[7.4] LA PANDEMIA DEL CORONAVIRUS SARS-CoV-2 / COVI-19
DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR…
PRIMAVERA / ESTIU – JUNY 2020
És de precís consignar en aquesta aplicació informàtica del WEB-BLOG casolà, que utilitzo per expressar els meus pensaments i sentiments, el desastre mundial que un virus precisament d’una alta qualitat de bellesa, tal i com es presenta des de l’electrònica observació microscòpica, talment comparada per al profans en la matèria, com els inquiets i brillants cristalls de les figures formades per la juguesca calidoscòpica.
I en són moltes les informacions que sobre el tema arriben a dojo dia rera dia. Tant des del poder polític com de la comunitat científica, a banda dels articles periodístics de més alt o baix nivell, així com de les tertúlies d’opininadors sobre aquesta eventualitat, sesgades unes, encertades altres, totes en fase de recerca sense que ningú hagi arribat encara a l’objectivitat o comprensió global del tema -cosa ben desitjable-, però a les beceroles malauradament de tot plegat.
Així, doncs, dividiré aquest tema de caire mundial en diversos aspectes per tal de deixar-ne constància, així com els avatars de la pandèmia i les conseqüències que se’n deriven per a tota la comunitat internacional. Fins i tot, cadascun dels set temes tindrà el seu espai personalitzat en aquestes planes per tal que la seva lectura sigui de molt més fàcil recorregut.
En referència al setè tema, aquest n’és el títol del seu contingut:
[7.4] DELS DIES I LES NITS CONFINATS A CASA
Nogensmenys, la temàtica que comprèn la presentació del diversos capítols apareix determinada així:
1. LA DIFERENCIACIÓ ENTRE ELS CONCEPTES D’ENDÈMIA, EPIDÈMIA I PANDÈMIA
2. LA HISTÒRIA DELS VIRUS I LLURS INFECCIONS VIRALS / LES VACUNES PROTECTORES / ELS BACTERIS
3. EPIDÈMIES TRANSFORMADES EN PANDÈMIES QUE LA HUMANITAT HA SOFERT EN LA SEVA HISTÒRIA
4. EL CORONAVIRUS «COVID-19»
5. EL PERQUÈ DEL CONFINAMENT O LLARGA QUARANTENA
6. RETALLS DE DIARIS I SETMANALS SOBRE LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS / COVID-19
7.4 DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR EN EL MES DE JUNY 2020
7.4 DELS DIES I LES NITS DEL «CONFINAMEMT» VISCUT A L’AIXOPLUC DE CASA…
.



- El dret de cada persona a expressar lliurament les seves idees i…
- El dret a no ser molestat per causa de les seves opinions.
Tot això d’acord amb l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans. I és que segons tot això dit, cal tenir molt clar que:
El llaç groc ve de lluny a Catalunya: es remunta des dels regnats borbònics de Felip V a la monarquia de Felip VI…
.
I resulta ser molt interessant -per finalitzar aquest tema del llaços grocs amb la natura vestida de groguenc amb la flor de les acàcies, els camps de colza i la ginesta florida- portar aquí, en aquesta nit del “bona nit” un dels episodis més tristos i dramàtics arrancat de les planes de la nostra història catalana.
I em refereixo al següent:
La “guerra contra los lazos amarillos” i, fins i tot, “las discordias entre las familias” ve de molt lluny a Catalunya. La trobem consignada històricament en el Regnat de Felip V i la continuem escrivint en la Monarquia de Felip VI. I és que Felip V va manar publicar un Ban que castigava amb la duríssima pena de mort qui portés algun llaç o cinta de color groc (1705).
Efectivament: els llaços grocs que exhibim avui molts catalans no són un símbol nou. Ja se’n veien contra Felip V, atès que la Guerra de Successió a Catalunya portava segellada una forta discòrdia cromàtica: el blau de la Casa de Borbó contra el groc de la Casa d’Àustria.
I no oblidem que en el regnat de Felip VI hi ha hagut també una persecució -de diferent índole, però persecussió-, contra l’exhibició dels llaços grocs.
Tant és així que, en inciciar aquesta sermana del primer de juny de 2020, el Tribunal Suprem ha emès una Sentència en què es prohibeix penjar a les façanes dels edificis institucionals -per allò de la suposada neutralitat- qualsevol bandera, pancarta o element que no en sigui oficial.
I em faig la pregunta: tot això no pot atemptar contra la llibertat d’expressió…?
La retallada de les llibertats ha estat com un leitmotiv constant tan bon punt que s’ha anat despertant el moviment independentista.
Però com que avui ja és tard i el tema de les llibertats perdudes ens treuria la son, en será demà que parlaré de la llibertat d’expressió per si, d’alguna manera, aquestes llibertats es poden restablir. BONA NIT…!
.
.
«RACISME»
.
Necessàriament avui hem de parlar del racisme. I no només conceptualment, sinó com una ferida viva i oberta a la nostra societat i, en concret, pel terrible cas noramericà d’aquests darrers dies sobre l’homicidi perpretat per una policia blanc –Derek Chauvin– vers un ciutadà americà negre –George Floyd-, en unes circumstàncies condemnables mundialment.
El racisme, segons el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, és un sentiment exacerbat del «sentit racial» d’un grup ètnic, que habitualment causa discriminació o persecució contra altres grups ètnics.
Històricament, el racisme ha servit per a justificar l’imperialisme, l’esclavitud i el genocidi de pobles sencers. El racisme sol estar relacionat amb l’etnocentrisme i el xovinisme cultural.
Tanmateix, d’acord amb la Convenció Internacional sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació Racial aprovada per l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides el 21 de desembre de 1965, «la doctrina de la superioritat basada en diferenciació racial és científicament falsa, moralment condemnable , socialment injusta i perillosa, i […] res en la teoria o en la pràctica permet justificar, enlloc, la discriminació racial».
Atenent els greus disturbis que estan passan a EUA i arreu del món, en ocasió de l’homicidi de George Floyd i l’actitud prepotent i jactanciosa de Donald Trump -president del EUA, personatge de rampells xulescos i prepotents, qui enlloc de pacificar la la revolta i la pertorbació de l’ordre, encara l’ha atiat i encès molt més-, en faig de manera compensatòria en aquest matí un homenatge a qui va ser assassinat amb roïndat, pensant ensems també amb les mares afroamericanes que veuen trepitjants no només els seus drets com a persones, sinó com moren malauradament els seus fills.

- Quantes mares afroamericanes senten el mateix ofec aterrides per les vides dels seus fills als barris marginals de les ciutats del primer país del món…?
- Quin sentiment tan gran de dolor veure perpetrar aquest horror tan impune i sabent que no serà l’últim…!
- Pensem en el seu esgotament diari pel terror i l’amenaça real que significa existir com a home negre als Estats Units…!




.
«EL DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA»
.
- Primer, una de molt petita de tres rodes perquè els peus toquessin terra…,
- Després, una altra de quatre rodes, en referència a les accesòries del darrera per aguantar tot l’equilibri de bicileta i el ciclista…,
- Però, el dia que hom va sostenir-se només amb dues rodes, es va arribar a la cúspide de les gratificacions….!



Suposem que la pissarra sigui un espai «neutral» dins d’una classe (desconec en aquest moment si amb les noves tecnologies encara existeixen pissarres a les aules, tot i que també podem considerar, per a la comparació, una pantalla en què s’hi poden visionar treballs procedents de diversos ordinadors interconnectats).
Doncs bé, havent suposat atorgament d’un permís per accedir a aquest «espai públic» (pissarra o pantalla), no es podria comprendre que un/a alumne/a dibuixés un símbol, concebut dins de les bones maneres i que la llibertat d’expressió concedeix, i un/a altre/a l’esborrés perquè no li n’agrada…
…No seria menys veritat que una solució salomònica, abans d’esborrar el contingut d’altri, fóra que el professor tracés una línia divisòria a la pissarra i n’adjudiqués un espai de la mateixa proporció perquè els/les dos/dues alumnes dibuixessin els seus símbols, potser antagònics…? Doncs, això és del que -segons el meu parer- es tracta…!
La llibertat d’expressió abasta una concepció molt àmplia de la realitat.
Pràcticament, ens podem trobar, a mode d’exemple, tants casos i tantes situacions com variada i calidoscòpica n’és el flux de la vida humana.
Tanmateix, des d’una perspectiva pedagògica, que és la que m’interessa especialment, diria que cal educar intensament en uns valors que no es poden negligir:
- El respecte / l’educació / les bones maneres i el bon fer, perquè esdevingui pràctic i eficaç el «saber estar i conviure».
- La tolerància / el comprendre l’altra persona / el posseir capacitat empàtica / el tenir present una regla d’or: «no facis a l’altre el que no vulguis per a tu mateix».
- El sentit crític / la valoració de tot el que envolta hom sense exclusió / la interpretació el més objectiva possible de la realitat: la recerca d’aquelles propietats filosòfiques trascendentals i universals aplicables a qualsevol ens: «verum, bonum, unum, pulchrum».
El que mai pot entrar dins del concepte de la llibertat d’expressió és l’atemptar contra la integritat de l’altra persona.
Per això que s’han de distingir, uns dels altres, els elements següents:
- La veritat, com a actitud de recerca en conformitat amb allò que és, ha estat o serà…, tot superant la ignorància, l’error, els prejudicis, les sospites…
- La mentida, com element que s’ha de depurar o clarificar per ser contrària a la veritat…, a través de la informació adequada, el restabliment de tot el que no s’ajusta a l’objectivitat…
- La provocació, com a desassossec a combatre i que hom pot patir davant d’una incitació de desafiament o repte…
- L’agressió, com a disposició a lesionar físicament i que mai i per cap motiu s’ha d’admetre i, per tant, correspon a eradicar…
Evidentment, tot allò que es contempla com a delicte, dins del Codi Penal, cal sostraure-ho de la llibertat d’expressió. I, en referència a la moral(compendi de normes tancades d’una doctrina pròpia) i a l’ètica (actituds més generals i obertes de la «ethos» d’una cultura determinada o d’un capteniment particular), convindrem en aplicar el sistema de valors ben fornit pel respecte, la tolerància i el sentit crític.
He aplicat la llibertat d’expressió a un sol fet per cloure el tema dels llaços grocs.
Però aquesta llibertat tan preuada, tal i com he expressat abans, té una lectura calidoscòpica de multitud de casos diferents que, en cap cas, no poden ser trepitjats.
QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
.
.
(I) «DE LA XINA A EUA -PASSANT PER BARCELONA-, FINS A L’ÀFRICA DEL SUD»
«EN EL 30è ANIVERSARI DE LA MASACRE DE TIANANMEN…»
.










.
El Dia Mundial del Medi Ambient -celebrat durant tot el dia d’ahir- va ser establert per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i se celebra, des de 1974 el 5 de juny de cada any.
I en va ser la Conferència d’Estocolm de l’any 1972 que va donar el senyal d’alerta per preservar i millorar el medi ambiental mitjançant unes declaracions de principis basats en tot allò necessari per salvar de forma ecològica la terra i, en conseqüència, la pròpia vida que s’estén i abasta els regnes de les classificacions vegetal i animal, incloent-hi, evidentment l’ésser humà situat davant del dilema de poder ser “part del problema” o “part de la solució”.
El Dia Mundial del Medi Ambient és, doncs, un dia en què tot el món reconeix el medi ambient com el causant -millor dit, el servidor-, de tot allò que gaudim en brindar-nos:
♻️ La varietat d’aliments que mengem.
♻️ L’aire que respirem.
♻️ L’aigua que bevem.
♻️ El clima que fa possible la nostra vida al món.
Però no només això, perquè en una visió descriptiva més àmplia el medi ambient no només comprèn el conjunt de valors naturals, sinó que també, des d’un punt de vista conceptual, s’eixampla i n’arriba a abastar uns grans valors socials i culturals existents en un lloc i en un moment determinat, que influeixen en la vida de la humanitat actual i la de les generacions futures.
És a dir, no es tracta només de l’espai en què es desenvolupa la vida sinó que també comprèn tota una corrua d’éssers vius, objectes, aigua, sòl, aire i, fins i tot, les relacions entre ells mateixos, així com també elements tan intangibles com n’és la mateixa cultura.
En aquest 2020 n’és la «Biodiversitat» el tema principal objecte d’estudi. I no en va, perquè el gran motiu de preocupació mundial ha estat una rastellera d’esdeveniments recents, com els incendis forestals sense precedents al Brasil, Califòrnia i Austràlia, la invasió de llagostes a la Banya d’Àfrica i ara, fins i tot, la pandèmia de la COVID-19.
Relacionats amb el Dia Mundial del Medi Ambient també hi hem de fer constar altres dies commemoratius d’una dedicació especial com en són:
- ♻️El Dia Internacional de les Muntanyes
- ♻️El Dia Internacional dels Boscos
- ♻️El Dia Internacional de la Diversitat Biològica
- ♻️El Dia Mundial de la Vida Silvestre
- ♻️El Dia de la Mare Terraa
- ♻️El Dia Mundial dels Oceans
- ♻️El Dia Internacional contra el Canvi Climàtic
I donat que nosaltres som l’arrel del problema, també som la gènesi de la seva solució.
I és que una acció ecològica, per petita que sigui, té l’efecte papallona i contribueix no només a “salvar la terra”, sinó per a fer “prosperar tota la humanitat”.
QUE TINGUEM UNA BONA NIT…!
“No hi ha al món cosa tan pura / com és ara el meu balcó. / D’un vell núvol que es transmuta / he rebut la il·lusió / d’un ocell, una esperança i d’un lliri, un perdó / Si al cel hi ha nuvolades o hi ha gent al carreró / d’un record de dona vella / jo me’n faig la serenor”.
Pel que fa a les finestres o als als balcons he de dir que tota la seva interessant historia, les seves moltes característiques, així com els diversos tipus arquitectònics de què estan dotats i la funció que en tenen, n’hi ha prou amb una ullada ràpida a la Wikipedia / Viquipèdia. Com també en furgar el que sobre les terrasses n’il·lustra aquesta enciclopèdia digital.
El cert és que durant tots aquests dies de confinament sort n’hem tingut d’aquestes obertures casolanes orientades al penell dels quatre vents dels punts cardinals i al propi carrer, per contemplar en aquesta ocasió l’espectacle esmorteït de la vida humana, però amb el decorat alegre del sol matiner o el ròssec de les estrelles de la nit:
🔸Només les baranes del balcó o l’ampit de les finestres coneixen els nostres pensaments mentre he vist passejar la gent, volar les orenetes o els estornells, prendre la fresca o escalfar-nos amb el sol de l’hivern…
🔸Balcons i finestres han donat suport a tanta bona gent que, arribada l’hora de la fosca, aplaudia l’esforç ingent del personal sanitari cada dia durant quasi tres mesos de pandèmia malaltissa…
🔸La solidaritat entre el veïnatge -amb els cants ben entonats i les salutacions germanívoles de coneguts i de forans- han estat el testimoni fefaent d’una sortida personal d’un mateix per donar-se solidàriament als altres en aquesta temporada de confinament…
I pel que fa a aquest matí, fins aquí i ja n’hi a prou.
Però no hi poso pas punt final, sinó que n’escric punts suspensius, perquè aquesta nit pensó tornar-hi i continuar amb algunes reflexions d’afegitó sobre el tema dels balcons que em ronden pel cap i no les vull pas eludir…
… i això, perquè si dues de les reflexions en poden resultar prou interessants o més o menys divertides, la tercera de les quals n’és de prou importancia.
Que la paciència de durant el dia ens porti a esperar la nit…
MENTRESTANT, QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA, JA SIGUI CAMINANT PEL CARRER O BÉ SORTINT A TAFANEJAR «LA VIDA» DES DEL BALCÓ…!
.
.
(i II) «DE BALCONS, FINESTRES I TERRASSES…»
.
Aquest matí us he fet esperar una mica apel·lant a la paciència per descobrir la rastellera de consideracions en referència al tema, diguem-ne de les balconades.
Arribada ja la nit, desvetllo el que se m’ha amuntegat al cap i, sense demora, em plau expressar-ho per escrit perquè en tingueu coneixement de les meves reflexions.
Una primera elucubració que se’m dóna d’expressar n’és l’entrada a Barcelona de D. Quixot i Sanxo -de la ploma de Miguel de Cervantes-, en què admiren per primera vegada el mar immens i una gran ciutat d’entre els segles XVI-XVII i de quaranta mil habitants, envoltada d’una atmosfera oberta i cosmopolita, ciutat portuària amb molts hostals amb la peculiar característica -i en aquest punt volia arribar per descobrir una curiosa innovació-, com n’és el fet que “els edificis gaudien d’una sortida al carrer gràcies a la revolució arquitectònica dels balcons…”, cosa gens freqüent i insospitada en d’altres latituds espanyoles pel que fa a la tècnica i a l’art.
També cal ponderar la gran utilitat de les finestres. M’és plaent de recordar aquella ja antiga, però excel·lent pel·lícula, “La finestra indiscreta”, dirigida per Alfred Hitchcock, i un fotògraf de Greenwich Village, el protagonista de la cama trencada -en James Stewart que representa a L.B. Jefferies-, que passa el temps espiant-ne als veïns:
🔸Una ballarina que practica en roba interior…
🔸Aquella infermera, que visita al protagonista de la pel·lícula…
🔸Una dona solitària i un compositor treballant amb el seu piano…
🔸Algunes parelles vivint la vida i la d’un venedor i la seva dona, postrada al llit…
🔸Un detectiu en escena, la policia i un anell sospitós…
🔸La neteja d’un gran ganivet sangonós, uns farcells de roba misteriosos i altres grans bagatges transportats, un gos mort al jardí…
🔸El perill del protagonista i l’estratègia del flaix de la càmera que cega l’agressor…
🔸La descoberta de l’assassí…
… i tot el “suspens” del film que vull deixar encara latent, i mantenir-lo per no desvetllar l’autor del crim comès, i que a poc a poc, s’ha anat investigant al llarg de tota la pel·lícula fins trobar-lo.
Tanmateix i per sobre de tot, se’m fa necessari acabar aquest tema amb una reflexió de molta més importància. Fixem-nos-hi:
Quan una sentencia del Tribunal Suprem -donada a conèixer fa pocs dies- diu que els Ajuntaments només hi pot haver-hi les banderes oficials, (deixo escrita aquella descripció cursi de Pedro Sánchez en dir que la bandera espanyola està tramada o confeccionada per quaranta-set milions de fils que representen cadascun dels espanyols), les que ha declarat oficialment el poder de l’Estat, s’està apuntant amb entusiasme a la política que va de dalt a baix.
- Hi ha una Espanya oficial, amb els seus símbols oficials, a la qual s’ha d’acomodar la realitat, encara que la realitat vagi per un altre cantó…
- El balcó o la balconada de l’Ajuntament és, en el sentit expressat anteriorment, el lloc des d’on l’Estat parla al poble.
- Malauradament, no el lloc des d’on el poble parla a l’Estat, com hauria de ser…
I és que si les banderes parlen, el Tribunal Suprem ens diu que les úniques banderes possibles, les úniques que tenen dret a parlar des del balcó de l’Ajuntament, no són les que el poble tria, sinó les que porta a la seva maleta el Butlletí oficial de l’Estat.
Fins ara jo havia cregut il·lusòriament i democràtica que l’Ajuntament -incorporant-hi també la seva gran balconada- era la «Casa de la Vila», que és el mateix que la «Casa del Poble».
Sabeu què…?
Cada dia ho estic veient més negre des de la meva finestra, malgrat la lluna que sembla voler il·luminar tènuement el cel.
Però en aquests moment els problemes s’agreugen tant des del vessant sanitari i econòmic, com en el polític i social i ens cal una millor i més bona il·luminació…
EL DIA NO HA DEIXAT DE SORPRENDRE’M AMB CIRCUMSTÀNCIES I SITUACION BEN INQUIETANTANS. BAIXEM LES PERSIANES I ANEM-NOS-EN A DESCANSAR, BONA NIT I TAPEM-NOS…!
.
«I SI LA REPRESSIÓ ESTATAL CONTINUA…, QUÈ HEM DE DIR, DE LA NOVA NORMALITAT…?»
– UN ESTAT D’ALARMA…!
.
A poc a poc va tornant l’anomenada “nova normalitat” amb una desescalada progressiva ja que moltes comunitats gaudiran de la fase tercera i altres -com Barcelona amb tota la seva Àrea metropolitana-, s’ha guanyat la segona fase.
Però, ens queden encara molt racons de la “vella normalitat” pendents que embruten la nostra terra en referència -sobretot-, al curs judicial que torna a treure el braç executor. Repassem-ho i, de ben segur, que un calfred ens refredarà els ànims encara més, si no fora perquè aviat tindrem l’estiu entre nosaltres i les vacances altra vegada, aturaran aquesta dèria judicial tan brutal i ferotge.
I és que torna la mal anomenada normalitat amb tot el focus posat en la repressió judicial imparable i dràstica de totes les causes pendents del referèndum de l’1-O de 2017:
- Torna la perversa normalitat judicial buidant la caixa de la solidaritat, perquè caldrà ajudar a fer front a moltes fiances terrorífiques…
- Torna l’endimoniada normalitat judicial fent asseure els exmembres de la Mesa del Parlament, així com altres exdiputats davant del TSJC…
- Torna la venjativa normalitat judicial perquè aviat es reprendrà el judici contra cinc ex síndics electorals i una trentena de càrrecs processats per haver promogut l’1-O de 2017…
- Torna la inflexible normalitat judicial contra una desena llarga d’alcaldes i exalcaldes acusats de desobediència per haver permès o impulsat les votacions de la tardor de l’1-O de 2017…
- Torna la ridícula normalitat judicial a l’espera de la sentencia definitiva i decisiva del Tribunal Suprem pel que fa a la inhabilitació del President de la Generalitat sentenciat i condemnat pel TSJC…
- Torna la fèrria normalitat judicial -avui mateix, dilluns 8 de juny de 2020- amb la continuïtat i la carrera de la recta final del judici a l’Audiència Nacional contra el Major Josep Lluís Trapero i l’ex cúpula del Mossos…
El govern del PP va encendre la metxa i la càrrega política del món judicial -sense mai cap concessió al diàleg profund i alliberador- contra el procés independentista català per escarmentar-lo i ofegar-lo de soca-rel. I, havent provocat unes estrepitoses detonacions explosives de guerra bruta -gràcies als informes policials falsos o manipulats i que ara surten a la llum per altres motius, quan el mal ja està fet-, han portat els líders del procés a la garjola i a l’exili.
L’Estat ho té tan clar, com també ho tenim nosaltres:
- L’1-O, i tal com va ordenar el Rei Felip VI el 3-O de 2017, mourà tots els tentacles, legals i il·legals, perquè no es torni a repetir cap balanceig o intent de caire separatista.
- La desescalada d’aquests tres mesos de confinament permet moure’ns i adaptar-nos cap a una “nova normalitat” per retrobar-nos i seguir endavant, però no podem defugir de veure’ns sotmesos a l’aguait d’una “vella anormalitat” que és el fruit enverinat d’una continuada escalada del poder judicial contra el dret a decidir sota el pretext d’anorrear, abatre i humiliar el procés independentista català.
Quines penes demanarà la Fiscalia de l’Audiència Nacional avui mateix al Major Trapero, a l’exsecretari general d’Interior dels Mossos i a l’exdirector general del Mossos Pere Soler -per als qui inicialment es demanava per a cadascun d’ells onze anys de presó per un delicte de rebel·lió-, i quatre anys de presó per a la intendent Teresa Laplana per un delicte de sedició…?
Malgrat tot, sempre queda un fanal encès, barrejat amb les primeres clarors del cel blau de la matinada, capaç de barrejar-se amb la llum del sol i convertir-se en llum d’esperança durant tot el dia. QUE TINGUEM BON DIA I AQUESTA NIT CONTINUAREM…!
.







“La caricatura ens presenta Jordi Pujol com el botiguer que guanya eleccions perquè sap tocar la fibra sensible d’una majoria que altres menyspreen, amb un producte nacionalista i costumista que ell mateix va resumir: Sant Pançraç, doneu-nos salut i feina.
Cal decapar la pintura resseca d’aquesta caricatura, per poder analitzar seriosament, amb perspectiva, el polític català més important del segle XX. Perquè Jordi Pujol -agradi més o menys- és el dirigent que influeix més en la transformació de Catalunya des de les institucions, el que pesa més en la governabilitat espanyola, i el que projecta de manera eficaç el fet nacional català a l’exterior.
Jordi Pujol és no és un ideòleg, sinó un home de idees amb una capacitat enorme d’absorbir informació i coneixement i amb una intel·ligència excepcional que a diferència d’Enric Prat de la Riba -fundador de Convergència- no va pretendre oferir un nou corpus ideològic del moviment catalanista, sinó que com lector de la historia, va descodificar tots els canvis socials i culturals adaptant-los i versionant-los per tal de modernitzar el catalanisme polític. Ell detesta els diletants embafats ideològics que són incapaços d’arremangar-se i busca el seu principal centre de gravetat com n’és l’acció.
A partir de la crítica que en fa dels errors de la Lliga i de l’ERC dels anys trenta, de l’europeisme, de la democràcia cristiana i la socialdemocràcia, del personalisme comunitari de Péguy i Mounier, del Concili Vaticà II, de l’anàlisi de la immigració, de l’observació de les classes mitjanes, i absorbint moltes de les idees de Jaume Vives i Pierre Vilar, entre d’altres, en brolla una síntesi eficient que no és una altra cosa que una posada al dia -un aggiornamento- del nacionalisme català.
Però Jordi Pujol no en tenia prou amb tot això. Va arrebossar els seus discursos amb una mística molt genuïna (ja la trobem als seus escrits de presó) i també amb constant digressions moralistes enderiat a representar-se com una mena de “coach” espiritual laic. És aquest paper simbòlic -no pas la seva obra de govern- el que queda fulminat després de la confessió del 25 de juliol del 2014”.


El 1992 acaba la segona temporada sobre la saga i comença la tercera. La primera l’ha guionitzat Pujol mateix. No tant a les memòries com a la intervenció saturnal al Parlament després de la confessió. Va perdre els papers, però va explicar una versió de l’origen:
- El pare. Florenci. Un home espavilat de la postguerra que s’enriqueix a la borsa, on contacta amb grans burgesos i pels qui realitza operacions opaques que el franquisme tolera.
- El fill, amb dots naturals per al lideratge, aprendrà així la naturalesa amfíbia del diner alhora que assumí una missió de redempció nacional a la qual estava disposat a entregar-ho tot.
- I ja vell, el pare, inquiet per operacions fallides del banquer que vol ser polític i tement que pignorés la fortuna del tot, assegura rendes deixant un capital a l’estranger.
Són les 10 del matí del 7 de maig de 1980. La segona temporada comença a Palau Dos homes parlen esperant la seva hora. “La generalitat només som tu i jo”, diu Pujol a Lluís Prenafeta, secretari general de la presidència. Podria semblar una anècdota, però és una categoria. […] Va caure en la temptació de patrimonialitzar la institució. Diguem-ho insensibilitat per distingir-ho entre allò que és legalment permissible i allò moralment intolerable. Volia fonamentar el lideratge en l’exigència ètica, però no deixava de sentir-se atret i envoltat pel costat fosc d’una força que necessitava per governar.
I la tardor del 92, l’article de Porcel, és l’ona expansiva d’un congrés de Convergència aparentment tancat en fals. Es va retirar unes esmena que volia incidir amb els pactes del grup parlamentari de Madrid amb el govern de González…, i això va anar en contra de Miquel Roca que no es va presentar a la reelecció com a secretari general del partit. Es buscava, doncs, afeblir el poder de Roca, de tal manera que el successor natural quedaria neutralitzat i ja no hi hauria contrapesos entre líder, partit, govern i institució. Els acords amb el poder real, amb la Moncloa, durien la rúbrica del patriarca quan el finançament del partit s’entenebra.
Tres setmanes després de l’article de Porcel, bateig de dues netes del President al Saló Sant Jordi. Els assistents són els qui cuinaran la successió del clan. Pujol feia com un Hamlet que no escoltava allò que pocs col·laboradors gosaven dir-li mentre un cotxe d’alta gamma cremava els pneumàtics a les nits de Barcelona. El condueix un Macbeth carregat de bitllets. Començava l’última temporada”.
Jordi Pujol, després d’haver dit que s’havia quedat sense arguments a favor de la unitat d’Espanya (o en contra de la independència de Catalunya, que ve a ser el mateix), l’Estat va procedir a la seva demolició.
L’atzar o el que sigui, ha volgut que Jordi Pujol hagi complert 90 anys sumit en un silenci com si ja fos mort.
- Que la política espanyola està sempre condicionada per Catalunya, però que la política catalana no ha aconseguit ser més que un subsistema de l’espanyola. Hi va haver moments que Pujol, certament, va condicionar Espanya des de Catalunya, però va voler cobrar-s’ho com un líder espanyol més i arribat el moment se li va passar la factura que a d’altres -recordem Felipe González o José Maria Aznar- no se’ls passarà mai.
- Que Jordi Pujol haurà estat un dels polítics de més qualitat que hagi tingut Espanya -no Catalunya que té una altra tradició-, i la discussió sobre què pesa més, si la seva obra de govern o la seva corrupció, no té solució perquè les dues coses van juntes
🔴 (III) “LA RELACIÓ AMB ESPANYA I EL GRAN VENEDOR DE CATALUNYA”
Per Fernando Ónega
🔴 Cal clicar aquest LINK per consultar l’original de l’article, tot i que es pot llegir a continuació:
“La relació de Pujol amb els governs espanyols, és a dir, la relació de la Generalitat que presidia i l’Estat, l’explica ell mateix en un dels seus llibres de memòries: “Per aconseguir una autonomia de gran qualitat social que garantís la identitat catalana i que fos reconeguda dins i fora d’Espanya havíem de ser forts a Catalunya i tenir pes a Madrid”.
Probablement el seu primer vincle va ser amb la Corona. La relació amb Joan Carles I va tenir complicitat, com es va demostrar en el cèlebre “tranquil, Jordi, tranquil”. Molts anys més tard li vaig preguntar per la seva memòria del rei i em va respondre que pensava que el monarca mai entendria a Catalunya, però “inspirava confiança” i gràcies a aquesta actitud real “Catalunya va seguir creient en el seu bon encaix en l’Estat, es van fer progressos lingüístics i l’ambient va ser molt positiu”. La confiança es va traslladar a Felip VI quan, sent encara Príncep d’Astúries, va reconèixer una identitat nacional catalana. Segons Charles T. Powell, a Pujol li va agradar tant que va animar a Felipe González a que fes seves les paraules del Príncep.
Un esglaó més baix, no hi va haver govern espanyol que no depengués de Pujol en algun moment:
- Hi va dependre Adolfo Suárez, que va aconseguir la investidura, legislar i salvar-se en una moció de censura gràcies als vots de la llavors anomenada “minoria catalana”.
- Hi va dependre Felipe González quan va perdre la majoria absoluta el 1993 i es va mantenir en el poder gràcies als escons de CiU fins que Pujol el 1995 li va dir: “Ho lamento molt, vaig a haver de retirar el suport, però de veritat que ho sento molt per tu”, i González no va poder aprovar els pressupostos i va haver de convocar eleccions.
- Hi va dependre Aznar, que va segellar el Pacte del Majestic dies després que els seguidors del PP celebressin la victòria del 96 amb un “Pujol, enano, habla castellano”.
- I del seu partit hi va dependre Zapatero, perquè els seus escons van salvar a el govern i a la pròpia Espanya, que el PP deixava caure, en el dramàtic maig de 2009.
- De Rajoy no en parlem perquè, encara que hagués governat Pujol, no ho podria salvar després de l’155.
Avui es pot dir que la relació Pujol-Espanya ha estat una exhibició de pragmatisme, de realisme i d’intel·ligència política. Pujol va elaborar, sens dubte, les bases del que ara es coneix com “estructures de l’Estat català”, però no va creure en la independència com a meta assolible. En conseqüència, va aplicar el seu principi: una Catalunya gran en una Espanya gran. Es va dedicar tant a aquesta idea que el diari ABC el va proclamar “Espanyol de l’any 1984”.
Mai va voler que un militant de CiU, ni Duran Lleida ni Miquel Roca, fos ministre, però va facilitar la governabilitat, la seva obsessió. I, naturalment, li va posar preu: gran part del desenvolupament autonòmic es va aconseguir per aquests acords, fins i tot amb Aznar. Els governadors civils van desaparèixer com a tals perquè ell ho va exigir. No és cert, en canvi, que Aznar hagués sacrificat Aleix Vidal Quadras per la seva exigència. Miguel Ángel Rodríguez ho recorda com un soci incòmode, que intentava esprémer tot el que podia: “cada final d’una negociació era el començament de la següent”. El resum d’aquesta relació és que es va canviar estabilitat per autogovern de Catalunya. Aquest era el negoci.
Però hi ha una part menys recordada: l’apostolat de Catalunya que Pujol va fer per gran part d’Espanya. Va viatjar a moltes províncies com un venedor d’una mercaderia anomenada Catalunya. El 1983 va organitzar a Madrid una magna exposició amb un títol suggestiu: “Catalunya dins de l’Espanya moderna”. Es reunia amb grups de periodistes i personatges de tota condició a Barcelona o Madrid. Un gran venedor. La seva etapa és, probablement, l’edat d’or de la relació, ara turbulenta, Generalitat-Estat espanyol”.
…I MOLT BONA NIT…!
.
.
(i IV) «LA GLÒRIA I EL DESHONOR DE JORDI PUJOL»
.
Després de la confessió sobre els seus diners ocults, Jordi Pujol es va amagar. Literalment. Obligat, va deixar el seu ampli despatx del passeig de Gràcia i es va refugiar en un petit lloc dels baixos d’un edifici al carrer Calàbria de Barcelona. Era el temps dels insults al carrer i d’un xàfec de crítiques.
Però han passat els anys i les greus acusacions que pesen sobre la seva família segueixen pendents de judici i sentència. I Pujol ha decidit ser fidel a un dels seus traços de personalitat: l’autoestima.
Pujol ja té 90 anys. Camina amb certa dificultat, ajudat per un bastó, la seva sordesa és notable. I té preocupacions de salut en el seu entorn. Però el seu estat d’ànim, diuen els que el freqüenten, és bo. Segueix actiu, però ja sense tractar d’influir. Rep a estudiants, contacta amb periodistes i s’interessa per qüestions d’actualitat, com el futur de la Nissan.
Segueix la via judicial que fa, massa lentament, el seu curs. Pujol pensava, segons els seus col·laboradors, que amb la confessió salvava els fills. No només no els va salvar, sinó que es va condemnar ell mateix.
El temps i, en part, els jutges determinaran quina part d’aquesta herència taca l’altra herència: la d’un polític i personatge polièdric -intel·lectual, nacionalista, banquer, activista antifranquista, socio-liberal- que sempre va tenir vocació de líder moral i ètic i va haver d’acabar demanant perdó.
🔴 “L’OBRA DE GOVERN O LA FICCIÓ DEL PODER”
Per Antoni Puigvert
🔴 Cal clicar aquest LINK per consultar l’original de l’article, tot i que es pot llegir a continuació:
“Les pors i incerteses d’avui estan lluny de les esperances i il·lusions que, malgrat tots els problemes econòmics (caiguda del tèxtil, per exemple) suscitava estrenar la democràcia, recuperar l’autogovern, programar infraestructures, edificar escoles, fomentar la inversió estrangera, inaugurar museus, potenciar la llengua catalana o crear una xarxa hospitalària…
La modernització pujoliana no va ser molt diferent de l’espanyola en general. L’administració, per exemple. Pujol es va empassar la immensa quantitat de funcionaris de l’Estat que li tocaven en el procés de descentralització autonòmica. Va catalanitzar aquella herència, però no la va reformar. No la va rectificar amb criteris d’eficiència, agilitat i flexibilitat. Alguns organismes van mostrar el que podria haver significat per a l’economia i la societat catalana un model administratiu més àgil i eficient. El president Pujol va preferir acumular funcionaris i transferències. Una màquina enorme i de quatre barres, impermeable a la son noucentista d’una Suïssa mediterrània.
L’administració catalana va acumular molt poder, i el va exercir de manera molt espanyola. Legalista i exigent amb l’administrat, no va saber guiar-lo, no va impulsar una veritable transformació de país. No va contribuir a modernitzar l’agricultura, a potenciar la indústria en els llocs en què s’enfonsava. No va servir per transformar el turisme de sol i platja; ni per consolidar el sistema educatiu com a ascensor social. Tot el bo que hi ha a Catalunya en aquests àmbits respon a la iniciativa privada. La reforma universitària de Mas-Colell és un dels millors èxits de l’administració Pujol; i el model sanitari, per descomptat (encara que en altres autonomies també és bo).
L’escola catalana va ser una gran victòria de tot el Parlament, que va avalar la immersió. Però de seguida va perdre el sentit original, integrador. Els governs de Pujol van fomentar una lectura identitària, que va abanderar el tècnic Joaquim Arenas: emparant-se en el consens parlamentari, va impulsar una visió nacionalista de la llengua.
TV3 i Catalunya Ràdio sí van respondre a una idea clara: projectar un gran ull en català sobre el món, configurar una audiència comunitària, potenciar la llengua. Es diu que han servit per adoctrinar: no, han servit per empolainar-se. Durant anys, els catalans, dispersos i acomplexats sota el franquisme, es van reunir davant de l’espill de TV3 i es van sentir atractius. Pujol ho deia autoestima.
Ens anem allunyant del temps de Pujol. La persona, feliçment, segueix entre nosaltres -terriblement erosionada, això sí, pel pes d’una ombrívola història de corrupció familiar-, però la realitat dels seus anys de govern es va perdent en una nebulosa en la qual l’oblit i la llegenda es confonen, com passa amb totes les obres humanes. Es diu que és el creador de la Catalunya d’avui, però la seva obra de govern, sent tan llarga, va deixar escassos fruits que mereixin el qualificatiu d’excel·lent.
En canvi, el pes polític de Pujol va ser enorme, colossal. Ha estat un polític de gran intel·ligència i astúcia. Capaç d’impressionar als forts i de meravellar als senzills, de fascinar auditoris, de negociar avantatjosament amb el poder central, de viatjar, políglota, pel món buscant capitals o influència. Aquestes capacitats eclipsaven de fet l’obra dels seus governs, que mai van estar a la seva altura.
Tarradellas havia marcat el camí: el poder és simulació. Una Generalitat que no podia canviar a fons la vida econòmica i social catalana, va servir per crear una formidable imatgeria simbòlica, una ficció de país, una suggestió de poder. Sota aquest paraigua simbòlic es van acollir diverses generacions. Potser per això la ficció segueix. Corregida i augmentada”.
Cadascú, finalment pot triar el seu Pujol preferit: el cristià devot; l’activista empresonat per la dictadura; el banquer mecenes que va acabar essent un mal banquer; l’ideòleg d’un moviment que va contribuir a la cohesió civil de Catalunya; el governant que va prestigiar la Generalitat i que va mantenir el suport popular durant vint-i-tres anys; el cabdill personalista que es va erigir en lúnic intèrpret de les necessitats del país; i el pare de família permissiu que va deixar fer mentre la corrupció sitèmica contamionava el seu partit i el seu govern.
Totes les ànimes de Pujol són Pujol i no només no s’exclouen, sinó que es complementen:
- El Pujol patriota explica el seu esperit de sacrifici, però també la seva ambició.
- La dèria de Pujol pel país el va portar a ser un governant capaç de combinar el peix al cove amb la visió estratègica.
- Pujol va creure’s i va tenir la convicció que Catalunya el necessitava més que ningú i que tots els seus actes -també els actes reprovables i il·legals-, s’havien de tolerar perquè, al cap i a la fi, el cim de la muntanya s’hi arriba fent giragonses.
Una persona tan preoculada per la posteritat, com va poder permetre que uns diners a andorra i les presumptes activitats dels seus fills i acòlics possessin en perill el seu legat…!
Malgrat tot, el balanç del pujolisme arribarà, serà exhaustiu, i no es limitarà al trist epíleg que l’ha dut a l’ostracisme.
Perquè si no fos d’aquesta manera, renunciaríem a entendre la Catalunya de l’últim mig segle XX.
…VISCA CATALUNYA I MOLT BON DIA…!
.
.
(I) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES TRADICIONS»
«ESPIGOLANT EL COSTUMARI CATALÀ»
Darrerament, havent dedicat quatre articles sobre el 90è aniversari d’en Jordi Pujol -per molt que la seva personalitat hagi ocupat moltes pàgines de il·lustració i comentari en els mithans de comunicació-, no seria just oblidar-nos de les tradicions catalanes més nostrades. I és que, efectivament, avui dijous 11 de juny s’escau i se celebra la festa del «Corpus Christi».
Una festa que actualment ha passat de ben segur desapercebuda pels temps que correm, però que d’antuvi gaudeix de prou ressonàncies d’antigor que, per la força de la tradició, arriben fins als nostres dies a una bona part de molta gent i, com sol passar en la manera de pensar i fer dels pobles, amb un aiguabarreig d’elements insòlits que -en la mesura que passa el temps-, queden tant desdibuixats que se’n perd la significança original.
Havent dedicat quatre articles sobre el 90è aniversari d’en Jordi Pujol -per molt que la seva personalitat hagi donat moltes pàgines de il·lustració i comentari-, no seria just oblidar-nos de les tradicions catalanes més nostrades. I és que, efectivament, avui dijous 11 de juny s’escau i se celebra la festa del «Corpus Christi».
Una festa que ha passat segurament desapercebuda, però que d’antuvi gaudeix de prou ressonàncies tradicionals que arriben fins als nostres dies a una bona part de molta gent.
Jo penso que aquest “Costumari Català”, que resta disposat en quatre voluminosos volums, és com una espècie de Museu en lletra impresa on s’hi concentra una abundosa documentació sobre totes les tradicions catalanes i els costums més arrelats en què, al llarg dels segles, s’hi ha emmirallat la història folklòrica del nostre poble.
Jo penso que aquest “Costumari Català”, que resta disposat en quatre voluminosos volums, és com una espècie de Museu en lletra impresa on s’hi concentra una abundosa documentació sobre totes les tradicions catalanes i els costums més arrelats en què, al llarg dels segles, s’hi ha emmirallat la història folklòrica del nostre poble.
En consultar, doncs, el curs de l’any contingut en el “Costumari Català” de Joan Amades em trobo que aquest autor n’ha recollit i escrit cent cinquanta-quatre pàgines, exhaustives, ben atapeïtdes i expressament dedicades a la festa del «Corpus Christi» i tota la corrua de manifestacions i d’adherències que el pas del temps ha emmanllevat segons la forma de celebrar aquesta diada en relació a les vivències costumistes de cada poble.
Jo penso que aquest “Costumari Català”, que resta disposat en quatre voluminosos volums, és com una espècie de Museu en lletra impresa on s’hi concentra una abundosa documentació sobre totes les tradicions catalanes i els costums més arrelats en què, al llarg dels segles, s’hi ha emmirallat la història folklòrica del nostre poble.
Jo penso que aquest “Costumari Català”, que resta disposat en quatre voluminosos volums, és com una espècie de Museu en lletra impresa on s’hi concentra una abundosa documentació sobre totes les tradicions catalanes i els costums més arrelats en què, al llarg dels segles, s’hi ha emmirallat la història folklòrica del nostre poble.
En aquesta ocasió -deixant el dia a dia polític i l’estat sanitari de la població actual, cosa que ja hi tornarem si s’escau-, penso dedicar algunes planes sobre la festa del «Corpus Christi» conjuntament amb algunes de les tradicions més característiques encastades en aquesta festa religiosa que la diada ha aportat i que -en més o menys vigoria- encara perduren en l’espai de la nostra geografia i en la memòria històrica:
🔸La curiositat de “l’ou com balla”, aquell emmotllament perfecte i curiós entre l’aigua del brollador de la Catedral de Barcelona i un simple ou de gallina, en un provocador desafiament a les lleis físiques que també haurà de ser objecte d’explicació científica…
🔸L’ornamentació policromada dels carrers d’alguns pobles que, amb un acurat i especialitzat treball quasi d’orfebreria, converteixen els carrers en esplèndides «catifes i enramades» per al pas de la processó de la diada de Corpus…
🔸La festa per excel·lència de la capital del berguedà -“La Patum”- curulla de foc, fum i espetecs que acompanyen una disbauxa de balls sorollosos i d’elements d’una severa tradició religiosa en un ambient espectacular i de ruixada pirotènia…
De tot plegat, n’hem de parlar aquests dies i centrar-nos més en aquestes tradicions de casa nostra per tal d’equilibrar els temes de política d’aquests darrers dies i deixar-nos portar per la imaginació i la festa.
Així que anem-nos-en a descansar i demà ja en seguirem parlant. Sense oblidar que abans es deia -tot i que no cal donar-hi avui més importància-, allò de:
“Hay tres jueves al año que relucen más que el sol: Jueves Santo, Corpus Christi i la Ascensión”.
Festes farcides de simbolismes religiosos que alhora han provocat la presència d’altres tradicions més festives i també igualment entranyables.
En seguirem parlant, però mentrestant ho espereu per als propers dies, US DESITJO QUE TINGUEU UNA MOLT BONA NIT…!
.
12.06.20 BON DIA…!
.
(II) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES TRADICIONS»
«LA FESTA DE CORPUS CHRISTI»
.
La celebració del «Corpus Christi», o simplement “Corpus”, és una festa pròpia de l’església catòlica destinada a venerar el sagrament de l’Eucaristia. La seva celebració -dins del calendari litúrgic cristià- es presenta com una festa movible que s’escau el dijous següent després de l’octava de la Pasqua Granada o de la Pentacosta.
Es tracta d’una festa d’origen medieval i instituïda pel Papa Urbà IV a l’any 1262 per honorar l’Eucristia, després de la controversia haguda entre la teologia ortodoxa i oficial de la presència real de Crist en l’Eucaristia i -contràriament- la creença heterodoxa i desviada d’una concepció del sagrament com una realitat només simbòlica. M’agradaria explicar-me:
🔴En primer lloc, la història devocional de l’Edat Mitja.
Cal fer constar que, dins de la comunitat de cristians, del segle XIII, hi convivia una gran multitud d’experièncie religioses que eren titllades d’heretgies i considerades aberracions respecte de altres pràctiques considerades com d’autèntica devoció.
És a dir, hi havia tot un conjunt de creences o d’idees que eren contràries del pensament oficial de l’església perquè se n’apartaven dels ensenyaments doctrinals en vigor que, per altra banda, eren tinguts com els únics vertaders.
Així doncs, hi havia unes formes i maneres religioses de pensar, de creure o de practicar ortodoxes que convivien alhora amb altres creences de caràcter ancestral, la majoria de les quals eren pervivències atàviques de determinats rituals pagans, que no tenien res a veure amb els ensenyaments de l’església oficial, tot i que el poble crèdul les compaginava amb les pràctiques cristianes. Un conjunt de creences i d’activitats turbulentes, en definitiva, com també ho era el tarannà de la pròpia Edat Mitjana.
🔴El punt central de la qüestió.
Una de les heretgies més divulgades del moment, i un dels detonants originaris de la institució de la festa del «Corpus Christi», va ser la professada per Berenguer de Tours, que negava explícitament la presència real de Crist en el sagrament de l’Eucaristia.
Reprenent les nocions aristotèliques sobre substància i accident, Berengario va afirmar que si una substància desapareix, desapareixen també les seves propietats, que estan intrínsecament lligades a aquella: si en l’Eucaristia la substància de el pa i de el vi desapareixen, haurien de desaparèixer les seves propietats accidentals, com el gust, l’olor, el color etc. Des del moment que això no succeeix les substàncies de el pa i de vi han de continuar subsistint durant l’acte de la consagració.
Per Berenguer de Tours el pa i el vi són només un símbol de realitat espiritual, un signum sacrum, un sagrament en el sentit agustinià, és a dir un signe visible que permet aferrar-se, més enllà de l’aparença sensible, a la idea de la Passió de Crist.
Berenguer de Tours va ser fet presoner i després condemnat en el Concili de Vercelli de l’any 10502. A causa de les successives reafirmacions de les seves tesis, va tornar a ser condemnat en el Concili de París de l’any 1051, en el de Tours de 1055, de Roma de 1059, de Poitiers de 1075, de Sant Maixeut de 1076, en el de Roma de l’any 1078 i, finalment en el de Bordeus de 1080 en el qual Berenguer va manifestar creure que, «després de la consagració, el pa es converteix en el veritable cos de Crist, el cos nascut de la Verge, i el pa i el vi sobre l’altar, gràcies a el misteri de les paraules del nostre Salvador, esdevenen substància en el Cos i la Sang de Jesucrist, el Senyor »…
… Temps en què es començava a preparar la Inquisició. De fet, la Inquisició o Santa Inquisició fa referència a diverses institucions dedicades a la supressió de les heretgies, majoritàriament en el si de l’Església catòlica. La heretgia en l’era medieval europea moltes vegades es castigava amb la pena de mort i d’aquesta es deriven totes les altres.
- La Inquisició medieval es va fundar a 1184 a la zona de Llenguadoc (al sud de França) per combatre l’heretgia dels càtars o albigesos.
- A l’any 1249 es va implantar també en el regne d’Aragó, sent la primera Inquisició estatal.
- En l’Edat Moderna, amb la unió d’Aragó amb Castella, es va estendre a aquesta amb el nom de Inquisició espanyola (1478-1834) sota els auspicis de la monarquia hispànica, l’àmbit d’acció es va estendre després als territoris conquistats en el que s’anomenaria Amèrica.
- La Inquisició portuguesa (1536-1821) i la Inquisició romana (1542-1965).
Les seves víctimes eren éssers humans, i fins i tot animals, acusats de bruixeria o d’homosexualitat. En 1600 es va emetre l’ordre de no incoar més processos ‘per sodomia‘, per blasfemar, per practicar bestialisme, per heretgia (cristians que neguen alguns dels dogmes instituïts per l’Església catòlica) i per acusacions de judaïtzar en secret.
A l’any 1215, en el IV Concili Laterà, la transsubstanciació es va convertir en dogma de fe…!
Aquesta antiga i suposada heretgia, descrita anteriorment, ha tornat a posar-se en consideració de tal manera que la creença de la “presencia real” de Crist en l’Eucaristia s’afirma només com una “presencia simbòlica”.
És a dir, el sentit que cal donar-li’n rau en afirmar que la creença en la “transubstanciació” (la transformació de la substància del pa i el vi, miraculosament i hipotètica convertides en el cos i la sang de Crist), adopta un nou concepte teològic com n’és el convenciment d’una “transignificació” (la transformació únicament metafòrica i simbòlica, desproveïda de qualsevol element miraculós o sobrenatural).
🔴 Que els especialistes investiguin..!
Però tot plegat, per a un major aprofundiment, deixem-ho per als moderns especialistes en teologia, encara que actualment tots ells s’han allunyat dels conceptes de l’univers filosofico-teològic-tomista medieval, com n’eren les diferenciacions i disquisicions entre les paraules que defineixen les ‘substàncies o essències‘ i els ‘accidents o espècies‘.
En aquella època medieval, tots aquests corrents contradictoris i oposats en el si de la mateixa església catòlica van donar pas a una veritable guerra de suposats miracles o fets portentosos, atribuïts a forces sobrenaturals -amb més o menys veracitat i ingènua credulitat que, succeïts, aplicats o relacionats amb l’Eucaristia -cosa que sortosament avui no se’n relaten i que en el cas que n’hi hagués algun certament no suportaria la platina del microscòpic científic-, van provocar, entre les diferents posicions de credulitat validar les tendències que cadascun defensava.
I, per suposat, l’espectacle dels pretesos miracles o fets sobrenaturals -principalment les visions de Santa Juliana de Cornillon i la interpretació d’un extraordinari miracle ocorregut a un sacerdot l’any 1263 a Bolsena-, van ser recollits, defensats i interpretats com verídics per la institució eclesial que, en disposar de tota la força i el màxim poder, portaren al Papa Urbà IV cap a la decisió de decretar una festa orientada a la defensa i a l’enaltiment del «Corpus Christi» amb una celebració solemne i esplendorosa a perpetuïtat. I així, fins el dia d’avui…
A Catalunya, les primeres dates de celebració de la festa de les quals hi ha constància i ja amb la presència de l’element més destacat de la festa -la “Processó del Corpus”- les trobem a Barcelona (1320) que, per cert, aquest any se celebra el 700è aniversari, Manresa (1330), Vic (1330), Tortosa (1330), Solsona (1331) i Berga (1333). Fora de Catalunya, les primeres celebracions estan datades a València (1355) i a Perpinyà, que ja la celebrava a mitjans del segle XIV.
De bell antuvi, i a tot arreu, la festa del “Corpus” va agafar una estructura similar, a l’entorn de l’esmentada processó, que es contituí en l’element religiós i social més destacat de la celebració entès com una desfilada triomfal del Santíssim Sagrament portat pels carrers i places de les viles i ciutats, dins d’un ambient d’acte social d’importància cabdal.
I fins aquí, l’origen d’una festa de desfilada -la processó- que encara se celebra en el món cristià, tot i que havent-se reduït molt la parafernàlia de l’antigor, ha donat lloc a altres elements que l’envolten i que haurem de tractar en propers textos escrits com en són “les catifes i enramades als carrers”, “l’ou com balla” i “La Patum”.
De tot plegat n’hem de seguir parlant i així ho farem. QUE TINGUEM MOLT BON DIA…!
.
.
(III) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES DE TRADICIONS»
«L’OU COM BALLA,»
.
(III) En relació o al redós de la celebració de la festa del “Corpus Christi” han sorgit tota una sèrie d’elements que la tradició no ha pas menyenspreat, sinó al contrari. Segueixen convivint encara amb nosaltres, tot i que en algunes ocasions van perdent la tonalitat religiosa de què, antigament, n’estaven dotats.
Aquesta nit ens entretindrem en una tradició -“L’ou com balla”- i deixarem “Les enramades o catifes dels carrers”, així com “La Patum” per demà. Però les tres tradicions les hem de contemplar com els exponents més característics de la festa principal del “Corpus Christi”.
L’ou com balla és una tradició que té lloc en diverses poblacions de Catalunya el dia de “Corpus Christi”, tot i que la més coneguda és la de la Font-brollador del Claustre de la Catedral de Barcelona. L’efecte-espectacle consisteix en col·locar un ou buit, amb un punt de cera que tapa el forat pel qual s’ha buidat, sobre el raig d’aigua d’un brollador d’una font, de manera que giravolti sense caure. La font, habitualment, es guarneix amb flors de ginesta i de clavells, així com també amb fruites del temps, com les cireres, amb les quals es cobreix la tassa de la font.
La interpretació més comuna és que l’ou representa el pa consagrat a l’Eucaristia i la forma del brollador de l’aigua vol semblar-se amb el calze o copa de vi que recorda i significa la sang de Crist. Tot plegat, en clara al·lusió a la festa del “Corpus Christi”.
L’origen de la tradició sembla que fou la Catedral de Barcelona, però molts altres pobles en donen també fefaent memòria d’aquesta curiosa atracció representativa.
Algunes altres interpretacions de “l’ou com balla” les trobem consignades en l’apuntament següent:
🔴 Per a uns, és la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l’ou, com l’aigua o l’abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l’estació primaveral en plena vitalitat.
🔴 Hi ha qui considera que la tradició de “l’ou com balla” va néixer com una distracció dels nobles del carrer Montcada de Barcelona mentre esperaven el pas de la “Processó de Corpus”.
🔴 Durant els anys, es va anar estenent la creença que si l’ou queia seria un any dolent,però si aguantava durant tota la jornada del “Corpus Christi”. També, a l’hora de cercar-ne l’origen, hem de tenir presents les similituds entre l’ou com balla i els jocs d’aigua que feien els musulmans en els brolladors dels patis interiors. Un d’aquests jocs consisteix justament a fer gronxar una piloteta sobre el raig d’aigua d’una font
L’explicació científica del perquè s’aguanta l’ou com balla ens la dóna l’efecte Coanda, encara que hi ha el principi de Bernoulli subjacent, que és la base per a poder aclarir-ne l’efecte gravitatori susdit:
- Suposem una superfície corba, per exemple una esfera, que és el cas de l’ou com balla (tal com es pot veure en la il·lustració de la fotografia). Si sobre l’esfera es llença alguna cosa sòlida (arròs, per exemple), ambdós rebotaran en sentits contraris.
L’ou, pel principi d’acció-reacció, tendirà a anar en el sentit en què l’ha empès l’arròs, i aquest rebotarà. Això es pot veure a la primera part de la il·lustració.
- Si repetim aquesta experiència amb un fluid, resultarà que aquest, per la seva viscositat, tendirà a «enganxar-se» a la superfície corba. Ni el fluid ni la pilota rebotaran en la direcció oposada, el fluid seguirà la seva trajectòria, adaptant-se suaument a la superfície corba, i l’ou tendirà a anar cap a l’aigua que l’empeny.
En el cas de l’ou com balla, l’aigua l’estira en totes direccions, abans de caure per l’acció de la gravetat i així el manté en equilibri.
I mentrestant a causa de l’enjogassada acció física, suficientment explicada, de “L’ou com balla” en el brollador de la Catedral de Barcelona o d’altres indrets de la nostra contrada, nosaltres deixarem que vagi fent i, cansats de tant traginar amunt i avall durant el dia, ens correspon un descans. PER TANT SOM-HI, I A DESCANSAR. MOLT BONA NIT I FINS DEMÀ…!
.
.
(IV) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES DE TRADICIONS»
«CATIFES I ENRAMADES»
.
(i IV) Vam deixar ahir a la nit “L’ou com balla” saltant sobre el brollador d’aigua, incansable i imparable.
Aquest matí, en posar el peu en terra, ens acostarem a “Les enramades o catifes” de flors que ens alliçonen d’un altre costum consistent en guarnir els carrers amb catifes efímeres per celebrar la festa del “Corpus Christi”, principalment pels llocs on havia de passar la processó, així com també per retre un homenatge -en el cas que despullem la diada de tota adherència religiosa- al floriment de la primavera.
Tradicionalment aquestes catifes i enramades s’elaboraven amb pètals de flors o flors senceres i herbei dels camps i boscos.
Però, des de finals del segle XX s’experimentà de fer-les afegint-hi altres materials com llavors, closques de fruits secs, serradura i encenalls tenyits amb anilines, marro i càpsules de cafè i altres elements recuperats o reciclats.
A les catifes s’hi representen motius diversos que, generalment, anaven lligats a la religiositat pròpia del “Corpus Christi”, així com també -sobretot actualment- a temes locals o a efemèrides importants.
Algunes poblacions han aconseguit molt de renom amb les catifes. És el cas de Sitges, La Garriga, Arbúcies i Sallent.
Aquesta nit parlarem de “La Patum”, però en tot cas ens interessa de veure com una festa -la del “Corpus Christi”-, celebrada amb el foc d’una intensa religiositat cristiana, a poc a poc n’ha quedat només el caliu d’unes brases.
Tanmateix, de no alimentar aquestes brases -tan quantitativament i qualitativa- amb les flames d’una fogata nova, s’aniran apagant deixant-ne tan sols el seu record memorial en els llibres de tradicions i costums.
QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
.
.
(i V) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES DE TRADICIONS»
«LA PATUM»
.






















- Des d’una pandèmia com el “coronavirus”, en el sentit d’un accident o malaltia exclusivament de l’ordre físic…,
- Fins a qualsevol forma de comportament humà que inclogui una perversitat física o, sobretot, moral…
Dit sigui de pas que el «mal» és estudiat adientement per la ponerologia (πονηρός, en grec = mal) i des del vessant que li correspont segons cadascuna de les ciències com la psicologia, l’ètica o moral, l’antropologia, la sociologia, la política, el dret, la religió, la historia i la filosofia.



🔷SANITÀRIA,
🔷ECONÒMICO-SOCIAL I
🔷POLÍTICA…
…I LA PRETESA TORNADA A LA NORMALITAT»










La Generalitat s’ha afanyat a assumir la gestió de la desescalada i a decretar la “nova normalitat”, una expressió que no agrada, però que també ha agafat el nom de la “represa”.
S’esperaven unes normes concretes i coherents del Govern i, finalment, no hi haurà normes.
És a dir, es tracta de portar fins a l’últim extrem les premisses bàsiques de la lluita contra la Covid-19 que s’han mantigut durant tota la crisi i que actualment han de continuar:
🔷 Prudència i responsabilitat…
🔷Distància i mascaretes…
🔷Higiene i mans netes…
La responsabilitat individual serà el gran motor de lluita contra el que queda de pandèmia. En un primer moment, es tracta d’una mesura que ens di que som adults responsables i que la sortida de la crisi sanitària depèn de la nostra individualitat. Això, certament, ens ha d’omplir d’orgull pel gest de confiança que significa, però ens ha de responsabilitzar de veritat. Qualsevol irresponsabilitat o relaxació, ara que ve Sant Joan, pot suposar un problema i l’autorresponsabilitat obliga també a disposar d’uns recursos sanitaris sòlids i solvents.
El sistema sanitari català, com tot l’espanyol acaba de sortir de la crisi més gran que recorda i el cansament dels actors de la sanitat és evident. També és cert que no ve d’un parell de dies si tenim en compte que el decret d’alarma de l’Estat decau aquest cap de setmana. Necessitem més que mai ser prudents i responsables davant del repte que tenim, però la imatge de les platges del cap de setmana passat no convidava a la relaxació. Hi ha el que hi ha, tenim el que tenim i -amb l’experiència del passat, vivint el present, veurem què ens depara el futur. No hi ha punt final, sinó punts suspensius…

- “El manyà encès” (1985),
- “Mataró suau i aspre” (1985),
- “Mataró, una ciutat” (1987),
- La novel·la “Taques al marge” (1993),
- “Mataró sota teulada” (1994),
- “L’arròs de la terra” (2015),
- “Pere Casanovas, l’escultor dels altres” (2019).
- Entremig les seves memòries “El nét del pirata” (2014) i
- Dos llibres: “Enamorats de Audrey Hepburn (2015) i “Sota el Barret” (2019),
- “Mataró, verd i blau” (2006)
Conjuntament amb tota aquesta producció, hi destaca la valuosa ordenació de les memòries d’en Jordi Pujol:
- “Memòries (1930-1980),
- “Temps de construir” (1980-1993) i
- “De la bonança a un repte nou” (1993-2011).








Els GAL van estar actius de 1983 a 1987 sent responsables de vint assassinats. Van actuar principalment al País Basc francès, tot i que també van dur a terme segrestos, tortures i delictes econòmics en algunes zones d’Espanya. Els seus atemptats es dirigien contra militants i simpatitzants d’ETA, però també van afectar persones que no tenien relació amb el terrorisme, produint-se entre aquest col·lectiu 10 víctimes mortals.
El segrest i posterior assassinat de José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala a l’octubre de 1983 i el segrest de Segundo Marey poc temps després van marcar l’inici de l’activitat dels GAL.
🔴 Lasa i Zabala van ser segrestats a Baiona (França) per membres de GAL. Van ser retinguts a la caserna de la Guàrdia Civil d’Intxaurrondo. Seguint instruccions del general Galindo, els van portar a el palau del Cim, a Sant Sebastià, on van ser torturats.
A la vista de l’estat en què van quedar, el general Galindo, amb el coneixement de l’governador civil Julen Elgorriaga i de tinent-coronel Ángel Vaquero, va ordenar el seu assassinat i desaparició. Els guàrdies civils Enrique Dorado i Felipe Bayo els van portar a Busot (Alacant), van cavar una fossa, i el primer els va disparar tres trets al cap. Després els van enterrar coberts amb calç viva.
🔴 De tots els atemptats perpetrats pels GAL durant els anys vuitanta, el més sagnant va ser l’ocorregut al bar Monbar de Baiona el 1985, en què van morir tirotejats quatre militants d’ETA i un ciutadà francès va resultar ferit.
Una altra acció va ser l’assassinat de Mikel Goikoetxea Elorriaga «Txapela», un dels més importants membres que ha tingut la banda.
🔴 El 4 de desembre de 1983, els mercenaris Mohand Talbi, Jean-Pierre Echalier i Pedro Sánchez, que havien estat contractats amb fons reservats de l’Ministeri de l’Interior d’Espanya, van segrestar Segundo Marey al seu domicili d’Hendaia, confonent amb el supòsit dirigent de ETA Mikel Lujua.
Segundo Marey, nascut el 1932 i mort el 2001, no tenia relació amb ETA, era un venedor de mobiliari d’oficines de 51 anys, fill d’un socialista exiliat a França en 1936. En el moment de l’segrest, tant Marey com la seva dona van ser ruixats amb gasos lacrimògens i golpeados. Marey va ser traslladat en un automòbil fins a la localitat navarresa de Dancharinea, on esperava un grup de policies a les ordres de l’subcomissari José Amedo. Aquests policies el van portar fins a una cabana de Matienzo (Cantàbria), on va romandre tancat deu dies, amb el cap tapat amb una caputxa, fins que va ser alliberat en territori francès, a tres quilòmetres de el pas fronterer de Dancharinea.













…i precisament també en el dia que el Santoral assenyala la festa de Sant Lluís Gonzaga, un jove marquès que va escollir per a la seva vida a Casa de Sant Ignasi de Loiola -professant en la Companyia de Jesús- i en contaminar-se de la pesta -una bona coincidència corono-vírica-, va morir com a conseqüència d’aquesta malaltia a l’any 1591. Va ser canonitzat i declarat patró de la joventut catòlica.
Tanmateix, seguiré escrivint eventualment i directe a les planes www.miquelangelbosch.com on en són molts els temes que queden encara pendents, conjuntament amb els que la realitat diària me’n donarà ocasió d’escriure’ls i reflexionar-los. Poso, per exemple, la Flama del Canigó que ja s’acosta, els coets i el foc de la revetlla de Sant Joan...!