30 abril, 2024

DE LES BECEROLES -PASSANT PELS ESTUDIS PRIMARIS, SECUNDARIS I ESCOLÀSTICS-, A LA PRÒPIA VIDA POSTERIOR

DESDE LAS PRIMERAS LETRAS

-PASANDO POR LOS ESTUDIOS PRIMARIOS, SECUNDARIOS Y ESCOLÁSTICOS-,

A LA PROPIA VIDA POSTERIOR

1. A MODO DE INTRODUCCIÓN

Aun cuando la velocidad de mi automóvil ha recorrido en más de 80 eneros (1943…) muchos quilómetros, de vez en cuando echo una vistazo al retrovisor, pero no por demasiado tiempo porque de hacerlo así sería suicida. Sin embargo, me parece que rememorar el pasado sirve siempre para seguir construyendo el presente, no quedarse atrás y, avanzar, poco a poco, para otear con más claridad el futuro.

Yo no sé si con los actuales medios con que la ciencia se apresura a devorar el tiempo tenemos la ocasión de contemplar la realidad del paisaje con la suficiente pausa para que realmente resulte agradable y provechoso gozar del espectáculo maravilloso de todo lo nuevo.

Entre la velocidad con que todo cambia y los medios de que disponemos hoy, la ciencia -y con ella su aplicación tecnológica-, acaso nos pase como los actuales trenes que al correr tanto con tanta velocidad no nos permiten gozar del decorado magnífico de la naturaleza. No así pasaba, no muchos años atrás, con el viaje que efectuábamos en tren arrastrado con las máquinas dichas de vapor.

En aquel entonces, uno se entretenía detrás del marco de la ventanilla pegado al cristal, siempre cerrada para no contaminarse con el hollín del carbón, para percibir, como en un ensueño, aquellos paisajes envueltos en humo y vapor que te cobijaban para que no te sucediera nada desagradable, mientras el tren avanzaba lentamente y, con sus pitidos y estruendo metálico, ranqueaba sin prisa alguna hasta llegar certeramente a su destino.

Y esta mirada hacia el pasado es lo que he realizado –con un notable esfuerzo de memoria, así como también de consulta a las fuentes-, al traer a colación mis primeras letras, los estudios de la educación primaria y secundaria, así como los escolásticos de filosofía y teología, sin olvidar los de magisterio y la práctica pedagógica en las décadas entre los años cuarenta y cincuenta del siglo pasado hasta los de los sesenta y el salto vertiginoso de los dos mil, ya en el siglo XXI. Y así:

En un aiguabarreig prou sistematizat se m’ha donat d’escriure la programació dels estudis que m’han permés d’introduir-me en el món docent i, a la vegada, impartir no només «instrucció», sinó pràcticament i fonamental «educació».

La meva etapa educativa va començar amb l’aprenentatge instructiu de les primeres lletres i nombres -allò que en diem «beceroles»-, al Col·legi de Ntra. Senyora del Carme de Ripoll (1946-1949), així com a la Mútua de Sant Hou -Sant Eudald (1949-1951)-, de la mà de Mossèn Joan Brisa, capellà diocesà abans que la Congregació salesiana, a l’any 1953-54 en prengués la titularitat com a Escola salesiana de Santa Maria de Ripoll.

Posteriorment i de ben petit vaig entrar al Col·legi Salesià de Sant Joan Bosco d’Horta de Barcelona (1951-1952 / 1952-53 / 1953-1954 / 1954-1955 / 1955-1956), després de rebre les primeres beceroles i les principals operacions d’aritmètica al Col·legi de les Germanes Carmelites-Vedrunes de Ripoll (1946-1949) i els ensenyaments d’un sacerdot diocesà -Mossèn Joan Brisa-, que s’ubicava en un espaiós terreny construït –Sant Hou o Eudald– i fundat per un insigne vilatà -Modest Sayós- (1949-1951), que després va esdevenir de titularitat salesiana com a Col·legi salesià de Sta. Maria de Ripoll (1953-1954).

L’ingrés al Batxillerat i els anys posteriors del que s’anomenava elemental de quatre cursos -en plena dictadura franquista durant la dècada dels 50 (1951-1956) del segle passat- els visqué al descampat de la Vall d’Hebron en un magnífic edifici de la Fundació Planas que els salesians van convertir en internat durant la postguerra. La veritat és que -sigui per diferents causes familiars, sigui perquè vaig ser captivat pels salesians d’aquell temps-, el meu destí em va portar cap al Seminari salesià de Girona (1956-1957) i, a partir d’aquí -tot acabant el Batxillerat superior-, vaig començar una carrera cap endavant en la consecució del Presbiterorum Ordinis (1969) amb l’estimació salesiana que rebia de forma potent, l’escalf de l’amistat i el companyerisme del grup de noiets que n’érem i la convicció granítica d’un ambient que m’anava portant cap a la Casa salesiana (1959-1979).

Així que, de curs en curs, superant les crisis pròpies que tot adolescent i jove pot arribar a tenir i sostenir, vaig fer uns anys de Noviciat a l’Arbós del Penedès (1958-1959), tres d’estudi de Filosofía-Magisteri a Sant Vicenç dels Horts (1959-1960 / 1960-1961 / 1961-1962) i quatre de Teologia a Martí-Codolar de Barcelona (1965-1966 / 1966-1967 / 1967-1968 / 1968-1969).

Només que, per arribar al Presbiterorum Ordinis (1969) calia passar una prova de foc del que se’n deia Trienni pràctic que vaig realitzar-lo durant dos anys al Col·legi Menor Nostra Senyora del Roser de Reus de itularitat estatal i depenenet de l’Institut Gaudí (1962-1963 / 1963-64)  posteriorment, un any a l’Arbós del Penedès com assistent de Novicis (1964-1965), un càrrec que sempre l’havia exercit un sacerdot, però que -ves a saber per quines raons- me’l van confiar a mi.

He de dir que el món de l’ensenyament sempre em va seduir, de tal manera que, no només en el si de les aules, sinó també al pati i més enllà dels murs de l’escola hi vaig trobar un món enlluernador, fascinant i encisador i  que ara encara avui dia el persisteixo i, d’alguna forma, el perpetuo anyoradís utilitzant els mitjans de comunicació que tinc a l’abast –WhatsApp, Mail’s, Instagram, Facebook i aquesta pròpia Web personal del meu domini– per felicitar una vegada l’any els aniversaris dels meu antic alumnat o sempre que convingui resaltar algun esdeveniment i en sigui adient.

I tot aquest resum, anteriorment relatat, rau imprès en aquestes planes i ve a col·lació perquè –labentibus annis-, si bé he exercit el Presbiterorum Ordinis (1969-1979) amb prou humil dignitat, també he de dir que no vaig professar-hi tota la dedicació sacramental i litúrgica que li n’és pròpia.

Nogensmenys, sí que puc afirmar que m’he lliurat de ple en el món de l’ensenyament en tots i cadascun dels espais geogràfics que més endavant citaré.

Tanmateix, una cosa és certa: aquella que amb mi sempre hi va derivar i transcórre el procedir del tarannà apressat i viscut a la Casa salesiana de Sant Joan Bosco conjuntament amb l’esperit de la Companyia de Jesús de Sant Ignasi.

2. PROGRAMACIÓ D’ESTUDIS

LA DOCÈNCIA I EL MINISTERI

2.1. ESTUDIS DE FILOSOFIA.

Després de cursar l’Ingrès (1951-1952) al Batxillerat elemental al Col·legi salesià de Sant Joan Bosco de BCN-Horta durant i els quatre cursos acadèmics (1952-1956), així com el Batxillerat superior de dos cursos acadèmics realitzats entre l’Aspirantat salesià de Girona (1956-1957) i a l’Estudiantat de Filosofia de Sant Vicenç dels Horts (1959-1961).

2.1.1. EL ESTUDIANTADO FILOSÓFICO SALESIANO EN SAN VICENTE DELS HORTS (BARCELONA). FILIAL DE LA FACULTAD DE FILOSOFÍA DE LA UNIVERSIDAD PONTIFICIA SALESIANA DE ROMA

2.1.2. TRES CURSOS ACADÉMICOS

(1959-1960 / 1960-1961/1961-1962) 

2.1.2.1. PROGRAMA

DE

«HISTORIA DE LA FILOSOFÍA»

  • 1. Historia de la Filosofía. Edad Antigua y Medieval
  • 2. Historia de la Filosofía. Edad Moderna
  • 3. Historia de la filosofía. Edad Contemporánea

2.1.2.2. PROGRAMA

DE

«INTRODUCCIÓN A LA FILOSOFÍA»

  • 1. El origen del filosofar.
  • 2. La naturaleza de la filosofía.
  • 3. Filosofía e historia de la filosofía.
  • 4. Los principales problemas filosóficos.
  • 5. La filosofía, saber vivencial.

2.1.2.3. PROGRAMA

DE

«LÓGICA»

  • 1. El Lenguaje y la Lógica. Usos y niveles del lenguaje. Origen y desarrollo de la Lógica. Concepto de la Lógica. División de la lógica.
  • 2. La Lógica proposicional: concepto y tipos de proposición. Los operadores proposicionales. Principales leyes proposicionales. La deducción proposicional.
  • 3. La Lógica terminal tradicional: el análisis de la proposición. Los conceptos. Los términos. Las inferencias inmediatas. El silogismo categórico.
  • 4. La Lógica terminal formalizada. Conjuntos y clases. Lógica de predicados. Lógica de relaciones.. Deducción y decisión de predicados. Análisis, síntesis y dialéctica.
  • 5. La Ciencia y el Método: el conocimiento científico. el método. La definición. La división y la clasificación. Los tipos epistémicos de proposición.
  • 6. La Inferencia científica: la explicación y la demostración. el método axiomático. La probabilidad. La inducción. El método hipotético deductivo.

2.1.2.4. PROGRAMA

DE

«METODOLOGÍA CIENTÍFICA»

1. Iniciación al trabajo científico, ordenado y crítico.

2. Técnicas para la preparación de informes científicos:

  • 2.1. La actividad intelectual. Generalidades.
  • 2.2. El trabajo científico. Tipos de trabajo científicos.
  • 2.3. Etapas del trabajo científico: elección de tema. Plan. Recopilación y selección de material. Estructuración y elaboración.
  • 2.4. El trabajo en grupo: clases de trabajo en grupo. Estudio de texto. Preparación de una disertación.Debate. Trabajo de convergencia o síntesis. Repetición. Seminario.

2.1.2.5. PROGRAMA

DE

«METAFÍSICA FUNDAMENTAL»

«ONTOLOGÍA»

  • 1. La necesidad y la posibilidad de una metafísica hoy.
  • 2.  El método trascendental.
  • 3. El ser como condición trascendental del preguntar.
  • 4. El estudio del ser en su realización finita.
  • 5. El estudio del ser en su realización espiritual.
  • 6. Los trascendentales del ser.
  • 7. El ser en el mundo material y en el mundo personal.

2.1.2.6. PROGRAMA

DE

«FILOSOFÍA DEL CONOCIMIENTO»  

«CRÍTICA»

1. El estudio de la naturaleza, función y significación del conocimiento humano, en general, desde las perspectivas metodológicas:

  • 1.1. La perspectiva histórica: análisis comparativo de las principales teorías filosóficas del conocimiento.
  • 1.2. La perspectiva reflexiva: método introspectivo de reflexión crítica sobre el fenómeno cognoscitivo

2.1.2.7. PROGRAMA

DE

«FILOSOFÍA DE LAS CIENCIAS DE LA NATURALEZA»

« COSMOLOGÍA»

1. Reflexión entorno a algunos conceptos fundamentales relativos a la naturaleza corpórea:

  • 1.1. El concepto de materia en la física clásica y su superación.
  • 1.2. Los  conceptos de espacio y de tiempo en la ciencia clásica e instancia de la teoría de la relatividad.
  • 1.3. La causalidad. Concepción aristotélica. La física clásica y el determinismo. Instancias de la física cuántica.

2. Teorías de la cosmología moderna.

3. El método científico. Objetivos y alcance de la ciencia. Las teorías científicas.

4. El lenguaje y las ciencias.

5. La problemática epistemológica de las ciencias del hombre.

2.1.2.8. PROGRAMA

DE

«ANTROPOLOGÍA FILOSÓFICA»

«ANTROPOLOGÍA»

1. A partir del método trifásico (fenomenológico, hermenéutico y trascendental) se abordaran estos temas principales:

  • 1.1. El hecho fundamental de la existencia.
  • 1.2. Esbozo de una imagen de la persona humana.
  • 1.3. La existencia corpórea del hombre (que incluye una antropología de la sexualidad).
  • 1.4. Insuficiencia de la interpretación materialista del hombre.
  • 1.5. Los orígenes del hombre (ciencia y filosofía).
  • 1.6. La existencia humana como vocación y tarea (Naturaleza y límites del conocimiento. Acción humana i libertad).
  • 1.7. El destino del hombre.

2.1.2.9. PROGRAMA

DE

«ANTROPOLOGÍA TEOLÓGICA» (I)

«TEODICEA»

El hombre es un ser llamado a un encuentro personal-comunitario-histórico con Dios en Cristo:

1. La Creación como llamada.

2. El hombre como ser llamado:

  • 2.1. El hombre como capacidad de llamada (persona libre).
  • 2.2. El hombre como unidad de alma y cuerpo.
  • 2.3. El hombre como ser comunitario (bisexual-social).
  • 2.4. El hombre como ser histórico: como ser llamado a un encuentro (personal-comunitario-histórico) con Dios en Cristo (imagen-elevación).

2.1.2.10. PROGRAMA

DE

«ANTROPOLOGÍA TEOLÓGICA» (II)

«TEODICEA»

El hombre es un ser que se realiza en el encuentro (personal-comunitario-histórico) con Dios en Cristo:

1. Cristo como encuentro del hombre con Dios.

2. El pecado como anti encuentro.

3. El hombre como ser que se realiza en el encuentro con Dios en Cristo:

  • 3.1. El encuentro y la fe (Iglesia-Liturgia-Sacramentos).
  • 3.2. El encuentro y el amor (Espíritu Santo-Gracia).
  • 3.3. El encuentro y el compromiso temporal histórico.
  • 3.4. El encuentro como liberación esperanzada.
  • 3.5. El encuentro como alianza (salvación) escatológica.
  • 3.6. El encuentro como ser y realización del hombre.

2.1.2.11. PROGRAMA FILOSÓFICO

DE

«ÉTICA»

  • 1. Concepto, método y relaciones de la ética. El agente moral y la libertad. La norma de moralidad y la obligación ética. Dinamismo y formación de la conciencia.
  • 2. Algunas de las respuestas dadas al problema moral a través de la historia: el Mundo clásico. La Edad Media cristiana.La Época Moderna. La Época Contemporánea.
  • 3. La sexualidad y el amor. El matrimonio como institución. La familia. El trabajo, su naturaleza y su historia. Ética del trabajo. Ética política.
  • 4. Los valores y el valor moral. Historicidad y dinamismo del derecho natural.

2.1.2.12. PROGRAMA

DE

«SOCIOLOGÍA»

  • 1. Marco teórico: Ciencias de la naturaleza, ciencias sociales y sociología. Objeto, campo, método y definición de la Sociología. Grandes teorías sociológicas de la realidad comunitaria. Estructuras sociales de referencia. Grupos sociales de referencia.
  • 2. Análisis de realidades-situaciones: sociedad de cambio, problemática de la sociedad de consumo, la tecnocracia, la institucionalización, el imperio de los medios de masa, tiempo libre y sus condicionantes, las drogas, la coeducación, la participación social, la inmigración, la sociolización.

2.2. LOS ESTUDIOS DE MAGISTERIO.

2.2.1. ESCUELA DEL MAGISTERIO DE LA IGLESIA SAN JUAN BOSCO DE SAN VICENTE DELS HORTS (BARCELONA)

2.2.2. TRES CURSOS ACADÉMICOS JUNTO CON LOS ESTUDIOS DE FILOSOFÍA (1959-1960 / 1960-1961 / 1961-1962)

2.2.2.1. PROGRAMA

DE

«HISTORIA DE LA PEDAGOGÍA»

  • 1. La educación en las sociedades primitivas: tradición, dogmatismo, tradicionalismo teocrático del pueblo hebreo. La educación en el mundo clásico: Grecia. Pedagogía espartana. Sócrates: la enseñanza de la virtud. Platón y Aristóteles: la educación como construcción de hábitos.
  • 2. La educación en Roma: carácter realista. Escuelas. Séneca. Quintiliano.
  • 3. Pedagogía del cristianismo: un nuevo concepto del hombre y de la vida. El magisterio supremo de Jesús. La catequesis cristiana. Organización didáctica del catecumenado. La Didaché. La educación patrística.
  • 4. La educación medieval: pedagogía monástica. La regla benedictina. Casiodoro. Pedagogía cortesana: Alcuino, Rábano Mauro, Escoto Erígena. Pedagogía escolástica. el nacimiento de las universidades.
  • 5. Humanismo pedagógico: Erasmo de Rotterdam. Montaigne. Tomas Moro. Nebrija. Luis Vives. Pedagogía de la Reforma y de la Contrarreforma. La Compañía de Jesús. Educación popular: San José de Calasanz y Lasalle.
  • 6. Pedagogía europea del siglo XVIII: el nuevo poder de la razón. Rousseau: la educación natural. Pedagogía de la Revolución. Afán de secularizador y universalista. Enseñanza en la España del siglo XVIII.
  • 7. Pedagogía del siglo XIX: Idealismo, Pestalozzi, Froebel. Herbart. Positivismo. Pedagogía sociológica. Pedagogía experimental.
  • 8. Teoría y práctica de la educación contemporánea: el marxismo, La institución libre de enseñanza. La pedagogía católica: Newman, Spalding, D.Bosco, Padre Manjón.
  • 9. El movimiento pedagógico de la escuela nueva: Dewey, Claperade, Montessori, Decroly, Nuevas técnicas como: individualización. socialización. globalización. Actividad y Educación.
  • 10. Directrices actuales de la Pedagogía: Enseñanza programada. Creatividad. Team Teaching. Educación personalizada. Nuevas corrientes pedagógicas: pedagogía no-directiva de C. Rogers. Enseñanza no regresiva, liberadora (Freire). Desescolarización de lasociedad: Illich. Educación permanente.

2.2.2.2. PROGRAMA

DE

PSICOLOGÍA

  • 1. La Psicología como ciencia. Los métodos en Psicología. Fundamentos biológicos del estudio del comportamiento.
  • 2. El organismo como totalidad. Individuo y medio social. aspectos sensoriales de la percepción. Dimensión cualitativa y cuantitativa.
  • 3. La conducta no aprendida. el aprendizaje. Procesos básicos. El condicionamiento clásico y el instrumental. formas complejas de aprendizaje.
  • 4. El pensamiento. Procesos de formación de conceptos. Procesos de resolución de problemas. estudio del pensamiento lógico. La memoria.
  • 5. Niveles de actividad en el comportamiento. La emoción. La motivación. El desarrollo de los motivos. Frustración y conflicto. Las actitudes.
  • 6. El concepto de personalidad.. Principales teorías acerca de la personalidad. La conducta normal y anormal. Enfoque biológico de la personalidad. Métodos para el estudio psicobiológico de la personalidad.
  • 7. Herencia y personalidad. Factores genéticos y ambientales. La clave y el código genético. Factores ambientales. El hábitat natural y su modificación técnica.
  • 8. Metabolismo molecular y energético. La función digestiva, respiratoria. Endocrinología: tiroides, paratiroides, glándulas suprarrenales y sexuales.. Hormonas, conducta y personalidad.
  • 9. Descripción del sistema nervioso. Circuitos neuronales. Potencial membranoso. Receptores. Elaboración central. Motricidad. Sistema neurovegetativo.

2.2.2.3. PROGRAMA

DE

«PEDAGOGÍA / DIDÁCTICA»

  • 1. Situaciones, definiciones y dimensiones de lo didáctico. Programación didáctica. Racionalización y cientificidad. Objetivos y programación. Taxonomías de objetivos. Objetivos operacionales.
  • 2. Programación de objetivos al nivel mínimo de abstracción. Los contenidos. Microprogramación de la enseñanza y análisis de la comunicación didáctica. Aporías de la programación didáctica.
  • 3. Metodología didáctica. Aspectos generales. Evaluación de métodos de enseñanza. La lección magistral. La enseñanza por fichas y la enseñanza programada. De la enseñanza individualmente prescrita al estudio independiente.
  • 4. Estudio de algunos métodos importantes: El plan Dalton y el sistema Winnetka. La metodología de Freinet. La dimensión creativa del método. La educación y la enseñanza por medio del trabajo. Métodos socializados de enseñanza.
  • 5. La evaluación. La evaluación de la personalidad. Evaluación de la situación y ajuste personal del alumno. La evaluación de las capacidades generales y específicas del alumno. La evaluación del rendimiento del alumno. La calificación. La evaluación a través del contacto directo. Evaluación de las estructuras educativas. La evaluación del docente.

2.2.2.4. PROGRAMA 

DE 

«PSICOLOGÍA EVOLUTIVA»

  • 1. Métodos. conceptos y definiciones. El niño como organismo que evoluciona. Período prenatal.
  • 2. El primer año de vida. Comportamiento biorreflejo. Condicionamiento.
  • 3. Segundo y tercer año de vida. Mimetismo. Imitación y aprendizaje en familia. Lenguaje comunicativo. Inteligencia preconceptual y tanteo preinstrumental.
  • 4. Preescolarización. El tránsito de la motricidad a la simbolización. Los tres y cuatro años. Los cInco y los seis años. Inteligencia preoperacional. Pensamiento intuitivo y pragmático.La edad escolar: disciplina y aprendizaje. Operaciones concretas. Pensamiento inductivo concreto. Inteligencia y combinatoria espacio-temporal. Lenguaje y pensamiento formal.
  • 5. Pubertad. Crecimiento y desarrollo, eclosiol hormonal. Las edades de 11 a 13 años. Adolescentes: teorías. Desarrollo intelectual, sexual y ético-social. Problemática del adolescente. anomalías y tensiones.

2.3. ALTRES ASIGNATURAS

PARA

COMPLETAR LOS ESTUDIOS

DE

FILOSOFÍA Y EL MAGISTERIO

2.3.1. ESTUDIANTADO FILOSÓFICO SALESIANO EN SAN VICENTE DELS HORTS (BARCELONA). FILIAL DE LA FACULTAD DE FILOSOFÍA DE LA UNIVERSIDAD PONTIFICIA SALESIANA DE ROMA.

2.3.2. ESCUELA DEL MAGISTERIO DE LA IGLESIA SAN JUAN BOSCO DE SAN VICENTE DELS HORTS (BARCELONA) (1969-1972)

  • RELIGIÓN
  • LITERATURA (I-II)
  • LATÍN (I-II-III)
  • GRIEGO (I-II-III)
  • HISTORIA DEL ARTE
  • MATEMÁTICAS (I-II)
  • QUÍMICA
  • FÍSICA
  • GIMNASIA
  • TRABAJOS MANUALES

2.4. ESTUDIOS DE TEOLOGÍA.

2.4.1. CENTRO SUPERIOR SALESIANO DE ESTUDIOS ECLESIÁSTICOS MARTI-CODOLAR (BARCELONA), FILIAL DE LA FACULTAD DE TEOLOGÍA DE LA UNIVERSIDAD PONTIFICIA SALESIANA DE ROMA

2.4.2. CUATRO CURSOS ACADÉMICOS (1965-1966 / 1966-1967 / 1967-1968 / 1968-1969)

2.4.2.1. PRIMER CURSO (1965-1966)

  • Dogmática. La Revelación
  • Dogmática. La Iglesia
  • Moral. Los actos humanos
  • Moral. La Conciencia
  • Moral. El pecado
  • Biblia. Los Evangelios
  • Historia de la Iglesia. Edad antigua
  • Introducción al Derecho
  • Patrología – Patrística
  • Liturgia fundamental
  • Propedéutica

2.4.2.2. SEGUNDO CURSO (1966-1967)

  • Dogmática. El Dios vivo
  • Dogmática. Antropología teológica (I)
  • Dogmática. Las virtudes
  • Biblia. Libros históricos del A.T.
  • Historia de la Iglesia. Edad Media
  • El Derecho de las personas
  • El Año litúrgico

2.4.2.3. TERCER CURSO (1967-1968)

  • Dogmática. Antropología teológica (II)
  • Dogmática. Cristología
  • Dogmática. Mariología
  • Moral. Virtudes teologales
  • Moral: la caridad
  • Moral. Teología moral del amor
  • Moral: justícia y derecho
  • Biblia.Libros proféticos del A.T.
  • Biblia. Libros sapienciales del A.T.
  • Historia de la Iglesia. Edad Moderna
  • Derecho preconciliar
  • Homilética

2.4.2.4. CUARTO CURSO (1968-1069)

  • Dogmática. Sacramentos
  • Dogmática. Escatología
  • Moral. Moral de los sacramentos
  • Bíblia. Epístolas-Apocalipsis-Hechos
  • Historia de la Iglesia. Edad Contemporánea
  • Derecho de los religiosos
  • Teología pastoral

2.5. LOS ESTUDIOS  DE LICENCIATURA.

2.5.1. INSTITUTO SUPERIOR

DE

CIENCIAS CATEQUÉTICAS «SAN PIO X» FACULTAD DE TEOLOGÍA.

UNIVERSIDAD PONTIFICIA  SALAMANCA

2.5.2. DOS CURSOS ACADÉMICOS

(1977-1978 / 1978-1979)

2.5.2.1. PRIMER CURSO (1977-1978)

  • Psicología de la edad evolutiva
  • Dinámica del ajuste personal
  • El hecho social y sus interpretaciones
  • Cuestiones actuales de la Educación
  • El grupo y su dinámica
  • Teoría del aprendizaje y metodología del trabajo escolar
  • Pedagogía de la Fe
  • Teología de la Educación (I)
  • Técnicas de investigación Psicológica y Sociológica
  • Catequesis de preadolescentes
  • Análisis y evaluación de las instituciones educativas

2.5.2.2. SEGUNDO CURSO (1978-1979)

  • Psicología religiosa
  • Sociología religiosa
  • Lenguaje religioso
  • Teología de la educación (II)
  • Catequesis diferencial de la infancia
  • Seminario de materiales y textos
  • Cuestiones teológicas de moral
  • Catequesis diferencial de jóvenes y de adultos
  • Escuela y educación de la fe
  • Catequesis de temas del mensaje
  • Audiovisuales (I)
  • Audio visuales (II)
  • Catequesis de adultos
  • Movimientos de la infancia y de la juventud
  • Relación interpersonal (Couselig)

2.6. TESIS DE LA LICENCIATURA (1977-1979)

2.6.1. FACULTAD DE TEOLOGÍA. UNIVERSIDAD PONTIFICIA DE SALAMANCA

2.6.2. DOS CURSOS ACADÉMICOS (1977-1979)

«APROXIMACIÓN A LA CONSTITUCIÓN DOGMÁTICA «DEI VERBUM» Y SUS PERSPECTIVAS CATEQUÉTICAS FUNDAMENTALES»

2.6.2.1. INTRODUCCIÓN GENERAL

  • 1. Concilio Vaticano II: ¿Dios o el hombre…?
  • 2. La Palabra de Dios, objeto de nuestro estudio

2.6.2.2. PRIMERA PARTE: Aproximación a la Constitución «Dei Verbum»

Preliminares

  • 1. Historia de la Constitución «Dei Verbum»
  • 2. Esquema general de la Constitución «Dei Verbum»
  • 3. Características de la Constitución «Dei Verbum»

El pórtico

  • 1. Una cita bíblica
  • 2. Una mirada a los concilios
  • 3. Un intento pastoral

Capítulo I: Naturaleza de la Revelación

  • 0. Introducción
  • 1. La Revelación, regalo de Dios
  • 2. La Fe, respuesta al regalo de Dios
  • 3. La Historia de la Salvación

Capítulo II: La Transmisión de la Revelación

  • 0. Introducción
  • 1. La transmisión de la Revelación oral-escrita
  • 2. La Tradición oral-escrita, conservada y rejuvenecida por toda la Iglesia y su Magisterio

Capítulo III: La Inspiración divina y la Interpretación de la Sagrada Escritura

  • 0. Introducción
  • 1. La Inspiración de la Palabra de Dios
  • 2. La interpretación de la Palabra de Dios
  • La Palabra de Dios como misterio de Encarnación

Capítulo IV: El Antiguo Testamento

  • 0. Introducción
  • 1. La Historia de Salvación consignada en los libros del Antiguo Testamento
  • 2, Importancia del Antiguo Testamento para los cristianos
  • 3. La unidad y complementariedad del Antiguo Testamento con el Nuevo Testamento

Capítulo V: El Nuevo Testamento

  • 0. Introducción
  • 1. Razones de la excelencia del Nuevo Testamento
  • 2.Importancia de los Evangelios y su origen Apostólico
  • 3. El valor histórico del Nuevo Testamento
  • 4. Los restantes escritos del Nuevo Testamento

Capítulo VI: la Sagrada Escritura en la vida de la Iglesia

  • 0. Introducción
  • 1. La veneración de la Iglesia por la Sagrada Escritura
  • 2. La necesidad de traducciones de la Biblia
  • 3. Deber de los Exégetas y Teólogos respecto a la Biblia
  • 4. Relación entre Sagrada Escritura y Teología
  • 5. La lectura de la Biblia
  • 6. Epílogo

Conclusiones:

0. PÓRTICO

La «Dei Verbum» se propone despertar el apetito -hambre- de la Palabra de Dios ante la desgana y la desorientación de los hombres (DV.1)

1. LA REVELACIÓN DIVINA

Un buen día Dios Padre tiene una idea original: sembrar en la tierra humana una semilla de esperanza para manifestar una decidida voluntad de ayudar a los hombres como fruto de amor a cada uno de ellos (DV.2).

La semilla creció lentamente. Durante la espera y, a lo largo de una historia con muchos avatares el Padre Dios y el hombre hijo jugaron -para entretenerse- al escondite (DV.3-4).

Resultó que, cansados de tanto correr, convinieron ambos en dejarse atrapar fundiéndose en un fuerte abrazo (DV5-6).

2. LA TRANSNMISIÓN DE LA REVELACIÓN DIVINA

La semilla creció y reventó en espigas. Unos hombres descubrieron en las espigas un alimento capaz de saciar el apetito. Era harina que amasaron con sudor…

Se buscó la manera de transportarla íntegra y sin adulteración hasta los más lejanos confines de la tierra (DV.7-8-9-10).

3. LA SAGRADA ESCRITURA: INSPIRACIÓN E INTERPRETACIÓN

Con la harina se fabricó un pan para que el alimento pudiera llegar a todos los hombres. Amasada la harina con el sudor de algunos hombres, el fermento del Espíritu Santo la enriqueció (DV.11-13).

El pan es abundante. Cocido y dorado por excelentes panaderos es probado por una Dirección de Sanidad (DV.12)

4. EL ANTIGUO TESTAMENTO

La semilla -como sabemos- tardó bastante tiempo en germinar. Finalmente, de la tierra apretada y seca, brotó la esperanza

Resulta que el Antiguo Testamento es, en esta historia, sólo una preparación (DV.14-15-16): «Al ir iba llorando, llevando la semilla; al volver, vuelve cantando, trayendo sus gavillas» (Sal.126).

5. EL NUEVO TESTAMENTO

De hecho, las gavillas se dieron en el Nuevo Testamento (DV.17-18-19-20). Y, entre las gavillas, una espiga con grano al cien por cien.

Es la plenitud del tiempo. Lo no acabado se completa y el balbuceo se convierte en Palabra: «Yo soy el Pan de Vida…las palabras que os he dicho son espíritu y vida» (Jn.6,34-63).

6. LA SAGRADA ESCRITURA EN LA VIDA DE LA IGLESIA

Ya no manojos de espigas, sino pan sabroso, alimento preparado. El pan ya está -riquísimo- servido a la Mesa (DV.21.22.23.24-25-26).

¡Es la Palabra de Dios…! ¡Cristo…! Tenemos en nuestras manos un libro. Es la Biblia. La Palabra de Dios a la humanidad. El Verbo hecho carne y escritura, palabra, mensaje, comunicación. De nuevo saludamos el acontecimiento de la Encarnación -máxima y preciosa traducción del lenguaje divino en lengua humana- con unos versos. Aquí los repetimos, porque siempre que se trata de alegría -¡de Buena Noticia!- o se echan las campanas al vuelo, o se canta una copla, bien se rompe con un brindis o se declaman albricias con un verso:

«¡Alerta…!, ¡Alerta…!, Piloto…! / Las estrellas van de viaje… / Los astros danzan…¡Viraje! / ¡Qué celestial alboroto…! /

Hoy volamos del revés: / el cielo está a nuestros pies. / -¡Piloto!: -«Suspende el vuelo». / «Tomemos tierra». ¿No ves / que tierra ha tomado el Cielo…?»

2.6.2.4. SEGUNDA PARTE: Perspectivas catequéticas derivadas de la Constitución «Dei Verbum»

Preliminares

  • 1. ¿Dificultades en la Catequesis…?
  • 2. ¿Qué es la Catequesis…?
  • 3. Entre la «Dei Verbum» y la Catequesis

Capítulo I: Revelación – Fe – Cristo – Historia de la Salvación

La progresiva Revelación de Dios que culmina en Cristo -«Dei Verbum»- suscita en el hombre una respuesta de Fe en el escenario de una Historia de Salvación. 

  • 0. Introducción
  • 1. Cristo plenitud de la Revelación
  • 1.1. Dimensiones de la Revelación según la «Dei Verbum»
  • 1.2. Criterios para la Catequesis: la «Ley Evangélica»
  • 2. La Revelación y la Fe
  • 2.1. La Fe como respuesta a la iniciativa de Dios
  • 2.2. Criterios para la Catequesis: la «Ley de la Religiosidad» y «Ley de la  Fe»
  • 3. La Historia de la Salvación, lugar de la Revelación y la Fe
  • 3.1. La Historia de la Salvación
  • 3.2. Criterios para la Catequesis: la «Ley de Convergencia» y «Ley de Reducción a la Unidad»

Capítulo II: Iglesia – Cristo – Historia de la Salvación

  • 0. Introducción
  • 1. La comunidad cristiana, testimonio y transmisora de Cristo
  • 1.1. La Iglesia de Cristo
  • 1.2. Criterios para la Catequesis: la «Ley de la Eclesialidad»
  • 2. La Historia de la Salvación, hoy
  • 2.1. El mensaje cristiano de la salvación
  • 2.2. Criterios para la Catequesis: la «Ley Psicológica» y la «Ley de Encarnación» 

2.6.2.5. CONCLUSIÓN DE LA TESIS

I. La progresiva Revelación de Dios, que culmina en Cristo -«Verbum Dei»- suscita en el hombre una respuesta de Fe en el escenario de una Historia de Salvación.

II. La Comunidad cristiana es el testimonio vivo y la transmisora fiel de Cristo -«Verbum Dei»- en la Historia de Salvación actualmente.

2.6.2.6. BIBLIOGRAFIA

2.7. PROFESOR AUXILIAR n.2402 (1970-1982)

I

GRADUAT UNIVERSITARI n.1024 (1979-2007) 

2.7.1. ILTRE. COL·LEGI OFICIAL DE DOCTORS I LLICENCIATS EN FILOSOFIA I LLETRES I EN CIÈNCIES DEL DEPARTAMENT UNIVERSITARI DE CATALUNYA

2.8. LICENCIATURA

EN

FILOSOFÍA Y CIENCIAS DE LA EDUCACIÓN.

SECCIÓN PEDAGOGÍA

2.8.1. COMISIÓN ASESORA DE CONVALIDACIÓN Y RESOLUCIÓN DEL RECTORADO

(03.03.1981)

UNIVERSIDAD DE BARCELONA

2.8.1.1. PRIMER CICLO

  • Introducción a las Ciencias de la Educación
  • Psicología general
  • Historia de la filosofía
  • Estadística general (I)
  • Metodología de la Ciencia
  • Antropología
  • Fundamentos biológicos de la personalidad.
  • Estadística (II) aplicada a las ciencias humanas
  • Didáctica
  • Historia de la educación
  • Teoría del aprendizaje
  • Psicología evolutiva

2.8.1.2. SEGUNDO CICLO

  • Antropología pedagógica
  • Filosofía de la educación
  • Dinámica de grupos
  • Teoría y proceso de la orientación
  • Orientación educativa
  • Pedagogía diferencial
  • Orientación vocacional

2.9. DIPLOMA DE «MESTRE DE CATALÀ»

2.9.1. INSTITUT DE CIÈNCIES DE L’EDUCACIÓ. UNIVERSITAT DE BARCELONA (20.07.1987)

2.9.2. DOS CURSOS ACADÉMICS

  • Llengua nivell (I)
  • Llengua nivel (II)
  • Llengua nivel (III)
  • Cultura general: el coneixement de Catalunya
  • Cultura (1): Geografia i Historia
  • Cultura (2): Literatura
  • Didáctica general del català
  • Didáctica del català per a catalanoparlans
  • Didàctica del català per a no-catalanoparlans

3. PRIMERO LA BÍBLIA…,

…DESPUÉS TODO LO DEMÁS…

  • 3.1. A MANERA DE INTRODUCCIÓN. PRIMERO EL ESTUDIO DE LA BIBLIA, DESPUÉS TODO LO DEMÁS…
  • 3.2. EL «MÉTODO HISTÓRICO-CRÍTICO-LITERARIO». SOBRE LO QUE PRETENDIERON EXPRESAR LOS AUTORES HUMANOS
  • 3.3. LA ADQUISICIÓN Y METODOLOGIA EXEGÈTICA SOBRE LA «HISTORIA DE LAS FORMAS», LA «HISTORIA DE LA REDACCIÓN» Y LA «HISTORIA DE LA TRADICIÓN»
  • 3.3.1. Los Géneros literarios
  • 3.3.2. El «Sitz in Leben»
  • 3.3.3. Los Midrâs
  • 3.3.4. El concepto «historia» en el mundo de la antigüedad
  • 3.3.5. El valor del «conocimiento científico»  en la antigüedad
  • 3.3.6. Las «ciencias auxiliares» para la exégesis o interpretación bíblica
  • 3.4. LA BIBLIA Y LA RELACIÓN CON OTRAS RELIGIONES
  • 3.5. EL ANTIGUO TESTAMENTO. TESIS SOBRE POSIBLES «PLAGIOS» LITERARIOS
  • 3.5.1. La historia del pueblo de Israel y su relación con otras civilizaciones
  • 3.5.2. La composición de los libros del Antiguo Testamento y las diferentes Escuelas que los iluminan
  • 3.5.3. Entre la composición de los libros del antiguo Testamento y los hechos que describen existe un diferencias temporal de muchos siglos
  • 3.5.4. Canaan -y no precisamente Egipto- el primer espacio geográfico del pueblo de Israel en una tierra acogedora de diferentes culturas
  • 3.5.5. Por lo que respecta al Éxodo, desde el punto de vista científico, los acontecimientos que relata no resisten ningún análisis de literalidad
  • 3.5.6. Ciudades inexistentes y dificultades científicas establecen que el paso del Mar Rojo fue más una narración literaria de carácter épico y de exaltación del pueblo hebreo, que un acontecimiento real
  • 3.5.7. ¿Los hebreos conquistaron Palestina…? La respuesta es que durante el tiempo dicho de los Patriarcas, ya habitaban Canaan
  • 3.6. LA HISTORIA REAL DEL PUEBLO HEBREO 
  • 3.6.1. El dominio de Egipto y el Éxodo (2000-1500 aC.)
  • 3.6.2. Canaan según la Biblia (1200 aC.)
  • 3.6.3. La división del reino en dos territorios: Judea al sur e Israel al Norte (722 aC.)
  • 3.6.4. El cautiverio asirio del Reino de Israel (722-640 aC.)
  • 3.6.5. La dominación persa del Reino de Judea (586-539 aC.)
  • 3.6.6. La restauración del Templo de Jerusalén (520-335 aC.)
  • 3.6.7. La dominación griega (333-63 aC.)
  • 3.6.8. Los Macabeos y los Asmonitas. El judaísmo helenístico. (165 aC.) 
  • 3.6.9. Judea, provincia sujeta a la dominación romana (63 aC. – 135 dC.)
  • 3.6.10. La diáspora de los años 70 dC.
  • 3.6.11. La llegada del cristianismo y su influencia en los años  40-100 dC.
  • 3.6.12. El Estado de Israel moderno
  • 3.7. DE CÓMO EL PUEBLO HEBREO RECIBIÓ LA INFLUENCIA DE OTRAS CIVILIZACIONES
  • 3.7.1. El pensamiento de Egipto y su influencia
  • 3.7.1.1. La historia egipcia y los períodos de su composición. La cultura egipcia
  • 3.7.1.2. Las creencias religiosas egipcias
  • 3.7.1.3. Las tradiciones funerarias egipcias
  • 3.7.2. El pensamiento de Mesopotamia y su influencia
  • 3.7.2.1. La historia de Mesopotamia. La cultura de mesopotámica
  • 3.7.2.2. Babilonia – Asiria – Persas – Macedonios
  • 3.7.2.3. La religión mesopotámica. El politeísmo de Asia Menor y de Oriente Medio
  • 3.8. LA HISTORIA CRÍTICA DE LAS FORMAS (FORMEGESCHICHTE
  • 3.9. EL NUEVO TESTAMENTO. TESIS SOBRE POSIBLES «PLAGIOS» LITERARIOS
  • 3.9.1. La Historia y la Interpretación
  • 3.9.2. Unas obras para poder leer sin dificultad el Nuevo Testamento
  • 3.9.3. Desde el Judaísmo, Oriente y Occidente – entre el ayer y el hoy-, en una confusión de creencias sobre Cristo
  • 3.9.4. La doctrina paulina
  • 3.9.5. La tensión entre el cristianismo judío y el cristianismo primitivo
  • 3.9.6. La situación de Jesús en el cristianismo primitivo-judío
  • 3.10. ENTRE EL JESÚS DE LA HISTORIA Y EL CRISTO DE LA FE, ¿SE PUEDE DESCUBRIR UNA CREACIÓN LITERARIA PLAGIADA DEBIDO A LAS SEMEJANZAS CON ELEMENTOS MITOLÓGICOS QUE PRESENTA EL ESTUDIO DE LAS RELIGIONES COMPARADAS…?
  • 3.10.1. Los mitos de la antigüedad dentro del imaginario universal y su clasificación
  • 3.10.2. Las entrañas de las religiones mistéricas y sus rituales
  • 3.10.2.1. «Atis», el Crist de FrigiaL 
  • 3.10.2.2. «Buda», el Crist de l’India 
  • 3.10.2.3. «Dionís», el Crist de Grècia
  • 3.10.2.4. «Hercles», el Crist de Grècia
  • 3.10.2.5. «Krishna», el Crist de l’India
  • 3.10.2.6. «Mitra», el Crist de Pèrsia
  • 3.10.2.7. «Osiris», el Crist d’Egipte
  • 3.10.2.8. «Zoroatre», el Crist d’Àsia Menor
  • 3.10.2.9. «Els mites de les religions agrícoles»
  • 3.10.3. De «La Biblia de la mitología» a la importancia de la mitología en «La interpretación de la Biblia»
  • 3.10.4. ¿De qué manera se puede confirmar todo lo cual que se ha escrito con algunos ejemplos…?
  • 3.10.4.1. Sobre el nacimiento y la infancia de Jesús
  • 3.10.4.2. Sobre la vida adulta de Jesús
  • 3.10.4.3. Sobre los últimos días de la vida de Jesús
  • 3.10.4.4. Sobre la Pascua cristiana, la fiesta de la Resurección
  • 3.10.5. Entre la ortodoxia y la heterodoxia. Entre la hipótesis y la tesis. entre la búsqueda de la verdad y la literalidad sin ninguna interpretación
  • 3.11. PARA LA CONSULTA DE ALGUNAS OBRAS
  • 3.12. EL «MÉTODO TEOLÓGICO». SOBRE LA MANIFESTACIÓN DE DIOS CON LAS PALABRAS DE LOS AUTORES BÍBLICOS
  • 3.12.1. El Contenido y la Unidad de toda la Sagrada Escritura
  • 3.12.2. La Tradición viva de toa la Iglesia
  • 3.12.3. La Analogía de la Fe
  • 3.12.4. La Palabra de Dios y la Encarnación (DV.13)

2. LA INTERPRETACIÓN DE DIOS DESDE LA FILOSOFÍA Y LA TEOLOGÍA

  • 2.1. ACERCA DEL CONCEPTO «DIOS»
  • 2.1.1. Dios, desde el concepto teológico, filosófico y antropológico
  • 2.1.2. Argumentos a favor y en contra sobre la existencia de Dios
  • 2.1.3. Divinidad, antropomorfismo y mito
  • 2.1.4. Sobre la creencia en Dios
  • 2.1.5. El libro de los 24 filósofos
  • 2.2. PROFUNDIZACIÓN SOBRE LA «PSICOLOGÍA DE LA RELIGIÓN»
  • 2.3. UNAS PALABRAS SOBRE LA «ESPIRITUALIDAD»

3. SOBRE LA RELIGIÓN Y LAS RELIGIONES

  • 3.1. LA ETIMOLOGÍA Y LA DESCRIPCIÓN DE LA PALABRA  «RELIGIÓN» 
  • 3.1.1. La etimología de la palabra «Religión»
  • 3.1.2. La definición descriptiva del concepto «Religión»
  • 3.2. LA CLASIFICACIÓN DE LAS RELIGIONES MUNDIALES
  • 3.2.1. Clasificación de las religiones según la concepción teológica 
  • 3.2.2. Clasificación de las religiones de acuerdo con la revelación 
  • 3.2.3. Clasificación de las religiones por su origen o lugar de donde derivan
  • 3.3. LAS SECTAS Y NUEVOS MOVIMIENTOS RELIGIOSOS
  • 3.4. LOS CINCO GRANDES GRUPOS RELIGIOSOS DE LA POBLACIÓN MUNDIAL
  • 3.5. INFORMACIÓN SOBRE LAS RELIGIONES PRACTICADAS EN EL MUNDO
  • 3.6. EL ESTUDIO DE LA RELIGIÓN
  • 3.7. LAS ORGANIZACIONES RELIGIOSAS
  • 3.8. LAS «CIENCIAS HUMANA» Y SU RELACIÓN CON LA «RELIGIÓN»
  • 3.8.1. Relación entre la Historia y la Religión 
  • 3.8.2. Relación entre la Sociología y la Religión 
  • 3.8.3. Relación entre la Antropología y la Religión 
  • 3.8.4. Relación entre la Psicología y la Religión
  • 3.8.5. Experiencias místicas
  • 3.9.1. FILOSOFÍA DE LAS RELIGIONES
  • 3.9.1. Principales especulaciones filosóficas
  • 3.9.2. Razonamientos exotéricos y esotéricos
  • 3.9.3. Posturas en torno a la religión
  • 3.10. PARA SABER MÁS EN LA FINALIZACIÓN DEL TEMA
    3.10.1. Puntos de vista sobre «Religión»
  • 3.10.2. Características del «Hecho religioso» 
  • 3.10.3. Opiniones adversas sobre la «Religión»
  • 3.10.3.1. Feuerbach
  • 3.10.3.2. Marx
  • 3.10.3.3. Nietsche
  • 3.10.3.4. Freud
  • 3.10.4. La libertad religiosa
  • 3.10.5. La ciencia y la religión
  • 3.10.6. La religión y las mujeres
  • 3.10.7. Los fenómenos paranormales 
  • 3.10.8. Una visión acerca de los milagros y las apariciones

4. SOBRE LA RELIGIÓN CRISTIANA

  • 4.2. LA RELIGIÓN CRISTIANA, EN GENERAL 
  • 4.1.1 Cristianismo católico, protestante y ortodoxo
  • 4.1.2. Cristianismo y judaísmo
  • 4.2. VISIÓN ENCICLOPÉDICA DEL CRISTIANISMO YARTÍCULOS MONOGRÁFICOS
  • 4.2.1. LA BIBLIA. MITOS E HISTORIA
  • 4.2.1.1. La Biblia
  • 4.2.1.2. Los estudios de la Religión
  • 4.2.1.3. Los libros del Antiguo Testamento
  • 4.2.1.4. Los libros del Nuevo Testamento
  • 4.2.1.5. La Biblia, una libro para leer durante todo el año
  • 4.2.1.6. A propósito de la Semana Santa en el entorno del Nuevo Testamento
  • 4.2.1.7. Posibles plagios mitológicos descubiertos en la Biblia a lo largo del A. T.
  • 4.2.1.8. Los Orígenes del cristianismo
  • 4.2.1.9. Los Concilios & Documentos del Concilio Vaticano II
  • 4.2.1.10. Las Encíclicas Papales
  • 4.2.1.11. Los Sínodos episcopales
  • 4.2.1.12. La Eclesiología católica
  • 4.2.2. INFLUENCIAS ORIENTALES EN EL JUDAÍSMO Y EL CRISTIANISMO
  • 4.2.2.1. La historia de las religiones
  • 4.2.2.2. Las influencias orientales en la Biblia (Antiguo Testamento
  • 4.2.2.3. Las influencias orientales en la Biblia (Nuevo Testamento)
  • 4.2.3. ¿QUIÉN FUE JESÚS DE NAZARET…?
  • 4.2.3.1. Palestina en tiempos de Jesús de Nazaret
  • 4.2.3.2. La historicidad de Jesús de Nazaret
  • 4.2.3.3. Jesucristo en la mitología comparada
  • 4.2.3.4. El judaísmo mesiánico & Portal del judaísmo mesiánico
  • 4.2.3.5. El cristianismo & Portal del cristianismo
  • 4.2.3.6. El islamismo & Portal del islamismo
  • 4.2.3.7. Misnhá / Ieshu
  • 4.2.3.8. Las fuentes sobre la historicidad de Jesús de Nazaret
  • 4.2.4. EL JESÚS DE LA HISTORIA Y EL CRISTO DE LA FE 
  • 4.2.4.1. Las  fuentes sobre la historicidad de Jesús de Nazaret
  • 4.2.4.2. Estudios bíblicos y autores de renombre sobre Jesús, el Cristo
  • 4.2.4.3. El debate en torno a «Jesús, aproximación histórica»
  • 4.2.4.4. Guía para entender el Nuevo Testamento
  • 4.2.4.5. Del Jesús histórico al Cristo de la fe
  • 4.2.4.6. Los primeros cristianos idealizaron a Jesús i lo convirtieron en Dios 
  • 4.2.5. LOS ORÍGENES DEL CRISTIANISMO
  • 4.2.5.1. El Cristianismo & Portal del Cristianismo
  • 4.2.5.2. La jerarquía de la Iglesia católica
  • 4.2.5.3. Historia de la Iglesia católica & Portal de la Iglesia católica
  • 4.2.5.4. Obras sobre la Historia de la Iglesia católica & Manuales de la Iglesia
  • 4.2.5.5. La vida consagrada
  • 4.2.5.6. La liturgia católica & El año litúrgico
  • 4.2.5.7. Las críticas a la Iglesia católica & Las leyendas negras sobre la Iglesia
  • 4.2.6. LAS CREENCIAS CRISTIANAS
  • 4.2.6.1. La doctrina de la Iglesia católica
  • 4.2.6.2.  El Credo & El Credo de Nicea & El Símbolo niceo-constantinopolitano
  • 4.2.6.3. La moral cristiana & El derecho canónico & Moral sexual & El celibato
  • 4.2.6.4. Liturgia y culto & Sacramentos
  • 4.2.6.5. La jerarquia eclesiástica
  • 4.2.6.6. Las fiestas litúrgicas
  • 4.2.6.7. Las prácticas cristianas
  • 4.2.6.8. Los objetos litúrgicos
  • 4.2.6.9. Los instrumentos musicales & La música cristiana
  • 4.2.6.10. Los lugares de culto
  • 4.2.6.11. Las circumscripciones eclesiásticas territoriales
  • 4.2.7. EL POLÉMICO VATICANO
  • 4.2.7.1. Del siglo I al siglo XIV 
  • 4.2.7.2. Del siglo XV al siglo XVIII
  • 4.2.7.3. Del siglo XIX al siglo XXI
  • 4.2.7.4. Los Orígenes del Cristianismo
  • 4.2.7.5. La historia de la Iglesia católica
  • 4.2.7.6. Obras sobre la historia de la Iglesia católica
  • 4.2.7.7. El Papa de Roma e historia del papado
  • 4.2.7.8. Las Basílicas papales
  • 4.2.7.9. Edificios de la Iglesia católica
  • 4.2.7.10. La Jerarquía de la Iglesia católica
  • 4.2.7.11. El Papado a lo largo de la historia
  • 4.2.7.12. La Iglesia católica
  • 4.2.7.13. Historia del Cristianismo
  • 4.2.7.14. Los Concilios ecuménicos
  • 4.2.7.15. Críticas a la Religión
  • 4.2.7.16. Críticas al  Cristianismo
  • 4.2.7.17. Críticas a la Iglesia católica
  • 4.2.8. TIEMPOS DE CAMBIO
  • 4.2.8.1. Los Orígenes del Cristianismo
  • 4.2.8.2. La Iglesia católica
  • 4.2.8.3. Los Concilios ecuménicos
  • 4.2.8.4. Las Reformas católicas
  • 4.2.8.5. Otros movimientos de reforma
  • 4.2.8.6. La Revista «Concilium»
  • 4.2.9. SOBRE DIOSES Y CREENCIAS
  • 4.2.9.1. La deidad / Las deidades / La divinidad / Dios
  • 4.2.9.2. Sobre la Existencia de Dios
  • 4.2.9.3. El problema del mal / El problema del infierno / La libertad humana
  • 4.2.9.4. La Creencia / Sistema de creencias
  • 4.2.9.5. La Religión
  • 4.2.9.6. La Crítica de la Religión
  • 4.2.9.7. El Origen de las religiones
  • 4.2.9.8. Las Ciencias de la Religión
  • 4.2.10. RELIGIÓN SIN RELIGIÓ / VIDA SIN RELIGIÓN
  • 4.2.10.1. La Fenomenologia del Hecho religioso
  • 4.2.10.2. La Religión
  • 4.2.10.3. La Crítica del cristianismo
  • 4.2.10.4. La Crítica de la Iglesia católica
  • 4.2.10.5. El Pluralismo religioso
  • 4.2.11. LA CIENCIA «VERSUS» LA FE
  • 3.3. PÁGINAS WEB DE INTERÉS SOBRE LA RELIGIÓN CRISTIANA
  • 4.3.1. Páginas WEB / BLOG’s de grupos cristianos 
  • 4.3.2. Autores cristianos. su biografía y sus WEB’s BLOG’s
  • 4.3.3. Revistas cristianas

5. A PROPÓSITO DEL CONCILIO VATICANO II Y LOS DOCUMENTOS ECLESIALES

  • 5.1. EL CONCILIO VATICANO II
  • 5.2. VALORACIÓN DEL VAT. II DESDE LA CRÍTICA DE BASE ECLESIAL. MEDIO SIGLO, DESPUÉS DEL CONCILIO VATICANO II
  • 5.2.0. Una introducción. Menos en Monzón…
  • 5.2.1. Un resumen, pero bueno o malo…?
  • 5.2.2. El “Acontecimiento
  • 5.2.3. Los “Documentos
  • 5.2.4. En azul y en rojo
  • 5.2.5. ¿Un tercer color…?
  • 5.2.6. ¿Frenaba Paulo VI el concilio…?
  • 5.2.7. Y algunas páginas en blanco
  • 5.2.8. El “Mundo de hoy”, ¿era ya el “Mundo de ayer”…?
  • 5.2.9. Empezar la casa por el tejado
  • 5.2.10. Acontecimiento o Documentos. Ruptura o continuidad
  • 5.2.11. Las primeras dudas
  • 5.2.12. Los cincuenta años del Cardenal Siri
  • 5.2.13. Volver a perder la Modernidad (“El Mundo de hoy
  • 5.2.14. Del todo necesario, pero insuficiente
  • 5.2.15. Puntos de discontinuidad
  • 5.3. LOS DOCUMENTOS ECLESIALES
  • 5.3.1. El Antiguo Testamento
  • 5.3.2. El Nuevo Testamento
  • 5.3.3. La Patrología
  • 5.3.4. La Patrística 
  • 5.3.5. Los Padres Apostólicos
  • 5.3.6. Los Padres de la Iglesia
  • 5.3.7. Los Doctores de la Iglesia
  • 5.3.8. La Constitución Apostólica
  • 5.3.9. Las Encíclicas papales, en general
  • 5.3.10. Las Encíclicas papales por siglos
  • 5.3.13. Los Concilios de la Iglesia
  • 5.3.14. Los Documentos del Concilio Vaticano II
  • 5.3.15. El Magisterio ordinario de la Iglesia

6. TEÓLOGOS DE TENDENCIA PROGRESISTA «versus» TEÓLOGOS CONSERVADORES

UNA INTRODUCCIÓN AL TEMA

  • 6.1. TEÓLOGOS DE TENDENCIA PROGRESISTA
  • 6.1.1. HANS KÜNG
  • 6.1.1.1. Relación entre Hans Küng y Joseph A. Ratzinger, dos amigos contrapuestos
  • 6.1.1.2. Algunas obras, artículos y comentarios de Hans Küng
  • 6.1.2. ANTONIO PIÑERO
  • 6.1.2.1. Sobre la existencia histórica de Jesús
  • 6.1.2.2. Sobre la teología de Pablo de Tarso
  • 6.1.2.3. Algunas conferencias y escritos de Antonio Piñero
  • 6.1.3. JOSÉ ANTONIO PAGOLA
  • 6.1.3.1. «Jesús, aproximación histórica». Éxito y polémica
  • 6.1.3.2. Defensores de la obra «Jesús, aproximación histórica»
  • 6.1.3.3. Contradictores de la obra «Jesús, aproximación histórica»
  • 6.2.2.4. Versiones de la obra «Jesús, aproximación histórica»
  • 6-2.2.5. Algunas obras de José A. Pagola
  • 6.1.4. JOSÉ MARIA VIGIL
  • 6.1.4.1. Algunas obras y comentarios de José Maria Vigil
  • 6.1.5. HANS URS VON BALTHASAR
  • 6.2. TEÓLOGOS DE TENDENCIA CONSERVADORA
  • 6.2.1. JOSEPH A. RATZINGER
  • 6.2.1.1. Relación entre Hans Küng y Joseph Ratzinger, dos amigos contrapuestos
  • 6.2.1.2. Obras de Joseph Ratzinger-Benedicto XVI
  • 6.2.2. KARL RAHNER
  • 6.2.3. DEMETRIO FERNÁNDEZ
  • 6.2.4. JOSÉ ANTONIO FORTEA
  • 6.2.5. JOSÉ ANTONIO SAYÉS

 

3. PRIMERO LA BIBLIA, DESPUÉS TODO LO DEMÁS…

 

3.1. A  MANERA DE INTRODUCCIÓN. PRIMERO EL ESTUDIO DE LA BIBLIA, DESPUÉS TODO LO DEMÁS…

Si bien es verdad que durante mis estudios de teología no regateé esfuerzos en el estudio de la Biblia.

Y ello -por considerarse fundamental para establecer los cimientos que sostienen toda la estructura del saber teológico-, también he de decir que mi dedicación estuvo basada en los libros de la BAC.

Una colección que, al adolecer plenamente de la visión del Concilio Vaticano II sus autores no aplicaron el espíritu emanado por la Constitución «Dei Verbum», en su apartado n.12, donde se entresacan las pautas i orientaciones generales para la  correcta interpretación de la Biblia.

Así pues, los libros fundamentales objeto de estudio y cuya hermenéutica adoleció de las técnicas científicas de una exégesis moderna, posteriormente admitida, se concretan en los siguientes volúmenes de la Biblioteca de Autores Cristiano (BAC):

  • BIBLIA COMENTADA (I). Pentateuco. Colunga OP, G. Cordero OP, Nicolau SJ. BAC. Madrid, 1967.
  • BIBLIA COMENTADA (II). Libros Históricos. L. Arnaldieu OFM. BAC. Madrid, 1963.
  • BIBLIA COMENTADA (III). Libros Proféticos. G. Cordero OP. BAC. Madrid, 1967. 
  • BIBLIA COMENTADA (IV). Libros Sapienciales. Garcia Cordero OP. BAC, 1962.
  • LA SAGRADA ESCRITURA (V). Nuevo Testamento: Evangelios. J. Leal SJ, S. del Páramo SJ, J. Alonso SJ. BAC, 1964.
  • LA SAGRADA ESCRITURA (VI). Nuevo Testamento: Hechos de los Apóstoles / Cartas de San Pablo. J.Leal SJ,  J.I.Vicentini SJ, P.Gutiérrez SJ, A.Segovia SJ, J.Collantes SJ, S. Bartri SJ. BAC, 1965.
  • BIBLIA COMENTADA (VII). Nuevo Testamento: Epístolas Católicas / El Apocalipsis. José Salguero OP, García cordero OP. BAC, 1962.
  • LA SAGRADA ESCRITURA. Antiguo Testamento bajo la dirección de Rafael Criado SJ / Nuevo Testamento bajo la dirección de Juan Leal SJ. BAC. Madrid, 1965.

Primero, pues, la Biblia. Después vendrían otras obras consagradas de los años sesenta del siglo pasado, así como la lectura de libros de formación y apuntes más o menos puestos al día, clases y conferencias que proporcionaron un arsenal de doctrina teológica después del estudio de la filosofía con la añadidura de otras obras a lo largo de los finales del siglo XX e iniciación del siglo XXI. Basta indicar sumariamente, y sin agotar el tema, la Bibliografía que a continuación rescato de la memoria y alguna consulta, dotada de algunas sombras disipadas por los claros resplandecientes de otras obras que conforman el apartado que viene a continuación:

  • Historia de la Filosofía. Klimke-Colomer SJ. Ed. Labor. BCN, 1961.
  • Historia del Pensamiento Filosófico y Científico (I-II-III). Reale-Antgiseri. Ed. Herder. BCN, 1988.
  • Filosofia en el Món d’Avui. Ferrater Mora. Ed. 62. BCN, 1965.
  • Introducción a la Biblia (I-II). A. Robert-A.Feuillet. Ed. Herder. BCN, 1967.
  • Sacrae Theologiae Summa-Theologia Fundamentalis (I-II). J.Salaverri SJ. BAC. Madrid, 1962.
  • Teologia Fundamental. F.Vizmanos SJ – I.Riudor SJ. BAC. Madrid, 1963.
  • Theologiae Moralis. Marcelino Zalba. BAC, 1958
  • La Ley de Cristo (I-II-III). Bernard Häring. Ed. Herder. BCN, 1968.
  • El Magisterio de la Iglesia. Enrique Denzinger. Ed. Herder. BCN, 1969.
  • Vocabulario de Teologia Bíblica. X.Léon-Dufour. Ed. Herder. BCN, 1967.
  • Nuevo Catecismo para Adultos y suplementos. Ed. Herder. BCN, 1969.
  • Los Comienzos de la Salvación. M.Flick-Z.Alszeghy. Ed. Sígueme. Salamanca, 1965.
  • El Evangelio de la Gracia. M.Flick – Z.Alszeghy. Ed. Sígueme. Salamanca, 1967.
  • Jesucristo, el Señor. P. Faynel. Ed. Sígueme. Salamanca, 1966.
  • Los Sacramentos. Apuntes del P. Rafael Colomer SDB. Teologado Martí-Codolar, 1967.
  • Eucaristia. L. Bouyer. Ed. Herder. BCN, 1969.
  • Mariologia. Apuntes del P. Rafael Casasnovas SDB. Teologado Martí-codolar, BCN, 1967.
  • Teología del Más Allá. Cándido Pozo SJ. BAC. Madrid, 1968.
  • Padres de la Iglesia. Apuntes del P. Ramón Alberdi SDB. Teologado de Martí-Codolar.
  • Historia de la Iglesia (I-II-III-IV). R. Llorca-G.Villoslada. BAC. Apuntes del P. R. Alberdi
  • Diccionario del Vaticano II. Miguel Ángel Molina – Marcelo González Martín. BAC, 1969.
  • Concilio Vaticano II. Constituciones, Decretos y Declaraciones. BAC. Madrid, 1965
  • Curso de Liturgia, BAC. Madrid, 1961.
  • Col·lecció Clàssics del Cristianisme. Ed. Proa i Gran Enciclopedia Catalana, 1988.
  • Ser Cristiano. Hans Küng. Ed. Cristiandad. Madrid, 1977.
  • Sinceridad y veracidad. Hans Küng. Ed. Herder. BCN, 1970.
  • La Iglesia. Hans Küng. Ed. Herder. BCN, 1969.
  • ¿Existe, Dios? Hans Küng. Ed. Herder. Madrid, 1979.

Siguiendo con el hilo conductor de la introducción –Primero la Biblia, después todo lo demás-, basta leer  con un mínimo de atención el texto conciliar de la «Dei Verbum» para darse cuenta inmediatamente de laapertura con que el Concilio Vaticano II ha resuelto el problema de la Interpretación de la Sagrada Escritura, a pesar del lenguaje utilizado todavía extremadamente antropomórfico respecto de Dios y con unos matices fuertemente eclesiásticos respecto de lo humano.

Con todo, el Vaticano II ensancha las perspectivas hacia una clara objetividad de los textos bíblicos con las aportaciones que ofrece acerca de las posibilidades exegéticas, disolviendo cualquier temor ante los descubrimientos que la ciencia pueda aportar, tanto sobre el micro-cosmos como del macro-cosmos, el progreso de la medicina o las hallazgos arqueológicos y otros muchos, fruto innegable del método científico, diferente completamente del método teológico que también recoge el Vaticano II, como no puede ser de otra manera, desde su visión religiosa-creyente, al proponer los métodos de interpretación bíblica que ahora veremos con más detenimiento.

¡Qué de disgustos y preocupaciones se hubiera ahorrado la Iglesia de haber descubierto a tiempo los principios de una adecuada interpretación bíblica…! Basta pensar en las energías gastadas en cuestiones y problemas -los enunciados no son exhaustivos-, como:

  • El problema de las «Concordancias”…
  • La interpretación de los “Once Primeros Capítulos del Génesis”…
  • El “Affaire Galileo” y sus consecuencias…
  • La justa medida literaria de los “Textos Evangélicos de la Infancia de Jesús”…
  • La concepción interpretativa de los “Milagros de Jesús”…
  • La interpretación ad literam del término “Resurrección” sin atender el significado del concepto de hace más de dos mil años…
  • Los otros muchos problemas exegéticos que han dado lugar a conceptos y creencias -incluso rozando a dogmáticas y sacramentales- que, desde una lectura literal, se apartan de los contextos, las situaciones, las circunstancias y el sentido exacto de lo que vendría a ser meramente una mera exposición significativa-religiosa de los relatos en cuestión. 

El texto conciliar se expresa de la siguiente manera:

«Habiendo, pues, hablado Dios en la sagrada Escritur por hombres y a la manera humana, para que el intérprete de la misma comprenda lo que Él quiso comunicarnos, debe investigar con atención qué pretendieron expresar realmente los hagiógrafos y plugo Dios manifestar con las palabras de ellos…». (DV.12a)

Inmediatamente, después de esta primera lectura, percibimos que pueden entresacarse del texto dos métodos o técnicas que precisarán conjugarse adecuadamente para lograr una interpretación objetiva y veraz:

  • Un método exegético histórico-crítico-literario para conocer el pensamiento humano. Es decir, «lo que pretendieron expresar los autores o hagiógrafos».
  • Un método teológico para descubrir la intencionalidad divina. Es decir, «lo que quiso manifestar Dios con las palabras de los hagiógrafos».

El cometido de nuestro esfuerzo -siguiendo evidentemente el texto conciliar- queda centrado en la exposición de estos dos métodos con el fin de descubrir el auténtico sentido de la Sagrada Escritura. Así, pues:

3.2. LA INTERPRETACIÓN BÍBLICA

EL «MÉTODO HISTÓRICO-CRÍTICO-LITERARIO» 

SOBRE LO QUE PRETENDIERON EXPRESAR LOS AUTORES HUMANOS

Nos encontramos frente al “método histórico-crítico-literario”. Entre un autor, su obra literaria y el lector, frecuentemente establecemos una relación directa, lineal. El autor plasma unas ideas y el lector capta inmediatamente lo plasmado. Pero esto no siempre sucede así. Y menos cuando el texto que se lee procede de otra época. Resulta entonces que la relación entre el autor, la obra literaria y el lector, no es lineal, sino curva, y a veces, incluso aparece con una linea quebrada.

El texto conciliar defiende claramente el método crítico que abarca también todo lo referente a “los géneros literarios”. Una novedad ciertamente. Y más habida cuenta de cómo ha sido interpretada la Sagrada Escritura a lo largo de la historia:

  • El método exegético de la Escuela Rabínica del Antiguo Testamento, era sumamente artificioso y legalista. buscaba juegos de palabras, combinaciones de números y letras. Un método por demás tendencioso y supersticioso que daba también importancia a las cronologías…
  • El método alegórico de la Escuela Alejandrina, que se movía en interpretaciones fantásticas, a veces geniales, y más o menos profundas. Estas interpretaciones escapaban de la mentalidad del autor falseando, consiguientemente, el verdadero sentido del texto presentado o leído.
  • El método de los Padres Apostólicos, tiene una intención pastoral, espiritual, moralizante. Se recurre a una crítica sencilla que no extorsiona demasiado el texto, pero no lo interpreta debidamente en su significado auténtico. Dicho tipo de exégesis ha llegado prácticamente hasta el siglo XX y acaso hasta nuestros días.
  • El método Apologético, que se caracteriza por la unilateralidad y por el acento polémico que tiene. Se detiene en una interpretación literal del texto.

El Vaticano II aboga, pues, por el método crítico-histórico-literario. Dicho método reflexiona y analiza profundamente el texto. No se contenta con la primera impresión que el sentido literal de las palabras podría dar a lugar.

Si nos adentramos en la historia de la cuestión para apreciar -en lineas generales- cómo ha llegado este método crítico hasta las puertas del Vaticano II, observaremos los detalles siguientes:

  • La actitud crítica -como método- recibe un fuerte impulso en la segunda etapa del Renacimiento. Pero cuando esta crítica intenta apoderarse de la Sagrada Escritura se desencadenan graves enfrentamientos dentro del mundo cristiano. Evidentemente que el método crítico sale derrotado…
  • Sin embargo, un movimiento extremista -el Iluminismo-, inaugura una nueva época que, posteriormente, desemboca en el Racionalismo. La Iglesia rechazará también el Racionalismo y su método crítico debido, acaso, por el contexto ateo por donde se mueve.
  • Pero con los teólogos Lagrange, Hummelauer y otros, comienza un gran movimiento de incorporación entre el método científico de crítica racionalista y el método más usado por la Iglesia de procedencia Patrística.
  • Con todo, la crisis del Modernismo frena fuertemente el movimiento crítico, aún cuando no llega a suprimirlo.
  • Será el Papa Pio XII quien abogará por la necesidad del método crítico para el estudio y la comprensión de la Sagrada Escritura. Su Encíclica «Afflante Spiritu» habla del tema. Pero una parte conservadora de la Iglesia ataca dicho método aún en vísperas del Vaticano II. El trabajo del Concilio al respecto resultó minucioso, delicado, de orfebrería. Es preciso señalar el texto de la Constitución «Dei Verbum» en lo que se refiere a la interpretación bíblica:

«…Para descubrir la intención de los hagiógrafos, entre otras cosas hay que atender a los géneros literarios. Puesto que la verdad se propone y se expresa de maneras diversas en los textos de diverso género: histórico, profético, poético o en otros géneros literarios. Conviene, además, que el intérprete investigue el sentido que intentó expresar y expresó el hagiógrafo en cada circunstancia según la condición de su tiempo y de su cultura, según los géneros literarios usados en su época. Pues para entender rectamente lo que el autor sagrado quiso afirmar en sus escritos, hay que atender cuidadosamente tanto a las formas nativas usadas de pensar, de hablar o de narrar vigentes en los tiempos del hagiógrafo, como a las que en aquella época solían usarse en el trato mutuo de los hombres…». (DV.12b)

.

3.3. LA ADQUISICIÓN Y METODOLOGIA EXEGÈTICA SOBRE:

LA HISTORIA DE LAS FORMAS,

LA HISTORIA DE LA REDACCIÓN Y

LA HISTORIA DE LA TRADICIÓN

Al realizar un repaso rápido, aunque no por ello superficial, a algunas obras fundamentales sobre la cuestión de la interpretación bíblica, se puede obtener un esquema de las cuestiones que explícitamente se derivan, en referencia al texto conciliar anteriormente señalado:

Los métodos modernos más importantes para llegar al sentido del texto vienen dibujados en estos tres apartados:

  • La explicación de la Historia de las Formas (Formgeschitchte), que pretende buscar la relación entre lo histórico y el verdadero sentido del texto. Cabe notar aquí que formar no es lo mismo que inventar como pretendía Bultmann. En una , hablamos aquí de las formas de los distintos géneros literarios y su correspondencia con la realidad.
  • La formulación de la Historia de la Redacción (Redaktionsgeschitchte), que se orienta hacia una investigación de la época de la redacción del texto, la búsqueda de unidades literarias, modos de expresarlas, géneros literarios según la mentalidad del autor, el ambiente y tiempo concreto, así como otras. 
  • La presentación de la Historia de la Tradición (Traditionsgeschitchete), en referencia a la selección de tradiciones, síntesis de algunas de ellas y análisis detenido de todo el material empleado: su origen, la antigüedad, etc.

3.3.1. LOS GÉNEROS LITERARIOS

Los géneros literarios están en la base del método exegético moderno. Son la clave para comprender cualquier escrito. el género literario es la relación existente y que se descubre entre la verdad objectiva del escrito y el modo de expresar dicha verdad. Podemos encontrarnos con con gran diversidad de géneros literarios como:

  • Parábolas, metáforas, énfasis, sinécdoques, metonimias, elipsis, hipérboles, alegorías…
  • Igualmente otros que no sólo afectan partes de la composición literaria, sino que constituyen y conforman todo el escrito. Por ejemplo, los géneros de tipo apocalíptico, narrativo, épico, catequético, teológico, midrâsico…

3.3.2. EL «SITZ IM LEBEN»

Mención especial debe hacerse a lo que los alemanes llaman Sitz im Leben.

Esto es, la influencia o la necesidad del ambiente en la formación del escrito o el objetivo o finalidad que se pretende dar a conocer, de tal manera que la composición tome forma de enseñanza, narración, carta, himno, etc.

Es decir, la influencia del ambiente es capaz de crear un género literario según la necesidad, las circunstancias o la manera de ser de una comunidad a quien va dirigida el texto.

3.3.3. LOS MIDRÂS

También es curioso conocer la antigua técnica de los midrâs.

Son escritos que se orientan a escudriñar y a explotar textos antiguos con miras a una explicación del presente.

Pueden tomar varias formas:

  • Midrâs halaka, cuyo objetivo es buscar en las Escrituras reglas de acción a través de la Ley o Tôrâh. Este género es privativo de ambientes cultos, sacerdotales y de escribas.
  • Midrâs haggada, que tiene por finalidad el intento de formar espiritualmente a la comunidad a través de composiciones en forma de exhortación o comentario doctrinal.
  • Midrâs pesêr, que trata de actualizar las Escrituras proféticas mostrando su cumplimiento en los acontecimientos del presente para poder deducir el futuro.

3.3.4. EL CONCEPTO DE  «HISTORIA»

EN LA ANTIGÜEDAD

El concepto que nosotros tenemos de la historia es diferentes del que tenían aquellos semitas. en un narración histórica nosotros apreciamos la precisión y exactitud de los datos. El historiador semita toma materiales históricos tal y como los encuentra, empalmándolos sin preocuparse de las divergencias, no preocupándose demasiado del orden cronológico.

No hace un examen crítico de las narraciones populares. el pueblo de Israel aventaja, sin duda,  a otros pueblos en su concepción de la historia. Sin embargo, la historia bíblica tiene fundamentalmente una finalidad religiosa. Y esta finalidad prevalece por encima del relato.

.

3.3.5. EL VALOR DEL

«CONOCIMIENTO CIENTÍFICO» EN LA ANTIGÜEDAD

Los autores bíblicos escribieron de acuerdo con los postulados científicos de su tiempo, según la manera de hablar y la apreciación popular.

Si se somete un texto bíblico al rigor de las ideas científicas que privan entre nosotros hoy día, es evidente que aparecerán errores y contradicciones. 

3.3.6. CIENCIAS AUXILIARES PARA LA EXÉGESIS O INTERPRETACIÓN BÍBLICA

El intérprete bíblico -tal y como se desprende del texto conciliar-, debe tener un conocimiento preciso del vocabulario, gramática y evolución de la misma.

Debe conocer el texto y el contexto, el grado de cultura, las tradiciones populares, los monumentos arqueológicos, el momento psicológico del autor, la ocasión del libro que escribe, los destinatarios, el ambiente, la situación economico-social, política, espiritual y moral de la época, las costumbres, las instituciones y las ciencias auxiliares como, por ejemplo, la geografía, la etnología, etc.

De esta forma, después de un estudio serio, el trabajo de los especialistas o exégetas puede aportar mucha luz sobre pasajes y contenidos globales que en el pasado constituyeron graves situaciones.

Hoy día van apareciendo obras en las que -con un trabajo casi microscópico-, se analizan distintos libros o capítulos de la Sagrada Escritura en conformidad con la orientación dada por el Concilio Vaticano II, de acuerdo con la primera parte del número 12 de la Constitución «Dei Verbum».

3.4. LA BIBLIA Y SU RELACIÓN CON OTRAS RELIGIONES

[Este apartado -por su importancia- se corresponde con el tema trabajado bajo el título:

RECERCA DE PLAGIS MITOLÒGICS DESCOBERTS A LES ENTRANYES DE LA BÍBLIA

Sin embargo, debe quedar constancia que todo su entramado o vertebración obedece a una elucubración de la que se pueden extraer tanto conceptos verosímiles de la realidad como otros de fantasmagóricos sin fundamento alguno].

3.5. ANTIGUO TESTAMENTO

TESI SOBRE POSSIBLES

«PLAGIS» LITERARIS 

3.5.1. LA HISTORIA DEL POBLE D’ISRAEL 

LA SEVA RELACIÓ AMB ALTRES CIVILITZACIONS

Ens convé de deixar constància, en haver arribat a aquest punt del nostre treball, sobre les diferents etapes viscudes del poble hebreu amb la finalitat de situar-lo dins de la seva història i així poder copsar les relacions que van mantenir amb d’altres civilitzacions i les conseqüències de la seva adaptació o bé del seu rebuig.

Tanmateix, ens cal esbrinar o aclarir prèviament unes qüestions que esdevenen de cabdal importància a l’hora de poder presentar les fites històriques del poble d’Israel des de la més segura objectivitat. Es tracta, doncs, d’assentar unes qüestions prèvies que es desenvoluparen tot seguit.

3.5.2. LA COMPOSICIÓ DELS LLIBRES DE QUÈ CONSTA L’ANTIC TESTAMENT 

LES DIFERENTS ESCOLES QUE ELS IL·LUMINEN I

ALTRES AUTORS

Resulta primordial investigar la referència escrita o, dit d’una altra manera, el moment històric de la composició dels diversos llibres de què consta l’Antic Testament.

L’Antic Testament és d’autor anònim en la seva major part, i fruit d’una seqüència de contribucions de diversos autors al llarg de períodes de temps molt perllongats, fins i tot per a cada un dels llibres que el componen. La ciència bíblica ha identificat diverses fonts mitjançant un exercici de crítica o exègesi documental.

Hem de fer referència a les quatre fonts escrites des d’on surgeix el Pentateuc, una col·lecció de cinc diferents llibres de l’Antic Testament:

  • Font [ J ] Jahvista. Per al Pentateuc, en ordre cronològic, són:  la font J o jahvista (per usar el nom de YHWH, transliterat com el Senyor o Yahveh per Déu). Aquesta font provindria del Regne del Sud i es localitzaria voltant de l’any 850 aC. Hi hauria contribuït en els episodis en què Déu es manifesta en converses amistoses, en termes humans i familiars, Parla amb Caín, Noé, Abraham i seria el redactor de la Creació del capítol segon del Génesis. Les fonts [ J ] i [ E ] escriurien bona part de Gènesi, Nombres, i Levític.
  • Font [ E ] Elohísta. La font L o elohísta (per usar el nom d’Elohim) Aquesta font prové del Regne del Nord, anterior al 721 aC. Aporta els episodis en què Déu es manifesta en somnis i visions, com l’esbarzer o la història de Josep. El seu estil és més sobri. Les fonts [ J ] i [ E ] escriurien bona part del Gènesi, Nombres i Levític.
  • Font [ D ] Deuteronòmica. La font D o deuteronómica (amb estil i vocabulari distintius), es pot localitzar a Jerusalem entorn de l’any 621 aC., durant la reforma de Josies. Es tracta d’un estil directe i cordial. Aporta els llibres del Deuteronomio (inclusive) hasta el segundo libro de los Reyes, o sea, DeuteronomioJosuéJuecesI SamuelII SamuelI Reyes y II Reyes.
  • La font [ P ] Sacerdotal (de l’anglès priestly o de l’alemany priestercodex sacerdotal) va proporcionar instruccions rituals molt detallades (ritus, sacrificis, lleis, prohibicions, paper del sàbat, genealogies). Localitzable a la captivitat de Babilònia, al segle VI a a l’escola sacerdotal d’Ezequiel. Aportaria tot el Levític, la majoria de Nombres, la meitat d’Èxode i part de Gènesi, especialment l’episodi de la Creació del seu capítol primer.

3.5.3. ENTRE LA COMPOSICIÓ DELS LLIBRES DE L’ANTIC TESTAMENT

I

ELS FETS QUE S’HI DESCRIUEN HI HA UN DIFERENCIAL TEMPORAL DE MOLTS SEGLES

És de precís observar que, generalment, se sol prendre com a punt de partida històric la presumpta temporalitat que marca la successió de llibres que conformen l’Antic Testament. I això és un error perquè, com hem vist en el punt anterior, la composició dels llibres té lloc en un època molt llunyana als fets que s’hi descriuen, la qual cosa ens exigeix establir que:

  • Durant tot aquest intèrval o successió de temps -entre la realitat dels fets i la redacció dels quals- la tradició oral ha pogut corrompre l’objectivitat dels fets, sigui esborrant-los de la memòria o confonent dates i esdeveniments, sigui magnificant-ne, enaltint-ne o exaltant-ne d’altres mitjantçant la utilització de tendèncides èpiques,  o de qualsevol altra manifestació heroica o epopeica.
  • Nogensmenys important esdevé l’actual desafiament dels estudis científics de l’arqueologia i la seva aplicació enfront o cara a cara amb aquella exègesi bíblica que, prescindint de les dades arqueològiques actuals, ha situat etapes històriques, personatges imaginaris, llocs concrets i successos inversemblants en adjundicar-ne una realitat objectiva que, per altra banda, i en tot cas, només preten significar unes vivències religioses.

3.5.4. CANAÀN -I NO PRECISAMENT EGIPTE-, FOU EL PRIMER ESPAI GEOGRÀFIC DEL POBLE ISRAELITA, EN UNA TERRA ACOLLIDORA DE DIFERENTS CULTURES

En haver establert inicialment aquestes qüestions prèvies, vertebradores per a la significació històrica del poble d’Israel, podem acostar-nos a la realitat geogràfica del «creixent fèrtil» per tal d’entrellucar les influències culturals de les tribus -nòmades primer i sedentàries després- d’aquest poble. Efectivament:

  • En aquest espai geogràfic comencen a formar-se unes tribus que ocuparen l’àrea abastada entre els rius  Nil, a l’oest, i el Tigris y Éufrates, a l’est. Voltat pels imperis d’EgipteBabilònia, pel desert d’Arabia, les muntanyes d’Àsia Menor, es troba la terra de Canaán.
  • Aquest n’éra el punt d’unió i convergència entre diverses civilitzacions. Una zona travessada per antigues rutes comercials, com la vía Maris, el camí del Reis i la calçada d’Horus, que unien el golf Pèrsic amb la costa mediterrània i Egipte amb Assiria, la qual cosa permetia la influència de diverses cultures.

En dos segles d’investigació científica, la recerca dels patriarques mai va donar resultats positius. La suposada migració cap a l’Oest de tribus provinents de la Mesopotàmia amb destinació a Canaan, s’ha revelat irreal. I aquestes, entre d’altres, en serien la demostració:

  • L’arqueologia ha provat que en aquesta època no es va produir cap moviment massiu de població.
  • El text bíblic dóna indicis que permeten precisar que la història dels patriarques està plena de camells. No obstant això, l’arqueologia revela que el dromedari només va ser domesticat quan s’acabava el segon mil·lenni anterior a l’era cristiana i que va començar a ser utilitzat com a animal de càrrega al Pròxim Orient molt després de l’any 1000 aC.

3.5.5. PEL QUE FA A L’EXODE,

DES DEL PUNT DE VISTA CIENTÍFIC,

ELS ESDEVENIMENTS QUE RELATA NO RESISTEIXEN L’ANÀLISI D’UNA LITERALITAT

Segons la Bíblia, els descendents del patriarca Jacob van romandre 430 anys a Egipte abans de iniciar l’Èxode cap a la Terra Promesa, guiats per Moisès, a mitjan segle XV aC.:

  • Els textos sagrats afirmen que 600.000 hebreus van creuar el Mar Roig i que van errar durant 40 anys pel desert abans d’arribar a Canaan, passant per la muntanya Sinaí, on Moisès va segellar l’aliança del seu poble amb Déu.
  • No obstant això, els arxius egipcis, que consignaven tots els esdeveniments administratius del regne faraònic, no van conservar cap rastre d’una presència jueva durant més de quatre segles al seu territori, la qual cosa provaria que els hebreus no hi van ser-hi, sinó que el relat bíblic, molt posterior als pressumptes fets, va ser uns construcció literària èpica.

3.5.6. CIUTATS INEXISTENTS I DIFICULTATS CIENTÍFIQUES ESTABLEIXEN QUE EL PAS DEL MAR ROIG VA SER MÉS UNA NARRACIÓ LITERÀRIA DE CARÀCTER ÈPIC I D’EXALTACIÓ DEL POBLE HEBREU, QUE UN ESDEVENIMENT REAL

Tampoc existien, en aquestes dates, molts llocs esmentats en el relat. Les ciutats de Pitom i Ramsès, que haurien estat construïdes pels hebreus esclaus abans de partir, no existien en el segle XV a.C.  I el que l’arqueologia demostra com molt interessant és que des del segle XVI a.C., Egipte havia construït en tota la regió una sèrie de forts militars, perfectament administrats i equipats. Res, des del litoral oriental del Nil fins al més allunyat dels pobles de Canaan, escapava al seu control.

  • Gairebé dos milions d’israelites que haguessin fugit pel desert durant 40 anys haurien d’haver cridat l’atenció d’aquestes tropes. No obstant això, cap testimoni egipci de l’època fa referència a aquesta gent. Ni tan sols hi ha rastres deixats per aquesta gent en la seva peregrinació de 40 anys. No existeix el menor indici del seu pas pel desert.
  • Tampoc van existir les grans batalles esmentades en els textos sagrats.
  • Jericó,  els murs de la qual es van desplomar amb el sonar de les trompetes dels hebreus, era llavors un pobre caseriu. Tampoc existien altres llocs cèlebres, com Bersheba o Edom.
  • No hi havia cap rei en Edom per enfrontar als israelites.

Aquests llocs, certament, van existir, però molt de temps després de l’Èxode, molt després del sorgiment del regne de Judá.

3.5.7. ELS HEBREUS VAN CONQUERIR PALESTINA…?

LA RESPOSTA ÉS QUE DURANT L’ANIOMENAT TEMPS DELS PATRIARQUES, JA HABITAVEN CANAÀN

Els hebreus mai van conquistar Palestina, perquè ja hi eren a Canaan. Els primers israelites eren pastors nòmades de Canaan que es van instal·lar a les seves regions muntanyoses al segle XII a.C. És aquí on unes 250 comunitats molt reduïdes van viure de l’agricultura, aïllades unes de les altres, sense administració ni organització política.

  • Totes les excavacions realitzades a la regió han exhumat vestigis de poblats amb sitges per a cereals, però també de corrals rudimentaris. Això ens porta a pensar que aquest grup humà havia estat nòmada, inicialment, convenrtint-se en agricultor després.
  • Però aquesta va ser la tercera onada d’instal·lació sedentària registrada a la regió des del 3500 aC. Aquests pobladors passaven alternativament del sedentarisme al nomadisme pastoral amb molta facilitat.

3.6. LA HISTÒRIA REAL DEL

POBLE HEBREU

Aquest punt se’n podria intitular com ‘el diferencial entre la realitat histórica i els seus afegits mitològics’. A la història del poble d’Israel consignada en aquestes planes, com a realment succeïda, ens hi cal proposar i mantenir la seva vertebració històrica com una línia articulada que recorre cadascuna de les seves etapes més importants.

Però, per altra banda, ens cal desmitificar-la de tots aquells elements literaris espuris afegits, bé siguin personatges fantasiosos, espais geogràfics inexplicables, llocs de ciutats inexistents o esdeveniments totalment ficticis.

I per tal d’abordar o emprendre aquesta tasca les lectures del contingut de diversos llibres pot oferir un excel·lent i eficaç suport en resseguir els seus capítols estructurats de manera que puguin aportar-nos prou llum i il·luminar la foscúria de tots aquests temps pretèrits que ara tractem. Vegi’s, per exemple, la intitulació d’obres com:

3.6.1. EL DOMINI D’EGIPTE

I

L’ÈXODE (2000-1500 aC.)

Segons les dades de la Bíblia podem dir que l’Èxode es tracta d’una història que la crítica científica no admet com a vertadera, sinó que la situa dins d’un génere literari èpic d’exaltació per tal de mostrar la fe del poble en un déu monoteista.

Els jueus es consideren descendents del patriarca Abraham i el seu origen el trobem en els dotze fills de Jacob que es traslladen a Egipte i es constitueixen en dotze tribusAquestes tribus van ser esclavitzades durant el regnat d’un faraó de Egipte. La tradició jueva sosté que l’alliberament dels fills d’Israel d’Egipte i els grans successos de l’Éxode -conduïts per Moisés cap a la terra promesa-, marquen de manera decisiva i important la formació del poble israelita.

1.6.2. CANAÀN SEGONS LA BÍBLIA(1200 aC.).

Però la pregunta és: els hebreus van conquerir Canaàn després de soritr d’Egipte…? La crítica arqueològica moderna afirma que ja hi eren a Canaàn des d’èpoques immemorials, sigui com a tribus nòmades, sigui com a grups humans sedentaris.

La conquesta de Canaan (1200 aC.) El període dels Jutges (entre el 1081 i el 1020), les Dotze Tribus (1100 aC.), L’establiment de la Monarquia (1061-1000 aC.), La divisió de les tribus en dos regnes (931aC .) i els Profetes 900-500 aC.). Seguint la narració bíblica, després de quaranta-un anys de vagar pel desert, els israelites van arribar a Canaan i la van conquistar sota el comandament de Josué, qui va repartir el territori entre les dotze tribus d’Israel. Durant un temps el poble va ser regit per una sèrie de governants anomenats jutges que, posteriorment, van donar lloc a la monarquia en un regne unificat: 

  • Saül, de la tribu de Benjamí, va ser el primer rei d’Israel.
  • David (1061 aC.), de la tribu de Judà, va establir després el llinatge del qual sortirien nombrosos reis posteriors.

3.6.3. LA DIVISIÓ DELS REGNE EN DOS GRANS TERRITORIS:

JUDÀ AL SUD I ISRAEL AL NORD (722 aC.)

Després del regnat de Salomó (960-722 aC.), la tribu es va dividir en dos grans territoris:

  •  El Regne de Judà al Sud, per una banda, i format per les tribus de Judà i Benjamí.
  • El Regne d’Israel al Nord, d’altra banda, i format per les deu tribus restants. 

1.6.4. LA CAPTIVITAT ASSIRIA

DEL

REGNE D’ISRAEL (722-640 aC.)

Uns dos-cents anys més tard, Salmanasar V va conquerir el Regne d’Israel del Nord i deportant als seus habitants a Nínive, capital de l’antiga Assíria (722 a. C.).

De les deu tribus del Regne Israel se’n va perdre constància.

3.6.5. LA DOMINACIÓ PERSA

DEL

REGNE DE JUDÀ (586-539 aC.)

Després d’una mica més d’un segle, el Regne de Judá va ser conquistat i el Temple de Jerusalem destruït pels babilonis l’any 586 aC. Gran part dels seus habitants van ser deportada a Mesopotàmia, donant lloc al que es coneix com la Captivitat en Babilònia. Però va ser l’any 539 aC., quan el rei persa Ciro el Gran, que llavors ja dominava Babilònia, va donar a través d’un edicte el seu consentiment perquè els jueus tornessin a la seva terra nativa conduïts pels profetes Esdres i Nehemies.

3.6.6. LA RESTAURACIÓ

DEL

TEMPLE DE JERUSALEM (520-335 aC.)

Sota el domini persa, Judea va ser restaurada l’any 537 aC. i el Temple de Jerusalem reconstruït entre els anys 520-515 aC. En aquest temps els jueus van constituir un estat semi-independent fins a l’any 332 aC. Però cal fer notar que en el període següent -el greco-romà i talmúdico- haver-hi noves divisions entre els israelites, moment en què van emergir dos partits polític-religiosos principals:

  • Els Fariseus
  • Els Saduceos

3.6.7. LA DOMINACIÓ GREGA (333-63 aC.)

L’any 334 aC., va començar la conquesta de l’Imperi Persa i va arribar a dominar la Judea al 332 aC. A la seva mort, després de la divisió de l’imperi entre els seus generals:

  • Es va imposar el Imperi Selèucida en una zona que abastava des del Mediterrani fins a la frontera amb l’Índia. Hereus de la cultura hel·lenística que van procurar difondre, els reis selèucides van governar tal com els seus antecessors assiris, babilònics i perses, fent-adorar com déus.
  • Els reis hel·lènics freqüentment van estar en guerra amb la dinastia Ptolemaica d’Egipte.

Però Antíoc IV va iniciar una de les primeres persecucions religioses conegudes, fenomen gairebé desconegut fins llavors. A la seva volta d’Egipte, va organitzar una expedició contra Jerusalem, destruint-i matant a molts dels seus habitants. El deteriorament de les relacions amb els jueus religiosos va conduir a Antíoco a dictar decrets prohibint determinats ritus i tradicions religioses, de manera que els jueus ortodoxos es van rebel·lar sota la direcció dels Macabeus.

3.6.8. ELA MACABEUS I ELS ASMONEUS.

EL JUDAISME HEL·LENÍSTIC (165 aC.) 

A partir del segle II aC. tots els escriptors com Filó, Sèneca i Estrabó esmenten unes poblacions jueves en moltes ciutats de la conca del Mediterrani. El corrent del judaisme influenciada per la filosofia hel·lenística es va desenvolupar notablement a partir del segle III aC. entre les comunitats jueves d’Alexandria, culminant en la compilació de la Septuaginta. Un representant de la simbiosi entre la teologia jueva i el pensament hel·lenístic és Filó d’Alexandria. Contra Antíoco el poder jueu passa a mans de:

  • Els Macabeus. Va ser Jonatan qui va garantir als jueus la independència política completa, i, va governar fins a l’any 135 aC. quan va ser assassinat.
  • Els Asmoneus. Més preocupats que els seus antecessors pel poder militar, els asmoneos van establir un regne des de l’any 134 aC. fins a l’adveniment de l’Imperi romà a Israel en el 63 aC.

Amb els asmoneus, les fronteres del regne jueu van arribar a tenir les dimensions igual ad els temps dels grans regnats de David i Salomó, ja que van annexionar Samaria, Galilea i Idumea, i van forçar als idumeos a convertir-se al judaisme. La dinastia es va desintegrar com a resultat de la guerra civil entre Hircà II i Aristóbulo II, fills de Salomé Alejandra: l’última dona dels asmoneus i l’única que va governar a Israel. Les peticions d’ajuda a la República Romana van portar com a conseqüència la conquesta del regne per Cneo Pompeyo Magno.

3.6.9. JUDEA, PROVÍNCIA SUBJECTE

A

LA DOMINACIÓ ROMANA (63 aC. – 135 dC.)

L’any 63 aC. Pompeu va conquerir la regió, convertint-la en regne tributari de Roma. Va repartir el territori en cinc districtes, els va posar sota la jurisdicció d’un Sanedrí i va nomenar gran sacerdot a Joan Hircà II. A partir de llavors, el gran sacerdot va ser sempre nomenat pels romans:

  • L’any 40 aC. el Senat romà va nomenar rei dels jueus a Herodes el Gran, concedint una certa autonomia, que va ser gairebé anul·lada quan Augusto va unir el territori d’Israel amb el de Síria, formant la Província de Judea sota govern d’un llegat, Publi Sulpici Quirí, tot i que va mantenir en el tron ​​a Herodes.
  • L’ordre de Quirino de censar la població (els censos estaven prohibits per les lleis jueves), va encendre una revolta durament reprimida. Les relacions entre jueus i romans es van deteriorar seriosament durant el regnat de Calígula, que va ordenar col·locar una estàtua seva en el Temple, encara que la seva mort va calmar la situació.
  • Després de la mort d’Herodes el Gran (any 39 dC.), Claudio va designar com a rei dels jueus a Herodes Antipes (anys 41-44 dC.), a Herodes de Calcis i posteriorment a Herodes Agripa II, (anys 48- 100 dC), setè i últim rei de la família Herodes.

Posteriorment hi va haver tres rebel·lions:

  • A l’any 66 dC va esclatar la primera guerra judeo-romana, la causa va ser l’ordre de Neró d’adorar als déus romans. Vespasià, i després el seu fill Tito, van ser enviats a sufocar la revolta, destruint Jericó en l’any 68 dC, Jerusalem, el Temple va ser arrasat al 70 dC. i Masada en l’any 73 dC. Es va nomenar un pretor i la X legió va ser encarregada de mantenir l’ordre, quedant anul·lada la monarquia i encarregat el Sanedrí, que va ser traslladat a la ciutat de Yavne, dels aspectes religiós, polític i judicial de la vida jueva.
  • A l’any 115 dC. va esclatar una segona revolta, aquesta vegada generalitzada entre els jueus de tot l’orient de l’Imperi, començant en Cirene. Doncs bé, l’any 118 dC l’emperador Adrià va prometre autoritzar la reconstrucció del Temple, el que va calmar la revolta.
  • Entre els anys 132 i 135 dC. esclata una contesa a causa de les lleis d’Adriano, que va prohibir el Brit Milá, la celebració del Shabat i les lleis de puresa en la família, així com pel rumor que s’anava a construir un temple en honor a Júpiter al solar del Temple . Després de la derrota dels jueus, Adriano va dictar diverses normes per humiliar i evitar noves revoltes:

– Jerusalem va passar a anomenar-Aelia Capitolina i la província Syria Palaestina (Síria Palestina) en lloc de Judea.

– També es va prohibir als jueus viure en Aelia Capitolina i la religió jueva va quedar totalment prohibida.

– Els jueus van romandre a Galilea, en els Alts del Golan, al sud de l’antic regne de Judá i en alguna altra zona.

3.6.10. LA DIÀSPORA DELS ANYS 70 dC.

La destrucció de la Judea i el que gran part de la població jueva fos assassinada, esclavitzada o exiliada en el que es coneix com «Diàspora», així com la religió jueva que va ser prohibida, va portar amb si el que l’autoritat religiosa dels sacerdots del Temple passés als rabins.

Aquests últims van recollir les seves pròpies interpretacions sobre el Tanaj i la naturalesa de l’esdevingut en el Talmud. Aquells que van romandre a la Judea, renombrada pels vencedors com a província romana de «Palestina» van escriure la seva exegesi en el Talmud de Jerusalem (Talmud Yerushalmi), mentre que els exiliats van deixar la seva empremta en el Talmud de Babilònia (Talmud Bavli), oportunament redactat en l’homònima ciutat.

3.6.11. L’ARRIBADA DEL CRISTIANISME

I

LA SEVA INFLUÈNCIA EN ELS ANYS 40-100 dC.

Els jueus van ser acceptats en l’Imperi romà i fins i tot van arribar a adquirir la posició de ciutadans de l’Imperi. Només amb l’arribada del cristianisme al poder les exigències i restriccions envers els jueus van ser incrementades.

Les persecucions i expulsions forçades van donar lloc a canvis substancials en els centres comunitaris jueus als quals també les petites comunitats jueves de llocs allunyats seguien. Però no va existir una real unitat causa de la gran dispersió que s’estenia per totes les províncies romanes d’Orient Mitjà, Europa i Àfrica.

I a partir de l’Imperi Bizantí, l’Edat Mitjana i les Croades, l’Europa cristiana, l’aparició de l’islamisme, el Renaixement jueu a Europa i Amèrica … i els últims temps del segle XX amb l’emancipació i l’antisemitisme.

3.6.12. L’ESTAT D’ISRAEL MODERN

El 29 de novembre de 1947, les Nacions Unides va aprovar la creació d’un Estat jueu i un altre àrab en el Mandat Britànic de Palestina, i el 14 de maig de 1948 l’Estat d’Israel es declara independent, representant la primera nació jueva des de la destrucció de Jerusalem.

Andrei Gromiko, ambaixador de la URSS a l’ONU, proposa que Israel sigui acceptat com a membre de ple dret, cosa que el ple de l’ONU va aprovar.

A l’endemà, 15 de maig de 1948, va començar la guerra àrab-israeliana, atès que els països àrabs no van acceptar la declaració de l’Estat d’Israel.

Va ser la primera de les subsecuentes guerres entre Israel i els seus veïns àrabs, que han portat l’èxode dels palestins i la persecució de gairebé 900.000 jueus que vivien en països àrabs …

… I sobre les ruïnes d’un antic temple jueu dinamitat el 1948, Israel reconstrueix i restaura completament la Sinagoga Hurva a Jerusalem, entre 2006 i 2010. I així fins als nostres dies.

.

3.7. DE COM EL POBLE HEBREU VA REBRE LA INFLUÈNCIA D’ALTRES CIVILITZACIONS

El poble jueu estava format per un nombre de persones sense una gran civilització, literatura o història pròpies. Un poble condicionat per la seva situació geogràfica.

Només cal estendre el mapa del mig orient i endinsar-se en la Vall del Nil –Egipte– i en els Altiplans d’Àsia Menor –Mesopotàmia-, a l’Orient Mitjà.. .

3.7.1. EL PENSAMENT EGIPCI 

LA SEVA INFLUÈNCIA

Egipte. El pensament egipci, marcat per la seva geografia, país lluminós on cada matí surt el sol i que quan la terra s’asseca, se sap que el Nil tornarà a inundar-, en períodes fixos, portant amb si l’aigua, el llim fèrtil i la vida . Per això el temperament egipci és naturalment optimista i els déus que concep són bons i vetllen sobre les persones. Egipte creu que, després de la mort, pot esperar-se una vida nova. Todoesto es reflecteix en una oració composta pel faraó Akhenaton (cap a l’any 1350) en honor a Atón, el déu-sol. Precisament l’autor del Salm 104 sembla haver-se inspirat en aquest himne.

L’antic Egipte, una civilització del nord-est d’Àfrica, que es va desenvolupar al voltant del curs mitjà i baix del riu Nil, en el territori que ara ocupen els actuals estats d’Egipte i el nord del Sudan. La civilització es va constituir cap al 3150 aC, amb la unificació de l’Alt i el Baix Egipte sota el primer faraó, i va persistir durant els següents tres mil·lennis. Entre totes les antigues civilitzacions del Pròxim Orient l’egípcia destaca per llur singularitat:

  • Constituïda per poblacions d’origen nord-africà
  • Posteriorment s’hi van afegir pobles semites procedents de la regió de Síria i Palestina, libis vinguts de l’oest i individus de Núbia, que van descendir Nil avall.

.

1.7.1.1. LA HISTÒRIA EGIPCIA I ELS PERÍODES DE QUÈ ES COMPOSA. LA SEVA CULTURA

La seva història es divideix en una sèrie de períodes estables, anoments «imperis», separats per períodes de relativa inestabilitat dits «períodes intermedis». Després de la fi de l’últim imperi, l’Imperi nou, la civilització de l’antic Egipte va entrar en un període d’un lent i constant declivi, durant el qual Egipte va ser conquerit per una successió de poders estrangers. El domini dels faraons s’acabà l’any 31 aC, quan el llavors recent Imperi Romà liderat per August va conquerir l’Egipte ptolemaic i incorporà el territori com la província romana d’Egipte.

Les piràmides són el símbol més conegut de la civilització de l’Antic Egipte.

La civilització de l’antic Egipte va prosperar adaptant-se a les condicions de la vall del riu Nil. Els antics egipcis van controlar la irrigació d’una vall fèrtil que, en produir excedent de collites, va impulsar un desenvolupament social i cultural molt important. Amb els recursos estalviats, l’administració va invertir en l’explotació mineral de la zona, es va desenvolupar un sistema d’escriptura, es realitzaren construccions col·lectives i projectes agrícoles, s’impulsà el comerç amb les regions veïnes, i es va formar un poderós exèrcit que va consolidar el domini egipci. Exercint un control d’aquestes activitats, hi havia una burocràcia d’escribes d’elit, líders religiosos i administradors sota la jerarquia del diví faraó, que garantia la cooperació i la unitat dels egipcis amb un elaborat sistema de creences religioses.

.

Entre la gran quantitat de progressos aconseguits, es poden destacar la creació d’un sistema matemàtic, el treball de la pedra, les tècniques d’enginyeria i arquitectura, que van facilitar la construcció de piràmides monumentals, temples i obeliscs, així com el desenvolupament d’una activitat artesana de faiança i vidre, un sistema sanitari pràctic i efectiu, noves formes de literatura, sistemes d’irrigació, tècniques de producció agrícoles i el tractat de pau més antic.

Egipte va deixar un llegat durador. L’art i l’arquitectura van ser imitats per altres pobles, i les ruïnes monumentals que han sobreviscut durant segles han inspirat la imaginació de turistes i escriptors. El descobriment de les antiguitats i diverses excavacions realitzades des dels inicis de l’edat moderna van dirigir l’atenció científica cap a la civilització egípcia i es va despertar un gran interès arreu del món.

.

1.7.1.2. LES CREENCES RELIGIOSES EGIPCIES

Les creences en els déus i l’altre món estaven immerses en la civilització de l’antic Egipte des dels seus inicis; la llei faraònica es basava en els drets divins dels reis. El panteó egipci estava poblat de déus que tenien poders sobrenaturals i s’invocaven per a l’ajut o la protecció. Tot i això, els déus no es veien sempre tan compassius, i els egipcis creien que s’havien de seduir amb oferiments i pregàries.

L’estructura d’aquest panteó canviava contínuament a mesura que noves deïtats es promovien a la jerarquia, però els sacerdots no feien cap esforç per a organitzar els diversos i de vegades conflictius mites de la creació i històries en un sistema coherent. Els déus més influents dels diferents nomos que van arribar a ser divinitats de tot l’estat van ser Ra (sol) d’Heliòpolis, Horus (falcó) de Tinis, Ptah (bou) de Memfis i Ammon (moltó) de Tebes.

En qualsevol cas, el culte més popular va ser el d’Osiris, que pel mite de la resurrecció va passar a ser rei i jutge del regne dels morts. El messies solar de la religió era Horus. Horus era el déu solar, fill del déu totpoderós Osiris i de la patrona i protectora d’Egipte Isis, representat com un falcó que ho vigila tot i ho veu tot des del cel.

Els déus s’adoraven en temples de culte administrats per sacerdots que actuaven en nom del rei. Al centre del temple hi havia l’estàtua de culte en un santuari. Els temples no eren llocs d’adoració pública o congregació, i només durant els dies festius i celebracions selectes es passejava un santuari que contenia l’estàtua del déu per a l’adoració pública. Normalment, el recinte del déu estava tancat al món exterior i només hi podien accedir els oficials del temple. Els ciutadans comuns podien adorar estàtues privades a casa seva, i els amulets oferien protecció contra les forces del caos. 

.

Després de l’Imperi nou, el rol del faraó com a intermediari espiritual es va desemfasitzar a mesura que els costums religiosos es canviaven per l’adoració directa dels déus.

Com a resultat, els sacerdots van desenvolupar un sistema d’oracles per comunicar la voluntat dels déus directament a la gent. Un oracle podia ser una estàtua d’un déu a qui se li podia fer preguntes de sí o no, a les quals «respondria» amb manipulacions secretes d’un sacerdot, que també podria preparar preguntes a porta tancada. Els oracles van esdevenir molt populars per a apel·lar veredictes legals o justificar accions militars i decisions polítiques.

Els egipcis creien que cada ésser humà estava compost de les parts o aspectes física i espiritual. A més a més del cos, cada persona tenia una xwt (ombra), una ba (personalitat o ànima), una ka (força vital), i un nom. El cor, més que no pas el cervell, es considerava la seu dels pensaments i les emocions. Després de la mort, els aspectes espirituals s’alliberaven del cos i es podien moure a voluntat, però requerien les restes físiques (o un substitut, com les estàtues) com a casa permanent.

L’objectiu últim dels morts era reunir les seves ka i ba i esdevenir un dels «morts beneïts», continuant vivint com un akh, o persona eficaç. Per tal que això passés, el mort havia de ser jutjat digne en un judici, en el qual el cor es pesava contra una «ploma de la veritat». Si es considerava digne, el mort podia continuar la seva existència a la terra en forma d’esperit.

.

1.7.1.3. LES TRADICIONS FUNERÀRIES EGIPCIES

Els antics egipcis mantenien un conjunt elaborat de tradicions funeràries que creien necessàries per a assegurar la immortalitat després de la mort. Aquestes tradicions incloïen preservar el cos per la momificació, representant cerimònies funeràries, i enterrant, amb el cos, béns per a fer-se servir en l’altre món. 

Abans de l’Imperi antic, els cossos enterrats a les mines del desert es preservaven naturalment per dessecació. Les condicions àrides del desert van continuar sent un avantatge al llarg de la història de l’antic Egipte per als enterraments dels pobres, que no es podien permetre les preparacions funeràries elaborades de l’elit. Els egipcis més rics van començar a enterrar els seus morts en tombes de pedra i, com a resultat, van fer servir la momificació artificial, que inclou treure els òrgans interns, embolicant el cos en lli, i enterrant-lo en un sarcòfag de pedra rectangular o un taüt de fusta. Al començament de la Quarta dinastia, algunes parts es preservaven per separat en vasos canopis.

Les primeres dinasties que van començar a enterrar amb construccions van fer servir les mastabes. Més tard, es van fer servir les piràmides, que van durar poques dinasties, ja que eren massa vistoses i els lladres les saquejaven gairebé al moment. Per això, es van començar a fer servir els hipogeus.

.

Cap a l’Imperi nou, els antics egipcis havien perfeccionat l’art de la momificació; la millor tècnica durava 70 dies i incloïa retirar els òrgans interns, retirar el cervell a través del nas, i dissecar el cos en una barreja de sals anomenada natró. El cos s’embolicava, llavors, en lli amb amulets protectors inserits entre capes i situat en un sarcòfag antropoide decorat. Les mòmies del Baix imperi també es posaven en estoigs pintats de mòmies cartonades. Les pràctiques efectives de preservació van declinar durant les eres ptolemaica i romana, mentre que es va posar més èmfasi en l’aparença externa de la mòmia, que es decorava.La pràctica de l’embalsamat va suposar els primers coneixements d’anatomia humana i de medicina.

Els egipcis rics s’enterraven amb grans quantitats d’objectes de luxe, però tots els enterraments, indiferentment de l’estrat social, incloïen béns per als morts. Al començament de l’Imperi nou, el llibre dels morts es van incloure a la fossa, junt amb les estàtues uixebti, que es creia que realitzaven treballs manuals per a ells en l’altra vida. Els rituals que reanimaven màgicament el mort acompanyaven els enterraments. Després de l’enterrament, s’esperava que els parents vius portessin ocasionalment menjar a la tomba i recitessin pregàries en nom del mort.

.

1.7.2. EL PENSAMENT I LES INFLUÈNCIES DE MESOPOTÀMIA

Mesopotàmia. La mentalitat mesopotàmica, que és fundamentalment pessimista. Lods habitants d’aquesta regió viuen en una vall a on són imprevisibles les riuades, provocant versaderas inundacions.

Dels altiplans de l’Iran actual baixen a vegades tribus famolenques, miestras que del desert d’Aràbia sorgeixen hordes de nòmades assedegats de rapinya.

Per això els déus mesipotámicos són capritxosos, combaten contínuament entre si i l’home es presenta com un mortal ple de por, intentant guardar-se dels contraatacs de les seves ires. El regne, després de la mort és trist perquè allà estan reunides les ombres dels difunts per a una destinació fosc.

Mesopotàmia (del grec ΜεσοποταμίαMe.so.po.taˈmi.a, «entre dos rius») és l’antiga denominació de la regió situada entre l’Eufrates i el Tigris, que era dividida en dues parts: la Baixa Mesopotàmia, entre el golf Pèrsic i el punt on els dos rius s’acostaven a la mínima distància, anomenada sovint Babilònia o Sumer, i l’Alta Mesopotàmia, on es va desenvolupar la civilització semita d’Accàdia (Accad) i posterior d’Assíria, la civilització hurrita amb el regne de Mitanni, i va florir després el regne d’Assíria. Està situada al Creixent Fèrtil.

Sota la dominació persa va formar les satrapies de Babilònia i Assíria (Baixa i Alta Mesopotàmia), que van continuar en línies generals amb els selèucides tot i que la seva administració provincial, com la dels parts, és desconeguda.

A cada comarca hi havia un príncep i caps locals; alguns de l’Alta Mesopotàmia van passar a Armènia vers el segle I aC mentre altres van romandre sota domini part. Armènia va caure sota control de Romael 65 aC així com Síria però la part essencial de Mesopotàmia (Alta i Baixa) va continuar sota domini dels reis parts.

En temps de l’Imperi Romà es dividia en dos parts: l’occidental o Osroene, oscil·lant entre Roma i Pàrtia, i la Mesopotàmia pròpia, de domini part.

La regió fou conquerida per Trajà el 115 però abandonada el 117 per AdriàMarc Aureli la va reconquerir el 166 si bé només l’Alta Mesopotàmia, a la qual finalment Jovià va renunciar el 363.

.

1.7.2.1. HISTÒRIA DE MESOPOTÀMIA. LA SEVA CULTURA

La història de Mesopotàmia està documentada des del 10000 aC al 637 dC (conquesta musulmana). El període més important és, però, el que va del 3100 al 538 aC, durant el qual fou bressol de tres civilitzacions: sumèria, babilònica i assíria.

A causa de la seva excel·lent posició geogràfica, que en fa una cruïlla entre el món iranià i la Mediterrània, i de la seva riquesa agrícola, que la converteix en terra de sedentarisme, Mesopotàmia fou desitjada sempre pels nòmades (com, per exemple, gutis, amorreus, hurrites, cassites o arameus).

A diferència de l’Egipte faraònic, on el nord és obert a les influències estrangeres i el sud és nacionalista i conservador, a Mesopotàmia el nord és unificat, expansionista i conservador, representat pels assiris, i el sud és civilitzat i generador de cultura. El sud al començament va ser sumeri, i després va ser semititzat(babilonis, arameus). Hi predominà durant llargs períodes l’organització política de la ciutat estat.

Els texts cronològics són més nombrosos i millors que els de l’Egipte faraònic. Això és degut, segurament, al fet que els mesopotàmics eren afeccionats a fer llistes i a catalogar, i al fet que la tauleta d’argila, el seu material d’escriptura bàsic, resultava molt més resistent que no pas el papir dels egipcis.

Mesopotàmia es va dividir històricament en dues regions:

  • l’Alta Mesopotàmia o Assíria, situada al nord i habitada pels assiris,
  • la Baixa Mesopotàmia o Caldea, situada al sud i habitada pels sumeris i accadis.

La història política va estar marcada per l’alternança en el poder d’aquests pobles.

Les cultures de Mesopotàmia van ser pioneres de moltes de les branques de coneixement. Van crear l’escriptura, que es diu cuneïforme, al començament pictogràfica i més endavant fonètica. Al camp del dret, van crear els primers codis de lleis; en l’arquitectura, van desenvolupar importants avenços com la volta i la cúpula, van crear un calendari de 12 mesos i 360 dies i van inventar el sistema de numeració sexagesimal.

Les seves restes, tot i que potser encara hi ha molt per descobrir, mostren una cultura que va tenir una poderosa influència a les altres civilitzacions del moment i per tant a la cultura occidental.

El càlcul va florir a Mesopotàmia mitjançant un sistema decimal i un sexagesimal, la primera aplicació va ser al comerç. A més de la suma i la resta coneixien la multiplicació i la divisió i, a partir del II mil·lenni aC van crear una aritmètica que permetia resoldre equacions de fins a tercer grau. Coneixien també un valor aproximat del nombre π, de l’arrel i la potència, i eren capaços de calcular volums i superfícies de les principals figures geomètriques.

També va florir l’astronomia. Els sumeris sabien distingir entre planetes -objectes mòbils- i estrelles. Però van ser els babilonis els qui més van desenvolupar aquest camp, sent capaços de preveure fenòmens astronòmics amb antelació. Aquest coneixement de l’astronomia els va portar a adoptar un precís calendari lunar, que incloïa un mes suplementari que l’ajustava al solar.

També s’han trobat tractats de medicina i llistes de geologia, on es classificaven els diferents materials.

Abans d’aparèixer la literatura, el llenguatge escrit es feia servir per portar els comptes administratius de la comunitat i els pobles i ciutats modernes.

Amb el temps, se li va començar a donar un altre ús: explicar fets, llegendes, catàstrofes.

La literatura sumèrica comprèn tres grans temes, miteshimnes i lamentacions:

 

  • Els mites es componen de breus històries que tracten de perfilar la personalitat dels déus mesopotàmicsEnlil, el déu i progenitor de les divinitats menors; Inanna, deessa de l’amor i de la guerra o Enki, déu de l’aigua dolça sovint enfrontat a Ninhursag, deessa de les muntanyes.
  • Els himnes són textos de lloança als déus, reis, ciutats o temples.
  • Les lamentacions relaten temes catastròfics com la destrucció de ciutats o temples i el sentiment de ser abandonats pels déus.

Algunes d’aquestes històries possiblement es basen en fets històrics com ara: guerres, inundacions o l’activitat constructora d’un rei important, magnificats i distorsionats amb el temps.

Una creació pròpia de la literatura sumèria va ser una mena de poemes dialogats basats en l’oposició de conceptes contraris. També els proverbis formen part important dels textos sumeris.

 

1.7.2.2. BABILÒNIA – ASSIRIA – PERSES – MACEDONIS

 

 

.

BABILÒNIA

La dinastia I de Babilònia (1894-1595 aC), fundada per l’amorita Sumuabum (1894-1881 aC), arribà al cim del seu poder amb Hammurabi (1792-1750 aC), el qual unificà Mesopotàmia. El seu triomf representà la submissió dels sumeris, que a poc a poc desaparegueren del món mesopotàmic. Reforçament del poder reial i centralització són dues de les característiques d’aquest període. Vegeu: Babilònia.

.

La influència Babilònica a la Bíblia es pot descriure com l’estudi de la influència de la cultura babilònica en els escrits de la Bíblia. Els editors de la Bíblia es van fonamentar en els mites de la literatura babilònica, molt més antiga, per escriure la majoria de relats del Gènesi i d’altres llibres bíblics.

Els principals mites babilònics que van influir en els redactors d’alguns llibres de la Bíblia els podem consignar tot seguit: 

  • Enuma Elish, relat que tracta la creació dels déus i de l’home. Diuen que fou emprat per compondre el primer relat de la creació de Gènesi.
  • Enki i Ninhursag, qualificat de mite del Paradís.
  • El cilindre de la temptació és un bloc de pedra sumeri que es troba en el Museu Britànic de Londres. Tallat fa uns 2.500 anys abans de l’era cristiana. Segons alguns, narra la llegenda de la primera dona causant de tots els mals, perquè desobeint als déus creadors va convèncer el seu company a menjar de la fruita de l’arbre prohibit.
  • Dumuzi i Enkimdu, on es narra una situació similar a la de Caín i Abel però protagonitzada per déus.
  • Epopeia de Gilgamesh i el poema d’Atrahasis, que tracten dels pecats de l’home i el seu càstig amb una inundació. Molt semblant al Diluvi de Noè de la Bíblia.
  • Descens d’Inanna al món inferior, prototip del Descens d’Ištar dels babilonis a on apareix la creació de l’home per la deessa Mare, feta a base d’argila barrejada amb la carn i la sang d’un déu.
  • el Mite de Zu que narra el robatori de les Taules del Destí per aquest déu ocell. Les taules guarden similitud amb el Llibre de la Vida.
  • Mite d’Etana, l’home que pujà al cel damunt d’una àliga per buscar-hi la «planta de vida» per poder tenir fills. Ens recorda a Henoc.
  • (Ekhah o Lamentacions), és la Lamentació sobre la destrucció d’Ur, sumèria, on és descrita la ruïna d’aquesta ciutat cabdal en el context de Sumer, després d’ésser saquejada pels elamites (2006 aC). Segons aquesta escola el llibre bíblic de Lamentacions seria una còpia d’aquest text babiloni.
  • Ludlul bel nemeqi («adoraré el senyor de la saviesa»), qualificat de «Job babiloni».

.

 

Cal destacar que aquesta influència de què pàrlem no només es refereix als aspectes mitològics consignats, sinó que també abasta altres aspectes importants com en són:

 

.

.

ASSIRIS

Nabucodonosor II (605-562 aC), el monarca més important de la dinastia assíria, conquerí Jerusalem (598 aC), conquesta que repetí el 586, i aleshores deportà els jueus («captivitat babilònica»). El darrer sobirà, Nabònid (556-539 aC), plantà cara al persa Cir II el Gran, però inútilment, car aquest conquerí Babilònia i posà fi a la dinastia.

.

PERSES

Després de la conquesta persa, Mesopotàmia fou dividida en dues satrapies: Assíria i Babilònia (538-331 aC). Els aquemènides es mostraren talment respectuosos amb els costums i la religió del país que incorporaren fins i tot el babilònic a llurs inscripcions monumentals. Això no impedí les revoltes: dues sota Darios I, la primera obra de Nidintubel, el qual adoptà el nom de Nabucodonosor III, i la segona de l’arameu Araha, i una altra (483 aC) en el regnat de Xerxes I, el qual derrotà el seu capitost Šamaš-irba i arruïnà Babilònia.

.

La influència persa a la Bíblia fa referència al sincretisme entre la religió persa i els escrits de la Bíblia. L’Imperi Persa durant els segles V-IV aC va dominar sobre gran part d’Àsia influint sobre molts pobles i en especial sobre la cultura i la religió hebrea.

Diguem, doncs, que la influència del món persa respecte dels escriptors que redactaren algun llibre de la Bíblia o aspectes del qual ho trobem en les creències que provenen de la cultura i la religió persa del segle V aC i posteriors. I així:

  • El monoteisme jueu. Segons l’arqueòleg William G. Dever, els hebreus adoraven a diferents déus. Jehovà evolucionar d’un simple déu consort de la deessa Ashera, passant per adoptar el paper de Déu nacional i finalment sent venerat com a Déu únic. La classe política dominant, influenciada pels perses rebutjar la resta de divinitats convertint a la majoria dels hebreus a una nova religió monoteista.
  • Les creences en àngels i dimonis. 
  • l’escatologia sobre la fi del món provenen de la cultura i de la religió persa del segle V aC i posteriors.
  • La resurrecció. Els antics llibres de la Bíblia jueva no coneixen la idea de la resurrecció, només es creia que «la memòria del just serà beneïda, però el nom dels impius es podrirà» (Proverbis 10, 7).

El Llibre d’Isaïes (cap. 26,19) representa un pas més en l’acceptació de les idees perses sobre la resurrecció: «Els teus morts tornaran a viure, els seus cadàvers s’aixecaran. Desperteu i canteu, oh habitants de la pols! Perquè la teva rosada és com rosada de llums i la terra donarà a llum als seus morts ««Els teus morts», és a dir els morts de Déu, és a dir, els piadosos i els màrtirs, per tant la resurrecció tocarà només als bons.

L’apocalipsi del Llibre de Daniel reflecteix la idea dualista de la resurrecció persa: «I molts dels que dormen a la tomba seran despertats, uns per a la vida eterna i altres per la vergonya i horror eterns. Els entesos resplendiran com la resplendor del firmament i els que ensenyaven justícia a la multitud, brillaran com les estrelles, per tota l’eternitat «(Daniel 12, 2-3).

  • Els saduceus, eren els «puristes», formaven més del 97% de la població i no creien en la resurrecció, ni en els àngels, ni en els dimonis (Fets 23:8) i per tant, rebutjaven les creences imposades pels perses. Els fariseus menys nombrosos, eren pro-Perses i adversaris dels saduceus. Malgrat ser pocs, els fariseus van ser els que van sobreviure a la caiguda de Jerusalem l’any 70 dC.
  • El Cilindre de Cir. En el Llibre d’Isaïes capítols 40-55, parla del rei Cir, com un «ungit de Déu» i «salvador d’Israel»En el Llibre d’Isaïes capítols 40-55, parla del rei Cir, com un «ungit de Déu» i «salvador d’Israel». Aquesta obra és el paral·lel jueu del Cilindre de Cir, redactat pels sacerdots de Marduk a on s’exalta al rei persa com el llibertador de Babilònia. Segons el Rabí Dr. Esteban Veghazi, l’autor anònim d’aquest fragment del llibre bíblic, anomenat pels experts Deutero-Isaïes, va conèixer el Cilindre i l’utilitza com a referència per escriure el seu text
  • L’Apocalipsi. En l’Apocalipsi de Sant Joan hi trobem també elements perses barrejats amb altres elements orientals i hel·lenístics. Apareix primer el Messies en forma de «Fill de l’home» (Cap. 1, 12-15). La descripció de la seva aparença comporta elements religiosos de Pèrsia, fins i tot la del déu Sol (Cap. 16, 1). Després ve la descripció dels «últims dies» i l’arribada de Joan al cel (Cap. 4, 2-6), on veu el tron.

.

La descripció del tron fa recordar als dels països orientals, on els trons estaven col·locats sobre potes d’animals, fets de pedres precioses o fustes rares i moltes vegades envoltats d’altres figures d’animals.

Els animals en la descripció, el lleó, el Bou (el vedell), la serp i l’àguila (el pegàs), representen les quatre constel·lacions del zodíac, posades de front de dos en dos envoltant el «Astre Rei» que ocupava un lloc important en l’astrologia antiga.

.

MACEDONIS

La dominació persa sobre Mesopotàmia acabà amb la victòria del macedònic d’Alexandre el Gran sobre Darios III a Gaugamela (331 aC). El 312, Seleuc I (fundador de la dinastia que porta el seu nom), prengué la regió a Antígon Monóftalmos.

El període selèucida o grec (331-140 aC) es caracteritzà per la construcció d’un gran nombre de viles (Selèucia, entre altres, prop de Babilònia) i pels intents d’hel·lenitzar Mesopotàmia. Malgrat això, les tradicions culturals locals es mantingueren (escola d’escribes d’Uruk).

.

1.7.2.3. LA RELIGIÓ MESOPOTÀMICA. EL POLITEISME D’ÀSIA MENOR I DE L’ORIENT MITJÀ

Els mesopotàmics eren politeistes, a cada ciutat s’adorava uns quants déus, encara que n’hi havia alguns de comuns.

Entre aquests cal destacar el panteó format per:

 

A més a més, existien els déus patrons de cada art o ofici, atès que tenien déus de la ramaderia, escriptura, confecció, etc. Per últim, hi havia les divinitats protectores de cada ciutat, com Ashur o Ninurta.

Els herois èpics van acabar adquirint un estatus semidiví, com va passar a diverses cultures de l’edat antiga. D’aquesta manera, Gilgameixva ser considerat un símbol del poder de la seva cultura o Adapa, el mentor, va passar a ser un signe de saviesa i coneixement prohibit. Lugalbanda, el rei mític, va equiparar-se als déus pel seu paper d’ancestre comú.

D’altres figures, com Lilit, van adquirir importància no per la veneració dels assiris o sumeris, sinó per la visió que en tenien altres pobles veïns (en aquest cas estava lligada al judaisme).

Es coneix la celebració religiosa d’any nou Akitu, que durava 11 dies i consistia a recitar dues vegades l’Enuma Elix per a relacionar l’any nou amb la creació del món. Una de les cerimònies consistia en la humiliació ritual del rei.

.

1.8. LA HISTÒRIA CRÍTICA DE LES FORMES (Formgeschichte) GARANTEIX I DEMOSTRA QUE L’ANTIC TESTAMENT VA PLAGIAR ELEMENTS DE L’ANTIC PRÒXIM ORIENT

I

DE LES GRANS CIVILITZACIONS DE L’ÈPOCA EN QUÈ ELS LLIBRES DE LA BÍBLIA FOREN REDACTATS

L’estudi sobre la investigació actual i científicade la Història dels Gèneres i de les Formes literàries [Formgeschichte] demostra àmpliament que una part molt notable de l’Antic Testament va ser presa o plagiada del món de l’Antic Pròxim Orient.

La major part de l’Antic Testament va ser escrit tardanament. Després de la captivitat de Babilònia. Els jueus eren una petita nació sense una gran civilització, literatura o història pròpies. Però per personificar les seves creences els autors van plagiar els mites de les grans civilitzacions de la seva època en què els llibres:

           – Mitologia sumeria

           – Mitologia babilònica

           – Mitologia assiria

           – Mitologia acadia

.

La literatura hebrea va plagiar els mites de la Creació, els del Diluvi  i molts altres. Van prendre, fins i tot, del mite d’Hammurabi el lliurament de la llei, el santuari amb dos recambres, la circumcisió, les lleis dietètiques, l’expiació del boc.

La literatura hebrea també va copiar també històries sobre un nounat –Moisès– rescatat del riu, així com la història de Josep, fill de Jacob

L’Antic Testament està reescrit i moltes de les històries, com el gran èxode d’Egipte, no s’ajusten a la realitat històrica. No obstant això, encarnen una gran escenografia que s’ha mantingut viva durant segles, fins i tot en el món occidental.

.

1.9. EL NOU TESTAMENT. LA TESI SOBRE POSSIBLES PLAGIS LITERARIS 

1.9.1. LA HISTORIA I LA INTERPRETACIÓ

El món jueu va plagiar els mites i la cosmologia dels habitants del seu voltant i els va reescriurere per incloure’ls en la seva interpretació de la història i la seva visió del futur.

Dos elements cohabiten en el Nou Testament: la història i la interpretació. Per exemple:

  • Dir que Jesús va ser un mestre jueu que va ser executat sota l’autoritat d’un governador romà, és història.
  • Dir que l’execució de Jesús va ser una expiació davant Déu pels pecats de la humanitat, és interpretació.
  • Dir que Jesús va ser un predicador del segle I dC. pot considerar-se història.
  • Dir que Jesús va ser una deïtat que va morir i va ressuscitar és interpretació.

La interpretació és donar significat a alguna cosa. Quin és el significat d’aquesta mort i d’aquesta resurrecció? La història ha de proporcionar un significat.

Com humans no podem transcendir el nostre temps, la nostra cultura, la cosmologia o la visió del món de la nostra època. Així que és inevitable poder interpretar esdeveniments i donar-los significat usant o fent nostre el que tenim en comú amb altres en la nostra època. 

Els judeo cristians van utilitzar els mites: 

 

Jesús apareix predicant el Regne del Cel, en contraposició al de l’Imperi Romà, en un territori mediterrani jueu, curull d’inquietuds etnicoreligioses, culturalment hel·lenitzat i insurgent enfront d’una dominació romana que empobreix la població, envoltat de filosofies hel·lenístiques i de religions mistèriques i dominat per les creences jueves seguint la tradició de Moisés.

El Nou Testament interpreta fets en clau sobrenatural:

  • Història dels fets: Jesús és un galileu del segle I, antic deixeble de Joan el Baptista, que funda un grup, atrau masses amb la proclamació que el Regne de Déu s’acosta; passa un cert temps a Galilea predicant aquesta vinguda i molta gent el segueix, no només per la seva doctrina, sinó també perquè era un sanador i exorcista; puja a Jerusalem per completar la seva predicació i allí el detenen les autoritats per perturbador i, des del punt de vista de les estructures romanes i jueves, en considerar-lo perillós el crucifiquen.
  • Interpretació dels fets: Jesús de Galilea és el Fill de Déu, el Messies esperat; la seva doctrina és la transmissió de la voluntat divina per a la salvació de la humanitat, però el diable s’oposa a aquest pla de salvació essent derrotat per Jesús en demostrar curacions i miracles; la seva mort a la creu s’entén com la consumació del sacrifici perfecte ja que un ésser diví i humà a la vegada la seva mort expia, davant Déu (és Déu) els pecats de tots els homes (és home) i així la humanitat queda reconciliada amb Déu gràcies a aquest sacrifici únic; però no mort, sinó que ressucita; i la humanitat pot participar de la resurrecció de Jesús i apropiar-se dels beneficis de la salvació si te fe.

.

1.9.2. UNES OBRES PER PODER LLEGIR SENSE DIFICULTAT EL NOU TESTAMENT

La «Guia per entendre el Nou Testament» l’autor de la qual n’és Antonio Piñero (Trotta-Madrid 2006), considera i insisteix que el Nou Testament no és exactament un llibre d’història, sinó la informació més antiga sobre els esdeveniments que van fundar i constituir el cristianisme. Deixant a banda que els Fets dels apòstols, els Evangelis i i seccions d’algunes Cartes, pretenen ser el relat de fets realment succeïts, el Nou Testament és sobretot el testimoni d’una fe, d’unes creències i la proclamació de les quals.

Els mites que, des dels no creients, apareixen en el Nou Testament els cito a continuació:

  • El pecat original, la llavor del qual es troba en Gn.3, però que no va ser el judaisme qui el va desenvolupar, sinó Pau de Tars.
  • L’Encarnació d’un Messies diví i la virginitat de Maria.
  • La concepció d’un Redemptor que baixa des de l’esfera celestial, executa l’acte de la redenció a la terra i ascendeix de nou a l’esfera celestial.
  • La idea que aquest Redemptor és el Fill de Déu en un sentit real, ontològic, no figurat.
  • La mort i la resurrecció del Redemptor i la seva ascensió al Cel.

La «Última notícia de Jesús de Natzaré» l’autor de la qual n’és Lluís Busquets (Proa- Barcelona 2006), es recorda que cap a l’any 30 dC., un galileu anomenat Jeús, que havia predicat la imminència del Regne del Cel en contraposició al regnat de l’Emperador romà, havia fet prodigis, guarit malalts i escollit deixebles com tants altres predicadors itinerants contemporanis, acabà enfrontat amb les autoritats del seu temps, tant religioses (Sanedrí jueu) com polítiques (Herodes Antipas i Pilat, el procurador romà) i fou condemnat al terrible suplici romà de la crucifixió.

Al cap d’un cert temps, alguns dels seus deixebles van seguir escampant arreu la imminència d’una altra manera de viure i d’altres van proclamar haver-lo vist viu, de manera que van entendre la seva crucifixió identificant-lo com el Servent de Yavhé proclament pel profeta Isaïes, l’Anyell de déu dut a l’escorxador sense cap queixa per redimir la humanitat de les seves culpes, cosa que equivalia identificar-lo com el Messies promès, el Fill de l’home. així, aquests grups van establir-se en comunitats (=esglésies) i a Antioquia de Síria, van ser denominats «cristians» per primera vegada. Aviat aquests grups es van estendre pel Mediterrani, d’Alexandria a Tessalònica, d’Efes a Corint, d’Atenes a Roma.

.
1.9.3. DES DEL JUDAISME, ORIENT I OCCIDENT -ENTRE L’AHIR I L’AVUI-, EN UNA CONFUSIÓ DE CREÈNCIES SOBRE CRIST

Tres quartes parts del cristianisme sorgeix del judaisme i al voltant dels dos primers segles ens trobem amb dogmes que generen un cristianisme ben plural. Fixem-nos-hi:

  • Ebionites: consideraven Jesús un gran rabí profeta messiànic, una persona jueva excepcional. que no era divina.
  • Jerosolamitans: familiars de Jesús creients que participava, d’alguna manera, de la divinitat.
  • Marcionites: grup antijudeizant que rebutjava l’Antic Testament i només donava per vàlid els evangelis.
  • Montanistes: preocupats per una segona vinguda de Crist, professaven l’existència de l’Esperit Sant, manifestat en profetes ascetes.
  • Magdalenistes: grup de cristians feministes que es preocupaven del culte i ensenyaven l’evangeli apòcrif i gnòstic de Maria Magdalena, així com també el de Felip.
  • Ofites: o naasens: per a aquesta doctrina Déu és transcendent i desconegut i Yavhé un demiurg que va crear el món i escollí els jueus. Adoren la serp del Paradís de l’Edén que revela el Déu trascendent i obre els ulls a Adán i Eva.
  • Gnòstics: És una doctrina elitista, en què els iniciats no se salven per la fe en el perdó gràcies al sacrifici de Jesucrist, sinó per mitjà de la gnosi, o coneixement introspectiu de la divinitat, que és un coneixement superior a la fe. Amb la fe no n’hi ha prou, l’ésser humà és autònom per salvar-se a si mateix. El gnosticisme és una mística secreta de la salvació, en què es fonen creences orientalistes i idees de la filosofia grega, principalment platòniques. És una creença dualista: el bé enfront del mal, l’esperit front la matèria, l’ànima front al cos.
  • Paulins: els seguidors de Pau de Tars que ofereix una doctrina genial, ja que si ets jueu o no, et salves eternament amb només creure que Jesús, mort i ressucitat, era Déu i home. No hi ha circumsició ni observància dels complicats preceptes jueus

Jesucrist no fundà res, això va ser cosa de Pau de Tars que va ser el promotor de l’església i el cristianisme organitzat. Si Jesucrist hagués deixat per escrit les seves voluntats, el cristianisme no hauria incorregut en tantes interpretacions conflictives. Deixà, per tant, la porta oberta a la controvèrsia.

Per altra banda, els bizantins, sense inequívocs referents escrits a què sotmetre’s, especularen molt: sobre de les natures i sobre de les persones divines i humanes de Crist i de la Trinitat. La disputa costà infinits disgustos i innombrables baralles sangonoses durant segles.

Pensem només en:

Aquestes, dites heretgies horrendes i heterodoxes han estat condemnades per diversos Concilis, sobretot pels de:

Un allau de subtileses teològiques durant segles i que avui quasi cap cristià occidental no sap que en Jesucrist concorren «una sola persona i dues naturaleses». A l’Orient, això és diferent perquè de la trentena d’esglésies ortodoxes -la grega, la russa, la búlgara, etc.-, n’hi ha que:

  • L’Església armenia o l’Església siríaca esdevenen monofisistes, és a dir, en Crist hi ha una sola natura: la divina.
  • L’Església assíria és nestoriana (dues persones en Crist essent Maria mare només de la humana.

.

 

La Basílica del Sant Sepulcre de Jerusalen, suposadament edificada sobre el Gòlgota, és custodiada per catòlics romanscatòlics melquitesortodoxos grecsortodoxos coptes i per monifisistes armenis.

Tant el poder otomà com ara el poder israelià, han mantingut a ratlla l’anidversió irreconciliable d’aquestes esglésies.

Tot un bon contrast amb la relativa bona harmonia que hi ha entre les moltes, variades i innombrables confesions protestants:

.

1.9.4. LA DOCTRINA PAULINA

Pau, educat a Tars, estava absolutament familiaritzat amb els mites grecs i amb altres visions del món:

.

1.9.5. LA TENSIÓ ENTRE EL CRISTIANISME JUEU I EL  CRISTIANISME PRIMITIU

En anys recents, investigacions sobre el primitiu cristianisme jueu, ajudats pel descobriment dels evangelis apòcrifs o no canònics que van ser escrits per jueus cristians, han llançat molta llum sobre la severitat d’aquest conflicte entre cristians jueus i gentils.

James Dunn diu a «Unitat i diversitat en el Nou Testament»:

  • «Per al cristianisme jueu en general, Pau va ser el seu arxienemic» (p 241).
  • «Hi havia una divisió molt més profunda, del que sembla, entre Pau i els  judeo cristians que procedia de Jerusalem» (Ibídem. p 254).

L’antagonisme és mostrat més agudament en la segona carta de Pau als cristians de Corint. Emissaris de l’Església de Jerusalem van dir als corintis que Pau no tenia cap credencial de l’Església mare i cap permís (cartes d’aprovació) dels veritables apòstols a Palestina.

Aquests crítics de Pau van aparèixer a Corint amb cartes d’autoritat d’aquests apòstols. És clar, van dir, que Pau no era cap apòstol, pitjor encara, era un fals apòstol o un apòstol de Satanàs.

Per la seva banda Pau els va cridar emissaris de Satanàs i en el seu atac també semblava atacar el que ell anomena els «apòstols eminents» a Jerusalem.

Alguns estudiosos pensen que així és com Pablo despectivament va rebutjar l’autoritat de Jaume i Pere.

Segueix James Dunn:

«Quan Pau va ser arrestat i jutjat en la seva última visita a Jerusalem, no escoltem res de cap judeo cristià al costat d’ell defensant-, i això malgrat l’aparent alta reputació de Sant Jaume entre els jueus ortodoxos. On eren els judeo cristians? Sembla més aviat com si ells s’haguessin rentat les mans, deixant a Pau cuinar en el seu propi suc. Si aquest va ser el cas, significa una antipatia fonamental per part dels judeo cristians al propi Pau i el que ell simbolitzava « (Ibídem, pàg. 256).

En una antiga producció textual judeo cristiana coneguda ara com les Pseudo-ClementinesPau és atacat violentament. Personifica a Pere que l’anomena «l’home que és el meu enemic».

Els dos problemes principals entre els cristians jueus i gentils eren:

Endinsem-nos en la Cristologia paulina

 

.

1.9.6. LA SITUACIÓ DE JESÚS EN EL CRISTIANISME PRIMITIU-JUEU

Els primitius creients post-Pasqua van ser jueus anomenats Natzarens. Van expressar la seva fe en Jesús en termes de la seva perspectiva d’acord amb l’Antic Testament.

Ell era el nou Moisès i el nou rei David (Messies) prefigurat en l’Antic Testament en la seva història i les seves visions sobre el futur.

James Dunn és bastant clar en dir:

  • Que la cristologia paulina era equivalent al que es va etiquetar com «adopcionista» (una heretgia de l’antiga Església). És a dir que Jesús va ser adoptat com el fill de Déu en el seu baptisme i sobretot en la seva resurrecció en què va ser coronat com «Senyor i Crist» (vegi’s Rom 1: 4 i Fets 13:33).
  • Que en l’antiga predicació cristiana, registrada en el Llibre de Fets, no hi ha cap suggeriment que els jueus haguessin crucificat a un Creador incògnit o que Jesús era en algun aspecte un ésser diví preexistent. El pensament simplement era que Jesús va ser una víctima innocent de condemnació i execució, però que Déu havia revertit el veredicte humà aixecant-lo dels morts i instal·lant-lo com el Rei Messiànic.
  • Que no hi ha cap evidència que aquests antics judeo cristians sabessin alguna cosa sobre el part d’una verge. Ni tan sols en les cartes de Pau que van aparèixer 22 o 27 anys després de la mort de Jesús, donen algun indici de conèixer el naixement d’un nen per una verge, i fins i tot és possible que aquesta línia del cristianisme va refutar els relats del naixement d’una verge que va ser introduïda a la tradició de Jesús aproximadament en el 80 d.C. per Mateu i Lluc.

Per dir-ho d’una altra manera:

Cal recordar que els primers judeo cristians eren jueus piadosos. I ja que els seus antecedents venien d’un monoteisme jueu sever, és inconcebible que ells poguessin creure que Jesús era Déu o que Déu fos tres persones diferents. Més aviat, per a ells l’únic Déu era el Déu de Jesús, així com era el Déu d’Abraham, Isaac i Jacob i aquest Pare-Déu havia aixecat Jesús d’entre els morts:

  • En l’Antic Testament, «fill de Déu» era un terme que descrivia al rei ungit. el terme fill de Déu no va poder significar en el pensament jueu cristià Déu el Fill com finalment va significar en el cristianisme gentil.
  • Això no va evitar que els judeo cristians creguessin que el Logos (Paraula), Sophia (Saviesa) o el preexistent Pneuma (Esperit) de Déu vinguessin a habitar o a encarnar-se en Jesús, però la distinció entre l’únic Déu preexistent i Jesús va ser sempre mantinguda.

James Dunn reconeix que aquesta va ser la cristologia de l’antic cristianisme jueu. Aquest autor culpa l’Església gentil de desenvolupar un Jesús totalment deïficat.

No obstant això és bastant clar en dir que els judeo cristians herètics (fora de l’Església) del segon i tercer segle després de Crist, podien exigir justament una línia directa d’ascendència dels judeo cristians originals:

  • «… el cristianisme jueu herètic (que no tenien cap teologia de l’Encarnació, ni del naixement de la verge, ni de Déu el Fill), semblaria ser no gaire diferent de la fe dels primers creients «(Ibídem. p 242).
  • » … el cristianisme jueu herètic dels segles posteriors, realment podria exigir apropiadament ser en veritat més els hereus del cristianisme original que qualsevol altra expressió del cristianisme» (Ibídem, p244).

.

1.10. ENTRE EL CRIST DE LA HISTÓRIA I EL CRIST DE LA FE, S’HI POT DESCOBRIR UNA CREACIÓ LITERÀRIA PLAGIADA O UN PLAGI PER LES SEMBLACES AMB ELS ELEMENTS MITOLÒGICS QUE CONFORMEN LES RELIGIONS COMPARADAS…? 

.

1.10.1. ELS MITES DE L’ATIGUITAT DINS DE L’IMAGINARI UNIVERSAL I LA SEVA CLASSIFICACIÓ

Els mites són l’expressió atemporal de l’imaginari universal, un continu procés creatiu destinat a dotar de sentit a l’univers. Malgrat el temps transcorregut continuen al·ludint als nostres més profunds sentimientoas sobre la fragilitat i grandesa de la nostra existència.

Els mites són els miralls màgics en els quals podem contemplar el reflex, no només de les nostres il·lusions i nuesrtros temors, sinó també les dels pobles que ens precedireron. En el seu conjunt, els mites i les llegendes conformen la base de gran part de la literatura, la filosofia i la religió que ha cereado la humanitat, i constitueixen sens dubte un testimoni imprescindibledel imaginari col·lectiu.

Els mites compleixen nombroses funcions en els pobles que els van crear i els van transmetre. No només oferien respostes als geandes interrogants filosòfics de sempre (com es va crear l’univers, quina és la naturalesa de les forces que intervenen en el món i quin és l’origen de l’ésser humà i de la humanitat en el seu conjunt) sinó que també proporcioan respostes a temes d’índole més personal, com les pautes de com comportar, regles socials o explicacions de com seria lz precisa en el més enllà.

En aquest sentit, els mites fonamentaven les estructures mentals sobre les que els antoguos construïen el seu concepte de la vida. I ho feien, detall aquest fonamental, sota un discurs narratiu, en forma d’històries que la gent pogués recordar i amb les que pogués identificar-se i que, en definitiva, els fessin riure, plorar o atemorir.

A causa precisament del vast repertori que toquen, de caràcter universal, els mites han exercit des de sempre un atractiu que va més enllà del cultural. Tot aquells i aquelles que s’endinsa en l’apassionant món de la mitologia no triga a apreciar un descobriment apassionant:

  • Més enllà de de les peculiaritats pròpies de cada cultura d’origen, és possible establercer paral·lelismes entre els mites de les dioferentes cultures …
  • Tenim exemples fefaents d’aquest paral·lelisme: naixement de l’univers, la creació, el diluvi universal, la naturalesa mortal de l’home, el càstig diví, els cicles de la natura com els de «la mort i la vida».

Els mites han passat d’una cultura a una altra a través del contacte directe. Però hi ha també altres factors pel fet que d’algunes cultures no van poder posar-se en contacte per les distàncies geogràfiques.

Això va cridar l’atenció tant al psiquiatre Sigmund Freud com a psicòleg Carl Gustav Yung, els qui van descobrir que moltes de les temàtiques que apareixien en les mitologies universals -vegeu, per exemple, boscos ombrívols, transformacions terribles, criatures monstruoses, nens abandonats, vols i caigudes- apareixien en els somnis dels seus pacients:

  • Va ser a partir d’aquest descobriment que es va desenvolupar una teoria del «inconscient col·lectiu» en què té cabuda tota una col·lecció de records i imatges comuns a tot ésser humà.
  • La noció de «arquetip», terme amb què es designava a aquests símbols mentals de caràcter universal, ha passat a formar part de la nostra cultura.

Els grans temes de la mitologia universal discorren paral·lels a les nostres pròpies experiències vitals, escenificant en un pla imaginatiu, les nostres esperances i els nostres temors més profunds.

La veritat és que, al marge de les enormes diferències idiomàtiques i culturals, hi ha un origen comú i els pobles de tots els continents i de totes les regions climàtiques tendeixen a desenvolupar les mateixes Situacions i a plantejar els mateixos conflictes:

  • Els Mites es valen d’un llenguatge universal que remet a un món arcaic i arcà
  • Els Mites, salvades les innombrables peculiaritats culturals, testimonien la unitat imaginativa de l’ésser humà, més enllà dels espai i del temps.

.

Encara que normalment molta gent relaciona a la mitologia amb cultures antigues o religions arcaiques, no sempre succeeix realmemnte així.

Per exemple, sèries de televisió, llibres i historietes, i jocs de rol, entre d’altres, aconsegueixen formar un univers fictici propi que adquireixen components mitològics molt importants i que, fins i tot a vegades, poden arribar a donar lloc a profunds i complicats sistemes filosòfics. Un exemple excel·lent d’aquest tipus de mitologia és la desenvolupada per:

  • J. R. R. Tolkien en els seus llibres «El Silmarillion» i «El Senyor dels Anells», entre altres escrits, a la qual ell va denominar legendarium, una col·lecció de llegendes.
  • Els Mites de Cthulhu, que sorgeixen de la unificació de les novel·les de H.P. Lovecraft i el seu cercle. Aquests últims expliquen tot l’univers partint d’una física desconeguda (ja que suposa que els nostres coneixements de l’univers i de les ciències tenen premisses actualment errònies), i la no existència de Déu, on criatures de més enllà de la comprensió humana habiten l’univers des el principi dels temps.
  • Els mons ficticis creats per les novel·les de «Dragonlance»
  • La sèrie «Star Trek», les pel·lícules de «Star Wars», el manga «Saint Seiya» i moltes altres creacions …

Resultarà interessant i de prou grat consignar aquí -finalment- una explicació sobre els mites i la ciència que els estudia és a dir, la mitologia-, acompanyats de la mà de la gran obra «Mitologia. Antologia Il·lustrada de Mites i Llegendes del Món» de C. Scott Littleton, Ed. Blume, Barcelona 2002, així com també del professor Mircea Eliade, que parlava i escrivia amb correcció romanès, francès, alemany, italià i anglès, i podia també llegir l’hebreu, el persa i el sànscrit, especialista de la Història de les religions.

… I per això, m’és plaent mostrar una classificació científica dels Mites més importants que hi ha hagut en la història de la humanitat. Els mites sempre responen a una veritat considerada transcendental. Van més enllà de la simple narració. I els seus temes són comuns, com he indicat, a totes les cultures encara que variïn en la forma o en el relat. Vegem un esquema classificatori:

  • Mites sobre l’origen, que inclouen relats sobre la creació del món o la fundació d’una ciutat o d’una ètnia.
  • Mites rituals, que expliquen el perquè de determinades pràctiques, usualment utilitzats per acontentar un déu o recordar un fet per evitar desgràcies.
  • Mites del culte a una divinitat, en la qual s’explica la seva vida i el seu poder.
  • Mites de prestigi, que parlen del llinatge reial o d’herois nacionals; estan molt relacionats amb l’èpica i són posteriors a la resta dels relats.
  • Mites escatològics, que expliquen la fi del món o de la mateixa civilització.
  • Mites socials, que justifiquen determinades pràctiques socials i els valors imperants; solen ser semblants als cultes i recorden als individus el risc que suposa la transgressió de la norma.

La mitologia comparada ha identificat una sèrie d’històries comuns a diferents cultures, com són:

  • El Panteó tripartit, comú als pobles indoeuropeus, entès com el conjunt de tots els déus d’una religió o d’una mitologia politeista particular, descendents del «Dyeus» suprem i originari.
  • Els relats fundacionals, com el mite de la Creació. Una història mitològica-religiosa que descriu el començament de l’univers, de la Terra, de la vida i del primer humà, com un acte deliberat de creació realitzat per una o més deïtats.
  • Les narracions sobre el Diluvi universal o altres formes de destrucció i recreació de la Terra.
  • Les històries de naixements, mares virginals, fins i tot, ascendits als cels.
  • La mort d’un déu o heroi per salvar els humans i la seva resurrecció.
  • El descens a l’inframón. Aquest terme generalment s’empra per descriure el regne del déu «Hades» de la mitologia grega que es creia que estava situat sota la Terra. Aquest regne té diferents aspectes, incloent els prats «Asfódelos», l’estatge dels morts (que és conegut com el «Èreb» o el «Báratro» i el «Tàrtar», que és on estan atrapats els monstres i els titans.
  • El «Axis mundi» o eix del món, un símbol ubic que es presenta en nombroses cultures i la idea expressa un punt de connexió entre el cel i la terra. El símbol pot trobar-se en cultures xamàniques o basades en creences animistes, a les principals religions del món i, fins i tot, en civilitzacions urbanes tecnològicament avançades. En paraules de Mircea Eliade, «tot microcosmos, tota regió inhabitada, té un centre, és a dir, un lloc que és sagrat per sobre de tot».

Aquests paral·lelismes entre pobles sense contacte entre si s’expliquen per la necessitat psicològica de respondre a les mateixes qüestions metafísiques de l’ésser humà com hem indicat que es troben en les obres de Sigmund Freud i Carl Gustav Yung.

.

1.10.2. LES ENTRANYES DE LES RELIGIONS MISTÉRIQUES I ELS SEUS RITUALS

Per entre el món Mediterrani, així com també en temps de Jesús, hi va conviure una gran quantitat de credos i rituals, amb similituds entre tots ells, més enllà dels seus llocs d’origen.

Generalment, els déus ancestrals s’assemblaven entre ells. És a dir:

  • Nascuts molt propers al nostre Nadal o equinocci d’hivern.
  • Nascuts d’una Mare Verge.
  • Nascuts en pessebres o en baixes estances.
  • Portats a realitzar una vida dedicada a favor de la humanitat.
  • Cridats pels seus noms com:

«Llum Redemptora»«Sanadors»«Mediadors»«Salvadors «» Llibertadors»

No obstant això, la majoria d’ells:

  • Van ser vençuts per les forces de les Tenebres.
  • Van descendir als Inferns o a les Tenebres, però van ressuscitar novament d’entre els morts.
  • Portats a ser guies de la humanitat per conduir els homes a un món diví.
  • Van fundar comunions de sants, esglésies o comunitats, en les quals els deixebles reben un ritu d’iniciació (Baptisme) i commemoren la seva pertinença amb menjars.

Vegem cadascuna d’aquestes divinitats dins del que anomenem religions mistèriques per fer-ne una comparació amb Jesús de Natzaret i la religió cristiana:

.

1.10.2.1. ATIS, EL CRIST DE FRIGIA

 

El culte a Atis va començar cap al 1200 aC. a la muntanya Díndimo (actualment Murat Dağı en Gediz, Kütahya).

A la fi del segle IV aC. el culte a Atis va cobrar força en el món grec.

Pel que fa a la bibliografia consultada els paral·lelismes que s’ha pogut trobar, es destaquen els següents:

 

 

  • Nascut de la verge Nana un 25 de desembre.
  • Posseïa una doble divinitat: pare i fill diví.
  • Va ser un Salvador, crucificat en un arbre per a la salvació de tota la humanitat.
  • Va ser enterrat, però al tercer dia sacerdots van trobar la seva tomba buida.
  • Va ressuscitar entre els morts un 25 de març.
  • Va batejar als seus deixebles amb la seva sang, de tal manera que els seus pecats van ser rentats, i els seus seguidors es van declarar «haver nascut novament».
  • Els seus fidels van menjar pa i menjar sagrat, creient haver rebut el cos del salvador.
  • En la celebració de la seva mort i resurrecció, que és a la primavera, és mostrat com va ser legalment mort i penjant d’un arbre.
  • Denominat com «Bon Pastor»«El Suprem Déu»«El Unigènit Fill de Déu»«El Salvador».

.

1.10.2.2. BUDA, CRIST DE L’INDIA

Les dates del seu naixement i mort són incertes. La majoria dels historiadors de principis del segle XX dC. dataven la seva existència entre el 563 i 483 aC, però en opinions més recents es data la seva mort entre el 486 i 483 aC. i segons uns altres entre el 411 i 400 aC.

No obstant això, en un simposi que sobre aquest tema va tenir lloc en l’any 1988 i la majoria dels que van presentar les seves opinions definitives van donar com a dates un període que pot trobar-se al 400 aC., Restant o sumant vint anys, com la data aproximada de la mort del Buda.

Consultades les fonts bibliogràfiques apareixen els paral·lelismes que a continuació s’indiquen:

  • Nascut de la verge Maya un 25 de desembre.
  • El seu naixement és anunciat per una estrella i visitat per homes savis ambcostosos regals.
  • Al seu naixement els àngels li cantaven cançons celestials.
  • Als 12 anys va ensenyar en un Temple.
  • Va ser temptat per Mara, que era l’esperit del mal, en temps de dejuni.
  • Batejat amb aigua, en nom de l’esperit del déu present.
  • Va sanar a persones malaltes.
  • Va alimentar a unes 500 persones a partir d’una petita cistella de pa de pessic
  • Va caminar sobre l’aigua.
  • Va venir per complir amb la llei.
  • Va predicar l’establiment del regne dels justos.
  • Va obligar als seus seguidors la pobresa i la renúncia al món.
  • Es va transformar en una muntanya.
  • Mort, segons certes tradicions en una creu, va ser sepultat i ressuscitat entre els morts després que la seva tomba fos oberta per una força sobrenatural.
  • Va ascendir cap als cels (Nirvana), per retornar després, en dies, i jutjar els morts.
  • Anomenat «El Bon Pastor», «Fuster», «Alfa i Omega», «Portador del lliure Pecat», «Mestre», «La Llum del Món», » Redemptor»...

.

1.10.2.3. DIONÍS, CRIST DE GRÈCIA

Molts grecs estaven segurs que el culte a Dionís havia arribat a Grècia des Anatòlia, a l’Àsia menor. El culte a Dionís va tenir la seva influència a Roma, entre els segles II i III aC., Introduït des de la Magna Grècia (els pobles grecs del sud d’Itàlia), i mitjançant l’Etruria, influïda per Grècia.

Els romans van rendir culte al seu equivalent romà, Bacus. Les bacanals eren festes que se celebraven en secret i amb la sola participació de dones en l’arbreda de Simila, prop de la muntanya Aventino a Roma

Dionís és un déu de ritus religiosos mistèrics, com els de Deméter i Perséfone a la ciutat d’Eleusis, pròxima a Atenes. Molts investigadors creuen que Dionís és producte d’un sincretisme d’una deïtat grega local de la naturalesa i un déu més poderós de Tracia o Frigia, com Sabacio.

La investigació del seu naixement, infància i joventut, així com també al llarg de la seva presència en el món grec, ens descobreix els paral·lelismes següents:

  • Nascut d’una verge un 25 de desembre i en un pessebre.
  • Ha estat viatjant i ensenyant.
  • Va dur a terme diferents miracles.
  • Muntat en un ruc va realitzar una processó triomfal.
  • Va transformar aigua en vi.
  • Va donar de menjar aliment sagrat als seus seguidors i van rebre així el cos del déu.
  • Va ressuscitar d’entre els morts un 25 de març.
  • És identificat amb el símbol del moltó i el xai.
  • Denominat com «Rei de Reis», «L’Unigènit de Déu», «El Redemptor»; «El Salvador «; «El portador de tots els pecats «, «Ungir a Un», » L’Alfa i l’Omega «

.

1.10.2.4. HERACLES, CRIST DE GRÈCIA

Les mencions més antigues d’Heracles o Hèrcules apareixen en les obres d’Homer i Hesíode, però els relats més o menys complets de les seves aventures són les obres de Psino de Bufons (natural de Rodes, i, d’altra banda, desconegut), Pisandro de Camiros 640 aC. i Paniasis d’Halicarnàs del segle V aC., autor d’una obra titulada Heraclea.

Totes aquestes obres, amb excepció d’unes poques cites fragmentàries, s’han perdut.

Els relats del seu naixement i l’apoteosi dels seus dotze treballs, relativament invariables en les diverses fonts, daten la seva mort i deïficació en l’any 1226 aC.

Seguint les fonts bibliogràfiques consultades i, pel que als paral·lelismes es refereix, podem afirmar que:

  • Nascut a l’equinocci d’hivern, fill d’una verge de qui no va tenir sexe fins que el nen naixés.
  • Sacrificat en l’equinocci de primavera.
  • Anomenat «El Salvador», «Príncep de la Pau», «Fill de tots els justos», «Unigènit».

.

1.10.2.5. KRISHNA, CRIST DE L’ÍNDIA

El primer esment de Krisna es troba en el Majábharata (text épicorreligioso del segle III aC. Que conté el famós Bhagavad-guita, que són els ensenyaments de Krisna al seu amic, el guerrer Áryuna.

Els autors de l’Majábharata suggereixen que Krisna va viure en una època que sembla posterior al període vèdic. els regnes que en el Majábharata són protagonistes -com els kurus o els iadus- havien estat regnes secundaris en el Rig-veda. Krisna parla un tipus de sànscrit clàssic que va existir a l’Índia des del VII a C.

Hi ha la hipòtesi que un nombre de tradicions i deïtats regionals poden haver-se fusionat en les històries d’aquest déu segons relata un article sobre la Història del krisnaísmo.
La religió de Krisna es va desenvolupar gradualment en diversos Puranas (escrits possiblement des del segle III aC.), Fins a arribar al Bhagavata-Purana (segle X dC.) Que dedica milers de versos a descriure la seva vida i obres, així com el poema Guita -govinda (segle XII dC.), on es desenvolupa l’esoterisme krisnaísta.

L’autor del Bhagavata-Purana (segle XI dC.) Consigna per primera vegada una data de naixement de Krisna: la mitjanit del Rojini naksatra (el vuitè dia després de la lluna nova del mes de Sravana o bhadrapada.

Realitzada la síntesi en relació als paral·lelismes buscats, podem concloure aportant els aspectes que s’expliciten a continuació:

  • Nascut en temps en què el seu Pare substitut, Nanda, es trobava a la ciutat per pagar els seus impostos al Rei.
  • La seva nativitat va ser anunciada per una estrella.
  • Va ser fill de la verge Devaki, en una cova, que en el moment del seu naixement va ser il·luminada per una estrella.
  • Les vaques van adorar seu naixement.
  • El Rei Kansa va intentar buscar el nascut, ordenant assassinar a tots els nens homes nascuts aquesta mateixa nit.
  • Va viatjar molt obrant diversos miracles: va ressuscitar morts, guarir leprosos, va guarir a sords i cecs.
  • La crucifixió de Krishna és representada per mitjà d’una creu i els seus braços estesos.
  • Penjant de la creu, va ser travessat per una fletxa.
  • Va morir, va descendir als inferns, però definitivament al tercer dia va ascendir als cels.
  • Va retornar dies més tard per jutjar els morts.
  • Krishna és la segona personificació de la trinitat hindú.

.

1.10.2.6. MITRA, CRIST DE PÈRSIA

Mitra era un déu solar de Pèrsia, la adoració es va difondre més tard a l’Índia i l’Imperi romà.
Segons l’escriptor belga Franz Cumont, al seu estudi publicat al començament del segle XX, l’origen del mitraisme es troba a l’antiga Pèrsia, en l’actual Iran.

L’origen d’aquesta divinitat indoiraniana pot remuntar-se fins al II mil·lenni aC. El seu nom és esmentat per primera vegada en un tractat entre els hitites i els mitani, escrit cap al 1400 aC.

No obstant això, cap a l’any 62 aC., Els soldats romans van adoptar aquest déu a la seva manera, li van agregar característiques no perses i van crear una religió anomenada mitraisme que es va expandir ràpidament per tot l’Imperi romà, i que va competir amb l’incipient cristianisme fins al segle IV dC.

Posats a descobrir els paral·lelismes existents nostra investigació, consultats els diferents aspectes d’aquest déu persa, podem inscriure’ls de la manera següent:

  • Originari de Pèrsia, adorat a l’Índia i eventualment a Roma.
  • Quan el mite de Crist era nou i poc conegut, Mitra i el Mitraísmo eren ja ancestrals.
  • Adorat pels segles com el missatger de la veritat.
  • Mitra era venerat pels Perses (Zoroastrianismo), i pels Hindús (vegi’s la literatura vèdica) abans que la seva fe fos reconeguda a Roma, on els misteris van florir al segle II d.C.
  • Molt aviat els cristians van dominar aquesta religió exterminant Mitra i als seus fidels, arrasant els seus temples i incendiant els seus sagrats textos.
  • Cada any, a mitjans d’hivern, el fill del déu novament neixia, posant fi a la foscor.
  • Cada primer minut de tots els 25 de desembre al Temple de Mitra dels sacerdots, amb vestits blancs, encenien espelmes i encens celebrant el naixement del fill del déu.
  • Mitra, nascut un 25 de desembre, en una cova, era fill d’una mare verge.
  • Mitra va baixar del cel com a home i va salvar la humanitat dels seus pecats.
  • Mitra, al costat de dotze deixebles, va viatjar extensament convertint-se en un mestre i il·luminador dels homes.
  • Va ser sepultat en una tomba, de la qual va ressuscitar entre els morts.
  • Els seus seguidors guarden al Sabat com si fos un dia sant, i duen a terme banquets sacramentals en memòria d’aquest esdeveniment.
  • Els menjars sagrats, pa i aigua, o pa i vi, són simbòlicament el cos i la sang del sagrat toro (déu).
  • Baptisme en la sang del toro. (Taurobolum) com a ritu d’iniciació. Més tard, Baptisme «rentat a la sang de l’anyell»
  • Baptisme d’aigua (registrat pel cristianisme).
  • Els rituals mitraics ocasionaven la transformació i salvació dels seus fidels (una espècie d’elevació de l’ànima cap a una realitat divina).
  • Els festivals mitraics eren dos: un cap al solstici d’hivern, (que simbolitza el seu  naixement), i un altre cap al solstici de primavera (que simbolitza la seva mort i resurrecció).
  • Era conegut com «El Salvador», «El fill de Déu», «El Redemptor», «El Bé de Déu».

.

1.10.2.7. OSIRIS, CRIST D’EGIPTE

Osiris és el déu egipci de la resurrecció, dels morts, de la vegetació i de l’agricultura, al seu torn és símbol de la fertilitat i la regeneració del Nil. També presideix el tribunal del judici dels difunts en la mitologia egípcia.

El seu pare era Geb i la seva mare era Nut. Els textos funeraris egipcis, que van aparèixer en les parets de les cambres funeràries a les piràmides a fins de la Dinastia V, durant el segle XXV aC. Donen idea de l’antiguitat d’aquest déu egipci.

Fonts que es fan ressò d’aquest mite són: el «Tractat d’Isis i Osiris» de Plutarc, textos de Diodor de Sicília, i els «Textos de les Piràmides»: Osiris va ser un heroi cultural, rei mític, fundador de la nació egípcia , que va ensenyar als homes la civilització, les lleis, l’agricultura, la fermentació per elaborar begudes alcohòliques i com adorar als déus. Mor com a home, però ressuscita com immortal gràcies a Anubis.

Els egipcis van veure en la resurrecció d’Osiris la promesa d’una vida eterna. Creien que tots els homes viurien eternament, al Aaru, si es realitzaven cerimònies funeràries similars a les efectuades amb Osiris, mort i ressuscitat. Així des de l’Imperi Mitjà era costum, en els textos funeraris, nomenar al difunt amb l’apel·latiu de «Osiris».

El culte d’Osiris va continuar fins al segle VI dC. a l’illa de File, a l’Alt Nil malgrat els decrets de Teodosi a voltants de l’any 390 dC., per destruir els temples pagans. El culte a Isis i Osiris en File es va permetre fins a l’època de Justinià I, mitjançant tractat entre els blemios-nobatias i Dioclecià. Aquestes pràctiques van acabar quan Justinià I va enviar al general Narsés a destruir els santuaris, detenir els sacerdots i confiscar les imatges divines, per dur-les a Constantinoble.

En el mite d’Osiris existeixen diversos elements que alguns autors suggereixen haurien estat presos pels creadors del cristianisme. Per exemple:

  • Osiris després de «morir assassinat» pel seu malvat germà Seth, «ressuscita» gràcies a la deessa Isis i després «ascendeix als cels».

Aquests supòsits paral·lelismes entre déus mitològics com Osiris a Egipte, Tammuz a la Mesopotàmia asiàtica, Baal en Canaan, i Atis a Grècia d’una banda, i la resurrecció de Jesús per un altre van ser intensament rebatuts per acadèmics especialistes en mitologia, que asseveren que distorsionen les fonts per forçar la comparació dels relats mitològics amb els relats de Jesús ressuscitat.

Respectant les diverses teories que rebaten els paral·lelismes entre Osiris i Jesucrist, objecte de la nostra investigació, enviem -salvant qualsevol nova proposta- els elements comuns trobats:

  • Va néixer per complir i fer complir la llei.
  • Se la va anomenar Krst, l’Un.
  • Nascuda de la verge Isis-Meri un 25 de desembre en un pessebre.
  • El seu naixement va ser anunciat per una estrella i assistit per tres homes savis.
  • El seu pare terrenal es deia «Seb» la traducció correspon a «Josep».
  • Als 12 anys ensenyava en el temple, i als 30 anys va ser batejat.
  • El seu baptisme es va efectuar en el riu Larutana, (riu Jordà), per «Anup» el Baptista, qui fora decapitat. («Anup» es tradueix per «Joan»).
  • Va viatjar extensament, va ensenyar als homes i els va pacificar per mitjà de la música i la seva bondat. No va emprar la força dels seus braços.
  • Va fer miracles, va exorcitzar als dimonis i va ressuscitar d’entre els morts.
  • Va caminar sobre l’aigua.
  • Va ser traït per Tifó, crucificat entre dos lladres el 17 de Athry.
  • Soterrat en una tomba i al tercer dia (19 de athry) va ressuscitar.
  • Els seus deixebles celebraven cada any en l’equinocci de primavera la seva mort i resurrecció.
  • S’esperava regnés mil anys.
  • Anomenat «El camí de la Veritat i de la Llum», «El Messies», «Déu convertit en home», «El Fill del Senyor «, » El Verb fet carn «, » La Veritat de la Paraula «….

.

1.10.2.8. ZOROASTRE, CRIST D’ÀSIA MENOR

Existeixen discrepàncies sobre el lloc de naixement de Zoroastre. Segons alguns corrents néixer a Rhages (prop de Teheran, a Iran), segons altres a l’Afganistan o Kazakhstan.

Altres fonts argumenten que Zaratustra és més aviat un títol donat a una sèrie de mestres (fins a quatre), més que el nom d’un concret d’ells, i que l’home a qui solem referir-nos com Zoroastre hauria estat l’últim de la sèrie.

Mitjançant càlculs indirectes sobre vagues referències a altres personatges coetanis o posteriors, s’estima que va néixer entre el principi del primer mil·lenni i el segle VI aC. C. Biedma, basant-se en estudis d’arqueologia i datacions del Carboni 14, assenyala que va néixer al voltant del 6300 aC. tot i que la majoria considera que va viure entre el 1300 al 1200 aC.

Zaratustra era considerat, per a Nietzsche, el culpable de la conversió de pobles de l’Orient Mitjà (pobles abrahàmics avui dia), del politeisme cap al monoteisme. Per això, l’autor de «Així va parlar Zaratustra» va plantejar la superació d’aquesta conversió amb la mort de Déu, per després proporcionar que l’home es fes lliure per si mateix fins a arribar al superhome.

Havent investigat les característiques que adornen el pretès personatge, com a mestre espiritual d’Àsia menor, ens trobem amb els elements característics següents:

  • Nascut d’una verge.
  • Va ser batejat en un riu.
  • En la seva joventut va sorprendre per la seva extraordinària saviesa respecte d’altres savis.
  • Quan va complir 30 anys va començar el seu ministeri.
  • Temptat al desert pel dimoni.
  • Desallotja els dimonis.
  • Va retornar la vista a un home.
  • Va revelar tots els misteris del cel i de l’infern, de la resurrecció, del judici i de la salvació.
  • Els seus fidels celebraven l’Eucaristia per mitjà d’un menjar sagrat.
  • Se’l denominava «La Paraula feta Carn»

.

1.10.2.9. ELS MITES DE LES RELIGIONS AGRÍCOLES

Els mites de les religions agrícoles que estaven vigents en moltes regions de l’univers, amb molta anterioritat abans del naixement de l’era cristiana, segueixen exactament un mateix esquema.

Els protagonistes de la història de l’agricultura són:

 

  • Una mare verge.
  • Un fill/a que neix i mor per donar de menjar a la humanitat.
  • La deessa mare adquireix diferents noms:

Afrodita, Aine, Alilat, Anat, Anahita, Asera, Artemisa, Astarté, Asthoret, Astronoe, Axieros, Baalat, baaltis, Belona, ​​Bendis, Ceres, Cibeles, Cotito, Cuerauápari, Damia, Dana, Demeter, Dictina, Eithinoha, Freia, Grania, Hannahanna, Hercina, Hi’iaka, Inanna, Ishtar, Isis, Ixmucana, Kerri, Krumina, Lusia, Ma, Mari, milita, Prithivi, Retia, Rhiannon, Rozanizy, Salambó, Sena, Syra, Tailtiu, Tanit, Venus, Wekatama, (Mare de Déu)…

  • El fill/a és anomenat:

Acavister, Atis, Adonis, Amanus, Aranrhod, Ariadna, Axiokersa, Auxesia, Bhavani / Kali, Bassa. Gran, Baal, Britomartis, Combabo, Cora, Diarmaid, Dumuzi, Dusura, Earles de Desmond, Eshmund, Europa, Ferefata, Gàl·lia, Gugalanna, Hipòlit, Ixquic, Libera, Lohiau, Lugna, Lúufri, Melqart, Melcario, Milcrato, Missa, Nigola, Onatag, Orió, Osiris / Horus, Pelles, Perséfona, Proserpina, Pwyll, Rod, Robigo, Sabacio, Sandón, Shamin, Tammuz, Telepino, Virbius, Xaratanga, (Crist / Jesús) …

  • En aquests mites agrícoles el fill representa la llavor enterrada, fins que reapareix amb la forma de planta que comença a créixer. Les plantes maduren fins a ser collides i el cicle sencer torna a representar-se.
  • Es tracta d’un déu mort i ressuscitat, aspecte que té relació amb la «mort» de l’espiga: la sembra i el rebrot de la nova espiga…

James George Frazer reconeix en el mite osirià totes les característiques del culte a un esperit de la vegetació. Osiris seria un d’aquests déus agraris que cada any, en el temps de les collites, són desmembrats per les falçs i que enterrats en forma de llavor reneixen durant la primavera. Tot i la pompa amb què en els temps posteriors els sacerdots van envoltar l’adoració d’Osiris, la concepció del déu com el gra de blat apareix clara en la festivitat de la seva mort i resurrecció celebrada primer al mes de Khoiak i després al mes de Athyr. Tal festivitat estava essencialment dedicada a la sembra.

De manera que l’origen de la religió cristiana, igual que el de les mitologies paganes, té relació amb la història de l’agricultura. I per tant, el cristianisme és una religió agrícola.

Per aquest motiu Jesús:

 

És el «fruit del ventre» de la verge personificat en el pa de cereal i que, segons el mite, diu al repartir-lo als seus deixebles i també en el vi fruit del raïm en el temps de la verema:

– «Preneu i mengeu, aquest és el meu cos.»(Mat. 26,26) com el fruit del blat sembrat a la terra…

– «Beveu d’ell tots, que aquesta és la meva sang» (Mat. 26,27) com el fruit  de la verema, el vi contingut en un calze.

.

Cal considerar que aquestes expressions es troben en la història de la agricultura s’entendrà que la metàfora que Jesús / Crist mor com a llavor que s’enterra per germinar i ressuscita com a vegetació a la primavera en néixer de la Mare Arbre com a fruit madur per donar de menjar a la humanitat -com espiga de cereal o com fruit de la verema = cos i sang-, ho confirma l’eminent mitóleg Joseph Campbell en un text aportat per  Bill Moyers en  «El poder del mite»Emecé Editors, SA, Barcelona, 1991 pàg. 159, quan expressa:

«La història de Crist implica la sublimació del que originalment era una imatge vegetal molt sòlida. Jesús està en la Branca Sagrada, l’arbre, i ell mateix és el fruit de l’arbre».

I ratifica que el naixement de Jesús és la identificació amb el fruit madur. El fet que els mitólegs cristians denominessin Jesús com a Messies (=metàfora agrícola), mostren que van interpretar malament el que no era més que una metàfora agrícola, després apropiar-se de mites de religions precedents i que no entenien. Van donar l’apel·latiu de Messies confonent el seu significat i interpretant:

  • La paraula «messies» de l’hebreu «meschiaf» = El Messies. I  igual a Crist en llatí = Ungit…,
  • … en comptes de relacionar-la amb el concepte del que es van apropiar d’una altra religió i que no van entendre: la paraula «messis» = recol·lectar els fruits [messis = sega, collita, recol·lecció de productes de la terra].

Tal i com així apareix en el  «Diccionari Latino-Español». Agustín Blánquez. Tom 2. Editorial Ramón Sopena, SA, Barcelona).

  • De manera que la pregunta d’Herodes als mags: «… on havia de néixer el Messies » (Mat, 2, 4), s’hauria d’interpretar en realitat «on havia de néixer el fruit de la recol·lecció, el raïm de la verema, el cereal, … «
  • L’afirmació: «us ha nascut avui un Salvador, que és el Messies (Luc. 2,11) significaria «us ha nascut el fruit de la recol·lecció, el cereal, la collita que salva la humanitat perquè no mori de fam «.

La metàfora agrícola en relació al naixement del nen d’una Mare (malinterpretat com l’arribada del Messies) es refereix a la recol·lecció de fruits.

Aquest en seria l’origen ja que recol·lectar les fruites es diu -en diferents llengües- amb paraules derivades del nom de les deesses de les Collites o les deesses Mare, símbols de la nova collita de fruits o dels fills I així:

  • «Messis» = recol·lectar, que provenia del nom de la Deessa de Mèssia, adorada en el recorregut  agrícola i ubèrrim de les fruites del recorregut del Danubi (Sèrvia i Bulgària).
  • «Demetere» = recol·lectar, que evidencia el seu origen en el nom de la Deessa Demeter, Mare  de les Collites.
  • «Carpere» = recol·lectar, recollir dels arbres de la tardorla, derivat del nom de la Deessa Carpo / Karpo o «Fructificació» (del grec Karpos = fruit).
  • «Cerealia» = recol·lectar, messes / cereals. L’origen el trobem en el de la Deessa Ceres, mare dels cereals.
  • «Segestis» / «seges» = segar / recol·lectar. Les seges de les messes probablement deriva del culte del Temple de Segesta.
  • «Vendimiare» = recollir fruits de les vinyes, prové del nom de la verema, és a dir, de les Festes de la Vinàlia.
  • «Fructescere» = fructificar, procedeix del nom de la Deessa romana Pomona, en el sentit de conrear els arbres fruiters, les hortes i els jardins.

.

La festa del Nadal pretén celebrar el naixement d’un ésser diví d’una Mare Verge. Es tracta d’una metàfora religiosa –solis invictus– que relata la culminació de la història de l’agricultura que el naixement de Jesús s’identifica amb el naixement que se celebrava el 24 de desembre d’altres fills/es de Mares Verges d’altres religions antecessores.

I nens nascuts que s’identifiquen amb el fruit del ventre de la Mare Verge, després d’haver estat una llavor (germen o sement) que es converteix en fruit, en referència a la festa del solstici de la collita d’hivern, tal i com trobem a:

            – de Babilònia

            – de Sumèria

            – d’Assíria

            – d’Acàdia

I més. Perquè no podem oblidar el compendi de civilitzacions antigues, aquelles que comprenen l’arc que va:

  • Des de l’aparició de l’escriptura fins a l’Edat Mitjana a Occident …,
  • A Amèrica fins a l’arribada dels primers colonitzadors …,
  • A l’Àsia Oriental fins a la aparación del primer emperador de la Xina …
  • A l’Índia fins a la invasió Islàmica … i
  • en tantes civilitzacions de mitologies fèrtils siguin asteques, africanes, celtes, nòrdiques, sud-americanes, aborígens, japonesos, etc.

I, evidentment, sense voler ni poder oblidar la mitologia semita i, en particular, la mitologia cananea.

.

 

1.10.3. De «LA BÍBLIA DE LA MITOLOGIA» A LA IMPORTÀNCIA DE LA MITOLOGIA EN «LA INTERPRETACIÓ DE LA BÍBLIA»

Resultarà interessant de consignar aquí -finalment- una explicació sobre els mites i la ciència que els estudia, és a dir, la mitologia, acompanyats de la mà de Mircea Eliade -un especialista de la història de les religions- i de .J. Richepin… I per això, m’és plaent mostrar una classificació científica dels mites més importants haguts en la història de la humanitat:

Els mites sempre responen a una veritat considerada transcendental. Per això van més enllà de la simple narració. Els temes són comuns a totes les cultures, encara que variïn en la forma o en el relat.

  • Mites sobre l’origen, que inclouen relats sobre la creació del món o la fundació d’una ciutat o d’una ètnia.
  • Mites rituals, que expliquen el perquè de determinades pràctiques, usualment utilitzats per a acontentar un déu o recordar un fet per tal d’evitar desgràcies.
  • Mites del culte a una divinitat, en què s’explica la seva vida i el seu poder.
  • Mites de prestigi, que parlen del llinatge reial o d’herois nacionals; estan molt relacionats amb l’èpica i són posteriors a la resta dels relats.
  • Mites escatològics, que expliquen la fi del món o de la mateixa civilització.
  • Mites socials, que justifiquen determinades pràctiques socials i dels valors imperants; solen ser semblants als cultes i recorden als individus el risc que suposa la transgressió de la norma.

La mitologia comparada ha identificat una sèrie d’històries comunes a diferents cultures, com en són:

  • Un panteó tripartit, comú als pobles indoeuropeus, entès com el conjunt de tots els déus d’una religió o d’una mitologia politeista particular, descendents del Dyeus suprem i originari.
  • Relats fundacionals, com el mite de la creació. Una història mitológicareligiosa que descriu el començament de l’universo, de la Tierra, de la vida i del primer humà, com un acte deliberat de creació realizat per una o más deitats.
  • Narracions sobre el diluvi universal o altres formes de destrucció i recreació de la Terra.
  • Històries de naixements, mares virginals, fins i tot, ascendides als cels.
  • La mort d’un déu o heroi per salvar els humans i la seva resurrecció.
  • El descens a l’inframón. 
  • L’axis mundi o centre del món (encarnat per un arbre o muntanya).

Aquests paral·lelismes entre pobles sense contacte entre si s’expliquen per la necessitat psicològica de respondre a les mateixes qüestions metafísiques de l’ésser humà.

.

1.10.4. DE QUINA MANERA ES POT CONFIRMAR TOT AIXÒ ESCRIT AMB LA PRESENTACIÓ D’ALGUNS EXEMPLES…?

A tall d’exemple, [ Lluís Busquets en «Última notícia de Jesús de Natzarè» (Ed. Proa. Barcelona 2006, pàg. 93-99 ], i pel que fa referència a Jesús en el relat evangèlic escrit que ens arriba a nosaltres, n’he extret del text l’ordenació i el resum que consigno a continuació:

.

1.10.4.1. SOBRE EL NAIXEMENT I LA INFANTESA DE JESÚS:

  • En el misteris de Dionís se celebra un matrimoni sagrat del qual neix en un estable un infant diví.
  • Als misteris d’Eleusis se celebrava el prodigiós naixement de l’home-déu d’una donzella.
  • Un poema egipci comença així: «Ens ha nascut el Nen. Veniu, adorem-lo».
  • El misteris d’Adonis se celebraven cridant: «L’Estrella de la salvació ha nascut a l’Orient».
  • Mitra, el déu-home dels misteris perses, neix el 25 de desembre -en el solstici d’hivern, el dia més curt de l’any i canvi de signe perquè retorni el sol vivificador- amb el testimoni de tres pastors.
  • El dia 6 de gener (el dia de l’epifania cristiana i data del naixement de Jesús per a l’església armenia) s’escau el dia de la celebració d’Osiris i de Dionís.
  • Empèdocles creu que s’ha d’adorar Déu amb encens, mirra i mel (gairebé el mateixos presents dels nostres Reis Mags).
  • I pel que fa a la verge Maria, sembla que assumeix el paper pagà de la «gran mare», semblant a l’Isis egipcia o a Sèmele, mare mortal de Dionís, ascendida als cels i venerada al seu costat.

1.10.4.2. SOBRE LA VIDA ADULTA DE JESÚS

  • No és estrany que tant Joan Baptista com Jesús ja adult i quan es troben al riu Jordà, tinguessin naixements prodigiosos: de dona vella incapaç d’infantar i d’una donzella verge.
  • El prodigi de la conversió de l’aigua en vi a Canà, com a primer miracle, es pot relacionar amb els ritus de purificació amb aigua tal i com mostren els himnes homèrics, passant per  Egipte fins als misteris de Mitra, en els quals es batejava als qui s’iniciaven per esborrar-los els pecats.
  • Apuleu ens parla de bateigs amb aigua, amb foc i amb aire (amb foc i alè sant -Esperit Sant-, promet el Baptista que serà el bateig de Jesús i com també explica el mateix Jesús a Nicodem segons Jn 3,4.8).
  • En relació als miracles o prodigis -la transformació de l’aigua en vi- ja té lloc míticament en les noces de Dionís i Ariadna.
  • Asclepi -i altres antics- havia fet curacions, expulsat dimonis i ressucitat morts.
  • Empèdocles, taumturg itinerant, endevinava el futur.
  • Pitàgores calmava tempestes i apaivagava onades fins al punt de poder passar per damunt de les aigües. així com també se li atribueix pesques miraculoses.
  • El concepte dels «dotze» -en referència als Apòstols seguidors de Jesús-que es narra en els Evangelis i en els Fets dels Apòstols, es pot situar en la cerimònia d’iniciació dels misteris de Mitra -una creença estesa per les legions romanes arreu de l’Imperi-, dotze deixebles rodejaven el seu déu-home disfressats amb els signes zodiacals.
  • En els misteris d’Eleusis hi trobem una reminiscència d’expulsió de dimonis que, en forma de porcs, es precipiten al mar, en què els iniciats es banyaven al mar amb porcells.

.

1.10.4.3. SOBRE ELS DARRERS DIES DE LA VIDA DE JESÚS

  • Sobre l’arribada de Jesús a Jerusalen, abans de la seva passió i mort, al damunt d’una somera, aclamat per les multituds que agitaven palmes i branques d’olivera, cal fer notar que Apuleu parla de les palmes com a senyal de triomf, en la festa d’Atis es brandaven joncs i a Eleusis una somera carregava els efectes del pelegrins que es volien iniciar mentee eren victorejats per la gent que agitava branques dels arbres. Cavalcar un ase era símbol d’haver dominat les passions, la crueltat i perversitat pròpies, és a dir, la natura humana inferior tal i com es consigna en el cèlebre llibre «L’ase d’or» (Metamorfosi) de Luci Apuleu.
  • En el sopar de comiat, Jesús institueix l’Eucaristia. La idea de combregar amb la divinitat –«Aquest és el meu cos, mengeu-ne / Això és la meva sang, beveu-ne»– és un ritus antiquíssim que es troba en el «Llibre dels morts» egipci i que està lligat al canibalisme i a la convicció d’arribar a tenir forces de l’enemic menjant-se’l, cosa que es practicava en les religions mistèriques.
  • Vet aquí uns mots pronunciats pel déu-home mistèric de Mitra«Qui no mengi del meu cos i no begui de la meva sang, per fer-se u amb mi i jo amb ell no coneixerà la salvació». Paraules que ressonen  en Jn. 6, 53-56. El fet de menjar o de participar en l’àpat de l’home.déu es repeteix també en els misteris d’Atis.
  • Les trenta monedes de Judes recorden les trenta peces de plata que els seguidors de Sòcrates volien pagar en nom seu, esperant els seus perseguidors que pagués i s’exiliés.
  • El comportament de Jesús -relatat en la seva Passió-  va ser el que s’hauria esperat d’una savi dels misteris. Més d’un filòsof havia contestat al tirà: «Tu fes el teu paper, que jo en faré el meu». I, a «Les Bacants», després que Dionís hagués pres una actitud passiva (deixar-se agafar, jutjar i escarnir), repon a Penteu«No pots fer-me res que no hagi estat ordenat», resposta no llunyana de la resposta de Jesús a Pilat: «No tindries cap poder si no t’hagués estat donat des de dalt» (Jn.19,11).
  • L’estoic Epictec va deixar dit: «Prendreu el meu cos o les meves propietats, però no governareu els meus principis morals». I, de fet, la brutalitat històrica d’un tirà com Pilat va ser del tot edulcorada pels cristians per quedar bé amb Roma.
  • La corona d’espines, el mantell vermell de l’«Ecce homo» o el fel donat a Jesús a la creu com a beguda tampoc semblen originals de la passió cristiana. A més d’un hierofant li feien beure fel per resistir l’excitació del seu estat i hi havia diferents coronacions i revestiments en les festes mistèriques com Dionís, coronat amb heura, vestit amb mantell escarlata i els seus iniciats es posaven una faixa del mateix color.
  • Quan a la creu, no cal dir que era un símbol sagrat des de l’antigor. Els quatre braços representaven els quatre elements del món físic (terra, aigua, aire i foc) i un cinquè elements (l’esperit) estava lligat a la materialitat per aquests elements.
  • Els claus de la crucifixió simbolitzarien els desitjos sensulas que ens lliguen als elements materials. No cal dir que Dionís ens ha arribat representat -plàsticament en diferents gerres- penjat d’una creu. Pot resultat significatiu que en la història de les arts plàstiques no hi hagi cap representació de Jesús crucificat anterior al segle V dC.
  • Els dos lladres, l’un emportat al paradís i l’altre condemnat, també són presents en els misteris d’Eleusis i de Mitra. 

.

En definitiva: sobre el sacrifici de Jesús a la creu cal que girem les planes cap al Servent de Yahvé del segon Isaïes tal i com explica, per altra banda, en “El Evangelio de Mateo” de Shelby Spong i, en referència als capítols 40, 41 i 42, n’és un exponent important. S’exposen en tres capítols algunes reflexions, fruit d’una interpretación científica, sobre la Passió de Jesús. I així:

En el capítol 40 s’enumeren contradiccions, variacions, addiccions i supressions respecte dels escrits evangèlics dels quatre evangelistes. Què en podem dir…?:

  • Les divergències entre els quatre evangelis canònics constitueixen un problema. Els detalls que apareixen a la passió dels evangelistes són desconeguts en tots els escrits cristians d’abans de l’any 70 dC. amb l’aparició de l’evangeli de Marc
  • Només apareix una línia de Pau a 1Co 15,3: «Va morir pels nostres pecats». A partir de les divergències trobades la pregunta que sorgeix és aquesta: Què hi ha de veritat? ¿Va ocórrer realment el que es narra en els evangelis?

En el capítol 41 s’afirma que els diàlegs dels relats de la Passió no poden ser històrics perquè era imposible testimonis que els pogueren recollir.

  • La primera conclusió a totes aquestes contradiccions és que el literalisme, la lectura literal d’aquests relats, interpretada com història succeïda, té un gran problema.
  • La segona conclusió és que el relat de Mc i en conseqüència els altres evangelis, no són relats històrics ni recullen el testimoni d’uns testimonis que ho van presenciar.

En el capítol 42 es fa referencia a un estudi sobre la Passió en què la narració dels evangelistes es basa en:

Certament que la crucifixió fou real i es pot mantener com històrica, però la seva narració tal i com apareix en els Evangelis de Marc i de Mateu es pot dir que segueix un procés d’interpretació basat en la «Historia del cant del Servent de Yavhé» del capítol 53 del segon Isaïes i la totalitat del Salm 22.

.

1.10.4.4. SOBRE LA PASQUA CRISTIANA, LA FESTA DE LA RESURRECCIÓ

  • «Les Megalenses» consistien en tres dies primaverals dedicats al culte d’Isis(i a Síria Adonis), en què es penjava un déu a un pi sagrat en efígie, s’enterrava i ressuscitava al tercer dia.
  • «Les Antestèries», festes dels misteris de Dionís, també duraven tres dies i una imatge era enterrada, per bé que els fidels contaven que dos dies després, tornava a la vida.
  • Plutarc, a «Isis i Osiris», parla d’un llençol net i d’ungüents de mirra per sepultar una representació d’Osiris, explicant que aquest baixà als inferns i al tercer dia va ressuscitar.
  • La seqüència mort, devallada als inferns i regeneració constituïa una important analogia dels misteris pitagòrics des de temps antics. Hi ha representacions de crucifixions d’Osiris com la del segell-amulet que s’havia conservat en el museu de Berlín.
  • Mitra també ressuscita, am és de disposar de llegendes mitològiques similars. No es d’estranyar, doncs, que Cels s’indigni amb els cristians quan li presenten Jesús com un cas excepcional.

.

1.10.5. ENTRE L’ORTODOXIA I LA HETERODOXIA. ENTRE LA HIPÒPESI I LA TESI. ENTRE LA RECERCA DE LA VERITAT I LA LITERALITRAT SENSE INTERPRETACIÓ

Llogari Pujol -teòlogo per la Universitat d’Estrasburg, autor, conjuntament amb la seva muller Claude-Brigitte Carcenac, del llibre “Jesús, 3.000 años antes de Cristo”-, fa un estudi de literatura comparada en què afirma que “els evangelistes van construir la vida de Jesús utilitzant textos egipcis”. Per exemple, tres mil anys abans de Jesús, el Faraó:

  • Era considerat Fill de Déu i a la lvegada home i diví ensems com Jesús.
  • Tenia una concepció anunciada, ressucitava i ascendia als cels.
  • Igualment era batejat, tenia temptacions i feia miracles.

Per aquest autor els Evangelis haurien estat compostos per erudits sacerdots judeoegipcis al Temple de Serapis de Sakkara traduint textos egipcis mot a mot.

Contra aquesta tesi l’ortodoxia replica dient que els seus defensors semblen no adonar-se d’un fet històric cabdal: les primeres comunitats de creients en Jesús no eren pas turbes anònimes que permetessin gratuïtament el pas de la història o de l’experiència gnòstica a la llegenda inventada, sinó comunitats organitzades i regides amb absoluta autoritat.

Sigui el que sigui, Lluís Busquets ens parla de Llogari Pujol i fa referència a una entrevista haguda a La Vanguardia el 25 de desembre de 2001 que tinc a bé reproduir tot salvant qualsevol opinió vinguda tant de l’ortodoxia com de la heterodoxia:

-Navidad: el niño Dios ha nacido.
Pero no hace 2.000 años.

-Hay un desfase calendárico de tres o cuatro años, ¿no?
No, no me refiero a eso: ¡yo le hablo de hace 5.000 años! La idea del niño dios nació 3.000 años antes de Cristo…

-¿Cómo? ¿A qué niño dios se refiere?
¡Al faraón! A la figura del faraón del Antiguo Egipto: era considerado “hijo de dios”.

-No veo la relación entre el faraón y Jesús.
Es esta: a Jesús se le atribuyeron las enseñanzas y los rasgos característicos del faraón.

-Bueno, quizá haya coincidencias, pero…
¡Los paralelismos son infinitos!

-A ver.
Ya 3.000 años a.C., el faraón era considerado hijo de dios: como luego Jesús. El faraón era a la vez humano y divino: como luego Jesús. Su concepción le era anunciada a la madre: como luego la de Jesús. El faraón mediaba entre dios y los hombres: como luego Jesús… El faraón resucita: como luego Jesús. El faraón asciende a los cielos: como Jesús…

-¿Jesús, un clon del faraón? Qué cosas…
¿Se sabe usted la oración que nos dicen que Jesús creó y enseñó: el padrenuestro?

-Por supuesto: “Padre nuestro, que estás en los cielos, santificado sea tu nombre…”.
Esa oración se encuentra en un texto egipcio ¡del año 1.000 a.C.!, conocido como “Oración del ciego”. Y en ese mismo texto están, también, las que luego serán las Bienaventuranzas de Jesús. Óigame: toda la teología del Antiguo Egipto asomará luego en Jesús.

-¿Sí? ¿Seguro que es así?
Y no sólo eso: también el Antiguo Testamento (600 a.C.) está impregnado del monoteísmo del faraón Akenatón (1360 a.C.).

-Volvamos a Jesús: su concepción divina…
La teogamia (matrimonio divino) viene de Egipto: dios engendra en una reina al nuevo faraón. Y hay un texto egipcio (en demótico) del año 550 a.C., “El cuento de Satmi”, que relata esto: “La sombra de dios se apareció a Mahitusket y le anunció: ‘Tendrás un hijo y se llamará Si-Osiris’”. ¿Le suena?

-El ángel de la Anunciación, María…
Muy bien. ¿Le digo qué significa Mahitusket? ¡“Llena de gracia”! Y Si-Osiris significa “hijo de Osiris”, o sea, “hijo de dios”.

-Ya… ¿Y quién es Satmi en ese cuento?
El esposo de Mahitusket. “Satmi” significa “el que acata a dios”: Igual hará luego José, llamado “el justo” por el Evangelio…

-Luego, a Jesús querrá matarlo Herodes…
En la mitología egipcia, Seth quiere matar al bebé Horus, y su madre, Isis, huye con él: ¡como la Sagrada Familia huye a Egipto!

-¿Y el oro, el incienso y la mirra, qué?
Los egipcios los tenían por emanaciones del dios Ra: el oro era su carne; el incienso, su perfume; la mirra, su germinación.

-¿Y los pastorcillos, qué?
¡La imagen del buen pastor está pintada cientos de veces en templos egipcios!

-¿Y la circuncisión de Jesús, qué?
Era ritual entre los sacerdotes egipcios. Y en el cuento de Satmi, Si-Osiris, a los 12 años, discute de tú a tú con los sabios del templo. ¡Como de Jesús nos cuenta el Evangelio!

-¿Y del bautismo de Jesús, qué me dice?
Contemple esta imagen de un sacerdote: está bautizando al faraón con agua del Nilo…

-¡Oiga, todo me lo hace cuadrar, usted!
Todo está en antiguos textos, pinturas y bajorrelieves egipcios. Mire este, del año 300 a.C.: el rey Ptolomeo está postrado ante Isis, e Isis le dice: “Te daré todos los reinos de la Tierra”. ¡En el Evangelio, Satanás tentará a Jesús copiando esto palabra por palabra!

-¿Y qué me dice de los milagros de Jesús?
¿Ve esta pintura de un banquete? Está en la tumba egipcia de Paheri (1.500 a.C.): escenifica la conversión de agua en vino por el faraón. ¡El mismo milagro que hará Jesús en las bodas de Caná! Y cuente las jarras…

-Una, dos, tres… seis jarras. ¿Qué pasa?
En el milagro de Jesús, las jarras son seis. Los teólogos aún se preguntan ¿por qué seis? Pues porque se copió del relato egipcio.

-¿También el faraón hacía el milagro de multiplicar panes y peces?
No, ese lo hizo el dios Sobk, como cuentan los “Textos de las pirámides” ¡del año 3.000 a.C! Sobk es el dios-cocodrilo, y da pescado y pan blanco a la gente de la orilla del lago Faiun… ¡Y camina sobre sus aguas!

-Ya capto, ya…
Y una curiosidad: en pinturas góticas sobre escenas de pesca milagrosa de los apóstoles he descubierto que los peces son tilapias nilóticas, ¡especie que sólo está en el Nilo!

-¿Algún otro paralelismo?
El relato de Sinuhé (2.000 a.C.): es un príncipe que teme reinar, y se va de la corte al desierto, entre beduinos y calamidades…

-¡Pero Jesús entra triunfal en Jerusalén!
Sí: ya como “rey”… y sobre un asno. O sea, vencedor sobre el mal: el asno en Egipto era Seth, el dios que mató a Osiris y al que el hijo de éste, Horus, somete… y monta.

-¿Y qué hay de la Última Cena?
Osiris, dios del trigo, al morir cada año permitía a los egipcios alimentarse con su cuerpo (el pan). Y en los “Textos de las pirámides” se le llama también “Señor del vino”. ¡Y Osiris da a beber su sangre en una copa a Isis, para que ella le recuerde tras su muerte!

-La resurrección y ascensión de Jesús, ¿son también calco de la teología faraónica?
Eso mantengo: existía un ritual de “resurrección” del faraón muerto -intervenían mujeres-, tras el que “ascendía a los cielos”.

-¿Jesús reprodujo a conciencia esos patrones, o los aportaron luego los evangelistas?
Mi tesis es otra: los Evangelios fueron compuestos por eruditos sacerdotes judeo-egipcios del templo de Serapis en Sakkara (Egipto): tradujeron palabra por palabra textos egipcios. Ya lo contaré todo en un libro…

Antonio Piñero, tot considerant-se amic de Llogari Pujol i coneixedor de la seva obra, per qüestions metodològiques d’interpretació històrica rebutja la tesi defensada per Llogari Pujol.

Per això, des d’aquí i per acabar aquesta temàtica, podria obrir uns interrogants que un estudi més profund caldrà esclarir:

  • Disposem -ja avui dia o potser encara no- de tots els elements necessaris per a una objectiva interpretació de la Bíblia…?
  • Per ventura moltes tesis de treball demostratiu que apareixen abundoses entre nosaltres, millor seria situarles en el terreny de les hipòtesis…?
  • Podríem convenir en què les posicions més radicals de l’ortodoxia fóra bo que s’acostessin també als camps de l’hetorodoxia i viceversa…?

El que sí resulta clar és que tot esforç que es faci per arribar a l’objectivitat de la Bíblia -que en definitiva en són les idees religioses que inclou a les seves planes- serà un gran pas perquè el no creient respecti aquesta col·lecció de llibres com un tresor literari de la humanitat i el creient pugui augmentar la seva fe religiosa.

.

1.11. PARA LA CONSULTA DE ALGUNAS OBRAS

Tambié pueden ser consultadas algunas obras de interés sobre el tema. Basta pulsar el enunciado en rojo:

.

1.12. EL «MÉTODO TEOLÓGICO»

SOBRE LA MANIFESTACIÓN DE DIOS CON LAS PALABRAS DE LOS AUTORES BÍBLICOS

Aunque la Sagrada Escritura es un libro profundamente humano, no es reductible totalmente a un libro puramente humano. Y esto porque también se habla previamente de la Inspiración divina (!) (DV.11). 

Y es aquí cómo el Concilio, decíamos al principio y no puede ser de otra manera, utiliza un lenguaje antropomórfico al hablar de Dios a la vez que marcadamente eclesial. Sin embargo, siguiendo el texto conciliar, debo decir que las técnicas humanas crítico-histórico-literarias presentadas, son necesarias para llegar al autor humano. Pero, ¿cómo llegar a comprender lo que ha querido decir Dios? El Vaticano II se enfrentarnos con una ulterior investigación -no admitida por algunos- que vendremos a llamar método teológico. Sin embargo, será necesario previamente penetrar el texto conciliar:

«…Y como la Sagrada Escritura hay que leerla e interpretarla con el mismo Espíritu con que se escribió para sacar el sentido exacto de los textos sagrados, hay que atender no menos diligentemente al contenido y a la unidad de toda la Sagrada Escritura, teniendo en cuanta la Tradición viva de toda la Iglesia y la analogía de la fe…». (DV.12c).

 

De este texto se deriva el método teológico, habiendo de subrayar tres cosas importantes:

 

.

1.12.1. EL CONTENIDO Y LA UNIDAD DE TODA LA SAGRADA ESCRITURA

Todas las manifestaciones de Dios a la humanidad -en su progresiva y pedagógica revelación-, forman una unidad. Son parte de un plan unitario de Dios. Cada manifestación de Dios es una pequeña parte de una larga y grandiosa epopeya.

Cada autor bíblico participa de algo y de un momento determinado de este plan. Sólo Dios -como arquitecto de un edificio-, conoce el plan unitario de la obra. Los albañiles conocen únicamente parte de ella.

Para darse cuenta del progresivo desarrollo del plan unitario de Dios es interesante observar las distintas fases de la formación de un libro bíblico. Son muchas las Escuelas que a veces intervienen, sobre todo en el Antiguo Testamento: Yahvistas, Elohistas o Sacerdotales. a lo largo de los diversos momentos históricos.

Muchos contenidos del Antiguo Testamento ólo pueden entenderse desde el Nuevo Testamento y viceversa. Pero los principios de unidad, progresiva revelación y globalidad de conjunto son fundamentales para llegar a comprender cualquier texto de la Sagrada Escritura.

.

1.12.2. LA TRADICIÓN VIVA DE TODA LA IGLESIA

Resuena aquí la relación íntima existente entre Escritura,  Tradición y Magisterio.

Basta escuchar -en nuestro caso leer-, al mismo concilio cuando cierra este apartado sobre la interpretación de la Sagrada Escritura:

«…Es deber de los exegetas trabajar según estas reglas para entender y exponer totalmente el sentido de la Sagrada Escritura, para que, como en un estudio previo, vaya madurando el juicio de la Iglesia. Porque todo lo que se refiere a la interpretación de la Sagrada Escritura, está sometido en última instancia a la Iglesia, que tiene el mandato y el ministerio divino de conservar y de interpretar la palabra de Dios»… (DV12c).

.

1.12.3. LA ANALOGÍA DE LA FE

Esta expresión procede de Sant Pablo (Rom.12,6). En la interpretación de la Sagrada Escritura, la analogía de la fe descartaría como falsas e inamisibles, opiniones contrarias a la totalidad de la fe de la Iglesia.

Hoy vivimos un momento que -por profundos conocimientos críticos-, prodigan trabajos exegéticos que llaman la atención por su novedad. son opiniones más o menos fundadas.

Lo que importa es el trabajo de investigación que se realiza para que así pueda ir madurando el juicio del Magisterio de la Iglesia. Todo ello contribuye a caminar hacia la plenitud de la verdad objetiva (DV.8b).

.

1.12.4. LA PALABRA DE DIOS Y LA ENCARNACIÓN (DV.13)

El capítulo tercero de la constitución «Dei Verbum» finaliza con una comparación que -por cierto-, ha estado insinuada, sino patente, a lo largo de todo el documento conciliar. Se compara el misterio de la Inspiración con el misterio de la Encarnación.

La Historia de la Salvación se transforma en palabra por la acción del hombre que la vive y por la acción del Espíritu de dios que la guia.

Sumergirse en el pensamiento del autor humano -salvadas las técnicas humanas y científicas de interpretación-, es relativamente fácil. Mucho más arduo será sumergirse en la intencionalidad divina

Y es aquí donde se debe invocar al Espíritu para que siga guiando cada día.

De la misma forma que llamamos al Espíritu (epíclesis) en la consagración del pan y del vino, también hay que invocarlo en la consagración de la existencia para que la Palabra vuelva a repetir -hoy y aquí- un mensaje de Salvación.

¿Acaso no quiere expresar esto el Concilio cuando dice que por la Encarnación la Palabra se hizo carne, es decir, Historia de Salvación?:

«Porque las palabras de Dios expresadas con lenguas humanas, se han hecho semejantes al habla humana, como en otro tiempo el Verbo del Padre Eterno, tomada la carne de la debilidad humana, se hizo semejante a los hombres». (DV.13).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *