30 abril, 2024

(18) PROCÉS INDEPENDENTISTA 2018 – PASSEN MOLTES COSES EN EL DECURS DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA I CAL DESTRIAR MOLT BÉ DEL «TÓTUM REVOLÚTUM», EL GRA DE LA PALLA

PASSEN MOLTES COSES EN EL DECURS DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA I CAL DESTRIAR MOLT BÉ DEL «TOTÚM REVOLÚTUM», EL GRA DE LA PALLA

PASSEN MOLTES COSES EN EL DECURS DEL PROCÉS INDEPENDENTISTA I CAL DESTRIAR MOLT BÉ DEL «TOTÚM REVOLÚTUM», EL GRA DE LA PALLA

Passen coses i el dia a dia n’espigola unes i altres que ja veurem de quina manera el sedàs de la història les consigna per escrit en el seu graner o tanmateix, les menysprea cap a la seva paperera. Tot i això, ens cal deixar constància de tot allò que els informatius diversos conjecturen important de destacar, il·luminant-lo amb titulars cridaners, encara que a les poques hores, o com a màxim un parell de dies, quedi encobert tot plegat per una densa boira tenebrosa i en desaparegui del paisatge dels records.

Tot i que el tema d’avui apareix aquí perquè la Fiscalia de l’Estat espanyol  ja ha dictat, provisionalment, les penes que la causa del Procés independentista amassa pels delictes fonamentats i bastits per una instrucció construïda des de la parcialitat, la revenja i una interpretació fantasmagòrica de la realitat, nogensmenys ens cal donar una llambregada sobre qüestions relacionades que han succeït darrerament abans que el vent se les emporti:

 

1. El Consell Assessor del Fòrum Cívic i Social, La Crida Nacional per a la República i el Consell per a la República a Waterloo

La fundació d’un Consell Assessor per a l’impuls [1] del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, [2] la Crida Nacional per a la República i [3] el Consell per a la República a Waterloo.

.

 

2. El Tribunal de Comptes i el 9-N de l’any 2014

La sentència  condemnatòria, encara que recurrible, del Tribunal de Comptes contra Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs per haver organitzat la Consulta del 9-N de 2014 i que obliga a pagar una multa de més de 5 milions d’euros, malgra el dictamen del Tribunal Suprem en afirmar que no hi va haver malversació de cabals públics.

.


3. La catalanització de la campanya electoral andalusa al seu Parlament 

A la catalanització de la campanya -com era previsible- a les eleccions autonòmiques al Parlament d’Andalucia hi cal esmentar que Susana Díaz -fins ara Presidenta de la Junta d’Andalucia-, en no haver utilitzat Catalunya com eix de la seva Campanya electoral de 2018, -de la mateixa manera que altres formacions ho van dissenyar-, se’n penedeix de no haver-ho fet tot dient que, a causa d’aquesta circumstància, va perdre votants. I això perquè, com malauradament succeeix en àmbits espanyols, malparlar o denigrar Catalunya, de bell antuvi omple les urnes de vots en les conteses electorals.

.

4. El Comissari Villarejo i la corrupció des del clavegueram de l’Estat

La corrupció que envolta el comissari jubilat José Manuel Villarejo és com una sèrie negra de corrupció dramàtica, en què els escàndols es filtren per capítols, i que té atemorida la plana major de l’Estat. És com una teranyina inacabada que destapa el clavegueram de l’Estat espanyol durant quaranta anys. Cal recordar que recordem aquí els esquemes pèrfidament dissenyats des d’estaments institucionals de l’Estat espanyol i recollits, per exemple, en l’Operació Catalunya.

 

5. Causes arxivades: CDR, persones imvolucrades i gestions dels Mossos

La retirada de l’acusació per rebel·lió als CDR i altres persones no vinculades a la cúpula de l’1-O de 2017.

Per altra banda, el Jutjat d’Instrucció 22 de BCN-Hospitalet arxiva la causa haguda contra els Mossos d’Esquadra en no estimar cap tipus d’espionatge polític en els documents que portaven cap a la incineradora i que la Policia Nacional intervingué, el 16 d’octubre de 2016, per si hi constava delicte en l’operació crematòria. El jutge fa constar en el seu auto judicial que totes les persones investigades, que apareixien en la documentació susdita, ho van ser en observància de la legalitat. 

.

 

6. Exhumació de Francisco Franco

Ha sortit a la llum la publicació en el BOE del decret que permetrà l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Relacionada amb aquesta informació ens cal considerar la qüestió que tot seguit s’exposa. Serà, doncs, interessant conèixer que una de les reticències més fortes de darrera hora contra la exhumació i el posterior trasllat de les restes mortals de Francisco Franco prové  de l’actual Prior del Monestir Benedictí del Valle de los CaídosSantiago Cantera Montenegro– militant i candidat falangista als anys 90 del segle passat (la seva aventura electoral no passà del 0,04%) i que més tard va decidir vestir els hàbits monacals de Sant Benet.

Aquest Monestir benedictí del Valle de los Caídos de Cuelgamuros -annex al mausoleu franquista- no té res a veure amb les Abadies de Solesmes, Montserrat o Montecassino i altres, comunitats monàstiques forjades al llarg de molts segles, sinó que es tracta d’una fundació capriciosa del Generalísimo per donar prestància al megalòman monument funerari que, a partir de l’any 1958, el sinistre Fray Justo Pérez de UrbelConsejero Nacional de la Falange, Procurador de las Cortes espanyoles, protegit de Pilar Primo de Rivera i antagonista de l’Abat Aureli Maria Escarré-, en fou el primer Abat del Monestir del Valle de los Caídos com a «mitad monje, mitad soldado», segons una expressió de José Antonio Primo de Rivera dedicada als seus seguidors.

.

 

7. Actuació dels Mossos i de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil segons l’Audiència Nacional a l’1-O de 2017

Un Tribunal de l‘Audiència de Barcelona posa una mica de seny i qüestiona per primera vegada les càrregues de l’1-O. Segons els magistrats van ser els Mossos d’Esquadra els qui van actuar bé l’1-O i no la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

.

 

8. Separació de poder i vaga de jutges

Els jutges fan vaga per a millorar el seu treball i assolir més independència judicial. Però hi ha veritable separació de poders…?

Els jutges demanen més mitjans personals i materials, millors retribucions i poder escollir la majoria de membres del CGPJUn Senador –Ignacio Cosidó– es venta de tenir controlada la Sala 2a del Tribunal Suprem, mitjançant els pressumptes oficis que pot exercir el President del Tribunal Suprem i també del Consell General del Poder Judicial. El Magistrat proposat pel Partit PopularManuel Marchena, ha hagut de renunciar el presentar-se per a l’elecció a causa del ressò escandalós del fet, en substitució de Carlos Lesmes. I la proposta entre el Partit Popular, de comú acord amb el PSOE, a l’hora de repartir-se els vocals del CGPJ ha quedat  igualment anul·lada. De fet, el comunicat de Manuel Marchena, si bé és responsable en relació a la seva renúncia, no ho sembla quant a la seva independència, sinó que encara que hagi parlat i segueixi parlant, a través de resolucions, el PP ja ha tenyit de dubtes les seves decisions sobre el judici de l’1-O com a President de la Sala 2a del Tribunal Supremgràcies al Senador Ignacio Cosidó qui, enviant un WhatsApp als seus companys de partit del Senat, els diu clarament:

 «Controlaremos la Sala 2ª del Tribunal Supremo desde detrás«.

.

 

9. Preguntem-nos: Els jutges parlen a través de les seves resolucions…?

Això era abans, perquè segons el CIS, avui un 70% desconfia de la justicia -tot i havent-se eliminat el llatí de les sentències, però no l’ombra allargada del dubte- com quan es modifica la jurisprudència i s’al·lega repercusió econòmica i social de resolucions fermes que afecten a la banca i altres abundants resolucions, sigui per no admetre-les a tràmit, sigui per admetre-les i retardar-les conscientment, sigui per dubtosa jurisprudència com n’és el cas de «La Manada».

.

10. El Parlament andalús

El procés electoral d’Andalucia en què Catalunya ha estat utilitzada com a objectiu de referència per menysprear-la i el resultat d’aquestes eleccions on s’ha ensorrat el PSOE andalús i els partits de la dreta, PP i C’s andalusos, sumen majoria absoluta si la formació ultradretana VOX, amb 12 escons els dona el seu suport. Pel que fa a aquesta formació susdita és com si un virus malestruc s’hagués infiltrat en el cos polític envoltat ensems d’un núvol tòxic. Caldrà esperar la futura rellevància d’aquest partit a nivell estatal perquè, com una bèstia ferotge, està esperant de devorar-nos. Tot i això, aquí a Catalunya ens queda recordar amb ironia que una reunió d’astròlegs i bruixes han predit que en el 2020 s’aconseguirà la independència… Si això és cert i ens pot consolar, consolem-nos…! 

.

 

11. La vaga de fam del presos polítics i els Bisbes de Catalunya

En ocasió de la vaga de fam iniciada pels presos polítics a la presó de Lladoners, que denuncien l’obstrucció dels seus recursos interposats en el Tribunal Constitucional, i davant de l’impacte d’aquesta acció, s’ha difós per les xarxes el clam«On sou, Bisbes…?»el text del qual -reproduït en el Diari ARA– incorporo aquí mateix, salvant qualsevulla creència que hom pugui professar, i que escrigué la germana d’en Jordi Turull:

.

«Com a cristiana i persona que ha triat Crist com a eix que guiï la meva vida i que, per tant, miro cada dia de viure i créixer en els valors cristians, em pregunto: on sou? On sou els que se suposa que heu de ser els meus representants? On sou els que us considereu representants de Jesús a la Terra?
Jesús digué: «truqueu i us obriran». Com és que les portes de la jerarquia eclesiàstica resten tancades a una injustícia que estan patint alguns dels vostres germans i veïns i que ha portat uns d’ells a optar per una opció tan dràstica com és una vaga de fam per clamar justícia? També digué Jesús: «allò que feu al més petits dels meus germans, m’ho feu a mi». Què faria ell sabent que hi ha nou persones del seu poble, molts d’ells seguidors seus, tancades injustament i veient vulnerats els seus drets civils i humans? Restaria callat?
No us demano que us posicioneu a favor de la independència, la qüestió no és aquesta. Faig un crit desesperat perquè com a cristians us pronuncieu davant d’una injustícia. Segur que sabeu el que està passant, ja que l’Església no ha d’estar tancada en despatxos sinó al costat del seu poble. Estic segura que voleu estar informats de si realment s’està produint una injustícia o no amb aquests germans. No m’heu de creure a mi quan parlo d’injustícia, ho podeu esbrinar vosaltres mateixos i, amb tot el respecte, ho hauríeu de fer. I si realment existeix la injustícia de què us parlo, heu de dir-ho ben alt.
De què teniu por? De perdre clientela? Si és això, llavors la vostra Església és una empresa i us hauríeu de treure la paraula ‘cristians’. Qui sap, potser faríeu que moltes d’aquestes persones que teniu por de perdre coneguessin realment l’Evangeli i el missatge de Jesús. Potser és el que toca, tornar a les arrels cristianes per construir un món més just on primer siguin les persones i on les persones s’estimin, que és l’únic manament que ens donà Jesús. D’altra banda, quan anuncieu l’Evangeli però no el poseu en pràctica, també em pregunto si això no seria una mica “fer servir el nom de Déu en va”.
I si esteu fent alguna cosa, per què tant de secretisme? Porten més d’un any injustament tancats. Jesús denunciava la injustícia a tot arreu i sense por, per què vosaltres n’heu de tenir? Llegiu entre d’altres Lc 21, 12-19.
¿No ens va dir Jesús “Sou la llum del món […] ningú encén una llàntia per posar-la sota una mesura, sinó en el portallànties perquè faci llum […] Que brilli igualment la vostra llum davant la gent, així veuran les vostre bones obres» (Mt 5, 14-16)? Per això he decidit fer-vos arribar aquesta carta de forma pública: perquè l’Església, com va fer Jesús, no s’ha d’amagar de res i ha de ser valenta en els moments difícils. “Feliços els perseguits pel fet de ser justos” (Mt 5, 10). I per això m’agradaria rebre una resposta d’una Església valenta, d’una Església que no s’amaga, d’una Església que doni una resposta pública sense importar-li les conseqüències per part de les persones que només tenen el poder com a Déu.
Faig un crit desesperat perquè com a cristians us pronuncieu davant d’una injustícia
Potser un cop més s’obtindrà el silenci com a resposta. Cadascú que segueixi la seva consciència. Només voldria que recordéssiu com és que un dia vàreu decidir seguir el Crist i que tornéssiu a l’Evangeli, no amb paraules, sinó amb fets.
¿No va ser Jesús, que curava en dissabte, i en preguntar-l’hi, va respondre: “Què és primer, la llei o les persones?” No us explicaré la crueltat que patim famílies i presos per una situació que ara s’ha agreujat. Però sapigueu que les persones no s’han tingut en compte, ans al contrari, s’ha anat a fer mal. Podeu fer la comparació amb molts casos recents.
Malgrat que obtingui el silenci com a resposta, dins meu no hi ha espai ni per a la rancúnia, ni per a l’odi, ni per a la venjança. He crescut des de petita amb valors cristians i no conec ni vull conèixer aquests sentiments, que només fan malbé les persones. Tampoc la meva fe es veurà afectada en absolut pel silenci jeràrquic, ans al contrari. Ara és temps d’Advent, d’esperança.
Si em dieu que l’Església no fa política, us diré que en el moment en què no denuncia el fet que unes persones honestes, que no han fet cap mal a ningú, estiguin tancades a la presó, l’Església catòlica està faltant al seu principi cristià de ser al costat del poble, dels que pateixen, del proïsme… i, per tant, amb el seu silenci està fent política. Voldria recordar que al Concili Vaticà II, arran dels problemes amb els drets del pobles d’Amèrica, es va acordar que l’Església no es posicionaria però vetllaria perquè es pogués negociar d’igual a igual. I jo pregunto, com es pot negociar d’igual a igual amb persones innocents a la presó?
Podeu dir que particularment pregueu per ells i estic segura que deu ser així. Jesús també pregava, però la pregària li donava la força per actuar. Sisplau, per la caritat i la misericòrdia que tan paleses queden a l’Evangeli, actueu!
I és bo no oblidar algunes cites: “Era a la presó, i vinguéreu a veure’m” (Mt 25, 36). I “recordeu-vos dels presos com si fóssiu presos amb ells” (He 13, 3).
Per a mi, l’únic camí és i serà sempre «Estimeu-vos els uns als altres».
Isabel Turull Negre germana de Jordi Turull.
DIARI ARA 4 desembre 2018»

RESPOSTA DELS BISBES DE CATALUNYA

Dies després de l’esmentada carta de las germana de Jordi Turull, es dóna a conèixer una nota informativa dels Bisbes catalans en què es manifesta que els bisbes de Catalunya han visitat a la presó els presos independentistes de manera “volgudament discreta però compromesa” i, encara que mantenen un “respecte escrupolós davant les diverses opcions polítiques”, consideren que “costa entendre la llarga presó preventiva”.

.

El vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), Norbert Miracle, ha fet pública una inusual carta en resposta a una altra d’Isabel Turull, germana de Jordi Turull. Miracle, en nom dels bisbes, expressa el seu “respecte i profunda preocupació davant la vaga de fam que duen a terme aquests quatre polítics, que posa greument en perill la seva salut i la seva vida”.

“Els cristians som defensors de la vida i vetllem per no posar-la en risc. Aquesta iniciativa mostra la situació excepcional en què es troben aquests i altres dirigents catalans en presó preventiva decretada pel Tribunal Suprem que els comporta un molt de temps de privació de llibertat, sense que s’hagi celebrat cap judici oral”, raona el vicesecretari de la CET.

“En el seu cas costa entendre la llarga presó preventiva. Els bisbes confien que les autoritats judicials competents resoldran de forma ràpida i ajustada al dret els recursos plantejats, i que el futur judici a què seran sotmesos serà amb plenes garanties i en el mínim període de temps possible”, afegeix Miracle.

Després de recordar que els bisbes de Catalunya han expressat moltes vegades la seva opinió favorable al diàleg i a una “solució justa per als polítics empresonats que ajudi a la pau social”, Miracle reitera que els 13 bisbes de la CET desitgen “que es trobi una solució que sigui justa i acceptable per a tothom, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú”.

Quant a la presó preventiva, la Conferència Episcopal Tarraconense fa seva una declaració del Papa Francesc, qui va afirmar: “La presó preventiva (quan de forma abusiva procura un avançament de la pena prèvia a la condemna, o com a mesura que s’aplica davant la sospita més o menys fundada d’un delicte comès) constitueix una altra forma contemporània de pena il·lícita oculta, més enllà d’un vernís de legalitat”. El vicesecretari de la CET revela en la seva carta a Isabel Turull que “els bisbes que tenen polítics empresonats a centres situats en les seves diòcesi han visitat, de forma volgudament discreta però compromesa, als que pateixen la manca de llibertat. I ho faran novament amb motiu de Nadal ja proper, com fan sempre”.

“També s’han entrevistat amb alguns familiars per donar-los en aquests moments de patiment”, puntualitza Miracle. En nom de la CET, el seu vicesecretari aposta “pel diàleg, el respecte, el perdó mutu, la reconciliació i la recerca del bé més gran, ni que sigui amb sacrificis per part de tots, que serà el que ens portarà a la concòrdia i a la pau social”.

“Els bisbes s’uneixen respectuosament a la vostra preocupació pel vostre germà i pels altres que estan en vaga de fam, i sapigueu que el respecte escrupolós que els bisbes volen mantenir davant les diverses opcions polítiques lícites i presents en la comunitat eclesial no és absentisme o distància freda, sinó valoració positiva de la pluralitat que actualment es dóna entre nosaltres i atenció pastoral a la unitat eclesial i a la caritat que ha de regnar en tot”, conclou la carta.

.
12. Celebració 40è aniversari de la Constitució espanyola de l’any 1978
La celebració dels 40 anys de la Constitució espanyola de l’any 1978
 A causa de les circumstàncies en que es troba el país, vulnera del dret a la reunió pacífica, el dret a la llibertat d’expressió, el dret a un judici just, el dret a vaga.
Davant de l’auge de l’extrema dreta, representat pel partit de VOX i d’aquells altres que -sigui per interessos de poder, sigui per afinitats o altres circumstàncies-, mostren una clara tendència a desplegar polítiques carpetovetòniques i conservadoristes emmirallades en el passat -rònegues i atrotinades-, se’ns imposa una reflexió sobre l’origen d’aquesta propensió que -com indica la llei del pèndol o de la història cíclica– sembla ara desplaçar-se ineluctablement cap l’espai de les polítiques de caire neòfobes i immobilistes amb una clara fesomia dretana i reaccionària típica de l’statu quo.
El pretesament règim modèlic de 1978 -el de la Constitució Espanyola– és veritat que va canviar moltes lleis i en tots els terrenys. Des de la moral i els costums fins a l’arquitectura institucional i la distribució territorial del poder. En canvi, no va fer res seriós per modificar mentalitats, per esborrar prejudicis, per corregir atavismes culturals; ni en la relació entre homes i dones, ni respecte de la pluralitat lingüística i identitària. 
I com segueix dient Joan B. Culla, esperar tots aquests canvis d’Adolfo Suárez o de Leopoldo Calvo Sotelo hauria estat il·lusori; Felipe González va tenir el temps i l’hegemonia per fer-ho, però no la voluntat. La manca d’una Kulturkampf contra les herències del franquisme explica moltes coses de la crisi actual. Si furguessim una mica en els cognoms de Margarita Mariscal de Gante, José María Aznar, José María Robles-Fraga, Federico Trillo-Figueroa, Rafael Arias-Salgado i un llarguíssim etcètera, veuríem com en són d’estretes i múltiples les connexions entre l’èlit política, judicial i mediàtica de les dretes, activa des del 1980 ençà i l’establishment franquista de les quatre dècades anteriors.
  • A Alemanya, el nazisme va ser esclafat militarment, perseguit políticament i condemnat moralment.
  • A Espanya, el franquisme ha conservat per a molts coetanis -i segons es veu, per als seus descendents- l’aurèola positiva d’una règim paternalista i protector que pot ser enyorat sense cap pudor.

Amb tot això explicat com a reflexió, es desvetlla el perquè de la presència de VOX i afins o anàlegs…

.

13. La Via eslovena pot equiparar-se a la Via catalana…?
Darrerament, a partir del pont del 40è aniversari de la Constitució espanyola (6 de desembre de 2018) i fins a mitjans del mes de desembre enllà, s’ha desfermat una nova polèmica perquè el President de la Generalitat –Quim Torra– va citar la via eslovena, en contra de la via escocesa o la que caracteritza la via catalana per tal d’assolir els objectius republicans.
Evidentment, com sol passar quan cínicament interessa desautoritzar sense coneixement de causa algú, el rebombori que esclatà va ser impressionant. Vet ací unes reflexions al respecte per situar el tema en la seva dimensió adequada:
  • S’està parlant molt de la via eslovena per aconseguir la independència, equiparada com una via violenta o una revolta que va conduir a una guerra sagnant. Sembla que aquest enfocament és totalment equivocat perquè cal tenir en compte que Eslovènia va fer un referèndum el 23 de desembre de 1990 (la qual cosa es va poder fer dins de la legalitat perquè la Constitució de Iugoslàvia permetia el dret de l’autodeterminació) amb un 93,2% de participació i un 95% de vots afirmatius. Van esperar inútilment mig any el reconeixement d’Europa i el 25 de juny del 1991 van proclamar la independència. L’endemà, les tropes de Sèrvia van envair Eslovènia, un fet que va provocar una trista guerra que va acabar al cap de 10 dies amb un armistici, patrocinat finalment, per Europa. Per tant, potser no s’hauria de parlar d’un model eslovè a seguir, sinó d’un model serbi, i accepti’s amb benvolença la ironia…! En tot cas, tal i com expressa en Jordi Sánchez, des de la seva vaga de fam a la presó de Lledoners i, preguntat sobre si la via eslovena és el camí a seguir, respon: 

“En tot cas, jo no tinc més via que la catalana, la que estem fem. Amb dificultats, però amb una gran dignitat amarada en el civisme, la no-violència i la voluntat de diàleg…”.

La seva funció actual és «premiar aquells comportaments extraordinaris de caràcter civil, realitzats per persones espanyoles i estrangeres, que redunden en benefici de la nació o que contribueixin, de manera rellevant, a afavorir les relacions d’amistat i cooperació de la nació espanyola amb la resta de la comunitat internacional». Actualment depèn del Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya i de la Casa del Rei i tots els títols de les condecoracions de l’Orde han de portar les signatures tant del ministre com del rei.

La esbiaixada interpretació de les paraules del President de la Generalitat, Quim Torra, sobre la via eslovena ha proporcionat que la irresponsabilitat de Pablo Casado, President del PP, afirmés en seu parlamentaria al Congrés dels Diputats que «Torra vol un vessament de sang i una guerra civil». Unes paraules que m’han empès a escriure al Facebook el comentari següent:

.

«A banda d’aquesta escalada d’injúries, calumnies i fake news tan intensa i fantasmagòrica, per no dir cruel…, els qui hem estat educadors i hem procurat l’entesa i les bones formes per assolir el «saber estar i conviure», tot aquest despropòsit del «tot si val», ens descoratja i ens fa molt de mal. Tots els valors ensenyats i practicats amb tanta cura des del treball de cada dia -d’un any i d’un altre-, sembla com siu es fonguessin en el no res. Ja sé que no és així, però com que els altaveus dels mitjans de comunicació ho aspergeixen a totes hores, a poc a poc, aquesta cultura perversa va entrant de ple dins de la societat i en el cor dels més febles que, malauradament, s’ennegreix. Coneixent la llei del pèndol, la meva esperança resta -temps vindrà-  en què tot tornarà a lloc de manera més assossegada, objectiva, estable, educada, respectuosa i pacífica…

.

14. Un Consell de Ministres a Barcelona
Pel que fa a la celebració del Consell de Ministres a la Llotja de Mar de Barcelona el proper dia 21 de desembre i, davant de les manifestacions previstes al carrer, en Jordi Sánchez declara en una entrevista al diari ARA que «el dret a la protesta no-violenta i a la manifestació cívic és, en democràcia, sagrat. Aquesta reunió un any després de les eleccions del 21-D (2017) i sense cap proposta política ni cap aposta seriosa de diàleg és l’error més greu de Pedro Sánchez. Tenia 364 dies a l’any per venir, una cinquantena d’altres divendres. Sembla que hagi escollit el dia per generar tensió. No sé què busca, no ho entenc. Dit això, cal un lideratge claríssim contra la violència i cal exercir responsabilitats».
.
¿No ens fa mal d’ull -i si només fós això- que el Consell de Ministres vingui el dia 21 de desembre d’enguany, acompanyat de més de mil policies, entre la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en l’aniversari de les eleccions del 21-D de 2017 convocades per Mariano Rajoy i amb el resultat d’una majoria absoluta de l’independentisme sense que els candidats a la Presidència GeneralitatCarles Puigdemont, Jordi Sánchez i Jordi Turull– hagin pogut ser escollits, successivament, per l’impediment de l’Estat des del seu braç judicial…? I què dir del lloguer de la Llotja de Mar que ni tan sols s’ha volgut clarificar el preu del seu lloguer, a banda de altres qüestions d’avituallament…? Només em cal posar de manifest la vergonya que el fet suposa contra la dignitat del poble català i el cost innecessari de la malversació de diners públics que, per contra, podrien apaivagar altres necessitats més peremptòries…
Va arribar un moment en què, abans del Nadal’2018, el President de la Generalitat Quim Torra es va quedar sol i semblava un personatge encerclat: sigui per la via eslovena, sigui com instigador intel·lectual de tots els mals. Fins i tot, Inés Arrimadas va amenaçar-lo amb un querella preventiva, que la judicatura admeté a tràmit, per difondre idees a favor del CDR i col·lapsar Catalunya en ocasió de la presència d’un Consell de Ministres a Barcelona que, exceptuant el canvi de nom de l’aeroport de El Prat per una altre de Josep Tarradellas, poques coses més en varen sortir de profit, malgrat la pujada a nou cents euros el salari mínim. Tanmateix, Quin Torra es va reunir amb en Pedro Sánchez a Pedralbes, va aparcar l’agitació intel·lectual, i se’n va anar a sopar amb la Patronal a l’Hotel Sofía per asseure’s a la taula del President espanyol. Ningú sabia que Pedro Sánchez portava a la butxaca la notícia política de la setmana: una llista amb vint-i-un punts d’una proposta política amb solucions polítiques que Quim Torra li havia donat i que, entre les quals hi figuren aquestes:
.

Ha quedat clar que en Pedro Sánchez va anar a la reunió sense proposta i amb les mans a la butxaca i encara que aquest estripi el document i no atengui -com de costum han fet els Presidents espanyols– ni una sola reivindicació, el President de la Generalitat sempre podrà dir que ell va voler negociar una solució…

.
15. El judici, la violència i la tristesa
Hem de coincidir en pensar que, des de les forces unionistes extremes, davant del judici contra la causa del procés català que s’acosta -de fet el proper dia 18 de desembre de 2018 s’obrirà la causa prèvia i, tota vegada s’hagin tractat les qüestions formals, es fixarà la data del judici oral-, s’esta creant fictíciament un ambient de violència per contrarestar el tarannà pacífic del procés independentista català.
Per combatre l’independentisme Espanya ha posat en joc els grans pilars de la seva estructura estatal: la monarquia, la judicatura, la diplomàcia, les forces de l’ordre, els grans mitjans de comunicació o grups mediàtics i les elits econòmiques i financeres. Nogensmenys, es podria afirmar que, en aquests moments, a Catalunya no hi ha violència, però sí que hi ha molta tristesa:
.
– Tristesa humana per la situació dels presos i dels exiliats.
– Tristesa angoixant per la situació dels presos amb vaga de fam.
– Tristesa per la sensació de picar ferro fred en no obtenir cap resposta.
– Tristesa de topar amb una indiferència absoluta en l’àmbit espanyol
– Tristesa en percebre una solidaritat molt gasiva i prudent en l’àmbit europeu…
.
Així s’expressa una editorial de La Vanguàrdia en el seu exemplar del 16 de desembre de 2018 en relació als errors comesos pel Govern Central de Madrid:
«Va ser un error molt greu externalitzar la gestió del procés català a l’esfera judicial, esperant que una resposta penal pogués posar fi a un problema històric que necessita grans dosis de política. I encara va ser més greu confiar que determinades operacions paraoficials, al marge de la llei, poguession frenar el moviment independentista i els seus líders, mitjançant l’ús fraudulent de la informació i de la coacció. Guerres brutes i operacions tèrboles en les mans dels qui encarnen l’imperi de la llei no són pròpies d’un sistema de llibertats, drets i garanties. Només des del respecte a les normes i des de la política es poden trobar sortides raonables a aquesta crisi territorial».
.
16. On es parla més de violència…?
Com a curiositat, cal destacar que un analista de dades -Joe Brew-, segons informa El Nacional.cat ha desmuntat l’argumentari unionista sobre la existència de la violència a Catalunya. Efectivament: Joe Brew ha publicat la freqüència de tuits amb la palabra «violència» en els darrrers dies, i constata que la majoria de tuits resten geolocalitzats a Madrid. Principalment, a l’inici de la campanya de les eleccions andaluses amb la finalitat de fer creure que a Catalunya hi ha violència.

En concret, l’anticipació de la violència en dades, és a dir, la freqüència de piulades(tweets + retweets) amb la paraula «violència» durant una hora concreta el dia 18 de desembre de 2018, geolocalitzades a Barcelona i Madrid en un radi de 32 quilòmetres, ascendeixen en un diferencial de 2.000 (Madrid) enfront d’unes 400 (BCN).   

Tot si val contra l’independentisme…! Els partits de la dreta i els del centre esquerra sempre fan el que ells creuen que han de fer per conservar el bé suprem que és la unitat de la Pàtria. Aquest bé suprem no és Déu, ni la família, ni els drets humans. És la Pàtria…! La Pàtria és el contenidor del rebuig: hi cap tot el que no es pot reciclar. Hi cap tot allò que no hi cap a cap altre contenidor. Per la Pàtria es pot ignorar Déu, la família o els drets humnans. Per la Pàtria s’ha torturat, s’ha indultat a torturadors, s’han inventat delictes, s’ha mentit, s’ha matat…

.

 

17. Es despren del Codi Penal vigent que si no hi ha violència, no hi ha rebel·lió.

I, tot parlant de violència, llegeixo un articles de Jordi Amat«L’Estat del Judici» aparegut a La Vanguàrdia (27.01.2019) en què en síntesi l’exmagistrat de la Sala Penal del Tribunal Supremo, Adolfo Prego, va avisar en va, que o es reformava el Codi Penal o no es podria criminalitzar la rebel·lió.

«No sé si todavía estamos a tiempo». Som a la primavera de l’any 2008 i, amb aquesta expressió angoixada, Adolfo Prego, tancava la versió escrita d’una reflexió que tres dies després seria l’eix del seminari «Derecho penal y defensa del ordenamiento constitucional», organitzat per l’àrea d’estudis de la FAES sobre la Constitució espanyola. Adolfo Prego va advertir que. com es fa en els simulacres d’incendis, més valia curar-se en salut abans que les flames cremessin:

«Lo que està en juego es la soberanía nacional y la integridad territorial de España, cuya nación es indisoluble. Esto y no otra cosa es lo que se encuentra en el fondo de la necesaria protección penal frente a ciertos actos aparentemente democráticos de consulta popular, que se evidencian como preparatorios o favorecedores de una futura secesión».

Per evitar la fallida de l’Estat, defensava la reforma del Codi Penal per sortir al pas devant d’una hipotètica secessió proclamada per un Parlament autonòmic (com havia succeït, segons ell, el 1934). Deia que amb el Codi Penal actualment vigent les autoritats públiques que desobeïssin només podien ser multades o inhabilitades. En canvi amb la reforma que Adolfo Prego propugnava es permetria criminalitzar-les.

Aquest Magistrat, jurista i activista conservador qualificat, dnis de la línia dels «neocons» va ser:

«España es una entidad histórica milenaria, que se recibe en depósito y se adminjstra con la obligación de transmitirla a las siguientes generaciones» / «Ninguna generación de españoles, ninguna, puede tomar decisiones sobre la destrucción de España o sobre su unidad» / «España no pertenece al patrimonio de los españoles: los españoles pertenecemos a España»

  • Presentador de llibres de Pio Moa sobre la història contemporànea d’Espanya, escrits des d’una òptica de revisionisme contrarevolucionari
  • Patró d’honor i portaveu de la «Fundación para la Defensa de la Nación Española» …i convençut que l’Estat del 78 s’havia de reformar de cap a peus…

Tot plegat, fils d’una coagulació política d’una nova extrema dreta. Quan Adolfo Prego, a l’any 2012 ja havia deixat el Tribunal Suprem, va fer un parlament a l’Hotel Intercontinental reprenent arguments exposats en el Seminari de la FAES: si l’article sobre el delicte de rebel·lió del Codi Penal no es reformava, la unitat nacional quedava a la intempèrie perquè va dir el 17 de setembre de 2017 al periodista Carlos Berbell: 

«El Estado carece de respuesta penal adecuada… y los hechos me han venido a dar la razón nueve años más tarde porque el Estado està desarmado ante una posible proclamación pacífica de independencia de Cataluña»

En resum: si se li hagués fet cas a la reforma del Codi Penal que Adolfo Prego proposava, als polítics se’ls podria acusar de rebel·lió contra l’ordre constitucional. Però ja no podia ser. Érem al mig del remolí. No hi havia violència. era massa tard…!

.

18. El Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana

El Concert de Sant Esteve que cada any el 26 de desembre ofereix l‘Orfeó Català en el Palau de la Música Catalana esdevé una celebració de la catalanitat.

De fet, algú ha cregut que el motor del catalanisme és la Generalitat, l’Escola catalana o  la TV3 (i que carregant-se aquestes institucions, el catalanisme es dissoldrà). Res d’això. El motor del catalanisme és la societat civil catalana –cultural, esportiva, cívica, social– que ha articulat i empès els país durant 120 anys entorn de l’ideal de la catalanitat. I precisament, perquè aquesta societat civil s’ha vertebrat al marge de l’Estat, ha pogut  sobreviure, fins i tot, quan el poder li ha estat més indiferent o hostil.

Aquest 26 de desembre de 2018 l’Orfeó Català, dins del Palau de la Música Catalana, en el seu Concert de Nadal, va assumir la reivindicació de la catalanitat, la llibertat del presos polítics i el dret a la independència, sota el vent de les estelades i a l’empara vibrant del “Cant de la Senyera”

.

19. Reflexions sobre la vaga de fam dels presos polítics
Unes reflexions de Vicenç Villatoro sobre la vaga de fam:
«L’Estat vol crear una imatge violenta del sobiranisme per legitimar la duresa de la repressió en el judici als presos. Però no hi ha manera de presentar una vaga de fam com una acció violenta. Ni el més hàbil ni el més cínic ni el més mentider dels propagandistes ho aconseguiria. I encara menys quan l’objectiu d’aquesta vaga de fam no és demanar un privilegi ni exigir a l’Estat que incompleixi les seves lleis, sinó combatre una discriminació i exigir a l’Estat que compleixe les seves normes, que se salta. La força de la vaga de fam és enorme. Però amb una condició humana al vaguistes: que sàpiguen aturar-se a temps… 
Aquesta vaga de fam acabarà ocupant-ne el centre. Fins ara, la indiferència xulesca de l’Estat i una certa sobreprogramació de l’activisme independentista han mantingut la vaga de fam dels presos polítics al marge del debat polític. L’alarma i l’angoixa pel trasllat de Jordi Turull a la infermeria de Lledoners accelera l’inexorable desplaçament de la vaga de fam dels presos al centre de l’escenari polític».
.
20. La percepció de l’odi
Altres comentaristes -escullo i llegeixo a Josep Ramoneda– per trobar raons que m’expliquin la percepció d’odi que detecto. I aquest periodista ens diu:
«Mai he acabat d’entendre per què els portaveus de C’s estan sempre enfandats, en posició de combat. ¿Creuen que aquesta actitud els aporta autoritat…? ¿Els han dit que la política s’ha de fer des de la por…? L’estil autoritari del PP, hereu en bona part de la fredor proverbial dels alts funcionaris de l’Estat, té més tradició. Però el model està en vies de radicalització…la brega ha estat de sempre la forma d’estar de la dreta espanyola… Amb tot, reconec que el que més em xoca és com s’acarnissen Casado i Rivera -tanto monta, monta tanto-, amb els presos independentistes. La fúria amb què demanen prohibir qualsevo i dult, l’entusiasme amb què parlen de les acusacions, la tensió muscular quan diuen ‘colpistes’, fa feredat… És molt bèstia prendre-li a una persona la llibertat -el do més preuat que té-, i que aquesta sigui l’única manera per resoldre les violacions de les regles pactades vol dir que encara estem bastant endarrerits. Que es pugui desitjar amb tant d’entusiasme i tanta fúria que persones amb les quals fins i tot s’ha compartir taula i hemicicle siguin a la presó per raons polítiques em resulta desconcertant. O és fruit d’un cinisme que em supera o d’un constructe ideològic d’odi que converteix l’enemic en monstre. Ni un gest de simpatia pels que no deixen de ser uns colegues. No m’estranya l’obsessió que aquests personatges tenen amb els delictes d’odi. Acusar l’altre d’odi és la condició per poder odiar amb tota impunitat».

Els presos polítics Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull deixen la vaga de fam. Ho fan després de vint dies –en el cas dels primers– i disset –en el cas dels segons– de protesta per denunciar el «bloqueig» del Tribunal Constitucional al Tribunal de Justícia de la UE. Som a 29 de desembre de 2018. Ahir, de fet, van ser els expresidents de la Generalitat i els expresidents del Parlament els que a través d’una carta conjunta van demanar que abandonessin la vaga de fam. Deia la missiva:

«Entenem que la vaga de fam ha donat visibilitat a la seva situació processal i ha sacsejat consciències a escala nacional i internacional, alhora que el Tribunal Constitucional ja ha posat calendari a la resolució dels recursos d’empara interposats, i ja n’ha resolt alguns…» 

De fet, els presos polítics han enviat una carta des de Lledoners compartint la mateixa anàlisi. Han reivindicat la «visibilitat» que la protesta ha donat a la seva situació processal, a més d’haver fet que el TC –argumenten– hagi posat calendari a la resolució dels recursos d’empara.

Té explicació humana que periodistes, unionistes i alguns polítics destacats hagin fet mofa d’una vaga de fam…? Tot és possible i ha succeït. Per decència humana i respecte als presos polítics obvio deixar els comentaris perversos. Però només cal consultar les hemeroteques i programes de Televisió per quedar escandalitzat i patir allò que se’n diu vergonya aliena…

.

21. L’Empresa Mediapro i la Causa especial 20907/17
Tanmateix, l’empresa Mediapro, amb en Jaume Roures al capdavant, va emetre per TV3 dimarts dia 18 de desembre de 2018 el tercer documental sobre el procés independentista català –«Causa especial 20907/2017»– en què es pretén demostrar que el 20-S de 2017 no hi va haver la violència pretesa i fantasmagòricament inventada per demostrar que l’acusació de rebel·lió i sedició han estat construïdes des d’una realitat falsejada amb una voluntat  d’Estat guiada per la venjança cruel i posteriors represàlies intenses. De fet, la humiliació que l’Estat espanyol va haver de patir en no trobar les urnes per a la votació, amb el descrèdit consegüent del Centre Nacional d’Inteligència (CNI) durant el dies previs a l’1-O de 2017, accentuà la intensificació de les mesures repressives.
.
Una de les preguntes que des de l’independentisme i les conseqüències hagudes des dels fets de la tardor del 2017 se solen fer, és la següents:
– On són els intel·lectuals espanyols dels qui no se sent mai una opinió favorable, com tampoc cap mínim d’empatia vers les posicions sobiranistes…?
«Intel·lectuals espanyols: un oxímoron…?» Aquest és un article de Xavier Díez, escriptor, historiador i especialista en moviments socials, en què analitza -des de les posicions del franquisme a Catalunya, passant per l’arribada de la democràcia des de la transició i fins als actuals esdeveniments del contenciós Espanya-Catalunya-, on ha anat a raure la intel·lectualitat espanyola. Porto aquí aquest article en homenatge a Miguel de Unamuno qui, escritor i filòsof de la Generació del 1898, pronuncià aquella frase dirigida contra José Millan-Astray: «Venceréis, pero no convenceréis».
Esmicolem fil per randa l’article proposat:
Una de les anècdotes que més em van impactar mentre feia la meva tasca d’historiador em va passar mentre investigava sobre l’editorial principal de l’exili espanyol –Ruedo Ibérico-, que també era la més prestigiosa. José Martínez Guerricabeitia, el director i l’impulsor en el París de començament dels seixanta, havia confessat que una de les motivacions principals a l’hora de tirar endavant la capçalera, era publicar els manuscrits que devien estar als calaixos de molts autors i que la censura i la repressió del franquisme impedien que poguessin sortir a la llum. Tanmateix, l’heroic editor es va emportar la desagradable sorpresa que els calaixos eren ben buits. Allò que restava de la intel·lectualitat espanyola era a l’exili, com ell mateix, a la presó o a les cunetes. Espanya era un erm intel·lectual i el franquisme va reforçar la misèria cultural a consciència, amb efectes perdurables en l’actualitat.

Però José Martínez Guerricabeitia era un valencià entusiasta i malgrat tot va ser capaç d’aplegar una bona colla de joves estudiants que sovint venien a París, com ara Manuel Castells, Joan Martínez Alier, Pasqual Maragall o tants més. Amb tot això va poder omplir planes de la revista Cuadernos de Ruedo Ibérico amb una bona mostra del millor pensament i reflexió, que únicament l’ambient de llibertat que es respirava fora d’Espanya permetia d’oferir. Ara, tan bon punt el franquisme va començar a esvair-se i els aires de la Transició van semblar instal·lar-se en una atmosfera encara massa tèrbola, com va explicar Joan Martínez Alier amb claredat, un d’aquells joves amb esperit de comissari polític, Joaquin Leguina, va proposar que l’elenc de la revista es passés en massa a un nou PSOE que requeria quadres i pensadors. De fet, bona part dels qui ho van acceptar van assolir carreres brillants, amb portes obertes per a publicar a El País i les seves editorials o obtenir els avantatges de ser protegits pel poder. Uns altres, per contra, o bé van haver de buscar-se la vida a fora o les seves carreres professionals van ser mutilades a la manera d’un maccarthisme cañí. Per exemple, és el cas de Joan Martínez Alier, una de les personalitats intel·lectuals europees més interessants i més conegut a Mèxic que no pas a Espanya o Catalunya.

Aquests casos serveixen per a il·lustrar com funciona l’establishment cultural espanyol. Un espai reclòs, protegit per la política i les institucions de l’estat, que premia la figura de l’intel·lectual orgànic que actua com a propagandista del poder real i balla al compàs que li marca l’estat profund i els remenadors de cireres –la llotja del Bernabéu– i que experimenta una projecció pública gràcies a alguns òrgans determinats (El País dels anys noranta en podria ser el màxim exponent). Són absorbits pel sistema acadèmic, convidats a conferenciar a les millors universitats, publicats per les millors editorials amb llibres que es poden trobar fins a la llibreria del Corte Inglés i són guardonats expressament en un sistema de premis massa contaminat per les influències en un sistema endogàmic, probablement més que a l’esquifit sistema cultural català. En bona mesura són creats pel règim i alhora creadors del relat que el legitima. Tanmateix, si ens aturem a analitzar autors com Fernando Savater, el mateix Joaquin Leguina, Arturo Pérez-Reverte o tants noms més, no trobem gran cosa més que obvietats fetes literatura, exaltació de llocs comuns, absència de crítica social o de qüestionament del poder (i, oh!, a Occident la intel·lectualitat havia de servir per a això), i ens adonem que no actuen com a crítics del sistema, sinó com a validadors d’injustícies profundes.

En el fons, i com ja passava amb la Generació del 98, els pensadors oficials del sistema intel·lectual espanyol no deixen de ser l’enèsima reproducció dels arbitristes dels segles XVII i XVIII, simples ideòlegs dòcils que proposen solucions perquè el poder de l’estat i del monarca facin d’Espanya un estat més eficaç per a major glòria de l’imperi. En unes altres paraules, els calaixos amb manuscrits interessants, tal com es lamentava José Martínez Guerricabeitia, mig segle després, continuen buits.

És cert que molts hem despertat d’aquest miratge amb els silencis còmplices derivats del Primer d’Octubre. Tanmateix, tampoc no els vam sentir gaire quan el Partit Popular va engegar aquelles polítiques tòxiques d’eliminació de la llibertat d’expressió, ni van alçar la veu quan cada dia es desnonaven centenars de famílies, ni en el cop d’estat financer de l’agost del 2011, la reforma exprés de l’article 135, ni quan els joves d’Altsasu van ser condemnats per terrorisme en una baralla de bar… I podríem continuar.

Que la intel·lectualitat espanyola sigui covarda no vol dir que sigui ximple. Qui s’ha sortit del camí traçat i de les indicacions dels Leguina de torn s’ha trobat amb la freda intempèrie, expulsat del paradís. Suso de Toro n’és el més paradigmàtic, amb un boicot descarat als seus llibres, tan bons o més que els que de fa dècada i mitja. O Ramón Cotarelo, que sí que serviria per a entendre què és un intel·lectual clàssic, una veu crítica d’un ordre discutible, el qual, per dir-ho en termes suaus, s’ha exiliat a Catalunya, on l’ambient intel·lectual, sense tirar coets, és molt més respirable. Anar a la contra implica que et facin invisible en el millor dels casos i, en el pitjor, simplement assetjat o perseguit. Tècnicament, es tracta d’allò que es diu ‘dissident’.

De fet, la majoria de la intel·lectualitat catalana som una colla de dissidents, potser mal avinguts. Tret dels qui viuen a sou dels Godó, és més probable que als Països Catalans hi hagi més jugadors de bàsquet professional que escriptors vivint de la seva ploma. No fa gaires anys l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana va publicar un estudi desolador on es posava en relleu tot allò que sabíem; que només una minoria ínfima podia dedicar-se professionalment a escriure. La majoria entenem la nostra responsabilitat intel·lectual com una activitat complementària, en bona part dels casos a fons perdut. I tot plegat, sense prou projecció. Ras i curt, com que fem nosa al sistema, subtilment som silenciats, com els dissidents de tota la vida, en un país dissident.

Ara, si més no la idea de no dependre de ningú, de no haver rebut les propostes deshonestes dels Leguina de torn, permet certa capacitat de discrepar de l’ordre vigent. Per contra, qui ha viscut de llogar l’ànima al poder és normal que subscrigui aquesta mena de manifests contra la condició nacional de Catalunya, negant l’existència de presos polítics i comportant-se d’una manera tan submisa que recorda el capteniment vergonyant de les associacions d’escriptors txecoslovacs quan denunciaven i insultaven els signants de la carta 77 o els soviètics que acceptaven sense recances la doctrina Jdànov. La incapacitat de qüestionar-se l’ordre del qual es beneficien n’invalida el paper, i probablement diu ben poc de la qualitat de la seva obra. Al cap i a la fi, com el mateix Pérez-Reverte, la majoria acaben essent això, novel·listes dels llibres que es poden trobar a El Corte Inglés, escrivents ocurrents sense decència ni, en termes generals, massa qualitat, apèndix del braç incorrupte del franquisme, pensadors patètics que avalen la violència dels forts contra els febles, col·laboracionistes de la ignomínia d’un règim al qual, com deia Joan Martínez Alier en un dels seus brillants articles dels anys setanta, ‘no es van oposar massa’.

La seva diatriba contra el procés d’autodeterminació de Catalunya, la seva insensibilitat contra els presos polítics i, per contra, els seus silencis contra l’emblanquiment de la ultradreta (via andalusa) o la pèrdua preocupant de drets fonamentals (com el d’expressió, reunió, a l’habitatge o al treball digne) en diu molt, d’ells. De la seva qualitat moral i de la literària, també».

.

 

23. Sobre el fanatisme…

Espigolo, de l’Antoni Bassas, un «Modest estudi sobre el fanatisme», ara que, per altra banda s’esta desenvolupant una segona vaga de taxistes a Barcelona, dit sigui de pas…

“Com que a tot arreu hi ha de tot, queda explicat com és possible que al mateix col·lectiu de taxistes n’hi hagi de violents i n’hi hagi que et sap greu que s’hagi acabat el trajecte. Entre aquests últims destaco conductors colombians i pakistanesos que m’han contestat en català, en alguns casos tan fluidament que era evident que es tractava d’exalumnes de l’escola catalana. Però el premi dels últims mesos de l’emporta un taxista que em va explicar que era nascut a Cadis i pujat aquí, amb un accent indissimulable, que en menys de tes minuts ja em va treure el tema. I em va explicar el resultat del seu estudi sociològic d’una manera molt gràfica:

«L’odi amb què sento que alguns clients em parlen dels catalans no l’he sentit mai a cap passatger referit als espanyols».

La mostra és modesta, però serveix per explicar a quin cantó hi ha els fanàtics”. I jo hi afegeixo els sinònims més llampants del fanatisme: intolerància, intransigència, dogmàtisme, exaltació, inclemència, desavinència, inflexibilitat, excitació, acalorament…

.

 

24. l’Assemblea d’Extremadura i el 155 contra Catalunya

L’Assemblea-Parlament d’Extremadura ha emès una votació –PP, PSOE i C’s extremenys- en què, contra Catalunya, insta al President del govern espanyol perquè li n’apliqui l’article 155 de la Constitució espanyola. I aquesta vegada ens il·lustra la ploma de Vicenç Villatoro en un article al diari ARA intitulat “Asimetria”:

“¿Algú s’imagina una sessió del Parlament de Catalunya dedicada a discutir com ha de ser la televisió extremenya i què s’ha de fer amb l‘autonomia d’Extremadura…? Això no passarà, però si passés els esgarips i les acusassions d’intromissió i de supremacisme se sentirien des de l’altra punta del món. En canvi, el Parlament extremeny ho ha fet sobre TV3 i l’autonomia de Catalunya i sembla que tothom ho trobi tan normal.

Aquesta asimetria té causes materials, i respon també a una manera de pensar:

Quan hi ha asimetria, quan tu pots opinar sobre mi i jo no puc opinar sobre tu, és que hi ha desigualtat. És a dir, que hi ha uns que estan per damunt dels altres”.

.

25. El Govern espanyol, davant de l’imminent judici de la Causa Especial  20907/2017 del Tribunal Suprem d’Espanya,  del procés d’autodeterminació contra els seus actors, elabora estratègies per contrarestar la propaganda independentista

El Govern espanyol ha elaborat un vídeo «per contrarestar la propaganda independentista» però, de fet, l’ha hagut de fer per contrarestar la realitat que ell mateix ha creat i en la qual cosa no s’agrada. Antoni Bassas exposa algunes preguntes que els diplomàtics espanyols han de contestar sovint quan van pel món:

  • Com és que la meitat dels catalans se’n volen anar…? Què teniu pensat d’oferir-los perquè es quedin…?
  • Per què els catalans no poden votar, com a Escòcia o al Quebec…? Teniu por de perdre…?
  • Per què la policia va carrregar contra la gent pel simple fet de voler votar…? Com podeu dir que les imatges de l’1 d’Octubre de 2017 són falses si les van enregistrar els nostres periodistes…?
  • Com és que els heu tingut 15 mesos a la presó sense judici, acusats d’un delicte de rebel·lió, si no hi va haver violència…?

No són preguntes formulades a partir de la propaganda independentista, sinó a partir del sentit comú. Tot i això, preocupa la visibilitat internacional del judici als presos polítics perquè l’Estat, amb els seus potents recursos, pugui convertir el judici al seu favor. S’haurien d’elaborar documents detallats amb llistes de les moltes i diverses irregularitats que s’han anat cometent, veient i escampant, en el decurs dels processos judicials endegats tant del 20-S, com el de l’1-O de 2017, amb la finalitat de distribuir-los entre els mitjans i els corresponsals estrangers…

.

I com ja he escrit en un anterior tema, mantes qüestions és impossible de consignar-les aquí. Per això, penso que en les tertúlies de la ràdio i de la televisió, així com en molts dels articles de la premsa escrita -en focalitzar darrerament, com a centre d’atenció principal i quasi únic el tema sobre Catalunya– s’han silenciat molts altres temes igualment importants, oferint un desequilibri desgavellat que -ni que sigui per cansament- hauria de retornar a un contrabalançament més proporcional i harmònic.

Tot i això, i per tal de no perdre el fil dels fets positius o el revoltim de les andròmines adverses que han succeït i embolcallen el dia a dia, així com també el record necrològic de les personalitatst que, havent deixat la seva empremta, marxen d’aquest món, així com altres temes socials, polítics, científics, religiosos o d’altra índole, proposo tenir cura de consultar -per exemple- l’Anuari d’Enciclopèdia Catalana -sigui en format de paper o de suport digital-, que recull els fets, les personalitats, els avenços científics i els temes de debat que han estat més presents en l’àmbit públic al llarg de l’any en curs i que marquen les tendències per a l’any següent. L’esmentat Anuari comprèn:

  • La cronologia del dia a dia de l’any en curs.
  • Un apartat de personatges dedicat a les personalitats que més han destacat
  • El balanç estadístic per activitats.
  • Un resum de l’actualitat política catalana i mundial amb un apèndix estadístic.

D’aquesta manera, sense perdre el puns de vista sobre l’actualitat política més propera, tampoc es defuig de poder disposar d’un coneixement ordenat i fidedigne, mitjançant l’obertura de focus per a un angle de visió més ampli.

[ Mentrestant escric aquest apartat, m’arriba la notícia que Enciclopèdia Catalana no editarà, en format paper, l’Anuari de 2018 atenent les dificultats que té l’empresa per vendre els 5000 exemplars que s’han editat any rera any. Es d’esperar que el contingut de l’Anuari 2018 arribi mitjançant el suport digital ]

Així doncs, podem prosseguir espigolant referències al tema central que ens ocupa i que, ben esgarbellades, se’n proposen les que tot seguit n’he escollit per palesar-les. Vet ací algunes qüestions relacionades amb el procés català, que ens ocupa ara mateix i en relació als fets centrals de l’1-O / el 27-O de 2017 i les seves conseqüències, cal expressar alguna opinió sobre les penes de presó que la Fiscalia de l’Estat, així com també la pròpia Advocacia del qual i la del Partit VOX, en particular, han emès en els darrers dies, així com també les relacionades amb el judici i a cavall entre l’any 2018-2019.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *