30 abril, 2024

[7.4] JUNY 2020 / LA PANDEMIA DEL CORONAVIRUS SARS-CoV-2 = COVI-19 / DELS DIES I LES NITS CONFINATS A CASA… [SETENA PART – 4]

[7.4] LA PANDEMIA DEL CORONAVIRUS SARS-CoV-2 / COVI-19

DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR…

PRIMAVERA /  ESTIU – JUNY 2020

És de precís consignar en aquesta aplicació informàtica del WEB-BLOG casolà, que utilitzo per expressar els meus pensaments i sentiments, el desastre mundial que un virus precisament d’una alta qualitat de bellesa, tal i com es presenta des de l’electrònica observació microscòpica, talment comparada per al profans en la matèria, com els inquiets i brillants cristalls de les figures formades per la juguesca calidoscòpica.

I en són moltes les informacions que sobre el tema arriben a dojo dia rera dia. Tant des del poder polític com de la comunitat científica, a banda dels articles periodístics de més alt o baix nivell, així com de les tertúlies d’opininadors sobre aquesta eventualitat, sesgades unes, encertades altres, totes en fase de recerca sense que ningú hagi arribat encara a l’objectivitat o comprensió global del tema -cosa ben desitjable-, però a les beceroles malauradament de tot plegat.

Així, doncs, dividiré aquest tema de caire mundial en diversos aspectes per tal de deixar-ne constància, així com els avatars de la pandèmia i les conseqüències que se’n deriven per a tota la comunitat internacional. Fins i tot, cadascun dels set temes tindrà el seu espai personalitzat en aquestes planes per tal que la seva lectura sigui de molt més fàcil recorregut.

En referència al setè tema, aquest n’és el títol del seu contingut:

[7.4] DELS DIES I LES NITS CONFINATS A CASA

Nogensmenys, la temàtica que comprèn la presentació del diversos capítols apareix determinada així: 

1. LA DIFERENCIACIÓ ENTRE ELS CONCEPTES D’ENDÈMIA, EPIDÈMIA I PANDÈMIA

2. LA HISTÒRIA DELS VIRUS I LLURS INFECCIONS VIRALS / LES VACUNES PROTECTORES / ELS BACTERIS

3. EPIDÈMIES TRANSFORMADES EN PANDÈMIES QUE LA HUMANITAT HA SOFERT EN LA SEVA HISTÒRIA

4. EL CORONAVIRUS «COVID-19»

5. EL PERQUÈ DEL CONFINAMENT O LLARGA QUARANTENA

6. RETALLS DE DIARIS I SETMANALS SOBRE LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS /  COVID-19

7.4 DELS DIES I LES NITS CONFINATS A LA LLAR EN EL MES DE JUNY 2020

7.4 DELS DIES I LES NITS DEL «CONFINAMEMT» VISCUT A L’AIXOPLUC DE CASA…

.

07.06.20 BON DIA…!
.
(I) «DE BALCONS, FINESTRES I TERRASSES…»
.
Fa uns pocs dies es compliren els 50 anys de la mort de Josep Carner, en concret el dia 4 de juny de 1970, un escriptor-poeta català de gran renom i considerat com el millor representant del moviment Noucentista català. I atès que ja anem, tot i que sigui molt a poc a poc, en fase primerenca de desescalada  en deixar l’estricte confinament a casa, no seria just obviar les terrasses, la finestra, el balcó o la balconada, sense escriure’n cap comentari.
Així que per començar, copio uns versos del poeta tot just esmentat en referència al balcó:

No hi ha al món cosa tan pura / com és ara el meu balcó. / D’un vell núvol que es transmuta / he rebut la il·lusió / d’un ocell, una esperança i d’un lliri, un perdó / Si al cel hi ha nuvolades o hi ha gent al carreró / d’un record de dona vella / jo me’n faig la serenor”. 

Pel que fa a les finestres o als als balcons he de dir que tota la seva interessant historia, les seves moltes característiques, així com els diversos tipus arquitectònics de què estan dotats i la funció que en tenen, n’hi ha prou amb una ullada ràpida a la Wikipedia / Viquipèdia. Com també en furgar el que sobre les terrasses n’il·lustra aquesta enciclopèdia digital.

El cert és que durant tots aquests dies de confinament sort n’hem tingut d’aquestes obertures casolanes orientades al penell dels quatre vents dels punts cardinals i al propi carrer, per contemplar en aquesta ocasió l’espectacle esmorteït de la vida humana, però amb el decorat alegre del sol matiner o el ròssec de les estrelles de la nit:

🔸Només les baranes del balcó o l’ampit de les finestres coneixen els nostres pensaments mentre he vist passejar la gent, volar les orenetes o els estornells, prendre la fresca o escalfar-nos amb el sol de l’hivern…

🔸Balcons i finestres han donat suport a tanta bona gent que, arribada l’hora de la fosca, aplaudia l’esforç ingent del personal sanitari cada dia durant quasi tres mesos de pandèmia malaltissa…

🔸La solidaritat entre el veïnatge -amb els cants ben entonats i les salutacions germanívoles de coneguts i de forans- han estat el testimoni fefaent d’una sortida personal d’un mateix per donar-se solidàriament als altres en aquesta temporada de confinament…

I pel que fa a aquest matí, fins aquí i ja n’hi a prou.

Però no hi poso pas punt final, sinó que n’escric punts suspensius, perquè aquesta nit pensó tornar-hi i continuar amb algunes reflexions d’afegitó sobre el tema dels balcons que em ronden pel cap i no les vull pas eludir…

… i això, perquè si dues de les reflexions en poden resultar prou interessants o més o menys divertides, la tercera de les quals n’és de prou importancia.

Que la paciència de durant el dia ens porti a esperar la nit…

MENTRESTANT, QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA, JA SIGUI CAMINANT PEL CARRER O BÉ SORTINT A TAFANEJAR «LA VIDA» DES DEL BALCÓ…!

 

.

07.06.20 BONA NIT…!

.

(i II) «DE BALCONS, FINESTRES I TERRASSES…»

.

Aquest matí us he fet esperar una mica apel·lant a la paciència per descobrir la rastellera de consideracions en referència al tema, diguem-ne de les balconades.

Arribada ja la nit, desvetllo el que se m’ha amuntegat al cap i, sense demora, em plau expressar-ho per escrit perquè en tingueu coneixement de les meves reflexions.

Una primera elucubració que se’m dóna d’expressar n’és l’entrada a Barcelona de D. Quixot i Sanxo -de la ploma de Miguel de Cervantes-, en què admiren per primera vegada el mar immens i una gran ciutat d’entre els segles XVI-XVII i de quaranta mil habitants, envoltada d’una atmosfera oberta i cosmopolita, ciutat portuària amb molts hostals amb la peculiar característica -i en aquest punt volia arribar per descobrir una curiosa innovació-, com n’és el fet que “els edificis gaudien d’una sortida al carrer gràcies a la revolució arquitectònica dels balcons…”, cosa gens freqüent i insospitada en d’altres latituds espanyoles pel que fa a la tècnica i a l’art.

 

També cal ponderar la gran utilitat de les finestres. M’és plaent de recordar aquella ja antiga, però excel·lent pel·lícula, “La finestra indiscreta, dirigida per Alfred Hitchcock, i un fotògraf de Greenwich Village, el protagonista de la cama trencada -en James Stewart que representa a L.B. Jefferies-, que passa el temps espiant-ne als veïns:

 

🔸Una ballarina que practica en roba interior…

🔸Aquella infermera, que visita al protagonista de la pel·lícula…

🔸Una dona solitària i un compositor treballant amb el seu piano…

🔸Algunes parelles vivint la vida i la d’un venedor i la seva dona, postrada al llit…

🔸Un detectiu en escena, la policia i un anell sospitós…

🔸La neteja d’un gran ganivet sangonós, uns farcells de roba misteriosos i altres grans bagatges transportats, un gos mort al jardí…

🔸El perill del protagonista i l’estratègia del flaix de la càmera que cega l’agressor…

🔸La descoberta de l’assassí…

… i tot el “suspens” del film  que vull deixar encara latent, i mantenir-lo per no desvetllar l’autor del crim comès, i que a poc a poc, s’ha anat investigant al llarg de tota la pel·lícula fins trobar-lo.

Tanmateix i per sobre de tot, se’m fa necessari acabar aquest tema amb una reflexió de molta més importància. Fixem-nos-hi:

Quan una sentencia del Tribunal Suprem -donada a conèixer fa pocs dies- diu que els Ajuntaments només hi pot haver-hi les banderes oficials, (deixo escrita aquella descripció cursi de Pedro Sánchez en dir que la bandera espanyola està tramada o confeccionada per quaranta-set milions de fils que representen cadascun dels espanyols), les que ha declarat oficialment el poder de l’Estat, s’està apuntant amb entusiasme a la política que va de dalt a baix.

De tal manera que:

  • Hi ha una Espanya oficial, amb els seus símbols oficials, a la qual s’ha d’acomodar la realitat, encara que la realitat vagi per un altre cantó…
  • El balcó o la balconada de l’Ajuntament és, en el sentit expressat anteriorment, el lloc des d’on l’Estat parla al poble.
  • Malauradament, no el lloc des d’on el poble parla a l’Estat, com hauria de ser…

I és que si les banderes parlen, el Tribunal Suprem ens diu que les úniques banderes possibles, les úniques que tenen dret a parlar des del balcó de l’Ajuntament, no són les que el poble tria, sinó les que porta a la seva maleta el Butlletí oficial de l’Estat.

Fins ara jo havia cregut il·lusòriament i democràtica que l’Ajuntament -incorporant-hi també la seva gran balconada- era la «Casa de la Vila», que és el mateix que la «Casa del Poble».

Sabeu què…?

Cada dia ho estic veient més negre des de la meva finestra, malgrat la lluna que sembla voler il·luminar tènuement el cel.

Però en aquests moment els problemes s’agreugen tant des del vessant sanitari i econòmic, com en el polític i social i ens cal una millor i més bona il·luminació…

EL DIA NO HA DEIXAT DE SORPRENDRE’M AMB CIRCUMSTÀNCIES I SITUACION BEN INQUIETANTANS. BAIXEM LES PERSIANES I ANEM-NOS-EN A DESCANSAR, BONA NIT I TAPEM-NOS…!

.

08.06.20 BON DIA…!
.

«I SI LA REPRESSIÓ ESTATAL CONTINUA…, QUÈ HEM DE DIR, DE LA NOVA NORMALITAT…?» 

– UN ESTAT D’ALARMA…!

.

A poc a poc va tornant l’anomenada “nova normalitat” amb una desescalada progressiva ja que moltes comunitats gaudiran de la fase tercera i altres -com Barcelona amb tota la seva Àrea metropolitana-, s’ha guanyat la segona fase.

Però, ens queden encara molt racons de la “vella normalitat” pendents que embruten la nostra terra en referència -sobretot-, al curs judicial que torna a treure el braç executor. Repassem-ho i, de ben segur, que un calfred ens refredarà els ànims encara més, si no fora perquè aviat tindrem l’estiu entre nosaltres i les vacances altra vegada, aturaran aquesta dèria judicial tan brutal i ferotge.

 

I és que torna la mal anomenada normalitat amb tot el focus posat en la repressió judicial imparable i dràstica de totes les causes pendents del referèndum de l’1-O de 2017:

 

  • Torna la perversa normalitat judicial buidant la caixa de la solidaritat, perquè caldrà ajudar a fer front a moltes fiances terrorífiques…
  • Torna l’endimoniada normalitat judicial fent asseure els exmembres de la Mesa del Parlament, així com altres exdiputats davant del TSJC…
  • Torna la venjativa normalitat judicial perquè aviat es reprendrà el judici contra cinc ex síndics electorals i una trentena de càrrecs processats per haver promogut l’1-O de 2017…
  • Torna la inflexible normalitat judicial contra una desena llarga d’alcaldes i exalcaldes acusats de desobediència per haver permès o impulsat les votacions de la tardor de l’1-O de 2017…
  • Torna la ridícula normalitat judicial a l’espera de la sentencia definitiva i decisiva del Tribunal Suprem pel que fa a la inhabilitació del President de la Generalitat sentenciat i condemnat pel TSJC…
  • Torna la fèrria normalitat judicial -avui mateix, dilluns 8 de juny de 2020- amb la continuïtat i la carrera de la recta final del judici a l’Audiència Nacional contra el Major Josep Lluís Trapero i l’ex cúpula del Mossos…

 

El govern del PP va encendre la metxa i la càrrega política del món judicial -sense mai cap concessió al diàleg profund i alliberador- contra el procés independentista català per escarmentar-lo i ofegar-lo de soca-rel. I, havent provocat unes estrepitoses detonacions explosives de guerra bruta -gràcies als informes policials falsos o manipulats i que ara surten a la llum per altres motius, quan el mal ja està fet-, han portat els líders del procés a la garjola  i a l’exili.

L’Estat ho té tan clar, com també ho tenim nosaltres:

  • L’1-O, i tal com va ordenar el Rei Felip VI el 3-O de 2017, mourà tots els tentacles, legals i il·legals, perquè no es torni a repetir cap balanceig o intent de caire separatista.
  • La desescalada d’aquests tres mesos de confinament permet moure’ns i adaptar-nos cap a una “nova normalitat” per retrobar-nos i seguir endavant, però no podem defugir de veure’ns sotmesos a l’aguait d’una “vella anormalitat” que és el fruit enverinat d’una continuada escalada del poder judicial contra el dret a decidir sota el pretext d’anorrear, abatre i humiliar el procés independentista català.

Quines penes demanarà la Fiscalia de l’Audiència Nacional avui mateix al Major Trapero, a l’exsecretari general d’Interior dels Mossos i a l’exdirector general del Mossos Pere Soler -per als qui inicialment es demanava per a cadascun d’ells onze anys de presó per un delicte de rebel·lió-, i quatre anys de presó per a la intendent Teresa Laplana per un delicte de sedició…?

Malgrat tot, sempre queda un fanal encès, barrejat amb les primeres clarors del cel blau de la matinada, capaç de barrejar-se amb la llum del sol i convertir-se en llum d’esperança durant tot el dia. QUE TINGUEM BON DIA I AQUESTA NIT CONTINUAREM…!

.

08.06.20 BONA NIT…!
.
«EL DIA INTERNACIONAL DELS OCEANS»
.
El Dia Mundial de l’Oceà s’ha celebrat de manera no oficial cada 8 de juny des de la proposta que va fer el Canadà l’any 1992 a la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro (Brasil). Finalment, la diada va ser reconeguda oficialment per les Nacions Unides l’any 2008.
El Dia Mundial dels Oceans és una oportunitat anual per palesar un gran mirament i molta cura en referència als oceans de la Terra i els productes marins que ens ofereix.
En referència a l’oceanografia en podríem escriure un llibre. Només cal que -a vol d’ocell- en destriï els possibles temes objecte d’estudi:
🔹 Les característiques generals d’un oceà
🔹 L’origen dels oceans
🔹 L’aigua de mar
🔹La temperatura de l’aigua
🔹El grau de salinitat de l’aigua
🔹La composició química de l’aigua de mar
🔹El color de l’aigua dels mars
🔹 Les ones i els tsunamis  
🔹 Les marees i els corrents marins
🔹 El fons marí
🔹 La contaminació actual
🔹 Les espècies marines…
Parlar dels oceans suposa omplir la nostra imaginació d’una gran extensió d’aigua que comprèn el planeta terra tot separant dos o més continents i exhibint la grandària de la major part de la superfície terrestre.
Tot i això, que en són generalitats en aquesta commemoració anyal, la dèria que em facilita ara mateix la imaginació, barrejada amb els meus records, corre apressada cap a la figura real del mar que tenim a tocar. Em refereixo a la nostra Mar Mediterrània que ens descobreix una gran quantitat d’aspectes metafòrics, com en són la imatge de la immensitat infinita de l’univers i el seu origen misteriós, el principi cabdal de la vida i, fins i tot, la representació psicològica de les turbulències del nostre inconscient quan s’embraveix. I, per suposat, amb importants valors afegits, perquè:
🔷El “Mare Nostrum” concentra -en el seu si, a la seva riba i a terra endins- un gruix molt preuat de mites clàssics que, al llarg del temps, han contribuït a donar raó de la transcendència o del més enllà desconegut a través de moltes generacions, per assadollar la incertesa del misteri que ens amara.
🔷La “Mar Mediterrània” és el bressol on si gronxen tots els tons blaus del cel i a on hi ressonen, no només el plor profund de l’aigua brava enfollida pels vents, sinó també el batec compassat d’un mar calmat a la manera d’un nou nat que somnia feliç i en pau.
Per tot això i amb una mirada a les platges del nostre litoral i a la mateixa aigua de mar tant saludable i desitjada, després d’aquest confinament tant dur a causa del Covid-19, el poeta ens relliga avui el balanceig del mar juganer amb l’arribada de l’estiu:
«Ones, escuma i estrelles / en el seu teler de cristalls / ens teixeixen per als nostres bolcalls / grans para-sols i vistoses tovalloles. / La lluna hi broda  brillants / i el mar ens regala petxines  / de nacre, argent i corall. / Si avui el tastes, estiuejant, / veuràs que avui no té res d’amargant».
I en fer-nos avui ressò d’aquesta commemoració anyal sobre l’aigua del mar del oceans -malgrat el temps durs que ens ha tocat de viure-, sigui a la platja nedant o ben estenallats al sol, hem de seguir maldant, perquè la nostra navegació temporal arribi al bressol d’un bon port.  
PERÒ ARA EL DIA JA HA TOMBAT I ES HORA DE DESCANSAR. QUE TINGUEM MOLT BONA NIT…!
.
09.06.20 BON DIA…! 
.
«EN EL 150è ANIVERSARI DE LA MORT DE CHARLES DICKENS…»
.
En despertar-me avui, amb un matí encara ben cobert de núvols i força desagradós, em crida l’atenció un altre aniversari a homenatjar com n’és el 150é aniversari de la mort de Charles Dickens, un personatge d’un biografia desplaent a la mateixa alçada del dia emboirat d’avui i que és millor no furgar, però que com el sol que aviat també agafarà volada, literàriament aquest escriptor anglès de l’era victoriana anglesa podem situar-lo en el podi dels grans literats.
.
L’obra literària de Dickens, el decorat de la qual mostra un espectacular escenari de prodigioses aventures, contrasta amb un rerefons de misèries i epidèmies que vagaregen al seu aire -tant o més feixugues que les de la nostra societat actual-, i que exhibeixen ben al descobert com els rics s’enfronten a uns pobres cada vegada més pobres i alienats. I és que com escriptor realista:
.
Charles Dickens, presenta personatges de classe baixa i marginal, amb una funció de denúncia social, tot destacant-ne descripcions d’ambients, especialment interiors familiars i casolana, així com carrers ombrívols de Londres. Barreja la ironia amb l’estil afectat, però buscant sempre la senzillesa i la facilitat de lectura.
.
✅ Charles Dickens, descriu els protagonistes -sempre amb xacres de pobresa i d’abandonament-, idealitzats i incapaços de veure’s corromputs i moralment dempeus i fort, malgrat la pobresa, mentre que l’antagonista de cada obra apareix satiritzat amb trets més duríssims i execrables.
✅ Charles Dickens, selecciona un dels temes preferits com n’és la infància. Un tema que apareix com la principal víctima de les desigualtats de l’època victoriana i de l’auge de la revolució industrial ja que la majoria de nens de les seves obres treballen i busquen permanentment diners, un dels altres temes recurrent.
La infància esdevé sinònim d’innocència i possibilitat, i aporta una abundància d’elements biogràfics del mateix autor.
.
Els finals feliços de les obres de Dickens es deuen a la casualitat i la providència, en sintonia amb el cristianisme que professava. Ell creia en la justícia divina per compensar els nascuts en circumstàncies desfavorables si es mantenien fidels a la moral.
Per aquest motiu, moltes de les seves obres es poden titllar de melodrama tot conservants elements propis del romanticisme.
Fa uns dies recordàvem a Josep Carner, també en un 50è aniversari, que ara el faig sortir en escena -conjuntament amb en Charles Dickens-, perquè va ser ell qui, d’entre altres obres, va traduir aquelles tan famoses de “David Copperfield”, la “Cançó de Nadal” i “Els papers pòstums del Club Pickwick”.
Per altra banda, només citaré una obra més -d’entre la seva voluminosa producció- “Oliver Twist”, atenent que tots l’hem vist al cinema, l’hem llegida o ens ha entusiasmat en reconèixer-la en format de còmic o d’altres estampacions.  
Charles Dickens va ser enterrat al «Racó dels Poetes» de l’Abadia de Westminster.
I un epitafi imprès distribuït en el seu funeral deia: “A la memòria de Charles Dickens […], simpatitzant dels pobres, els que pateixen i els oprimits […] i per la seva mort, un dels més grans escriptors d’Anglaterra s’ha perdut per al món”.
Les últimes paraules de Dickens, segons informa el seu obituari en The Times, varen ser: “Sigues natural, fill meu. Perquè l’escriptor que és natural ha complert totes les regles de l’art”.
.
No sé si són certes aquestes paraules pronunciades durant la seva agonia, però he de dir que una  biografia personal i literària tan exuberant com la de Charles Dickens, no m’ha estat fàcil de resumir ni de composar en el dia del 150è aniversari de la seva mort.
Segurament jo no hauré acomplert pas totes les regles de l’art d’escriure que va expressar aquest inmortal escriptor anglès.
TOT I AIXÒ, QUE TINGUEM UN BON DIA AMB L’ESPERANÇA QUE EL SOL ACLAREIXI EL CEL ENNUVOLAT…!
.
09.06.20 BONA NIT…!
.
(I) «LA GLÒRIA I EL DESHONOR DE JORDI PUJOL»
.
En el 90è aniversari del naixement de Jordi Pujol -President de la Generalitat des de l’any 1980 al 2003-, ja sigui per la personalitat del personatge, o bé pels anys que en fou davant del poder executiu de Catalunya, m’és plaent fullejar algunes planes d’opinió escrites en aquesta circumstàcia per persones que el conegueren de ben a prop o l’estudiaren, i així encomiar i ponderar l’ambivalència d’aquest polític, altrament calidoscòpic i contradictori, que havent arribat al cim de la popularitat i d’una obra de govern -enaltida per uns i menystinguda per altres-, ha caigut en desgràcia a causa del daltabaix corruptiu que en un 25 de juliol de 2014 ell mateix reconegué, mitjançant un comunicat personal, de l’existència d’un cabal de diners a l’estranger no regularitzats des de l’any 1980 i que tenien l’origen en una anomenada deixa del seu pare Florenci Pujol.
La historia n’assumirà el treball de garbellar o sedassar el bon blat de la palla malesa. I ho deixo aquí escrit a l’espera de temps esdevenidors. Mentrestant, m’encurioseix saber què n’opinen alguns articulistes de renom -com he indicat- pel que fa a la biografia d’una vida dedicada a Catalunya, amb una trajectòria plena d’abubdants llums, però també d’ombres inquietants.
🔴 (I) “LA IDEOLOGIA O EL VERSIONADOR NOU DEL VELL CATALANISME”
Per en Francesc-Marc Álvaro
🔴 Cal clicar aquest LINK per consultar l’original de l’article, tot i que es pot llegir a continuació: 

La caricatura ens presenta Jordi Pujol com el botiguer que guanya eleccions perquè sap tocar la fibra sensible d’una majoria que altres menyspreen, amb un producte nacionalista i costumista que ell mateix va resumir: Sant Pançraç, doneu-nos salut i feina.

Cal decapar la pintura resseca d’aquesta caricatura, per poder analitzar seriosament, amb perspectiva, el polític català més important del segle XX. Perquè Jordi Pujol -agradi més o menys- és el dirigent que influeix més en la transformació de Catalunya des de les institucions, el que pesa més en la governabilitat espanyola, i el que projecta de manera eficaç el fet nacional català a l’exterior.

Jordi Pujol és no és un ideòleg, sinó un home de idees amb una capacitat enorme d’absorbir informació i coneixement i amb una intel·ligència excepcional que a diferència d’Enric Prat de la Riba -fundador de Convergència- no va pretendre oferir un nou corpus ideològic del moviment catalanista, sinó que com lector de la historia, va descodificar tots els canvis socials i culturals adaptant-los i versionant-los per tal de modernitzar el catalanisme polític. Ell detesta els diletants embafats ideològics que són incapaços d’arremangar-se i busca el seu principal centre de gravetat com n’és l’acció.

A partir de la crítica que en fa dels errors de la Lliga i de l’ERC dels anys trenta, de l’europeisme, de la democràcia cristiana i la socialdemocràcia, del personalisme comunitari de Péguy i Mounier, del Concili Vaticà II, de l’anàlisi de la immigració, de l’observació de les classes mitjanes, i absorbint moltes de les idees de Jaume Vives i Pierre Vilar, entre d’altres, en brolla una síntesi eficient que no és una altra cosa que una posada al dia -un aggiornamento- del nacionalisme català.

Però Jordi Pujol no en tenia prou amb tot això. Va arrebossar els seus discursos amb una mística molt genuïna (ja la trobem als seus escrits de presó) i també amb constant digressions moralistes enderiat a representar-se com una mena de “coach” espiritual laic. És aquest paper simbòlic -no pas la seva obra de govern- el que queda fulminat després de la confessió del 25 de juliol del 2014”.

…I MOLT BONA NIT…!
.
10.06.20 BON DIA…!
.
(II) «LA GLÒRIA I EL DESHONOR DE JORDI PUJOL»
.
La complexa i polièdrica personalitat de Jordi Pujol em porta a seguir escatint treballs ben documentats de persones que han acuitat aquest personatge ambivalent de la historia de Catalunya.             
Tanmateix, com totes les figures polièdriques, que són susceptibles de ser captades, tant des del propi color com la imatge que projecten segons els ulls de qui se les mira, hi haurà qui només vegi en Jordi Pujol una sola faceta -oblidant totes les altres, que en són moltes de bones o dolentes, siguin ideològiques, polítiques, intel·lectuals, socials, econòmiques, morals-, com en seria la de l’home que arribat un moment determinat de pressió política, va sincerar-se i culpabilitzar-se d’haver amagat un llegat o, ves a saber què (!), quan altres persones o grups polítics han mentit estrepitosament en els afers de la corrupció.
La historia, amb el pas del temps, escriurà el seu veredicte. Mentrestant, jo segueixo esbrinant, en començar el dia, la imatge que ens n’ofereixen escriptors de renom. I així ho continuaré fent fins dijous -que haurem de parlar del Corpus Christi, una festa cristiana tradicional, però guarnida de catifes i d’un original espectacle anomenat “l’ou com balla”-, en relació al personatge que en aquests moments és dubtosa la manera de com entrarà en els llibres d’història.
🔴 (II) “ELS CASOS DE CORRUPCIÓ: DE HAMLET A MACBETH”
Per en Jordi Amat
🔴 Cal clicar aquest LINK per consultar l’original de l’article, tot i que es pot llegir a continuació: 
“El títol no és meu. És de Baltasar Porcel de l’any 1992 i valdria com el final de la segona temporada sobre una de les grans sagues catalanes del segle XX. L’inicia Florenci Pujol, el centre l’ocupa el polític més determinant de la historia del catalanisme i l’acaba derruint el seu fill gran. La historia s’ha acabat emmotllant a una tragèdia. Ho té tot. Política i culpa, família i corrupció. Però en aquella  conjuntura del 92 Porcel -un intel·lectual del pujolisme-, pretenia relativitzar el que li semblava només la lluita del poder de Convergència.

El 1992 acaba la segona temporada sobre la saga i comença la tercera. La primera l’ha guionitzat Pujol mateix. No tant a les memòries com a la intervenció saturnal al Parlament després de la confessió. Va perdre els papers, però va explicar una versió de l’origen:

  • El pare. Florenci. Un home espavilat de la postguerra que s’enriqueix a la borsa, on contacta amb grans burgesos i pels qui realitza operacions opaques que el franquisme tolera.
  • El fill, amb dots naturals per al lideratge, aprendrà així la naturalesa amfíbia del diner alhora que assumí una missió de redempció nacional a la qual estava disposat a entregar-ho tot.
  • I ja vell, el pare, inquiet per operacions fallides del banquer que vol ser polític i tement que pignorés la fortuna del tot, assegura rendes deixant un capital a l’estranger.

Són les 10 del matí del 7 de maig de 1980. La segona temporada comença a Palau Dos homes parlen esperant la seva hora. “La generalitat només som tu i jo”, diu Pujol a Lluís Prenafeta, secretari general de la presidència. Podria semblar una anècdota, però és una categoria. […] Va caure en la temptació de patrimonialitzar la institució. Diguem-ho insensibilitat per distingir-ho entre allò que és legalment permissible i allò moralment intolerable. Volia fonamentar el lideratge en l’exigència ètica, però no deixava de sentir-se atret i envoltat pel costat fosc d’una força que necessitava per governar.

I la tardor del 92, l’article de Porcel, és l’ona expansiva d’un congrés de Convergència aparentment tancat en fals. Es va retirar unes esmena que volia incidir amb els pactes del grup parlamentari de Madrid amb el govern de González…, i això va anar en contra de Miquel Roca que no es va presentar a la reelecció com a secretari general del partit. Es buscava, doncs, afeblir el poder de Roca, de tal manera que el successor natural quedaria neutralitzat i ja no hi hauria contrapesos entre líder, partit, govern i institució. Els acords amb el poder real, amb la Moncloa, durien la rúbrica del patriarca quan el finançament del partit s’entenebra.

 

Tres setmanes després de l’article de Porcel, bateig de dues netes del President al Saló Sant Jordi. Els assistents són els qui cuinaran la successió del clan. Pujol feia com un Hamlet que no escoltava allò que pocs col·laboradors gosaven dir-li mentre un cotxe d’alta gamma cremava els pneumàtics a les nits de Barcelona. El condueix un Macbeth carregat de bitllets. Començava l’última temporada”.

I QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
.
10.06.20 BONA NIT…!
.
(III) «LA GLÒRIA I EL DESHONOR DE JORDI PUJOL»
.

Jordi Pujol, després d’haver dit que s’havia quedat sense arguments a favor de la unitat d’Espanya (o en contra de la independència de Catalunya, que ve a ser el mateix), l’Estat va procedir a la seva demolició.

L’atzar o el que sigui, ha volgut que Jordi Pujol hagi complert 90 anys sumit en un silenci com si ja fos mort.

 

 

Jordi Pujol, amb la seva controversia, demostra dues coses:

 

  • Que la política espanyola està sempre condicionada per Catalunya, però que la política catalana no ha aconseguit ser més que un subsistema de l’espanyola. Hi va haver moments que Pujol, certament, va condicionar Espanya des de Catalunya, però va voler cobrar-s’ho com un líder espanyol més i arribat el moment se li va passar la factura que a d’altres -recordem Felipe González o José Maria Aznar- no se’ls passarà mai.
  • Que Jordi Pujol haurà estat un dels polítics de més qualitat que hagi tingut Espanya -no Catalunya que té una altra tradició-, i la discussió sobre què pesa més, si la seva obra de govern o la seva corrupció, no té solució perquè les dues coses van juntes

🔴 (III) “LA RELACIÓ AMB ESPANYA I EL GRAN VENEDOR DE CATALUNYA”

Per Fernando Ónega

🔴 Cal clicar aquest LINK per consultar l’original de l’article, tot i que es pot llegir a continuació:

“La relació de Pujol amb els governs espanyols, és a dir, la relació de la Generalitat que presidia i l’Estat, l’explica ell mateix en un dels seus llibres de memòries: “Per aconseguir una autonomia de gran qualitat social que garantís la identitat catalana i que fos reconeguda dins i fora d’Espanya havíem de ser forts a Catalunya i tenir pes a Madrid”.

Probablement el seu primer vincle va ser amb la Corona. La relació amb Joan Carles I va tenir complicitat, com es va demostrar en el cèlebre “tranquil, Jordi, tranquil”. Molts anys més tard li vaig preguntar per la seva memòria del rei i em va respondre que pensava que el monarca mai entendria a Catalunya, però “inspirava confiança” i gràcies a aquesta actitud real “Catalunya va seguir creient en el seu bon encaix en l’Estat, es van fer progressos lingüístics i l’ambient va ser molt positiu”. La confiança es va traslladar a Felip VI quan, sent encara Príncep d’Astúries, va reconèixer una identitat nacional catalana. Segons Charles T. Powell, a Pujol li va agradar tant que va animar a Felipe González a que fes seves les paraules del Príncep.

Un esglaó més baix, no hi va haver govern espanyol que no depengués de Pujol en algun moment:

  • Hi va dependre Adolfo Suárez, que va aconseguir la investidura, legislar i salvar-se en una moció de censura gràcies als vots de la llavors anomenada “minoria catalana”.
  • Hi va dependre Felipe González quan va perdre la majoria absoluta el 1993 i es va mantenir en el poder gràcies als escons de CiU fins que Pujol el 1995 li va dir: “Ho lamento molt, vaig a haver de retirar el suport, però de veritat que ho sento molt per tu”, i González no va poder aprovar els pressupostos i va haver de convocar eleccions.
  • Hi va dependre Aznar, que va segellar el Pacte del Majestic dies després que els seguidors del PP celebressin la victòria del 96 amb un “Pujol, enano, habla castellano”.
  • I del seu partit hi va dependre Zapatero, perquè els seus escons van salvar a el govern i a la pròpia Espanya, que el PP deixava caure, en el dramàtic maig de 2009.
  • De Rajoy no en parlem perquè, encara que hagués governat Pujol, no ho podria salvar després de l’155.

Avui es pot dir que la relació Pujol-Espanya ha estat una exhibició de pragmatisme, de realisme i d’intel·ligència política. Pujol va elaborar, sens dubte, les bases del que ara es coneix com “estructures de l’Estat català”, però no va creure en la independència com a meta assolible. En conseqüència, va aplicar el seu principi: una Catalunya gran en una Espanya gran. Es va dedicar tant a aquesta idea que el diari ABC el va proclamar “Espanyol de l’any 1984”.

Mai va voler que un militant de CiU, ni Duran Lleida ni Miquel Roca, fos ministre, però va facilitar la governabilitat, la seva obsessió. I, naturalment, li va posar preu: gran part del desenvolupament autonòmic es va aconseguir per aquests acords, fins i tot amb Aznar. Els governadors civils van desaparèixer com a tals perquè ell ho va exigir. No és cert, en canvi, que Aznar hagués sacrificat Aleix Vidal Quadras per la seva exigència. Miguel Ángel Rodríguez ho recorda com un soci incòmode, que intentava esprémer tot el que podia: “cada final d’una negociació era el començament de la següent”. El resum d’aquesta relació és que es va canviar estabilitat per autogovern de Catalunya. Aquest era el negoci.

Però hi ha una part menys recordada: l’apostolat de Catalunya que Pujol va fer per gran part d’Espanya. Va viatjar a moltes províncies com un venedor d’una mercaderia anomenada Catalunya. El 1983 va organitzar a Madrid una magna exposició amb un títol suggestiu: “Catalunya dins de l’Espanya moderna”. Es reunia amb grups de periodistes i personatges de tota condició a Barcelona o Madrid. Un gran venedor. La seva etapa és, probablement, l’edat d’or de la relació, ara turbulenta, Generalitat-Estat espanyol”.

…I MOLT BONA NIT…!

.

11.06.20 BON DIA…!

.

(i IV) «LA GLÒRIA I EL DESHONOR DE JORDI PUJOL»

.

Després de la confessió sobre els seus diners ocults, Jordi Pujol es va amagar. Literalment. Obligat, va deixar el seu ampli despatx del passeig de Gràcia i es va refugiar en un petit lloc dels baixos d’un edifici  al carrer Calàbria de Barcelona. Era el temps dels insults al carrer i d’un xàfec de crítiques. 

Però han passat els anys i les greus acusacions que pesen sobre la seva família segueixen pendents de judici i sentència. I Pujol ha decidit ser fidel a un dels seus traços de personalitat: l’autoestima.

Pujol ja té 90 anys. Camina amb certa dificultat, ajudat per un bastó, la seva sordesa és notable. I té preocupacions de salut en el seu entorn. Però el seu estat d’ànim, diuen els que el freqüenten, és bo. Segueix actiu, però ja sense tractar d’influir. Rep a estudiants, contacta amb periodistes i s’interessa per qüestions d’actualitat, com el futur de la Nissan.

Segueix la via judicial que fa, massa lentament, el seu curs. Pujol pensava, segons els seus col·laboradors, que amb la confessió salvava els fills. No només no els va salvar, sinó que es va condemnar ell mateix.

El temps i, en part, els jutges determinaran quina part d’aquesta herència taca l’altra herència: la d’un polític i personatge polièdric -intel·lectual, nacionalista, banquer, activista antifranquista, socio-liberal- que sempre va tenir vocació de líder moral i ètic i va haver d’acabar demanant perdó.

🔴 “L’OBRA DE GOVERN O LA FICCIÓ DEL PODER”

Per Antoni Puigvert

🔴 Cal clicar aquest LINK per consultar l’original de l’article, tot  i que es pot llegir a continuació: 

“Les pors i incerteses d’avui estan lluny de les esperances i il·lusions que, malgrat tots els problemes econòmics (caiguda del tèxtil, per exemple) suscitava estrenar la democràcia, recuperar l’autogovern, programar infraestructures, edificar escoles, fomentar la inversió estrangera, inaugurar museus, potenciar la llengua catalana o crear una xarxa hospitalària…

La modernització pujoliana no va ser molt diferent de l’espanyola en general. L’administració, per exemple. Pujol es va empassar la immensa quantitat de funcionaris de l’Estat que li tocaven en el procés de descentralització autonòmica. Va catalanitzar aquella herència, però no la va reformar. No la va rectificar amb criteris d’eficiència, agilitat i flexibilitat. Alguns organismes van mostrar el que podria haver significat per a l’economia i la societat catalana un model administratiu més àgil i eficient. El president Pujol va preferir acumular funcionaris i transferències. Una màquina enorme i de quatre barres, impermeable a la son noucentista d’una Suïssa mediterrània.

L’administració catalana va acumular molt poder, i el va exercir de manera molt espanyola. Legalista i exigent amb l’administrat, no va saber guiar-lo, no va impulsar una veritable transformació de país. No va contribuir a modernitzar l’agricultura, a potenciar la indústria en els llocs en què s’enfonsava. No va servir per transformar el turisme de sol i platja; ni per consolidar el sistema educatiu com a ascensor social. Tot el bo que hi ha a Catalunya en aquests àmbits respon a la iniciativa privada. La reforma universitària de Mas-Colell és un dels millors èxits de l’administració Pujol; i el model sanitari, per descomptat (encara que en altres autonomies també és bo).

L’escola catalana va ser una gran victòria de tot el Parlament, que va avalar la immersió. Però de seguida va perdre el sentit original, integrador. Els governs de Pujol van fomentar una lectura identitària, que va abanderar el tècnic Joaquim Arenas: emparant-se en el consens parlamentari, va impulsar una visió nacionalista de la llengua.

TV3 i Catalunya Ràdio sí van respondre a una idea clara: projectar un gran ull en català sobre el món, configurar una audiència comunitària, potenciar la llengua. Es diu que han servit per adoctrinar: no, han servit per empolainar-se. Durant anys, els catalans, dispersos i acomplexats sota el franquisme, es van reunir davant de l’espill de TV3 i es van sentir atractius. Pujol ho deia autoestima.

Ens anem allunyant del temps de Pujol. La persona, feliçment, segueix entre nosaltres -terriblement erosionada, això sí, pel pes d’una ombrívola història de corrupció familiar-, però la realitat dels seus anys de govern es va perdent en una nebulosa en la qual l’oblit i la llegenda es confonen, com passa amb totes les obres humanes. Es diu que és el creador de la Catalunya d’avui, però la seva obra de govern, sent tan llarga, va deixar escassos fruits que mereixin el qualificatiu d’excel·lent.

En canvi, el pes polític de Pujol va ser enorme, colossal. Ha estat un polític de gran intel·ligència i astúcia. Capaç d’impressionar als forts i de meravellar als senzills, de fascinar auditoris, de negociar avantatjosament amb el poder central, de viatjar, políglota, pel món buscant capitals o influència. Aquestes capacitats eclipsaven de fet l’obra dels seus governs, que mai van estar a la seva altura.

Tarradellas havia marcat el camí: el poder és simulació. Una Generalitat que no podia canviar a fons la vida econòmica i social catalana, va servir per crear una formidable imatgeria simbòlica, una ficció de país, una suggestió de poder. Sota aquest paraigua simbòlic es van acollir diverses generacions. Potser per això la ficció segueix. Corregida i augmentada”.

Cadascú, finalment pot triar el seu Pujol preferit: el cristià devot; l’activista empresonat per la dictadura; el banquer mecenes que va acabar essent un mal banquer; l’ideòleg d’un moviment que va contribuir a la cohesió civil de Catalunya; el governant que va prestigiar la Generalitat i que va mantenir el suport popular durant vint-i-tres anys; el cabdill personalista que es va erigir en lúnic intèrpret de les necessitats del país; i el pare de família permissiu que va deixar fer mentre la corrupció sitèmica contamionava el seu partit i el seu govern.

Totes les ànimes de Pujol són Pujol i no només no s’exclouen, sinó que es complementen:

  • El Pujol patriota explica el seu esperit de sacrifici, però també la seva ambició.
  • La dèria de Pujol pel país el va portar a ser un governant capaç de combinar el peix al cove amb la visió estratègica.
  • Pujol va creure’s i va tenir la convicció que Catalunya el necessitava més que ningú i que tots els seus actes -també els actes reprovables i il·legals-, s’havien de tolerar perquè, al cap i a la fi, el cim de la muntanya s’hi arriba fent giragonses.

Una persona tan preoculada per la posteritat, com va poder permetre que uns diners a andorra i les presumptes activitats dels seus fills i acòlics possessin en perill el seu legat…!

Malgrat tot, el balanç del pujolisme arribarà, serà exhaustiu, i no es limitarà al trist epíleg que l’ha dut a l’ostracisme.

Perquè si no fos d’aquesta manera, renunciaríem a entendre la Catalunya de l’últim mig segle XX.

…VISCA CATALUNYA I MOLT BON DIA…!

.

11.06.20 BONA NIT…!

.

(I) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES TRADICIONS»

«ESPIGOLANT EL COSTUMARI CATALÀ»

Darrerament, havent dedicat quatre articles sobre el 90è aniversari d’en Jordi Pujol -per molt que la seva personalitat hagi ocupat moltes pàgines de il·lustració i comentari en els mithans de comunicació-, no seria just oblidar-nos de les tradicions catalanes més nostrades. I és que, efectivament, avui dijous 11 de juny s’escau i se celebra la festa del «Corpus Christi».

Una festa que actualment ha passat de ben segur desapercebuda pels temps que correm, però que d’antuvi gaudeix de prou ressonàncies d’antigor que, per la força de la tradició, arriben fins als nostres dies a una bona part de molta gent i, com sol passar en la manera de pensar i fer dels pobles, amb un aiguabarreig d’elements insòlits que -en la mesura que passa el temps-, queden tant desdibuixats que se’n perd la significança original.

Havent dedicat quatre articles sobre el 90è aniversari d’en Jordi Pujol -per molt que la seva personalitat hagi donat moltes pàgines de il·lustració i comentari-, no seria just oblidar-nos de les tradicions catalanes més nostrades. I és que, efectivament, avui dijous 11 de juny s’escau i se celebra la festa del «Corpus Christi».

Una festa que ha passat segurament desapercebuda, però que d’antuvi gaudeix de prou ressonàncies tradicionals que arriben fins als nostres dies a una bona part de molta gent.

Jo penso que aquest “Costumari Català”, que resta disposat en quatre voluminosos volums, és com una espècie de Museu en lletra impresa on s’hi concentra una abundosa documentació sobre totes les tradicions catalanes i els costums més arrelats en què, al llarg dels segles, s’hi ha emmirallat la història folklòrica del nostre poble.

Jo penso que aquest “Costumari Català”, que resta disposat en quatre voluminosos volums, és com una espècie de Museu en lletra impresa on s’hi concentra una abundosa documentació sobre totes les tradicions catalanes i els costums més arrelats en què, al llarg dels segles, s’hi ha emmirallat la història folklòrica del nostre poble.

En consultar, doncs, el curs de l’any contingut en el “Costumari Català” de Joan Amades em trobo que aquest autor n’ha recollit i escrit cent cinquanta-quatre pàgines, exhaustives, ben atapeïtdes i expressament dedicades a la festa del «Corpus Christi» i tota la corrua de manifestacions i d’adherències que el pas del temps ha emmanllevat segons la forma de celebrar aquesta diada en relació a les vivències costumistes de cada poble.

Jo penso que aquest “Costumari Català”, que resta disposat en quatre voluminosos volums, és com una espècie de Museu en lletra impresa on s’hi concentra una abundosa documentació sobre totes les tradicions catalanes i els costums més arrelats en què, al llarg dels segles, s’hi ha emmirallat la història folklòrica del nostre poble.

 

Jo penso que aquest “Costumari Català”, que resta disposat en quatre voluminosos volums, és com una espècie de Museu en lletra impresa on s’hi concentra una abundosa documentació sobre totes les tradicions catalanes i els costums més arrelats en què, al llarg dels segles, s’hi ha emmirallat la història folklòrica del nostre poble.

En aquesta ocasió -deixant el dia a dia polític i l’estat sanitari de la població actual, cosa que ja hi tornarem si s’escau-, penso dedicar algunes planes sobre la festa del «Corpus Christi» conjuntament amb algunes de les tradicions més característiques encastades en aquesta festa religiosa que la diada ha aportat i que -en més o menys vigoria- encara perduren en l’espai de la nostra geografia i en la memòria històrica:

🔸La curiositat de “l’ou com balla”, aquell emmotllament perfecte i curiós entre l’aigua del brollador de la Catedral de Barcelona i un simple ou de gallina, en un provocador desafiament a les lleis físiques que també haurà de ser objecte d’explicació científica…

🔸L’ornamentació policromada dels carrers d’alguns pobles que, amb un acurat i especialitzat treball quasi d’orfebreria, converteixen els carrers en esplèndides «catifes i enramades» per al pas de la processó de la diada de Corpus…

🔸La festa per excel·lència de la capital del berguedà -“La Patum”- curulla de foc, fum i espetecs que acompanyen una disbauxa de balls sorollosos i d’elements d’una severa tradició religiosa en un ambient espectacular i de ruixada pirotènia…

De tot plegat, n’hem de parlar aquests dies i centrar-nos més en aquestes tradicions de casa nostra per tal d’equilibrar els temes de política d’aquests darrers dies i deixar-nos portar per la imaginació i la festa.

Així que anem-nos-en a descansar i demà ja en seguirem parlant. Sense oblidar que abans es deia -tot i que no cal donar-hi avui més importància-, allò de:

Hay tres jueves al año que relucen más que el sol: Jueves Santo, Corpus Christi i la Ascensión”.

Festes farcides de simbolismes religiosos que alhora han provocat la presència d’altres tradicions més festives i també igualment entranyables.

En seguirem parlant, però mentrestant ho espereu per als propers dies, US DESITJO QUE TINGUEU UNA MOLT BONA NIT…!

.

12.06.20 BON DIA…!

.

(II) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES TRADICIONS»

«LA FESTA DE CORPUS CHRISTI»

.

La celebració del «Corpus Christi», o simplement “Corpus”, és una festa pròpia de l’església catòlica destinada a venerar el sagrament de l’Eucaristia. La seva celebració -dins del calendari litúrgic cristià- es presenta com una festa movible que s’escau el dijous següent després de l’octava de la Pasqua Granada o de la Pentacosta.

Es tracta d’una festa d’origen medieval i instituïda pel Papa Urbà IV a l’any 1262 per honorar l’Eucristia, després de la controversia haguda entre la teologia ortodoxa i oficial de la presència real de Crist en l’Eucaristia i -contràriament- la creença heterodoxa i desviada d’una concepció del sagrament com una realitat només simbòlica. M’agradaria explicar-me:

🔴En primer lloc, la història devocional de l’Edat Mitja.

Cal fer constar que, dins de la comunitat de cristians, del segle XIII, hi convivia una gran multitud d’experièncie religioses que eren titllades d’heretgies i considerades aberracions respecte de altres pràctiques considerades com d’autèntica devoció.

És a dir, hi havia tot un conjunt de creences o d’idees que eren contràries del pensament oficial de l’església perquè se n’apartaven dels ensenyaments doctrinals en vigor que, per altra banda, eren tinguts com els únics vertaders.

Així doncs, hi havia unes formes i maneres religioses de pensar, de creure o de practicar ortodoxes que convivien alhora amb altres creences de caràcter ancestral, la majoria de les quals eren pervivències atàviques de determinats rituals pagans, que no tenien res a veure amb els ensenyaments de l’església oficial, tot i que el poble crèdul les compaginava amb les pràctiques cristianes. Un conjunt de creences i d’activitats turbulentes, en definitiva, com també ho era el tarannà de la pròpia Edat Mitjana.

🔴El punt central de la qüestió.

Una de les heretgies més divulgades del moment, i un dels detonants originaris de la institució de la festa del «Corpus Christi», va ser la professada per Berenguer de Tours, que negava explícitament la presència real de Crist en el sagrament de l’Eucaristia.

Reprenent les nocions aristotèliques sobre substància i accident, Berengario va afirmar que si una substància desapareix, desapareixen també les seves propietats, que estan intrínsecament lligades a aquella: si en l’Eucaristia la substància de el pa i de el vi desapareixen, haurien de desaparèixer les seves propietats accidentals, com el gust, l’olor, el color etc. Des del moment que això no succeeix les substàncies de el pa i de vi han de continuar subsistint durant l’acte de la consagració.

Per Berenguer de Tours el pa i el vi són només un símbol de realitat espiritual, un signum sacrum, un sagrament en el sentit agustinià, és a dir un signe visible que permet aferrar-se, més enllà de l’aparença sensible, a la idea de la Passió de Crist. 

Berenguer de Tours va ser fet presoner i després condemnat en el Concili de Vercelli de l’any 10502. A causa de les successives reafirmacions de les seves tesis, va tornar a ser condemnat en el Concili de París de l’any 1051, en el de Tours de 1055, de Roma de 1059, de Poitiers de 1075, de Sant Maixeut de 1076, en el de Roma de l’any 1078 i, finalment en el de Bordeus de 1080 en el qual Berenguer va manifestar creure que, «després de la consagració, el pa es converteix en el veritable cos de Crist, el cos nascut de la Verge, i el pa i el vi sobre l’altar, gràcies a el misteri de les paraules del nostre Salvador, esdevenen substància en el Cos i la Sang de Jesucrist, el Senyor »…

… Temps en què es començava a preparar la Inquisició. De fet, la Inquisició o Santa Inquisició fa referència a diverses institucions dedicades a la supressió de les heretgies, majoritàriament en el si de l’Església catòlica. La heretgia en l’era medieval europea moltes vegades es castigava amb la pena de mort i d’aquesta es deriven totes les altres.

  • La Inquisició medieval es va fundar a 1184 a la zona de Llenguadoc (al sud de França) per combatre l’heretgia dels càtars o albigesos.
  • A l’any 1249 es va implantar també en el regne d’Aragó, sent la primera Inquisició estatal.
  • En l’Edat Moderna, amb la unió d’Aragó amb Castella, es va estendre a aquesta amb el nom de Inquisició espanyola (1478-1834) sota els auspicis de la monarquia hispànica, l’àmbit d’acció es va estendre després als territoris conquistats en el que s’anomenaria Amèrica.
  • La Inquisició portuguesa (1536-1821) i la Inquisició romana (1542-1965).

Les seves víctimes eren éssers humans, i fins i tot animals, acusats de bruixeria o d’homosexualitat. En 1600 es va emetre l’ordre de no incoar més processos ‘per sodomia‘, per blasfemar, per practicar bestialisme, per heretgia (cristians que neguen alguns dels dogmes instituïts per l’Església catòlica) i per acusacions de judaïtzar en secret.

A l’any 1215, en el IV Concili Laterà, la transsubstanciació es va convertir en dogma de fe…!

🔴 Avui com abans…?

Aquesta antiga i suposada heretgia, descrita anteriorment, ha tornat a posar-se en consideració de tal manera que la creença de la “presencia real” de Crist en l’Eucaristia s’afirma només com una “presencia simbòlica”.

És a dir, el sentit que cal donar-li’n rau en afirmar que la creença en la “transubstanciació” (la transformació de la substància del pa i el vi, miraculosament i hipotètica convertides en el cos i la sang de Crist), adopta un nou concepte teològic com n’és el convenciment d’una “transignificació” (la transformació  únicament metafòrica i simbòlica, desproveïda de qualsevol element miraculós o sobrenatural).

🔴 Que els especialistes investiguin..!

Però tot plegat, per a un major aprofundiment, deixem-ho per als moderns especialistes en teologia, encara que actualment tots ells s’han allunyat dels conceptes de l’univers filosofico-teològic-tomista medieval, com n’eren les diferenciacions i disquisicions entre les paraules que defineixen les ‘substàncies o essències‘ i els ‘accidents o espècies‘.

En aquella època medieval, tots aquests corrents contradictoris i oposats en el si de la mateixa església catòlica van donar pas a una veritable guerra de suposats miracles o fets portentosos, atribuïts a forces sobrenaturals -amb més o menys veracitat i ingènua credulitat que, succeïts, aplicats o relacionats amb l’Eucaristia -cosa que sortosament avui no se’n relaten i que en el cas que n’hi hagués algun certament no suportaria la platina del microscòpic científic-, van provocar, entre les diferents posicions de credulitat  validar les tendències que cadascun defensava.

I, per suposat, l’espectacle dels pretesos miracles o fets sobrenaturals -principalment les visions de Santa Juliana de Cornillon i la interpretació d’un extraordinari miracle ocorregut a un sacerdot l’any 1263 a Bolsena-, van ser recollits, defensats i interpretats com verídics per la institució eclesial que, en disposar de tota la força i el màxim poder, portaren al Papa Urbà IV cap a la decisió de decretar una festa orientada a la defensa i a l’enaltiment del «Corpus Christi» amb una celebració solemne i esplendorosa a perpetuïtat. I així, fins el dia d’avui…

A Catalunya, les primeres dates de celebració de la festa de les quals hi ha constància i ja amb la presència de l’element més destacat de la festa -la “Processó del Corpus”- les trobem a Barcelona (1320) que, per cert, aquest any se celebra el 700è aniversari, Manresa (1330), Vic (1330), Tortosa (1330), Solsona  (1331) i Berga (1333). Fora de Catalunya, les primeres celebracions estan datades a València (1355) i a Perpinyà, que ja la celebrava a mitjans del segle XIV.

De bell antuvi, i a tot arreu, la festa del “Corpus” va agafar una estructura similar, a l’entorn de l’esmentada processó, que es contituí en l’element religiós i social més destacat de la celebració entès com una desfilada triomfal del Santíssim Sagrament portat pels carrers i places de les viles i ciutats, dins d’un ambient d’acte social d’importància cabdal.

I fins aquí, l’origen d’una festa de desfilada -la processó- que encara se celebra en el món cristià, tot i que havent-se reduït molt la parafernàlia de l’antigor, ha donat lloc a altres elements que l’envolten i que haurem de tractar en propers textos escrits com en són “les catifes i enramades als carrers”, “l’ou com balla” i “La Patum”.

De tot plegat n’hem de seguir parlant i així ho farem. QUE TINGUEM MOLT BON DIA…!

.

12.06.20 BONA NIT

.

(III) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES DE TRADICIONS»

«L’OU COM BALLA,»

.

(III) En relació o al redós de la celebració de la festa del “Corpus Christi” han sorgit tota una sèrie d’elements que la tradició no ha pas menyenspreat, sinó al contrari. Segueixen convivint encara amb nosaltres, tot i que en algunes ocasions van perdent la tonalitat religiosa de què, antigament, n’estaven dotats.

Aquesta nit ens entretindrem en una tradició -“L’ou com balla”- i deixarem  “Les enramades o catifes dels carrers”, així com “La Patum” per demà. Però les tres tradicions les hem de contemplar com els exponents més característics de la festa principal del “Corpus Christi”.

L’ou com balla és una tradició que té lloc en diverses poblacions de Catalunya el dia de “Corpus Christi”, tot i que la més coneguda és la de la Font-brollador del Claustre de la Catedral de Barcelona. L’efecte-espectacle consisteix en col·locar un ou buit, amb un punt de cera que tapa el forat pel qual s’ha buidat, sobre el raig d’aigua d’un brollador d’una font, de manera que giravolti sense caure. La font, habitualment, es guarneix amb flors de ginesta i de clavells, així com també amb fruites del temps, com les cireres, amb les quals es cobreix la tassa de la font.

La interpretació més comuna és que l’ou representa el pa consagrat a l’Eucaristia i la forma del brollador de l’aigua vol semblar-se amb el calze o copa de vi que recorda i significa la sang de Crist. Tot plegat, en clara al·lusió a la festa del “Corpus Christi”.

L’origen de la tradició sembla que fou la Catedral de Barcelona, però molts altres pobles en donen també fefaent memòria d’aquesta curiosa atracció representativa.

Algunes altres interpretacions de “l’ou com balla” les trobem consignades en l’apuntament següent:

🔴 Per a uns, és la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l’ou, com l’aigua o l’abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l’estació primaveral en plena vitalitat.

🔴 Hi ha qui considera que la tradició de “l’ou com balla” va néixer com una distracció dels nobles del carrer Montcada de Barcelona mentre esperaven el pas de la “Processó de Corpus”.

🔴 Durant els anys, es va anar estenent la creença que si l’ou queia seria un any dolent,però si aguantava durant tota la jornada del “Corpus Christi”. També, a l’hora de cercar-ne l’origen, hem de tenir presents les similituds entre l’ou com balla i els jocs d’aigua que feien els musulmans en els brolladors dels patis interiors. Un d’aquests jocs consisteix justament a fer gronxar una piloteta sobre el raig d’aigua d’una font

L’explicació científica del perquè s’aguanta l’ou com balla ens la dóna l’efecte Coanda, encara que hi ha el principi de Bernoulli subjacent, que és la base per a poder aclarir-ne l’efecte gravitatori susdit:

  • Suposem una superfície corba, per exemple una esfera, que és el cas de l’ou com balla (tal com es pot veure en la il·lustració de la fotografia). Si sobre l’esfera es llença alguna cosa sòlida (arròs, per exemple), ambdós rebotaran en sentits contraris.

L’ou, pel principi d’acció-reacció, tendirà a anar en el sentit en què l’ha empès l’arròs, i aquest rebotarà. Això es pot veure a la primera part de la il·lustració.

  • Si repetim aquesta experiència amb un fluid, resultarà que aquest, per la seva viscositat, tendirà a «enganxar-se» a la superfície corba. Ni el fluid ni la pilota rebotaran en la direcció oposada, el fluid seguirà la seva trajectòria, adaptant-se suaument a la superfície corba, i l’ou tendirà a anar cap a l’aigua que l’empeny.

En el cas de l’ou com balla, l’aigua l’estira en totes direccions, abans de caure per l’acció de la gravetat i així el manté en equilibri.

I mentrestant a causa de l’enjogassada acció física, suficientment explicada, de “L’ou com balla” en el brollador de la Catedral de Barcelona o d’altres indrets de la nostra contrada, nosaltres deixarem que vagi fent i, cansats de tant traginar amunt i avall durant el dia, ens correspon un descans. PER TANT SOM-HI, I A DESCANSAR. MOLT BONA NIT I FINS DEMÀ…!

.

13.06.20 BON DIA…!

.

(IV) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES DE TRADICIONS»

«CATIFES I ENRAMADES»

.

(i IV) Vam deixar ahir a la nit “L’ou com balla” saltant sobre el brollador d’aigua, incansable i imparable.

Aquest matí, en posar el peu en terra, ens acostarem a “Les enramades o catifes” de flors que ens alliçonen d’un altre costum consistent en guarnir els carrers amb catifes efímeres per celebrar la festa del “Corpus Christi”, principalment pels llocs on havia de passar la processó, així com també per retre un homenatge -en el cas que despullem la diada de tota adherència religiosa- al floriment de la primavera.

Tradicionalment aquestes catifes i enramades s’elaboraven amb pètals de flors o flors senceres i herbei dels camps i boscos.

Però, des de finals del segle XX s’experimentà de fer-les afegint-hi altres materials com llavors, closques de fruits secs, serradura i encenalls tenyits amb anilines, marro i càpsules de cafè i altres elements recuperats o reciclats.

A les catifes s’hi representen motius diversos que, generalment, anaven lligats a la religiositat pròpia del “Corpus Christi”, així com també -sobretot actualment- a temes locals o a efemèrides importants.

Algunes poblacions han aconseguit molt de renom amb les catifes. És el cas de Sitges, La Garriga, Arbúcies i Sallent.

Aquesta nit parlarem de “La Patum”, però en tot cas ens interessa de veure com una festa -la del “Corpus Christi”-, celebrada amb el foc d’una intensa religiositat cristiana, a poc a poc n’ha quedat només el caliu d’unes brases.

Tanmateix, de no alimentar aquestes brases -tan quantitativament i qualitativa- amb les flames d’una fogata nova, s’aniran apagant deixant-ne tan sols el seu record memorial en els llibres de tradicions i costums.

QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!

.

13.06.20 BONA NIT…!

.

(i V) «LA FESTA DEL “CORPUS CHRISTI”, UNA TRADICIÓ RELIGIOSA QUE ORIGINA ALTRES DE TRADICIONS»

«LA PATUM»

.

«La Patum» és una festa tradicional i popular que se celebra a la ciutat de Berga, capital de la comarca del Berguedà, durant la festivitat del «Corpus Christi». La celebració consisteix en diferents representacions al carrer -els famosos i antics «Entremesos»- i amb la participació ciutadana, de les quals n’és característica la presència del foc, la pirotècnia i elements d’origen religiós i profà.
➡️  El nom “Patum” vol indicar o representar un animal fabulós que es fa desfilar a les processons i festes populars. Aquestes festes se situen dins dels «Entremesos» catalans propis de la festa del «Corpus Christi», com una espècie d’intermezzo musical.
➡️ Per extensió i de manera figurada, “Patum”, també s’aplica a aquella persona que té una gran consideració o popularitat, sovint més pel seu càrrec o per la fama aconseguida que no pas pels seus mèrits reals i presents.
➡️ No obstant, quan parlem de «La Patum» no es fa referència a aquestes descripcions susdites, sinó que el mot “Patum” és una onomatopeia del característic so del tabal, omnipresent a la festa. El toc d’aquest primitiu instrument té dos temps: el primer dèbil (pa) i el segon fort (tum).
La comparseria de la «La Patum», àdhuc havent sofert una important superposició de significats al llarg de la seva història, encara conserva reminiscències en el seu interior de pràctiques precristianes, com els rituals de la vegetació i de la regeneració. Però, com ha succeït en quasi totes aquests celebracions populars, l’Església catòlica va assimilar, readaptar i integrar part d’aquest cerimonial tan antic i el va cristianitzar.
Els orígens de «La Patum» pròpiament dita s’han de buscar en la celebració del «Corpus Christi», festa nascuda durant el segle XIII -recordem Urbà IV- i universalitzada el 1316 pel papa Joan XXI. A la ciutat de Berga la referència documental més antiga conservada de la festivitat del «Corpus Christi» i la seva «Processó» la trobem el 20 de maig de 1454.
Des dels seus inicis la processó de «Corpus Christi», començà a integrar arreu tot un seguit d’escenificacions, que amb el pas del temps s’anomenaren «Entremesos», que tenien com a objectius principals l’educació i la moralització d’aquells qui observaven el seguici. Moltes vegades, aquestes escenificacions eren simples cristianitzacions d’elements pagans ja preexistents, que foren readaptats i acabaren representant diferents passatges de les sagrades escriptures, adquirint aleshores el seu caràcter processional definitiu.
Aquests «Entremesos», amb el pas dels anys, anaren obtenint entitat pròpia i guanyant adeptes entre el poble, més pel seu vessant lúdic que pel seu caràcter religiós i moral, quedant-ne, finalment, tan sols les parts més festives. Aquestes mostres lúdiques, protagonitzades pels mateixos «Entremesos» que prenien part en la Processó derivaren, posteriorment, en la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament, preludi de l’actual «Patum». Així, arran de la processó del «Corpus Christi» s’esdevingueren dos actes clarament diferenciats:
✅ «La Processó» pròpiament dita, en què es venerava el Santíssim Sagrament i a la pròpia Església catòlica, i
✅ «La Bulla», amb un caràcter purament civil i laic i destinada a honorar i homenatjar les autoritats civils.
Els «Entremesos» de «La Patum» de Berga conformen un conjunt de comparses en què cadascuna representa o significa una realitat. I així ens trobem amb:
🔸El Tebal o el tambor gros…
🔸Els Turcs i els Cavallets, quatre moriscos i quatre cristians…
🔸Les Maces i els Àngels, amb els seus balls…
🔸Les Guites, dues bèsties amb cos de mula i coll de girafa…
🔸Els Nans vells, també dits Capsgrossos…
🔸Els Gegants, parelles joves I parelles velles…
🔸Els Nans joves, també dues parelles de Capsgrossos…
🔸Els Plens, diables plens de petards…
🔸Els Tirabols, la dansa de «La Patum»…
🔸L’Àliga
L’Àliga de «La Patum» és una bèstia de cartó pedra i fusta, que representa un ocell d’aquesta espècie. És de grans dimensions, amb el cap cenyit per una corona comtal, amb les ales plegades i el bec obert on hi porta branques de llorer, olivera i clavells. Aquesta figura executa el ball amb més valor coreogràfic i musical de tota «La Patum».
L’Àliga de «La Patum» simbolitza el poder, la dignitat, la pau i la justícia, motiu pel qual antigament ocupava una posició preeminent i gaudia d’un seguit de privilegis impensables en els altres «Entremesos» e caràcter més profà. Li era permès de ballar al presbiteri de l’església i, moltes vegades, figurava a la Processó immediatament davant la custòdia de Nostre Senyor.
L’Àliga de «La Patum» té un cos que és com un trencaclosques, amb llistons de fusta de diversos gruixos i mides disposats de tal manera que en conformen l’estructura o esquelet. A sobre, capes de roba de sac i guix li acaben de donar forma i petites peces d’aquesta roba convenientment enguixada li formen les escates. Es tracta d’una peça construïda amb la tècnica i l’estil típics de la seva època (1756) i actualment és l’Àliga més antiga que es conserva a Catalunya.
Orquestra, música, cançons, coreografia, escenificació, indumentària, beguda embafadora (anís i moscatell), foc, pirotècnia, bestiari, gegants, nans, àngels, dimonis, cristians, moriscos, bèsties…! Una celebració aiguabarrejada d’elements religiosos i profans. Aquests any, a causa de la pandèmia per la malaltia del Covid-19, s’ha hagut de suspendre la festa, però en l’ànim de Catalunya segueix perduran aquesta festa tradicional que s’ha guanyat, des de l’any 1983, l’haver estat declarada per la Generalitat de Catalunya, «Festa patrimonial d’interès nacional» i el 25 de novembre de 2005 declarada «Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat» per la UNESCO.
Tot i haver-nos quedat aquest any de pandèmia sense «La Patum», sigui dins de la xerinola presencial i immersos en la gresca de la festa o, més tranquil·lament veient la seva tabola a través de la televisió on anyalment es pot contemplar, anem-nos-en a dormir sense que els espetecs de la ruixada de les guspires del foc vomitiu de l’àliga, l’estrèpit de la pirotècnia i el baluern dels coets, l’esclat dels petards, l’esclafit dels animals, l’esvalot i la cridòria de la gentada i el terrabastall general de tota la festa…, puguin despertar els nostres somnis que desitjo siguin ben assossegats. MOLT BONA NIT…!
.
14.06.20 BON DIA…!
.
« EL PRIMER ANIVERSARI DE LA SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA CONTRA EL PROCÉS CATALÀ DEL 20-S i DE L’1-O DE 2017»
.
Precisament ahir -a 13 de juny de 2020- es va complir el primer aniversari de l’educat i hipòcrita “muchas gràcias a todos, visto pa»ra sentencia” del judici-farsa del Tribunal Suprem contra el procés independentista català. Va ser un final fred i abrupte, després de cinquanta-dues sessions. El President de la Sala Segona- Manuel Marchena- amb un gràcies a tothom i tres paraules més va donar per tancada la vista oral més rellevant de la democràcia espanyola després d’escoltar els al·legats finals dels dotze acusats, que des del 12 de febrer de 2019 ocupaven el banc dels acusats.
Després d’un any i amb una condemna injusta i desproporcionada a les seves espatlles, els nostres presos polítics viuen la seva particular “nova normalitat”, marcada per l’aplicació de l’article 100.2 del Reglament de les Institucions Penitenciàries i la decisió del Tribunal Constitucional (TC) sobre els recursos de les sentències del Tribunal Suprem, la qual cosa fins que no es pronunciï no pododran acudir a la justícia europea, l’únic espai on l’independentisme hi hem dipositat la confiança en un possible rescabalament de tota la causa.
En aquest primer aniversari, a través de piulades en els seus comptes de Twitter, gairebé tots els presos i preses polítics/es han penjat de nou el seu al·legat final per insistir que les seves conviccions segueixen “intactes”, “granítiques” i “ben clares, perquè “ho tornarem a fer”.
El judici polític va tenir un final polític. I així, per exemple, recordem que:
♦️ Oriol Junqueras, va demanar que es retornés el conflicte al “terreny del diàleg”.
♦️Carme Forcadell, vestida de groc, va insistir que se l’estava perseguint “per la seva traiectòria i no pels seus actes”.
♦️ Jordi Turull va denunciar la voluntat de l’Estat de “decapitar l’independentisme” i recordant que a “l’1 d’Octubre va haver-hi muntanyes de dignitat democràtica”. 
♦️ Josep Rull, més personal, va parlar del fills, però va deixar clar que “no hi ha prou presons per empresonar l’anhel de llibertat d’un poble
♦️ Joaquim Forn, va voler deixar clar que “els Mossos no havien estat al servei del procés” i que “estic convençut que no he comès cap delicte”.
♦️Dolors Bassa, va assenyalar que la sentencia podia ser “el principi de la solució” i afermant-se en què “sóc innocent, perquè cap de les proves presentades s’ha pogut demostrar”.            
♦️Raül Romeva, es va mostrar especialment dur amb la Fiscalia perquè ha buscat “escarmentar i castigar una ideologia” referint-se als escrits finals d’acusació basats en un “fons esbiaixat” que dibuixa “una realitat que mai ha existit” i que “no per repetir-ho mil cops es converteix en real”.
♦️ Meritxell Borràs, insisteix en el procés independentista explicant que “forma part de la història de supervivència del nostre país, Catalunya, que demana ser escoltat com a societat madura, que reivindica de manera pacífica i democràtica poder votar i decidir el el futur”.
♦️ Carles Mundó, acaba dient que “participo de la idea que aquest judici és el resultat del fracàs de la política”.
♦️ Santi Vila, expressant allò de “crec que no va ser una ingenuïtat pensar que al final el diàleg entre el Govern espanyol i el català seria possible”, sense saber “perquè he pogut arribar aquí”.
♦️ Jordi Sánchez, ha explicat que “la no-violència no és indiferència, no és passivitat, no és quedar-se amagat davant del temor i l’amenaça d’un Estat repressiu d’una violència d’Estat” i acaba dient que “vostès tenen la responsabilitat de no agreujar el conflicte”.
♦️ Jordi Cuixart, va ser un dels grans protagonistes de la sessió final del judici gràcies a la intervenció que, amb les seves paraules va emmarcar tot l’entorn del pensament dels presos quan va afirmar que “ho tornarem a fer”.
Mentre no arriben els permisos ni el tercer grau, que permetria als líders independentistes sortir de la presó durant la setmana i només anar-hi a dormir els caps de setmana, els presos polítics han optat per l’estratègia de l’article 100.2 del Reglament de les Institucions Penitenciàries, que de moment s’ha demostrat efectiva malgrat l’oposició frontal de la Fiscalia.
️Amb el parèntesi de la crisi sanitària, tots ells estan començant a reprendre les sortides de la presó per treballar o fer voluntariat. Tot plegat, a l’espera que l’Audiència Provincial es pronunciï sobre la qüestió i amb el Suprem ben pendent de tot el que passa.
Com es veu tot plegat al cap d’un any…? Recullo les paraules de Txell Bonet, la parella de Jordi Cuixart:
“D’aquesta condemna no se n’hauria d’haver complert ni un dia, perquè una manifestació o un referèndum no són un delicte de sedició, i per tant seguirem lluitant per l’amnistia de tots els presos polítics i el retorn dels exiliats. I tinc clar que un dia la reparació moral arribarà”.
Aquell “ho tornarem a fer”, tres-cents seixanta-cinc dies després, és el record d’un clam que no s’ha concretat en l’independentisme institucional dels despatxos pendent ara de resoldre la pandèmia, així com tampoc en els partits afeccionats a les baralles i a mirar el dit assenyalador enlloc de posar la vista a la lluna. Però n’estic ben segur que la molta bona gent independentista que hem estat confinats a casa, esperem amv delit el moment per sortir al carrer i “tornar-ho a fer”.
QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
.
14.06.20 BONA NIT…!
.
«PRONÒSTICS SOBRE L’ENSENYAMENT PER AL CURS 2020-2021»
.
Ja fa dies que em ronda pel cap escriure una reflexió sobre l’escola. No, certament, per entretenir-me amb els diferents sistemes d’ensenyament -que això ja ho tinc escrit abastament i ponderada en les planes web del meu domini www.miquelangelbosch.com-, sinó per treure’m de sobre la incertesa amb què els nostres governants han conduït aquest tema escolar, bé sigui des del seu silenci estrepitós, bé sigui des de la provisionalitat més insegura.
🔶 Sembla que el dia 14 de setembre -des d’aquell llunyà divendres 12 de març de 2020 en què totes les escoles quedaren clausurades- obriran les portes altra vegada, resolta en part i amb molta precaució les maldats de la Covi-19.
🔶 Sembla a ser que la tornada a les escoles serà presencial perquè durant aquests mesos de confinament l’ensenyament en línia no ha acabat de funcionar. De fet, l’aprenentatge exclusivament telemàtic no instrueix degudament, ni educa com cal, ni substitueix la relació física i emocional entre docent i alumne.
Mentrestant els bars, restaurants, platges, terrasses, revetlles, discoteques -fins i tot les curses de braus a l’Espanya-, han merescut molt saberudes reflexions de quan i de quina manera es faria la “desescalada”, les escoles en aquest país no han estat una prioritat política.
La deixadesa i la improvisació han estat el mal capteniment dominant de les administracions. I així hem assistit a dues fases de incompetència:
🔷 La primera, un abandonament absolut del problema amb els pares que s’han quedat sols davant d’una situació que, molt sovint, ha estat difícil d’afrontar.
🔷  Després, tot un currículum d’idees improvisades, iniciatives caòtiques i una incapacitat per trobar una agenda de “desescalada” prou raonable.
El conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, afirma que es garantirà la presència de l’alumne/a en l’Educació Infantil i Primària, i que s’està estudiant si els grups podran ser de més de quinze alumnes o no, però encara no està resolt el problema de quants professors més caldrà contractar si es desdoblen les aules.
La normalitat del proper curs passa, segons el conseller, per convèncer els pares que l’escola serà segura per a tothom, i això requerirà uns hàbits que els professors i els estudiants hauran d’anar assimilant fins que esdevinguin rutinaris. Tot plegat suposa una bona injecció de milions d’euros i una preparació molt acurada abans del començament del curs incert 2020-2021.
La ministra d’Educació del Govern d’Espanya, Isabel Celaá, assenyala en una entrevista que cada centre s’ha d’organitzar i que això suposa un “arreglem-nos-ho” com puguem, tot afegint que “cal aprofitar el bon temps i fer classe sota el sostre del pati”.
Unes afirmacions molt poc convincents per a les famílies i per al mateix professorat, atès que:
✅ Denoten una gran falta de planificació institucional.
✅ No se sap què vol dir amb aquesta metàfora sobre el “sostre del pati”.
✅ Carreguen la responsabilitat en els directors dels centres escolars
És cert que cada escola és un món en petit, però les administracions de qui en depenen els centres educatius haurien de dictar, en tot cas, uns protocols objectius, mínims i prou clars al mateix temps de proveir-los de tots els mitjans per implementar-los.
Jo crec que pares, professors i alumnes agrairien, en començar de nou l’escola el 14 de setembre, poder saber, amb tota claredat, des de com s’organitza l’entrada a l’escola per impedir l’amuntegament, es planifica l’acció educativa dins de l’aula amb llurs equipaments i posicions, s’harmonitza el temps d’esbarjo perquè sigui segur i distès alhora, fins com se condiciona el menjador i de quina manera es projecta la sortida de l’escola sense que es pateixi cap esverament descontrolat.
I dues reflexions més perquè l’aprofitament i els desitjos d’una bona i eficaç estada dins de l’escola sigui vertaderament ben productiva:
🔶 Cal equilibrar l’autonomia i la responsabilitat particular de cada centre  amb el conjunt de normatives generals dictats des de l’administració. No passi que la queixa es formuli quan l’Administració institucional ofereix autonomia als centres i també es lamenti quan aquesta disposa de manera fèrria tots els protocols a complir.  
🔶I si en parlar de nens i nenes, així com també de nois i noies, fem una analogia amb l’escola que -en definitiva-, és el lloc on s’instrueixen, se socialitzen i s’aprèn per a la vida -que això és l’educació-, procedeixen com anell al dit les paraules del filòsof Mirko Badiale quan diu:
“En cada nen s’hauria de posar un cartell que digués: tracteu-lo amb compte, conté somnis”.
Però en aquesta cruel “pandèmia”, amb un “confinament” mai vist ni previst i una “desescalada” progressiva, però prou caòtica, el tracte rebut per l’administració educativa ha estat un malson: per als alumnes i per a l’escola…! MOLT BONA NIT …!
.
15.06.20 BON DIA…!
.
«DEL CORONAVIRUS AL VIRUS DE LA CORONA ESPANYOLA»
.
Aquests darrers dies hem pogut assistir a diversos programes de televisió -aquesta nit passada hem presenciat un documental demolidor de la televisió pública basca EiTB TVBasca “El Virus de la Corona”-, i també hem escoltat reflexions sobre diversos comentaris de tertulians i, sobretot, la lectura d’articles d’opinió en els diaris, en referència al Rei emèrit Joan Carles I de Borbó.
Si el Rei Felip VI trontolla des del 3 d’octubre de 2017 -el successor inepte i tan preparat que diuen que estava, i que ha comès l’error borbònic d’arrenglerar-se amb la dreta espanyola més nacionalista-, Joan Carles I de Borbó -el rei emèrit-, ha rebut la notícia que serà investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem pel cas de l’AVE entre Medina i La Meca i segurament d’altres presumptes malvestats, després que Suïssa li’n seguís les seves petjades de corrupció i el seu propi fill l’hagi hagut de refusar i sostraure-li’n l’assignació econòmica de la Casa Reial.
🔷 Joan Carles I de Borbó -segons diuen els qui el coneixen- ha estat confinant a La Zarzuela no com un lleó engabiat que només pensa fugir al Carib, sinó com un home ple de remordiments que ha patit durant tota la seva vida.
🔷 Joan Carles I de Borbó ha estat el rei que mai ha agradat a la dreta espanyola, des del dia que va trair Franco, a aquí va mentir com ha mentit a tothom tota la seva vida. Ara intenten desfer-lo de la seva inviolabilitat.
🔷 Joan Carles I de Borbó submergit en un biografia  que va des de la seva infància, la relació tensa amb el seu pare, la polèmica cacera d’elefants a Botswana enmig d’una greu crisi econòmica, la relació amb la monarquia saudita, l’amistat amb la Corina Zu Sayn-Wittgenstein, la seva accelerada abdicació .
🔷 Joan Carles I de Borbó amb tot el poder institucionals a les seves mans i la seva gran debilitat humana. Dolor -com la mort accidental dels seu germà amb un tret jugant amb foc real- però mitigat amb la recerca del plaer constant.
🔷 Joan Carles I de Borbó ha deixat de ser mediàticament un tabú, però a nivell polític els principals partits es neguen a investigar els seus negocis i les possibles irregularitats comeses.
✅La última vegada que se’l va veure en públic va ser el 5 de febrer al funeral de la seva germana, la infanta Pilar de Borbó, que se celebrava a El Escorial…
…Un escenari que a tots els que han estat destinats a ocupar-hi un lloc els espanta. Per tètric i perquè encara es conserva el costum de mantenir els difunts vint anys a l’anomenat “podrimener”, que com el seu nom indica es un espai on es podreixen les restes dels membres de la família reial fins que queden reduïdes a la pols i es poden col·locar als nínxols del Panteó dels Reis.
✅El 12 de març Joan Carles I de Borbó va dormir a casa de la seva filla Elena, d’on se’l va veure sortir el divendres 13.
✅El 14 es va declarar l’estat d’alarma i el 15 Joan Carles I de Borbó va ser repudiat pel seu fill i, a partir d’aquell dia, no ha sortit del Palau de La Zarzuela.
L’única cosa bona d’aquesta qüestió reial -deixem que el pas del temps ens ho confirmi-, és que:
⭕️ Per a l’emèrit Joan Carles I de Borbó, potser quan arribi el dia final, es deslliuri de ser conduït a El Escorial, perquè ell sempre ha preferit un lloc amb vista al mar.
⭕️ Per al procés independentista, potser quan arribi el dia assenyalat, la Monarquia espanyola hagi d’abandonar Espanya, perquè el poble sempre ha preferit la República.
Sic transit gloria mundi…!
QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA I POSADA TOTA LA IL·LUSIÓ EN UN FUTUR ESPERANÇADOR…!
.
15.06.20 BONA NIT…!
.
(I) «LES CLAVEGUERES DE L’ESTAT»
«BENET XVI TRAÏT PER JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ…? EL DIMONI I ESPANYA
.
Ja en fase de desescalament i en un aiguabarreig entre medicina i política crec que pot ser interesant o, mínimament curiós deixar per escrit, abans que acabi el dia, una informació que no ha passat pas desapercebuda. En efecte, televisions, diaris, rodes de premsa i taules de tertulians van comentar abastament la notícia que va ser rebuda entre la incredulitat de l’anècdota i, sobretot, la vergonya aliena.
La anècdota la va protagonitzar el qui en fou Ministre de l’Interior espanyol del govern de Mariano Rajoy (2011-2016), Jorge Fernández Díaz, un home ben conegut per nosaltres perquè és aquell que, en contactar amb Daniel de Alfonso -ex cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya- protagonitzaren els dos personatges aquella maledicència de dossiers preparats «ad hoc» i converses enregistrades que, en filtrar-se a l’opinió pública, van produir un fort escàndol, sobretot en el món sobiranista català. Em frefereixo a aquelles indignes frases de “La Fiscalia te lo afina” i “Les hemos destruido la Sanidad catalana”.
Jorge Fernández-Díaz, un personatge sinistre amb fixacions religioses i d’actives repressions independentistes que en el seu currículum -entre altres coses- hi destaca un combinat surrealista que va d’entre “La concesión de una medalla policial a la Virgen María Santísima del Amor” i la “Creación de una policía patriótica que se despliega por entre las cloacas del Estado”.
Segons relata el personatge, aquest polític obscur i ignorant en matèria religiosa -que forma part d’alguna branca de l’Opus Dei- va demanar en certa ocasió -segons el seu relat- a l’emèrit Pontífex Benet XVI que resés a favor d’Espanya:
 🔷 -“Le dije: Santidad, sabe los problemas que tenemos ahora en España, y me referí especialmente a Catalunya”.
🔶 Davant d’aquestes paraules, sembla que ex-ministre s’ho fa venir bé perquè Benet XVI, segons el relat que va oferir en audio-vídeo , li va contestar:
🔷 –El diablo quiere destruir España.
🔶Una afirmació que el Papa emèrit -sempre segons les paraules de Fernández-Díaz-, argumentà amb una explicació d’historicitat espanyola:
🔷 –“El diablo sabe los servicios prestados por España a la Iglesia de Cristo, conoce la misión de España, la evangelización de América por España, el papel de España durante la Contrarreforma, la persecución religiosa de los años treinta…El diablo ataca más a los mejores y por eso ataca especialmente a España y la quiere destruir”.
🔶 Tanmateix, l’exministre també va revelar que Benet XVI li’n va donar un “mensaje de esperanza”:
🔷 –“El diablo no conseguirà destruir España”, li va dir. Aunque para impedir los designios del mal es necesario -va seguir dient el Papa- que se apliquen cuatro herramientas: “humildad, oración, sufrimiento y devoción en la Santísima Virgen”.
Aquesta suposada conversa entre Benet XVI i Fernández-Díaz -més aviat un muntatge dels que l’ex-ministre ens té acostumats-, té tots els números de ser completament falsa. Hi ha un cúmul tant gran de ximpleries religioses i de disbarats històrics que fa impossible, que un intel·lectual com n´és Josep Ratzinger -el Papa emèrit Benet XVI-, hagi pogut expressar a la lleugera qüestions tan delicades i controvertides com:
“L’evangelització d’Amèrica”, amb el contrapès de la brutalitat que va suposar la colonització dels indígenes americans…
“El paper d’Espanya en la Contrareforma”, en què per a la defensa de la fe, l’acceptació de la doctrina eclesial i la renúncia de les heretgies va ser de precís instituir la terrible Inquisició…
“La persecució dels anys 30” del segle passat, que va acabar amb una Guerra Civil entre germans i l’exaltació de la dictadura franquista que va durar quaranta anys…
Tanmateix, s’ha de consignar un detall en les suposades paraules de Benet XVI -que segueix reportant Fernández-Díaz-, quan li’n dona els consells per a una solució immediata i balsàmica “para que el demonio no destruya España”. Aquestes eines d’aplicació fervorosa són: “La humildad, la oración, el sufrimiento y la devoción a la Santísima Virgen”.
Doncs bé, aquestes quatre eines per “salvar Espanya de la destrucció diabòlica” es troben escrites en un llibret-quadern que a l’any 1925 Josemaria Escrivá de Balaguer, fundador de l’Opus Dei, havia començat a escriure sota el títol de “Consideraciones Espirituales” i que més tard es publicaren a Itàlia amb el títol definitiu de “Camino” d’acord amb la traducció a la llengua castellana.
Per altra banda, la qüestió del “dimoni” és millor ara deixar-la de banda i tractar-la en un altre moment, perquè aquesta figura literària antropomòrfica, concebuda en l’antiguitat com un ens real, es correspon perfectament amb el concepte del «mal» que existeix en el món i que, certament, conviu amb nosaltres:
  • Des d’una pandèmia com el “coronavirus”, en el sentit d’un accident o malaltia exclusivament de l’ordre físic…,
  • Fins a qualsevol forma de comportament humà que inclogui una perversitat física o, sobretot, moral…

Dit sigui de pas que el «mal» és estudiat adientement per la ponerologia (πονηρός, en grec = mal) i des del vessant que li correspont segons cadascuna de les ciències com la psicologia, l’ètica o moral, l’antropologia, la sociologia, la política, el dret, la religió, la historia i la filosofia.

I a més a més, com que ara ja és tard, no sigui que aquesta fantasmagoria del dimoni ens tregui la son o se’ns infiltri en els nostres somnis benvolents.
QUE TINGUEM UNA BONA NIT PER PODER DORMIR TRANQUILS…!
.
16.06.20 BON DIA…!
.
(I) «LES CLAVEGUERES DE L’ESTAT»
.
«BENET XVI TRAÏT PER JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ…? RELIGIÓ VERSUS POLÍTICA»
.
A banda de la meva opinió personal que jo pugui tenir tant de Josep Ratzinger, el Papa emèrit Benet XVI, com de Jorge Fernández-Díaz, he optat per recollir un article de comentari que l’escriptor, filòleg i periodista, Antoni Puigverd, ha escrit en referència als dos personatges en la suposada conversa entre ambdós.
D’aquesta manera també pot resultar interessant conèixer l’opinió d’una altra persona per centrar aquest tema en què, per obscenes qüestions patriòtiques i ‘obsessives fixacions religioses, l’ex-ministre espanyol treu a relluir infantívolment sense cap mirament i decència per relligar-los a les conveniències polítiques del moment:
🔷“ (…) Ha sortit aquests dies de l’anonimat, on feia santament d’estar-s’hi, per revelar una suposada conversa amb Benet XVI a propòsit de Catalunya i de la intervenció del diable en la hipotètica destrucció d’Espanya. No és el lloc aquest per valorar la nova intervenció de Fernández-Díaz, inclinat de sempre a la ficció política i metafísica. Però és pertinent fer-hi una petita acotació estilística.
🔷 Qualsevol que hagi llegit Ratzinger sap que no raona de la manera elemental i grandiloqüent que li atribueix Fernández-Díaz. Ben al contrari: com demostra en la seva obra teològica, Ratzinger argumenta de manera profunda, subtil i elegant.
🔷 El programa d’humor “Polònia” el deformava presentant-lo com un personatge histèric i esverat, de llengua macarrònica, malgrat que Benet XVI és un home seré, racional, i poliglot. Estranys companys de llit, Fernández-Díaz i els guionistes de “Polònia” que coincideixen en el propòsit de convertir Ratzinger, el Papa teòleg, en un vulgar histrió.
🔷Qualsevol que hagi coincidit amb Fernández-Díaz en un sopar (em va tocar, anys enrera, en un casament), sap que aquest home parla pels descosits de sants, dimonis, àngels i conquestes espanyoles a Amèrica. Per raons de forma i estil, és inevitable deduir que Fernández-Díaz s’ha inventat la conversa. Fa de corsari: vol apropiar-se del tresor intel·lectual de Ratzinger per entregar-lo a la Policia patriòtica.
🔷 La jugada podria ser qualificada de diabòlica si no fos per la mandra de Satanàs. Ni tan sols el diable té ganes de perdre el temps amb segons qui”.
I com que ahir a la nit ja vaig desmuntar l’estructura de la suposada conversa -fosca i inventada- entre Benet XVI i Fernández-Díaz, no cal repetir els arguments. Nogensmenys, em cal de recordar que en el decurs de l’àudio-vídeo Fernández-Díaz va caure en un “lapsus involuntari” que el va trair.
Efectivament: va confondre i dubtar entre Joan Pau II -Karol Wojtyla- amb Benet XVI -Joseph Ratzinget-, la qual cosa suma un argument més per descobrir el muntatge repulsiu de les obsessions -polítiques i metafísiques, deia Antoni Puigvert- d’un ex-ministre que ha governat vergonyantment Espanya.
Aquest matí queda encara més clar, doncs, que s’arrosseguen per aquest món elements abominables que són capaços de distorsionar la realitat en profit propi per tal de fer prevaldre la seva ignorància religiosa i embolicar-la amb un tipus de política patriòtica malaltissa amb la pretensió de fer avortar, pels canals de l’engany i del clavegueram subterrani, allò que a través de les urnes maldem uns altres democràticament.
QUE LA LLUM DEL DIA -MALGR>T ELS NÚVOL SEMPRE PRESENTS-, ENS IL·LUMINI EL CAMÍ CONTRA TOTES LES FOSCÚRIES D’AQUESTS PERSONATGES TAN INDESITJABLES……!
.
16.06.20 BONA NIT…!
.
«LA RECONSTRUCCIÓ DE LA CRISI :

🔷SANITÀRIA,

🔷ECONÒMICO-SOCIAL I

🔷POLÍTICA…

…I LA PRETESA TORNADA A LA NORMALITAT»

.
El “desconfinament” va tocant al seu final, malgrat que Barcelona i la seva Àrea Sanitària Metropolitana, així com també la de Lleida, encara es trobin en la Fase 2 del “desescalament”. Sembla que a mitja setmana tota Catalunya quedarà embolcallada per la Fase 3 i diumenge vinent -21 de juny de 2020- es clourà, a nivell nacional, l’Estat d’Alerta.
Hauran estat tres mesos i mig constrets per l’estat d’alerta i tots nosaltres presoners d’un confinament dur i estricte, en un principi, i amb més laxitud posteriorment. Però, tot un temps curull de vivències excepcionals en molts aspectes de la nostra vida, però perforat per un trauma sanitari de proporcions gegantines i encara molt més  doloroses per les pèrdues humanes. Tot això, sense oblidar que el Covid-19 segueix aquí, segurament letàrgic, tot i que encara viu i a l’aguait per tornar de sobte en el moment menys inesperat.
Ara el repte prioritari és la reconstrucció i la tornada a la normalitat que no serà, certament, la d’abans d’aquesta inesperada batzegada mundial. Les incerteses de cara el futur pesen molt més que les certeses. Però tot i això, caldrà gestionar l’esdevenidor de la millor manera tenint en compte que:
🔷 1. En desconèixer l’evolució de la malaltia pandèmica i atès el perill d’un rebrot de la qual -segons el parer de la majoria d’epidemiòlegs-, és de precís i necessari -a nivell mundial-, tancar files i, encara que sigui a contra rellotge, desafiar amb totes les forces científiques d’investigació el virus amb la troballa d’una vacuna que eviti una altra tremenda sacsejada que tots plegats hem patit i que no desitgem de cap manera tornar a suportar.
🔷 2. Al marge del combat contra el virus, hi ha una altra feina cabdal a resoldre. Es tracta de superar la crisi econòmica i social que la pandèmia indirectament ha provocat i posar-se a treballar eficaçment per construir de nou, reconstruir el que n’ha quedat o transformar a través d’unaen una reconversió totes les  estructures malmeses.
Es parla d’un recepta que, en els manuals d’economia se’n diu “keynesiana”, però aquesta injecció de diners públics o de cura per part de la gestió pública, cal que sigui ràpida i ben distribuïda.
🔷 3. Un tercer camp, per cert prou ampli, on caldrà actuar en aquesta reconstrucció post-covid és el mediambiental. Un tema que no es pot ajornar més, així com tampoc les problemàtiques de caire racial que  han sorgit amb virulència durant la crisi pandèmica i qualsevol de les desigualtats que, com el moviment feminista, cal tractar-lo per equilibrar la discriminació  entre home-dona dins de la nostra societat.
Però, a més a més de tot això -reptes crònics que ja teníem abans que la pandèmia fes trontollar encara més tot plegat-, necessitem solucionar políticament i democràtica el problema espanyol de una bona part de la societat catalana que necessita desembrollar el procés independentista a través de les urnes i resoldre de soca-rel els efectes que han portat els líders polítics a la presó i d’altres a l’exili, sense oblidar la caterva de persones que rauen a les portes dels tribunals de justícia:
Demà en seguirem parlant.
Tanmateix, tot això expressat avui de forma concreta i vehement des del pretèrit recurrent, perquè l’esdevenidor hi teixeixi la solució, no són celestials somnis ennuvolats…,
Al contrari, són reals possibilitats que s’han d’anar conformant-se i edificant-se en els fonaments profunds d’aquesta terra catalana que, malgrat tot, segueix:
🔶 Atapeïda de seny amb alguns polsims de rauxa…                    
🔶 Ferma en les seves conviccions identidàries com a poble…                
🔶 Granítica en la conservació de la seva llengua, institucions cultura i tradicions…
🔶 Resistent contra tots els obstacles i entrebancs…            
QUE TINGUEM UNA MOLT BONA NIT…!
.
.
17.06.20 BON DIA…!
.
«LA CRISI POLÍTICO-JUDICIAL»
 
«TAULA DE DIÀLEG I AMNISTIA»
.
En deixar els somnis de la nit i la seva foscúria, el nou dia ens porta una mica més de claredat per reprendre el camí assenyalat i que es desprèn de la globalitat significativa del text d’ahir sobre l’envergadura que ens espera de cara a l’esdevenidor per pal·liar les destrosses del Covid-19.
Dèiem doncs, que se’ns obre un panorama mig desèrtic que cal refer i, en tot cas, tornar-hi a construir elements vitals que abasten un arc que dibuixa, des de la troballa d’una vacuna efectiva contra el virus pandèmic, passant per la reconstrucció econòmica i social, fins l’atenció deguda al medi ambient i altres aspectes de caire reivindicatiu en els terreny racial i feminista.
Àdhuc i sense demora, no podem obviar el tema global i, certament important, pel que fa al procés independentista català. I per això mateix, cal expressar-ne unes paraules.
Després de tot el que s’ha viscut en referència al procés independentista català aquests darrers anys, fins a la constatació de tota la problemàtica repressiva de la   judialització amb què avui hi som immersos, es fa necessari tractar aquest tema com una qüestió essencial que de soca-rel cal solucionar.
No hi ha cap camí per desenquistar la qüestió catalana actualment que no passi per la desjudialització. I tinguem en compte que la maquinària judicial no només no s’ha aturat, sinó que darrerament s’ha tornat a accelerar:
Avui ha declarat davant del TSJC Miquel Buch -Conseller d’Interior- per haver facilitat a Carles Puigdemont l’ajuda d’un servei d’escorta…
Demà es declararà vist per a sentencia a l’Audiència Nacional el judici al que en fou Major del Mossos -Josep Lluís Trapero,- així com la intendent Teresa Laplana i els excaps de la policia autonòmica César Puig i Pere Soler pels fets de l’1-O de 2017…
A final de mes -concretament del dia 25 de juny-, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó hauran de comparèixer davant del TSJC acusats d’organitzar l’1-O…
I així successivament amb tota una rastellera d’investigats que sobrepassen el miler de persones citades per la justícia, sense oblidar la sentència condemnatòria definitiva que el Tribunal Suprem ha d’emetre contra el President de la Generalitat per la qüestió de les pancartes al balcó de la Generalitat, la causa del qual s’obre el dia 14 de setembre, així com la cacera anti-independentista a personalitats tan de renom com la Laura Borràs…
El rebuig frontal del Tribunal Constitucional en concedir la llibertat els presos polítics i líders socials, mentrestant es revisa per aquest tribunal, la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem d’acord amb els recursos que presentaren els advocats de la defensa…
Quan algú està perdut en un laberint, el més assenyat no és continuar avançant, però s’entén que recular no és mai fàcil.
Tanmateix el govern espanyols té a les seves mans la carta per no perdre’s en aquest laberint i, començant a encarar una solució, arribar a trobar la sortida que es diu exactament “AMNISTIA”.
L’excusa i i la reflexió jurídica per utilitzar la porta de sortida d’aquest laberint -l´única presentable i alliberadora-, l’ha insinuat una persona ben poc sospitosa d’afavorir l’independentisme que n’és l’Antoni Bayona -jurista i professor universitari que fou lletrat major al Parlament de Catalunya i membre del Consell Consultiu de la Generalitat-, qui aconsella revisar el concepte de “SEDICIÓ” de l’actual Codi Penal, anacrònic i poc adequat al marc jurídic democràtic actual, i aprofitar l’avinentesa de la revisió per concedir i publicar una “AMNISTIA”.
Tant de bo que a la “TAULA DE DIÀLEG” entre el Govern central i la Generalitat -prevista per a finals de juliol de 2020-, no només es parli del concepte de “SEDICIÓ” a revisar, sinó que la concessió d’una “AMNISTIA” constitueixin la sortida del laberint per poder respirar aire pur i emprendre “el camí cap a les urnes”.        
🔴QUE TINGUEM UN MOLT BON DIA…!
.
17.06.20 BONA NIT…!
.
«0-1-2-3 LES FASES DEL CONFINAMENT I COM EL “TEMPUS FUGIT”»
.
0-1-2-3…! Barcelona, tota la seva Àrea sanitària metropolitana i la de Lleida passaran a la Fase 3 de la “desescalada” a partir de la mitja nit de demà dijous 18 de juny de 2020, segons el fruit madur d’una reunió bilateral que han mantingut el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la consellera de Salut, Alba Vergés.
Fonts de la Generalitat han informat que, finalment, s’ha optat per no esperar el proper dilluns dia 22, quan ja no hi haurà Estat d’alarma a Espanya, de manera que demà dijous tota Catalunya gaudirà de la Fase 3.
El pas d’aquesta darrera Fase es farà efectiva un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE ). Val a dir que en aquesta nova fase, es permet:
♻️ Reunions de fins a 20 persones, però sempre mantenint les distàncies de seguretat.
♻️ L’obertura de les barres de bars o l’ampliació de l’aforament de les terrasses exteriors de fins al 75%.
♻️ Portes amunt de tots els comerços -independentment de quin sigui la seva superfície- al 50% de la seva capacitat, així com tots els centres recreatius turístics, zoològics i aquaris, però només amb la meitat d’aforament.
♻️ Fer activitats culturals en biblioteques i museus, així com també activitats d’oci adreçades a joves i nens.
Extretes d’algunes inscripcions que ens mostren els rellotges de sol de la nostra contrada- i que, en dansar per entre les incipients teranyines de la meva memòria, les trec a la llum avui tot deixant-les per escrit.
No sigui que se m’emboirin lentment o s’esborrin del tot ja que -tractant-se del temps fugisser i de la meva edat ja una mica avançada-, tot és possible malauradament.
L’inexorable pas del temps, pautat i compassat, n’és el tema o el leitmotiv de cada sentència llatina i, per això mateix, en celebrar l’entrada a la Fase 3 del “desescalament” i, més aviat que tard, en poder trepitjar finalment la “nova normalitat” amb unes primeres passes, se m’escau facilitar aquests adagis, màximes, dites o aquella frase concreta que,  millor susciti una reflexió adient sobre el pas del temps, en atenció a la nova i esperada circumstància:
🔶 “Carpe diem” = “Aprofita el dia”.
Dues paraules que, amb un to llunyà de la disbauxa amb què a voltes s’utilitzen, amb serenor i discreció aconsellen, més aviat, el bon aprofitament del temps actual i el gaudi festiu del moment present.
🔶 “Ars longa, vita brevis” = “L’art és durador, la vida és breu”. Sentència que mostra el contrast de la brevetat de la vida, en una clara al·lusió a la persistència temporal de l’art.
🔶“Festina lente” = “Afanya’t a poc a poc”. Expressió aparentment contradictòria que, en voler-te donar molta pressa, et reclama que vagis ben a poc a poc.  
🔶“Lentiores tristibus, laetissimus velocissimae discurrunt” = “Les hores passen molt lentes per als pessimistes, molt de pressa per als cofois”. Construcció llatina relacionada amb el pas de les hores que passen molt lentes per als pessimistes i entristits, però molt ràpides per als qui són prou feliços i s’ho passen bé.   
🔶 “Sed fugit irreparabile tempus” = “El temps s’escola de forma irreparable”. Afirmació exacta que deixa entrellucar com el temps s’escorre de forma irreversible.
🔶 “Tempus est quaedam pars aeternitatis” = “El temps és una part de l’eternitat”. Una llegenda que pretén optimitzar la vida present al col·locar-la -si és que n’és posible- dins d’una part de l’eternitat.
🔶“Tempus omnia fert, sed et aufert omnia tempus” = “El temps tot ho porta i tot s’ho emporta”. Un magnífic contrast literari que descriu de quina manera tot allò que el temps ofereix, també s’ho emporta.
🔶“Quantum haec umbra progreditur, tantum vita tua minuitur” = “En la mesura que la teva ombre avança, la teva vida s’escurça”. Proposició ben trobada i que relaciona el moviment de les hores de sol amb la vida que s’escapça mentrestant l’ombra avança.

 

La Generalitat s’ha afanyat a assumir la gestió de la desescalada i a decretar la “nova normalitat”, una expressió que no agrada, però que també ha agafat el nom de la “represa”.

S’esperaven unes normes concretes i coherents del Govern i, finalment, no hi haurà normes.

És a dir, es tracta de portar fins a l’últim extrem les premisses bàsiques de la lluita contra la Covid-19 que s’han mantigut durant tota la crisi i que actualment han de continuar:

🔷 Prudència i responsabilitat…

🔷Distància i mascaretes…

🔷Higiene i mans netes…

La responsabilitat individual serà el gran motor de lluita contra el que queda de pandèmia. En un primer moment, es tracta d’una mesura que ens di que som adults responsables i que la sortida de la crisi sanitària depèn de la nostra individualitat. Això, certament, ens ha d’omplir d’orgull pel gest de confiança que significa, però ens ha de responsabilitzar de veritat. Qualsevol irresponsabilitat o relaxació, ara que ve Sant Joan, pot suposar un problema i l’autorresponsabilitat obliga també a disposar d’uns recursos sanitaris sòlids i solvents.

El sistema sanitari català, com tot l’espanyol acaba de sortir de la crisi més gran que recorda i el cansament dels actors de la sanitat és evident. També és cert que no ve d’un parell de dies si tenim en compte que el decret d’alarma de l’Estat decau aquest cap de setmana. Necessitem més que mai ser prudents i responsables davant del repte que tenim, però la imatge de les platges del cap de setmana passat no convidava a la relaxació. Hi ha el que hi ha, tenim el que tenim i -amb l’experiència del passat, vivint el present, veurem què ens depara el futur. No hi ha punt final, sinó punts suspensius…

A poc a poc, doncs, es va restablint la normalitat i, malgrat les dificultats passades a causa de la pandèmia viral, cada dia hauria de ser un cant per “valorar la vida” i, en conseqüència, també un festejament per copsar com n’és de bo i necessari “aprofitar el temps” que passa veloç, però que deixa l’empremta de tot allò que hem viscut com a record pretèrit i plataforma del present per a la construcció de l’esdevenidor.
QUE TINGUEM UNA MOLT BONA NIT…!
.
18.06.20 BON DIA…!
.
«REQUIEM AETERNAM DONA EIS, DÓMINE…»
.
.
Darrerament la Parca -aquell símbol mitològic de la mort- s’ha endut tres persones que els mitjans de comunicació n’han fet un gran ressò:
🔷 Un cantant, guitarrista i compositor, en Pau Donés…          
🔷 Una actriu, humorista, presentadora i directora de teatre, la Rosa Maria Sardà…
🔷 El novel·lista Carlos Ruíz Zafón que amb “L’ombra del vent” revolucionà l’amor…
🔷Un avi de Mataró -El nét i el Pirata”-molt estimat, en Manel Cuyàs…                    
Tots ells prestigiosos personatges catalans d’una biografia ben atapeïda i qualitativa. Tanmateix, m’és plaent escriure unes paraules sobre en Manel Cuyàs…   
El proppassat dilluns 15 de juny ens vam despertar amb la trista noticia de la mort d’en Manuel Cuyàs, un prestigiós periodista, escriptor i tertulià mataroní que jo he seguit amb els seus escrits i intervencions a la televisió catalana per aquella cosa intuïtiva d’estar davant d’un personatge interessantíssim de la mateixa manera que -fa molts anys- vaig seguir els articles de Manuel Ibáñez Escofet, una altre personatge que tenia moltes coses a dir i que, sortosament, les va deixar escrites en un llibre “La memòria és un gran cementiri”.
Tanmateix, parlar d’en Manel Cuyàs és trobar-te amb un personatge murri que sabia fer anar les coses com volia per transmetre allò que li interessava de la realitat. Un personatge polièdric: llicenciat en historia de l’art, gestor cultural, periodista i, sobretot, un encantador rondinaire que va saber interpretar la vida en milers d’articles durant trenta anys i en nombroses tertúlies a què era convidat i que sempre sabia trobar un punt de vista on hi barrejava coneixement científic, saviesa popular i una visió de la realitat que s’escapava sempre de la versió oficial, mitjançant un vocabulari riquíssim, fi, juganer i carregat d’expressions que es van perdent. Un tertulià amb posat de savi despistat, però amb una gran capacitat dialèctica i una visió del món que anava d’allò més localista -la seva casa de la Rambla de Mataró- a un coneixement enciclopèdic que abastava el món.
En Manel Cuyàs va morir a l’Hospital Germans Trias de Badalona en no superar un transplantament de medul·la òssia que li van practicar a final del mes de maig. El dia 15 de maig va sortir la seva última columna a “El Punt Avu+”: “Dissabte al barber”.
Com sempre costumista, anecdòtica, ben escrita, divertida, enginyosa. A les dues darreres ratlles ho anunciava: “Ha arribat el moment de fer una pausa llarga. L’hora del transplantament tan anunciat ja és aquí. Gràcies a tots, lectors”.
Manuel Cuyàs i Gibert va morir als 67 anys. Adéu a l’home del Barret i dels llibres:
  • El manyà encès” (1985),
  • Mataró suau i aspre” (1985),
  • Mataró, una ciutat” (1987),
  • La novel·la “Taques al marge” (1993),
  • Mataró sota teulada” (1994),
  • L’arròs de la terra” (2015),
  • Pere Casanovas, l’escultor dels altres” (2019).
  • Entremig les seves memòries “El nét del pirata” (2014) i
  • Dos llibres: “Enamorats de Audrey Hepburn (2015) i “Sota el Barret” (2019),
  • Mataró, verd i blau” (2006)

Conjuntament amb tota aquesta producció, hi destaca la valuosa ordenació de les memòries d’en Jordi Pujol:

  • “Memòries (1930-1980),
  • Temps de construir” (1980-1993) i
  • De la bonança a un repte nou” (1993-2011).  
Un dia el vaig veure a la Rambla de Catalunya esmorzant amb el seu Barret posat. Vaig estar a punt d’interrompre’l per demanar-li’n un autògraf. No ho vaig fer perquè em va saber greu molestar-lo i sempre me n’he penedit de no haver-me entaulat per mantenir conversa amb una persona de gran saviesa i bonhomia, sorneguer i afable, elegant i rialler, amic de tothom.
Xavier Graset a Més/324, en començar el programa d’ahir, va retolar-ne una frase extreta de qui convertia la vida en literatura:
Hi ha coses que les he d’apuntar de seguida, perquè si deixo pasar el temps, acabaré pensant que les he somniades”.        
🔴DONCS, QUE ENTRE LA REALITAT I ELS SOMNIS, TINGUEM UNA MOLT BONA NIT…!
.
18.06.20 BONA NIT…!
.
«EN CATAlÀ, SI US PLAU…!»
.
El Tribunal Suprem ha confirmat l’anul·lació parcial d’un decret de la Generalitat valenciana que preveu usar la llengua autòctona en la comunicació administrativa quan les destinatàries siguin autonomies «del mateix àmbit lingüístic» del català, és a dir, Balears i Catalunya. Un dels preceptes en qüestió diu el següent:
🔷 “Quan hagin de tenir efecte fora del territori de la Comunitat Valenciana, les notificacions i les comunicacions es redactaran en valencià i en castellà, llevat que es tracti de comunitats autònomes pertanyents a el mateix àmbit lingüístic que el valencià, i en aquest cas només es redactaran en aquesta llengua. Es redactaran també en castellà quan ho sol·liciti la persona interessada”.
L’incís anul·lat és el següent:
🔷 “Llevat que es tracti de comunitats autònomes pertanyents a el mateix àmbit lingüístic que el valencià, i en aquest cas només es redactaran en aquesta llengua”.
Així, l’alt tribunal estableix que la regulació de l’ús de la llengua cooficial en procediments administratius destinats a una altra comunitat autònoma “està atribuïda de forma exclusiva a l’Estat, segons la distribució de competències que estableix l’art. 149.1.18 de la CE [Constitució Espanyola], entre altres raons.
Habiendo jueces, para qué necesitamos filólogos”, ironitzava en un tuit el dibuixant Julio César Pérez (o Amarillo Indio). D’aquesta manera condensava a la perfecció l’absurditat que suposa la sentencia del Tribunal Suprem que no permet que siguin només en valencià (o català) les comuniccions entre la Generalitat Valenciana i els Governs de Catalunya  i de les Illes Balears, obligant a fer-les també en castellà, llengua comuna de tots els espanyols tal i com consagra la Constittució de 1978.
Els jutges, doncs, han sentenciat, una vegada més, sobre qüestions que són pròpies de la filologia. Al segle XXI Espanya és l’únic estat de la Unió Europea que, en comptes de celebrar i promoure la diversitat lingüística, es dedica activament a sofocr-la i reprimir-la, fins i tot a través de tot un Tribunal Suprem. I és que hi ha un consens internacional ampli i madur a considerar la diversitat lingüística com un gran bé cultural. De fet, la mateixa Constitució  de l’any 1978 consagra textualment, al seu article 3.3 que:
🔷 “…la riqueza de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural aue será objecte d’especial respecte i protección”.
És tracta d’un article perennement incomplert pel mateix Estat, i que mai sentirem citar a tots aquests que es diuen “constitucionalistes”. Ben al contrari. El fet que la llengua catalana -anomenada també valencià, mallorquí, menorquí i eivisenc-, no tan sols sigui una llengua viva, sinó tan potent i fértil com qualsevol llengua europea, és percebut pel “nacionalisme espanyol” com un fracàs insoportable.
Ells volen eliminar-la, fer-la desaparèixer. Fa tres-cents anys que s’hi barallen i no ho han aconseguit. Tampoc ho aconseguiran ara amb aquesta ridícula sentencia del Tribunal Suprem, que afegim al cistell de la col·lecció de sentències miserables i indignes.
🔴 QUE TINGUEM UNA MOLT BONA NIT…!
.
19.06.20. BON DIA…!
.
«DEL CORREDOR MEDITERRANI AL CORREDOR 5G»
.
Recullo i sintetitzo un article del Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública -Jordi Puigneró-, atès que de la seva posta a punt se’n derivaran grans beneficis en un momento en què, a causa del coronavirus, l’economia ha sofert un enorme terrabastall i tot el que es faci per remuntar-la serà poc.
️L’article en qüestió podríem intitular-lo així:
«El corredor 5G digital arribarà a la mediterrània abans que el corredor ferroviari»
Efectivament. Fa anys que s’espera el corredor ferroviari de la Mediterrània i, ves per on, arribarà abans el corredor 5G de la Mediterrània.
L’era industrial deixa pas a l’era digital. Es tracta d’un projecte molt important per a la indústria digital, però també per a la de l’automoció, en esdevenir un banc de proves determinant per a la mobilitat del futur: el vehicle autònom i connectat.
Aquest corredor ja és un fet perquè la Comissió Europea ha fet públi que els tres corredors 5G, finançats amb fons europeus seran:
✅ El corredor bàltic,
✅ El corredor de Benelux i
✅ El corredor catalano-occità.
S’està parlant de:
🔶 Tenir l’eix viari i transfronterer de l’AP-7 i l’A-9, així com el ferroviari, connectats amb 5G, és a dir, que l’autopista permeti que els vehicles sense conductor puguin començar a circular en fase de prova. Unes proves que permetin preparar l’arribada de el vehicle del futur. Catalunya, per tant, està en disposició de liderar la mobilitat de segle XXI.
🔶 Una oportunitat de país per unir dues grans indústries generadores de treball i progrés, com són la indústria de l’automòbil i la indústria TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació).
I és que:
🔷 Si el cotxe ha estat el símbol de l’era industrial durant segle XX, el 5G posa en ruta el vehicle autònom i connectat com un nou símbol d’una nova indústria de segle XXI.
🔷 Si Catalunya ha estat un país industrial, de tradició emprenedora i obert a tothom, ara també pot ser un país digital.
️Això vol dir reforçar competitivament la indústria a través de la digitalització: una oportunitat per generar nous llocs de treball, generar riquesa i, per tant, generar progres, construint un ecosistema d’oportunitats laborals.
El 5G és molt més que una nova generació de telefonia mòbil. La Comissió Europea estima en 2,3 milions de nous llocs de treball l’impacte d’aquesta tecnologia fins al 2025. ️
Una tecnologia que, combinada amb altres com el ‘computador‘, la ‘realitat virtual’, les ‘dades massives’ o la ‘intel·ligència artificial‘, suposarà un canvi de paradigma també en àmbits com la salut, l’educació, l’oci o l’entorn rural. Perquè això no va només de mòbils, sinó de les possibilitats que les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació)  oferiran en el dia a dia de cada un de nosaltres.
Catalunya té una llarga tradició industrial que cal reforçar competitivament i potenciar. I si ha estat la fàbrica d’Espanya, ara pot ser un dels enllaços digitals d’Europa.
I el corredor 5G de la Mediterrània serà una de les infraestructures que ho faran possible. Viatjarem per l’autopista sense conductor i podrem adnirar millor el paisatge…! Això, entre moltes altres novetats que, fins i tot avui, se’ns fa difícil d’imaginar…!
🔴QUE LA COMUNICACIÓ 5G PORTI ELS ELECTRONS BEN CARREGATS D’ENERGIA PERQUÈ N’ARRIBI AMB FORÇA EL DESIG DEL MOLT BON DIA, TOT EL DIA…!
.
19.06.20 BONA NIT…!
.
(I) «OLGA TUBAU: ENTRE LA PAPERASSA DE DOS JUDICIS I LA CALÇ VIVA DEL TERRORISME D’ESTAT»
.
En aquesta bona nit de divendres se’m presenten dos temes per lligar, distants en el temps, però a prop pel que fa a les barbaritats que pot produir la injustícia practicada per l’Estat. I em refereixo als episodis següents:
🔷 El “Visto para sentencia”, del judici al Major Josep Lluís Trapero a l’Audiència Nacional pels fets de la tardor del 2017 contra el procés independentista català…i
🔷  El “terrorisme d’Estat”, pel conjunt de mètodes utilitzats, a través de les clavegueres de l’Estat, amb la finalitat  espúria de voler vèncer ETA amb les armes il·legítimes dels GAL…
Després d’una exposició que entre el dimarts i dimecres proppassats -els dies 16 i 17 de juny de 2020-, va arribar a nou hores en total, la lletrada Olga Tubau va aguantar l’emoció sense trencar-se, però en els últims minuts ja no va poder contenir-se en pronunciar la frase que portava preparada i que resumeix la seva visió del cas.
Una frase del Ministre de Gràcia i Justícia i President del Congrés de Diputats, Manuel Alonso Martínez (1827-1891):
“Un ciutadà d’un poble lliure no ha d’expiar les faltes que no són seves ni ser víctima de la impotència de l’Estat”
Potser aquesta emoció la va provocar la idea que novament estava vivint el judici de la seva vida, perquè fa vint-i-tres anys, el 1997, la jove advocada Olga Tubau, amb el cabell negre atzabeja -ara ja blanc després de tants judicis defensats-, entrava a la Sala de Plens del Tribunal Suprem en representació de l’acusació particular de Segundo Marey en un cèlebre delicte d’Estat.

Els GAL van estar actius de 1983 a 1987 sent responsables de vint assassinats. Van actuar principalment al País Basc francès, tot i que també van dur a terme segrestos, tortures i delictes econòmics en algunes zones d’Espanya. Els seus atemptats es dirigien contra militants i simpatitzants d’ETA, però també van afectar persones que no tenien relació amb el terrorisme, produint-se entre aquest col·lectiu 10 víctimes mortals.

El segrest i posterior assassinat de José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala a l’octubre de 1983 i el segrest de Segundo Marey poc temps després van marcar l’inici de l’activitat dels GAL.

🔴 Lasa i Zabala van ser segrestats a Baiona (França) per membres de GAL. Van ser retinguts a la caserna de la Guàrdia Civil d’Intxaurrondo. Seguint instruccions del general Galindo, els van portar a el palau del Cim, a Sant Sebastià, on van ser torturats.

A la vista de l’estat en què van quedar, el general Galindo, amb el coneixement de l’governador civil Julen Elgorriaga i de tinent-coronel Ángel Vaquero, va ordenar el seu assassinat i desaparició. Els guàrdies civils Enrique Dorado i Felipe Bayo els van portar a Busot (Alacant), van cavar una fossa, i el primer els va disparar tres trets al cap. Després els van enterrar coberts amb calç viva.

🔴 De tots els atemptats perpetrats pels GAL durant els anys vuitanta, el més sagnant va ser l’ocorregut al bar Monbar de Baiona el 1985, en què van morir tirotejats quatre militants d’ETA i un ciutadà francès va resultar ferit.

Una altra acció va ser l’assassinat de Mikel Goikoetxea Elorriaga «Txapela», un dels més importants membres que ha tingut la banda.

🔴 El 4 de desembre de 1983, els mercenaris Mohand Talbi, Jean-Pierre Echalier i Pedro Sánchez, que havien estat contractats amb fons reservats de l’Ministeri de l’Interior d’Espanya, van segrestar Segundo Marey al seu domicili d’Hendaia, confonent amb el supòsit dirigent de ETA Mikel Lujua.

Segundo Marey, nascut el 1932 i mort el 2001, no tenia relació amb ETA, era un venedor de mobiliari d’oficines de 51 anys, fill d’un socialista exiliat a França en 1936. En el moment de l’segrest, tant Marey com la seva dona van ser ruixats amb gasos lacrimògens i golpeados. Marey va ser traslladat en un automòbil fins a la localitat navarresa de Dancharinea, on esperava un grup de policies a les ordres de l’subcomissari José Amedo. Aquests policies el van portar fins a una cabana de Matienzo (Cantàbria), on va romandre tancat deu dies, amb el cap tapat amb una caputxa, fins que va ser alliberat en territori francès, a tres quilòmetres de el pas fronterer de Dancharinea.

Els grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL) s’havien estrenat el 1983, un any abans que arribés el PSOE al govern, amb el segrest de Segundo Marey i els assassenits de Lasa i Zabala, tot i que aquest grup antiterrorista del clavegueram de l’Estat resta actiu des de l’any 1983 al 1987. 
En un lapsus, Felipe González va dir el 2010:
“ – A Segundo Marey el salva l’ordre de José Barrionuevo -Ministre de l’Interior del primer govern de Felipe González-, perquè el deixin anar quan s’assabenta que està detingut”.
Però és que Segundo Marey havia estat segrestat…! I ara, vint-i-tres anys més tard arriba a la fi el cas de Josep Lluís Trapero i Teresa Laplana, “l’altre gran cas de la seva vida” i que Olga Tubau ha defensat amb tota la dialèctica suau de formes, devastadora en el contingut. Un José Luis Trapero “víctima de la impotència de l’Estat”, és a dir, del fracàs del dispositiu de tres cossos -Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional-, a l’hora de fer complir el mandat judicial d’impedir el referèndum de l’1-O del 2017.
Les proves que no es van practicar en la instrucció del Procés al Tribunal Suprem, s’han pogut tirar endavant en aquest judici.
Si la rebel·lió ja va quedar descartada poques setmanes després de començar el judici oral al Tribunal Suprem, la sedició va quedar pràcticament abandonada per la Fiscalia abans de començar el judici a l’Audiència Nacional, el passat 20 de gener de 2020.
És possible que el Tribunal de l’Audiència Nacional s’inclini per una sentència condemnatòria per desobediència, però sigui el que sigui:
“Un ciutadà d’un poble lliure no ha d’expiar les faltes que no són seves ni ser víctima de la impotència de l’Estat”
I, com que avui hi figura la presència de l’Olga Tubau, m’he trasllat també a les atrocitats comeses pel GAL.
I amb la seva vènia aquesta nit ho deixo aquí…
… Ja continuarem demà perquè els dos casos -el Judici a Josep Lluís Trapero i el cas dels GAL-, podrien donar de si per escriure una novel·la de terror, si els dos casos no fossin una aterridora realitat que procedeix de les entranyes extretes d’un Estat que es fa dir de dret…
Demà amb la claror del dia continuarem. És ja de nit i tot es veu més fosc. Deixem ara que la pau de la nit alleugereixi la pesantor dels relats  descrits i ens allunyi el desassossec d’aquestes tremendes crueltats comeses.
🔴QUE TINGUEM UNA MOLT BONA NIT…!
.
20.06.20 BON DIA…!
.
(i II) «OLGA TUBAU: ENTRE LA PAPERASSA DE DOS JUDICIS I LA CALÇ VIVA DEL TERRORISME D’ESTAT»
.
Amb les primers clarors del dia -avui és el dia més llarg de l’any amb la nit més curta-, se m’aclareix encara més la xacra del terrorisme d’estat de què parlàvem ahir.
I, per això mateix, continuo amb el mateix tema per deixar-lo “Visto para Sentència”, però des de la perspectiva personal de cadascú de nosaltres perquè també en tenim dret d’expressar el nostre veredicte a uns successos injustificables i obscens.  
🔶 Sobre “el Judici al Major Josep Lluís Trapero” a l’Audiència Nacional pels fets de la tardor del 2017 contra el procés independentista català…i
🔶En relació al “Terrorisme d’Estat”, pel conjunt de mètodes utilitzats, a través de les clavegueres de l’Estat, amb la finalitat  espúria de voler vèncer ETA amb les armes il·legítimes dels GAL…
Diuen que els d’Unides Podem van dir que no podien investigar Felipe González pel cas dels GAL al Congrés dels Diputats, que és un cas de terrorisme d’Estat, perquè “tothom ja sap què va passar”.
I que l’informe de la CIA contra l’expresident del Govern -Felipe González- “no aporta res de nou”…
Tot i això, sembla que tan sols fa unes hores se n’han desdit del que dèien i ara estan per la investigació al Congrés sobre els fets i la intervenció de Felipe González…
I vet aquí que surt la periodista Empar Moliner a escena i es pregunta:
🔷 Si tothom ja sap què va passar, jo no”.      
🔷 – “Què va passar…? Que Felipe González era al darrera d’aquests terroristes creats al laboratori del govern amb els meus impostos…?
🔷- “O que no hi era…? Jo no ho sé. Sempre s’ha dit, que González era el senyor de la X”.
🔷- “En un cas d’assassinat (i aquest ho és), si tothom sabés què va passar no s’investigaria el presumpte culpable…?”
🔷- “Per quina raó un assassí, un defraudador, un conductor suïcida que tothom sap què va fer no hauria de ser castigat…?”
Els vells nazis o els vells franquistes o els vells pinochetistes sempre fan pena quan ha passat el temps. Els veus fràgils, ancians i et preguntes:
🔷 – “Vols dir que se’ls ha de jutjar ara…?”
Però si resulta ser tenebrós que sigui un estat democràtic qui practiqui el terrorisme, també és desolador que un estat democràtic ho faci, se’n surti, no passi res i continuï anomenant-se democràtic. I en siguin els partits d’esquerres els que els sembli que no cal remenar res…

El terrorisme d’estat no és només assassinar amb els impostos dels ciutadans, és també:

🔶Instruir causes amb documentació manipulada, esbiaixada o falsa…
🔶Preparar i executar judicis farsa i de revenja a la llum de tot el món…
🔶Condemnar polítics i activistes a penes de presó més altes que les d’assassinat…
🔶Tancar nois a la presó per escarment amb càrrecs que no són veritat…
🔶Inventar notícies, manipular als mitjans de comunicació…
🔶Esperar que un torturador franquista es mori per treure-li‘n les medalles…
🔶Girar el ulls a una altra banda i tapar els escàndols d’una monarquia inviolable…
… i deixar passar el temps: una bona notícia per als sinistres a sou…!
Dos episodis diferents avui -el “Visto para Sentencia” i “el terrorisme d’Estat”- que són les cares d’una mateixa moneda.
I així com Olga Tubau se’n va sortir amb el cas de Segundo Marey, també confiem i creuem els dits perquè se n’hagi sortit amb el cas de Josep Lluís Trapero.
En l’un i l’altre episodis s’hi escauen les paraules banyades amb les llàgrimes d’aquesta defensora del Dret:
“Un ciutadà d’un poble lliure no ha d’expiar les faltes que no són seves ni ser víctima de la impotència de l’Estat”
QUE TINGUEM UN BON CAP DE SETMANA…!
.
20.06.20 BONA NIT…!
.
«ADÉU SIAU, PRIMAVERA…!»
Avui a les 23:40h se’ns en va la primavera de 2020. Adéu-siau…!
Una primavera exultant de colors recent nascuts que ens ha embolcallat amb la seva fragància, però confinats a casa. I, perquè sortim a respirar una mica més d’aire oxigenat, ens deixa a les portes de l’estiu, sota el sol radiant, més lliures i cofois perquè també embla que el coronavirus s’ha amagat per un temps buscant una treva de descans, cansat de tant traginar i fer maleses.
Només cal gaudir d’aquest meravellós cicle de la natura que, durant quatre estacions ben estampades i distintives -primavera, estiu, tardor i hivern-, fan de decorat de les nostres vides en l’escenari d’aquest món, mentrestant representem la nostra gran funció de la vida.
Els pobles antics començaven l’any per la primavera perquè el feien coincidir amb el desvetllament de la Natura, aparentment esmorteïda pel fred.
Pagesos, pastors i gent del mar” observaven atentament els signes del cel -els estels, els núvols i els vents- per treure’n deduccions en referència a les característiques i particularitats de cada estació.  
Quan l’allau del massa progrés encara no havia arribat, l’encertaven perquè la regularitat de la Natura era una norma bàsica. Posteriorment, tot això s’ha anat espatllant i ja no es mira al cel per saber el temps que farà, sinó que acostumats als petits aparells, mirem els rellotges digitals o els mòbils electrònics. Tanmateix…
…Avui tenim els “Homes del temps” que  amb els seus aparells electrònics, ens ho solucionen tot i ens ho expliquen a través de la ràdio i de la televisió predient-nos el temps alterat, però amb prou exactitud.
Però, encara n’hi ha més i sembla una fantasia, perquè els nostres petits mòbils assenyalen constantment durant tot el dia el temps que farà en cada moment i en cada contrada particula que volguem consultar.
️I tant dóna que preguntem pel temps que fa o farà a Barcelona o, si se’ns passa pel cap, interessar-nos per un petit poblet de l’altra banda del món.
Nogensmenys, a l’espera d’inventar-nos refranys moderns sobre el temps, n’arreplego alguns que encara es troben en els llibres, i començo pels de la primavera que avui acomiadem:
🔶 Aigua de primavera, si no és torrencial, omple la panera /Al llit tot l’any és primavera / Alegre com una primavera /…
🔶 Bella Candelera, lletja primavera (si fa bon temps per la Candelera, el 2 de febrer, tindrem una primavera dolenta) /…
🔶 Còlics d’hivern, refredats d’estiu i febres de primavera, la mort darrer /…
🔶 El bou, de tardor, i el cavall, de primavera / El mal hivern, de la primavera fa govern / Estar a la primavera de la vida /…
🔶 Falsa primavera enganya al bestiar / Flor en abundor a la primavera, bona tardor ens espera / Flors de tardor, plors de primavera /… 
🔶 Hivern fred, primavera regalada (si fa fred a l’hivern, durant la primavera plourà)/…
🔶 L’Encarnació tronera, allunya quaranta dies la primavera (és el 25 de març) / L’hivern dóna les cartes i la primavera fa el joc (o les juga) / La primavera la sang altera / La tardor és la primavera de l’hivern / Mal hivern, primavera d’infern / Març, falsa primavera que enganya el bestiar / El bou, de tardor, i el cavall, de primavera / El mal hivern, de la primavera fa govern / Estar a la primavera de la vida /… 
🔶 Oreneta arribada, primavera començada / Oreneta primerenca, primavera calorenca /…
🔶 Pasqua nevada, primavera gemmada /Per la primavera, pastor, no deixis la capa ni la berena / Per la primavera, res no és com era / Per Sant Joan i Sant Pere, adéu primavera /…
🔶 Quan arriba el noguerol, primavera, si Déu vol / Quan fa dissabte la formiga, a venir la primavera no triga / Quan la primavera arriba, l’ovella esquila / Qui treballa a la primavera, prepara un bon estiu /…
🔶 Sant Antoni ha arribat, la primavera ha pastat (es refereix a Sant Antoni de Pàdua, el 13 de juny) / Sant Joan i Sant Pere, adéu, primavera…! / Si l’hivern primavereja, la primavera hiverneja /…
🔶 Tramuntana de primavera, pluja al darrera /…
🔶 Una cuca no fa estiu ni una flor fa primavera / Una flor no fa estiu, ni dues primavera / Una mosca no fa primavera, ni dues estiu / Una oreneta no fa estiu, ni dues primavera /…
🔶 Xaloc és calent; llebeig més; tramuntana, pluja; seca el terral i a l’hivern i primavera gela el mestral /…
️Tots aquests refranys o dites -que per facilitar-ne la recerca he posat en ordre de beceroles-, arriben a quasi cent.
Però en el refranyer popular se n’hi troben plèiades de dites de tot tipus en referència al temps, al mesos de l’anys i a qualsevol situació humana que em plau deixar-les per una altra ocasió, perquè no se m’esgoti la matèria per un altre any.
Tot i això, abans d’anar-nos-en a dormir, podríem formular algun refranys més modern i a to amb els nostres dies o, si més no, començar-ne a enfilar algun per la nostra era atòmica.
🔴 QUE ELS SOMNIS DE LA NIT SUSCITIN LA INSPIRACIÓ, TOT I QUE DEMÀ HAUREM DE PENSAR EN ELS REFRANYS DE L’ESTIU. MOLT BONA NIT…!
.
21.06.20 BON DIA…!
.
«BENVINGUT ESTIU…!»
.
Des de les 23:40h d’ahir i tant bon punt hem traspassat la mitjanit de la nit més curta de l’any, ens ha arribat l’estiu.
Astronòmicament, aquesta nova estació en què hem canviat el decorat de la primavera pel del solstici dit d’estiu i que gaudirem fins a l’equinoci de la tardor.
Tots sabem que la tradició de la humanitat és essencialment rural i, per això, en parlar ara de l’estiu -com va passar ahir en escriure sobre la primavera-, ens ve al cap la pagesia dels pobles pirinencs i els pescadors de la mediterrània amb tota l’abundor dels fruits de la sega, de les veremes i de la pesca del mar.
L’empremta de la cultura agrària i marítima segurament encara tardarà en esborrar-se del nostre subconscient perquè fruir dels dons de les collites assolides amb la suor de l’esforç del camp o del mar no és imaginària, sinó ben real. Als costumaris -la consulta n’és un dels quatre volums del “Costumari Català” de Joan Amades-, no s’hi troba res més que tradicions ja molt antigues i que s’haurien perdut de no haver estat escrites.
Però crida l’atenció que no es troben -a l’hora de fer una recerca- refranys i dites en referència a l’estiu que no siguin de la tradició popular agrària o marítima, i absolutament res -o molt poc-, pel que fa a la industrialització.
I si això és així, queda per a la creativitat del moment -la nostra era atòmica- farcir aquest temps d’estiu amb novelles expressions que guiïn el nostre curs de l’any.
A tall d’exemple he trobat més de tres-cents refranys en referència a l’estiu.
Una desproporció enorme entre el que els segles passats han contribuït a fornir el cabal refranyer tradicional i el nostre actual.
Potser no arribarem a temps a construir expressions adients al nostre moment perquè tot passa molt  de pressa i se’n va i també perquè a la millor serà la màquina -dita d’intel·ligència artificial- qui fabricarà frases actuals i les guardarà en un Paint Drive o ves a saber en quina Andròmina…!
 🔷 A casa de ton germà, no hi vagis a estiuejar / A l’estiu filosa no diu / A l’estiu menjar calent no és gaire bon aliment / A l’estiu tota cuca viu / A l’estiu tot el món viu / A l’estiu tot reviu / A l’estiu, el sol viu, i fa dibuixos sobre el riu / A l’estiu, els ocells fan son niu / A l’estiu, la formiga surt del niu / A l’estiu, la perdiu xiula i canta dins del niu / A la vora del riu, no facis niu, ni en hivern ni a l’estiu / Aigua d’estiu, xirriu, xirriu / Al juny, l’estiu no és lluny / A l’estiu bon cuinat i a l’hivern bon estofat / A l’estiu menjar calent no és gaire bon aliment / A l’estiu, tavernera, a l’hivern, fornera / A l’hivern per la moquina i a l’estiu per la calor, sempre és bo dur mocador / A la casa on no hi ha pa, fins a l’estiu hi fa fred / Aigua d’estiu, xerriu-xerriu; aigua d’hivern, aigua d’infern /…
🔷 Bon temps pel juny, estiu segur / Broma baixa per Santa Àgata, senyal de pedregades a l’estiu /…
🔷 Cada cosa al seu temps… i a l’estiu cigales / Còlic d’hivern i refredat d’estiu, no els aguanta home viu / Còlic d’hivern, refredat d’estiu i febres de primavera, la mort darrera / Com més fort és l’estiuet, guarda’t més del fred / Crema més el sol d’abril que el de tot l’estiu / Cuca d’estiu, mentre té sol, fa la viu-viu /…
🔷 De sabaters, a l’estiu n’hi ha menys i a l’hivern n’hi ha més /…
🔷 El bou a l’estiu i el xai quan el fred és viu / El cant de la griu, ni l’hivern, ni l’estiu, fora la primavera quan fa el niu / El forner i el ferrer, mal estiu i bon hivern té / El fred d’estiu mena aigua al riu / El novembre està entre l’estiu i l’hivern / Els que ho saben entendre bé fan de pastor a l’hivern i a l’estiu de porquer / En arribar l’octubre, l’hivern i l’estiu s’esgarrapen / En l’estiu, tot lo món viu / Estiu calorós, hivern rigorós /…
🔷 Fadrinets que aneu a fora, no deixeu el mocador: a l’hivern, per la moquilla; a l’estiu per el calor / Fang a l’hivern i pols a l’estiu, tot el camp reviu / Fred d’hivern i calor d’estiu salut reviu / Fred d’hivern, estiu d’infern /…
🔷Hivern plujós, estiu abundós / Hivern plujós, estiu calorós / Hivern plujós, estiu perillós / Hivern plujós, estiu ventós / Hivern solellat estiu molt granat / Hivern solellat, estiu ventejat / L’estiu calent, ni carro bo ni ruc dolent /…
🔷 L’hivern el cel enrojolat i l’estiu encigronat, pluja aviat / Llevant, llevantó, a l’hivern dolent i a l’estiu pitjor / Llangardaix encauat, estiu acabat /…
 🔷 Menjar calent a l’estiu, més mort que viu /…
🔷 Nadal nevat, estiu regalat  / Nevada d’abril, pedregada a l’estiu / Ni d’hivern ni d’estiu, no et posis sota el sol viu / Ni hivern sense capa ni estiu sense carbassa / No creguis en hivern seré ni en estiu núvol / No et fiïs del cant de la griva ni a l’hivern ni a l’estiu, sinó a la primavera, quan ella vol fer l niu / No hi ha març que no marcegi ni estiu que no pedregui / Novembre assolellat i abril plujós, estiu abundós / Ni sol d’estiu ni confiança en el qui escriu /…
🔷On has passat l’estiu, passa l’hivern / Orenells tardans hivernàs tardà; orenells primerencs, l’estiu ja ve /…
🔷Paraules d’estiu, segons qui les diu / Pel desembre, fred, i calor per l’estiuet / Pel sabater, l’hivern malament i l’estiu bé / Per Sant Blai, la cigonya per l’espai, i si bon estiu vols, l’hi veuràs a grans vols / Per Sant Mateu, l’estiu adéu / Pluja d’estiu i flor de bagassa, aviat es passa / Paraules d’estiu, segons qui les diu / Paraules ‘loques’, respostes poques / Plata líquida en l’estiu és l’aigua p’a’l regadiu, plata que se deixa anar per els rius capa la mar /…
🔷 Quan la Candelera plora el fred és fora, quan la Candelera riu el fred és viu tant si plora com si riu ja ve l’estiu / Quan la garsa fa baix el niu, trona sovint a l’estiu / Quan la merla canta, la griva li diu: «Atipeu-vos, comare, que ja ha arribat l’estiu» / Qui a l’estiu ombreja, a l’hivern famoleja / Qui a l’hivern no té prou roba, a l’estiu en té de sobra / Qui a l’hivern sembra un gra a l’estiu bé menjarà. / Qui a l’hivern té prou roba, a l’estiu té de sobra / Qui diu mal de l’estiu, no sap el que diu / Qui menja fred a l’estiu, més mort que viu / Qui no llaura a l’hivern a l’estiu se’n ressent / Qui no té ovelles a l’hivern, ni garbes a l’estiu, en gran descans viu / Qui no treballa quan fa fred a l’estiu passa la mà per la paret / Quan la granota comença a cantar l’estiu vol començar / Qui diu mal de l’estiu, no sap què diu /…
🔷 Sabater malfeiner, l’hivern malament i l’estiu també / Sabater que no pica a l’estiu i sastre que no cus a l’hivern, que el diable se’ls endugui a ’infern /Sabater que pica a l’estiu i sastre que no cus a l’hivern, el dimoni se’ls duga a l’infern / Sant Antoni, que mos diu que li donem un dobler, si li donem de gener ell mos tornarà en ’estiu / Si a l’estiu fa el dia clar, el sol duu el vent per la mà / Si el cucut el tres d’abril no fa xiu-xiu, és pres, o no viu, o sent l’estiu / Si el dia tres d’abril el cucut no fa piu-piu, o és mort o és viu, o assenyala mal estiu / Si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, ni hivern ni estiu / Si la Candelera riu, ja hi som a l’estiu; i si plora… ja és l’hivern fora / Si no vols menjar sopes tot l’estiu, sembra pèsols per l’abril / Si pel maig el fred és viu, espera un bon estiu / Si per Nadal fa estiu, la Pasqua vora el caliu / Si per Sant Joan baixa l’aigua roja, hi baixarà tot l’estiu / Si trona en l’abril, bon estiu / Si vols fer un bon resolt, l’estiu a l’ombra i l’hivern al sol / Si vols menjar sopes a l’estiu, sembra pèsols per l’abril / Si vols salut plena, dorm a l’hivern de cara i a l’estiu d’esquena / Si vols tenir salut plena dorm a l’estiu de cara i a l’hivern d’esquena / Sol d’estiu cou com caliu / Sol pel novembre i abril plujós, estiu calorós /…
🔷 Tant a l’hivern com a l’estiu, la bugadera a rentar al riu / Tant d’hivern com d’estiu, si podeu, dormiu, dormiu / Terra de regadiu, dolenta per l’estiu / Tramuntana d’estiu i migjorn d’hivern, omple el rebost; tramuntana d’hivern migjorn ’estiu, no faltaran plors / Trona l’abril, ve bon estiu /
🔷 Una flor no fa estiu, ni dues primavera / Una oreneta no fa estiu, ni dues primavera /..
🔷 Vent terral que omple el barral, bo por a l’hivern, i per a l’estiu, mal / Vestiu un bastó i semblarà un senyor / Vianda d’estiu vol regadiu / Vora de convent i riu, no hi vagis a fer ton niu, ni a l’hivern ni a l’estiu /…
🔷 Xàfec d’estiu fa la meitat del que diu / Xàfec d’estiu, tota l’aigua pel riu /…
Tenim tot el dia no només per llegir tota aquesta rastellera de refranys tant antics com els nostres avantpassats, sinó la possibilitat de crear-ne d’altres de nous relacionats amb el món d’avui. De no fer-ho, repeteixo el que he escrit abans que pot ser vaticini o profecia:
La màquina o robot -dit de la intel·ligència artificial- ens passarà pel davant i será qui ens fabriqui frases de refranys actualitzats a que guardarem en un modern costumari que avui seria un Paint Drive, però amb el pas del temps ves a saber en quina impensable Andròmina…!
🔴 QUE NO NOMÉS TINGUEM UN BON DIA, SINÓ UN MOLT BON ESTIU…!
21.06.20 BONA NIT…!
.
«LA CLOENDA DE L’ESTAT D’ALERTA…»
.
Per tal de celebrar el final de l’estat d’alerta, que ha durat fins aquesta mitja nit, després de 98 dies de confinament i de tres fases de desescalament, em plau cloure la temàtica que dia darrera dia he anat espìgolant d’aquí i d’allí durant els mesos de març, abril ,maig i juny..!
Demà, doncs, ja no escriuré cap text temàtic en el whatsapp, ni traslladaré el seu contingut, posteriorment, a aquestes planes del Coronavirus / Covid-19. Seguiré, això sí, expresant el meu “bon dia” i la “bona nit” amb una foto significativa.
I, de la mateixa manera que he conclòs aquesta secció amb un munt de refranys en referència a la primavera i a l’estiu, també aporto l’encapçalament de cent peces musicals per celebrar l’haver pogut superar la pandèmia -la meva família i jo, fins el moment actual-, sense cap entrebanc i havent  gaudit, des del confinament a la posterior desescalada i fins avui, allò de Fray Luis de León:
¡…Qué descansada vida /la del que huye del mundanal ruïdo, / y sigue la escondida / senda, por donde han ido / los pocos sabios que en el mundo han sido..! /…
[…]
Del monte en la ladera, / por mi mano plantado tengo un huerto, / que con la primavera /de bella flor cubierto / ya muestra en esperanza el fruto cierto. /…
[…]
A mí una pobrecilla / mesa de amable paz bien abastada / me basta, y la vajilla, / de fino oro labrada / sea de quien la mar no teme airada. /…

…i precisament també en el dia que el Santoral assenyala la festa de Sant Lluís Gonzaga, un jove marquès que va escollir per a la seva vida a Casa de Sant Ignasi de Loiola -professant en la Companyia de Jesús- i en contaminar-se de la pesta -una bona coincidència corono-vírica-, va morir com a conseqüència d’aquesta malaltia a l’any 1591. Va ser canonitzat  i declarat patró de la joventut catòlica.

Tanmateix, seguiré escrivint eventualment i directe a les planes www.miquelangelbosch.com on en són molts els temes que queden encara pendents, conjuntament amb els que la realitat diària me’n donarà ocasió d’escriure’ls i reflexionar-los. Poso, per exemple, la Flama del Canigó que ja s’acosta, els coets i el  foc de la revetlla de Sant Joan...!

I parlant de focs, una foto espectacular, que diuen que avui en aquest primer dia d’estiu s’ha vist. Un portentós eclipsi de sol…
El SOL: bon temps , caloreta, vacances, alegria, mar i muntanya…ha arribat l’ESTIU..!
MOLT BONA NIT I QUE DEMÀ, AMB EL SOL AL PUNT MÉS ALT, TINGUEM UN MOLT BON DIA I UN MILLOR ESTIU…!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *