris d’ultramar); Guinea Bissau (que reconeix el dret de tots els pobles de l’autodeterminació i s’obliga a donar-los suport); Hondures; Hongria (que reconeix els drets de les minories); l’Iran; Kossove; Letònia; Mèxic (que reconeix el dret d’autodeterminació de les minories); Montenegro; Nicaragua (que reconeix el dret de les minories d’autodeterminar-se); el Paraguai; les Filipines; Portugal (que reconeix a la constitució el dret de la independència de tots els pobles); Rússia (que reconeix l’autodeterminació de les nacions que en formen part); Sèrbia; Sud-àfrica (que reconeix el dret d’autodeterminació de qualsevol comunitat que comparteixi una herència comuna cultural i lingüística dins una entitat territorial); el Sudan (que reconeix a la constitució encara el dret del Sudan del Sud d’autodeterminar-se); el Surinam; Timor Oriental; el Turcmenistan; Ucraïna; Veneçuela.

Hi ha més estats que explícitament tenen present el dret d’autodeterminació a les lleis encara que no ho facin a la constitució, com ara:

  • El Canadà (per al Quebec), Dinamarca (per a les illes Fèroe i Grenlàndia), Itàlia (que reconeix a Àustria un paper de tutela respecte del Tirol del Sud), Finlàndia (per a les illes Aland), el Regne Unit (a molts dels territoris units per la corona), Suïssa (als cantons)  o els Estats Units (que ha reconegut en unes quantes sentències el dret de secessió).

.

1.9.2.4. ÉS VERITAT QUE «LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA NO RECONEIX EL DRET DE L’AUTODETERMINACIÓ…?»

Doncs sí, el reconeix clarament la Constitució Espanyola. En efecte:

El Dret a l’autodeterminació éss un dret reconegut internacionalment. Tots els estats membres de les Nacions Unides resten obligats a adoptar-lo tan bon punt n’accepten les normes com a superiors dins l’ordenament jurídic propi. La Constitució espanyola, doncs, l’admet de manera explícita a l’article 10.2.:

«2. Les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que la Constitució reconeix que s’interpretaran de conformitat amb la Declaració universal de drets humans i els tractats i els acords internacionals sobre aquestes matèries ratificats per Espanya».

Per tant, la constitució espanyola sí que reconeix que ha d’interpretar la seva pròpia norma a partir de les de els Nacions Unides. I hi ha dos texts fonamentals que l’estat espanyol ha signat i que és obligat a acceptar. Principalment, el capítol primer de la carta fundacional de les Nacions Unides, que diu que:

«Els propòsits de les Nacions Unides són:

[…]

2. Desenvolupar entre les nacions relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets dels pobles i del seu dret a la lliure determinació, i prendre totes aquelles altres mesures adequades per a enfortir la pau universal».

Aquest text va ser molt desenvolupat i matisat pel Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, signat per les Nacions Unides el 16 de desembre de 1966 i adoptat també per Espanya. Hi diu:

«Article 1.

1. Tots els pobles tenen el dret d’autodeterminació. En virtut d’aquest dret, determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural».

I és interessant de remarcar que aquest mateix article, en l’apartat tercer, estableix que tots els signants del pacte, ‘incloent-hi’ (és a dir, no solament) els qui tenen responsabilitats d’administrar territoris no autònoms, han de promoure l’exercici del dret d’autodeterminació.

.

1.9.2.5.  SE SOL AFIRMAR ERRÒNIAMENT QUE «SI ES TRACTA D’UN TERRITORI AUTÒNOM, NO TÉ DRET A L’AUTODETERMINACIÓ»

Aquest és un altre argument desmentit pels fets, perquè la immensa majoria dels països que s’han independitzat, abans gaudien d’alguna mena d’autonomia i d’allí han passat a la independència.

L’argument negatiu ha emergit, sobretot, a partir d’una lectura interessada del cas del Quebec i el conegut dictamen de la Cort Suprema de Canadà sobre la seva secessió, que no li nega el dret de l’autodeterminació, sinó tot el contrari. Només conclou que el sistema constitucional canadenc no li permet d’exercir aquest dret i que, per tant, no pot invocar-lo per sortir-ne unilateralment, sinó que de manera negociada.

El Tribunal Suprem o Cort Suprema del Canadà, després de dos anys de deliberacions, va fer pública la seva resposta el 20 d’agost de 1998. Insólitamente, el seu veredicte va ser ben rebut pels dos bàndols:

  • Els federalistes canadencs es van felicitar perquè l’alt tribunal va dir que el Quebec no pot separar-se unilateralment, sense negociacions, de la resta del Canadà, d’acord amb la Constitució canadenca i el dret internacional. Però van afegir que un vot majoritari clar al Quebec a una pregunta clara a favor de la secessió conferiria una legitimitat democràtica a la iniciativa de la secessió que la resta de participants en la Confederació hauria de reconèixer”. El tribunal també va admetre que l’èxit final d’una secessió inconstitucional i unilateral era possible si la província francòfona aconseguís el reconeixement de la comunitat internacional.
  • Aquestes consideracions, que deixaven la porta mig oberta, confortaron als sobiranistes quebequesos. La clau estava en l’afirmació feta pels nou jutges de tribunal que si en un referèndum “una clara majoria” respon afirmativament a una “pregunta clara”, el resultat imposaria al Govern federal l’obligació de negociar canvis constitucionals, inclosa la possibilitat de una secessió. La qüestió essencial era saber què entenien els magistrats per una “clara majoria” i “una pregunta clara”.

 

Després de dos referèndums (1980 i 1995) i dos anys després de la sentència de l’Suprem el Parlament canadenc va aprovar, a iniciativa del primer ministre, Jean Chrétien, l’anomenada Llei de la Claredat (Clarity Act):

 

.

  • El text concreta els principis de la sentència del Tribunal Suprem.
  • Endureix les condicions per a la secessió.
  • La pregunta idònia ha d’expressar la voluntat de no seguir formant part del Canadà: una cosa semblant a “independència, sí o no”.
  • Evita quantificar el llindar de la majoria, però s’entén que ha de ser superior al 50%.
  • Qui decideix si la pregunta és correcta i que la majoria és suficient ha de ser la Cambra dels Comuns del Parlament canadenc i no el del Quebec.

Actualment els federalistes estan convençuts que l’obligació de formular una pregunta clara, sense ambigüitats, evitarà que els quebequesos convoquin un nou referèndum ja que l’opció de la independència total no és majoritària i molts prefereixen mantenir una associació amb el Canadà.

Per la seva banda, els sobiranistes, que primer van donar salts d’alegria amb la sentència de Tribunal Suprem, han vist com s’han endurit els requisits legals per a la celebració d’un referèndum i ara diuen que no els accepten, ja que la qüestió no és jurídica , sinó política.

Ho acabem de veure entre CanadàQuebec. Però és que la sentència sobre Kosovo de la Cort Internacional de Justícia és contundent quan afirma que:

  • “Cap llei domèstica ni internacional pot ser usada per a impedir la independència”.
  • “La declaració unilateral d’independència no viola cap norma jurídica internacional”. 
  • “Qualsevol referència a la unitat nacional o a la inviolabilitat de les fronteres inscrita en la constitució s’ha d’interpretar contra un altre estat ja constituït.

I prou, però en cap cas contra l’aspiració d’autogovern perquè, com s’ha vist anteriorment, un estat no pot invocar les lleis o la constitució per negar l’autodeterminació. És veritat que ho pot fer a efectes polítics interns, però això no val a efectes internacionals, ni té cap valor legal.

.

1.9.3. LA SEGUNDA PREGUNTA ES: “Ya que el derecho de uno acaba donde empieza el derecho del otro, ¿dónde queda el derecho real y reconocido de los más de 40 millones de personas que no queremos la secesión de Cataluña…?. Y digo “secesión”, no independencia, ya que Cataluña nunca ha sido “dependiente” de España, sino que desde que España es España, Cataluña ha formado parte muy importante de ella”.
1.9.3.1. A VOLTES S’AFIRMA QUE «EL DRET D’UN ACABA ON COMENÇA EL DRET DE L’ALTRE/A. I ELS QUE NO VOLEN LA SECESSIÓ…?»
  • No entro ara en la discussió entre independència i secessió. Tot depèn del color del cristall amb que hom s’ho mira o, millor dit, des de l’angle de visió històrica que es pugui tenir. En tot cas, és suficient endinsar-se en la història de Catalunya i en la historia d’Espanya per tal d’arribar a les conclusions pertinents. I des d’aquest punt de vista -amarat per un coneixement el més objectiu possible-, cal deixar que brollin els sentiments de pertinença a Espanya -entesa com a un estat de nacions-, o bé desentendre’s d’aquesta sigui territorialment, la qual cosa el temps ja ho dirà o afectivament ja que hi ha, entre els independentistes, un sentiment assolit de no voler pertànyer a l’estat espanyol.
  • Si aprofundim en la «Unitat d’Espanya», producte de la Constitució de 1978 i de l’Origen del Constitucionalisme Espanyol i de Las Leyes Fundamentales del Reino 1938-1977, podrem estar d’acord que l’actual Constitució -ateses les circumstàncies del món en què vivim- necessita d’una reforma imperiosa. La qual cosa ens porta a una provisionalitat i relativitat que, en el cas, d’un referèndum per a la independència de Catalunya -tenint en compte que Catalunya l’hem de considerar com una nació dins d’un estat- n’hi ha prou que voti únicament la comunitat del seu territori com ha succeït a Kosovo i Escòcia i com així també es farà en el Quebec.
  • Si Catalunya és una entitat de per si constituïda com una nació històrica -dins d’un estat de nacions- no té perquè consultar a les altres nacionalitats o nacions la seva independència o secessió. N’hi ha prou que tingui una història, una llengua, un territori i una cultura pròpies per esdevenir entitat sobirana. Cal recordar que l’autonomia de Catalunya -amb un govern propi- procedeix no per la novetat de la llegislació autonòmica que aporta la Constitució de 1978, sinó per un pacte entre Adolfo Suárez i Josep Tarradellas a l’any 1977 en què es restaura una institució històrica com n´és  la Generalitat. I aquí hi rau la diferència.

.

1.9.3.2. L’AUTODETERMINACIÓ, COM A DRET A EUROPA, ES VETADA PEL PSOE, PP, CIUTADANS I VOX

Amb els vots en contra de PSOE, PP, Ciutadans i Vox, a finals de novembre de 2020, l’eurocambra ha rebutjat incloure la defensa del dret d’autodeterminació en l’informe sobre els drets fonamentals a la Unió Europea entre el 2018 i el 2019. L’esmena proposada per l’eurodiputada d’ERC Diana Riba reclamava a les institucions de la UE i als estats “respectar i defensar el dret d’autodeterminació així com les cultures, identitats, llengües i ambicions polítiques democràtiques i pacífiques dels pobles europeus”.

Tanmateix, amb 487 vots en contra, 170 a favor i 37 abstencions l’esmena ha estat eliminada.

La resolució aprovada alerta sobre el deteriorament dels drets fonamentals en alguns estats de la UE, però no en menciona cap en particular. Un cop més, la cambra ha reclamat un mecanisme efectiu per controlar el respecte a l’estat de dret a la UE.

L’esmena presentada per Diana Riba conjuntament amb l’eurodiputada irlandesa Clare Daly reclamava que es respectés:

  • El dret universal d’autodeterminació dels pobles.
  • El dret a poder decidir lliurement el seu estatus polític, econòmic i cultural.

El dret a l’autodeterminació és un dret universal conforme al dret internacional i hauria d’incloure’s en aquest informe. Molts conflictes territorials podrien resoldre’s només escoltant les persones en lloc de les nacions i corporacions dominants”, va reivindicar Diana Riba en el seu perfil de Twitter.

La ponent de l’informe, l’eurodiputada irlandesa Clare Dalyva denunciar a finals de novembre de 2020 la censura de la seva nota explanatòria adjunta al text que mencionava l’existència de “sentències judicials que superen els deu anys de presó per permetre plebiscits democràtics”, en referència al cas català. Els eurodiputats de Junts, Toni Comín, i ERC, Diana Riba, també van intervenir davant del ple al debat sobre l’informe de Drets Fonamentals elaborat a la comissió de Llibertats Civils i de la qual s’ha exclòs les referències als presos polítics independentistes a petició dels eurodiputats de PSOE, PP i Cs.

Els dos eurodiputats catalans han coincidit a denunciar davant del ple que hi ha hagut “censura” a l’informe.

El president del comitè on s’ha elaborat l’informe, l’eurodiputat del PSOE, Juan Fernando López Aguilar, va assegurar que les normes de la cambra li permeten suprimir l’opinió particular de la ponent si és contrària a l’informe i si ho demana una majoria de grups.

Tanmateix, vetar el dret de l’autodeterminació no significa que aquest dret no existeixi, al contrari. En saber la ideologia dels grups que l’han vetat queda tot suficientment aclarit i explicat. Per altra banda, m’és plaent de inserir aquí mateix un llibre-estudi de Joan Ridao que -sobre l’autodeterminació- concretada en el dret a decidir pot il·luminar el tema. Es tracta de:

«El dret a decidir. La consulta sobre el futur polític de Catalunya».

.

1.9.3.3. ES DIU: «CATALUNYA MAI HA ESTAT INDEPENDENT D’ESPANYA PERQUÈ -DES DE QUE ESPANYA ÉS ESPANYA- CATALUNYA HA FORMAT PART INTRÍNSECA D’ESPANYA»

L’1-O de 2017 continua portant cua:

  • El referèndum unilateral va marcar un abans i un després en la política espanyola i catalana.
  • Abans i després d’aquell dia, han saltat pels aires espais polítics i convencions tàcites fins aleshores inqüestionables.
  • S’ha establert un llistó independentista molt alt, que potser no arriba al 50% dels vots però que ja no ha tornat ni de lluny a quotes discretes molt anteriors a l’esclat del conflicte.
  • Les càrregues policials d’aquell dia, sense previ avís ni requeriment, amb acarnissament en alguns casos, no van dixar ningú indeferent i van fixar probablement un punt de no retorn.
  • A més a més, la repressió judicial desencadenada a partir d’aquell moment i sobretot a partir de la simbòlica declaració d’independència del 27 d’octubre, ha derivat en una causa contra l’independentisme farcida de petites i grans causes, des de l’empresonament dels líders del procésa a les que continuen obertes per informes policials fantasiosos, talls de carretera i altres protestes. 

No es pot negar que l’independentisme va cometre errors durant l’estiu del 2017 que el van portar a aprovar unes lleis de desconnexió de forma atropellada, amb unes majories que no eren prou sòlides i que, com ha reconegut algun dirigent, van tirar pel dret sense prou empatia amb l’altra meitat de la població, però la resposta majoritària de la justícia, a qui l’Estat va encomanar la resposta i la revenja, l’ha portat a aplicar el Codi penal amb un rigor sovint retorçat i carregat de matisos polítics, tant a les causes grans com a les petites i sense tenir en compte les conseqüències socials de les seues decisions.

 

Solució…? Persistència i l’esperança de votar un referèndum per a la independència. Fins que això no succeeixi el problema romandrà estancat.

O potser ja es va votar a favor d’un estat independent el dia 1-O de 2017 i els vots emesos encara tenen vigència…?

Evidentment que hi ha una confrontació entre la unilateralitat i la consulta pactada. Però, i el diàleg pactat…? Al final de la dècada del 2010 els dos contendents van -segurament- fallar. En començar la dècada del 2020 i d’acord amb les lleis internacionals i la voluntat de fer-les efectives, pot desllorigar-se la situació per tal d’assolir el problema català que és, certament un greu problema espanyol.

.

4.1.1. ELS TERRITORIS DE «LA MARCA HISPÀNICA»

Aquests territoris de la Marca Hispànica, dividits en les demarcacions comtals de Pallars-Ribagorça, Urgell-Cerdanya, Rosselló, Empúries, Girona i Barcelona, van gaudir d’un poder prou autònom perquè la seva relació de vassallatge amb la monarquia franca es limités a les formes, ja que, de fet, els comtes tenien la capacitat de desenvolupar una política exterior pròpia i establir contactes diplomàtics tant amb els califes de Còrdova, com amb la cort pontifícia romana.

Així, durant el segle IX, els comtes van vertebrar i compactar el país en emprendre una política de repoblament d’aquelles zones devastades per les lluites contra els musulmans i van enfortir el seu poder fins adquirir un grau de sobirania respecte del rei franc, sovint absent i amb escassos mitjans per mostrar la seva autoritat.

Finalment, al llarg del segle X es van trencar els vincles de vassallatge dels comtes amb l’imperi Carolingi, fet que es va confirmar a partir del 988, quan Borrell II, comte de Barcelona, Girona, Osona i Urgell, no va renovar el jurament de fidelitat al rei Hug Capet, acte que s’ha interpretat com la ratificació de la independència dels comtats catalans, ja efectiva des de feia temps.

4.1.2. LLUITES INTENSES AMB ELS SARRAÏNS

Ja independents dels francs, els comtes catalans van mantenir intenses lluites amb els sarraïns a la Península per eixamplar les seves fronteres i van mirar cap a diferents horitzons per prestigiar la seva autoritat. Així, Ramon Berenguer III va signar el 1127 amb el comte de Sicília -Roger II-, el que es considera el primer tractat internacional amb la intervenció de Catalunya com a entitat sobirana, sense lligams amb altres nacions.

La conquesta de les taifes andalusines de Tortosa i Lleida els anys 1148 i 1149, seguida d’un moviment repoblador que duraria més d’una generació, va acabar de configurar geogràficament el país a grans trets. Catalunya va esdevenir una societat feudal amb una forma de govern -la sobirania comtal-, que va bastir estructures d’estat.

En el transcurs del segle XII també es constata l’existència d’altres elements que conformen la identitat nacional, com la llengua. Els documents més antics que es conserven escrits en català són:

  • Un fragment d’una traducció feta a mitjan del segle XII de l’ anomenat Forum iudicum, un codi de lleis visigòtic, i gairebé contemporani de…
  • Les Homilies d’Organyà, un sermonari destinat a la predicació de l’evangeli redactat entre el final del segle XII i el començament del XIII.

Paral·lelament a l’ús de la llengua hi ha la primera aparició de mots fàcils de relacionar filològicament amb Catalunya i catalans en els documents escrits que es llegeixen en el Liber Maiolichinus de gestis Pisanorum illustribus, una crònica pisana del 1114 que parla de la fugaç conquesta de Mallorca per un estol format amb homes de Pisa i Barcelona i que esmenta els “catalanenses” i “Catalania”.

.

4.1.3. L’ESCUT I LA BANDERA DE CATALUNYA

Pel que fa a l’escut i la bandera de Catalunya, s’inspiren en el senyal heràldic de llinatge dels comtes de Barcelona: pals de gules damunt un camp d’or. Apareix per primer cop en un segell amb què Ramon Berenguer IV va validar un document el 2 de setembre del 1150, encara que es discuteix si la decoració amb aquest senyal de les tombes d’Ermessenda de Carcassona i de Ramon Berenguer II és anterior a aquesta data o fruit d’una restauració posterior. D’ençà del regnat de Jaume I, el nombre de pals es va concretar en quatre.

Peronella I d'Aragó i Ramon Berenguer IV4.2. EN AQUELLA AFIRMACIÓ QUE «CATALUNYA NO HA ESTAT MAI SOBIRANA PERQUÈ PERTANYIA A LA CORONA D’ARAGÓ»
4.2.1. BERENGUER IV I PERONEL·LA D’ARAGÓ
Peronel·la d’Aragó i Berenguer IV de Barcelona. Wikimedia Commons


El 1137, el matrimoni del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV amb Peronella, filla del rei d’Aragó, va significar una unió dinàstica de Catalunya i Aragó però no una fusió política ni social. Es va tractar, doncs, d’una federació d’estats en la qual cadascun va mantenir les seves lleis i institucions, si bé ambdós eren governats per una única testa coronada.

Fora de la conquesta del regne sarraí de València, que Jaume I va efectuar a partir del 1232 amb esperit de croada, la política expansiva del Casal de Barcelona s’adreçà cap al nord i cap a la Mediterrània. Així, la penetració a Occitània, al sud de França, va ser una empresa que es va cloure el 1213 amb la derrota i la mort del comte rei Pere el Catòlic a la batalla de Muret.

Més reeixida va ser l’aventura marítima, ja que en els segles XIII i XIV la corona catalanoaragonesa, mitjançant tractats, va convertir en tributaris alguns estats nord-africans. En diferents i successives etapes i fins a l’era moderna, els regnes de Mallorca, Sardenya, Sicília i Nàpols, els ducats d’Atenes i de Neopàtria i el comtat de Malta van estar sota domini de la corona, en una demostració de vocació europea, a més de mediterrània.

.

4.2.2. EL COMTE DE BARCELONA ERA SOBIRÀ

Hi ha un segon punt que també cal explicar. Sovint s’ha considerat que Catalunya, com que era un principiat i no un regne, tenia un poder de rang inferior o sotmès a la Corona d’Aragó. En època moderna, aquesta confusió es va accentuar especialment quan es van començar a identificar els antics regnes amb els estats moderns: el regne de França, el regne d’Espanya…

Però, en realitat, en l’època medieval els títols dels territoris, fossin regnes, comtats o marquesats, no eren rellevants, ja que les relacions eren sobretot interpersonals: ser rei o comte era exactament el mateix pel que fa a l’ús i l’ostentació del poder.

Per tant, el comte de Barcelona era sobirà o reial; és a dir, que no tenia cap autoritat per sobre d’ell:

  • Això s’inicià amb Borrell II, que no va renovar el jurament de fidelitat als monarques francs, i es va posar per escrit al tractat de Corbeil del 1258, entre Jaume I i el rei de França Lluís IX.
  • De fet, fins i tot el pacte entre Franco i Joan de Borbó, avi de l’actual rei, sobre el nom que aquest havia d’utilitzar, té aquest significat: era conegut com a comte de Barcelona, que, a tots els efectes, des del punt de vista de la legitimitat dinàstica equival exactament a rei d’Aragó, de Castella, de Lleó…

.

Els Reis Catòlics4.3. LA RECORRENT I FALSA AFIRMACIÓ QUE  «AMB ELS REIS CATÒLICS NEIX LA NACIÓ ESPANYOLA»
Els Reis Catòlics Wikimedia Commons

Es tracta d’un dels tòpics que més fortuna ha fet, però també un dels més fàcils de desmuntar. Els aleshores prínceps de Castella i d’Aragó, Isabel i Ferran, van casar-se en secret el 1469 i van accedir als trons respectius el 1474 i el 1479. El matrimoni consumava la unió dinàstica entre ambdós regnes, però totes dues corones conservaven les lleis i institucions que les feien independents l’una de l’altra, com havia succeït al segle XII amb la unió dinàstica entre Catalunya i Aragó.

.

4.3.1.QUÈ VOLIA DIR EXACTAMENT «TANTO MONTA»…? 

Els emblemes dels sobirans palesen també que la unió territorial fruit del seu casament era només a títol personal, ja que el d’Isabel I (“un feix de fletxes”) i el de Ferran II (un jou amb una corda solta i amb el lema “tanto monta”) es mostraven junts en els escuts, però no units. Temps després, va ser la Falange Española qui va fusionar tots dos emblemes per convertir-los en el seu símbol.

La pretensió que els Reis Catòlics van fundar una nació, quelcom que no es pot fundar en una data concreta perquè les nacions són conseqüència d’una evolució cultural i no d’un arranjament polític, es barreja amb la idea, també errònia, que allò que creen realment és un estat que se superposa a un concepte geogràfic:

  • Al segle XV Espanya era el nom modern de la Hispània romana, que geogràficament havia correspost a allò que avui coneixem com a península Ibèrica.
  • Aquest fet permetia que els portuguesos, ja aleshores amb estat propi, es consideressin també part d’Espanya.

De fet, els mateixos Reis Catòlics tenien clara aquesta qüestió, com ho demostra el fet que mai no prenguessin el títol de reis d’Espanya. Un altre factor que contribueix a embolicar-ho tot és que la parella pertanyia a dues branques d’una mateixa família -els Trastàmara-, detall que reforça una impressió d’unitat sense fissures.

.

4.3.2. LA RENÚNCIA DE FERRAN II A CASTELLA

A banda, la cort castellana també tenia clar d’on era rei de debò Ferran II. En morir Isabel I el 1504, el seu vidu va renunciar a Castella a favor de la seva filla Joana i del marit d’aquesta, Felip el Bell, per evitar un enfrontament armat, i va tornar a Aragó. Es va tornar a casar l’any següent amb la princesa francesa Germana de Foix amb l’esperança que li donés un hereu per al tron aragonès, maniobra que va enfurismar els nobles castellans en entendre que amb això Ferran volia impedir que Joana i Felip heretessin la seva corona. I així era. El naixement de l’únic fill de la parella el 1509, Joan d’Aragó i Foix, implicava la separació explícita dels regnes de Castella i Aragó, però el nadó va morir poques hores després d’haver nascut.

Un corrent historiogràfic defensa que tan sols es pot parlar d’una unificació real d’Espanya a partir de la guerra de Successió, que suprimeix la personalitat política i jurídica de la Corona d’Aragó i uniformitza els diferents territoris de la monarquia d’acord amb els usos del regne de Castella. Tanmateix, aquestes reformes de caràcter estatal i estructural tampoc no atorgarien consistència a una hipotètica nació espanyola.

Altres opinions situen l’origen del concepte el 1812, tot fent-lo coincidir amb la Constitució de Cadis i la definició de nació que es va escampar arreu arran de la Revolució Francesa.

.

La batalla d'Almenar4.4. QUAN ES CREU QUE… «CATALUNYA NO HA TINGUT MAI UN EXÈRCIT PROPI»

Els exèrcits ja existien en èpoques en què la seva professionalització era escassa o nul·la i, fora de les tropes mercenàries, els integraven paisans sovint sense experiència de combat. A Catalunya això ja es recollia al segle XI en un usatge de Barcelona, el ‘Princeps namque‘, que establia, en cas d’amenaça d’invasió, la potestat del sobirà a cridar a les armes tots els homes útils per a la defensa del país. Només podia ser invocat quan el sobirà era present al territori i no tenia validesa fora del Principat, circumstàncies que van reforçar el compromís entre els governants i el poble i van afavorir la noció d’autodefensa, la formació de milícies, la possessió d’armes i el rebuig a participar en exèrcits i en guerres exteriors.

.

4.4.1. UNA DEFENSA ININTERROMPUDA DURANT SEGLES

Del ‘Princeps namque‘ se’n va derivar el sagramental. Una organització paramilitar basada en un jurament que agermanava diversos pobles per garantir la seva pròpia seguretat, que al seu torn va ser l’origen d’una altra organització d’autoprotecció civil, el sometent. Aquest va quedar institucionalitzat al segle XIII durant el regnat de Jaume I, que tenia alhora caràcter policial en l’àmbit local i militar en l’àmbit general.

  • Fora de les limitacions que estipulava el ‘Princeps namque‘, cal recordar la infanteria lleugera que van ser els almogàvers i la seva expedició a l’Orient al principi del segle XIV.
  • Durant la guerra dels Segadors es va constituir el Batalló del Principat, un exèrcit regular format per quatre terços de 1.250 homes en deu companyies de 125 homes cadascuna i 500 soldats de cavalleria en vuit companyies, que va romandre actiu fins al 1652.
  • En el conflicte següent, la guerra de Successió, van destacar el Regiment de Reials Guàrdies Catalanes, una unitat militar d’elit del bàndol aliat que va participar en diferents combats -les dues ocupacions de Madrid, les batalles d’Almenar i Saragossa-, el Regiment de la Generalitat, creat el 1705 i enquadrat successivament en l’Exèrcit Regular Austriacista i en l’Exèrcit Regular de Catalunya, i la Coronela, força armada del municipi de Barcelona amb finalitats defensives i nodrida per la gent dels gremis que estava sota el comandament del conseller en cap del Consell de Cent de la ciutat.

Finalment, el decret de Nova Planta va derogar el ‘Princeps namque‘, vigent des del segle XI.

.

4.4.2. UN COS D’ÈLIT DURANT LA GUERRA CIVIL 1936

La darrera presència castrense catalana a la història va correspondre al Regiment Pirinenc número 1, format el novembre del 1936 per decret de la Generalitat, que volia construir un exèrcit propi amb motiu de la Guerra Civil, afany que es va concretar el 6 de desembre amb la creació de l’Exèrcit Popular de Catalunya. Es tractava de la primera unitat militar d’obediència estrictament catalana des del 1714 i es podia considerar un cos d’elit que es va distingir per un nivell de disciplina que contrastava amb la desorganització que va caracteritzar l’exèrcit republicà.

El Regiment va defensar el Palau de la Generalitat dels atacs anarquistes durant els fets de Maig del 1937, i en perdre la Generalitat les competències de defensa va ser incorporat a l’Exèrcit Popular de la República, on els seus membres van ser objecte de mesures disciplinàries extremes o destinats a missions suïcides pel seu tarannà obertament separatista.

Retrat de Felip V fet pel pintor francès Jean Ranc l'any 17234.5. EN AFIRMAR QUE «CATALUNYA NOMÉS HA ESDEVINGUT BILINGÜE DES DEL SEGLE XV»
Retrat de Felip V fet pel pintor francès Jean Ranc l’any 1723

L’accés al tron d’Aragó de la dinastia dels Trastàmara arran del compromís de Casp va afavorir un fort i progressiu monolingüisme castellà a la cort, fet que va provocar que les elits socials i culturals adoptessin el castellà des de l’inici del segle XVI tot coincidint amb el seu afermament com a llengua comuna de tots els territoris de la monarquia hispànica.

Molts escriptors catalans van escriure la seva obra en castellà en un període en què la impremta va propiciar l’edició en aquest idioma, més rendible que fer-la en català. Però tot plegat no va implicar que l’ús del català minvés o fos substituït enlloc, ni tampoc que es produís una castellanització massiva de la població.

.

4.5.1. EL CATALÀ, ÚNICA LLENGUA DE LES INSTITUCIONS FINS AL 1714

Al contrari. El català va ser l’única llengua de les institucions fins al 1714, com ho demostren els Dietaris de la Generalitat de Catalunya i el Dietari de l’antic consell barceloní, i es va mantenir com a única llengua col·loquial durant els segles XVI i XVII.

L’Església va fer un ús majoritari del català en la predicació perquè va entendre que era la parla del poble, circumstància que va fer constar el religiós jesuïta Pere Gil en el seu pròleg a la seva traducció del llatí al català de l’obra ‘La imitació de Crist‘ (1621), de Tomàs de Kempis: “Exceptuades algunes poques ciutats com són Barcelona, Tarragona, Girona, Tortosa i Lleida, i algunes poques viles, com Perpinyà, Vilafranca del Penedès, Cervera, Tàrrega, Fraga, Montsó i semblants, […] no és ben entesa la llengua castellana de la gent comuna”.

L’esforç per implantar un bilingüisme real no es desenvoluparà fins al segle XVIII, en dictar-se des de Madrid les mesures administratives contràries a l’ús oficial del català i al seu ensenyament.

.

4.5.2. UNA «DECADÈNCIA» RELATIVA

Hom pot creure que el tema del bilingüisme vinculat a aquesta etapa es relaciona amb un fenomen paral·lel en el temps -la Decadència-, nom amb què els historiadors de la literatura catalana han designat el període comprès entre la fi de l’edat mitjana i l’inici de la Renaixença, caracteritzat per la disminució de l’ús literari del català i la poca qualitat dels textos que s’hi produïren.

El de la Decadència és un concepte que cal matisar i revisar, construït per intel·lectuals del segle XIX i crítics posteriors. Si bé va existir un abandó de la creació literària en català, atès que la majoria d’autors del país van conrear les seves obres en castellà, llatí o italià, això no va comportar una davallada cultural general perquè sí que van proliferar els llibres de divulgació científica o tècnica escrits en català que tractaven de disciplines com la medicina, l’agricultura, l’ensenyament, la historiografia i les concernents a la milícia.

A més, la base per parlar de Decadència va ser la comparació més desfavorable possible, la de les nostres lletres amb les castellanes, que en aquella època vivien el seu Siglo de Oro.

En conclusió, es va generar un clixé que encara dura, que ha dissuadit molts investigadors d’estudiar amb rigor més de tres-cents anys d’història de cultura nacional, i que no es correspon a la realitat de l’ús quotidià de la llengua catalana en l’era moderna, que era ben vigent.

.

'L’11 de setembre de 1714', d'Antoni Estruch
4.6. EN DIR QUE «ELS CATALANS NO VAN PERDRE RES AMB LA DERROTA DEL 1714»
‘L’11 de setembre de 1714’, d’Antoni Estruch

La derrota del 1714 va tenir conseqüències que políticament i socialment van afectar tothom i no tan sols els cercles oligàrquics que poguessin retenir el poder del país en aquell moment, com a vegades s’ha dit. Cal advertir que en aquell moment a Catalunya hi havia drets individuals i col·lectius garantits per lleis que s’aprovaven en les Corts.

Els decrets de Nova Planta, el conjunt de regles promulgades per Felip V després de la guerra de Successió, van implantar l’absolutisme i el monarca va esdevenir font de tota sobirania.

D’acord amb això i al·ludint al “dret de conquesta”, Felip V va abolir els furs i les constitucions de la Corona d’Aragó i va derogar també les institucions pròpies que vetllaven pel seu acompliment. Aquestes mesures no es van adreçar a estaments en concret, sinó al conjunt de la població, que va passar a ser governada per un organisme estranger, el Consell de Castella.

.

4.6.1. PÈRDUA COL·LECTIVA I INDIVIDUAL

Els catalans, com a individus i independentment del seu lloc en l’escala social, van perdre drets com:

  • Les garanties processals, mitjançant les quals ningú no podia ser empresonat sense l’exprés manament del jutge competent i s’assegurava que tothom tingués accés a la justícia per damunt de les respectives possibilitats econòmiques.
  • També va ser suprimit el dret de reparació, que permetia que el dany que provoqués un empleat públic a un ciutadà fos immediatament reparat.
  • La legislació a propòsit de la inviolabilitat del domicili i de la correspondència.

En conclusió, els decrets de Nova Planta van representar per als catalans la pèrdua del control econòmic, fiscal, judicial, duaner i monetari propi i d’una capacitat legislativa tradicionalment avançada a la seva època.

Econòmicament, el decret de Nova Planta va significar la imposició d’un tribut nascut amb pretensions de modernitat i equitat entre els diferents territoris peninsulars, el cadastre (vegeu Sàpiens 122). L’aplicació d’aquest nou impost va provocar que en 50 anys la fiscalitat augmentés globalment a Catalunya un 150%.

.

Miguel Primo de Rivera4.7. QUAN S’HA ARRIBAT A CREURE QUE «EL CASTELLÀ MAI NO HA ESTAT UNA LLENGUA D’IMPOSICIÓ»
Miguel Primo de Rivera Wikimedia Commons

La derrota a la guerra de Successió també va provocar la imposició del castellà. En l’època de l’establiment dels decrets de Nova Planta, l’Administració borbònica alliçonava els corregidors desplaçats a Catalunya amb instruccions com la següent: “Pondrá el mayor cuidado en introducir la lengua castellana, a cuyo fin dará las providencias más templadas y disimuladas para que se consiga el efecto sin que se note el cuidado”.

Més directes van ser els ministres del fill de Felip V, Carles III, en promoure reials cèdules per les quals es prohibia l’ensenyament del català a les escoles de primeres lletres (1768) i s’ordenava que tots els comerciants portessin els llibres de comptabilitat en castellà (1772). El privat de Carles IV, Manuel Godoy, va prosseguir el setge al català en dictaminar el 1801 que no es representés en cap teatre cap obra que no fos en castellà.

.

4.7.1. CÀSTIGS ALS INFANT QUE PARLESSIN EN CATALÀ A L’ESCOLA

L’estat liberal no es va diferenciar de l’absolutista en la repressió lingüística. Un edicte reial del 1837 va imposar càstigs infamants als infants que parlessin català a l’escola, i en alguns indrets, com les Illes, es va fomentar la delació entre alumnes per sancionar els catalanoparlants. Certes mesures van resultar ridícules alhora que tristes, com la que el 1838 prohibia que els epitafis dels cementiris fossin escrits en català o l’emesa per la Dirección General de Correos y Telégrafos el 1896 en prohibir parlar en català per telèfon a tot l’Estat espanyol.

El 1924, en plena dictadura de Primo de Rivera, va publicar-se una reial ordre que sancionava aquells mestres que ensenyessin en català, i Antoni Gaudí, que tenia aleshores 72 anys, va ser detingut per negar-se a parlar en castellà davant la policia.

4.7.2. LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA RELEGA A UN PAPER SECUNDARI EL CATALÀ

El 1939, consumada la victòria feixista en la Guerra Civil, una ordre del Ministerio de Educación Nacional va suprimir qualsevol ensenyament relacionat amb la cultura catalana. Fins i tot els presos havien de parlar en castellà, segons el reglament de presons del 1956, i en castellà havien de ser els noms que s’inscriguessin al Registre Civil, com es va estipular el 1957. Cal recordar també l’enrenou que hi va haver al voltant de Joan Manuel Serrat quan, el 1968, se li va prohibir cantar en català a Eurovisió el famós ‘La, la, la’, amb què va guanyar el certamen Massiel.

En els temps actuals, la Constitució espanyola del 1978 relega a un paper secundari el català en els territoris on és llengua pròpia, ja que el castellà és refermat com l’única llengua que els ciutadans han de conèixer obligatòriament. La situació ha degenerat prou perquè la sentència del Tribunal Constitucional respecte a l’Estatut de Catalunya, feta pública el 9 de juliol del 2010, estableixi que el català no és la llengua preferent de l’Administració a Catalunya ni tampoc la llengua vehicular del sistema educatiu. I així, fins i tot, a l’any 202o s’obliga des del centralisme estatal que entre els governs de les Comunitat autònomes de Catalunya, València i les Illes Balears es parlin en castellà.

Senyera
4.8. QUAN S’AFIRMA QUE «EL CATALANISME ÉS UN INVENT DE LA BURGESIA»

L’arquetip del català com a personatge eminentment burgès, generat en els temps de la industrialització, ha fet prou fortuna perquè molts mirin la majoria d’habitants del Principat com a membres de classes benestants, tot oblidant que va ser a Catalunya, precisament perquè és on hi havia les fàbriques, on també va néixer el proletariat com a classe social a la península Ibèrica. La potència de l’arquetip, que inclou la força del seu poder econòmic per fer-lo alhora poderós políticament, ha permès atribuir-li gratuïtament la paternitat única del catalanisme.

 

4.8.1. UN FENOMEN TRANSVERSAL I INTERCLASSISTA

El catalanisme va ser un fenomen transversal i interclassista les arrels del qual són culturals, però provinents també dels anhels democratitzadors dels estrats populars.

.

  • El 1869 es va crear la primera societat catalanista, La Jove Catalunya, fundada entre altres per Àngel Guimerà, estretament lligada a la Renaixença i als Jocs Florals i que es va proposar anar més enllà del debat literari a fi de donar un primer enfocament polític. El ventall ideològic dels seus integrants era divers, incloïa tant carlins com republicans de diferents tendències.
  • Però abans de tot això, el 1840, s’havia constituït l’Associació Mútua d’Obrers de la Indústria Cotonera de Barcelona, que encetava un obrerisme català vinculat al republicanisme i que, a banda de defensar millores en les condicions de vida i de feina dels obrers, es comprometia amb moviments de caire anticentralista.
  • Aquest discurs va augmentar el 1855 arran de la creació de la Junta Central de Directors de la Classe Obrera, que fora del dret d’associació i de la limitació de la jornada laboral va reivindicar també la llibertat de Catalunya.

Cal considerar que la premsa obrera usava el català sense manies, i publicacions com ‘La Tramontana‘, d’inspiració anarquista, es presentava de la manera següent: “És lo periòdich que’s publica en idioma català, més avensat en idees polítiques, religioses i d’economia social”.

.

4.8.2. EL «REGIONALISME BURGÈS» DE LERROUX

La celebració el 1880 del Primer Congrés Catalanista per aglutinar tots els sectors socials favorables a l’autogovern de Catalunya ja va palesar que la burgesia no era la protagonista exclusiva d’aquest sentiment. Tot i així, les convulsions i repressions que va viure l’obrerisme al final del segle XIX i el principi del XX van ajudar que un polític demagog i populista com Alejandro Lerroux tingués audiència entre els treballadors, que escoltaven les seves denúncies d’allò que anomenava ‘regionalisme burgès‘ i que podia identificar-se amb el catalanisme com a conjunt.

Contra aquesta visió, el catalanisme més popular va fundar, el 1903, el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI) per defensar el reformisme social i la divulgació del catalanisme, la pluralitat del qual es va completar el 1906 amb la creació del Centre Nacionalista Republicà, el primer partit catalanista d’esquerres.

Certament, no es pot negar la participació en un projecte nacional català, ja abans de l’aparició d’un catalanisme conservador, d’una classe obrera aplegada en un teixit associatiu variat que disposava d’ateneus, escoles i orfeons que van contribuir a estendre la cultura entre els sectors populars. El seu pes, a més de completar una imatge de Catalunya en la qual només era visible la burgesia mercantil i industrial, va ser cabdal per consolidar el catalanisme en un sentit democràtic.

Bombardeig de Barcelona el 17 de març de 19384.9. EN CREURE’S QUE «LA GUERRA CIVIL (1936-1939) NOMÉS VA SER UN ENFRONTAMENT ENTRE DRETES I ESQUERRES»
Bombardeig de Barcelona el 17 de març de 1938 Wikimedia Commons

És molt simplista reduir a l’odi entre dretes i esquerres el motiu de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, ja que sobretot comporta ignorar el debat que hi havia a propòsit de l’organització territorial de l’Estat republicà, en què el paper de Catalunya ja com a comunitat autònoma de ple dret amenaçava la idea de la unitat d’Espanya. Diferents regions s’emmirallaven en l’exemple català per emprendre la via autonòmica:

  • La redacció de l’Estatut d’Aragó es desenvolupava el març del 1936.
  • Es presentava el quart projecte d’Estatut per al País Basc el 15 d’abril.
  • El projecte d’Estatut d’Astúries es redactava al maig, tot coincidint amb les converses dels ajuntaments castellans per a l’autonomia de Castella i Lleó.
  • Un segon plebiscit favorable a l’Estatut gallec es votava el 28 de juny.
  • A Andalusia es produïa una reunió preparatòria per a la redacció d’un projecte autonòmic el 6 de juliol, una setmana i escaig abans de l’inici de la guerra.

Aquest ambient va acréixer el nerviosisme dels sectors conservadors que van impulsar la rebel·lió militar.

.

4.9.1. «ANTES QUE EL ESTATUTO, LA GUERRA CIVIL»

L’aversió cap a Catalunya en els cercles de poder estatal ja venia d’antic, des de la vertebració política del catalanisme. Després de la proclamació de la República el 1931, les negociacions per a l’Estatut de Catalunya van aixecar una gran polseguera perceptible en el que es llegia el 1932 en alguns diaris, com ‘El imparcial‘, que reflectien posicionaments que alhora predeien la tragèdia: “Antes que el Estatuto la guerra civil”.

Un enemic de l’autonomia catalana, Ramiro Ledesma, teòric del nacionalsindicalisme, el considerat feixisme espanyol, va buscar l’enfrontament tot incitant l’Exèrcit a emprendre una acció armada. “Falta esta prueba a los catalanes separatistas: la del heroísmo. Carecen de ejecutorías guerreras, y por eso el resto de España debe obligarles a batirse”, declarava.

.

4.9.2. L’ESTROFA CATALANÒFOBA DEL «CARA AL SOL»

Amb la guerra encetada, la premsa del Principat es feia ressò de la catalanofòbia del bàndol revoltat. Un titular de ‘La Publicitat‘ l’agost del 1936 era prou explícit: “Els insurgents ja exploten la fòbia anticatalana. Els traïdors al règim ens tracten d’estrangers”. No es tractava de cap exageració. En les seves emissions radiofòniques des de Sevilla el general Queipo de Llano deixava anar perles com aquesta: “Transformaremos Madrid en un vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar”.

I el 1938 la Falange Española va canviar una estrofa del seu himne, el ‘Cara al sol’, per la següent: “Catalán, judío y renegado, pagarás los daños que has causado. Arriba escuadras, a vencer, que en España empieza a amanecer”.

Tal realitat la reconeixien fins i tot diaris editats en la zona franquista, com era el cas de:

  • El diari ‘ABC’: “Hay -inútil sería ocultarlo- en muchos lugares de la España en definitiva, un sentimiento muy acusado de rencor contra los catalanes” o
  • ‘El Adelanto’ de Salamanca: “Actitudes “catalanofobas” las hemos hallado recientemente en artículos insertos en periódicos de la España liberada”.

Malauradament, la catalanofòbia no era absent en el bàndol republicà. La llibertat amb què el Govern de la Generalitat va actuar, a causa dels trasbalsos a què va abocar-lo la guerra, al marge d’allò que es dictaminés a Madrid, va generar un fort ressentiment del govern central vers les autoritats catalanes. En conseqüència, el decret de Franco mitjançant el qual abolia l’Estatut d’Autonomia de Catalunya l’abril del 1938 sembla que va trobar una bona acollida per part d’alguns polítics republicans.

.

La Canadenca
10.10. EN AFIRMAR QUE «FRANCO VA SER DETERMINANT EN LA INDUSTRIALITZACIÓ DEL POBLE DE CATALUNYA»
La Canadenca

La industrialització de Catalunya no és un fenomen recent ni deu res a l’acció d’un dictador. Seria més just dir que la indústria catalana va sobreviure malgrat un dictador que va fer tot el possible per afeblir el país, però que va haver d’empassar-se les seves fòbies quan es va fer evident que si Catalunya s’empobria, l’empobriment de tot Espanya esdevindria imparable.

.

4.10.1. L’EMPRENEDORIA NO ES FA EN 40 ANYS

El procés d’industrialització català va iniciar-se al segle XVIII amb el sector cotoner i les fàbriques d’indianes, afavorits per l’existència d’un esperit empresarial emprenedor, la proximitat geogràfica a l’Europa que proporcionava la tecnologia i la inversió d’una part dels beneficis generats per la modernització de l’agricultura del Principat.

Aquest nucli inicial es va eixamplar al llarg del segle XIX, malgrat guerres, revoltes i crisis, i amb retard respecte de l’Europa occidental. La revolució dels transports, amb l’establiment d’una xarxa de ferrocarrils, i la substitució del vapor per l’energia hidràulica, factors que van escampar la mecanització arreu del país, van inaugurar una etapa de prosperitat, tot i que el pensament lliurecanvista i antiindustrialista dels governs centrals va fer més nosa que servei a unes activitats que requerien lleis proteccionistes. Bona part d’això es va malmetre amb la Guerra Civil.

.

4.10.2. L’AUTARQUIA FRANQUISTA

El franquisme va instaurar l’autarquia, una economia rígida de racionament, sense intercanvis amb l’exterior, en què l’Estat havia de produir tots els béns necessaris. Fins a la fi de la Segona Guerra Mundial es va fer evident la voluntat de les autoritats de dificultar la recuperació econòmica de Catalunya:

  • Es van traslladar a Madrid les seus socials d’empreses catalanes; es va depurar el personal dels organismes encarregats de l’economia del país.
  • Es va crear l’Instituto Nacional de Industria (INI), orientat a construir indústries allà on no pogués arribar la iniciativa privada i que va representar una discriminació envers el Principat. 
  • Els bancs espanyols van absorbir les entitats del país amb prou agressivitat perquè a mitjan dècada dels cinquanta la banca catalana només representés el 3% del sistema bancari espanyol.

Tanmateix, l’aïllament que va patir la dictadura espanyola després de la derrota del nazisme va dur la seva economia a l’estancament. Hi mancaven energia i matèries primeres, les restriccions elèctriques eren constants. La burgesia industrial i comercial catalana, que havia renunciat a exercir un paper polític i que donava suport al règim perquè era garant d’una pau social que permetia obtenir guanys, es limitava a fer funcionar els seus negocis a pesar de l’intervencionisme estatal, intervencionisme que no sempre se sortia amb la seva.

.

4.10.3. FRANCISCO FRANCO ACCEDEIX ALS DESITJOS DE «LA FIAT»

La dictadura, que hauria volgut que Catalunya s’especialitzés en la indústria tèxtil, va haver de transigir amb el desig de l’empresa automobilística italiana FIAT d’instal·lar la factoria SEAT a Barcelona pel seu port i la seva mà d’obra qualificada, desig que va contrariar el general Franco, que havia ofert altres ubicacions, i va incrementar el pes del sector del metall al Principat.

El model autàrquic, incapaç de millorar el nivell de vida de la població, va entrar en crisi i va haver d’evolucionar cap a la liberalització del sistema econòmic amb el Pla d’estabilització del 1959, aprovat a desgrat del dictador, que tenia en l’autarquia un símbol de la seva victòria en la guerra. Començava el redreçament econòmic.

.

5. EXISTEIX ENTRE ELS CATALANS UNA DIVISIÓ INSUPERABLE A CAUSA DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA…?

ESTRATÈGIES PER ENSORTIR-NOS-EN

Atès que moltes vegades s’emeten afirmacions sense més valor que les pròpies que emanen dels sentiments personals sense cap mena de contrast intel·lectual resulta que, en referència a les vivències que el procés independentista o secessionista ha planat en la societat catalana també s’han produït antagonismes diferencials que convindrà situar en la seva justa mesura per no caure en subjectivismes i, per al contrari, maldar cap a dades més objectives, fruit d’estudis científics sobre la qüestió.

.

5.1. DOS ESTUDIS SOBRE EL PROCÉS CATALÀ I LES CONSEQÜÈNCIES D’UNA PRESUMPTA DIVISIÓ DE LA COMUNITAT

Així doncs, m’és plaent de portar a aquestes planes dos estudis sobre el procés català dels darrers anys -tot i que contraris en les seves conclusions- però igualment vàlids. Es tracta només d’escatir els resultats aportats per tal d’extraure’n els aspectes positius que llurs estudis ens ofereixen:

.

5.1.1. «EVOLUCIÓ I LLEGATS DE L’AVENTURA SECESSIONISTA A CATALUNYA» (2019) (cal clicar l’enunciat per a la lectura de l’article)

Un estudi realitzat per professors de: 

Un estudi que consta dels següents capítols:

  • 1. Informe de la situació.
  • 2. Una visió longitudinal per destriar els vectors de la fisura antagònica entre unionistes i secessionistes.
  • 3. De la polarització abrupta a la trinxera crònica.
  • 4. Les variacions de la identitat nacional i el llenguatge familiar.
  • 5. Influència dels “media” sobre la divisiuó social.
  • 6. Diferències econòmiques-benestar i divisió política.
  • 7. Punts de “ruptura” rellevants.
  • 8. Enfrontaments en una societat dividida.
  • 9. Conclusions provisionals.
  • 10. Nota final sobre el mètode emprat.

.

5.1.2. «UN BIAIX ETNICISTA EN LA POLÍTICA CATALANA…? L’EFECTE DESIGUAL DEL PROCÉS» (cal clicar l’enunciat per a lectura de l’article)

L’informe ha estat encarregat per l’eurodiputat Josep-Maria Terricabras (2019). Un estudi realitzat per professors de:

L’estudi consta de la taula.sumari següent:

  • 1. Introducció.
  • 2. L’argument d’etnicisme.
  • 3. Composició de l’electorat, conducta electoral:
  • 3.1. Què voten els ciutadans…?
  • 3.2. Quin electorat tenen els partits…?
  • 3.3. Una perspectiva territorial del vot.
  • 3.4. La rellevància del context.
  • 4. Dues comunitats ètniques a Catalunya…?:
  • 4.1. Catalunya, un país d’immigració.
  • 4.2. Catalunya, un país híbrid lingüísticament.
  • 4.3. Dues comunitats…? Les fal·làcies de grupisme i essencialisme.
  • 5. Els discursos i les polítiques independentistes:
  • 5.1. Ser català: discursos, realitat jurídica efectiva i desitjada.
  • 5.2. Participació en els exercicis (frustrats) d’autodeterminació externa.
  • 5.3. Polítiques d’immigració i els “nous catalans”
  • 5.4. Política lingüística.
  • 5.5. Altres actuacions inclusives respecte a col·lectius minoritaris.
  • 6. Conclusions i consideracions finals.
  • 7. Annex: núvol de paraules i paraules en els articles d’opinió.

.

5.2. TEMES RELACIONATS AMB ELS PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ

5.2.1. L’ORGANITZACIÓ D’UNA NACIÓ-ESTAT

La Nació EspanyolaL’organització política d’Espanya / La Constitució Espanyola del 1978La consulta / La democràcia directa / La democràcia participativaLa iniciativa legislativa popular / El referèndum / Els referèndums a Espanya/ La vinculació dels referèndums / Els plebiscits / Catalunya…/

.

5.2.2. ELS NACIONALISMES, L’INDEPENDENTISME I LA SECESSIÓ

El catalanisme / El nacionalisme catalàEl regionalisme i  el nacionalisme a España / La nacionalitat històrica / La nació / L’estat / L’estat sobiràL’independentismeLa secessió / El separatismel’estat no reconegutEl territori dependent / El territori no autònom / Els cent anys de l’independentisme catalàLes comunitats autònomes / L’autodeterminació / Òmnium culturaal / Assemblea Nacional Catalana /…/

.

5.2.3. DEL PROCÉS PARTICIPATIU AL REFERENDUM D’AUTODETERMINACIÓ

El Procés participatiu sobre el futur polítio de Cataluny de 2014La consulta sobre el futur polític de Cataluny de 2014El referèndum sobre la independència de Catalunya de 2017 / L’independentisme català / El procés independentista català / El procés sobiranista de CatalunyaEl dret de l’autodeterminacióEl federalisme a Espanya / Procés sobiranista de Catalunya 2012-2018El referendum d’autodeterminació de Catalunya del 2017La declaració d’independència de CatalunyaL’article 155 de la Constitució espanyola de 1978 /…/

.

5.2.4. DELS ESTATUTS D’AUTONOMIA DE CATALUNYA A LA DECLARACIÓ D’INDELENDÈNCIA

El projecte d’estatut d’autonomia de Catalunya de 1919L’estatut d’autonomia de Catalunya de 1932L’estatut d’autonomia de Catalunya de 1979L’estatut de Catalunya 2006-2010 / L’any 2017 a Catalunya / La declaració unilateral d’independència /…/

La rebel·lió / La sedició / La desobediènciaEl judici al procés independentista catalàLa causa del jutjat 13 de Barcelona / Judici als líders del proces independentista català / La sentència del judici de l’1-O de 2019 / Les protestes contra la sentència del judici de l’1-O / Els judici als liders del procés independentista català / El judici i la sentència absolutòria a Josep Lluís Trapero i Mossos d’Esquadra / La sentència de l’Audiència Nacional sobre el Major Josep Lluís Trapero, l’excúpula dels Mossos d’Esquadra i la direcció política / Les marxes de la llibertat / El Tsunami democràtic / L’amnistia / L’amnistia a Espanya / L’indult / La reforma de la sedició en el codi penal /…/ 

.

5.2.5. ENTRE LES CLAVEGUERES DE L’ESTAT, LES CAUSES CONTRA L’INDEPENDENTISME I LES OPERACIONS POLICIALS

 

Clavegueres de l’interior / Documental del 20-S de 2017 / Documental del 1-O de l’any 2017 / Comissió d’investigació sobre l’actuació del ministre de l’interior Jorge Fernández DíazComisió d’investigació sobre l’Operació Catalunya / La causa del jutjat número 13 de Barcelona / L’Audiència Nacional / Sala segona del Tribunal Supremo / Operacions policials / Operación Anubis / Operación Judas / Operación Vólkhov /…/

 

.

5.2.6. QUI ÉS QUI…

Carles Puigdemont / Clara Ponsatí / Antoni Comín / Meritxell Serret / Lluís Puig / Marta Rovira / Anna Gabriel / Oriol Junqueras / Carme Forcadell / Dolors Bassa / Meritxell Borràs / Jordi Turull / Raül Romeva / Joaquim Forn / Josep Rull / Carles Mundó / Santi Vila / Jordi Sánchez / Jordi Cuixart / Jordi Pujol / Artur Mas / Quim Torra / Pere Aragonés / Joan Rigol / Ernest Benach / Núria de Gispert /  Roger Torrent / Laura Borràs / David Madí / Xavier Vendrell / Xavier Vinyals /Joan Canadell / Oriol Soler / Roc Aguilera / Toni Fusté / Jordi Mir / Josep Lluís Alay / Josep Maria MatamalaJosep Miquel Arenas (Valtònyc) / Jordi Pessarodona / Támara Carrasco / … /

Presidents de la Generalitat de Catalunya / Presidents del Parlament de Catalunya / Independentistes catalans / Activistes de l’àmbit catalanoparlant /…/

José Manuel Maza / Pablo Llarena / Carmen Lamela / Manuel Marchena / Magistrats del judici al procés independentista català / Fiscals del judici al procés independentista català / Jesús Maria BarrientosJuan Antonio Ramírez-Suñer / Joaquín Aguirre / Diego Pérez de los Cobos / Daniel Baena “TácitoJosep Lluís TraperoAdvocats del judici al procés independentista català / Olga Tubau / Gonzalo Boye / Jaume Alonso Cuevillas / José Antonio Martín Pellín / Javier Pérez RoyoXavier Sala-Martín / Carles Viver i Pi-Sunyer / Santiago Vidal / Joan Baptista Culla /… /

.

5.3. ACCEPTACIÓ, ADAPTACIÓ I RESILIÈNCIA

Amb la finalitat de mantenir l’equilibri personal davant de les situacions adverses, que per la seva importància poden afectar tant els sentiments com els pensaments, i sense voler ser exhaustiu en la matèria, m’és plaen i oportú deixar algunes línies psicològiques d’actuació per tal de prevenir o mitigar els factors que podrien desballestar la personalitat en moments de tensió.

Cal fer referència principalment a les estratègies que suposen i comporten:

Tanmateix, també cal recórrer a una -diguem-ne- teràpia-, com n’és el progressiu endinsament d’un treball personal que inclou l’acceptació, l’adaptació i la resiliència psicològiques. Efectivament: 

.

5.3.1. L’ACCEPTACIÓ:

L’acceptació és un sentiment pel qual la persona admet que la situació present no es pot o no s’hauria de canviar. Quan s’usa en termes despectius sovint es parla de resignació. Ara bé, l’acceptació evita patiment al subjecte per la sensació d’impotència o d’injustícia que genera una situació no desitjable.

L’ acceptació ha estat predicada per:

.

5.3.2. L’ADAPTACIÓ PSICOLÒGICA

L’adaptació psicològica en què, segons la teoria psicològica d’Enrique Pichon-Rivière, l’adaptació -en aquest- cas s’ha d’entendre com la capacitat de proporcionar una resposta adequada i coherent a les exigències del medi.

L’adaptació psicològica enfoca el problema des de la capacitat intel·lectual i emocional de fer front a les demandes de l’entorn.

 

.

5.3.3. LA RESILIÈNCIA

La resiliència psicològica entesa com la capacitat que té una persona per a resistir i afrontar situacions traumàtiques per tal de «tornar» a l’estat estàndard.

O dit, d’una altra manera, la resiliència és l’aptitud de reaccionar positivament, malgrat les dificultats que comporta aquella situació desagradable.

.

5.4. ELS MECANISMES DE DEFENSA APLICATS AL PROCÉS INDEPENDENTISTA CATALÀ

Es mecanismes de defensa són unes estratègies que utilitza un subjecte davant d’informació o successos adversos que poden alterar l’equilibri de la seva ment.

Segons la teoria de Freud, s’activen per part del jo per frenar dos impulsos de l’inconscient en conflicte o per suavitzar la pressió del super-jo. Aquests mecanismes poden alterar la visió de la realitat per fer-la més plaent per a l’individu.

Tot i que la classificació dels mecanismes de defensa varia segons les escoles psicològiques, podem detallar aquí els més importants com en són els de la condensació, el desplaçament, la disociació, la formació reactiva, la negació, la proyecció, la racionalizació, la repressió, la regressió, la actuació o pas a l’acte acto (acting out), l’altruisme (com un mecanismo de defensa), la identificación amb l’agressor o síndrome d’Estocolm, la identificació projectiva, la intelectualizació, la sublimació, la supressió, la introjecció, la fixació

He portat aquí aquest tema psicoanalític perquè en moltes de les actuacions observades pel que fa al procés independentista català resultaría ser digne d’estudi certs comportaments -siguin externs o interns-, però que denoten conductes embolcallades dins de la teoria conceptual de certs mecanismes de defensa.

Només per posar algun exemple, subjecte a la reflexió:

 

.

La vida continua a Catalunya entre dies de sol i de grisos ennuvolats en un paisatge esplendorós, però també ple d’esvorancs.

Tanmateix, cal mirar sempre endavant i sense ensopegar…!

.

6. QUIN GRAU D’HISPANOFÒBIA HA HA A CATALUNYA I

      QUIN GRAU DE CATALANOFÒBIA HI HA A ESPANYA…?

Una selecció de textos ens servirà perquè els catalans ens n’adonem que els espanyols -siguin de dretes o desquerra- només ens consideren com una colonia, com un territori ocupat i que no som dignes de defensar els nostres drets i la nostra llengua. Des d’aquesta visió prou tràgica i perquè personalitats espanyoles importants ho deixen ben clar, nosaltres podem dir que a Espanya no se´ns hi ha perdut res.

.

6.1. ANY RERA ANY TROBEM UNES PERLES QUE ENS CONVIDEN A PENSAR…

1715: «…es bien notoria la obstinación y barbaridad de este pueblo (Catalunya) tan criminal como el no discurrírsele pena condigna…». José Patiño. Informe sobre las expropiaciones para la Ciudadela.

1715: «Que en las escuelas no se permitan libros en lengua catalana, escribir ni hablar en ella dentro de las escuelas y que la doctrina cristiana sea y la aprendan en castellano…». José Patiño. Consulta del Consejo de Castillas sobre el Nuevo Gobierno que se debe establecer en Cataluña.

1755: «Nos complacemos mucho en que (conforme al Capítulo Provincial) todos nuestros religiosos entre sí hablen en castellano y a todos mandamos hablen entre sí y con los demás, o en latín o en castellano, so pena de pan y agua por cada vez que tuviesen con los nuestros conversación tirada en catalán». Article 10 del Decreto de Visita del provincial dels Escolapis, pare Jorge Caputi de Mataró.

1901: «Confiar los intereses de la Iglesia en Cataluña y la dirección de las consciencias cristianas, como así mismo la propagación y conservación de la fe católica, a obispos y sacerdotes de otras provincias españolas». José Martos. Governador Civil de Lleida.

1905: «Hay que hacer saber a los catalanes , de una vez para siempre, que no valen más que los demás habitantes de España y que si en determinadas cosas sobresalen las provincias catalanas, de las que no lo son, se lo deben a éstas últimas». La Correspondencia Militar. Madrid. 19 de setembre de 1905.

1906: «Hay que castellanizar a Cataluña… Hay que pensar en español, hablar en español y conducirse como español, y esto de grado o por fuerza. El soldado y el marinero catalán deben ir a servir a otras regiones de España para frecuentar otro trato y adquirir otros hábitos y costumbres. De brusco, insubordinado, soez y grosero como es en general el catalán se volverá amable, transigente con las ideas de los demás y educado. El día 1º de febrero no debe haber un solo soldado en la región catalana siendo substituidos por los de las demás provincias españolas, llevando allí la mayor guarnición posible y manteniendo el estado de guerra». Ejército y Armada.

1907: «El problema catalán no se resuelve, pues, por la libertad, sino con la restricción; no con paliativos y pactos, sino por el hierro y por el fuego». La Correspondencia Militar. Madrid. 13 de desembre de 1907.

1907: «Si el Estado no impusiera el castellano en toda España, los dialectos se impondrían al castellano». Miguel de Unamuno, declaracions fetes a «El Mundo» de Madrid.

1924: «Habiendo llegado a este Gobierno Civil, en forma que no deja lugar a dudas, que determinados elementos han convertido la sardana «La Santa Espina» en himno representativo de odiosas ideas y criminales aspiraciones, escuchando su música con el respeto y reverencia que se tributan a los himnos nacionales, he acordado prohibir que se toque y cante la mencionada sardana en la vía pública, salas de espectáculos y sociedades y en las romerías o reuniones campestres, preveniendo a los infractores de esta orden que procederé a su castigo con todo rigor». Circular del Governador Civil de Barcelona. General Losada. 1924.

1927: «Obligar a usar el castellano a Cataluña es hacerle un favor paternal, como lo es obligar a un niño corto de vista y revoltoso, a ponerse unas gafas». Juan Llarch. «Cataluña y la nacionalidad española». Madrid 1927.

1931: «Si una mayoría de catalanes se empeñan en perturbar la ruta hispánica, habrá que plantearse la posibilidad de convertir esa tierra en colonia y trasladar allí los ejércitos del norte de Africa. Todo
menos…, lo otro». Ramiro Ledesma Ramos. La Conquista del Estado.

1932: «Hablar de nacionalidades oprimidas –perdonadme la fuerza, la dureza de la expresión- es semcillamente una mentecatada; no ha habido nunca semejante opresión, y lo demás es envenenar la Historia y falsearla». Intervenció de Miguel de Unamuno a les Corts de Madrid. 2 de juliol de
1932.

1932: «Antes que el Estatuto la guerra civil». Titular de «El Imparcial» 1932.

1934: «Castilla siente de cerca el placer anticipado de su próxima revancha. Vemos en peligro cierto nuestro pueblo, nuestra alma, nuestro país. Ya es imposible prolongar el letargo. Castilla se levantará y con ella toda España; porque España quiere vivir sabrá demostrar en momentos definitivos que toda ella es Castellana». Onésimo Redondo. 1934.

1936: «Transformaremos Madrid en un vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar». General Queipo de Llano. Emissió radiofònica. 1875.

1938: «Pero una advertencia. Ya se acabó esta conducta, se acabó la traición, porque nosotros preferiríamos ver a estas tierras pulverizadas antes que verlas otra vez en contra de los sagrados destinos de España». Discurs del Jefe del Servicio Nacional de Propaganda de FET y de las
JONS, José Antonio Giménez Arnau. Saragossa, 21 d´abril de 1938.

1938: «Yo lo llevaba fijo en mi mente el día 26 cuando con las tropas de Juan Bautista me metía en el Tibidabo, en Pedralbes. No quería hacerme ilusiones. Están vencidos y soportarán, porque son gente despierta, su derrota y nuestro triunfo; pero…¿convencidos?…ah! eso ya es más difícil . Quizás imposible. Barcelona seguirá siendo el garbanzo negro de la olla nacional. Por lo menos durante un par de generaciones. Al enjuiciar así el problema catalán del presente y el porvenir, no era ciertamente de los más pesimistas. Yo he oido a más de una persona de claro juicio y temple sereno propugnar la conveniencia de un castigo bíblico (Sodoma, Gomorra) para purificar la ciudad roja, la sede del anarquismo y separatismo , y como único remedio para extirpar esos dos cánceres, señalar el termocauterio destructor implacable». El Tebib Arrumi. Heraldo de Aragón. 4 de febrer de 1939.

1938: «Catalán, judío y renegado, pagarás los daños que has causado. Arriba escuadras, a vencer, Que en España empieza a amanecer». Versió del Cara al Sol cantada durant la Batalla de l´Ebre. 1938.

1959: «Todos los catalanes son una mierda». Declaracions fetes el dia 21 de juny de 1959 per Luis de Galinsoga, director de La Vanguardia.

1967: «Me gusta Cataluña a pesar de los catalanes». Declaracions de Santiago Bernabeu, president del Real Madrid Club de Futbol.

1981: «La mayoría de los emigrantes castellano-leoneses no son felices en Cataluña». Martínez Carrión. El Diario de León. 26 de maig de 1981.

1981: «Que pesats se están poniend els catalans con la cuestió del seu idiome. Qu´ls eseñan el català en las ikastolas o donde plasca, pero que no casqueten els palets del personall. ¿Qué volen els catalans
obligé a tut el monde qu´habita en Catalonia a parlar y escribar catalá? ¡No fotis tú! ¡Faltaba res! Preservar el idiome catalá está molt bé porqué es una lengua mol saladetta, mol maca, tan guturallment naturalll. Pero exigir la ofisialidad del catalá en els centres de currar es pasarse, machos…». Carmen Rico-Godoy. Diario 16. 2 d´abril de 1981.

1983: «Aquí -en Madrid- el Presidente de la Generalitat no pinta nada». Declaracions del socialista Julio Feo, Secretario General de la Presidencia del Gobierno. El País. 22 d´abril de 1983.

1984: «Los catalanes sólo son importantes cuando escriben en castellano». Declaracions del senador José Prat, fetes a Francesc Ferrer i Gironès.

1984: «Creo que vascos y catalanes ya no se dedican a otra cosa en este mundo sino a andar como perdigueros o pachones con las narices día y noche en la entrepierna del pantalón de propios y extraños: se han ejercitado hasta tal punto en tales olfateos que son capaces de conocer hasta un dieciseisavo de sangre bastarda». Rafael Sánchez Ferlosio. Escriptor. Febrer de 1984.

1984: «El terrorismo en el País Vasco es una cuestión de orden público, pero el verdadero peligro es el hecho diferencial catalán». Felipe González. Declaracions fetes al seminari sobre la transició celebrat a Toledo el mes de maig de 1984.

1984: «La ideologia nacionalista está de moda en Euskadi y Cataluña, pero yo creo que el nacionalismo es una de las ideologías más peligrosas que existen. Para mi, ser nacionalista y ser culto e inteligente, es incompatible». Txiqui Benegas. Setembre de 1984.

1990: «De catalanes y vascos abertzales estamos todos mucho más que hartitos…Según los partidos lituanos españoles hay que reformar la Constitución para incluir en ella el derecho a la autodeterminación. No saben lo que se les vienen encima, porque, bien pensado, a lo mejor tienen razón. Quizá lo primero que hiciéramos muchos en este caso fuera pedir inmediatamente la independencia de todas las regiones de España, de Cataluña y el País Vasco y Navarra, si se empeñan, Lo único que perderíamos serían problemas. Al fin y al cabo es el resto de España el que está constantemente sometido a los caprichos imperialistas y veleidosos de catalanes y vascos abertzales. Dado que ambas nacionalidades son tan superiores a nosotros en todos los aspectos sería maravilloso poder auto determinarnos y perderlos de vista con un simple voto…Los vascos y catalanes lituanos no se sienten españoles . Muchos españoles tampoco se sienten muy catalanes ni muy vascos ni lituanos, así que estamos en paz. Disfrutan de unos estatutos de autonomía con bastantes más competencias de las que son capaces de gestionar de manera adecuada, precisamente porque son incompetentes. Cuantas más competencias tienen, más incompetentes. ¿Qué harían vascos y catalanes con todas las competencias, es decir, con toda la independencia, como estados soberanos?. Pues exactamente lo que hacen ahora: los lituanos de arriba poner bombitas en Madrid y matar gente, y los del este pedir al Estado español y a la Comunidad Europea, al Fondo Monetario Internacional, al Banco Mundial y a su tía Nuria. Claro que Pujol, por fin disfrutaría de tratamiento como jefe de Estado y eso es importante para su realización personal –no caerá esa breva- el cargo de honorable podría ser hereditario, incluso, para darle mayor realce. Subiéndonos al carro de vascos y catalanes, reivindiquemos el derecho de los españoles a la autodeterminación, con el fin de perderlos de vista definitivamente y pronto. No nos preocupa que no quieran estar con nosotros en el mismo barco. Lo que nos aterra es que se pasan el día agujereando la cubierta y no hay manera de deshacerse de ellos. Reclamemos el derecho de autodeterminación de losespañoles para tirarlos por la borda». Carmen Rico-Godoy. Diario 16. 22 de gener de 1990.

1990: «Si llegara el día en que una oscura pesadilla se abatiera sobre Cataluña y los niños nacidos en Cuenca, en Trujillo, en Gijón o en Jerez de la Frontera, pero residentes en Olot, en Hospitalet, en Balaguer o en Tortosa, fueran considerados realmente extranjeros, si ese día aciago viese la luz, al firmante de este artículo, catalán de tantas generaciones que le sería difícil averiguar su número, se
plantaría en la Plaza de San Jaime y declararía solemnemente, aunque con el corazón roto -Jo sóc un extranger-«. Aleix Vidal-Quadras. ABC. 3 de març de 1990.

1993: «Hoy, las familias de emigrantes, si quieren escolarizar a sus hijos, deben hacerlo arrancándoles de su cuna lingüística y sometiéndoles a una situación disglósica rayana en la esquizofrenia, porque el niño de tres, cuatro, o cinco años, que oye a sus padres hablar en una lengua –la de su barrio, la de la mayoría de la gente que allí trata- se ve zambullido –mejor sería decir ahogado- por la famosa inmersión en otra que desconoce… No hace falta ser Dostoyevski para darse cuenta del rechazo que, andando los años, este niño tendrá hacia su familia por no hablar la lengua oficial y de promoción social, así como el extremismo político a que el deseo de lavar su –mancha de origen-puede llevarle». Federico Jiménez Losantos. La dictadura silenciosa. 1993.

1994: «La imposición del catalán es una actitud fascista como la que intentó Franco…Lo que está pasando en Cataluña con el castellano es mucho más grave de lo que se está denunciando desde un punto de vista político y social, ya que lingüísticamente es menor el daño al ser ellos quienes buscan esa pobreza». Jesús Torbado. Premi Planeta 1976. ABC. 2 de novembre de 1994.

1994: «Es como si Madrid se hubiera llenado de zambombos y de jayanes. Una asamblea de paletos, todos hablando como en un pueblo y todos despreciando el idioma común». Jaime Capmany. ABC. 1994.

6.2. QUAN LES XARXES SOCIALS COMENCEN A CÓRRER PEL TERRITORI ESPANYOL…

Si l’única font d’informació sobre la societat catalana fossin els polítics espanyols, es podria que hi ha un grau molt alt d’antiespanyolitat a Catalunya. És una creença amb un suport sòlid i sembla que creix entre la gent: per exemple, les cerques a Google a Espanya del terme ‘hispanofòbia’ van créixer bruscament en l’època del referèndum d’independència del 2017, i d’aleshores ençà s’ha mantingut per sobre dels nivells previs al referèndum.

.

 

 

6.2.1. CERQUES «D’HISPANOFÒFIA» A GOOGLE

Es pot detectar una tendència semblant quan s’examina la freqüència del mot ‘hispanofòbia’ a Twitter: després del pic de cerques del terme l’octubre del 2017, la freqüència no ha tornat mai al punt de partida previ al referèndum.

 

 

.

6.2.2. PIULETS AMB LA PARAULA «HISPANOFÒBIA»

El focus en la suposada antiespanyolitat dels catalans s’ha fet predominant a la política espanyola.

En són els principals promotors l’extrema dreta espanyola, com ara Vox que, en clara referència als partits independentistes catalans, ha arribat a demanar la il·legalització de les ‘organitzacions que promouen la hispanofòbia’.

 

Però no és únicament la dreta: polítics del PSOE també s’han enfilat al carro i sovint han abanderat l’oposició al ‘supremacisme’ i la ‘hispanofòbia’ dels catalans.

Així mateix, l’ascens de Ciutadans prové en gran part d’un discurs polític basat en la situació suposadament difícil dels castellanoparlants a Catalunya.

Per exemple, Albert Rivera va fer dotzenes de piulets sobre això al començament de la seva carrera política.

Com els altres partits nacionalistes espanyols, el Partit Popular ha provat de vincular Catalunya amb l’antiespanyolitat.

La setmana anterior al referèndum, per exemple, el perfil oficial de Twitter del PP va piular el mot ‘hispanofòbia’ nou vegades en un sol dia.

Però és una impressió que es basa en la realitat? És a dir:

  • Els catalans són realment hispanòfobs…?
  • O bé les referències freqüents a l’antiespanyolitat catalana són producte d’una campanya política manufacturada i promoguda activament pels polítics…?

Afortunadament, hi ha dades que aborden directament la qüestió. I són ben clares: no, la societat catalana no és antiespanyola. De fet, l’anàlisi de les dades revela la contrària: als catalans els agraden els espanyols més que no pas als espanyols els agraden els catalans.

Dit d’una altra manera, si els polítics espanyols es preocupessin de debò per les fòbies culturals al seu estat, s’haurien de preocupar menys per allò que pensen els catalans dels espanyols i més per allò que pensen els espanyols dels catalans.

.

6.3. LA QÚESTIÓ – LES DADES – ELS RESULTATS – LA CONCLUSIÓ

6.3.1. PREGUNTEM-NOS QUINA N’ÉS LA QÚESTIÓ:

Quin grau d’hispanofòbia hi ha a Catalunya i quin de catalanofòbia hi ha a Espanya…?

6.3.2.ENDINSEM-NOS EN LES  DADES:

Aquesta anàlisi fa servir dades públiques d’enquestes a 3.600 residents de l’estat espanyol (800 de Catalunya, 2.800 de la resta de l’estat) a la fi del 2019. Al final de l’article hi ha disponibles més detalls sobre les dades.

.

6.3.3. VEGEM QUIN SÓN ELS RESULTATS:

Què en pensen els catalans, dels espanyols..? I els espanyols dels catalans…?

Grau de simpatia de les persones d’un lloc respecte d’una altre

La taula mostra la mitjana (en una escala de zero a deu, en què zero vol dir ‘no m’agraden gens’ i deu vol dir ‘m’agraden molt’) sobre el grau de simpatia que té la gent d’un lloc (eix x) respecte de la gent d’un altre lloc (eix y).

Si recuperem el fil de l’argument, podem desxifrar-ne dos punts:

1. Una línia diagonal blava, que va de l’extrem inferior esquerre al superior dret, mostra la puntuació relativament alta que els habitants de cada lloc s’atribueixen a si mateixos.

2. Una línia horitzontal vermella al mig de la taula mostra l’elevat grau d’antipatia envers els catalans dels residents de la resta de l’estat espanyol.

  • Quan es demana als catalans fins a quin punt els cauen bé els residents de la resta de l’estat espanyol (excloent-ne Catalunya; vegeu la nota tècnica), la puntuació mitjana és un 6,8.
  • Quan es demana als residents de l’estat espanyol (excloent-ne Catalunya) fins a quin punt els cauen bé els catalans, la puntuació que donen (ponderada pel biaix del mostratge) és d’un 5,6.

Però potser centrar-se en les mitjanes és un error. Al capdavall, totes dues xifres superen el cinc, i això suggereix que catalans i espanyols es cauen més bé que no pas malament. Per tant, en lloc de mitjanes, centrem-nos en proporcions:

A quin percentatge de catalans els cauen malament els espanyols, i a quin percentatge d’espanyols els cauen malament els catalans (considerant que un quatre o inferior és ‘caure malament’ i eliminant del denominador els qui no donen cap resposta)?

Grau d’antipatia de les persones d’un lloc respecte d’un altre

Com en la taula anterior, es repeteix el mateix patró de la línia horitzontal. Això vol dir que, amb l’excepció del País Basc i de Catalunya:

  • Els catalans cauen malament a un elevat percentatge de residents de la resta de l’estat.
  • A Castella (tant la Manxa com Lleó) i a Astúries, a més d’un terç de la població li cauen malament els catalans.
  • Estenent-ho a tot l’estat, sense comptar-hi Catalunya, el nombre de gent que manifesta que li cauen malament els catalans és el 26,1%.

El percentatge de catalans a qui no cauen bé els espanyols és, en comparació, més baix: un 10,2%. Fins i tot, tot i que una xifra relativament elevada de catalans (un 19%) diu que no li cauen bé els madrilenys, és una xifra més baixa que la de madrilenys que expressen que els catalans no els cauen bé (un 28%).

Dit d’una altra manera, els catalans són la gent que cau pitjor de tot l’estat espanyol. Però l’antipatia que molts espanyols senten pels catalans no és bidireccional. De fet, si fragmentem les dades comunitat per comunitat, podem dir en tots els casos que als catalans els cau millor la gent de cadascun dels setze territoris que no pas a la inversa (excloent-ne Ceuta i Melilla per raons de mida de la mostra).

Grau de simpatia/antipatia entre catalans i espanyols de diferentsw comunitats autònomes

Novament, de vegades les mitjanes no són tan interessants com els extrems. I hom potser podria argüir que perquè algú et caigui malament (és a dir, puntuar-lo amb menys d’un cinc en una escala de zero a deu) no vol dir que li tinguis ‘fòbia’. Observem els extrems, doncs. Quin percentatge de gent de cada zona puntua amb un zero gent d’una altra zona?

Tant per cent qui diu «em, cauen molt malament«

Una altra vegada sorgeix el mateix patró: la línia horitzontal vermella. Un 9,6% dels habitants de la resta de l’estat espanyol diu que ‘no li cauen gens bé els catalans’ (un zero a l’escala de zero a deu), mentre que només un 1,3% diu això mateix sobre els espanyols, de mitjana. I això, per què…?:

  • Per què una proporció tan elevada d’espanyols diu que els catalans no li cauen gens bé…?
  • I per què la proporció corresponent (el percentatge de catalans que diu que no li cauen gens bé els espanyols) és tan baixa?

Si la resposta fos política i prou, caldria esperar que als catalans els caiguessin malament els espanyols en un grau semblant. Però això no passa: als catalans els cauen bé els espanyols, molt més que no pas als espanyols els catalans. Què pot explicar-ho?

Jo no en tinc la resposta definitiva, però les dades donen unes quantes pistes. Un factor que podria explicar de manera plausible per què a tants espanyols els cauen malament els catalans és la ignorància.

  • No dic ‘ignorància’ com a insult, sinó com a mera paraula descriptiva per a descriure la manca de familiaritat. Tal com ens explicaria algú amb fills o amb un animal de companyia, com més coneixes algú més fàcil és que te l’estimis (i més difícil que el detestis).
  • Els catalans, en gran mesura, ‘coneixen’ la cultura espanyola i els espanyols: en parlen la llengua, i a més de la gran quantitat de catalans que tenen ascendència espanyola per les onades migratòries del sud d’Espanya cap a Catalunya, la cultura popular espanyola té un paper predominant a Catalunya (films, televisió, etc.).
  • No es pot dir això mateix de la familiaritat lingüística de la resta de l’estat, ni de l’ascendència catalana entre els espanyols, ni de la penetració de la cultura popular catalana a la resta de l’estat.

Per exemple, quants lleonesos parlen català…? El 77% d’andalusos tenen els quatre avis andalusos, mentre que només un 20% de catalans té els quatre avis catalans.

Quants films de parla catalana es projecten als cinemes madrilenys…? Molt pocs.

Posem a prova la teoria. Si la ignorància mena a l’odi, hauríem d’esperar que els qui menys coneixen Catalunya fossin els qui sentissin menys simpatia pels catalans, i els qui hi tenen més familiaritat, els qui en sentissin més.

Vegades que ha viatjat a Catalunya i grau de simpatia cap als catalans

La taula mostra l’associació entre el nombre de vegades que els espanyols han viatjat a Catalunya i els seus sentiments respecte dels catalans.

Tal com esperàvem, els qui professen més antipatia cap als catalans són els qui no han estat mai a Catalunya. La causalitat direccional és una mica difícil d’establir, aquí (potser la raó per la qual no han anat mai a Catalunya és que els catalans no els cauen bé), però l’associació ho diu tot.

Examinem les mateixes dades, però centrant-nos en els qui odien: els qui donen una puntuació de zero als catalans (és a dir, ‘no em cauen gens bé’). La taula de sota mostra el percentatge d’aversió extrema (zero punts) en relació amb les visites que qui opina ha fet a Catalunya.

Aversió extrema del catalans i vegades que ha viatjat a Catalunya

Entre els espanyols que han estat a Catalunya deu vegades o més, el percentatge que diu que no li cauen ‘gens bé’ els catalans és relativament baix: un 3,8%. D’una altra banda, el grup que professa més aversió respecte dels catalans és el dels qui no han estat mai a Catalunya (11,7%).

Els sentiments personals i les experiències tenen conseqüències polítiques. Per exemple, entre els espanyols, com més han viatjat a Catalunya, més favorables són que els catalans puguin fer un referèndum d’independència.

Vegades que ha viatjat a Catalunya i suport al Referèndum

Viatjar va correlacionat amb agradar, i agradar va correlacionat amb cedir llibertat. Una gran majoria d’espanyols van en contra d’un referèndum d’independència català, però gran part d’aquesta oposició l’encapçala gent que diu que els catalans no li cauen bé. La taula de sota mostra l’associació entre el grau de simpatia respecte dels catalans (de zero a deu) a l’eix x i la seva posició respecte d’un referèndum d’independència català.

Vegades que ha viatjat a Catalunya i suport al Referèndum

Entre els qui manifesten aversió pels catalans (que puntuen de zero a quatre), només una petita minoria és partidària de permetre un referèndum d’autodeterminació català. Entre els qui senten simpatia pels catalans (que puntuen més de sis), les xifres són molt més a prop d’una divisió 50-50.

.

6.4. LA CONCLUSIÓ

6.4.1. HI HA UNA GRAU ELEVAT D’HISPANOFÒBIA A CATALANYA…?

Les dades són clares: no.

El creixement de la preocupació sobre la hispanofòbia a Catalunya no es fonamenta en la realitat. De mitjana, la majoria de catalans senten simpatia pels espanyols, i la majoria d’espanyols, pels catalans:

  • Les diferències que hi ha entre la simpatia entre catalans i espanyols són en el sentit de catalanofòbia, i no pas d’hispanofòbia.
  • És a dir, un 26,1% dels espanyols senten aversió pels catalans (menys de cinc en una escala de zero a deu), mentre que només un 10,2% de catalans en senten pels espanyols.
  • Amb la mateixa prova, a un 9,6% dels espanyols ‘no els cauen gens bé els catalans’ (zero a l’escala de zero a deu), però només un 1,3% de catalans professen tenir el mateix sentiment cap als habitants de la resta de l’estat espanyol.

.

6.4.2.

SI EL GRAU DE CATALANOFÒBIA A ESPANYA ÉS MÉS ALT QUE EL GRAU D’HISPANOBÒBIA, PER QUÈ LA HISPANOFÒBIA REP MOLTA MÉS ATENCIÓ DELS GRUPS POLÍTICS D’ESPANYOLS PREDOMINANTS…?

Hi ha dues explicacions possibles:

  • El mite de la hispanofòbia és un ‘pànic moral’, que ha emergit orgànicament de l’angoixa d’alguns espanyols sobre el seu futur polític.
  • La hispanofòbia no és un fenomen social orgànic sinó un d’intencionadament artificial, enginyat per tot d’actors socials i polítics per justificar polítiques intervencionistes i centralistes. És a dir, decisions espanyoles qüestionables que pretenen ‘corregir’ les decisions polítiques dels catalans semblen menys qüestionables quan s’emmarquen en el context (fals però útil) d’una societat hispanofòbica que cal ‘corregir’.

.

6.4.3. ENS HAURIA DE PREOCUPAR LA HISPANOFÒBIA A CATALUNYA…?

És clar. Però la magnitud de la preocupació hauria de ser proporcional a la del problema. I el problema de la catalanofòbia a Espanya és demostrablement de molta més magnitud que no el de la hispanofòbia a Catalunya. Els polítics farien ben fet de tenir en compte les dades abans d’acusar-los d’odi o d’erigir-se en víctimes.

.

6.5. LA NOTA TÈCNICA DE L’ENQUESTA

Les dades que s’han fet servir provenen de l’enquesta ‘Percepció sobre el debat territorial a Espanya’, del Centre d’Estudis d’Opinió de Catalunya. Les dades brutes a escala individual romanen disponibles públicament.

Es va demanar als participants de l’enquesta que responguessin fins a quin punt els queia bé la gent que vivia a la resta de comunitats autònomes, en una escala de zero a deu, on zero era ‘em cauen molt malament’ i deu era ‘em cauen molt bé’.

Cal remarcar que aquí el terme ‘espanyols’ es fa servir per a designar habitants de les comunitats autònomes tret de Catalunya, i que les proporcions (per exemple, el percentatge de catalans a qui no cauen bé els espanyols) consisteixen en l’agregació de les puntuacions específiques d’aquestes comunitats autònomes.

.

«HEM ESTAT, SOM I SEREM GENT CATALANA…!»

.

La vida continua a Catalunya entre dies de sol i de grisos ennuvolats en un paisatge esplendorós, però també ple d’esvorancs.

Tanmateix, cal mirar sempre endavant i sense ensopegar…!

.

 

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *