30 abril, 2024

EN NOMÉS COMENÇAR EL SOLSTICI D’ESTIU JA PODEM GAUDIR D’UNA PRIMERA FESTA, COM N’ÉS SANT JOAN I EL SIMBOLISME DEL FOC DE LES FOGUERES, QUE TOT HO CREMA PURIFICA I RENOVELLA…

EN NOMÉS COMENÇAR EL SOLSTICI D’ESTIU JA PODEM GAUDIR D’UNA PRIMERA FESTA, COM N’ÉS SANT JOAN I EL SIMBOLISME DEL FOC DE LES FOGUERES, QUE TOT HO CREMA PURIFICA I RENOVELLA…
EN NOMÉS COMENÇAR UN DELS DOS SOLSTICIS DE L’ANY JA PODEM GAUDIR D’UNA PRIMERA FESTA D’ESTIU, COM N’ÉS LA DE SANT JOAN I EL SIMBOLISME DEL FOC DE LES SEVES FOGUERES.
FOC QUE TOT HO CREMA, PURIFICA I RENOVELLA…
.
.
1. De solsticis i equinocis. El portal de la revetlla màgica de Sant Joan amb el solstici d’estiu recentment estrenat 
Ja hem arribat, en aquest 21 de juny de 2019, al solstici d’estiu. Un d’entre els dos moments en què el sol té la màxima declinació o distància angular respecte de l’equador celeste, arribant al seu  zenit del migdia sobre el tròpic de Càncer, i essent el dia més llarg de l’any, en contraposició del dia més curt, el solstici d’hivern, que arriba al seu zenit al migdia sobre el tròpic de Capricorn.
.
Vet aquí com els solsticis donen pas a dos equinocis:

I com cada any, en aquest començament d’estiu arriba la festa de Sant Joan i la nit de la seva revetlla tradicional en què s’acaba oficialment el curs escolar, on la majoria de persones ha planificat ja les seves vacances, les platges comencen a formiguejar de banyistes, els pagesos ja han segat les gramínies, tot i que pels vorals encara despunta la groga ginesta i els camps ens mostren els gira-sols pletòrics i les frondoses vinyes verdejants fan presentir, amb el seu estat prou avançat, una collita ubèrrima. I tota l’escenografia ambiental respira de l’atmosfera escalfada per les primeres calors i la visió encegada del cel blau pintat de claror i d’alguns insignificants i cotonosos núvols en proporcionen aquella ombra sempre buscada de resguard.

 

Arriba, doncs la celebració de Sant Joan i la nit de la seva revetlla tradicional, amb el simbolisme en el seu perpetu crepitar del foc de les fogueres enceses. Un foc que tot ho crema, purifica i renovella:

 

OH NIT DE SANT JOAN…!!!

“JA LES PODEU FER BEN ALTES / LES FOGUERES AQUEST ANY. / CAL QUE BRILLIN LLUNY I ES VEGIN  / ELS FOCS D’AQUEST SANT JOAN. / CAL QUE ES VEGIN DE VALÈNCIA, / DE PONENT I DE LLEVANT… / I EN FAREU TAMBÉ EN LA SERRA / PERQUÈ ELS VEGIN MÉS ENLLÀ… / I EL CRIT D’UNA SOLA LLENGUA / S’ALCI DELS LLOCS MÉS DISTANTS / OMPLINT ELS AIRES ENCESOS D’UN CLAMOR DE LLIBERTAT…!”

 

2. El foc i el crepitar perpetu de les fogueres. Un foc que tot ho crema, purifica i renovella

En aquesta nit màgica de revetlla i de tot el dia de Sant Joan, 24 de juny, en què se celebra la Festa Nacional dels Països Catalans, la festa ens agermana a tots, siguem del nord o del sud, de terra endins o de mar enllà. Tot plegat també fruit de l’herència de l’antic solstici d’estiu que des d’orígens mil·lenaris, amb el pas dels segles, la seva celebració ha esdevingut tradició i costum, la més antiga del nostre País i, fins i tot, dels racons d’Europa i d’altres part del món, principalment de tots aquells que s’estimen i respecten la «democràcia» i la «llibertat».

Tot i que pren diferents manifestacions, el «foc» és l’element principal de la revetlla de Sant Joan, una festa que se celebra la nit del solstici d’estiu, la més curta de l’any, quan el sol arriba al seu punt més alt. Aquesta és, també, una celebració en honor a l’astre més important del nostre sistema solar que moltes cultures d’arreu del món festegen des de temps ancestrals. La seva estreta relació amb la natura fa que sigui una festa envoltada de creences diverses i de rituals màgics que li han atorgat, popularment, la categoria de la nit més embruixada de l’any. Així que en aquesta festa:

  • Es cullen herbes remeieres ( pocions màgiques o realment medicinals) de la mateixa manera que els romans recol·lectaven la berbena.
  • Es balla al voltant del foc.
  • Es cremen mobles vells per simbolitzar l’inici d’una nova estació.
  • Es fan banys de mitjanit al mar, un altre costum al qual, antigament, se li atribuïen poders curatius.

I és que, a més a més del foc i de l’aigua, les plantes -el romaní, la farigola, el fonoll, la falguera, la berbena i la menta…-, són un element essencial de la Nit de Sant Joan.

3. La renovació del foc al cim del Canigó i el lliurament de la torxa encesa amb la flama a les fogueres de la nit de Sant Joan, portada per voluntaris d’arreu del país.

L’any 1955, en Francesc Pujada -vilatà d’Arlès de Tec al Vallespir de la Catalunya Nord-, portat pel seu entusiasme en la contemplació del massís del Canigó i inspirat pel poema èpic de Jacint Verdaguer (Canigó, 1886) va tenir la iniciativa, juntament amb Esteve Albert i Josep Deloncle, d’encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i, des d’allà, repartir la flama per totes les contrades dels Països Catalans. S’iniciava així la tradició de la Flama del Canigó, que entroncava amb la celebració mil·lenària del solstici d’estiu vinculada al foc i al seu significat  purificador i col·lectiu.

La Flama del Canigó, en aquest any de 2019, baixarà de les muntanyes pirinenques gràcies a voluntaris i entitats i encendrà més de tres mil fogueres de cap a cap del país per a la revetlla de Sant Joan. I també, com l’any passat arribarà, de ben segur, fins a Brussel·les i a Ginebra per dur llum a l’exili…i, virtualment,  a les presons de la Castella.

La nit del 22 al 23 de juny és quan al cim del Canigó es reparteix la flama que durant tot l’any ha estat guardada al Castellet de Perpinyà. A partir de mitjanit, la flama es baixa del cim del Canigó i pren rutes diverses que l’escampen per tot el país. La nit següent torna a pujar al cim de la muntanya, on s’encenen els feixos de llenya deixats a l’Aplec del Canigó del cap de setmana anterior. Aquesta trobada es coneguda amb el nom de «Regeneració» i s’acaba amb la flama altra vegada al Castellet de Perpinyà fins l’any venidor.

El 23 de juny al punt de migdia, la Flama del Canigó arribarà al Parlament de Catalunya, on la rebrà el president, Roger Torrent. S’hi llegirà el manifest, enguany escrit per Carme Forcadell. D’allà estant, els encarregats de repartir la flama per tot el país seran representants d’Acció Cultural del País Valencià i de l’Obra Cultural Balear, com també membres de diverses entitats culturals.

A les sis de la tarda la flama arribarà a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, rebuda pels Gegants i l’Àliga. Després de l’encesa del peveter, els representants dels barris aniran pujant a l’escenari a recollir el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat.

Enguany, com que Sant Joan i la festividad religiosa del Corpus Christi coincideixen, la Patum de Berga també rebrà la Flama del Canigó. El diumenge, durant la Patum de Lluïment, arribarà la flama i es llegirà el manifest. Amb aquesta Flama del Canigó, s’encendran els fuets de les maces i guites per al salt de plens. A més, a les set del vespre es tornarà a llegir el manifest i vindran representants de més pobles de la comarca a endur-se el foc del Canigó.

 

3. El «Missatge»  de Carme Forcadell sobre la Flama del Canigó 2019

«La flama és un crit de llibertat que simbolitza la unitat de la llengua catalana per sobre de les vicissituds històriques i de les fronteres polítiques. Una tradició, iniciada l’any 1955, que a partir de l’any 1966 ha esdevingut una bandera d’unitat i llibertat que agermana el nord i el sud de Catalunya i que, any rere any, ens arriba per renovar el nostre compromís amb la llengua i la cultura catalanes i estendre’l a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans.

El foc és un element simbòlic present en les tradicions més arrelades i distintives de la cultura catalana des de temps immemorial. En la nostra tradició i costumari les festes del foc han ocupat un lloc destacat, lligat a les nostres celebracions i present en els actes més importants arreu dels Països catalans.

Igual que la flama any rere any renova la unitat de la llengua catalana, nosaltres també any rere any renovem el nostre compromís amb la justícia, la pau i la llibertat. Que la flama ens il·lumini el camí, que esdevingui la nostra llum de futur i d’esperança, mantinguem-la sempre encesa com un símbol de democràcia, justícia i llibertat. Que sigui la flama la nostra bandera de cultura i llibertat.

Sortiu al carrer a rebre la flama, gaudiu de la vida i de la nostra festa de Sant Joan, la festa nacional dels Països Catalans i sapigueu que, passi el que passi, ens retrobarem en llibertat»

Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya (2015-2017)
Presó d’Alcalá Meco, maig del 2019»

5. El cant poètic de Joan Maragall en la revetlla i diada de Sant Joan

I atès que avui, amb les possibilitats que ens ofereix la xarxa d’Internet per saber-ne més de tot plegat, us deixo un link aquí mateix per acabar de pair -si és de precís- la revetlla en el dia de Sant Joan, no sense:

  • girar els ulls una vegada més,
  • parar atentament les orelles, 
  • recitar amb la potència de la veu i
  • amanyagar dins del sentiment…

…aquelles potents versos versificades en estrofes que el poeta i dramaturg Joan Maragall, com un profeta dels temps actuals, ens deixà escrites perquè les proclamem arreu ben  esperançats:

“JA LES PODEU FER BEN ALTES / LES FOGUERES AQUEST ANY. / CAL QUE BRILLIN LLUNY I ES VEGIN  / ELS FOCS D’AQUEST SANT JOAN. / CAL QUE ES VEGIN DE VALÈNCIA, / DE PONENT I DE LLEVANT… / I EN FAREU TAMBÉ EN LA SERRA / PERQUÈ ELS VEGIN MÉS ENLLÀ… / I EL CRIT D’UNA SOLA LLENGUA / S’ALCI DELS LLOCS MÉS DISTANTS / OMPLINT ELS AIRES ENCESOS D’UN CLAMOR DE LLIBERTAT…!”

Que el foc de la revetlla, que tot ho crema, renovella i purifica, il·lumini la foscor que inunda els racons de la nostra vida, la del país en què vivim i la d’aquells on encara hi fa estada l’entrenyinat de l’esclavatge, de la presó, de l’exili, de la revenja, de la mentida i del patiment, per tal de poder deixar de caminar a les palpentes i avançar amb pas ferm i decisió convençuda cap a les més altes cotes de benestar i llibertat d’aquest país del que «n’érem, som i serem…»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *