30 abril, 2024

(XV) ENCUENTRO «AMIGOS DE D.BOSCO» EN BCN-SARRIÀ COL·LEGI SALESIANES SANTA DOROTEA (2019) / XV TROBADA COMPANYS DE CURS (1958-1959)

TROBADES COMPANYS DE CURS (1959)

ENCUENTROS “AMIGOS DE D.BOSCO”

(2005-2019)

(2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA

Pulsar el enunciado coloreado de azul para abrir el álbum fotográfico de la jornada

(1) INTRODUCCIÓN A LOS ENCUENTROS «AMIGOS DE D.BOSCO»

Me resulta enormemente placentero insertar en esta página web de mi titularidad todo el conjunto de Encuentros o Trobades de «Amigos de Don Bosco» que, a lo largo de los años secuenciales de entre 2005 a 2019, hemos venido disfrutando satisfactoria e ininterrumpidamente, desde el dintel que nos abrió las puertas doradas de nuestra jubilación laboral, hasta que la desgraciada aparición de la Covid-19 truncó las convocatorias. Momento temporal que coincidió, al mismo tiempo, con el paso de los años y el peso fatigoso de la edad con la aparición, más o menos intensa, de ronchas y picaduras aparecidas por doquier.

Pulsando cada uno de los enunciados que verás expuestos, generalmente coloreados de azul:

  • Se abrirá un mosaico de fotografías que, gracias a una aplicación informática del programa Google, he dispuesto convenientemente para recordar retazos de las jornadas vividas, desde diferentes ángulos y con el interés y la emoción que supusieron estos fraternales encuentros entre quienes convivimos, durante largos años, en la Casa de Don Bosco.
  • Asimismo, y también convenientemente señalado, se puede acceder a cada Encuentro celebrado para evitar tener que retroceder las páginas de esta WEB y así poder visionar con facilidad el contenido del Encuentro deseado.

(2) ESTRUCTURA VERTEBRAL DE CADA ENCUENTRO QUE SE SIGUE EN ESTA WEB PERSONAL

Por otra parte, la estructura vertebral diseñada para el ofrecimiento de cuanto se pudo conocer y vivir en cada uno de los encuentros, obedece a los apartados estructurados o diseñados según se presentan a continuación:

  1. LA CONVOCATORIA EPISTOLAR DEL ENCUENTRO
  2. LA HISTORIA DE LA CASA SALESIANA DE ACOGIDA
  3. LA PROGRAMACION DE LA JORNADA
  4. LA PRESENTACIÓN IN SITU DEL ENCUENTRO
  5. LA CONFERENCIA O EL PUNTO CENTRAL DEL ENCUENTRO 
  6. EL ALBUM DE FOTOS Y LA MEMORIA DE ANTERIORES ENCUENTROS
  7. EL HOMENAJE A NUESTROS COMPAÑEROS DIFUNTOS 

(3) PARA VISIONAR EL ÁLBUM O MEMORIA HISTÓRICA DE LOS ENCUENTROS

En este apartado o página Web se exponen los encuentros que bien sea en años, en localización u ordenación temporal de actividades se pueden visualizar -como un álbum de memoria histórica-, bajo los enunciados siguientes coloreados de azul:

  1. (2005) I ENCUENTRO. BCN. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR.
  2. (2006) II ENCUENTRO. BADALONA. COLEGIO DOMÈNEC SAVIO.
  3. (2007) III ENCUENTRO. BARCELONA-SARRIÀ. SALESIANS CAN PRAT.
  4. (2008) IV ENCUENTRO. BCN-TIBIDABO. TEMPLE SAGRAT COR.
  5. (2009) V ENCUENTRO. CASA SALESIANA. MONESTIR DE POBLET.
  6. (2010) VI ENCUENTRO. BURRIANA-VALÈNCIA. COLEGIO SALESIANO.
  7. (2011) VII ENCUENTROO. HUESCA-LOARRE. COLEGIO SAN BERNARDO.
  8. (2012) VIII ENCUENTRO. BCN-HORTA. COL·LEGI SANT JOAN BOSCO
  9. (2013) IX ENCUENTRO. MATARÓ. COL·LEGI SANT ANTONI DE PADUA.
  10. (2014) X ENCUENTRO. BCN-ROCAFORT. COL·LEGI SANT JOSEP.
  11. (2015XI ENCUENTRO. BILBAO-DEUSTO. COLEGIO SALESIANO.
  12. (2016) XII ENCUENTRO. BCN. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR.
  13. (2017) XIII ENCUENTRO BCN. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR.
  14. (2018) XIV ENCUENTRO. BCN-ROCAFORT. COL·LEGI SANT JOSEP.
  15. (2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA.

(4) PARA ABRIR LOS QUINCE ENCUENTROS DE ESTA WEB PERSONAL

Finalmente, al igual que en el apartado anterior y pulsando el enunciado coloreado de azul, cada cual puede trasladarse al Encuentro deseado para visionarlo, sin necesidad de buscarlo en otro espacio de esta Web de mi propiedad o utilización:

  1. (2005) I ENCUENTRO. BCN. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR.
  2. (2006) II ENCUENTRO. BADALONA. COLEGIO DOMÈNEC SAVIO.
  3. (2007) III ENCUENTRO. BARCELONA-SARRIÀ. SALESIANS CAN PRAT.
  4. (2008) IV ENCUENTRO. BCN-TIBIDABO. TEMPLE SAGRAT COR.
  5. (2009) V ENCUENTRO. CASA SALESIANA. MONESTIR DE POBLET.
  6. (2010) VI ENCUENTRO. BURRIANA-VALÈNCIA. COLEGIO SALESIANO.
  7. (2011) VII ENCUENTROO. HUESCA-LOARRE. COLEGIO SAN BERNARDO.
  8. (2012) VIII ENCUENTRO. BCN-HORTA. COL·LEGI SANT JOAN BOSCO
  9. (2013) IX ENCUENTRO. MATARÓ. COL·LEGI SANT ANTONI DE PADUA.
  10. (2014) X ENCUENTRO. BCN-ROCAFORT. COL·LEGI SANT JOSEP.
  11. (2015XI ENCUENTRO. BILBAO-DEUSTO. COLEGIO SALESIANO.
  12. (2016) XII ENCUENTRO. BCN. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR.
  13. (2017) XIII ENCUENTRO BCN. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR.
  14. (2018) XIV ENCUENTRO. BCN-ROCAFORT. COL·LEGI SANT JOSEP.
  15. (2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA.

(5) UN LIBRO Y UNA CONFERENCIA

Tengo a bien ofrecer en esta especie de acta rememorativa de nuestros XV ENCUENTROS realizados, todo cuanto sabemos de la visita y estancia de Don Bosco a Barcelona  y de la donación de la cumbre del Tibidabo a la Congregación salesiana (1886):

«DON BOSCO EN BARCELONA»

«DON BOSCO Y EL TIBIDABO»

De la prestigiosa pluma y de la palabra precisa del P.Ramón Alberdi sdb, profesor que fue de la mayoría de nosotros en Barcelona Martí Codolar, un libro y una conferencia.

Basta con pulsar los títulos coloreados de azul para sumergirse en unos eventos históricos que han hecho de Barcelona «Una ciudad para un Santo». 

(6) CANTOS DEDICADOS A DON BOSCO

Don Bosco amaba la música. Tocaba el violín, el órgano y el piano, pero solo cuando los encontraba en la casa de un amigo. Para él, la música y el canto eran una gran manera para comunicar con los jóvenes.

Empezó de joven, cuando estaba en el colegio. Un año, cuando se acercaba la Navidad, preparó una alabanza al Niño Jesús, escrita en poesía y música, apoyado en la base de una ventana de un coro de la iglesia de San Francisco.

Fue cantada en 1842 por primera vez a los dominicos y luego en la Consolata, con Don Bosco dirigiendo la pequeña orquesta y tocando el órgano.

Para las melodías, Don Bosco se inspiraba en la vida cotidiana. Un día, escuchando a unos obreros cantando en los andamios, tuvo la inspiración de escribir unos versos. Anotó la música y luego le pidió al famoso erudito Silvio Pellico que le escribiera unos versos al Ángel de la Guarda. De ella salió el aria muy popular Angioletto del mio Dio, que recorrió toda Italia.

En otra ocasión, se encontró con unos jóvenes que cantaban acompañándose con la guitarra y el violín. Don Bosco fue conquistado por esa armonía y sacando papel y lápiz, apoyándose en una puerta del edificio de la Prefectura, escribió las notas. Así nació Noi siam figli di Maria.

 

(2019) XV ENCUENTRO.

BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA

HIJAS DE MARIA AUXILIADORA

CONVOCATORIA EPISTOLAR DEL ENCUENTRO

(2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA.

Pulsar el enunciado coloreado de azul para abrir el álbum fotográfico de la jornada

 

Como en todos los Encuentros se efectuó la convocatoria prescrita para el XV ENCUENTRO de compañeros «Amigos de D. Bosco».

Oportunamente en la presentación in situ del Encuentro se dio relación de todos cuantos compañeros les fue dificultoso acceder a esta convocatoria por razones personales de salud, de familiares allegados o de otras contingencias.

Se menciona a aquellos compañeros que contactaron con nosotros y tuvieron que obviar su presencia:

Casimiro Bodelón, Emilio Linaje, Ángel Martínez, Marcelino Blanco, Jesús Portaña, Francisco Nácher, José María Calvo, Fernando Ballabriga, José Luis Alós, José María Ansorena, Jesús del Villar, Alfredo Arizmendi, José Ramón Amatriain, José Maria Llorens, José Roé, Armando Bueno, Pep Mascaró, Juan Montesinos…

Por otra parte, aunque sin noticia, no podemos olvidar a:

Benjamin fragües, Francisco Arana y su hermano Juan Antonio,  Francisco Bernácer, Antonio Díaz,  Benito Jaso,, Manolo Ortiz, José Rodrigo, José Aguado, Manuel Bellmunt, , Angel ciria, Miguel Angel Fresándooslo,  José Ramón Iriarte, Silverio Laquidain,, Víctor Manuel Lituma,, Melchor Mallor, Hugo Merino, Sigifredo Moreno,, Sicto Moriones, dimas Pérez, F. Xavier Ribalta,, Gumersindo Valdero, Luciano Berrocal…

Finalmente, nos congratulamos de la presencia de todos los presentes al XV ENCUENTRO agradeciendo a todos quienes, de alguna manera, contribuyeron a hacerlo posible con su participación entregada o inestimable ayuda:

  • Pep Mascaró, por la participación en la organización de bastantes Encuentros…
  • David Palacios, por la búsqueda incansable de direcciones de unos y de otros…
  • Xavier Olivella por el apoyo y la ayuda técnica paras los visionados en powerpoint o películas, verdadero quebradero de cabeza debido a los diferentes sistemas informáticos de las diferentes casas salesianas…
  • Carlos Garulo, por su contribución efectiva en el Encuentro de Huesca-Loarre…
  • Gumersindo Valero, por la facilidad y magnanimidad con que abrió las puertas del Colegio de Burriana…asimismo el propio Mariano Blanco en Badalona, Angel Foncillas en Bilbao-Deusto y Manuel Bellmunt en Barcelona-Horta…

También hay que destacar la colaboración musical de Jesús Montori, Marcelino Blanco, Josep Maria Llorens y esposa, así como la de Juan Montesinos… 

Y siempre presente, en casi todos los encuentros, un sentido abrazo a nuestro Joan Godayol, Obispo emérito de Ayaviri (Perú)…

…pero para que quede constancia fehaciente de la ocupación y preocupación de Luis Álvarez Valcárcel y de Miquel Àngel Bosch Fridrin en la organización de cada unos de los Encuentros…, ha de ser consignada aquí, juntamente con el agradecimiento sincero de todas aquellas personas que generosamente nos han acogido, sea en la casa salesiana, sea en la realización de las múltiples actividades o que han tenido un papel destacado en las conferencias pronunciadas como la del:

  • P. Ramon Alberdi sdb (BCN-Sarrià),
  • Dr. Antonio García Omedes (Huesca-Loarre),
  • Jaime Patuel (Mataró),
  • Miquel Sunyol sj (BCN-Horta),
  • Luis Álvarez i Miquel Àngel Bosch (BCN-Martí Codolar / BCN-Rocafort / BCN-Tibidabo / (Poblet).

Y a todos, presentes y ausentes, el agradecimiento profundo por la presencia activa o el recuerdo latente a lo largo de estos…

XV ENCUENTROS DE COMPAÑEROS «AMIGOS DE DON BOSCO»…

…entre los años de 2005 a 2019…!

FINIS CORONAT OPUS

HISTORIA DE LA CASA SALESIANA DE ACOGIDA

(2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA.

Pulsar el enunciado coloreado de azul para abrir el álbum fotográfico de la jornada

El libro del P. Ramón AlberdiDorotea de Chopitea y de Villota (1816-1891) Construir una Barcelona para todos» (edebé 2009), nos sirve para conocer los orígenes del Colegio de Santa Dorotea de las Hijas de María Auxiliadora.

Siendo que pueda resultar prolijo copiar todo el índice del libro, únicamente se marcarán los títulos de cada capítulo haciendo especial hincapié en la fundación del Colegio de Santa Dorotea. Y así:

PRÓLOGO / PRESENTACIÓN

1. DOS CRIOLLOS EN BARCELONA

  • Ceden los fundamentos del Imperio
  • El escenario barcelonés
  • Crecimiento y crisis
  • La crisis dinástica y política

2. ESPOSA Y MADRE

  • El hogar
  • El liberalismo progresista
  • El trienio «esparterista»
  • La década moderada

3. UNA VOCACIÓN SOCIAL

  • El despliegue familiar
  • Una ciudad en transformación
  • El coraje cívico y7 cristiano de una burguesa

4. EL BANQUERO Y SU MUJER

  • El septembrismo
  • Barcelona, ciudad inquieta
  • Un solo corazón, una sola misión
  • La acción pública
  • La acción privada
  • La base del iceberg
  • Algo más que un banquero

5. UNA ANCIANIDAD FECUNDA.

Los seis primeros años (1882-1888)

  • La obra institucional con los salesianos de Don Bosco
  • La obra institucional con las hijas de Maria Auxiliadora:

– La iniciativa

– Un proyecto integral

– La voluntad del Fundador: Una empresa imposible / La entrada en Sarrià

– Una de las «Casas de Gironella» 

– Un acto heroico: Sin amigos / El Señor me quiere poble

– El Colegio de Santa Dorotea

6. UNA ANCIANIDAD FECUNDA.

Los tres últimos años (1888-1891)

7. PERVIVENCIA

PRESENTACIÓN IN SITU DEL ENCUENTRO

(2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA.

Pulsar el enunciado coloreado de azul para abrir el álbum fotográfico de la jornada

En el Col·legi de Santa Dorotea a BCN-Sarrià vam reunir-nos per darrera vegada a l’any 2019, atesa la dificultat de fer-ho a l’any 2020 i successius a causa de la Covid-19.

Foren les Germanes salesianes Filles de Maria Auxiliadora qui ens acolliren, no només a les seves instal·lacions, sinó també en la preparació del dinar que ens oferiren en un servei digne de festa gran.

L’advocació o nom que pren el Col·legi Santa Dorotea fou en record del nom de la gran benefactora -Dorotea de Chopitea-.  En record i homenatgea a aquesta gran dona burguesa del segle XIX que lliurà els seus bens a qui  tan li’n deven fundaciones diverses.

L’enclau de l’Escola es troba a BCN en el distrito de Sarrià, en el Passeig de Sant Joan Bosco.

El dia 11 de mayo de 2019 tuvo lugar en el Colegio de Santa Dorotea de Barcelona el XV ENCUENTRO.

Lastimosamente fue el último habido por cuanto la Covid-19 frustró otros Encuentros previstos en el Reino de Navarra y otras Comunidades autónomas objeto de destino y para escoger según las posibilidades.

Luis Álvarez tomó la palabra:

  • Recordando anteriores Encuentros, con la parte central de conferencias expuestas y las actividades realizadas.  
  • Dirigiendo unas sentidas palabras de agradecimiento a todos los presentes y facilitando, al mismo tiempo, la confección de una tabla de datos básicos de todos los compañeros, indicando el dia del aniversario.
  • Explicitando la ausencia de varios compañeros que no pudieron asistir a este Encuentro debido a cuestiones diversas, pero principalmente a causa de alguna enfermedad propia o de familiares allegados.

Cabe hacer una mención especial, respecto de su exposición sobre la Doctora Paloma Novas, disertando por lo que se refiere al envejecimiento.

Este punto -explicado por Luis Álvarez-,  puede visionarse en YouTube pulsando el enunciado siguiente: 

Previniendo el envejecimiento

¿Se puede envejecer mejor? Paloma Navas, especialista en medicina preventiva y doctora en salud pública, nos muestra la evidencia científica sobre cómo nuestra idea del envejecimiento se puede convertir en una profecía autocumplida de la propia vejez y nos da claves sencillas para disfrutar de esos años de forma saludable y en comunidad.

Paloma Navas Gutiérrez es una médica especialista en medicina preventiva y salud pública apasionada por la salud de las personas mayores. Viajera infatigable, ha estudiado y trabajado en países como Alemania, Senegal, Puerto Rico, Tanzania o México, lo que le ha permitido conocer de primera mano diferentes concepciones de la salud y distintos sistemas sanitarios. Paloma se doctoró en la escuela de Salud Pública de la Universidad Johns Hopkins gracias a una beca Fulbright.

Su investigación sobre factores de riesgo sociales y medicina preventiva para personas mayores le ha llevado a replantearse el concepto de salud durante el envejecimiento y a cuestionar algunos de los paradigmas más importantes sobre la vejez que abundan tanto en el discurso biomédico como en el discurso social.

También Luis Álvarez recomendó entrar a Internet para entretenerse con las fotografías de los Encuentros anteriores, un álbum fotográfico trabajado por Miquel Ángel Bosch.

Llegados a este punto tomó la palabra Miquel Ángel Bosch para recordar los compañeros y profesores difuntos. Y así:

COMPAÑEROS DIFUNTOS

Alberto Serrano / Ángel Mari Ciriza / Aurelio Jiménez / Fernando García (2008) / Antonio Doménech (2009) / Jesús Laborda (2010) / Felipe Martínez (2010) / José Gabriel Sola (2014) / Jesús Elias / Silverio Laquidain / José María Ansorena / Francesc Xavier Olivella /José Antonio Arana / Dimas Pérez…

PROFESORES DIFUNTOS

DE GIRONA

Salvador De Bonis / Juan Piles / Pablo Rodríguez / Eugenio Yañez / Joan Santaeularia / Félix Solanes / David Churio / José Luis Macua / Benjamín Juaristi / Ramon Mongay / Francisco Llabrés /Joaquin Recalde /José Luis Macua / Jesús Maquiera…

DE ARBÓS DEL PENEDÉS

Vicente Ballester / José María Uranga / Vicente Peris / Miguel Macêch /…

DE SANT VICENÇ DELS HORTS

Esteban Casals / Mariano Beltrán / José Carbonell / Adolfo Rodríguez / Jesús Mairal / Juan Auledas / Marcelino Rey / Pere Castellví / Francisco Sanz / Josep Maria Vivas / Feliciano Ugalde /…

DE MARTÍ-CODOLAR

Jesús Carilla / Ramón Alberdi / José Colomer / José Aldazabal / Carlos Pettenutzo / Guillermo Pérez / Antonio Manero / Jesús Ezcurra / Antonio Gota / Francisco Rosés / Rafael Casanovas /…

SUPERIORES

Renato Ziggiotti / Luigi Ricceri / Edigio Viganó / Juan E. Vecchi / Juan Antal / Modesto Bellido / Tomás Baraut / Isidro Segarra / Juan Canals / Antonio Doménech / Carlos Zamora / …

SOBRE ESTIMADOS COMPAÑEROS Y PROFESORES FALLECIDOS POSTERIORMENTE AL AÑO 2019

Posteriormente, hemos tenido que llorar la muerte del compañero Francesc Xavier Olivella /Juan Antonio Arana /, así como también la de superiores como Feliciano Ugalde, Rafael Casasnovas /

En la conferencia o parte central se homenajea a todos los difuntos mediante un texto/necrológica como acto de reconocimiento que desde la meditación y el recogimiento los tendremos a todos presentes entre nosotros.

Al acabar se inicia un diálogo / puesta en común a través de un esquema -con posibles preguntas- orientadas a:

(A) NUESTRA HISTORIA PERSONAL EN LOS SALESIANOS

1. Qué te motivó para ingresar en la congregación salesiana…?

2. ¿Cómo recuerdas los años pasados en los Seminarios de formación salesiana…?

3. ¿Crees que la formación recibida fue adecuada para tu vida futura…?

(B) LA NUEVA VIDA EN LA SOCIEDAD

4. Cuado dejaste los salesianos, ¿cómo fue tu proceso de adaptación a la sociedad, trabajo, nueva familia…? Y para los salesianos, entre Noviciado/Teología ¿Cuál fue tu actividad `profesional…? ¿Educativa…? ¿Pastoral… ? ¿Cómo ha sido tu evolución dentro de la evolución de los salesianos y de la Iglesia católica…?

5. ¿Qué estudios hiciste…? ¿En qué trabajaste…? ¿Cómo te fue el trabajo…?

6. ¿Qué crisis, problemas, dificultades tuviste…? ¿Cómo los superaste…?

(C) SOBRE NUESTROS ENCUENTROS

7. Da tu opinión sobre el conjunto de los Encuentros a que has asistido.

8. ¿Qué beneficios has obtenido de los Encuentros…? ¿Te han servido para aprender algunas cosas nuevas…? ¿Para profundizar amistad con compañeros…?

9. ¿Qué criticarías…? ¿Qué es lo que más te ha gustado…? ¿Qué cosas habrías cambiado en la organización…?

(D) RESPECTO DE LA VIDA FAMILIAR / LA VIDA DE COMUNIDAD

10. ¿Cómo han sido tus relaciones de pareja-familiares…? ¿Cómo han sido tus relaciones de Comunidad…?

(E) EN RELACIÓN AL PRESENTE Y NUESTRO FUTURO

11. ¿Cómo vives el presente inevitable de envejecimiento…?

12. ¿Qué achaques tienes o has tenido…?

13. ¿Qué actividades realizas… ¿Ejercicio físico…? ¿Alimentación…?

14. ¿Que consejos darías a tus compañeros para llevar una vida sana y feliz…?

15. ¿Cómo piensas afrontar o afrontas el futuro próximo…?

LA CONFERENCIA O EL PUNTO CENTRAL DEL ENCUENTRO 

(2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA.

Pulsar el enunciado coloreado de azul para abrir el álbum fotográfico de la jornada

EL OTOÑO DE NUESTRAS VIDAS

Por Miquel Àngel Bosch Fridrin

Desde las convicciones cristianas de la vida eterna…

…a los interrogantes sobre el más allá

De nuevo, la presencia de la hermana muerte nos suscita la reflexión sobre la caducidad de las cosas y la inestabilidad de nuestra vida, siempre sujeta a las coordenadas del tiempo y del espacio finitos, a la vez que nos imbuye de sentimientos de añoranza.

Con todo, la reflexión sobre el Misterio Pascual de Cristo nos muestra cómo la muerte rompe las ataduras que tiene amarrada nuestra frágil nave en el mar terrenal y de qué manera la resurrección transforma los anhelos más íntimos mientras dura la vida terrenal y para siempre y a pesar de las limitaciones e incertidumbres.

El ciclo de la naturaleza nos lleva a entrever el misterio de la muerte / vida y constituye un paradigma de nuestra propia existencia:

  • La primavera feliz del nacimiento, de los primeros años y de la juventud;
  • El verano dorado de la edad madura;
  • El otoño de los años crecidos, tiempo de decrepitud inexorable;
  • El invierno helado con la presencia de la muerte cercana.

Y todo ello sucede, también dentro del ciclo litúrgico, en el balanceo del Misterio Pascual donde descubrimos que de la muerte renace, la potencia de una nueva vida…

Hemos percibido, en los últimos meses, el peso y el pesar de tristes noticias como es la cruz de la desaparición de personas relacionadas con nuestra vida.

Silenciosamente y a escondidas, en el frío invierno, la hermana muerte se nos ha llevado personas bienqueridas que haciendo de la Cuaresma camino hacia la Pascua, nos recuerdan la presencia de Cristo visible entre el fermento de la buena gente y que, a través de la lucha de cada día, se han esforzado por mejorar el pequeño terruño que le ha venido en suerte vivir.

La consideración de la muerte, lejos de entristecernos, debe llenarnos de esperanza cristiana, en la seguridad que al llegar aquella hora de temor, Cristo -el Salvador- nos acompañará con su Pascua a dar el paso de esta vida a la eterna, en un viaje definitivo que nos conducirá a un cielo nuevo y a una tierra nueva, con la seguridad de resucitar con Él en una fiesta perpetua donde todas las incertidumbres quedaran colmadas de certezas en el gozo indefectible de la visión del Dios de la Luz y del Amor.

Con San Agustín (De civ. Dei 22, 30. 5), podemos cantar:

Ibi vacabimus et videbimus; videbimus et amabimus; amabimus et laudabimus.

Ecce quod erit in fine sine fine.

Nam quis alius noster finis, nisi pervenire ad regnum, cuius nullus est finis…?

Una vez más hemos de contemplar la realidad de la muerte, siempre dolorosa, desde el ángulo luminoso de la fe y la esperanza cristianas para que el amor con que Dios nos ama nos consuele a los que quedamos en la tierra.

Es preciso tener en cuenta y meditar la experiencia de la muerte inexorable como una meta a la que siempre se llega y recordar a todas aquellas personas que durante su vida mortal nos han participado su buen hacer con la huella de todas aquellas cualidades dignas de imitación. Ojalá que la esperanza de vivir la plenitud de Cristo nos ayude a gozar, durante nuestra vida terrenal, todo aquello que es digno, amable, virtuoso…, para hacer camino hacia aquella región ignota, pero deseada, que nosotros los cristianos llamamos la vida eterna de allá el cielo.

En esta ocasión recojemos la plegaria por excelencia que Jesús nos dejó como ejemplo activado de oración en el momento de dirigirnos al Padre común.

Y lo hacemos espigando dos sencillas invocaciones que nos conducen hacia una reflexión profunda:

Hágase tu voluntad. Hacer la voluntad de Dios rehuye cualquier tipo de pasividad, al contrario:

  • Supone una lucha constante para mejorar las condiciones adversas de nuestra vida y las de los demás.
  • Supone, en definitiva, acoger la vida y aceptarla, pero para superarla y trascenderla a través de todos los medios que la ciencia y la técnica ponen a nuestra consideración.
  • Supone sacar fuerzas de donde parece que ya se han agotado y seguir el camino con cantos de alegría…

Danos el pan de cada día. El pan es el símbolo del alimento, no sólo material, sino también de fuerza espiritual.

  • El pan, fruto de la tierra y del trabajo de los hombres, dánoslo, Señor, para que sólo con este alimento tengamos la fuerzas y el vigor para poder aceptar y cumplir la voluntad del Padre.
  • Que la muerte, vivida desde el amor y la esperanza encienda la luz de la fe y nos dé a todos el coraje necesario para seguir caminando en esta vida terrenal que un día se acabará definitivamente en el dintel de las puertas de la vida eterna…

A la orilla del mar de la vida se acerca inquieto el temporal de la muerte. Sin menoscabo de los gozos y las tristezas terrenales, esperamos que brille aquella claridad deseada para experimentar la bonanza de la eternidad, superados los nubarrones densos y oscuros de la noche profunda.

Llegada la hora del misterio en la puerta de este misterio trascendental, superados los estorbos superficiales y el bagaje pesado -desde la creencia cristiana- todo quedará transformado en aurora luminosa -el goce eterno- de una nueva vida perdurable.

La nave anclada en el oleaje voluble del tiempo se balancea en el mar de la vida hasta que la muerte rompe las cuerdas del amarre en el momento incierto de la muerte, pero la confianza puesta en el Señor la conduce segura hacia el poniente dulce para recibir el premio por la lucha y la preocupación de las cosas de todos los días:

  • Por el servicio y el trabajo constantes…,
  • Por la voluntad y la estima puestas en cada cosa y en cada persona.

El decorado espléndido de este otoño, con el deleite de su colores y la embriaguez de sus perfumes -tierra húmeda de bosque-, bien preparado por la primavera y el verano, nos conduce hacia el invierno fràgil que no nos permite esconder la consideración irónica y controvertida de la finitud de las cosas…

…de esta vida mortal que navega, entre olas gigantes, hacia una nueva y deseada playa de cielo sereno, lejano y próximo a la vez:

  • La eternidad esperada, aquel nuevo estado no definido, indescriptible, inimaginable i maravilloso, però oteado sólo a través de los ojos de la fe, la esperanza y el amor cristianos.
  • ¡Cuántas veces hemos de marcar cruces rojas de dolor en nuestro calendario anual y despedir personas muy queridas que, lajana ya su presencia entre nosotros, nos une a ellas los lazos fuertes y entrañables de las vivencias espirituales…!

Un recuerdo para todas estas personas familiares y amigas que han hecho camino entre nosotros, codo a codo, con la esperanza que el paso de los días nosotros también podamos contemplar el nuevo paisaje con más claridad.

Sin nieblas, vientos o tempestades, a la espera que nos acoja suavemente, ni que sea una sombra ténue de la fruición con que ellas gozan de la eternidad después de haber transitado por entre las estaciones cíclicas de la naturaleza.

  • Desde las manifestaciones del arte románico…,
  • Bajo las bóvedas góticas…,
  • Entre los artilugios barrocos…,
  • La simplicidad neoclásica…
  • Hasta nuestros días…´

la literatura e iconografía cristianas se han hecho eco de aquellos conceptos que, traducidos en creencias, han magnificado las postrimerías de la condición humana después de la muerte, poniendo en primer término la simbólica y curiosa imagen de una trompeta.

La trompeta que, en el despertar de la humanidad, -delante de un Dios Rex tremendae majestatis– dicta sentencia en un terrible juicio final separando por toda una eternidad los elegidos de los condenados.

¡Cuántas veces hemos abierto el Liber Usualis. Misae et Ofici pro Dominicis et festa cum Canto Gregoriano -un Misal tan devoto y de suaves melodías, pero que en el Oficii Defunctorum se nos revela tan tétrico en su conceptualitzación-, a pesar de la modulación gregoriana tan exquisita en la intimidad monástica…!  

No creo que resulte siquiera placentero el recuerdo del encabezamiento de las estrofas del Dies Irae, un texto que data de la oscuridades medievales del siglo XIII.  Un himno -que hasta la revisión del misal romano de 1970-, fue vigente en el rito de difuntos, con dieciséis estrofas aterradoras producto de una teología fantasmagórica musicada en gregoriano –Missa pro Defunctis– y a pesar de la magnificencia y esplendidez con que:

compusieran sus respectivos Réquiems musicalmente tan esmerados, brillantes y grandiosos en la escritura de unas partituras excepcionales: 

  • Ese día, día de ira, reducirá este mundo a cenizas, como profetizó David y la Sibila.
  • ¿Cuánto terror sobrevendrá cuando venga el Juez a detallarte todas las cosas con un rigor extremado…?
  • La trompeta, esparciendo un maravilloso sonido para todos los sepulcros del mundo, reunirá a todos ante el Trono celestial.
  • La muerte y la naturaleza quedarán estupefactos cuando resuciten todas las criaturas para responder ante su Juez.
  • Saldrá a la luz el libro escrito, que todo lo contiene, por el que el mundo será juzgado.
  • Cuando el Juez le parezca oportuno, todo lo oculto saldrá a la luz y nada quedará impune.
  • ¿Qué podré yo hacer entonces, desgraciado de mi i qué diré…? A qué protector invocaré, cuando los justos ya estén salvados …?
  • Rey de tremenda majestad, que salvas gratis a los que van a ser salvados, sálvame a mi, tú que eres fuente de piedad.
  • Recuerda, piadoso Jesús, que soy la causa de tu camino y no me condenes ese día.
  • Buscándome, te sentaste cansado y me redimiste sufriendo una muerte de cruz. Que que no sea en vano tanto esfuerzo.
  • Juez que castigas justamente, hazme el regalo del perdón antes del día del juicio.
  • Gimo como un reo, y se enrojece mi rostro por el pecado. Perdona, Dios, al que te implora.
  • Tú, que absolviste a Maria Magdalena y escuchaste al buen ladrón, también a mí me has de ofrecer una esperanza.
  • Mis ruegos de nada valen, pero tú que eres bueno, haz misericordioso que no me queme en el fuego eterno.
  • Dame un lugar entre las ovejas, sepárame de los cabritos y acógeme con tu mano protectora.
  • A los rechazados y a los condenados, entrégalos a las duras llamas, pero a mí llámame conjuntamente con los bienaventurados.
  • Suplicante te ruego humildemente, con el corazón casi hecho ceniza: ten compasión de mi destino…!
  • Día de lágrimas será aquel en que resurja del polvo el hombre culpable para ser juzgado.
  • Perdónale pues, oh Dios piadoso, Señor Jesús, dales el descanso eterno…

Sin embargo, cabe recoger el eco de otras melodías, también con sones de trompeta y otros instrumentos musicales.

Cantautores de la tierra han compuesto con la alegria y la esperanza de la muerte cierta, pero confiada a las manos del alfarero que alentó cada una de nuestras vidas:

Anirem tots cap al Cel…! / Que toquin les trompetes…! / 

Anirem tots cap al Cel / amb les mans ben netes…!

No ens caldrà portar bastó, / ni sandàlies, ni sarró.

Tu, que estàs tan cansat, / tot d’un plegat / trobaràs que has volat.

Sonarà per tot el món / el so dolç d’un vibràfon.

Quan toquem els estels, / anirem tot cap al Cel…!

Anirem tots cap al Cel…! / Que toquin les trompetes…!

Anirem tots cap al Cel / amb les mans ben netes…!

«ANIREM TOTS CAP AL CEL»

Pero sigamos con nuestra reflexión sobre la muerte.

En el mar de la vida, y en cualquier momento, puede aparecer el temporal de la muerte. ¡La muerte que es el mayor y el más grande enigma de la vida humana…!

Encontrar una respuesta tranquilizadora ante el tsunami de la muerte no es fácil y, en todo caso, ante nuestra búsqueda ciega y en el intento de encontrar una seguridad satisfactoria, se nos remite siempre al recurso de la fe cristiana. Sin embargo: 

  • Diversas religiones antiguas, así como las muchas filosofías inquietas, han pretendido, con más o menos convicción o acierto, mostrar una respuesta coherente a este enigma recóndito de la condición humana…
  • Por otra parte, la mentalidad deista cristiana -como venimos viendo-, enseña que la muerte ha sido vencida y que, en una dinámica transformadora de muerte-vida, nada acaba tal y como la misma naturaleza indica en sus estaciones anuales y presenta el tiempo litúrgico con la simbología del misterio Pascual
  • Aunque tanto el ateísmo como en menor grado el agnosticismo, así como también otras doctrinas filosóficas y mucha gente del primum vivere deinte philosophare, piensa por el contrario, que ante la muerte nuestro cuerpo se desvanece en la danza misteriosa del polvo del universo y lo que hemos sido perdura tan sólo en la memoria de los más allegados o, en el mejor de los casos, en los libros de historia…
  • El pensamiento de la muete en Heiddegger, Pierre Telhard de Chardin, Sartre, principales filósofos y en una buena mayoría de filósofos a través de YouTube

Ante la muerte, pues, surgen presentimientos extremos y opuestos:

  • El temor invencible y la confianza esperanzada.
  • Interpretaciones bien diferentes, pero plenamente humanas todas ellas.
  • Una tensión o un arco que abarca desde una concepción nihilista de la vida a la convicción esperanzada del que es creyente.

Sin embargo, desde el más profundo respeto al imaginario de todas las respuestas ante la muerte, personalmente pienso que, teniendo en cuenta lo mucho que nos queda por conocer, de verdad que no sabemos casi nada de nada, a causa de nuestra limitación estructural, encerrada en sólo tres dimensiones espaciales y como mucho en una cuarta que es el tiempo lo cual, siendo mucho, resulta ser muy poco ante la inmensidad que nos abarca y trasciende. Así que, de ninguna manera podemos poner punto final a esta reflexión ambivalente sobre la muerte entre el todo y la nada. Antes bien, puntear gramaticalmente los suspensivos y esperar que para cada uno de nosotros también se nos desvele, sea pronto o más tarde, el misterio…

Cerremos ahora los ojos y que venga a nosotros el rostro humano, hoy transformado, de todos aquellos que nos han precedido mientras meditamos cómo la brevedad de la vida nos traslada fácilmente hacia un horizonte no lejano…

…y de cómo hay que aprovechar el carpe diem antes de que la muerte nos pille por delante…

Y a lo largo de estos muchos años de convivencia en la casa de D. Bosco se ha fraguado una realidad punzante explicitada en los versos que canta el poeta manriqueño A la muerte de su padre:

«Nuestras vidas son los ríos que van a dar a la mar que es el morir…».

Pero recordemos también el canto poético de Joan Manel Serrat cuando, superando el «Dies irae, diez illa» gregoriano, nos recuerda en el escenario de la vida, que…

…»Anirem tots cap al Cel» (Todos iremos al Cielo).

  • Murieron Papas…

Ya no reman con nosotros. Ahora van a vela veloz, desprovistos de toda amarra, ligeros bajo las rutilantes estrellas de la noche misteriosa…

Llegada la hora de desvelar el misterio han adquirido la sabiduría y han pisado el dintel de la hora trascendental.

Basta tener presentes a los Papas Pacelli, Roncalli, Montini, Luciani, Woitila, Ratzinger…/…

  • Fallecieron Superiores Mayores…

Ellos, sin perder el norte de la rosa de los vientos, ya mar adentro y, despejada la densa niebla, navegan transformados e iluminados por el sol resplandeciente…!   

El espléndido decorado otoñal con sus bellos cromáticos cansados, nos ofrece el paradigma de todo lo caduco y de lo que fue. Y el invierno que ya llegará esconde la consideración controvertida e irónica de la finitud de las cosas de nuestra vida mortal.

Un recuerdo para Ziggiotti, Ricceri, Viganó, Vecci…/…

  • Añoramos muchos superiores…

Nuestra vida terrenal navega entre olas gigantes hacia una deseada playa de eternidad serena, lejana y próxima a la vez… Una playa maravillosa no definible, indescriptible, misteriosa, inimaginable, trascendente a nuestras dimensiones, pero añorada con  obstinación  y con el deseo persistente de  desvelarla un día.

Quién no se acuerda de Tomás Baraut, Isidro Segarra, Joan Canals, Antonio Doménech, Carlos Zamora…/…

  • Encontramos a faltar salesianos de diversas casas de formación…

Todos ellos acabaron sus vidas navegando esforzadamente a remo contra los escollos rocosos y la tempestad violenta. Marcharon a toda vela veloces recorriendo el universo infinito, y desprovistos de toda amarra, han volado ligeros de peso recorriendo las rutilantes estrellas de la noche misteriosa…

Hagamos memoria de Ramón Mongay, Pablo Rodríguez, Francisco Llabrés, José Aldunate,  Fernando Iglesias, Luis Vivar, Bonifacio Rollizo, Rafael Cerdà, Manuel Llevaria, Jesús Cañete, Antoni Mas y el inolvidable  y original Sr.Pep, Benjamín Juaristi, Felix Solanes, Juan Piles, Joaquin Recalde, Salvador De Bonis, Joan Santaeularia, David Churio, Eugenio Yañez, Adolfo Rodriguez, José Luis Macua, Marcelino Rey, Mariano Beltran, José Maria Uranga, Vicente Ballester, Vicente Peris, Miguel Macêch, Pedro Castellví, Josep Colomer, Jesús Carilla, Francisco Rosés, Guillermo Pérez, José Carbonell, Francisco Sans, José Aldunate, Jesús Ezcurra, Antonio Manero, Esteban Casals, Jesús Mairal, Jesús Maquiera, Feliciano Ugalde…/…

  • Y hemos también de recordar a nuestros queridos compañeros/hermanos…

Es el momento de desvelar el misterio. Ellos saben más que todos nosotros. Ellos ya han pisado el dintel de esa hora trascendental. Han dejado los estorbos superficiales y los bagajes pesados.

¿Habrán percibido ya su amanecer luminoso después del ocaso tenebroso…?

Aurelio Jiménez, Angel Maria Ciriza, Alberto Serrano, Fernando García, Antonio Doménech, Felipe Martínez, Jesús Laborda, José Gabriel Sola, Xavier Olivella, Juan Antonio Arana / Silverio Laquidain / Dimas Pérez / José María Ansorena …/…

Y, finalmente, cabe un recuerdo emocionado para todos nuestros familiares difuntos y muy en especial a unes vidas jóvenes que no les tocaba la despedida de este mundo. De hecho una muerte prematura es como un terrible naufragio en alta mar, aunque una muerte en la vejez sea llegar felizmente a puerto seguro…, séase lo que fuere, nuestro homenaje personal y sincero pensando también en la  muerte de:

Con todo y no en vano, atendiendo a lo que hemos sido y somos, a lo que hemos aprendido en la casa de D. Bosco y a lo que a lo largo de los años se ha marchitado o acaso se ha potenciado, incluso con más quilates de valor, cabe que yo mismo deje de reflexionar personalmente sobre la muerte como he realizado hasta del momento.

Y, en todo caso, me acoja al texto que el Concilio Vaticano II al tratar sobre la mitológica Parca transforma en una esperanzada concepción cristiana, puesto que al fin y al cabo, la Gaudium et Spes de eso trata. De darnos, en todo, en la vida y en la muerte, esperanza:

EL MISTERI DE LA MORT

  De la Constitució pastoral Gaudium et spes, sobre l’Església en el món actual, del Concili Vaticà II

L’enigma de la condició humana arriba a la seva vèrtex en presència de la mort. L’home no només és torturat pel dolor i la progressiva dissolució del seu cos, sinó també, i molt més, pel temor d’un definitiu anihilament. L’ésser humà pensa molt encertadament quan, guiat per un instint del seu cor, detesta i rebutja la hipòtesi d’una total ruïna i d’una definitiva desaparició de la seva personalitat. La llavor d’eternitat que porta en si, a l’ésser irreductible a la sola matèria, es revolta contra la mort. Tots els esforços de la tècnica moderna, per molt útils que siguin, no aconsegueixen fer callar aquesta ansietat de l’home: ja que la prolongació d’una longevitat biològica no pot satisfer aquesta fam de vida ulterior que, inevitablement, porta arrelada en el seu cor.

Mentre tota imaginació fracassa davant la mort, l’Església, adoctrinada per la divina revelació, afirma que l’home ha estat creat per Déu per a un destí feliç que sobrepassa les fronteres de la miserable vida terrestre. I la fe cristiana ensenya que la mateixa mort corporal, de la qual l’ésser humà estaria lliure si no hagués comès el pecat, serà vençuda quan el omnipotent i misericordiós Salvador restitueixi a l’home la salvació perduda per culpa seva. Déu va cridar i crida a l’home perquè, en la perpètua comunió de la incorruptible vida divina, es adhereixi amb tota la plenitud del seu ésser. I aquesta victòria la va aconseguir Crist ressuscitant a la vida i alliberant l’home de la mort amb la seva pròpia mort. La fe, per tant, recolzada en sòlides raons, està en condicions de donar a tot home reflexiu la resposta a l’angoixant interrogant sobre el seu futur; i, a el mateix temps, li ofereix la possibilitat d’una comunió en Crist amb els éssers estimats, arrabassats per la mort, conferint l’esperança que ells han aconseguit ja en Déu la vida veritable.

Certament, urgeixen per a cristià la necessitat i el deure de lluitar contra el mal, a través de moltes tribulacions, i de patir la mort; però, associat a l’misteri pasqual i configurat amb la mort de Crist, podrà anar a la trobada de la resurrecció enfortit per l’esperança.

Tot això és vàlid no només per als que creuen en Crist, sinó per a tots els homes de bona voluntat, que la gràcia obra en  el cor d’una manera invisible; ja que Crist va morir per tots i una sola és la vocació última de tots els homes, és a dir, la vocació divina, hem de creure que l’Esperit Sant ofereix a tots la possibilitat que, d’una manera que només Déu coneix, s’associïn a el seu misteri pasqual.

Aquest és el gran misteri de l’home, que, per als creients, està il·luminat per la revelació cristiana. Per tant, en Crist i per Crist s’il·lumina l’enigma de el dolor i de la mort, que, fora del seu Evangeli, ens aixafa. Crist va ressuscitar, vencent a la mort amb la seva mort, i ens va donar la vida, de manera que, sent fills de Déu en el Fill, puguem clamar en l’Esperit: «Abbà» (Pare).

ALBUM GENERAL DE FOTOS

  1. (2005) I ENCUENTRO. BARCELONA. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR. 
  2. (2006) II ENCUENTRO. BADALONA. COLEGIO DOMINGO SAVIO. 
  3. (2007) III ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. SALESIANOS CAN PRAT.
  4. (2008) IV ENCUENTRO. BCN-TIBIDABO. TEMPLE SAGRATDO COR.
  5. (2009) V ENCUENTRO. SALESIANOS. MONASTERIO DE POBLET. 
  6. (2010) VI ENCUENTRO. BURRIANA-VALÈNCIA. COLEGIO SALESIANO.
  7. (2011) VII ENCUENTROO. HUESCA-LOARRE. SAN BERNARDO. 
  8. (2012) VIII ENCUENTRO. BARCELONA-HORTA. SANT JOAN BOSCO. 
  9. (2013) IX ENCUENTRO. MATARÓ. COL·LEGI SALESIÀ SANT ANTONI. 
  10. (2014) X ENCUENTRO. BCN-ROCAFORT. COL·LEGI SANT JOSEP. 
  11. (2015) XI ENCUENTRO. BILBAO. SALESIANOS-DEUSTO 
  12. (2016) XII ENCUENTRO. BARCELONA. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR.
  13. (2017) XIII ENCUENTRO BARCELONA. OBRA SALESIANA MARTÍ-CODOLAR
  14. (2018)XIV ENCUENTRO. BCN-ROCAFORT. COL·LEGI SANT JOSEP. 
  15. (2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA.

HOMENAJE A NUESTROS DIFUNTOS 

(2019) XV ENCUENTRO. BCN-SARRIÀ. COL·LEGI SANTA DOROTEA.

Pulsar el enunciado coloreado de azul para abrir el álbum fotográfico de la jornada

Per diferents motius de la vida m’ha tocat donar a conèixer i acomiadar-me de persones estimades a les qui, amb una glossa escrita, he pretés que el seu record perdurés.

La temàtica central del contingut necrològic dels meus escrits segueix una vertebració invariable, tot i que la seva forma s’expandeix en una ventall variat d’expressions i afectes segons les circumstàncies del context i de la situació de la persona benvolguda, així com també de la relació mantinguda amb cadascuna de les qui, havent finalitzat el seu pas per aquest món, comencen amb un nou naixement -sigui metafòricament o real- una nova vivència ignota i misteriosa.

Per aquí passaran familiars propers -com la meva mare i altres que la vida ens ha amarat, amics íntims, professors de diverses matèries estudiades, companys/es de treball, alumnes i antics/gues alumnes, així com també persones que, durant set anys – mentrestant vaig exercir el càrrec de secretari general de l’ETPC –Escola del Clot / Jesuïtes El Clot-, tingué l’oportunitat de comunicar internament -via everyone- els decessos de la comunitat educativa i/o dels cercles propers, nogensmenys estampats els seus recordatoris en la secció corresponent a la Revista Claver de l’ETPC durant els anys 2000-2007.

Toca, doncs, obrir la carpeta que, a través del meu ordinador personal, ha anat guardant el record de tantes i tantes persones que ja no hi són entre nosaltres, però que sí viuen en el record de la nostra memòria -no com un gran cementiri- sinó com un allau esplendorós d’un ser i estar entre nosaltres -en un record presencial- que també ens alerta de la nostra vulnerabilitat, però que a la vegada ens esperona a seguir caminant amb la força de les virtualitats que vàrem descobrir en tots/es ells/es durant la seva estada amb nosaltres.

Metodològicament, per tal de fer fàcil la lectura i trobar aquella persona estimada i recordada, plasmada en les planes d’aquest Web/Blog, dividiré les glosses amb diversos apartats com en són els següents:

  • 1. ÒBITS DE FAMILIARS PROPERS 
  • 2. TRASPÀS D E BONES AMISTATS I DE  GRANS COMPANYS DE TREBALL
  • 3. SALESIANS I JESUÏTES DIFUNTS
  • 4. DECESSOS D’ALUMNES I ANTIGUES/ANTICS ALUMNES
  • 5. DEFUNCIONS DE PERSONES RELACIONADES AMB «L’ESCOLA DEL CLOT/JESUÏTES EL CLOT»
  • 6. ALTRES GLOSSES NECROLÒGIQUES

Y es por todo esto que en la página web del WordPress de mi utilidad he ido escribiendo cuantas defunciones se han ido sucediendo. Y, evidentemente, sin llegar a recoger el recuerdo de todas las personas que en vida he conocido.

Sin embargo, basta pulsar el enunciado coloreado de azul para que se abra un Necrológico / Obituario donde descansan, a través de la memoria y del homenaje, aquellas las personas que han tenido conmigo una especial relación durante la vida humana que se nos ha concedido:

LA MUERTE PREMATURA ES UN NAUFRAGIO…,

…PERO A PARTIR DE LA VEJEZ SE TRANSFORMA EN UNA GOZOSA LLEGADA A PUERTO

Por otra parte, dado que también a lo largo de los años he ido escribiendo sobre la vida y la muerte, la salud y la enfermedad y, lo esencial con todo ello como resulta ser el sentido de la vida, incorporo aquí, también coloreado de azul para que quien quiera pulse el enunciado y pueda deleitarse en su lectura:

Y puesto que en esta ocasión el XV ENCUENTRO trató fundamentalmente de una glosa en homenaje a nuestros difuntos y, siendo este encuentro el último que hasta el día de hoy se ha convocado debido a que el año 2020 la COVID-19 alteró y frenó muchas actividades, cerramos estas páginas WEB de mi dominio insertando dos glosas en referencia al fallecimiento de:

  • +ANA ÁLVAREZ, hija del compañero y amigo Luis Álvarez Valcárcel
  • +XAVIER OLIVELLA SOLÉ, compañero y amigo mío del alma

Y así:

+ 26.11.2014 EN LA MORT DE LA FILLA D’UN GRAN AMIC MEU, L’ANA ÁLVAREZ

Hemos conocido la triste e inesperada noticia del fallecimiento de Ana en este noviembre otoñal, desapacible y gris.

Se nos ha ido sin avisar, silenciosamente como la lluvia fina que moja las calles de BCN hoy. Y pensando qué podría decir hoy yo de ella, la he encontrado dibujada en mi imaginación:

  • Pletórica de vida,
  • De una exótica belleza eslava,
  • Incansable en sus idas y venidas,
  • Presumida por la exigencia de su edad,
  • Tiernamente enamorada en correspondencia a sus veinteañeros años,
  • Intensamente curiosa por aprender tantas y tantas cosas que quería saber sobre la vida,
  • Firme luchadora contra sus propios fantasmas,
  • Vivaracha por demás,
  • Estudiante ambivalente pero juiciosa,
  • Sincera con el haber de alguna inocente y bendita mentirijilla,
  • Franca en su hablar espontáneo,
  • De carácter fuerte y tierno a la vez,
  • Activa y sorprendente,
  • Atada y libre…

Pero por encima de todo, preciosa y vulnerable chica preocupada por todos, a favor de todos, entregada a todos. Y, como decían los antiguos, se me confirma exactamente todo lo dicho con un ejemplo de muestra. Me quedó grabada en la memoria una anécdota que me contaron de ella de elevados quilates. Efectivamente: En el aeropuerto de Bucarest (en Rumanía) cuando Ana tenía dos años y medio sus padres le compraron una bolsita repleta de caramelos. Qué no hizo ella sino empezar a repartir los caramelos entre la gente que había en la sala de espera del aeropuerto. Y así siguió en vida…, repartiendo cariño, mezclado con lo poco de que disponía que para ella era mucho: un pitillo, una Coca-Cola, una cerveza y, sobre todo, una palabra de amiga, justa y certera, un consejo, una sonrisa, un beso…y a sus padres todo el profundo amor que llevaba escondido.

De pequeñita jugó con mis hijos, alegre y dicharachera, rápida de reflejos y buena amiga. Y a lo largo de muchos años tuve la suerte de encontrarme frecuentemente con ella porque fueron muchas las veces, que ella sabía dónde hallarme mientras yo estaba reunido con su padre. Y, en el encuentro -fuera largo, fuera breve-, nunca dejó de ofrecerme su sonrisa, decirme una palabra amable, algunas veces impregnada de pronta, pero suave ironía y darme espontáneamente uno o dos besos. Cuando llegué el otro día al “Hospital de San Pau”, apenas la muerte acababa de llevársela, la besé profundamente en la frente, para corresponder entre lágrimas, todo el afectoy bonhomía que ella me brindó en vida.

Intuyo que hubiera sido, de no haber finalizado tan prematuramente su aventura personal, otra “mujer fuerte” como nos la describe el Libro de los Proverbios (Pr.31, 10-31), una lectura por demás entrañable, un “compendio descriptivo del buen hacer, del saber estar y del saber convivir”.

Y todo ello porque, a pesar de sus buenos momentos de apacible y externa alegría, también el sufrimiento era su cobijo interno. Y ello porque quien bien aprende a sufrir, integra el sufrimiento y lo vence, gana en entereza y en el buen proceder.

La hermana muerte se la ha llevado mucho antes que pudiera adquirir en plenitud, superados todos los escollos, la dignidad y el título de “mujer fuerte”… Pero no importa, porque la lección de su muerte y la donación de sus órganos principales, al seguir viviendo en otros necesitados, llevaran mi intuición a su cumplimiento y siempre querré y podré recordar a Ana como la “mujer fuerte” que ella misma deseaba ser y que ahora, una parte importante de ella misma, vivirá en otras personas anónimas que la llevaran por la vida a la plenitud por ella no totalmente conseguida.

Bien sabemos que en el mar de la vida siempre, y en cualquier momento, puede aparecer el temporal de la muerte. La muerte que es el mayor y el más grande enigma de la vida humana y que se presenta con la disolución certera del cuerpo y el temor angustioso de la desaparición perpetua. Todo ello con el agravante de la semilla de eternidad, sembrada en nuestras vidas, que de ninguna manera acepta esta ruina total y el adiós definitivo que la muerte parece infligir. Por tanto, encontrar una respuesta tranquilizadora ante el tsunami de la muerte no es fácil:

 Las “diversas religiones”, así como las muchas filosofías, han pretendido, con más o menos convicción o acierto, mostrar una respuesta coherente a este enigma recóndito de la condición humana…

 Por otra parte, la “fe cristiana” enseña que la muerte ha sido vencida y que, en una dinámica transformadora de muerte-vida, cuyo término explicativo se denomina “misterio pascual”con Cristo, nada acaba tal y como la misma naturaleza indica en sus estaciones anuales….

 Finalmente, “mucha gente” también piensa, por el contrario, que ante la muerte nuestro cuerpo se desvanece en la danza misteriosa del universo y lo que hemos sido perdura sólo en la memoria de los más allegados o, en el mejor de los casos, en los libros de historia…

Ante la muerte, pues, surgen presentimientos extremos y opuestos: el temor invencible y la confianza esperanzada. Interpretaciones bien diferentes, pero plenamente humanas. Una tensión o un arco que abarca desde una concepción nihilista de la vida a la convicción esperanzada del que es creyente. Sin embargo, desde el más profundo respeto al imaginario de todas las respuestas ante la muerte, personalmente pienso que, teniendo en cuenta lo mucho que nos queda por conocer, de verdad que no sabemos casi nada de nada, a causa de nuestra limitación estructural, encerrada en sólo tres dimensiones espaciales y como mucho en una cuarta que es el tiempo lo cual, siendo mucho, resulta ser muy poco ante la inmensidad que nos abarca y trasciende. Así que, de ninguna manera podemos poner punto final a esta reflexión ambivalente sobre la muerte entre “el todo y la nada”. Antes bien, puntear gramaticalmente los suspensivos y esperar que para nosotros también se desvele el misterio…

Consideremos la muerte «com la més gran naixença». Un nacimiento que Ana ya conoce, desatados los amarres del puerto de esta vida de niebla baja, como una barca hacia el infinito contra las olas de todas las ilusiones caducas.

Ella ya ha llegado al horizonte del firmamento azul, al resplandor que nosotros aún no conocemos.

Aquí nos encontramos hoy todos de despedida en este frágil puerto de salida acompañando en nuestros corazones a Ana, mientras fusionamos nuestro recuerdo y estima con el recuerdo y el amor profundo de sus padres, el hermano y todos sus familiares. Seguiremos pensando en ella y la tendremos a la manera que cada uno la tenía dibujada. Hoy te despedimos -Ana- para encontrarte de nuevo, pero lo hacemos con sentimientos contradictorios:

  • Entre potentes luces y desdibujadas sombras…
  • Con profunda tristeza y con tranquila serenidad…
  • Entre bellos cantos y con muchas lágrimas…
  • Con el amargo desconsuelo y con unadeseada paz interior…
  • Siempre presente tu ausencia cubierta con una muy intensa melancolía…
  • Pero, desde nuestro más profundo trastorno, con nuestra gran estima…

…También amargamente felices porque tú ahora eres feliz y podemos decirte que no te olvidamos con la convicción y el sentimiento: “Ana, estés donde estés, nosotros estamos contigo”. Miquel Àngel Bosch i Fridrin

+ 19.04.2021 EN EL DECÉS D’EN XAVIER OLIVELLA I SOLÉ

(El texto en lengua castellana se encuentra en Necrológicas)

(19.04.2021 – 25.04.2021) Escrit homenatge per en Miquel Àngel Bosch i Fridrin

UNES QÜESTIONS PRÈVIES:

1. Tot i que l’acte que estem realitzant en memòria d’en Xavier té un caràcter laic, degut a la seva voluntat, sabem que tot allò que és profundament humà es barreja amb els orígens cristians i realment queda impregnat de l’essència cristiana. Permeteu-me, doncs, que us manifesti el sincer condol i la benedicció cristiana de dos companys. Es tracta dels salesians Monsenyor Joan Godayol, Bisbe emèrit d’Ayaviri (El Perú) i del Cardenal de Rabat (Marroc), Monsenyor Cristòbal López.

2. Perdonareu la llargària de què consta aquest parlament necrològic en memòria d’en Xavier, però no he pogut fer menys. Veig que les persones grans romaneu assegudes i els més joves esteu dempeus. Uns i altres, en memòria d’en Xavier, desitjo que escolteu les paraules que li n’adreçaré a en Xavier amb el capteniment i devoció que requereix l’acte com un homenatge d’amistat en nom meu i de tots els companys i amics que se n’han dolgut de la seva absència i que jo intentaré fer presència amb els records que en tinc d’ell, conegut des de la nostra pre-adolescència, en la dècada dels anys cinquanta del segle passat, com alumnes que n’érem en el Col·legi salesià Sant Joan Bosco d’Horta (BCN).

1. UNA TRUCADA TELEFÒNICA REBUDA A L’HOSPITAL DE «CAN RUTI» O «GERMANS TRIAS» DE BADALONA

És un dimecres 24 de març de 2021. Em sona el móvil…

– Sííííí…? Hola, Xavier…! 

– Hola, maco…! Com estàs Miquel Àngel…?

– Doncs mira. Sóc a Can Ruti a -l’Hospital Germans Trias de Badalona-hospitalitzat quasi d’urgència, perquè m’estan fent unes proves a l’especialitat de Medicina Interna.

I li n’explico el motiu concret de les proves

– No fotis, em contesta en Xavier

– Ja veuràs que no serà res…!

Però vaig percebre que en Xavier va quedar molt parat i atuït. Vam continuar parlant una estona de les nostres limitacions físiques, del temps que passa, de l’estat de llurs famílies i de la voluntat de veure’ns quan més aviat millor. Quedem per tornar-nos a trucar, tan bon punt em donin l’alta provisional de l’Hospital, la qual cosa li’n vaig calcular que seria, segurament, a mitja Setmana Santa. I així ho fou.

En arribar a casa meva després d’unes dies hospitalitzat, en Xavier va ser la primera persona que vaig trucar. M’havien diagnosticat un càncer pancreàtic, sense conèixer exactament el tipus i l’abast, la qual cosa va precipitar que -tant bon punt hagués passat la festa de la Pasqua i calendari en mà-, ens tornaríem a trucar. Això succeí el dimarts dia 6 d’abril i vam fixar, sense demora, el dia de la nostra trobada…

Tanmateix, en un Web/Blog personal que tinc vaig escriure -com cada anys ho faig- els meus pensaments i sentiments sobre aquesta festa pasqual que en Xavier va llegir. Immediatament em va contestar per WhatsApp:

– Miquel Àngel, com sempre brillant. Recorda que dimarts dia 6 ens hem de trucar.I així va ser. Vàrem trucar-nos el dia convingut i decidírem veure’ns, finalment, el dimarts dia 13 d’abril. Jo, en aquell moment ja li’n vaig poder precisar el tipus de càncer que portava a sobre -un tumor neuroendocrí amb M1 al fetge-, i ell, tot seguit, va contestar-me:

– Aiiiix, Miquel Àngel quin greu em sap. Tu cap a oncologia i sàpigues que jo ja he entrat en el cinquè any que la cardiologia em dóna com a sostre de vida. Així que  mira: no podem ajornar més la nostra trobada. I a esperar veure què ens passa i qui de nosaltres dos serà el primer en morir-se, –va dir sorneguer sense malícia i encara vam riure una estona de l’acudit– Però, pel que fa a la nostra trobada tú no t’has de preocuar de res, perquè jo m’encarrego de reservar el restaurant a Ca La Núria de la Barceloneta i, si et sembla, sobre 2/4 de 12 ens trobem a la façana principal del Clínic, agafem allí el Bus 56 i tenim tot el dia per nosaltres. Allò és molt bonic i després de dinar fem un passeig a la vora del mar. Ja saps que tenim moltes coses a dir-nos…

2. LES NOSTRES CONVERSES SOBRE LA VIDA Y LA MORT

He volgut reproduir aquests moments -durs per a ell i per a mi-, perquè malgrat tot i les nostres dolències, havíem parlat d’antuvi de la vida i de la mort amb molta sinceritat. I com que aquesta –La Parca– pot arribar en qualsevol moment, el més important ara per nosaltres era anar-nos-en preparant.

I la veritat és que ell n’estava ben preparat -i no només perquè els dos, companys i amics internats al Col·legi Salesià de Sant Joan Bosco d’Horta, ja de ben petits ens fèiem resar mensualment unes esgarrifoses pràctiques religioses sobre el Ejercicio de la Buena Muerte..., sinó perquè en els darrers anys de la nostra vida ja havíem fet un buidatge important sobre aquest tema de la mort que, en vida, ens embolcalla.

  • Això sí, sense menysprear de cap manera la vida, ans al contrari, -amb la idea ben clara del Carpe diem / Aprofita bé el temps d’Horaci i que de forma responsable, com sempre, hi afegíem-.
  • Nogensmenys, també ens hem anat preparant per a la mort considerant aquella dita –Tantum umbra tua progreditur, tantum vita tua minuitur / En la mesura que avança la teva ombra, així també la teva vida s’escapça”, en relació al pas del temps com encara ens indiquen alguns rellotges de sol en les façanes de les cases pairals de la nostra contrada y la nostra entrada a la setantena que ara estem a punt de finalitzar amb els nostres 78 años.

I el fruit de tot plegat, és a dir, de les nostres reflexions sobre el pas del temps i de la certesa de la mort, ha desembocat en tres idees que -tot i haver-les comentat amb d’altres persones- les he confirmat amb el tarannà d’en Xavier, perquè les practicava. Són tres actituds ben potents i talment poderoses:

3. TRES PARAULES D’UN CONTINGUT BEN POTENT I PODERÓS

  • L’ACCEPTACIÓ DE LA VIDA. Acceptar tot allò que el goig de la vida et porta, tot allò que avui tens, i tot allò que el vent malastruc se t’emporta. Acceptació, doncs, de la vida…
  • L’ADAPTACIÓ A LES CIRCUMSTÀNCIES. La recerca cap a tot allò que millor et convingui. Forçar tot allò que puguis fer, però no deixar-te portar per qualsevol sotrac. Adaptació al medi i a les diverses circumstàncies…
  • LA RESILIÈNCIA ACTIVA. Es tracta de posar-hi una voluntat granítica, decidida i ferma per aconseguir els objectius que et proposes i superar els entrebancs…

4. POR A LA MORT…?

Por a la mort…? De cap de les maneres en va tenir mai en Xavier. I això que el més gran enigma de la vida humana n’és la mort. I és que amb ella la naturalesa humana pateix amb el dolor i la progressiva dissolució del cos, essent el punt àlgid d’aquest turment o angoixa la por de la desaparició perpètua. Per això mateix, fins i tot, el Concili Vaticà II en parlar de la mort, arriba a dir que la persona humana percep en la seva intimitat més profunda un instint de certesa quan es resisteix a acceptar la perspectiva de la ruïna total i del adéu definitiu a la vida…

5. UN CANT A LA VIDA…!

Un cant a la vida…! Això sí que en Xavier en va ser un mestre degut al seu vitalisme radical, sense deixar mai de fer-se les preguntes essencials:

  • Quin és el sentit i la finalitat de la nostra vida…?
  • De quina manera podem esvair les ombres del misteri que embolcalla la nostra existència…
  • D’on venim i cap a on anem…?

Però és veritat que tots aquests interrogants -en moltes persones- atès que la pròrroga de la longevitat que proporciona avui la biologia no pot satisfer aquest desig de quelcom més després de la vida, mentrestant, amb una vida plenament humana, conreant els bens, els valors naturals i a través de l’adquisició de la cultura, pot satisfer amb escreix el goig de viure.

6. NO ES POT REALITZAR LA TROBADA DESITJADA I EN XAVIER ENS DEIXA…

El dia 13 d’abril, que era el dia fixat per realitzar l’esperada trobada no va poder ser. El decaïment o esvaniment d’una caiguda a casa seva que li succeí a en Xavier, va propiciar que prudentment ajornéssim la trobada. Però, ja restablert, vam quedar pel dia 20, dimarts, amb les mateixes condicions ut supra descrites.

El dilluns, dia 19 d’abril, el truco pel mòbil tirant cap a la mitja tarda i inesperadament triga en contestar-me. Al final, s’hi posa la Sònia, una de les seves filles, i em diu:

 – Fa mitja hora el pare s’ha mort.

Prou sap la Sònia que no vaig poder acomiadar-me d’ella perquè les llàgrimes van envair-me i les vaig vessar únicament i exclusiva pensant en l’adéu definitiu d’en Xavier.

Després, van venir altres trucades i escrits:

  • El consol d’uns i dels altres.
  • L’estranyesa de tot plegat, la buidor, el desconcert, informacions dels actes a gestionar i a realitzar….

En fi, tot el que es desenvolupa en aquestes circumstàncies difícils que van des de la curiositat impròpia del moment, per part d’alguns,  als nobles sentiments de pèrdua més profunds, per part d’uns altres.

7. S’ESCAMPA, DONCS, ARREU LA NOTÍCIA DE LA MORT D’EN XAVIER I COMENCEM A REBRE CARTES, WHATSAPP’S I TRUCADES DE CONDOL

No repetiré la carta que vaig escriure immediatament als meus companys de curs, així com també a alumnes seus de fa més de 50 anys. En el seu moment quedarà penjada al Web /Blog meu aquest comiat d’en Xavier. No tant, pel que jo ara pugui estar dient, sinó per la reacció d’uns i d’altres, molts ja a les portes de la jubilació i d’altres ja jubilats…

I per això, m’és grat espigolar algunes de les respostes rebudes més significatives, però que expressen la vàlua d’en Xavier. Per tant, faré un aiguabarreig dels sentiments redactats, primer amb uns de més extensió amb d’altres de més curts, ressaltant els adjectius que m’agradaria poder-los nominalitzar perquè expressin l’autenticitat de la personalitat d’en Xavier :

  • Ens queda en el record la seva gran figura humana i de company entranyable, ple d’optimisme, dinamisme i d’alegria…
  • Se ha ido tu gran amigo, confidente y más que hermano y a mi me deja la huella de una buena persona, magnífica persona. Cercano, sereno, sonriente. Se queda conmigo el recuerdo de un hombre bueno…
  • Encara el recordo, i mira que fa molts anys, fent-nos classes de ciències a cinquè de batxillerat a Girona, amb una entrega i professionalitat a tota prova, admirable i inimitable. La vida segueix essent el que no sabem (tu i ell bromejant sobre qui se n’aniria primer, tal i com escrius…) i que voldríem domesticar, dominar, perquè ens treu de mare la incertesa i ens espanta el terrabastall de la mort. I això és el que la vida ens depara i el que la fa ensems apassionant. Llarga i intensa vida pels qui encara hi som, i honors i presència pels que sen van…
  • Guardo un record meravellós del seu pas per Girona com a professor nostre. Sabia ser, a més a més d’un gran professor, un amic de tots nosaltres, alegre i esportista mentre participava dels nostres temps d’esbarjo, compartint joc i temps.. Seriós a classe, company al pati. Sempre he intentat imitar (encara que no amb tant d’èxit) el seu tarannà i semblar-me una mica a ell en la professió. Era una gran persona i vull guardar la seva imatge jovenívola i alegre d’aquells anys.
  • En Xavier em sentirà avui perquè li dedicaré la música amb el tutti-forte, pedalier i la trompeteria de l’orgue a tota pastilla.
  • Siento mucho el adiós definitivo de Javier del que me queda una cara afable y una forma de ser especialmente sincera.
  • Poco puedo añadir a lo que tan acertadamente has escrito tú, Miguel Angel, como una persona excelente, inteligente, pràctico, de una bondad natural, trabajador, vital, siempre dispuesto, cordial, alegre, creativo, luchador, intuitivo…Una persona excepcional, totalmente fuera de lo común de la del que sólo se pueden decir cosas buenas. Era una enciclopedia viviente, abierto a todo tipo de conocimientos. Era todo un señor en el bien hacer y en el saber estar, atento, amable, dispuesto, decidido y su sola presencia era la garantía de que todo saldría bien (pensando en nuestros encuentros anuales que vosotros organizábais con talento, profundidad y con toda clase de medios informáticos que Xavier resolvía con maestria si algo se torcía en el Trabajo o visionado preparado. Era…era…Javier Olivella…! Y con eso ya está dicho todo…!

8. LA CARTOGRAFIA DE LA VIDA D’EN XAVIER

Tot fent un repàs a la cartografia de la vida d’en Xavier he de dir personalment que entre els dos hi va haver una confidencialitat poc comuna entre dues persones. Jo diria que ambdós érem com uns confessors laics o, si es vol, uns terapeutes obligats al secret professional…

…I tant és així que, fins i tot, vam traspassar la frontera d’aquella zona més profunda i intransferible que tota persona té el dret de tancar per servar la més  profunda i extrema intimitat.

I és per això mateix que, atès que en Xavier ja no pot explicar res de mi a ningú, jo també li’n conservaré, en la meva obscuritat del silenci més  respectuós, tot allò que jo en sé d’ell, de la seva vida personal, dels seus problemes, de les seves limitacions, de les seves alegries i penes, de tot el que el seu cor va obrir-me d’ell mateix a mi. Però, sí que en faré esment de tot allò que de bo i millor tenia i puc explicar.

Tots sabem què s’entén pels conceptes que se’n deriven del “Trívium i del Quadrivium”. Bé. Transformem aquesta estructura o programa universitari medieval en el llenguatge d’avui dia que anomenem Ciències i Lletres. Doncs, fem-ho:

9. EN XAVIER, UN HOME DE CIÈNCIES AUTODIDACTA

Com home de Ciències autodidacta he de dir alguna cosa. He de referir-me necessàriament a alguns punts en què ell va excel·lir, no amb suficiència, sinó amb tota plenitud i excel·lència, ja que l’interessava tot i sabia tot de tot:

  • Des del tema de les riqueses de la terra, a les meravelles de les ones electromagnètiques i d’altres que no veiem, però que dansen en el buit que ens acombolla…
  • Des de la vessant informàtica que dominava com ningú -amb l’aprenentatge del primer treball seriós que va realitzar al Centre Tècnic Informàtic i de Càlcul de Sabadell als anys 70 del segle passat-, fins a les noves tecnologies que encara amb prou feines han arribat al mercat dels nostres dies…
  • Des dels fenòmens de la nostra terra inquieta i turmentada pel poc respecte que se’n té, als misteris de l’univers llunyà, el seu origen i la seva evolució…
  • Des del món de la física clàssica -un gran admirador de com s’havien produït invents de tota mena i fascinat per Leonardo da Vinci-, fins a les realitats de la física quàntica que el deixava contemplatiu davant de la petitesa i de la immensitat del micro i macro món i el seu avenir, amb els noms de l’Albert Einstein, Stephen Hawking i molts d’altres…
  • Des del misteri de l’elixir de la vida, fins a la retorta o matrassos on la química transforma substàncies o a on la força de la biologia aporta vida a tot el món de la natura…
  • Des de la taula aritmètica de multiplicar a les matemàtiques integrals més complicades, així com des del minúscul punt geomètric a la fascinant quarta dimensió -el temps-, fins a les possibilitats que n’hi poguessin haver de moltes més, desconegudes per a nosaltres, però reals tal i com havia llegit en científics de renom…
  • Des dels avenços impensables de la neurociència, fins molt més enllà en considerar que el nostre cervell només el tenim desenvolupat actualment en un 1% per cent de la seva potència o capacitat…
  • Des dels progressos de la bioètica, passant per les tortuositats meravelloses de la genètica, l’extracció i el transplantament d’òrgans i teixits, fins a tot el que suposés una millora tecnològica del cos humà i l’esforç científic pel tractament de les malalties cròniques o de l’envelliment amb dignitat.

No en va, cedí el seu cos a la ciència que, malauradament, pels moments incerts i pandèmics que estem passant, no va poder ser acollit.

Només em cal resumir aquest apartat tot fent referència a la breu i contundent, senzilla i ensems complicada fórmula de Einstein E=mc2 que, amb un càlcul molt simple d’una multiplicació, ens obre la sorpresa que ha fet trontollar el fonaments de tot allò que crèiem saber…

Doncs, així era en Xavier: t’explicava d’allò més complicat amb una humilitat, saviesa i simplificació que hom mateix, amb moltes més dificultats intel·lectuals que ell no va patir, t’ensenyava i t’obria els secrets de la ciència com quelcom entre planer i màgic, però encisador i realment possible.

En parlar de la Teoría de la Relativitat m’explicava com una determinada teoría eclipsava a una altra. I així posteriorment va sorgir a la llum la Teoria Quàntica. Però en resultar que ambdós teories -la de la Relativitat i la Quàntica– en ser incompatibles entre sí, la investigación científica n’ha buscat  i n’ha trobat d’altres més novedoses, com per exemple, la Teoria de la Unificació que té la seva resposta amb la Teoria de les Cordes i de la Teoria M que podria perfectament ser la Teoria del Tot.

A banda, doncs, de tot plegat i per altra banda d’un contingut insondable per als profans en la matèria, apareix el científic Stephen Hawking que escriu de forma meravellosa el llibre del Gran Disseny, conjuntament amb Leonard Mlodinow, sobre l’origen i l’evolució de l’Univers.

Perdoneu que citi tot això, tot i que ho faig per ressaltar la intel·ligència d’en Xavier, però que precisament perquè la tenia naufraga també en el mar immens del dubte, la qual cosa el constituïa -malgrat tota la seva potencia intel·lectual i científica- en un gran savi.

 

10. EN XAVIER, UN HOME DE LLETRES

Pel que fa a l’home de Lletres en posaria sobre la taula la seva gran humanitat, en primer terme. Recordo el dia que em va dir:

  • Mira, podríem anar a veure la teva mare a la Residència (la meva mare estava en la Residència El Desert de Sarrià amb una germana malalta crònica) i després t’acompanyo també a visitar la meva que viuen a prop.

Més que la visita en si mateixa, el que em va impressionar va ser la seva reflexió sobre la vellesa i l’estat d’alguns malalts que el van colpir, així com també la conversa mantinguda sobre la cura pal·liativa i l’importante testament  vital de les darreres voluntats.

  • Em cal destacar la satisfacció que mostrava en la contemplació de la natura durant les excursions i viatges que vam fer junts.
  • Recordo especialment el viatge a Borriana-València i Bilbao-Portugalete. Així com també la seva presència a les trobades amb els companys de curs en el diferents col·legis salesians i, en especial i el darrer, precisament aquí en aquests jardins de les salesianes de Sarrià de Santa Dorotea, on avui celebrem la tristesa del seu comiat.
  • Tanmateix, a banda d’algunes excursions al Monestir de Vallbona de les MongesEl Museu del Cinema a Girona i Vallter 2000, preciso destacar un suculent dinar a la Fonda Riga de Tregurà, amb un llevant de taula que va durar fins a les 18:30h.
  • Però el que més el va impressionar va ser una excursió al Monestir de Sta. Maria de Lluçà. A banda de la construcció arquitectònica d’aquests Monestir, en Xavier va quedar bocabadat en adonar-se que en el frontal de l’altar central en destacava una pintura romànica que crida molt l’atenció als visitants, atès que les figures de Maria i d’Elisabet s’abracen i estrenyent-se les galtes una vers l’altra de tal manera que en comparteixen un mateix ull.

 Aquesta visió fa que s’observin dues cares i tres ulls amb una mirada parcialment compartida. I resulta que alguns entusiastes sostenen que Pablo Picasso, en visitar Llucà durant la temporada que va passar a Gòsol, tenen el convenciment que va ser allí on va inspirar-se en la representació de la pintura cubista. De fet, cal recordar que el MNAC va promoure una interessant exposició sobre Picasso i el Romànic, art pel qual el pintor va estar molt interessat.

  • Dit això, m’interessa recordar que en Xavier, entre d’altres molts treballs que va realitzar, n’hi ha un que té a veure precisament amb el trasllat de quadres d’un Museu a un altre, des de llocs ben distants, per muntar exposicions culturals…

Podem considerar a en Xavier com un gran i incessant treballador que ho fou fins al final dels seus dies.

https://www.empresia.es/persona/olivella-sole-francesc-xavier/

Havia lluitat -un dia m’ho va confiar- en disset activitats diverses, incorporades en el seu ordinador, tot fent-ne una avaluació exhaustiva dels seus èxits i fracassos. Fracassos alguns, no deguts certament a la seva competència en tot allò que ell tocava, que la posseïa en grau superior, sinó perquè moltes vegades les obres i activitats humanes d’aquest món -sobretot aquelles en les quals s’hi introdueix el capitalisme ferotge- freqüentment solen decaure.

Pel que fa a tot allò, doncs, que ell va traginar, puc dir que ho va endegar sempre amb molta energia i sempre brillantment.

  • Durant els anys de la seva joventut -en els seus estudis de filosofia i alguns de teologia, mai va acontentar-se en aprendre allò que se’n deien assignatures comunes o fonamentals. La seva curiositat científica arribava a demanar permisos per llegir llibres que, en aquell moment de la història, n’estaven vedats i guardats en una biblioteca especial, prohibit el seu accés i que només amb persones molt concretes i provades, l’encarregat de la vigilància s’avenia a obrir i deixar, amb tots els advertiments de rigor, allò que estava tancat en pany i clau. O tempus, O mores…!
  • Va haver d’estudiar-se papers de teatre importants. Era un bon actor i, en aquells anys jovenívols la memòria no li’n fallava i podia representar a la perfecció el paper que se li n’assignava, foren sarsueles, teatre còmic o teatre de pensament. Actualment deia que li’n fallava la memòria i s’admirava de la meva. Però jo el corregia tot dient-li que Einstein afirmava que la memòria era la intel·ligència dels menys dotats intel·lectualment
  • Des d’anys ençà no parlava massa de religió, segons el concepte que se’n té encara avui dia, però coneixia a la perfecció els documents del Concili Vaticà II i les Encícliques socials del Papes dels darrers temps, així com el autors eclesials de renom com Karl Ranher, Yves Congar, Edward Schillebeeckx, Bernard Häring, Pierre Teilhard de Chardin, Hans Küng i altres que figuraven o excel·lien en aquell temps…
  • Sobre política no solíem parlar-ne gaire. Potser ens va quedar la recomanació de Sant Joan Bosco quan aconsellava que sobre els afers polítics nec nominetur in vobis per evitar discussions inútils o inoperants.

Però jo coneixia molt bé de quina manera relacionava el seu pensament universalista amb la seva personal idea particularista que, amb el desig de voler canviar el món, has de començar primer per resoldre els afers de la teva llar. I així, des d’aquesta posició propera i primerenca, anar ampliant el paisatge a poc a poc i anar-te relacionant amb els qui tens més pròxims. I amb això ja ho dic tot… Ampli de visió i respectuós amb totes les posicions perquè havia fet de la seva vida un propòsit humanista que difonia arreu…

  • I què en podríem dir del seu aprenentatge de la llengua anglesa que dominava a la perfecció, que l’empentava a viatjar, a veure i contemplar món i l’ajudava a llegir llibres -uns en diagonal i d’altres minuciosament-, segons el seu interès…?
  • Un dia -poques setmanes abans de morir- em va explicar per telèfon que passejant per Barcelona havia anat a reaure al petit Cementiri que els salesians tenen en el districte de Sarrià. S’hi va entrenir a llegir tots els noms gravats a la pedra de màrmol i, en no recordar-se’n d’alguns, s’interessà perque jo li n’informés de qui es tractava.
  • I lloava amb admiració el personal sanitari i, en especial, als metges que controlaven la seva dolència cardíaca pels qui tenia gran consideració i confiança.
  • Havia trobat també en la Teràpia gestàltica de Claudio Naranjo i altres un camí per resoldre alguns problemes del seu dia a dia i ocupacions laborals diàries. Ho necessitava de cara amb si mateix, però també per al coneixement dels altres mitjançant l’autoqüestionament.

Precisament, aquestes tècniques gestàltiques, prou variades i interessants-, me les explicava fil per randa. I he de dir que la més impressionant va ser aquella que -com a paradigma i d’un valor considerable- em descrivia, el psicodrama com una tècnica en la que va haver de passar i sotmetre’s a situacions inaudites i de gran complexitat personal que ell n’estava orgullós d’haver-les viscut. Però en Xavier, com solia fer en totes les coses, anava a les arrels i en la pràctica de les esmentades tècniques va trobar la manera de respondre’s i solucionar preguntes essencials com:

  • Què estàs fent…? Per què ho fas…?
  • Què és el que sents…? Què és el que perceps…?
  • Què és el que desitges…? Quines són les teves finalitats…?
  • Què vols evitar…? Què t’estorva a la teva vida…?
  • Què esperes…? Com ho penses aconseggjuir…?

La seva preocupació sempre s’orientà a la millora personal per poder millorar la dels altres. Fos en els aspectes materials de les empreses on havia hi treballat, fos en el tracte amb les persones, perquè el seu rendiment pogués arribar a les cotes més altes de productivitat.

  • Al respecte, estava enamorat del sistema del Testdel’Eneagrama de la Personalitat que aplicava a les empreses de cara a l’èxit del rendiment en l’ocupació del treball. És a dir, aplicava el test per situar -segons el resultat del tipus de personalitat sorgida de cadascú/na- en el lloc millor en benefici del propi treballador i l’eficàcia de l’empresa en el món laboral.
  • Recordo com en el seu pis de Gavà -parlo ja d’alguns anys enrere, tot i que no massa-, aquell piset als quatre vents en què contemplava:

– El mar mediterrani immens, que li devia proporcionar com un plaer oceànic que tots portem en el nostre interior…

– La natura, a l’abast dels pins crescuts al voral de l’autopista/ carretera que formaven com un camp ondulat de verd…

– Les muntanyes llunyanes de la carena costera catalana o del litoral i, sobretot…

– La magnificència vigorosa de la tecnologia aeronàutica que empenyia els avions de l’aeroport cap el cel blau durant el dia fins que s’amagaven entre núvols, o bé els perdia en l’estrellat a la nit…

Descric aquest decorat del seu pis de Gavà perquè, com bon cuiner que també n’era-, preparava els àpats amb exquisidesa. Precisament la setmana que no ens vam poder veure va dir-me que pensava condimentar per a la seva filla un bon dinar perquè el trobés suculent i així ho fou d’acord amb informacions obtingudes posteriorment.

Doncs bé…, continuant dins d’aquest pis de Gavà, va aplicar-me un dia els exercicis o protocols corresponents de la tècnica del Test de l’Eneagrama i, per ser exacte, no li va agradar el primer resultat que el sistema va donar sobre la meva personalitat. Em donà noves instruccions i, en repetir l’experiment, el resultat s’ajustà alhora amb el que en Xavier pensava de mi, pronunciant aquell monosíl·lab tan propi seu:

 – Ara…!

I quedà tan satisfet de l’èxit de la troballa que, disposada la taula per dinar a l’hora de les postres, va obrir una ampolla de cava per a celebrar-ho.

Al llarg del seu recorregut personal ha utilitzat o begut de les fonts originàries, per a la seva formació, de personatges i institucions de gran alçada com Byron, Kate, Osho, los SAT’s (Psicologia Gestalt i Psicologia del Enatips) i l’Enneagram Institute de NY.

I no fa pas gaire amb un amic comú -en Lluís Álvarez- ens va escriure un mail on ens deia:

Llevamos unos meses, Laura y yo (la seva socia en el treball), investigando un nuevo test, breve y eficaz, para completar el Eneagrama con el nivel de centramiento de las personas. Ya tenemos el prototipo y ahora entramos en la fase de pruebas de campo. Os adjunto el test. Si os va bien hacer la prueba, os lo agradezco por anticipado. Cuando lo respondáis, reenviadme el Excel.

I, al menys a mi, em va enviar el Cuestionario del Test TTM de Centramiento, no sense explicar-me en què consistia el contingut del títol:

El centramiento ofrece una forma de observar y medir nuestro grado de identificación con nuestra estructura de la personalidad. Tiene que ver, como primer paso, con la capacidad de ir reconociendo nuestras creencias limitantes y las características de nuestro ego en cuanto influyen en nuestra conducta y nuestros hábitos.

Además de la «self awareness» se debe seguir la aceptación de lo que somos (luces y sombras) y el agradecimiento.

Esta trilogía: conocer, aceptar y agradecer, es la que nos da la libertad de nosotros mismos, la de los demás y la conciencia y aceptación de la diversidad que nos rodea.

El nivel de centramiento es un factor que cada vez más Empresas tienen en cuenta para evaluar a las personas, más que el propio tipo de personalidad que cada uno pueda tener. Un fuerte abrazo, Xavier”.

I una altra.

Bon dia Miquel Angel:

Et passo les meves coordenades per entrar al curs online original que acabem de publicar:

  1. Entra a «campusamec.com» Et sortiran tots el cursos i xerrades d’AMEC. El nostre és el tercer de la primera línea: Cómo vender, sin vender – Cómo te ayuda la neurociencia a la venta», amb la foto dels cervells
  1. Quan clikis al quadre et surt tota la info gratuita que explica del que es tracta.
  1. Si cliques Continuar t’has d’identificar perquè entres a la zona de pagament i tens accés als 10 videos i als fulls de treball. Fes servir les meves dades d’usuari: [email protected]i contrasenya: Password_1 Ja em diràs que et sembla. Una abraçada, Xavier
  • També coneixia a la perfecció, com he assenyalat anteriorment, el pensament espiritual de Osho i solia parlar-me’n dels seus 10 manaments:

1. Mai obeeixis cap manament a no ser que estigui d’acord amb la teva consciència.

2. El teu déu és la teva consciència.

3. La veritat està dins de tu mateix, no la busquis a una altra lloc.

4. L’amor és la teva pregària.

5. Buida’t i trobaràs.

6. La vida està aquí i ara.

7. Viu sempre ben despert.

8. No nadis, sura.

9. T’has de morir a cada instant, per poder néixer constantment.

10. No busquis. Allò que és, és. Para’t i mira…

…i finalment, d’aquest autor espiritual indi, també n’era addicte de les seves obres que -com a bon lector- coneixia la col·lecció dels llibres que formaven part de la col·lecció de:

  • Les paraules de Jesús
  • El Tao
  • El Zen
  • I de molts altres, però en especial, els dedicats als Mètodes de la Meditació

Una bona munió de literatura teòrica i d’exercici pràctic d’aquest líder espiritual, professor de filosofia i d’ensenyaments sincrètics que valoren la importància de la meditació, la consciencia d’un mateix, l’amor, la celebració, la valentia, la creativitat y el sentit de l’humor. De fet en aquesta nova era actual es va popularitzant el pensament i les tècniques d’aquest gurú…

11. COM SORTIR-ME’N PER ACOMIADAR EN AQUEST ACTE A EN XAVIER

Ens hi podríem estar molta més estona desenvolupant anècdotes, pensaments, criteris, explicacions i tota una corrua de sentiments i pensaments propis d’una biografia curulla de vida i ben plena, totalment conscient, tan activa que, des de fa cinc anys, el seu cor va començar a defallir-li’n i gràcies a la ciència mèdica l’hem pogut gaudir durant cinc anys de propina, que és el temps que els metges li van assignar de pervivència.

Així que, tot i deixant-me moltes experiències per explicar se’m presenta l’hora difícil de dedicar-te, Xavier, el comiat. I veritablement, tot i que l’he pensat molt durant aquests dies, m’ha costat trobar la justa mesura de com sortir-me’n perquè tu t’emportessis el meu record.

11.1. AMB EL MISSAL DE L’OFICII DEFUNCTORUM CANTAT EN GREGORIÀ…?

Jo sé que si obro, com se sol fer cristianament en aquestes ocasions, el Liber Usualis. Misae et Oficii pro Dominicis et Festis  cum Canto Gregoriano -un Missal tan devot i suau en la seva melodia, com tètric en la seva conceptualització-, no te n’agradarà cap de les lletres de les que en llatí coneixes sobre l’Oficii Defunctorum”, malgrat la solfa gregoriana tan modulada.

I, fins i tot, a l’altre extrem la magnificència amb què W. Amadeus Mozart, el mateix Giuseppe Verdi o Benjamin Britten, més contemporani, van composar els seus Réquiems musicalment tant acurats, esplèndids i grandiosos en unes partitures excepcionals. Ho sé.

Però també sé que si algú vol cantar-te i dedicar-te una Missa de Difunts ho pot fer perquè tenies clar el concepte de la llibertat humana i les bones intencions que l’acompanyaven. Però, tot  i que no crec que et sigui plaent que ara et recordi les estrofes de l’encapçalament del Dies irae que data de la obscuritat medieval del segle XIII:

  • Aquell dia, dia d’ira, reduirà aquest món a cendres, com va profetitzar David i la Sibil·la.
  • Quant de terror sobrevindrà quan vingui el jutge a detallar totes les coses amb estricte rigor…!
  • La trompeta, escampant un meravellós so per tots els sepulcres del món, reunirà a tots davant el tron.
  • La mort i la naturalesa quedaran estupefactes quan ressuscitin les criatures per respondre al seu Jutge.
  • Sortirà a la llum el llibre escrit que tot ho conté, pel qual el món serà jutjat.
  • Quan al jutge li sembli oportú, tot allò ocult sortirà a la llum; res quedarà impune.
  • Què podré jo, desgraciat, dir aleshores…? A quin protector invocaré, quan tot just els justos ja estiguin salvats…?
  • Rei de tremenda majestat, que salves gratis als que van a ser salvats, salveu-me, font de pietat.
  • Recorda, piadós Jesús, que sóc la causa del teu camí, no em condemnis aquell dia.
  • Buscant-me, et vas asseure cansat; em vas redimir patint una mort de creu; que no sigui en va tant d’esforç.
  • Jutge que castigues justament, fes-me el regal del perdó abans del dia del judici.
  • Gemego com un reu, es torna vermell el meu rostre pel pecat, perdona, Déu, a qui et implora.
  • Tu, que vas absoldre a Maria magdalena i vas escoltar al lladre, també a mi m’has de donar l’esperança.
  • Els meus precs de res valen, però tu que ets bo fes misericordiós que no em cremi en el foc etern.
  • Fes-me un lloc entre les ovelles i en separar-me dels cabrits posa’m damunt de la teva mà.
  • Als rebutjats i als condemnats, lliurats a les dures flames, però a mi crida’m conjuntament amb els benaurats.
  • Suplicant i humilment et prego, amb el cor gairebé fet cendra: tingues compte del meu destí.
  • Dia de llàgrimes serà aquell en què ressorgeixi de la pols l’home culpable per ser jutjat.
  • Perdona’l doncs, oh Déu Piadós, Senyor Jesús, dóna’l el descans etern…!

.

11.2. AMB ELS VERSOS SOLEMNES DE JOAN MARAGALL DAVANT LA MORT…?

Però tampoc et pot satisfer, tot i que per moltes persones esdevé una realitat que devotament esperen, i em refereixo als versos del nostre poeta Joan Maragall:

Ja ho sé que sou, Senyor; / pro on sou, qui ho sap? / Tot lo que veig se vos assembla en mi… / Deixeu-me creure, doncs, que sou aquí.

I quan vinga aquella hora de temença / en què s’acluquin aquests ulls humans, / obriu-me’n, Senyor, uns altres de més grans / per contemplar la vostra faç immensa.  / Sia’m la mort una major naixença…!

.

11.3. AMB ESTROFES D’UN TEMPS I D’UN PAÍS…? ANIREM TOTS CAP AL CEL…?

I busco i recerco, Xavier, i no acabo de trobar el que et pugui agradar en aquest comiat. Fins i tot, me n’ha anat a buscar a en Joan Manel Serrat i, del poema D’un temps i d’un país se’m fan presents unes estrofes versades que a veure què te’n semblen:

Anirem tots cap al cel…!  / Que toquin les trompetes…!  / Anirem tots cap al cel  / amb les mans ben netes…!  / No ens caldrà portar bastó,  / ni sandàlies, ni sarró.  / Tu, que estàs tan cansat, / tot d’un plegat trobaràs / que has volat. 

Anirem tots cap al cel…!  / Que toqui el bateria…!  / Anirem tots cap al cel / amb crits d’alegria…! / Sonarà per tot el món / el so dolç d’un vibràfon, / quan toquem els estels.  / Anirem tots cap al cel…!

.

11.4. AMB ELS CAMPOS DE CASTILLA, EN RECORD ALS TEUS VIATGES A MADRID, D’ANTONIO MACHADO…?

I com que de Caminar cap al Cel d’en JM Serrat n’acabem de tractar, va musicar també el Se hace camino al andard’Antonio Machado. No sé…, no sé…, Xavier, si serà del teu grat aquest altre poema. Tinc els meus dubtes, però tot i que l’escullo en llengua castellana, que també utilitzaves a la teva feina -a banda de l’anglès-, te’l recito per si de cas:

Todo pasa y todo queda, / pero lo nuestro es pasar.  / Pasar haciendo caminos, / caminos sobre la mar. 

Nunca perseguí la gloria, / ni dejar en la memoria  / de los hombres mi canción.  / Yo amo los mundos sutiles,  / ingrávidos y gentiles,  / como pompas de jabón.

Me gusta verlos pintarse  / de sol y grana, / volar bajo el cielo azul,  / temblar súbitamente y quebrarse…  / Nunca perseguí la gloria.

Caminante, son tus huellas  / el camino y nada más. / Caminante, no hay camino,  /Se hace camino al andar. 

Al andar se hace camino / y al volver la vista atrás  / se ve la senda que nunca  / se ha de volver a pisar.

Caminante no hay camino,  / sino estelas en la mar… / Hace algún tiempo en ese lugar  / donde hoy los bosques se visten de espinos  / se oyó la voz de un poeta gritar: 

Caminante no hay camino,  / se hace camino al andar…

.

11.5. AMB L’HIMNE DE L’UNIVERS DE TEILHARD DE CHARDIN…!

Què t’han semblat els versos de n’Antonio Machado…? Contingut suficient per extraure’n un nivell de meditació ben important de cada vers de n’Antonio Machado. Però ni amb això et veig encara massa satisfet malgrat que, tant la musicalitat del poema com el seu contingut és d’una expressivitat ben clara i d’unes idees ben aptes per una meditació ben solemne.

Tanmateix, sàpigues que jo, Xavier, em costa acomiadar-me de tu, perquè allí on siguis també tots els qui avui som aquí, mentrestant, t’acompanyem amb el record present, viu i que mai oblidarem, també hi som nosaltres. I és que tu, Xavier, ens retornes l’exemple de la teva vida, la teva bonhomia, les estones que ens has instruït amb la teva saviesa, els moments que ens has apaivagat amb la teva serenor i, sobretot, amb l’estima que ens has donat de franc, sense demanar-nos res a canvi. Moltes gràcies, Xavier…!

Tanmateix, ja sé què vols, Xavier, en aquest comiat…! I ho sé perquè recordo el que vas escriure i expressar de viva veu el dia que vaig assistir al funeral de la teva mare en el Temple de la Sagrada Família. Tu, vas oferir-li’n unes paraules que enlloc d’enfonsar-la en una sepultura, la vas elevar cap a la immensitat de l’univers. Recorda, Xavier, el que vas dir:

  • Nosaltres no som el nostre cos. Nosaltres no som els nostres sentiments. Nosaltres no som el nostres pensaments.
  • Nosaltres podem ser l’observador del nostres cos, dels nostres sentiments i podem veure passar el nostres pensaments.
  • Nosaltres som consciència. Som conscients que som conscients. L’única espècie d’aquest planeta que l’evolució de l’Univers li ha donat consciència. I aquesta consciència ens permet saber que hi ha una part del nostre ésser que transcendeix la matèria. El cos, els sentiments, els pensaments, van units a la matèria que ens acompanya en aquest camí i s’acaben i es queden aquí i en el record dels altres.
  • Però som també una part transcendent, l’energia del jo observador, la pura energia, la part espiritual, l’ànima… No importa el nom que li donem.
  • I aquesta part torna al seu origen en el moment del misteri més gran de la vida: la mort.
  • Celebrem-ho…!

(Aquestes van ser les paraules escrites i dites per tu, Xavier, el setembre de 2014 en el comiat de la teva mare Teresa)

I per això, recordant ara a Pierre Teilhard de Chardin -un científic palenteòleg i jesuïta- conjuntament amb  la teva partida o absència terrenal i el meu comiat, me’n vaig cap a la recerca d’una llibre -deixo de banda El Medi Diví– d’un himne que et farà feliç en conèixer-te-lo bé. Saps quin és…? Es tracta del Himne de l’Univers que tu vas llegir fa molts anys. Una obra que recull diversos textos de Pierre Teilhard de Chardin, que són un cant a l’univers. I això és el que tu vols en aquest viatge sideral que has començat:

  • En aquest llibre resplendeix el millor perfil de Teilhard de Chardin: el científic i el místic. Com tu mateix ho has estat i ho ets: científic i místic.
  • Són una corrua d’escrits confessionals, testimonials, expressius d’una experiència viscuda, d’una creença ardent.

Aquests escrits estan impregnats d’una percepció en què sabent moltes coses, com científic que n’era Pierre Teilhard de Chardin, al final hom reconeix tan humanament humil com aquell que no sap res i per això Sòcrates -davant d’aquesta humilitat- corona a la seva filosofia la saviesa del dubte  que abans t’he comentat en parlar-te de la teva intel·ligència, considerant les poques coses que se’n saben davant de la immensitat del TOT i, que per això mateix, ets una persona radicalment humana

I és per això també, que el nucli de l’humanisme de Pierre Teilhard de Chardin resulta ser el d’una religió de la terra i de la vida que transfigura la realitat transformant la consciència humana en un èxtasi davant de la mística misteriosa que, certament, no té res a veure amb els antropomorfismes amb què generalment queda difuminada la veritat en l’intent d’atalaiar el MISTERI, com tantes vegades ho havíem comentat.

No és el pensament de Teilhard de Chardin, en rigor, una religió de la ciència, però sí que s’harmonitza amb la mística amb què vas viure i que portaves dins del teu cor i que, com un turment dins dels teus pensaments i sentiments, mentrestant revolucionaven tota la teva personalitat perquè volies fer compatible la ciència i la mística en un mateix actecurull d’AMOR.

L’obra de Pierre Teilhard de Chardin que et dedico -aquest Himne de l’Univers-, vull que et transmeti un missatge significatiu, un contingut vital i essencial que, sense cap dubte, el podem resumir així:

12. RESUM DEL CONTINGUT DE L’HIMNE DEL UNIVERS DE TEILHARD DE CHARDIN

  • Que la passió per la vida, inherent a la consciència humana, és indispensable per seguir vivint i actuant…
  • Que la racionalització científica, característica del pensament modern, no elimina cap religió, així com tampoc cap mística
  • Al contrari, la pròpia ciència pot fer sorgir modes o aspectes de creences i de vivències en referència al sentit de la vida i de l’acció diària…
  • Que avancem –Alfa i Omega– cap a l’energia de l’absolut i d’allò universal, cap al diví desconegut i misteriós…
  • Que tota la realitat es una espècie de sacrum o sagrat fascinant i benèvol que, sense a una mena de dubte a tu ja t’ha acollit…

Te n’has anat, Xavier, volant cap a l’infinit. Però l’infinit és un camí de no retorn que et porta de galàxia en galàxia, cap a altres universos paral·lels. Misteriosos i insondables, sempre endavant i desafiant, finsi toto diria jo, La llei de l’Entropia que tot ho pensa degradar, si no fos perquè segons m’explicaves, si el nostre cervell només el tenim desenvolupat en 1% i els científics ja poden parlar d’onze dimensions enfront de les quatre que coneixem, em pregunto:

– Per què no podem creure en el Misteri que ens acull…?

He intentat destacar, Xavier, la teva intel·ligència i la teva humanitat. Però abans d’acabar m’has de permetre capbussar-me a les referències que tens escrites en el Google, que són un resum de tota la teva activitat terrenal:

  • Si tú cambias, todo cambia, por Javier Olivella /Laura Marín

https://www.neuromenage.com/es/descubrenos/xavier-olivella/

  • INSTITUTO QIGONG-BARCELONA

https://institutoqigong.com/recursos/xavier-olivella/

Tanmateix, vull que sàpigues, Xavier, que em costa molt acomiadar-me de tu, encara que allà on siguis ara -si és que hi ha una ara temporal en la teva nova vida-, així com també tots els que avui ens hem reunit aquí -si és que hi ha per a tu algun espai dimensional-, t’acompanyem amb el record present i amb la contradicció d’una alegre tristesa per dir-te que mai t’oblidarem.

I és que tu, Xavier, ens retornes amb l’exemple de la teva vida:

  • La bondad amb la que tan humanament ens has tractat…
  • El temps que ens has dedicat i que amb la teva saviesa ens has intruit…
  • Els moments amb què ens has fet sentir millors gràcies a la teva serenor proverbial, y sobretot…
  • L’estimació que ens has ofrenat gratuïtament, sense demanar-nos res a canvi. Moltes gràcies, Xavier…!

.

Sota la llum del dia, de les boires del mal temps o sota el pes de les estrelles i en l’obscuritat de la nit, com tu mateix has patit podem experimentar també tots els dubtes i també podem percebre el fred de la mort, però tu que ja has nascut definitivament”, t’agrairia, Xavier, que em permetis utilitzar aquesta metàfora del teu nou naixement amb què, a través del túnel de la mort, has reviscut.

I, en la mesura del possible, no ens deixis amb la gebrada de les nostres preguntes -tu que segueixes essent un científic del Trivium y del Quadrivium-, persona de Ciències i de Lletres,  tan savi i tan humà a la vegada:

«CANTA’NS COM MÍSTIC QUE TAMBÉ ETS L’HIMNE DEL UNIVERSA I DONA’NS L’ESCALF DE L’ESPERANÇA DES DEL TEU NOU NAIXEMENT»

BARCELONA. Jardins del Col·legi de Santa Dorotea de les Salesianes de Sarrià en l’acte de comiat d’en Xavier Olivella i Solé en el tombar del dia 25 d’abril de 2021 i que ens deixà inesperadament el dia 19 del mateix mes i any.

Miquel Àngel Bosch i Fridrin

Como complemento de este XV ENCUENTRO, y para saber más, se pueden consultar las páginas WEB que se indican a continuación:

«CIENCIA RAZÓN Y FE»

(Propiedad de Luis Álvarez Valcárcel y de Miquel Àngel Bosch Fridrin)

Pulsando la PÁGINA WEB, enunciado coloreado de azul, se abrirá un desplegable con temas referentes a HISTORIACIENCIA, RELIGIÓN y FILOSOFíA

«BOSCH-FRIDRIN»

(Propiedad de Miquel Àngel Bosch Fridrin)

En el apartado:

«Índice Sumario o Tabla»

se encuentran diversas categorías que, en este caso y según las motivaciones o intereses personales, se pueden escoger diversos temas que encuadrados dentro de los títulos generales siguientes:

  • ANIVERSARIOS
  • BELLAS ARTES
  • BIBLIA / CRISTIANISMO / RELIGIÓN
  • BIOGRAFÍAS / PERSONAJES
  • CATALUÑA
  • CELEBRACIONES
  • CIENCIA / TECNOLOGÍA
  • CINEMATOGRAFÍA / FOTOFRAFÍA
  • COMUNICACIÓN / PERIODISMO
  • COMUNIDAD / PERSONALISMO
  • CONCIENCIA SOCIAL / JUSTICIA SOCIAL
  • CRISTIANISMO / BIBLIA / RELIGIÓN
  • ChatGPT-XatGPT / INTELIGENCIA ARTIFICIAL
  • DISCURSOS 
  • EDUCACIÓN / PEDAGOGÍA
  • ELECTROMAGNETISMO Y SUS DERIVADOS
  • ESDEVENIMENTS / ACONTECIMIENTOS
  • FESTIVIDADES
  • FILOSOFÍA
  • FORUMS / REUNIONES / ENCUENTROS
  • FOTOGRAFÍA / CINEMATOGRAFÍA
  • HISTORIA / GEOGRAFÍA
  • INTELIGENCIA ARTIFICIAL / ChtG^T-XatGPT
  • JUSTICIA SOCIAL / CONCIENCIA SOCIAL
  • LENGUA / LITERATURA
  • MEDIDINA / ENFERMEDAD
  • MUERTE / VIDA / NECROLOGICAS
  • MÚSICA
  • NAVIDAD-ADVIENTO
  • NECROLÓGICAS / MIDA / MUERTE
  • PANDEMIA CORONA VIRUS COVID-19
  • PASCUA-QUARESMA
  • PEDAGOGÍA / EDUCACIÓN
  • PERIODISMO / COMUNICACIÓN
  • PERSONALISMO / COMUNIDAD
  • PERSONAJES / BIOGRAFÍAS
  • POLÍTICA / PROCÉS CATALÀ
  • RELIGIÓN / BIBLIA / CRISTIANISMO
  • REUNIONES / FORUMS / ENCUENTROS
  • TECNOLOGÍA / CIENCIA
  • TEMAS DIVERSOS / CALAIX DE SASTRE
  • TEMAS SECUENCIADOS. ¿Què te parece…? / Que te’n sembla…? CIENCIA-RELIGIÓN-HISTORIA-FILOSOFIA-BELLAS ARTES
  • VIDA / MUERTE / NECROLÓGICAS
  • XatGPT-ChatGPT / INTELIGENCIA ARTIFICIAL

En este V ENCUENTRO, aparte de toda la información consignada en la propia estructura temática, como apéndice, resaltaría dos categorías:

1. La categoría BIBLIA, CRISTIANISMO, RELIGIÓN con la abundancia de temas que contiene y cuyos enunciados, coloreados de azul, tratan sobre lo siguiente:

  • ¿QUÉ TE PARECE…? / QUÈ TE’N SEMBLA…?

(PULSAR EL COLOREADO EN ROJO Y EN AZUL PARA OBTENER LA INFORMACIÓN DESEADA)

El diseño del WEB –CIENCIA, RAZÓN Y FE toda vez abierto y en el apartado RELIGIÓN-, se despliega de acuerdo con la temática que su contenido proporciona para una mayor utilización:

    1. Biblia: Mitos e historia
    2. Influencias en judaísmo y cristianismo
    3. ¿Quién fue Jesús de Nazaret…?
    4. El Jesús de la historia y el Jesús de la fe
    5. Orígenes del cristianismo
    6. Creencias cristianas
    7. El polémico Vaticano: Del siglo I al XIV / Del siglo XV al XVIII / Del siglo XIX al XXI
    8. Tiempos de cambio
    9.  Sobre dioses y creencias
    10. Religión sin religión
    11. Ciencia versus fe

2. Algunos temas que  se encuentran en la categoría NECROLÓGICAS-MUERTE-VIDA y que recoge aspectos tan interesantes como los temas, coloreados de azul, que figuran a continuación:

Y por supuesto, dos temas eminentemente salesianos que responden al contenido escondido en los enunciados siguientes:

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *